Teče mi topení

Autor
Štítky

Letos jsem se pustil do rekonstrukce topení. Máme nová pravidla pro provoz kotlů na tuhá paliva a já si o kotlíkových dotacích myslím své. Nicméně zákony je nutné dodržovat alespoň trochu a tak jsem si letos koupil kotel na uhlí ve třetí emisní třídě. Budou se vyrábět jen do konce letošního roku. pak už jen čtvrtá a pátá třída. Od roku 2022 se nebudousmět provozovat kotle první a druhé třídy, tož jsem připraven. 

Navíc třetí emisní třída je poslední normální ruční kotel, kde normálně zatopíte, normálně nasypete putnu uhlí a pokud topíte správným způsobem, tak to skoro nekouří. Kromě toho kupuji zásadně jen černé uhlí, koks nebo antracit. Mimochodem třetí emisní třída se od té druhé liší jednou litinovou destičkou, která je vložena mezi články výměníku. Miluju české hlavičky - zřejmě to postačilo ve zkušebně, by to prošlo, ale jinak je to stejná blbost jako celý zákon o emisích. Pochybuju, že by se k věci podobně postavil třeba Němec. 

Takže kotel jsem měl a letos přes prázdniny jsem předělával doma záchody. Byla tam poslední stará topná stoupačka v baráku, předělalo se to na měď a kupodivu mi po skončení vší práce vyzbyl ještě slušný balík peněz. To se mi nestává úplně často a tak jsem se rozhodl, že kotel rovnou nainstaluji a udělám páteřní rozvod topení po sklepě ke stoupačkám a vlastně celou rekonstrukci topení kompletně dokončím.  

To víte, jsem na tu soběstačnost, chci mít doma uděláno všechno jednoduše a tak mám topení na samotížný rozvod. Nepotřebuji žádná čerpadla, výpadek proudu pro mě nic neznamená, jen musím mít poněkud tlustší roury. A tak jsem rozvod u kotle dělal ve dvoucoulových nerezových trubkách a zbytek pak v měděných trubkách průměr 42 mm. Nerez jsem spojoval závitově, trubky pájením.

Nikdy jsem sám s takovými průměry nepracoval. Jen jsem to hodněkrát viděl a sám jsem dělal s menšími průměry. Ale jsem muž činu,jen tak něco mě nerozhází a pustil jsem se do toho. Dalo mi to zabrat, ale dodělal jsem to a přišel den nového napuštění systému a vyzkoušení.

Hned mi teklo první šroubení. Ještě jsem neměl napuštěný ani kotel a už to teklo. První oprava. Pak tekl další spoj a pak další a další. Nakonec se ukázalo, že i ta pájená měď není udělaná pořádně a taky to teklo. Po nějaké době jsem přišel na to proč... velká měděná trubka stíhá odvádět teplo a cín se nedostatečně vcucne.  Chce to dva hořáky. Udělal jsem to. Ale stejně to teklo. Pak se ukázalo, že cín se musí přidávat i když už dole vytéká ven, protože trubka je velká a prostě se musí přidávat víc. Znovu oprava. 

Pak už to konečně bylo dobré. Po asi patnáctém napuštění a vypuštění systému to přestalo kapat. Zatopil jsem a hele, zase mi začala voda protékat závitovými spoji. Jen maličko. Ale kape. To už jsem nevydržel a zavolal odborníky. Přijel chlap, ledabyle na to koukl a povídá: "Vy jste musel přepájet ten měděný rozvod že? No jo, to se musí velkým hořákem a přidávat hodně cínu. A zavity jste těsnil nějakým moderním sajrajtem že? Použil jste na těsnění teflonovou pastu a ne šňůru. To víte, pasta je dobrá v malých průměrech, ale tyto velké závity se teplem roztahují víc než malé a ta pasta to prostě neutěsní. Tady to chce konopí natřené fermeží."

A bylo vymalováno. Příští týden to snad vypustíme naposled, chlap přiveze dva kolegy a dají to celé do pořádku. Ani to nebude moc drahé. Když přijde odborník, je to hned. A já jsem zase o něco chytřejší. Zkušenost je to, co dostanete chvíli poté, co jste to potřebovali.

Když jsem to dělal a pak opravoval, to jsem se něco nasakroval, byl jsem naštvaný a pak zase odhodlaný to zvládnout, dal jsem do toho všechno, každá kapka vody na spoji mě nabudila, dělal jsem u toho dlouho do noci, prosil jsem Všemohoucího, aby shlédl na moje odhodlání a nadšení.... a kdepak všechno marné. Draze nabyté zkušenosti, které jsem si mohl za pár korun koupit... 

