Bůh všech

Autor
Štítky

Moji dlouhodobí čtenáři vědí, že se otevřeně hlásím k českobratrským kořenům své rodiny. Jsem potomkem těch, kteří se přiznali k učení Petra Chelčického, že zbraně mír nepřinesou, kteří byli od začátku pronásledováni a vlastně nikdy nepřestali být. Ale tato průprava jim pak pomohla k tomu, aby po Bílé hoře dokázali sto let vzdorovat rekatolizaci a když jejich kacířské hnízdo vrchnost za Marie Terezie konečně objevila, odešli raději do Pruska, než aby zradili víru svých předků. V Prusku pak po dvě století udrželi nejen onu zaťatou evangelickou víru, ale i své češství. Dokázali neuvěřitelnou věc… ve stejné době ve zhruba stejné oblasti a pod stejným státem pomalu zmizeli z dějin Lužičtí Srbové…

Když se moji prarodiče vrátili po dvou stech letech s mnoha dalšími reemigranty zpátky do dávné vlasti, hovořili archaickou češtinou a jejich potomci dodnes táhnou evangelickou tradici v bývalých sudetských oblastech západních Čech. Tři další generace na tom nic nezměnily a já se k tomu hrdě hlásím. Jsem potomek lidí, kteří nesklonili koleno před shora nadiktovanou pravdou, i když proti nim stáli drábové, inkvizice, šatlavy a mučírny.

Přesto jsem se stal kritikem církve. Ne kvůli tři sta let starým křivdám. Ne kvůli dvě stě let staré emigraci. A už vůbec ne kvůli věroučným rozdílům, které se koneckonců víceméně setřely samy. Ne, nevykřikuju, že křesťanství je opium lidstva a považuju Desatero a Kázání na hoře za nejlepší návod na dobrý a spořádaný život.

Kritikem církve jsem se stal v den, kdy jsem si sám pro sebe uvědomil, že ve výrocích církevních představitelů a v kázáních farářů, si Bůh vybral stranu. Už to nebyl Bůh pro všechny. Každým rokem se víc a víc kázalo o tom, že Bůh je na straně pražské kavárny a všichni ostatní jsou zlo. Rok za rokem z kázání vyplývalo, že Bůh je na straně evropských hodnot a transatlantických vazeb. A kdo s tím nesouhlasil, ten se stal vlastně stejným kacířem, o jakém mi vyprávěli dědeček s babičkou.

Teď, když jsem se stal známým, začal jsem na fejsbůku sbírat diskuse o sobě, které o mě napsali bývalí evangeličtí přátelé a přiřazovat k nim protokoly z dávných vyšetřování svých předků, kterým se nepodařilo utéci… a stojí to za to. Jednou z toho bude úžasná kniha. Nic se nezměnilo. Jazyk dnes trochu zhrubnul, barokní vyjadřování bylo přece jenom o něco květnatější, ale jinak se ukázalo, že spousta dnešních mladých a uvědomělých církevníků by možná i dnes nejraději postupovala podle návodů z Kladiva na čarodějnice.

Mimochodem… ti inkvizitoři tenkrát říkali přesně to samé, co Fiala s Rakušanem. Také je nejvíc „trápilo“ že se jejich ovečky nechávají obloudit satanskými dezinformacemi a také si vyhodnotili, že pravdě nejvíc poslouží tím, že budou zakazovat knihy a stíhat jejich šiřitele. I tehdy měli občané právo na korigované informace. Tenkrát mělo vyobrazení satana luteránské rysy. Dneska pro to samé používají fotku Putina. Ale jinak to to úplně totéž.

Když jsem měl možnost se s někým o této věci bavit (velmi zřídka), vždycky jsem říkal, že jsme nejateističtější národ světa právě proto, že se u nás církev vždycky postaví na nějakou stranu. Místo aby byla vyslancem Božím, aby její představitelé zdůrazňovali, že Bůh je nad všemi lidskými spory, je nad všemi ideologiemi, nad všemi dočasnými pravdami, že dává slunci svítit na dobré i zlé, že jeho mlýny melou všem stejně, že vidí srdce každého člověka, místo toho si Hospodina zprivatizovali pro lidské záměry. Zapomněli, že Bůh všem naměří přesně tou mírou, jakou měří oni sami a zapomněli, že v nebi je větší radost nad jedním napraveným hříšníkem, než nad deseti spravedlivými. Zapomněli, že soud přísluší Bohu a ne člověku a do světské spravedlnosti se církev nemá míchat. Církev má zmírňovat utrpení, nikoliv rozhodovat s váhou a mečem.

