Černobílý svět

Autor
Štítky

Asi se tu všichni shodneme na tom, že svět je čím dál složitější a to prakticky ve všech ohledech. I když dějiny nejdou úplně přímočaře, přesto nejde přehlédnout, že dneska jsme poněkud dále než kdysi. 

Primitivní směna zboží postupně přinesla peníze, nejprve jako snadno přenosné vzácné zboží, třeba plátno, které je odvozeno od slova platit, později pak mince z drahých kovů, pak bankovky navázané na stříbrný či zlatý standart, později pak volné kurzy, přibyly různé cenné papíry, finanční deriváty, opce, akcie, futures, hedgeové fondy, pravidla WTO, kvantitativní uvolňování a tak dále. Krize v roce 2008 ukázala, že se v tom nevyznají už ani odborníci byť na to mají Harward a spoustu titulů. 

Máme třeba mezinárodní právo, ale to je tak složité a má tolik výjimek, že si vlastně kdokoliv může dělat cokoliv, pokud a to má armádu nebo atomovku. Máme národní právo, ale také existují globální firmy, které si z toho udělaly trhací kalendář, protože prostě můžou.  Máme asymetrickou válku, která se přesunula z venkova a fronty přímo do měst, máme migrační toky přes Saharu nebo přes moře, máme sice demokracii, ale podivně propletenou s různými zájmovými organizacemi. 

Máme velmi moderní lékařství, které nám ale dnes a denně posouvá hranice etiky. Kdysi byla těhotná matka chráněná tabuizovanými předpisy, ale dnes, když mapujeme každý den těhotenství, už si nevystačíme s pojmem novorozence nebo embrya. A tak se vedou spory, zda je shluk buněk ještě jen biologický materiál nebo už člověk. Od kterého dělení buněk je to už hodno ochrany? Před sto lety zcela zbytečná diskuse. Nebo až se podaří "transplantovat hlavu". Bude to ještě ten původní člověk? Nebo jak se to bude řešit? Opět otázky, které nikoho před sto lety netrápily. Nebo jednodušeji - dnešní lékařská věda vás udrží naživu i za předpokladu, že vám už skoro nic nefunguje... a tak se dohadujeme, zda má člvoěk také právo nejen na život, ale i na smrt. Eutanázie, její zneužívání a podobně... Kdysi člověk dostal normální zápal plic a za týden bylo po něm. Nebylo třeba soudů, aby rozhodli, zda je možné ho odpojit od přístrojů. 

Podobně jsme dosáhli planetární role z hlediska kácení lesů, výlovu ryb z moře, zmapovali jsme téměř všechno a všude a ejhle, ukázalo se, že tahle planeta má nečekaně limity. Naplnili jsme ji. Hrdinové v románech Julese Verna  tohle ještě zdaleka neřešili. Ti před sebou viděli především volné pláně k osídlení. Naši dávní předkové považovali Zemi za matku. Před sto lety se stala spíš jen materiálem k zušlechtění a dnes si začínáme opět uvědomovat i jakousi odpovědnost. A tak se hádáme, jestli je planeta zelená nebo modrá a zda je lépe ji chránit zásahy nebo nezásahy. Vsadím se, že otázka kůrovce na Šumavě už spotřebovala v právních bitvách pomalu víc papíru, než kolik dřeva tam doopravdy je. 

Zkrátka svět je složitý. Naši předci nevěděli o bakteriích a tak je nebrali do úvahy. My už o nich víme a ejhle, hodně to změnilo. Nicméně se začíná ukazovat, že svět už je tak složitý, že je k nepochopení. Elita neelita, vědec nevědec,když se podíváte na poslední velké události dějin, tak zjistíte, že už vám na jejich pochopení nestačí ani doktorát z politologie a vlastně ani post emeritního šéfa tajné služby. Ukrajinská krize, Syrská krize, hospodářská krize, migrační krize... to všechno se spustilo, vyhrotilo a šlo směrem, který nikdo nepředpokládal. Tu a tam nějaký novinář nebo blázen rozkryje propletence takřka mafiánských struktur na všech úrovních a jakýkoliv pevný bod se z toho vytrácí. Prostý lid ještě má nějakou tu intuici pro předběžnou opatrnost, ale prakticky nikdo se už nemůže usmívat a vidět za všechny záclony. 

 Svět je tak složitý, až už to není k vydržení a  tak si z něj leckdo začíná dělat svět černobílý. 

A pak je možné vytvořit téma, že za globální oteplení může oxid uhličitý. Tečka. Kolem oxidu uhličitého se dělají konference, akce, dělají se emisní povolenky, mluví se o uhlíkové stopě, lidé jsou dotazováni zda jsou pro oxid nebo proti němu a ve výsledku jde celá debata úplně do háje, protože svět není černobílý a v otázkách globálního oteplování jde o celou dlouhou složitou řadu faktorů. I kdyby globální uhlíkoví ekologové beze zbytku zvítězili, zřejmě to k ničemu nebude, protože ve své bitvě za emise oxidu uhličitého přehlédli i jiné neméně důležité faktory. Větrolamy, jezera, sluneční aktivita, sopky, prach, dezertifikace, zavlažování, kácení.... pokusit se udělat z toho nějaký systém je k uzoufání  pracné, naráží to na globální ekonomické zájmy a chudák aktivista, aby se z toho nezbláznil, začne bojovat proti oxidu uhličitému a raději ani nechce vědět o dalších problémech.  