Uvědomil jsem si jednu věc... míváme běžně pocit, že když se o něco nasadíme, dáme do toho všechno, jsme nadšení a odhodlaní, že máme právo na úspěch... Ale je to omyl. Musí se to taky umět... Platí to pro politiku stejně jako jakoukoliv ideu. Je jedno jestli děláte topení, budujete beztřídní společnost, chcete mít velkou firmu, snažíte se o ekologii a nebo Hate free. Nestačí svaté nadšení, nestačí dlouhý čas plný dřiny, nestačí odhodlání, ba nestačí ani modlitby. Musí se to umět. Pak totiž přijde někdo a udělá to levou zadní, protože v tom umí chodit a už to někdy obdobně dělal. Pokud začínáte s něčím novým, to až ty neúspěchy vám dají zkušenosti a až pak po mnoha a mnoha nezdarech se teprve něco podaří. Vlastně jediné, co se do věci dá vložit, je trpělivost. Až dlouho po ní přijde zkušenost a pak teprve úspěch.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Klasická chyba: vidim, myslim, že rozumim, a že je to sranda, ale nedomyslim, co vidět na první pohled není. Takhle to borcí na vesnicích plácali odjakživa, a když jim to nešlo, tak u toho vynadali celé rodině a vypili sud piva. Ještě teď vídám při cestě po vesnici scénky, že by jeden zaplakal. -- A to Vidlák ty borce rozumem převyšuje, takže v čas složil zbraně ;). Už aby se tyhle kutilové umoudřili a dokázali posoudit, na co si povolat šikovného živnostníka z okolí -- samozřejmě, který si za to vezme co je zdrávo -- a místo toho raději šli s rodinou do divadla. K tomu musí holt společnost dospět -- platy, poctivost podnikatelů a tak. ,,Tak čest práci. PAT & MAT

Zatím bez slepic

Víte, příteli, "šikovného živnostníka z okolí -- samozřejmě, který si za to vezme co je zdrávo".
Z Vašich slov mám pocit, že jste jedním z těch "šikovných z okolí", a tak to vidíte po svém. Já zase jsem ten, kdo rekonstruoval barák z padesátých let minulého století. Zgruntu. Od kompletní rekonstrukce sklepů, přes přízemí a podkroví, až po střechu. Jistě uznáte, že s těmi "šikovnými z okolí" mám své zkušenosti. Základní jsou dvě - ta první: když potřebujete postavit barák na klíč, ti "šikovní z okolí" budou u vás stát řadu a ucházet se o ten "kšeft". Když potřebujete udělat jednotlivost, práci na jeden den, seženete někoho jen když budete ronit krvavé slzy. Ti "šikovní z okolí" se najednou někam poděli, a když už, tak nemají čas, mají moc práce, rádi by vám to udělali, ale v termínu "někdy", který je vám k ničemu. Nepotřebujete čekat, potřebujete to v určitý čas, protože práce nestojí a potřebujete pokračovat následujícími operacemi. Druhá zkušenost: zvolil jste si velice výstižné nickname "PAT & MAT". Protože tak to zpravidla dopadne. Z toho "šikovného z okolí" se totiž nakonec vyklube ne ten, který s vámi tu práci sjednával a který je skutečně "mistr" nebo aspoň "tovaryš", ale "učeň", nějaký produkt českého školství, který s oborem, v němž k vám byl vyslán aby pracoval, nemá nic společného. Zaučený nevzdělaný. Který sice už ví, jak namotat konopí, jak svařit plastovou trubku, jak zacínovat tenkou měděnou trubku, ale to je tak vše. "Fištrón", představivost, plánovitost, smysl pro racionalitu etc. etc., to mu chybí. Nemůžete ho (je - řemeslníky) nechat pracovat o samotě. Musíte být stále přítomni a upozorňovat na chyby a nedostatky, nahrazovat za něj to, co mu chybí, jak píšu v minulé větě. Máte desetkrát za hodinu chuť ho chytit za flígr a vyhodit z baráku. Jo, a takovému patlalovi ještě děláte "helfra".

A pak je tu ještě třetí věc, která platí dvojnásob u těch instalatérů. Oni ani ti "šikovní ze sousedství" nejsou na prvním místě prodejci své živnostenské práce. Na prvním místě jsou to prodejci materiálu, tj. v případě topení těch kotlů, trubek, radiátorů a regulační techniky. To je hlavní zdroj jejich příjmů. Mají své dodavatele, kde nakupují se zajímavými maržemi. Vám to dodávají samozřejmě za cenu obvyklou v maloobchodě. Jaká je reálná cena těch věcí poměrně snadno zjistíte, když si je najdete v internetových obchodech, třeba na Heuréce. A od té ceny odečtete ještě něco procent marže internetového obchodu. A 21 procent DPH.
Vidlák píše ve svém článku, že si koupil teplovodní kotel. Věřím, že v internetovém obchodě (má to kromě ceny ještě tu výhodu, že vám to přivezou až do domu). Přesně tuhle situaci jsem zažil. Udělal jsem to samé. A to jsem měl známé instalatéry (otec a dva synové), kteří mi předtím dělali základní vodu a odpady. Když jsem chtěl připojit ten kotel, řekl mi ten "otec-šéf" - "Jó, pane, tohle my nedělám. My nepřipojujeme kotle, které si někdo koupí ne od nás. No, uděláme tentokrát výjimku, že jste to vy." - věděl, že budu dělat ještě rekonstrukci s výměnou radiátorů, které mi "dodají", v podkroví).