Jsem proto velmi rád, že po dlouhé době zase jednou vidím, že nějaký církevní představitel nahlas a veřejně řekl, že Bůh je bohem všech. Jsem rád, že je to právě emeritní opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný, který se rozhodl sloužit mši svatou za Českou republiku a zve na ní všechny. Malé, velké, věřící i nevěřící, líbodémo i dezoláty. Jsem rád, že oslovil Jindru Rajchla a ještě raději jsem za to, že Jindra se k tomuto gestu hodlá připojit a šíří tuto zvěst dál.

Mše bude v sobotu 27.5.2023 v 18. hodin ve Strahovské bazilice. Dělám všechno pro to, abych tam také byl… Takhle bych si to totiž přál. Aby kostelní půda byla znovu svatým azylem pro všechny. Aby alespoň tam končily všechny hádky o malichernosti světa. Aby alespoň tam byla nad každým Boží svrchovanost. Aby se všechny zbraně i spory musely odložit u vchodu. Takovou církev tato země potřebuje. Církev, která dělá politiku, není církev, ale politická strana. Se vším, co k tomu patří.

V tomto národě se prostě něco mění. Žijeme v době, kdy se prostě nelze jen dívat, jak jde všechno do kopru, ale je třeba se tomu postavit. Denně jsem překvapován, kde všude se objevují lidé, kteří to vidí stejně. Už vlastně ani nemohu říci, že jsme rozhádaní, protože každou chvíli někde vidím, že se lidé usmiřují a překračují svůj stín. Nikdy jsem doma neměl tolik hostů co teď. Nikdy mě nezvali na tolik akcí co teď. Nikdy jsem nezažil hezčí atmosféru. Nikdy jsem nezažil tolik ochoty pomáhat a vlastně jsem si nikdy nemyslel, že uvidím tolik víry, že to celé ještě není ztraceno a ta naše země i náš národ stojí za pokus o záchranu.

Příští sobotu uvidíme další důkaz.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (199 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Potkají se mafián,

podvodník, zloděj,

narkoman a idiot.

To není vtip, ale

zasedání vlády.

Průměrný počet slepic: 4.8 (96 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Primář už toho má dost. Lékaři musejí řešit, co řešit nemají

17.05.2023 19:29 | Rozhovor PL

Jsme už unavení!“ vzkazuje za lékaře primář interny na Bulovce Jiří Koskuba v souvislosti se stálou nutností kontrolovat, které léky jsou dostupné a které ne. Má pocit, že celá naše společnost se blíží k „neobolševismu“. „Nicméně lidé čekají na lůžko dlouho, jsme úplně zaplnění, v zoufalé lůžkové situaci, nemocných je mnoho,“ popisuje. Za poslední tři roky sleduje zneklidňující trend. „Neházejme to na covid, něco se děje, zdravotní stav lidí se začíná opět zhoršovat. A to by mělo být alarmující!“ A přidává další zásadní informaci: „Znepokojující zpráva je, že z Čechů se stává národ alkoholiků.“ Co se týká strategie českého kabinetu, glosuje: „Nejsem si jistý, jestli je pan Andrej Babiš nezaplatil. Pětikoalice mu dělá takovou předvolební kampaň, že toho člověka snad pak budu volit i já.“

V lékárnách prý stále chybějí stovky léků. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v současné době ujistil, že v Česku existuje ke všem druhům antibiotik alespoň nějaká varianta. Problém má být ale stále s léky na epilepsii, potíže jsou se sirupovými a suspenzními formami antibiotik pro dětské pacienty, chybí penicilin, některé druhy inzulinu, léky na hypertenzi, onkologické léky… Jaké jsou zprávy z vaší nemocnice? Zasahuje vás nedostatek léků?

