Aby těch průserů nebylo málo - upraveno

Autor
Štítky

Přátelé

Udělali jsme s Masterem početní chybu ve vzorečcích výpočtu efektivity vakcín. Přehlédli jsme ji. Ve skutečnosti je efektivita vakcín vyšší než píšu ve článku níže. Grafy jsou už opravené. Ve skutečnosti chrání vakcína i tu nejohroženější skupinu nejméně v 50% případů. To znamená že i pro těžké případy a úmrtí platí mnohem příznivější čísla. 

I když se teď situace zhoršuje a vakcíny na tom nejsou tak dobře jak tvrdil Fajzr, jsou na tom lépe než co tvrdím ve článku níže. Pokud by se v této očkovací situaci měly zahltit nemocnice, museli bychom mít denně víc než 100 tisíc nových případů. Což si nedovedu představit. 

Článek níže ponechávám. Jako menento toho, že se Vidlák běžně mýlí a že dělá i hloupé a školácké chyby. Omlouvám se všem, které jsem uvedl v omyl a navedl je nesprávným směrem.  

 

V posledních dvou měsících mi chodila celá řada dotazů na téma očkování proti covidu. Pisatelé nás žádali o nějaký graf, kde by bylo vidět, kolik z evidovaných nakažených bylo očkovaných, kolik lidí v nemocnici má obě dávky očkování a tak vůbec.  Tato data nebyla k dispozici, epidemie se jevila býti mírná a tak jsme s Masterem nějaký počin v tomto směru neustále odkládali. Ale v posledních dvou týdnech už to nešlo ignorovat. Já se věnoval volbám a můj bratr opět zažádal přímo na ústavu zdravotní statistiky o neveřejná data a chvíli mu trvalo, než se tam dopracoval k použitelnému souboru dat ze kterého by se dalo něco smysluplného vyčíst. Ale stalo se. Od minulého týdne bratr pracuje na datech ze kterých lze vyčíst situaci očkovaných a neočkovaných, kteří se nakazili, šli za doktorem a vyšel jim pozitivní PCR test.   

Od včerejška je na stránkách o koronavirových grafech k dispozici nová rubrika o účinnosti vakcín, která zatím obsahuje jeden jediný graf, který ukazuje efektivitu očkování poměrně složitým propočtem vycházejícím z údajů, kolik naočkovaných lidí se nakazilo v poměru k celkovým číslům. Pokusím se triviálně vysvětlit metodu výpočtu, neberte mě úplně za slovo, metoda je jednoduchá, ale výpočet je ve skutečnosti docela komplikovaný, protože je třeba data očistit od různých vlivů:

Představme si, že se v naší republice očkovalo placebem. Že nikdo nedostal skutečnou vakcínu. A představme si, že bychom tím placebem dosáhli proočkovanosti jakou máme teď - tedy 60%.  V takovém případě by platilo, že v dostatečně velkém vzorku nakažených bychom měli mít hodně podobný výsledek - 60% nakažených by bylo očkovaných a 40% by bylo neočkovaných. Čím větší vzorek, tím lépe a tím přesněji by to vyšlo.  Pokud bychom lidi naočkovali 100% účinnou vakcínou, tak by ve vzorku nakažených nebyl ani jeden jediný naočkovaný člověk.

Masterův graf sleduje počet očkovaných i neočkovaných nakažených/hospitalizovaných/na JIPce/mrtvých a poměřuje je s dosaženou proočkovaností. Sleduje to pro celkovou populaci, ale i pro kategorii 65+, která je z tohoto hlediska nejdůležitější.  

Zde je odkaz: https://koronacek.vidlakovykydy.cz/cz/vaccination

Vy co čtete Kydy pravidelně, tak víte, že jsem nikdy nebyl proti očkování.  Stejně tak víte, že od léta mluvím o tom, že kombinace očkování a promoření u nás měla způsobit dostatečný efekt na to, že epidemie v podstatě končí. Ještě v půlce září se z dat dalo vyčíst, že to tak nějak bude. Že sice budeme mít epidemii pozitivních testů, ale ruku v ruce za nimi půjde už mnohem méně hospitalizovaných a mnohem méně mrtvých. Pak ale se čísla začala postupně vracet k loňským korelacím, těsně před volbami už to začalo být úplně zřetelné a Master začal se sháněním očkovacích dat, aby se tomu podíval na kloub. 