Milý pane, o těch "šikovných z okolí" bych Vám za ta léta rekonstrukce mohl vyprávět zkazky. Například jak jsem generálkoval střechu, klasická sedlová s jedním bočním štítem. Krytina "Satjam roof". Všechno fajn, až na to, že jako tehdy neznalý jsem nevěděl, že potřebuji mít střechu opatřenou sněhovými zábranami. A u nás fakt padá. A tak rok co rok mám před vchodem a na druhé straně před garáží haldy sněhu spadlé z kluzké střechy. On totiž ten "šikovný ze sousedství" neřekl, že to je třeba a do plánu a rozpočtu s tím také nepočítal. A teď, když jsem si to nastudoval, nemůžu sehnat žádného "šikovného ze sousedství", který by mi střechu těmi sněhovými zábranami opatřil. Všichni mají plné termíny zakázek. Jó, takhle novou střechu, to by panečku byla jiná.....

Myslím, že o těch "šikovných ze sousedství" by mohl tady u Vidláka vzniknout docela zajímavý seriál ze zkušeností dalších čtenářů.

Nicméně, abych nebyl jen za škarohlída, před čtyřmi roky se mi po patnácti letech provozu odporoučel plynový kotel se zásobníkem teplé vody (Therm), přesněji odporoučel se ten zásobník, ale to je jedno (ten teplovodní kotel na dřevo a uhlí mám jen jako záložní zdroj místo původního z roku 1958 litinového Pluto II). Chtěl jsem opět Thermonu, kondenzační turbo se zásobníkem 55 litrů. Doporučená cena v distribuci Thermony tehdy nějakých 65 tisíc. V internetových obchodech někde na max 2/3 této ceny. Oslovil jsem tehdy tři "šikovné ze sousedství" - ti "moji dvorní" instalatéři mi sdělili, že cena dodávky od nich by byla na 70 tisících. Podobně od druhého. Od toho třetího jsem zatím nic neměl, ale znal jsem ho z dřívějška, kdy jsem byl ještě činný v SBD. Řekl jsem mu, za kolik je ten kotel na internetu, a on mi řekl, že mi ho dodá za tu internetovou cenu a celá výměna kotle - demontáž starého, montáž nového, připojení vody a plynu, přívod vzduchu a odtah spalin koaxem, odvod kondenzátu - mě přijde na PADESÁT TISÍC. A bylo rozhodnuto.
Koncert tří lidí na jeden den.
Od té doby už jednám jen s ním, včetně toho topení, plynu a vody v podkroví.
Závěr:
Oni ti "ŠIKOVNÍ ZE SOUSEDSTVÍ" jsou, ale je to jako s těmi holkami od Vladislava Vančury - "Hezkých holek je šlakovitě málo, avšak jsou!"

Zatím bez slepic

No jo, když ono to vypadá tak, že chcete všechno podle vaší představy - co nejefektivněji - a zvát si dělníka jen na dílčí úkony, které nezvládnete a nejlépe ještě, aby byl kreativní a vaše košaté myšlenky rozšířil. -- Takže nohama na zem, a připomeňme si, že ten system je dneska už postavenej tak, že dotace nebo půjčka a nechat postavit "na klíč" a že dělník je jen dělník a v lepším případě mluví česky. Mně to tedy moc sympatické není, ale jsme tam kde jsme. -- Však jsem psal, že k tomu musíme dospět, tak to berte spíš jako moje přání v nějž nepřestávám věřit; páč si mýslím, že technologie už na to máme, abychom se zbytečně nelopotili a nikdo přitom neměl hlad a měl střechu nad hlavou. Jinak ve vašem případě si troufnu hádat, že vaše schopnosti něco budovat budou nejspíš stejně dobré jako u Vidláka a budete tedy ten zástup -- (pod)průměrných kutilů (bastlířů) -- převyšovat: nakonec si vždy sám nějak poradíte a dopadne to dobře. Tedy alespoň zatím: stále složitější technologie a zákony, které to po nás vyžadují a tak... Vlastně to zatím vypadá, že nás ta složitost žene k nesoběstačnosti a závislosti, ale nechcu být pesimista, takže věřím, že lidský rozum to nedovolí :).

Zatím bez slepic

PateMate,

dělám ve stavebnictví a u velké firmy. Kecy, že systém je nastaven na stavby na klíč si nechte pro někoho kdo není z oboru. Jak myslíte, že to děláme my? I ti firmy mají od nás dovoleny subdodávky, které sami naumí...
Takže prosím nohy na zem by jste si měl položit spíše vy sám nebo psát podle zkutečnosti. Jasně je rozdíl mezi naší firmou a pepou z prdelákova, kdy od nás dostanou víc jak jeden kšeft, takže dávají přednost nám..., ale to je tak asi vše v čem jsme "lepší" jak ten z prdelákova.

Další smutnou věcí je, že musíme kontrolovat stavby i v prpůběhu, protože firmy ošulí co můžou a přitom umí, když jím za prdelí stojí dráb, ne že by neuměli. Jasně jsou výjimky co se hádají spíše na PD a ceně za jednotlivé úkony, vícepráce atd. a pak odvedou prácu dobře, ale většina se hádá u PD, ale pak stejnak pokud mají jistotu, že nepřijde kontrola to docela často než náhodně odrbávají.

A kvalita zedníků? Vždyť firma co je na trhu roky a dělala např. izuolaci lodžií a měla certifikát a byla partnerskou firmou firmy co ten systém dělá to nedělá dobře, sem si pozval zástupce firmy, že se mi nelíbil technologické postup a donutil jsem ho přijet, a až na jeho "intervenci že to dlají fakt špatně" s nima byla řeč, že to musí udělat správně...