Stejně tak je najednou postavena otázka migrace. Buď jste pro migraci nebo proti. Jenže celá otázka není černobílá a má celou řadu faktorů. Migrace odkud, jakým způsobem bude prováděna integrace, jaké jsou na to zdroje, jaké jsou možnosti, kdo to bude dělat, kdo to bude kontrolovat, kdo bude mít jaké pravomoci, jak se bude zacházet s těmi, co jsou závadní (nejen teroristé, ale i úplně normální vrazi a zloději), jaká bude míra tolerance k jejich jinakosti a naopak. Zkrátka velká řada faktorů. Pokud je diskuse o těchto všech otázkách nahrazena diskusí o mrtvém utopeném chlapečkovi na pláži a jeho případ je vztažen na všechno  a všechny, nikdy se nemůžeme dobrat k něčemu použitelnému. Ostatně chtěl bych vidět aktivistu, jak krátkými údernými hesly bojuje s takovou spoustou problémů. Ne, on si vybere jeden z nich. 

Ze stejných kořenů vyrostla i poslední volba prezidenta. Z hlediska podporovatelů Drahoše byla postavena jako referendum o slušnosti. Buď jsme pro slušnost nebo proti ní. Tečka. Jiná diskuse nebyla možná. Zda je Drahoš politicky zběhlý, jaké bude mít okolo sebe lidi, jak bude zvládat politiku, kdy se jedna věc říká, jiná dělá a jinde zase jinak obhajuje, to mělo být zcela opominuto. Slušnost měla být všelékem. Jakmile se jen kousíček odběhlo jinam a vyskytly se otázky, coej ten Drahoš vlastně zač, co bude dělat, koho bude jmenovat a koho nebude, přestalo to být jednoznačné a bylo po žížalkách.  

Obdobná mi přijde i diskuse o homosexualitě. Buď jsme homfóbní nebo nejsme. Tečka. Pokud jsem někde řekl, že mi nijak nevadí Pavel Vítek se Sidovským, ať si dělají co chtějí, ale vadí mi homosexuál z gay baru, který má AIDS či žloutenku a považuje svojí orientaci za povolenku k promiskuitě a ještě se s tím vytahuje na Gay parade,  tak na mě koukali jako na zjevení.  Jo, přestala to být jednoduchá černobílá otázka a v té chvíli už nestačilo jen opakovat jednu mantru, ale bylo to na dlouhé složité rozbory. No, svět sakra není černobílý. 

Podobně není černobílý Putin, Čína, ba ani ten Kim Čong Un. Ve všech případech hraje roli celá řada faktorů. Historický vývoj, rozčarování obyvatelstva ve studené válce a vmnoha případech i sedmdesát let staré faktory mající kořeny někde v Hitlerově útoku na Sovětský svaz a Japonské okupaci Mandžuska. Podobně jako hraje roli celá řada faktorů ve vývoji Iráku, Saúdské Arábie nebo JAR. Američani se pokusili problém zčernobílit, že přece vše vyřeší svobodné volby a ejhle válčí už patnáct let a pořád nevyhrávají, nevyhrávají až jednou doopravdy prohrají. Ne proto, že by byli mocichtiví a zlí, ale proto, že nejsou schopni a ani nechtějí sledovat složitosti světa.  Propletenc zájmů, který umožňuje starým nepřátelům uzavírat spojenectví a starým přátelům se vraždit, tomu prostě nedokážou porozumět. Protože to dá moc práce a nedá se to vyjádřit jedním heslem. 

Nejhorší na tom všem je, že toto černobílé vidění světa postupně všechny ty hodnoty degraduje. Oxid uhličitý je faktor a má své místo mezi příčinami i následky. Ale pokud k němu bude přístup jaký je, zřejmě bude brzy znevěrohodněn natolik, že se na něj zapomene. Obdobné je to s migrací, slušností v politice, s Putinem a tak vůbec. A nakonec už nebude možné něčemu věřit i když to bude pravda. Z pravdy se stane přílepek k nefunkčnímu heslu. Z diskuse se stane referendum o jedné otázce vytržené z kontextu a ve válce o tuto otázku shoří i celá řada dalších hodnot, které jsou důležité. 

A není z toho žádná cesta ven. Svět bude pořád složitější a složitější a vyznat se v něm bude stále těžší a těžší. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Ty složitosti života a světa, výše popisované, s poměrně pesimistickým závěrem, s nímž se ztotožňuji, mi připomínají drobnost, která se mi občas stává.

Na šňůrce, kterou se utahují plavky na těle v pase, se mi občas udělá uzlík. čím jsou plavky starší a tkanička také, tím to bývá pravděpodobnější. A já se ho snažím po plavání ve sprše rozvázat, a jde mi to čím dál tím hůře, protože mám z blahobytu pupek a tak na to pořádně nevidím. Snažím se uzlík rozvázat, ale často ho spíše více a více utahuji. Pak se naštvu a nějak ze sebe ty plavky servu a boj s uzlíkem pokračuje doma, kde už na to lépe vidím a vezmu k tomu nějaký nástroj...... a je to čím dál tím obtížnější, uzlíky se utahují čím dál častěji a více, až mi moje Labuť tu šňůrku vymění.

A tak je to i s těmi složitostmi světa, utahují se čím dál víc a nejsou k rozmotání. Nějaká Labuť s novou šňůrkou v nedohlednu.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tu šňůrku v uzlíku prostě přestřihnout.

Konkrétně s bankéři a novináři naložit jako s francouzskou šlechtou před 200 lety.