Přiznám se, že i my tady v nemocnici výpadky pociťujeme. Jenže nám se dřív podařilo prosadit, abychom měli vlastní lékárnu, která je v majetku nemocnice. Management se snaží. A dobře poslouchejte, že Čech chválí svůj management! Logicky to na nás nedopadá jako na jiné lékaře a lidi v terénu. Nicméně prožili jsme krizi, kdy scházela antiarytmika, léky proti poruchám činnosti srdce, ale to netrvalo dlouho. Nyní prakticky každý den jsme informováni, která antibiotika jsou k dispozici.

Kdyby toto slyšel pan premiér Petr Fiala, začne vysílat signály, jak máme dokonalou vládu. Jen by mu asi nedošlo, že je už naprosto únavné, aby se lékaři ještě každý den starali o to, co je zrovna k dispozici. Promiňte, to je věc, ze které jsme už unavení.

Mám pocit, že celá naše společnost se blíží do neobolševismu. Pamatuji doby minulé. A je-li úkolem, aby si i mladí vyzkoušeli, že pořád něco nebylo, v tom případě musím říct, že se to vládě a trhu daří. Daří se to i slavné Evropské unii. Pořád se vyřvávalo, že trh všechno určí. Jestliže trh všechno určí, tak prostě někdy něco není…

...Nerad bych vypouštěl poplašnou zprávu, ale já jako kdysi mladý doktor po vítězném listopadu jsem měl pocit, že se zdravotní stav populace postupně zlepšuje. Věřil jsem, že doženeme jednou západoněmecké penzisty, které jsem obdivoval na Hradčanech jako mladý student, protože vypadali neskutečně lépe než naši šedesátníci. Nicméně poslední tři roky, a neházejme to na covid, se něco děje, zdravotní stav lidí se začíná opět zhoršovat. Něco se tu děje a zodpovědní by se tím měli zabývat. Lidé mají mnoho diagnóz. Lidé, kteří by podle traktoristy Jurečky měli pracovat, už jsou tak nemocní…

...Tato země má nadbytek analytiků, politologů atd. Nevím, co analyzují, ale tohle by byla práce pro ně. Podle mě se začal zdravotní stav populace zase zhoršovat. A to by mělo být alarmující.

V současné době se v souvislosti se zdravotnictvím vlastně hovoří jen o tom, jestli jsou, nebo nejsou léky. O problémech, které vy zmiňujete, se poměrně málo mluví, nebo ne?

O problémech se za současné vlády skutečně mluví velmi málo. Proto se nestydím za slovo neobolševismus. Jako mladý jsem byl na to zvyklý, že se mluvilo jen o úspěších, a ne o problémech. Chápu, že se to špatně poslouchá a už tak lidé prožívají hodně stresu...

Promiňte, že odbočuji, vidím, že jsou lidé zatím zticha, ale já platím SIPO o sto až dvě stě procent větší než loni. Vůbec mně nejde do hlavy, jak to zvládají lidé, kteří jsou na penzi. Jsem z toho úplně šokovaný. Pak slyším pana premiéra, že mám být klidný, že mě nenechá padnout. Ale něco nám před volbami slibovali a všechno je pryč. Nedivte se, že nemluví o problémech, oni žádné nemají kromě jedné země na východě, o které slyším furt. Krucifix, ale je to vláda České republiky.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (108 hlasů)

Pokud nám svobodu slova odejmou,

hloupí a slepí vedeni

jako ty ovce na porážku budeme.

(George Washington)

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

Buď jsem blbej, nebo to Vidlák psal po půldruhém litru vlašáku. ;o/

Průměrný počet slepic: 1.3 (26 hlasů)

Blbým bych si Vás nazvat netroufla a ani k tomu není důvod, tak jen pár vět na vysvětlenou..

Vidlák tentokrát zabrousil "do kostela" a přesně popisuje situaci, která mne z toho kostela a bohoslužeb vyhnala. Ani jsem si neuvědomila jak se to vlastně stalo.

Já jsem si, hlavně po prezidentských volbách, všimla, že si s lidmi, se kterými jsem se tam stýkala absolutně nerozumím. Jako by mluvili jiným jazykem. Najednou. Ona ta změna asi probíhala postupně, ale já si ji z ničeho nic uvědomila. Jako když dostanete ránu.. Vyvolalo mi to pocity, že se s nimi už nechci vídat a přestala jsem mezi ně chodit. Moje rodina nechápe, proč jsem se tak najednou odstřihla a já to ani kloudně neuměla vysvětlit.. Vidlák mi to teď pomohl pochopit..