Za mě můžu sklidním srdcem říci, že když není někdo levej a blbej, může po přečtení pracovního postupu udělat většinu prací v klidu sám. Jasně co "profík" dělá 1 den, poučený patlal udělá za týden, ale pokud dodrží postupo bude to mít správně a hlavně bude vědět, že to má správně. Sám sobě si objednávám(domů) prácu od firem co znám a stejně náhodně chodím na kontrolu ve všech fázích i několikrát, protože se všem dá určitě věřit...

Smutný je spíše závěr, že se dneska nelze spolehnout na kvalitu odvedené práce, ale pouze že to "bude fungovat" :(

Zatím bez slepic

Jinak Lexi snad jsem vás tím "nohama na zemi" neurazil. A pokud ano, tak se omlouvám. -- U nás máme kutilství v krvi, a přesto, když jsme před pár lety kupovali nový boiler, nás už vůbec nenapadlo koupit ho někde jinde, než od instalatéra, který nám ho přijel také nainstaloval. Tak to bylo bez problémů a rychle. Nojo, jsme holt už o kus dál. Jó, když víte na koho se obrátit nebo jste z oboru, kde ty lidi potkáváte jako Ass, je to jiné, ale takovejch lidí je málo. A navíc maj všichni stále méně času.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono "na klíč" v uvozovkách bylo myšleno už i jako jen větší projekt, koordinovaný, třeba i s tím dozorem, a bylo to zmíněno ve spojitosti s tou duševní přidanou hodnotou: mám přesnou představu jak to chci, jenže něco jsem nedomyslel a pak byl překvapen, že pokrývač to nedomyslel sám a neudělal to líp. (Něco mi to připomíná, budu vzpomínat u čeho jsem to zažil.:) Jinak díky za vaši verzi. Je ale už trochu mimo, protože vy jste z oboru a je tedy logické, že si vše lépe ohlídáte, dokonce k tomu máte i dobrou páku - firmu, pokud má dobré jméno. Nicméně z vašeho závěru moc klidnější nejsem. Ještě aby nedošlo k mýlce: Já si nemyslím, že je tu naprostá pustina, a že šikovní řemeslníci na drobnou práci nejsou, jen je třeba počítat s tím, že čekací doba může být dlouhá a kvalita různá. Přesto jsme při našich drobných opravách před - no už dost - léty měli vesměs štěstí a většinou nám splnili všechny naše titěrné požadavky, a ty, které byly nějak stiženy naší blbostí dokázali zkorigovat a nabídnout lepší řešení. Výběr byl ale zdlouhavý -- dali jsme na rady několika známých a pak na volný termín dlouho čekali. Takže tak..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý Pate a Mate, při Vašich slovech se musím hořce smát. A taky uvažovat, kde to vlastně žijete. No, naznačil jste, jste "insider", jste z oboru a to formuje Vaše názory. Které jsou ovšem přesně takové, jaké se patří na "insidera", ne na zákazníka. Máte na to i teorii - http://www.raketak.sk/nas-zakaznik-nas-pan/ Pravda, ten "jouda" nic rukama netvoří, živí se jako frikulín. hlavně "radí".
Pamatujete tu dobu "Náš zákazník náš pán"? Nemůžete pamatovat, je to doba první republiky a pak ještě živnostníků do roku 1956, než byly zřízeny Komunální podniky (zrušeny živnosti a živnostníci zařazeni do těch komunálů jako zaměstnanci případně jako vedoucí těch dosavadních svých provozoven). Pak už platilo snad "Náš zákazník, náš soudruh", a dnes, jak píše "rakeťák" "Náš zákazník, náš partner", přičemž tohle ptydepe přeložené do srozumitelného jazyka znamená "Náš zákazník, naše husa na oškubání" anebo ještě přesněji "Náš zákaník, pramen našeho "dělání peněz", našeho bohatství.
Já vím, mluvit o živnostnících, co se živí vlastníma rukama, takhle nejde. Ale platí o nich to, co jsem napsal ve svém původním vstupu.
V dalších Vašich vstupech jsem vystopoval Vaše myšlenkové pochody. Viz třeba tohle - "naše titěrné požadavky, a ty, které byly nějak stiženy naší blbostí dokázali zkorigovat a nabídnout lepší řešení". Něco Vám o tom povím - ti moji původní instalatéři měli za úkol zavést topení do verandy domku, tedy od hlavní ležaté větve rozvodu ÚT vytvořit odbočku. měděné trubky zavést pod stropem sklepu, a na jeho konci přes jeho strop zavést do verandy a osadit tam radiátor. Výška sklepa ca 190 cm. Nenapadlo je nic lepšího, než ty trubky vést přesně středem toho stropu. Jen blb je něčeho takového schopen. Při dalším kole prací jsem je "donutil" udělat přesně to, co měli, tedy kolínka, vyvést trubky k boční straně sklepa a vést je tudy, v rožku pod stropem, kde logicky nikomu a ničemu nevadí.