Zatím bez slepic

Jó, to občas dělám.
Ale s tou francouzskou (a ruskou) šlechtou to bylo jednodušší, bydlela za rohem. Leťte dneska s kosou nebo vintovkou na Bahamy.
Při našem specifickém způsobu, defenestraci, by z oken letěli zase jen místodržící. (Důvěrně mezi námi - ne že by nebyla chuť....)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejsem historik,nebyly podobné řeči,už před pádem Římské říše?
Takže po našem,urvi co můžeš a většina jen na to zíráme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Krize 2008 právě ukázala, že se v tom odborníci vyznají až moc dobře.

Viděl jste někde, ať naživo nebo v televizi, že by se někde pálily peníze? Kdepak, peněz je pořád stejně, jen se pořád dokola přelejvaj.

Krize 2008 začla tím, že Clinton v 90 letech uvolnil pevná pravidla na poskytování úvěrů. Taky se propojily dávno oddělené investiční a normální banky. Půčka byla najednou právo, na které měli nárok i nezaměstnaní černoši. Tak si vzali hypotéky, kde bylo větší riziko, že je nesplatí, za ty se zaměstnali stavební dělníci, výrobci jejich materiálu, jejich účetní a hospodští, atd až po kurvy, kam si občas odskočili. Ekonomika se pěkně točila.

Všechno to fungovalo jako letadlo a po patnácti letech to všechno vybouchlo. Ty všechny úvěry špatným věřitelům se soustředily do folií se vzletnými jmény, kde se to určitě hemžilo slovy jako investiční, první, prémiový atd, to se v bankách prodávalo naivním důvěřivým troubům, kteří kupují podle blýskavého obalu.

No a když přišla krize = dost lidem (v bankách a financích) začalo docházet, že bublina je před prasknutím, takže už nechtěli kupovat na přeprodávání, aby jim nezůstal černý Petr v ruce, tak honem rozprodali všechno, co mohli a kdo nevěděl, že to už praská ostrouhal.

Co měli nakoupený nějací soukromníci, tak ti ostrouhali rovnou. Co měly nakoupeny drobné investiční fondy, tam ostrouhali. Co měly nakoupeno velké banky, co se tentokrát nechali nachytat od těch ještě vychcanějších, tak ti neváhali a šli za svým lokajem v bílém domě, ať jim uhradí ztrátu ze státního.

Ten po nich chtěl nějaké pěkné okecávání pro média. To dodali, navíc ta média jsou jejich, koho taky jiného a tak to sice za pokřiku, protestů a tea parties a occupy wall street prošlo. Stát sebral peníze svým daňovým poplatníkům a dal je těm hloupějším bankéřům, co se tentokrát nechali napálit. (Ti si z toho samozřejmě hned vyplatili odškodné, za ty emoce a pak podnikali v bankovnictví dál. Přece nebudou pateticky skákat z oken, když se můžou zachránit z cizího).

Takže shrnuto do jedné věty: Přišel bankéř za černochem, pomrkával na něj "pujčím ti na barák" je to tvoje právo, pak šel za pracujícím troubou, pomrkával: "mám pro tebe prima výnosnou investici" od obou vybral poplatky, připisoval jim čísílka na účtech, pak až se to zhroutilo, jim smutně řekl "je krize, tobě musím sebrat barák a to cos zaplatil je v čudu, troubovi, je krize, co jsi investoval je v čudu."

Poplatky v jeho kapse investovaný dávno někde jinde, barák postavenej černouškovi za hypotéku bankéře a protože se mu chtělo dál kšeftovat ve vytunelovaný bance, tak se mu ještě zamázl firemní tunel ze státního.

Mě tam nic komplikovanýho a nepředvídatelného nepřijde. Bylo to jasný od samého začátku.

Že by o tom nevěděli slovutní profesoři ekonomie ze škol, kde podobně jak na plzeňských právech, dávají diplom slovutným idiotům formátu Bushe juniora, tomu se věřit nechce. Tak blbí ti profesoři nejsou, aspoň všichni ne.
Zrovna tak nejsou úplně blbí novináři, co se ekonomice věnují celej život. Ale jestli jsou úplně neprodejní... o tom pochybuju.

Všichni Kocábové a Kožení: "dejte penízky do fondíku, budeme se všichni živit střiháním kupónů" a kdo na tu blbost skočil, ostrouhal. - To bylo přesně to samé. Češi byli zblblí mediální masáží jak Drahošovi voliči, zastaralej průmysl, žádné nové trhy, konkurence ze západu puštěná na náš trh, ale všichni budem bezpracně bohatí. Hmm aha.

Samozřejmě že to věděli dopředu. Všude jinde byly tyhle podvody popsaný, nezákonný, jen jméno neměly. Že by to tu vůbec nikdo neznal, když se to běžně učilo na západních univerzitách na co si dávat pozor? Tomu se věřit nechce.

Zeman studoval ekonomiku a noviny si v těch 90 taky četl, má plné právo říkat, že novináři jsou pitomci. Já bych spíš řikal svině, kurvy, hyeny, ale z mýho slovníku nikdo neomdlévá, tak já můžu a on ne.

Takhle to je s kdečím. Když se vám něco nezdá, když se halasně něco propírá v novinách, tak se napřed podívejte, odkud kam tečou peníze. Spousta záhad bude hned méně záhadná.