Politika do kostela nepatří.

Pěkný večer přeji.

Průměrný počet slepic: 4.8 (90 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes jsem tady v Kanderstegu, cestou z podvečerní meditace v klášteře Dhammapala, opět potkal krajany. Dvě paní, zřejmě matka s dcerou, mluvící slovensky, v doprovodu pána ve zralém věku, vládnoucího pouze němčinou. Říkaly, že pracují nedaleko od Curychu. Vypadaly hodně spokojeně, jen deštivé počasí nevhodné pro delší turistiku jim moc nesedělo.

Čeští a slovenští politici vám prosperitu nepřinesou, ti myslí jen na vlastní zadní kolečka. Že by umožnili národu celoživotní vzdělávání společným hlasováním o podstaném, to opravdu nehrozí. Nezbývá než podpořit pilnou prací lepší systém tam, kde už funguje. Suverénem se Čechoslovák může stát leda ve Švýcarsku.

Průměrný počet slepic: 3.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Naši pc válečníci se skládají na zbraně a tanky pro Ukrajinu a ukrajinci si na ně stříkají svastiku..

ČR se ohradila proti křížům na technice dodané na Ukrajinu - Novinky

Před Rudolfinem demonstrovali studenti proti vládě.. Už i mladým se přestává tahle neschopná vláda pozdávat..

Radši školu než víno. Stovka studentů demonstrovala před Rudolfinem proti vládě - Novinky

Zástup nespokojených narůstá a narůstá..

Průměrný počet slepic: 4.8 (49 hlasů)
Trvalý odkaz

já jsem v katolické církvi, ale cítím to úplně stejně. Církev opět nestojí s národem, ale s režimem. Stejně jako byla při založení Československa vnímána jako opora habsburského rodu. Jaký to rozdíl oproti Polsku, kde je pro své pronárodní cítění katolická církev v obrovské úctě. Velký dík opatu Pojezdnému na mši pro celý národ, což je v dnešní době nutné chápat jako projev odvahy a disidentství. A pan emeritní opat se tím pro kavárnu zařadil do seznamu proruských trollů a dezinformátorů...

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Souhlas s Jáchymem.  Já, ač ateista, velký obdiv každému (opatu Pojezdnému zvlášť), kdo nepoklonkuje dnešní demoliční vládě. Klobouk dolů. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

některých však víc! Jen to jsem chtěl říc...

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou v podstatě jen vychcaní sedmilháři.

Průměrný počet slepic: 1.8 (12 hlasů)

Víte, kdo má na pomníku největší kříže? Komunisti 🍒 .

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Já jako ateista žádný osobní vztah s církví nemám. Vlastně mám jednu zkušenost a to pozitivní s místním knězem. Když zemřel otec, matka si přála udělat rozloučení v kostele. Otec, na rozdíl od matky ateistou nebyl, na bohoslužby nechodil, ale zřejmě v NĚCO, v nějaké síly nad námi věřil. Nedokázal si představit, že by svět a život vznikly nějak spontánně a samovolně. Když tedy zemřel, šel jsem za místním farářem, on se s otcem znal a k mému velkému překvapení, mi nabídl, že udělá civilní rozloučení v kostele. Přišel v obleku a celý obřad vedl v lidském smířlivém duchu, žádná mše, ale pěkné a citlivé rozloučení, i skalní věřící se nechali slyšet, že by si, až přijde jejich čas, takový obřad nechali líbit. Za to jsem dodnes faráři velmi vděčný.
Jinak já osobně jsem tolerantní ateista. S desaterem přikázání plně souhlasím, tedy bez těch prvních dvou až tří přikázání, které se týkají víry v boha. Já pokládám dobro za lidský vynález, a protože tedy nevěřím v žádnou nadpozemskou sílu, která by tak nějak automaticky zajišťovala vítězství dobra, je třeba tomu dobru aktivně pomáhat, aby z toho našeho světa nevymizelo.
Každý člověk musí mít tu svoji vnitřní konstrukci na něčem vybudovanou, o něco ji opírat, aby byla konzistentní a odolná vůči životním otřesům. Pokud její součástí je víra asi to pro její stabilitu nebude na škodu. Dokonce bych řekl, že věřící to má v některých záležitostech jednodušší něž my ateisté, má se komu vyzpovídat, má koho požádat za odpuštění, když se něčím proviní, věří, že modlitba může pomoci. Tyhle "výhody" my ateisté nemáme.
 
Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Souhlasím, ale na tu největší výhodu věřících proti nevěřícím jste neuvedl. Kdo věří v Boha ten se nemá čeho bát. Veškerá příkoří tady na zemi mu budou bohatě vynahrazena, zlo bude potrestáno a dobro odměněno. Stačí se chovat podle přikázání a vše ostatní jim může být šumafuk. Zemře někdo blízký, co na tom záleží, vždyť se s ním setkáme na věčnosti, ubližuje nám někdo, nevadí, bude za to potrestán, tam na věčnosti.

Takovou výhodu my nevěřící nemáme.

Jenže jak znám spoustu věřících, jejich víra zdaleka není tak pevná, aby takto uvažovali. Ale částečně jim v překonávání pozemských trápení pomáhá. 😊

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Ano, že bude zlo potrestáno a dobro odměněno..., to věřícím můžu jen tiše závidět. Já v životě viděla často pravý opak. A tam platilo známé - čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Kdybych nebyla ateistou, bylo by to tedy snazší.  

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Když kvůli Babišovi před volbami zavřeli kostel, tak jsem se jako katolík hluboce zastydel. Mt 11,28-30 jaksi v potaz bráno nebylo, Bible přestala univerzalisticky platit? Pokud by stejně udělali soudruhu zaskodnikovi, vnímal bych to také tak; bolševikovi nakonec sloužili Te deum, zúčastnila se i politrukyne. Pár dnů před tím chodili Tři králové, a to bylo naposledy, co jsem přispěl. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vrtá mně hlavou, proč za komárů nezely semináře prázdnotou jako teď, když nyní tedy máme jakože tu svobodu, slouží se primice +-29.února. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Petr Pavel

Hrad

Praha

Věc: Žádost o omluvu

Pane Pavle,

vyslechl jsem si Vaše vystoupení v Bratislavě, kde jste se mimo jiné vyjadřoval k protivládní manifestaci dne 11.3.2023 v Praze pořádané stranou PRO. To, co jste řekl, se mě hrubě dotklo, na manifestaci jsem byl, urazil jste tisíce občanů, z nich i některé Vaše voliče. Jo už je nepotřebujete, můžete tedy na ně plivat. Prohlašoval jste před volbami, že chcete být prezidentem všech občanů republiky, že chcete občany spojovat, že nastolíte řád a pořádek. Výsledek? Po týdnu ve funkci prezidenta rozdělujete národ, vytváříte kasty, špiníte své občany. Postavil jste proti sobě více než půlku národa.

Moje rodina po roce 1945 nepodporovala komunisty, Rusy, za tento postoj jsme si vytrpěli své, vězení, nemožnost studovat, pracovat normálně žít atd. Zatímco Vaše rodina měla vše díky přátelství s Rusy, členství a funkcím v KSČ. Proto se mě hrubě dotýká Vaše označení účastníků manifestace za dezoláty, proruské lidi atd. Nic takového nejsem. Co si to dovolujete? Kdo Vám dal právo nás špinit. Právě Vy člověk, který byl členem represivní složky KSČ, členem zločinecké organizace, (zákon č. 198/1993 Sb.) předseda ZO KSČ, lhář byste měl mlčet.

Uváděl jste, že jste byl demokratický špión, sprostě jste lhal, do června 1991 jste byl ve škole KGB neb do té doby jsme byli součástí RVHP. Tedy nikdo neví k čemu jste se zavázal a čím jste vydíratelný. Uváděl jste, že jste si to za 33 let odpracoval, že jste bývalý komunista.

Co je to bývalý komunista? To je něco jako bývalý černoch? Co jste odpracoval? Co jste udělal konkrétně pro lidi této země? Co je zde v této zemi po Vás? Po nás obyčejných lidech je vidět práce stavby, silnice, mosty, mnohé výrobky atd. Co po Vás, Vy jste si jen vybudoval kariéru vojáka. Vojsko po r. 1945 nám nic nedalo, jen sloužilo jako represivní složka proti občanům v r. 1948, 1968, 1969 ale i v r. 1989 (jste byli připraveni proti nám zasáhnout).