Máte fakt geniální nápady - třeba tady - "mám přesnou představu jak to chci, jenže něco jsem nedomyslel a pak byl překvapen, že pokrývač to nedomyslel sám a neudělal to líp".
Milý pane, já jsem původním (středoškolským) vzděláním strojař, až později právník. Techniku mám v krvi, samozřejmě tu "železnou", ale i jinou. V době, kdy mi bylo 24 - 26 let jsme svépomocně vystavěli družstevní dům z cihel o osmi podlažích. Tam jsem se "vyučil" mj. zedníkem,. betonářem, také jeřábníkem (MB 40), a další. Elektrikařinu mám v duši odjakživa po otci a starším bratrovi (samozřejmě pro případy, kde není nutná následná revize, ale vlastně i tohle jsem bez problému zvládl, když náš domek napojovali na tlakovou kanalizaci.
Ale nemůžete po mě chtít, abych ovládal všechno. Na střechu jsem si sjednal smlouvu s "firmou" (živnostníkem). Tam jsme sjednali podobu dodávky, ale nikdy v životě předtím jsme neznal žádný Satjam, který nabídl a doporučil on (měli jsme starý "poctivý" azbestocementový eternit. Tím spíše, co taková střech obnáší, jak to je s její podobou do naší oblasti známé sněhem. Tohle MĚL VĚDĚT on a on mi měl udělat projekt té rekonstrukce včetně těch sněhových zábran, o kterých dneska (po zkušenosti se střechou a studiem problematiky) vím vlastně všechno.
A Vy tady melete něco o tom, že "jsem byl překvapen, že pokrývač to nedomyslel sám a neudělal to líp". Opak je pravdou, pokrývač měl vědět, jak to udělat, aby to splňovalo potřebné parametry.

Máte fakt úsměvné názory.
Přesně takové, jaké si myslíme, že ta "sůl společnosti" má.

Naprosto souhlasím s Ass-em.
Protože když přijdu do jakékoliv velké veřejné budovy, vidím skoro všude perfektně odvedené dílo. Ale také vím (můj synovec je stavební inženýr a dělá supervizora na takových stavbách), co to obnáší. Jak těm Patům a Matům (neberte osobně) musí dozor stát za zadkem s velkým klackem a kousek po kousku je nutit udělat práci pořádně a závady, které objeví, odstranit.

O daních zatím nemluvím. Jen tolik, že ten, co mi dělal ten kondenzační kotel, když přišla řeč na placení, jen stroze oznámil, že přijde za pár dní s fakturou. A já rád zaplatil včetně DPH a záruky. Tím spíše, že cena měla "lidskou tvář", že nebyla výsledkem "dělání peněz".
A přesto si nežije špatně.
Jak říkám s Vančurou - "šlakovitě málo, ale jsou!".

Zatím bez slepic

In reply to by Lex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezlobte se pane, ale plácáte, děláte nesprávné závěry a navíc hejt k tomu. Ale děkuji, že jste se představil, jsem trochu zaskočen.

Zatím bez slepic

Pate a Mate,
potřeboval jsem udělat elektřinu v domě. Kompletně. I když tomu docela rozumím, vzal jsem si na to odborníka, který se tím opravdu živí. Navíc z přízně a v době, kdy chtěl on. Kompletní zakázka podle jeho představ. Kabely přišly do podlah, takže vysekávání velmi málo. Jediná podmínka zavedení nočního proudu.
Udělal to, i velmi hezky. Rozhodl jsem se vyzkoušet noční proud. Vzal jsme elektrický přímotop, zapnul na poloviční proud a zkoušel. V době, kterou jsem zjistil na elektrárnách, došlo k přepnutí z denního na noční proud. To proběhlo bez problémů. Ovšem po zapnutí nočního proudu došlo ke zkratu. Vzal jsem zkoušečku a hledal. Nakonec jsem našel. Problém byl v chybně zapojeném relé v rozvaděči, přehozená fáze a nulák. Při denním proudu žádný problém při nočním proudu bez odběru také bez problémů. Běda, když došlo k zapojení spotřebiče na noční proud.
Ale opravil jsme to a byl zticha, přeci jen příbuzný je příbuzný, i když odborník a pracuje v oboru.
Chci jen ukázat, že ani u odborníků, a ochotných k tomu, se nevyhnete chybám. Natož když Vám některé práce dělá "odborník", který v oboru právě začal pracovat.

Nic si z toho ale nedělejte, nechci Vás urážet. Ono totiž výše uvedené platí i u jiných oborů, a překvapivě dost platí u právníků. Vzhledem k neustálým změnám zákonů ví zastupovaný klient někdy více než právník, pokud věnoval trochu času a přečetl si zákon v jeho skutečném znění. To však není konec. Opravdovou tragédií je, když zákony nezná ani soudce. a v české justici je to spíše běžný případ než výjimka. mnozí soudci na okresní úrovni mají takovou odbornou úroveň znalostí, že by bylo někdy lepší předsedy soudního senátu vybírat losováním z lidu. Až takoví odborníci to jsou. Mají neskutečnou moc, mohou připouštět a nepřipouštět důkazy, a díky jejich nezávislosti si důkazy vykládají, jak je jim libo. A zákony včetně procesních náležitostí také. Člověk by brečel.
Aspoň vidíte, že neschopní neumětelové jsou ve všech oborech lidských činností, nejen ve stavebnictví. Tam je aspoň výsledek na první nebo druhý pohled zřejmý.