Zatím bez slepic

Kdysi dávno, za hlubokého socialismu, jsem při četbě Hellerovy "Hlavy XXII" nechápal jednu historku. Je tam popisován otec Majora Majora Majora, který byl velmi váženým mužem, protože zbohatl na tom, že nepěstoval kukuřici. A za všechny takto vydělané peníze nakoupil další akry polí, na nichž nepěstoval kukuřici.
Dneska už je mi to celkem jasné.
Jinde (už nevím kde) jsem se tenkrát také dočetl o tom, že bankrot je nejlepší způsob, jak vydělat peníze. To už jsem považoval za výplod blbečka, ale postupně po převratu jsem seznal, že blbeček jsem já. To zejména když jsem zjistil, jak se vede velká strojírenská firma do bankrotu a v barvách konkurzního správce jsem pak poznal jak se s (jinou) firmou nakládá v bankrotu samotném.
Zbohatnou se dá nejlépe na cizím neštěstí, to dá rozum.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doplňuji:
Takhle by to "Vaše jméno" a "Předmět" byly správně.
Godot

Zatím bez slepic

Čmoude na jednu stranu si říkám, že by bylo super s tebou pokecat v hospodě a nadruhou stranu o čem by jsme kecaly, když názor na tolik věcí máme stejné a i ty znalosti co máš se zdají být obdobné...

Takže jediné co můžu říci, piš časteji obsáhlejší komentáře ;)

Zatím bez slepic

svět je takový, že ještě bude asi chvíli o čem psát.

PS: Zrovna na ČT2 opakují ten cestovatelský pořad s Donutilem a Bartoškou. Je to z roku 2010. Normálně u těhle pořadů jen čtou ty jejich komentáře, tónem jakoby královna byla na návštěvě ve škole a tam vyprávěla dětem, jak to vypadá v koloniích, co si o čem myslí místní Abdul či Katalina, co tam mají za místní kopec, historickou ruinu a na čem si tam pochutnávají,

Tentokrát se tam ale vypravili osobně. No je to ze Seychel, tak si kluci udělali zadarmiko výlet na účet koncesionářů, protože komentáře by mohli číst klidně ve studiu a tam by stačil dvouletej, výjimečně tříčlenej štábík. Kameraman a zvukařo-režisér. Hned by se ušetřila polovička za letenky, ubytování a diety.

Takhle tam máme za těch sto či dvě stě tisíc navíc, ještě dva postarší chlápky s pupkem a viditelnou potřebou zajít si k holiči, jak chodí po pláži, koukají jak jim pečou místní rybu a nemají jediný osobitý postřeh.

Každej kuchař, co má cestovací pořad o vaření má stokrát víc osobních postřehů než oni.

Hned je jasnější kde pramení to jejich svaté antizemanovské nadšení/pobouření/neklid.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Perfektní.
Jen ještě do té USA hypoteční krize,zahrnou Evropské banky,jestli s vidinou zisku,nebo přinucené zachraňovat USA banky.
Musíme také pochopit,že v USA je nejvíc Nobelistů za ekonomii,tak se nemůžeme potom všemu divit.
Jednu výhodu USA mají,kdyby zabavily majetek svých boháčů,tak jsou v plusu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná chybně, ale stále žiji ve vzpomínkách, jak po vypuknutí hypoteční krize volaly USA do Evropy: "Musíte víc zbrojit! Musíte to kupovat u nás! Je to vaše morální povinnost za záchranu po dvou světových válkách a před komunismem! My už na to nebudeme mít!" A Evropa se k tomu stále neměla. "Nemáme nepřítele! Se všemi jednáme či obchodujeme!" Když tu, náhle, jako houby po dešti se vyrojila demokratizační vlna barevných revolucí po severní Africe a blízkém východě. A do toho Sýrie. A když ta se nehýbala, přišla na řadu Ukrajina. A najednou jsme ve válce a najednou musíme zbrojit...
Nemyslím si, že vždy existuje k událostem ve světě jediná motivace. Vždy jde o výsledek působení mnoha sil. Mnoha zlých úmyslů, mnoha hloupostí. A někdy mám pocit, že ti hráči jen kopnou do mraveniště, sledují cvrkot a snaží se z toho vytěžit co se dá.
Myslím, že pro obyčejnou lidskou mysl je současná komplexnost světa již nepojmutelná. Že už jen ten systém Země nás dalece přesahuje a generalizace-zjednodušení je jedinou z cest, jak se přiblížit pochopení. Či naprostá rezignace a předání správy do rukou "odborníků", kteří "to chápou". Jenže ti odborníci jsou v tomto stejní jako my ostatní - liší se jen v tom, že buď zbytek světa cynicky balamutí o svém pochopení, aby vytěžili v krátké době co se dá, nebo jsou natolik zaslepení, že svému pochopení věří.

Jsem přesvědčený, že svět neřídí temné síly - on se prostě pohybuje chladně, mechanicky, pro nás nepopsatelně. Ti zdánliví řiditelé jsou však pouzí hráči, kteří sami vidí jenom úzký kousek a úzké možnosti a tak na ně vsadí. Jedno mají každopádně společné buď jde o bezcharakterní jedince, nebo psychopaty, nebo obojí - a zároveň o hráče, kteří nemají co ztratit, protože dokáží své riziko přenést na jiného. Nebo je pro ně samotní případná ztráta vlastně mimo jejich rozlišovací schopnost. Co je taková ztráta peněz hodnot) v hodnotě sto let práce námezdního dělníka, když máte k dispozici prachy (peníze) na dalších tři sta let života? Když před jediným nebezpečím - kosou, puškou, oknem, vás chrání vzdálenost?