Velebíte Havla, co jste pro něho udělal? Podpořil jste Chartu 77? Odmítl jste odsouzení Charty 77, zákroky policie v Palachovu týdnu v r. 1989 a další akce proti opozici?

Kdy jste odložil stranickou knížku KSČ, v listopadu 1989 nebo až na pokyn ministra?

Vaše gesto s položením kytice Janu Palachovi mě pobavilo nejvíce. Co tak najednou, proč jste to neudělal před rokem 1989? Jste komediant.

Honza Palach bojoval právě proti takovým lidem jako jste Vy.

Komedii jste předvedl i ze snížením valorizace u důchodů, s tím banda kolem Fialy nevyšla včas, abyste nepřišel o hlasy ve volbách, věděli, že jim to odvedete a stalo se. Proč nebylo měřeno všem stejně. Já ani mí spoluobčané jsme církvím nic nevzali, to jste byli vy, komunisté, tedy škodu byste měli hradit vy komunisti. Tedy byste se měli podílet, dostali jste od rodné strany dost (Vy vzdělání, oblečení, byty a mnoho dalších výhod).

A pokud důchodcům byla snížena valorizace, měla být snížena i u platby církevních restitucí.

Ministr Jurečka vystoupil s tím, že by měly být kráceny důchody, výsluhy let, a další, prominentům bývalého režimu. Což se týká i Vás, od toho se odstoupilo.

Plivete na svoje bývalé chlebodárce, nebýt jich, těžko byste byl tam, kde jste.

Nevidím důvod, proč do výsluhy let by měly být počítány léta před rokem 1989, kdy jste sloužili represivní složce KSČ tedy zločincům.

Zmiňujete se o zmrazení platů poslancům, především by mělo být zrušeno přidání platů z počátku roku, to se týká i Vašeho platu. Půjdete příkladem?

V republice se propaguje fašismus, i za přispění ministra Rakušana, policie toto přehlíží a Vy také. Na státních budovách jsou místo našich vlajek vlajky ukrajinské. Nebo jsou to již jejich budovy

Z výše uvedeného vyplývá, že moje žádost o omluvu je důvodná, a protože Vaše slova nemůžete dokázat, požaduji omluvu.

Nejsem dezolát a proruský člověk, stejně tak jako desetitisíce účastníků protivládní manifestace.

Veřejně jste prohlásil, že s námi hovořit nebudete, přestože jste uváděl, že budete prezidentem všech občanů. Doporučil bych Vám s opozicí jednat, příště může být manifestace i kvůli Vám.

Vaši příznivci ubývají a občanů v odporu přibývá. Nechceme válku, do které nás současná vláda nyní i za Vaší pomoci chce zatáhnout.

Chcete válčit, jděte do zákopů na Ukrajinu a válčete, ale my chceme žít v míru.

Nečice 20.3.2023 Jan Bouček

 

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

pro církev v ČR už neplatí : Císaři co císařovo jest a Bohu co jest Boží ??

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Já to vidím poněkud jinak, milý Vidláku.

Církev má sice duchovní poslání a charismata, ale tvoří ji lidé. Hříšní lidé. Což neznamená, že jsou primárně všichni zlí, ale každý má poškozenou, tzv.hříšnou podstatu - inklinuje k jednodušším cestám, výhodám, zlozvyky, podvodům, nechává se svést... A současně nechceme být zlí - a mnohdy to řešíme tak, že odmítáme vidět pravdu, zejména tu o sobě. I když nechceme, podléháme zlým svodů  tedy alespoň dost často. To je podstatou učení křesťanství - člověk je nabourán zlem, tzv.dědičným hříchem, ale může to zlo ve svých myšlenkách, slovechtomto i skutcích odmítat. Znovu a znovu po pádu vstávat a hledat cestu. Každý má možnost se touto cestou hledání Pravdy vydat. V tomto smyslu je Církev všech. V jiném smyslu ne.