Zatím bez slepic

Mně se ten váš komentář líbí, narozdíl od Lexovo a Assovo. Gerde, čím si myslíte, že mi urážíte?

Zatím bez slepic

Jj, zkušensot z firmy(praxe) je sviňa věc, mě se taky nelíbí co tam musím řešit, ale ten optimistickej pohled na "profíky" dneška mě přešel po prvním roce po škole. Jestli Vás uráží to, že vám někdo píše setejně jako vy jemu? Nebo, že praxe z velké nadnárodní firmy, kdy odvolávámečeské firmy se liší od toho co zažíváte vy? Co na to říci, když jak se zdá zkušenost s "řemeslníky a firmami v ČR" zde v diskusi ukazuje opak toho co zažíváte vy, asi máte štěstí nebo schopnost podle obličeje vybrat profíka co nefláká, pak bych rád měl vás jako kolegu, ale my ostatní co tu chopnost nemáme bohužel jedeme stylem "zkušenost".

Zatím bez slepic

"Jestli Vás uráží to, že vám někdo píše setejně jako vy jemu"

Nevím, našel jsem jen jediné místo, které mohlo urazit a za to jsem se raději omluvil, aby nedošlo k nedorozumění. Jinak je to vše jen věcí úhlu pohledu. Navíc s váma souhlasím, že je tu co zlepšovat, však jsem to napsal hned na začátku. Jestli to dobře chápu, tak rád oplácíte, když se vám něco nelíbí, je to tak?

Zatím bez slepic

Gerde, tomu věřím, to je přesně to s čím se setkávám (přístup) k práci. Nikdo si po sobě nekontroluje (proč by to dělal, je profík), nikdo nečte manuály/pracovní postupy (proč, když to tak dělá 20 let), nikdo nedodržuje BOZP (proč dávat zábrany u výkopu 1,2 metru u školky, každej přeci tu díru vidí...).
To není o tom, že by lidi neuměli, to je o současnosti. Každej chce vše hned teď, nikdo nepočká 2 dny, nikdo si nepřizná, že musí po sobě kontrolovat práci, nikdo nepřizná, že co se naučil na střední už asi po 20 letech není stejné...

Ale ryba vždy smrdí od hlavy, kdo to lidi naučil? Oni sami ne, naučeno je to od tech nahoře, vedoucích pracovníků minulosti a dneška :(, průser je, že zatímco za první republiky, když někdo přišel na stavbu a řekl, děláš to špatně a donutil je to zmenit, byl sice svině, ale nespochybňovali příkaz, dneska? Člověk musí přijít ještě minimálně 2x, aby měl jistotu, že to udělají jak mají :(

Zatím bez slepic

Já, a zřejmě podle komentáře také "Ass" si myslíme, že kdo tu plácá živnostenské mantry, jste Vy. Hlouposti. O tom, jak to "nefunguje", protože jsme k tomu ještě nedorostli. To máte pravdu. Vy ano, vy jste dorostl, my ne. Hlavně ne příjmy. že jsem právník (v důchodu) na tom nic nemění, pracoval jsem ve státní sféře za ´tabulkový plat, nejsem Sokol ani Choděra. Ani soudce nebo státní zástupce.
Jak jsme na to nedorostli si můžete přečíst zde http://www.statistikaamy.cz/2017/01/padl-mytus-ze-mzdy-v-cr-jsou-rovnos… , hlavně si přečtěte o té "pracující chudobě", "Mensch"!
A kromě keců mne přesvědčte, že nemám pravdu o těch Patech a Matech, jak jsem napsal s těmi trubkami pod stropem sklepa nebo sněhovými zábranami, které pokrývač nenaprojektoval.

Anebo radši ne, ani jí už na Vás reagovat nebudu.
L.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
nejen kotel se musí umět instalovat, stejně zhudlařit se může i tvrdá propaganda.

Když čtu, jak nám zatápějí pod kotlem Evropské hovnoty pod vedením amatérského pornoherce, člověk si říkal, proč k nám ti Cíjáci nenasaděj někco kvalitnějšího než je Pehe.
Nějakého spindoctora nebo spinbakaláře aspoň.
A ono jo.

Krásný přehled rekonsrukce nejrůznějších topení v naší kotlince od zdraví neškodného tabáku přes propagaci radarů po současný boj proti krvežíznivým blogům ruského Putinožky poskytuje dnešní Kosa.
Včetně odkazu na samotného Velkého Bratra Klvaňu a jeho rozhovor na DVTV.

Hezký je i Vlkův citát závěrem - z nejvlivnějšího českého listu své doby, bojujéícího proti zaprodanci a samozvanci Masarykovi.

Holt když topit, tak topit - a nejen americkým plynem a americkými ropnými břidlivemi, ale i americkými myšlénkami, vylouhovaných z intelektuálních břidlic - hlav tuzemských spindoktorů.
Pati a Mati vČech zemí, spojte se!
S USA na ječné časy a nikdy jinak !