Zatím bez slepic

Vážený pane Stando, nesouhlasím s Vaším názorem, že svět neřídí temné síly. Ba právě naopak jsem přesvědčený, že je tomu tak a bylo by podivné, kdyby tomu tak nebylo. Možná, že nečtete Pjakina. možná, že i kdyby jste jej četl, tak by Vám přišlo divné, že je svět rozdělený na globalisty a na ty druhé. Víte vzhledem k tomu, že právě zde popsané podivné události kdykoliv je USA v hajzlu, tak právě o to více vystupuje do popředí teorie řízení světa nějakou skupinou, která má na takových podivnostech eminentní zájem. Také je podivnější to rozevírání nůžek a bohatnutí dnes již jen několika jedinců oproti ostatním užívající si pohostinnosti země. Takže se domnívám, že chuť něco měnit ve vztahu k svému prospěchu je lidská přirozenost a má-li někdo na to peníze a a veskrze amorální vlastnosti, tak proč ne. Samozřejmě by bylo snazší Vaše vidění světa , ale bohužel tak to není, někteří lidi hold nejsou lidi.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vnímáme-li pojem "řídit svět" podobně, pak skutečně nevěřím, že jej někdo řídí, byť se o to může snažit či tomu může věřit. Jsem přesvědčený, že reálně dotyční pouze nastolují situace a na ty pak reagují rychleji a cíleněji, než ti, pro něž je situace překvapením. Ale až příliš často jsou i oni globalističtí páni překvapeni vývojem, v nějž se jejich akce zvrhla. Naopak si myslím, že velká část událostí se děje mechanicky, v podstatě mimo vůli jedinců, ale v souladu se zákonitostmi systému.

Zatím bez slepic

Nemyslím si, že vždy existuje k událostem ve světě jediná motivace.

..............

To asi záleží, jak se na to koukáme. Když se Cézar rozhodl dobýt Galii, tak ji dobyl. Bez něj by se to sotva stalo a sotva v téhle době. Méně schopného generála by Versingetorix dost možná porazil a římani mohli být odraženi a zničeni jako Varus a jeho legie Arminiem v Germanii a Galie by nikdy nebyla dobyta, tedy ani Britania a Germanie. Spousta římských památek by nebyla ani v Anglii, Francii, Holandsku a ani v samotném Římě a třeba bychom měli v Evropě dvě paralelní civilizace.

Na druhé straně se některé mechanismy opakují napříč věky pořád dokola, jakoby nepozorovaně prýštili z lidské podstaty. Paralely se starým Řeckem a Římem, jindy renesanční Itálií, pádem Cařihradu, francouzského království, s průmyslovou revolucí, starou Judeou atd.

Myslím, že římský generál by si se zájmem prohlídl moderní výzbroj, trošku zaplakal nad symbolickými kázeňskými tresty, ale rychle by zapadl a s americkými generály by si pokecal o tažení Sýrií a Mezopotámií jako rovnej s rovným.

Oni by mu trošku záviděli, že si mohl dovolit bičovat a křižovat po libosti a zajatci se prostě prodali do otroctví, on by jim záviděl, že si mohou střílet na barbary/fousáče (ani tohle se nezměnilo) klidně z několika stovek kilometrů, ale jinak problémy s mužstvem, zásobováním, partizánama, strategie a míchání politiky do válčení by bylo podivuhodně stejné.

Na druhé straně společnost má pyramidální strukturu a spoustu věcí ovlivňují rozhodnutí jednotlivce. USA by nikdy nevznikly tak jak je známe, kdyby Louisianu neprodal francouzský král a Aljašku ruský car. Texas, Kalifornie a Nové Mexiko by dál patřili Mexiku.

Místo Beneše mít jinýho presidenta, tak šel do války a celá další historie by byla jiná, možná už bez nás. Bůhví, jak by dopadla Británie, kdyby nedosadili do vedení Churchilla.

.......................

Ty temné síly jsou přeci taky zcela mechanické. Deprivanti jako Kalousek se probublávají společností nahoru a kde se uchytí, tam škodí. Jestli Kalousek s Drábkem mohli chystat kabalu, aby vytunelovali sociální systém, tak se to může stát všude, kde se tyhle takovíhle lidé objeví u nějaké příležitosti a mají nápad a moc to zkusit.

Temné síly musí existovat z podstaty věci, protože i to se v chladně a mechanicky fungujícím světě musí stávat s železnou pravidelnosti.

Spiklenci je slovo tak staré, že málokdo ví, co to ty pikle vlastně byly.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zareaguji velmi na hrubo, ale snad bude má argumentace zřetelná: Kdyby se Caesarovi legionáři rozhodli, že chtějí honit po lukách motýlky a tančit ranní rosou, namísto vraždění Galů, mohl by se Caesar vzteknout a nezvítězil by. Ale motivace každého jednoho z legionářů se spojila s motivací Caesarovou.

Zatím bez slepic

Nahrubo řečeno byste se neměl vyjadřovat k něčemu, o čem víte kulové. Ve skutečnosti v jednu chvíli dostali od galů nařezáno tak, že legionáři odmítali dál bojovat, a Cézar musel tu vzpouru velmi brutálně potlačit. Zkuste si třeba zjistit co znamená slovo decimace.