Přátelé... i když to říkám nerad, čísla nelžou.  Celkem jednoznačně směřujeme (sice o něco pomaleji) ke stejné situaci jako loni. Tedy k situaci, kdy se vláda rozhodovala pro  lockdowny a omezení pohybu. A i když je exponenciála mírnější než loni, je to pořád exponenciála a pokud to bude takhle pokračovat dál, dopracujeme se k zahlceným nemocnicím, jen o pár dní později. Exponenciální funkce už jsou prostě takové. 

 Z dat, které máme k dispozici zřetelně plyne, že účinnost očkování v čase poměrně rychle klesá. Mnohem rychleji, než všichni soudili.  Všechny ty Fajzrovské studie o pětadevadesátiprocentní účinnosti vakcín platí tak měsíc až dva po ukončeném očkování. Pak to začne kurevsky rychle klesat. 

U nás došlo k tomu, že se největší masa lidí naočkovala o dost později než třeba v Izraeli. Víceméně do prázdnin byli všichni naďobnutí a během léta se dojížděly druhé dávky. Proto se nás v září covid ještě celkem netýkal. Všichni očkovaní ještě měli ochranu rozvinutou. Ale každým dnem účinnost vakcíny klesá a klesá a ti první naočkovaní z ledna a února, ti už jako by očkovaní vůbec nebyli. 

Efektivita vakcíny pro celou populaci se z květnových  86% popadla na dnešních 54%. V praxi to znamená, že ze dvou nakažených jednomu vakcína něco platná je a druhému není. To platí pro staré, mladé, silné, slabé, cukrovkáře, tlouštíky, sportovce i hubeňoury dohromady. Pokud se ovšem podíváte na situaci u těch nejohroženějších - tedy lidí 65+, tak zjistíte že teď už je očkování  chrání před nakažením jen z 18%.  Efektivita vakcíny u těch nejohroženějších klesá vlastně úplně nejrychleji. Dá se říci, že vakcína pomáhá nejvíc těm, kteří si s koronavirem poradí sami a naopak těm ohroženým po několika měsících vlastně téměř k ničemu není. A od začátku platilo, že neočkovaný třicátník podstupuje menší riziko než očkovaný šedesátník. 

Bohužel zatím nemáme data, která by umožnila vyseparovat kategorii 65+ i z hlediska ochrany před hospitalizací, těžkou hospitalizací a úmrtí. Ale myslím, že můžeme klidně počítat s podobnými korelacemi jako v celkové populaci, spíš to bude ještě horší. 

Zároveň se ukazuje, že vakcína chrání před těžkým průběhem asi tak stejně jako před hospitalizací. Pokud jste očkovaní, chytnete covida a je vám tak špatně, že to dotáhnete do nemocnice, tak to můžete stejně hladce dotáhnout i na JIPku. Pokud se koronavirus i přes očkování v těle rozvine, bude záležet na podpůrných lécích a samotný Fajzr už na to nebude mít vliv. 

Pokud bych měl Masterova zjištění shrnout, tak mohu krátce říci, že pár měsíců po očkování je to tak, jako by člověk na žádném očkování skoro ani nebyl a nejvíc to platí pro ty, kteří jsou koronavirem opravdu ohrožení, tedy pro seniory. Fajzrovské studie skvělé a nebetyčné účinnosti platí jen měsíc až dva. Pak to začne nechutně rychle klesat a nejvíc to klesá u těch, co jsou ohrožení.  

Pokud mohu předpovídat, co se teď stane... 

Dovedu si představit, že někteří senioři si třetí dávku dají a už to probíhá.  Ale většina z těch šesti milionů očkovaných prostě nebude mít náladu do sebe nechat píchnout další dávku vakcíny, když se o dlouhodobých vedlejších účincích vlastně nic neví. Navíc když bude každému jasné, že za pět měsíců bude potřebovat čtvrtou, pátou, desátou dávku. A pochybuju, že bude někdo potěšen perspektivou pravidelného přeočkování po několika měsících, dokonce zřejmě v kratším intervalu než půl roku. Vakcínou, která není deset/dvacet let testovaná.  

Jakákoliv jiná opatření, kromě drastických omezení pohybu, nemají na epidemii prakticky žádný vliv. I když se teď zavedly opět  roušky na pracovišti, považuju za zcela jisté, že situaci nezlepší. Stejně tak nezlepší situaci ani placené ani neplacené testování. A situace se nezlepší ani očkováním, protože kromě těch 40% neočkovaných by bylo zapotřebí v podstatě okamžitě přeočkovat opět celou populaci. Fakt chci vidět, jak se zase otevírají očkovací centra a lidi se tam nedočkavě hrnou, aby se znovu nechali opíchat. 