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2017/09/21/demokraticka-revoluce-ma…

Zatím bez slepic

Kamaráde, tohle je téma pro Vidláka, pro majitele prostoru.
Přesto se vyjádřím - nevím, jestli je to na místě tahat sem články z Kosy. Kdo chce, přečte si - podle mne - Kosu. A pokud by "vlk" chtěl, aby se o článcích, o tématech diskutovalo, nechal by otevřenou diskusi.
Nemyslím si, že právě tohle by měl být prostor k "náhradní" diskusi o článcích Kosy.
Ale opakuji, je to můj názor, který neznamená vůbec nic.
Měl by se vyjádřit Vidlák.

Zatím bez slepic

In reply to by Lex (neověřeno)

Trvalý odkaz

mé srce pookřálo, když jsem po čase o5 spatřil Váš nick ... předpokládám, že jste TEN samý Lex , který kdysi psával pod bdělým okem Stejsala na Aktuálně...

Vašeho názoru si vážím a máte pravdu, že svým způsobem lezu Vidlákovi do zelí ... nevím úplně přesně, jak se Vidlákovy kydy vyprofilují - myslím si ale, že proti jakémusi volnému spojení s Kosou nic nemá.
Blbé by pochopitelně bylo, kdyby nastala bratrovražedná řež mezi Kosou a Podávkami.

Nicméně si myslím, že jakous - takous čtenářskou zpětnou vazbu by Vlk mít mohl a že by Kose i jemu samotnému prospěla.

Trochu mi vadí postupná ghetizace veřejného prostoru - do nějž Kosa i Vidlákovy kydy mají a právo patřit. Při stávající trajektorii hrozí postupně nebezpečí, že si každá z nás psounů zřídí svůj vlastní blog, kde bude osaměle spřádat své myšlénky a bude si jej zálibně druhý den číst sám - protože oponentura ruší naše mozkové kruhy a zbytečně nás rozrušuje.
Taky mám občas pocit, že když si chci něco pořádného přečíst, musím si to napsat sám... :-)

Nicméně zcela souhlasím, že konečné a respektováníhodné slovo v TOMTO prostoru by mělo patřit Vidlákovi.
Pokud mi řekne Holube, kšá!, svěsím zobák, roztáhnu asfaltové perutě a zmizím v holubníku.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také já Vás zdravím, ale oslovení zatím vynechám, protože - ano, jsem to já, co začínal v "hospodě U Stejskalů", a pak na OM, na Faustově Světě ticha, na Vanilce, na Brejlích, na Kose a u Bavora. Dnes už nikde, marnost nad marnost. Přismolil jsem pár slov tady, protože jsem Vidláka občas čítával na Kose (už dost dlouho tam chodím jen občas) a nyní (včera) náhodou narazil na jeho vlastní prostor. A líbilo se mi prostředí i "obyčejná" témata. Tak jsem to, jak píšu, prubnul, protože si myslím, že "diskuse" pod autorskými články je to možná nejdůležitější na blozích. Samozřejmě, je-li vedena slušně, byť ne nekonfliktně. A diskuse je mj. to, co chybí na Kose, ale na druhé straně "vlka" chápu, on už je mnohem dál se svou "politologií" ve veřejném prostoru, a na tak kontroverzním blogu (z hlediska mainstreamového pohledu) "uhlídat" diskusi, to je nad síly amatéra entuziasty. A dneska při existenci různých "hlídacích psů" politické korektnosti (dokonce i takové instituce jako je nevyChovancovo "Ministerstvo Pravdy") a jediného "správného" (rozumějte "povoleného") názoru je to už i "o hubu".
Ale proč Vás (zatím) neoslovuju - Váš nickname mi sice připomíná jednoho pisatele, ale nebyl to "holub", jen ta černá hmota. Jinak jsem se nikde na žádných platformách s tímto Vaším nickname nesetkal.
Tak snad příště.
Jo, a já "psoun" si žádný blog zřizovat nebudu, já jsem už rezignoval. Na zemi plno hrachu a na stěně nic.
L.

Zatím bez slepic

In reply to by Lex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zdravím, Lexi,
máte pravdu, že jsem jako Asfaltový holub nepůsobil.
Krátce jsem používal nick Asfaltová holubice (odkaz na asfaltový holub coby terč sportovní střelby a Holubici míru.

No a právě Asfaltovi se to nelíbilo - že prý mu kradu nick.
Omluvil jsem se, že jsem si nechtěl přivlastnit jeho ropně-derivátní přezdívku, prostě mě jen zaujala kombinace mírotvorné běloskvoucí holubice a terče, na nějž a z něhož si všichni budou střílet.

Nakonec jsem ale holubici opustil hlavně proto, že jsem si nechtěl uhnat gramatický transsexualismus - furt všechno převádět do rodu ženského... :-)

Svůj nejrozšířenější a dosud používaný nick zatím ještě neprozradím, nejspíš byste si ho vybavil, ale nicky chápu a vnímám jako divadelní role - včetně kostýmů a líčení... a hlavně povahy a charakteru.
Bohužel nejsem ani tady příliš důsledný - měl jsem ambice vystupovat tady výhradně jako pošuk, mešuge a klaun - ale zatím se mi to daří jen částečně.

Aby bylo všechno ještě zamotanější, můj obvyklý nick, pod kterým mne možná znáte, používal i jeden autor u Vlka - alespoň podle archivu. Já o tom nevěděl.