Zatím bez slepic

In reply to by Medak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý desátý popraven.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přesně tak se chovají Američané :
"A někdy mám pocit, že ti hráči jen kopnou do mraveniště, sledují cvrkot a snaží se z toho vytěžit co se dá."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, svět jako takový se stává složitým. Ale nejsem si jist, zda si ho člověk nedělá složitějším než je, sám.
Tak mne napadá, zda vůbec je nějaká vůle něco řešit jak v Čechách, tak mimo ně. Ať jde o kraviny nebo o podstatné věci, vždy má někdo dar uchopit to tak, že se z toho stává jen nikam nevedoucí svár.
Třeba takové jmenování profesorů. Všude na světě si vysoké školy jmenují profesory samy. V Čechách se to objevilo jako zapomenutý pozůstatek prvorepublikové ústavy v nové ústavě, zjevně jako anachronismus. Jeden by očekával, že když to nějak vyhřezne na povrch, prostě se to z ústavy odstraní. Nevím, zda o tom Zeman kdy s parlamentními stranami a rektory mluvil či ne. Fakt je, že nejmenoval. Místo zjištění oné skutečnosti, že jde skutečně o anachronismus, jenž nemá vlastně žádného smyslu ani opodstatnění, aby byl v ústavě, se strhla ve veřejném prostoru hospodská rvačka stran ústavnosti prezidenta, nesmyslná válka mezi prezidentem a rektory tvrdohlavě požadující po prezidentovi, že podle ústavy musí, kdy oni odmítají chodit na Hrad, přestávají být zváni a zatím posledním krokem je podepsání jmenovacích dekretů, jejich odeslání na ministerstvo školství, ať jsou ty dekrety předány ministrem školství profesorům podle libosti kdekoli. Nevím jak vám, mně to přijde jako dementní puberťácká přetlačovaná, která nás zřejmě bude ještě dlouho „bavit“ a zaměstnávat tzv. novináře, z nichž ani jeden nenapíše pravdu, že jde o ten přežitek a tedy o vlastně o nic, ale naopak to rozvášní společnost do sporu, kdo že je hajzl. A ani jediného poslance či senátora nenapadne, odstraňme tu blbost, místo toho vydávají slabomyslné politikařením prosáklé soudy.
A podobné „diskuse“ a „dialogy“ nás nakonec dovedly k volbě prezidenta pojaté jako Zeman versus kdokoli, Zeman versus antizeman. A média či tzv komentátoři se vlastně místo skutečným problémům věnují podobným svatým bitvám, které zaplní veřejný prostor.

Zatím bez slepic

Není to anachronismus je to přesně definováná nustonost lidmi, kteří ještě věděli co je to stát a jaké pravomoci nikdy nesmí předat ze svých ruk, viz placení mzdy=kontrola nad náboženstvím (proč viz Atatirk a Turecko vs jiné muslimské státy)...

Příklad co jsi dal krásně ilustruje, kdy dneska měníme "základy", protože jsou přeci zbytečné, ale nikdo už neví=nechápe proč je předci udělali tak jak udělali. Ve firmě stačí změna šéfa co věděl a pak se dějí postupně změny, kdy ti dole jenom čumí, protože mají představu proč i když jenom částčnou a nechápou. Přitom jim "kavárna" předhazuje změnu protože "myšlenka", ale nechápou (tedy přesněji blbové dole, ne Soros aspol), proč je něco nastaveno tak jak je...

Zatím bez slepic

tohle myslím není dobrý náhled. Ta mzda přece u státních škol zůstává v rukou státu a jmenování profesorů je dnes opravdu už jen v rukou vysokých škol i jako symbol jejich akademických svobod.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty vidis "krásnou akci na hradě kde si každý udělá fotku a doba bude honit riko jak byl v nějakém sále a ukáže fotku" z menování. Já vidím, že ten papír musí podepsat president a když to neudělá profesorem daná osoba nebude a může vřeštět, dávat k soudu (viz blb z Brna) a stejnak má smůlu...

A o tom je ten rozdíl pohledu, já vidím, že stát má kontrolu nad jmenováním té které konkrétní postavy v institucích, které "obecně mají být nezávyslé", a takto sice jsou ALE... A kde máš svobodu, když nadřízeného ti musí schválit a tedy vždy bude nadřízený ta osoba co myslí "servilně" k pánu ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Horní zákon $ 5 :
"Nerostné bohatství na území České republiky je ve vlastnictví České republiky."
Jak mohou ty svině tvrdit, že lithiun patí firmě, která ho vytěží ? Který dobytek schválil takovou smlouvu ?

Zatím bez slepic

Jistě, jak vlastně mohli vzniknout čeští uhlobaroni?

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale právo to lithium těžit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mně přijde naopak svět vcelku průhledný. Přirozeně volby jsou vždy neznámá, ale ostatní události mají vcelku racionální, i když často zastřený průběh.

Pan Tramp nám sdělil, že NATO bez 2% z našich rozpočtu nemůže fungovat. Jak bývá v detektivkách zvykem, je třeba sledovat cestu peněz. Kam dotečou ta 2%, no přece když jsme v té alianci kde hraje prim USA a jeho technika, tak to musí i docestovat do USA, tedy spíš do kapes vojenského komplexu a taky trošičku do rozpočtu USA. Potom se udělá nějaká válka, kde se to z toho USA použije a nastává nové kolečko. Takový bohulibý přesun hodnot od nás k vznešeným cílům USA. To je ta AMÉRIKA FIRST.

V tento okamžik se to může zdát jako konspirační teorie.
Naši politici sice nesměle, ale o to znaleji kejvou v tomto směru, tudíž této konspirační teorie můžeme být v brzku svědky.