A jako za komunistů Pacem in Teris, či v jiných dějinách zvratech jiná "hnutí", i dnes se pokouší Církev uchopit neformální členové nové Pacem in teris. Někteří z prospěchu, jiní z důvodu upřímné víry v dobro progresivity. Dnech je však doba propracovanější PR a manipulačních technik a tak se běžný věřící, lajk i klerik, stále hůř orientuje  co je dobro a co zlo. Dochází k manipulací a ovlivňování. Dochází k vnitřnímu pnutí a skrytým bojím. Církev má své Halíky, ale i Duky, svého Mariana Kufu na Slovensku, velmi odvážné Patera Petra Piťhu v Praze. Některé kláštery se už nyní připravují na dobu zdaru a chudoby, protože dobře čtou, co se děje. Označit Církev za hlasatelku hodnot EU a progresivismu je jako prohlásit, že za komunistů byla Církev prostě Pánem in teris a basta a zapomenout na všechny ty umučené Toufary, Popieluszky, tisíce internovanych řadových sester a zavřených a týranych kněží... doba zla ale posiluje mnohdy křesťanského ducha v lidech. Proto byli tenkrát bohoslivci v seminářích a mnozí lidé byli ochotni trpet. My se totiž nikdy nevzdáme. Ani dnes. Jsme totiž Češi a ještě navíc a hlavně - křesťané.

Ale respektuji, Vidláku, že to vidíš dost jinak. Jakože typický člověk Církvr je Halík a Fiala. Jen upozorňuji, že postoje každé skupiny lze odsoudit na základě jejích extrémních a  negativních reprezentantů, i kdyby jich byla menšina. Lépe by po takovém hodnocení nevyšli ani ateisté. Naopak. Ba ani bývalí evangelici. Tomu věř  ;-)

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Já to vidím poněkud jinak, milý Vidláku.

Církev má sice duchovní poslání a charismata, ale tvoří ji lidé. Hříšní lidé. Což neznamená, že jsou primárně všichni zlí, ale každý má poškozenou, tzv.hříšnou podstatu - inklinuje k jednodušším cestám, výhodám, zlozvyky, podvodům, nechává se svést... A současně nechceme být zlí - a mnohdy to řešíme tak, že odmítáme vidět pravdu, zejména tu o sobě. I když nechceme, podléháme zlým svodů  tedy alespoň dost často. To je podstatou učení křesťanství - člověk je nabourán zlem, tzv.dědičným hříchem, ale může to zlo ve svých myšlenkách, slovechtomto i skutcích odmítat. Znovu a znovu po pádu vstávat a hledat cestu. Každý má možnost se touto cestou hledání Pravdy vydat. V tomto smyslu je Církev všech. V jiném smyslu ne.

A jako za komunistů Pacem in Teris, či v jiných dějinách zvratech jiná "hnutí", i dnes se pokouší Církev uchopit neformální členové nové Pacem in teris. Někteří z prospěchu, jiní z důvodu upřímné víry v dobro progresivity. Dnech je však doba propracovanější PR a manipulačních technik a tak se běžný věřící, lajk i klerik, stále hůř orientuje  co je dobro a co zlo. Dochází k manipulací a ovlivňování. Dochází k vnitřnímu pnutí a skrytým bojím. Církev má své Halíky, ale i Duky, svého Mariana Kufu na Slovensku, velmi odvážné Patera Petra Piťhu v Praze. Některé kláštery se už nyní připravují na dobu zdaru a chudoby, protože dobře čtou, co se děje. Označit Církev za hlasatelku hodnot EU a progresivismu je jako prohlásit, že za komunistů byla Církev prostě Pánem in teris a basta a zapomenout na všechny ty umučené Toufary, Popieluszky, tisíce internovanych řadových sester a zavřených a týranych kněží... doba zla ale posiluje mnohdy křesťanského ducha v lidech. Proto byli tenkrát bohoslivci v seminářích a mnozí lidé byli ochotni trpet. My se totiž nikdy nevzdáme. Ani dnes. Jsme totiž Češi a ještě navíc a hlavně - křesťané.

Ale respektuji, Vidláku, že to vidíš dost jinak. Jakože typický člověk Církvr je Halík a Fiala. Jen upozorňuji, že postoje každé skupiny lze odsoudit na základě jejích extrémních a  negativních reprezentantů, i kdyby jich byla menšina. Lépe by po takovém hodnocení nevyšli ani ateisté. Naopak. Ba ani bývalí evangelici. Tomu věř  ;-)

 

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)