(Nevím, zda si tuhle odpověď ještě otevřete, ale koneckonců na tom zas až tak nezáleží.
Prostě jsem rád, že si od vás mohu něco přečíst.)

t.č. Asfaltový holub

Zatím bez slepic

Asfaltový holube,
když oni ti spindoktoři do tak zaostalé země nechtějí. Je to nezajímavá lokalita, kde lze pořídit post velvyslance USA příspěvkem 800 tisíc do volebního fondu vítězného kandidáta na amerického prezidenta (viz Schapiro). Země jako ČR je považována za zaostalou, pohledem průměrného obyvatele západní Evropy není rozdíl mezi východní Ukrajinou a ČR. Nemohu jim to mít za zlé, při velké dálce dochází ke zjednodušování. Kdo z nás zná okamžitě prosperující oblasti Afriky bez válečných konfliktů? A přesto tam takové země jsou.
Takže spindoktoři usoudili, že na podprůměrnou zemi stačí podprůměrný spindoktor, tedy Jiří Pehe. Zapomněli však, že podprůměrně rozvinutá země neznamená hloupé obyvatelstvo, a tak ani Klvaňa ani Pehe neuspěli. Nemohli. nemají k tomu schopnosti ani znalosti.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ahoj, Gerde!
"Nemají k tomu schopnosti ani znalosti." "Jenom" mají v rukou (jak říkají bratři Slováíci "mienkotvorné") mainstreamová média s ČT a ČRo na první místě, dále vládní nomenklaturu ovládanou politickou korektností, mají k dispozici prostředky ministerstev (nevyChovnacova Ministerstva vnitra) mají v rukách nemalou část akademických funkcionářů, většinu kulturní úderky, mají k dispozici miliardy plynoucí ze státního rozpočtu do "neziskových" či "nevládních" (rozuměj"protistátních) organizací, mají v rukou, přesněji TVOŘÍ "Pražskou kavárnu".
Jakou šanci má průměrný Čech?
L.

Zatím bez slepic

In reply to by Ledx (neověřeno)

Trvalý odkaz

k výše řečenému ještě velení policie, které rozhoduje, koho a KDY bude policie vyšetřovat a které tu pravdivé, tu z kontextu vytržené, tu zfabrikované výsledky policejní i "policejní" práce uniknou do médií a které budou a které nebudou předloženy nezávislé justici.
Justici nezávislé do značné míry i na mimořádně "tvůrčím" způsobem aplikovaných zákonech ... které jsou samy o sobě formulovány tak, aby soudní rozhodnutí záviselo na tom, kterému ze správně motivovaných státních zástupců či soudců bude případ pod tou či onou záminkou přidělen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co jsme jim dovolili, to mají. Svoloč. Naší šancí je, že nemají dostatek mozkových buněk na splnění toho, co jim ukládají. U nás víme o co jde. Pár palcenejch svazáků, pár blbejch nadšenců, slabý kanónenfutr. Pokud si vezmeš do služby placené konjukturalisty, nadšené blby, výsledek se dostaví.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsem zklamán, je to křesťanský blog plnej komunistů. Zdar!

Zatím bez slepic

..bolo mi po(s)t(r)eš(t)ením !

Zatím bez slepic

Patmate,
je to ještě horší:
Já jsem nejspíš ateistický křesťan - viz italského profesora Belavistu :-)
Kromě toho mám nezřízené sklony k budhistickému marxismu kvazitibetského typu a jsem abstinující sluníčkářský odpůrce imigrace.

Vašemu zklamání se nedivím, já sám si ze sebe přímo zoufám. :-)

Zatím bez slepic

Toho jsem se obával. Jdu pryč a už se nevrátim. Zdar!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hello

I regularly order from your shop,
But I have a question, I see a lot of Items in this store http://bit.ly/mutscheapershop20 that you also sell in your webshop.
but there products are 33% cheaper, well my question is what is the difference between your webshop and theirs,
is it the quality or something else, I hope you can answer my question.

Regards

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers
<A HREF="https://vfv79.com/&quot; TARGET='_blank'>바카라사이트</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this subject here on your web page.
<A HREF="https://nolza9.com&quot; TARGET='_blank'>카지노사이트</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Very good blog. Cheers for such a valuable content.
<A HREF="https://www.casino9.net/&quot; TARGET='_blank'>온라인카지노</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I like it whenever people come together and share ideas. Great site, continue the good work!
<A HREF="https://twitter.com/yunju0925?lang=en&quot; TARGET='_blank'>카지노사이트</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.
<A HREF="https://nolza2000.com&quot; TARGET='_blank'>바카라사이트</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

You are in actuality an excellent webmaster. The internet site launching pace is definitely awesome. It sort of feels you are doing just about any exclusive secret. Moreover, The particular subject matter are must-see.. aplikasi berita saham indonesia you could have performed an awesome pastime with this topic!
<A HREF="https://kmk33.com&quot; TARGET='_blank'>카지노사이트</A>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Does your website have a contact page? I’m having trouble locating
it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might
be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.<a href="https://bett247.com>사설토토사이트</a&gt;

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

lisovat. Nebo všechny. A kdo Vám to počítal? Jakou máte autoritu ventilů?

Zatím bez slepic