Za se nasrat na AMÉRIKA FIRST.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A je to k tématu: https://zpravy.idnes.cz/islamolog-francie-znasilneni-djh-/zahranicni.as…

Jsou tu 2 možnosti. Buď že obviněný je kromě islamologa též zaměřen i na jiná studia objektů nebo se ukáže, že je transvesista a že ho nemá.

Zatím bez slepic

To jste mi zamotal palici. Dosud jsem uznával tezi, že islamismus je nejvyšší stádium feminismu, ale ta "znásilněná" džendrteta postupuje přesně obráceně - od islamismu k feminismu.
Buď je mimo ona, nebo já.... :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Drahošovy brýle
Marka Bendy píle
Švarcenberkův zpěv
kojenecký hněv;
Vaška Havla láska
černá plavovláska;
Kajínkovy oběti
Kalouskovo dojetí
Babišova čest
Čuba maká fest;
Sobotkovy vlasy
Jaujau biomasy
autorita pana Špidly
úsměvy zde vždycky stydly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Píše se rok 2010. "Americké úřady uzavřely dalších šest menších bank. Od počátku roku tak skončilo činnost již 157 bank, což je více než za celý loňský rok, kdy zkrachovalo 140 bank."
Máme v Evropě stejný kapitalismus, jako Američané. Postihla nás v roce 2008 a 2009 stejná krize. Kalousek krizoval ještě déle.
Víte někdo, jestli v tomto období zkrachovala také nějaká evropská banka ? Evropské banky neměly žádné rizikové aktiva ? Proč tedy vznikla krize i tady ?

Zatím bez slepic

Tipnu si, že to tam maj trošku jinak.

V Americe mívali v devatenáctým století banku v každým městečku svoji. S vklady, který byli jen z peněz místních a investovali se zase místně.

Některý vyrostly, některé zanikly, některé se sloučily. Nejspíš je tam snadnější si banku založit a nějaká korporace si klidně vlastní banku založit může. Taky malou pojišťovnu.

Pak by to nebylo tak divný.

Zatím bez slepic

V Evropě je státy zachraňovaly taky.

Vzpomeňte si na Kypr, tam snad dokonce vydávali jen omezené množství peněz, ať jste tam měl kolik chtěl.

Britská Hallifax byla převzata, Belgický Fortis, španělská Hypo Real Estate ono jich bylo dost.

Jenže teď když zkrachují banky, tak na ulici nic moc nevidíte. Prostě ji převezme jiná banka, nebo ji převezme stát nebo jiná banka s garancí státu. jak říkáte stát, tak to jsou peníze z daní. -

Ale její akcie najednou klesnou, klesnou akcie firem so ukládaly prachy do jejich cenných papírů atd.

Akcie Novy/CETV třeba klesly z 2000 někde na 200. Podívejte se na NOVA CINEMA. Poslední 5 měsíců opakují všechno, co dávali minulý rok. Oni nový filmy skoro nekupujou. Je to plný starejch filmů, přitom USA sami by byli schopný dodat jeden novej film denně. Francie to samý. Pak máte Británii, Itálii, Čína a Hong Kong Kong mají úžasný kinematografie, Indie samozřejmě, Brazílie, Japonsko.

O nový filmy není nouze, ale stojej peníze a tak NOVA CINEMA působí tak trochu jako antikvariát za socíku. Všchno tak trošku ošumělý, starší, kdysi dobrý, ale dnes už je svět jinde a tady se tak trochu zastavil čas.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Američané jsou přece jenom trochu tvrdší. V Evropě se to nějak zpytlíkuje, aby magnáti neostrouhali. Ztráty se socializují, zisky se dále kumulují. I ten kapitalismus začíná být nějaký virtuální .

Zatím bez slepic

Jo a ta riziková aktiva měly banky v Evropě taky. To si koupíte akcie akcie banky Lehman Brothers a ti když si nakoupili špatný aktiva, tak je máte hned taky.

Záleželo na tom, jak jsou bankovní systémy propojeny. Kanada je měla myslím oddělené, tak se jí to moct nedotklo. U nás banky taky vydržely, ale firmy přicházely o klienty na západě.

Řecko se dostalo do potíží a tím i německé a francouzské banky, co mu půjčily. Proto němčouři Řecko tak nemilosrdně ždímaj a proto nám chtějí vnutit Euro, protože Euro funguje jako pumpa na peníze směrem k silným ekonomikám jako je německá.

Kdybychom měli Euro, tak nejdou žádné intervence na pomoc exportu udělat. Němci si to nějak nastavěj a náš dělník bude najednou dražší než německý, protože malý český firmy nemaj na počáteční obrovský vklad, který ho udělá desetkrát výkonnějšího, čili desetkrát lacinějšího.

To máte jak s autem, oproti lístku na autobus je strašně drahý, ale otevře vám nové možnosti, takže se vám nakonec dobře vyplatí.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo jednou upadne, už nevstane. To přece nelze dělat donekonečna.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doktor Macek píše:

"Psychiatr Radkin Honzák:
Podstatné bude postavit se proti tomu, co nyní nastane ve společnosti: intenzivní propaganda k opuštění EU a NATO a spočinutí v náruči velkoruského cara. Nejsou tak zběsilí, aby jako soudruh Gottwald požadovali, aby se ČSR stala jednou ze sovětských republik, jejich tah směrem na Východ je ale mocný a vytrvalý.

Dodávám: Nevíte náhodou, z šanonu kterého jeho pacienta to vypadlo?"
**************************
To jsem to dopracoval!
Cituji Macka - kterému jsem nikdy nemohl přijít na jméno - kterak cituje a komentuje Radkina Honzáka, kterého jsem si ještě před několika málo lety hluboce vážil.

Mimochodem - nevíte náhodou, jestli je Radek Honzák oprávněn léčit sám sebe a ještě o sobě vést šanony?
Není porušením lékařského tajemství, když citací z nich implicitně naznačuje coby psychiatr svou diagnózu coby pacienta ?
Není to střet zájmů?

Otázky, samé otázky ... Asi se stanu lékařským etikem...Nebo alespoň etiketářem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Poslouchám Vlka a stále nevěřícně kroutím hlavou... Označit za "povrchní názor" odmítnutí Drahoše pro nejasnost jeho názorů a postojů tím, že "když chtěl vyhrát, nemohl žádný názor prozradit, ale jistě nějaký má" je neuvěřitelně "mimochodné"... Nikdo nezpochybňuje, že Drahoš nesměl ani ceknout - právě z důvodů, jimiž argumentuje Vlk, ale to jako máme napříště volit ty, kteří nám o sobě a svých postojích neřeknou nic PRÁVĚ PROTO, že nám nic neřekli, protože kdyby nám to řekli, tak je nikdy nezvolíme? Tohle je nepovrchní? Občas nevycházím z úžasu, když dojde na argumentaci v (ne)prospěch MZ či AB...

Zatím bez slepic

Vidláku, jestli to chytneš dřív, než někdo zareaguje, asi to raději smaž... To asi nemá smysl komentovat...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I simply needed to appreciate you once more. I'm not certain the things that I might have achieved in the absence of these points documented by you on such area of interest. Completely was a scary matter for me personally, nevertheless noticing a new well-written approach you dealt with the issue forced me to weep for contentment. I'm just grateful for the service and even expect you really know what an amazing job you were getting into educating others via a site. I'm certain you've never encountered all of us.
Michael Kors Selma Stud Logo Medium White Totes http://www.michaelkors-outletstore.us.com/michael-kors-selma-stud-logo-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

My wife and i got really fortunate Chris could finish up his studies using the precious recommendations he obtained from your site. It's not at all simplistic to just happen to be releasing secrets which the rest could have been making money from. And we discover we've got the website owner to thank because of that. The main illustrations you have made, the straightforward website menu, the friendships you will help to engender - it is mostly fantastic, and it's really leading our son in addition to our family reason why that matter is interesting, and that's especially fundamental. Thanks for all the pieces!
patriots jersey http://www.patriotsjerseys.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I precisely wanted to appreciate you again. I am not sure what I could possibly have implemented without those advice shown by you over such a situation. It actually was a very depressing dilemma in my view, nevertheless being able to view a new specialized technique you handled that made me to weep with joy. Extremely thankful for your assistance and in addition believe you find out what a great job your are carrying out teaching others via your web site. I am certain you haven't met any of us.
michael kors http://www.michael--korsoutlet.us.org

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I am just commenting to let you know of the fine discovery our princess developed going through your webblog. She figured out so many details, which include how it is like to possess a wonderful coaching heart to get certain people effortlessly thoroughly grasp specific grueling things. You really exceeded her expected results. I appreciate you for supplying those powerful, trusted, informative and as well as cool tips about your topic to Gloria.
nba jerseys http://www.cheapnbajerseys.us.org

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I precisely needed to thank you so much again. I'm not certain the things I would've achieved without the basics shown by you concerning such topic. This has been the challenging dilemma for me personally, nevertheless observing a new specialised fashion you solved the issue forced me to leap over happiness. Now i'm happy for this help and thus have high hopes you find out what an amazing job you are always accomplishing instructing the mediocre ones through the use of your websites. I know that you have never encountered any of us.
vans store http://www.vans-shoes.us.org

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thank you a lot for giving everyone a very remarkable possiblity to check tips from this blog. It is always very beneficial and as well , jam-packed with a good time for me and my office fellow workers to visit your web site at the very least three times in one week to study the latest tips you have got. Not to mention, I'm certainly motivated for the fantastic opinions you give. Certain 3 ideas in this article are rather the best we've had.
van cleef arpels http://www.vancleefandarpels.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I wanted to post you this little bit of word to finally thank you the moment again on the great strategies you have provided on this site. It is so unbelievably open-handed of you to supply publicly what exactly many of us would have distributed for an e book to get some dough for their own end, notably considering the fact that you could have tried it if you ever decided. Those pointers in addition worked to become fantastic way to be aware that most people have the same eagerness like my own to learn good deal more in respect of this matter. I am certain there are numerous more pleasant opportunities up front for many who go through your site.
prada eyeglasses http://www.pradasunglasses.us.org

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I wanted to construct a quick word to thank you for these unique solutions you are writing at this website. My extensive internet lookup has finally been recognized with brilliant tips to go over with my guests. I 'd claim that most of us website visitors are undoubtedly fortunate to be in a good website with so many lovely professionals with very beneficial principles. I feel rather grateful to have come across your entire webpages and look forward to really more cool moments reading here. Thank you again for everything.
chrome hearts http://www.chromehearts.com.co

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I in addition to my buddies came checking out the good tips and tricks from your web blog while all of the sudden came up with a terrible suspicion I had not thanked you for those strategies. All of the people came as a result glad to study them and already have unquestionably been having fun with them. Thanks for getting considerably thoughtful and for selecting this kind of beneficial issues millions of individuals are really desirous to understand about. My sincere regret for not expressing appreciation to sooner.
pure boost http://www.adidas-pureboost.us.com

Zatím bez slepic