V této chvíli se budoucí ministr zdravotnictví Válek nechává slyšet, že všechno vyřeší doočkování těch 40% rebelů. Samozřejmě za to může Babiš, že občanům nedokázal vysvětlit výhody plynoucí z vakcinace. A samozřejmě nechce nic zavírat, nechce dělat lockdowny. Ten bude koukat. 

Oproti loňsku je ještě nižší ochota dodržovat jakákoliv opatření a přitom stejně jako loni platí, že nařízené roušky samy o sobě epidemii nezastaví. Stejně jako loni platí, že jediné, co na epidemii víceméně alespoň chvíli fungovalo, bylo to drastické omezení pohybu, které se ale poměrně rychle stalo neúnosným a bylo masově porušováno různými garážovými hospodami a podobně.

Myslím že Válka čeká v ministerské sesli řada překvapení a řekl bych, že se jako ministr zdravotnictví dlouho v křesle neohřeje. Tož bych mu doporučil, aby tam místo sebe posadil nějakého nýmanda a sám počkal do příštího léta, kdy se snad možná ukáže, že promoření bude účinnější než vakcinace. 

Pokud si Válek do ministerského křesla sedne, může počítat s tím, že za měsíc mu začnou volat ředitelé nemocnic, že se jim to tam hltí a že se jim to brzy zahltí. Budou požadovat peníze a nějaké účinné opatření. A je úplně jedno, co Válek vymyslí, stejně to nezabere, zabere jedině tvrdý lockdown, který ale zabere ještě méně než loni, protože ho nikdo nebude chtít dodržovat. Nezdráhám se říci, že případný nový nařízený lockdown bude jako by nebyl.  A za chvíli můžeme být  na podobných číslech jako loni.  Teď v podstatě rapidně klesá účinnost vakcín těm, co se nechávali očkovat po statisících denně. Takže nám denně nabíhají statisíce lidí, kteří jsou hráněni méně a méně. 

Za chvíli tu budeme mít loňskou situaci. Se všemi těmi obavami o přehlcené nemocnice, rušením plánovaných operací a podobně.    Já na to nemám žádná data, ale intuitivně bych si myslel, že částečná účinnost vakcíny se vyruší s nulovou ochotou dodržovat jakákoliv protiepidemická opatření. 

Jakmile se také nade vší pochybnost ukáže, že do nemocnic to dotahuje stále více očkovaných seniorů, kterým prostě vyprchala účinnost, tak nějaká ochota si do sebe píchnout rizikovou vakcínu dále klesne. A  i kdyby lidi byli ochotní se nechat přeočkovat, tak všechny kapacity se už zase zrušily. 

Stejně tak pochybuju, že po všech kampaních, jak za virem udělá očkování tečku, bude nějaká ochota jakkoliv poslouchat vládní nařízení. Když se lidi nechali očkovat, tak proto, aby nemuseli nosit respirátor.  Tváří v tvář přibývajícím pacientům v nemocnicích budou nabíhat různá opatření, která budou mít asi tak stejný smysl jako ta loňská. A budou stejně chaotická jako loni, protože nikdo ve skutečnosti neví, co by se s tím dalo dělat. Lid už je navíc mnohem více "zvyklý na smrt" a letošní rostoucí počty úmrtí bude brát mnohem více fatalisticky. 

Vypadá to, že Babiš teď už vlastně dělá všechno pro to, aby u těch průserů nebyl. Možná proto se teď přidal k Vystrčilovi - potřebuje, aby za každou cenu už Fiala byl premiérem a převzal odpovědnost. I za cenu roztržky s prezidentem. I za cenu dalších roztržek. Protože kromě mizerné hospodářské situace tu budeme mít znovu i mizernou epidemickou situaci.   Babiš už zřejmě tuší, jak bude vypadat letošní podzim a zima, že Bůh bude spravedlivý a pětikoalice bude moci předvést, jak skvěle umí řídit stát v podobných podmínkách jaké měl loni Andrejko. Nedělám si iluze, že by to zvládali lépe, i když mají už k dispozici mnohem více nástrojů než měl Babiš.  Bude zajímavé sledovat, jak se v takové situaci bude šetřit ve státním rozpočtu, jak se budou zdůvodňovat v souladu s ústavním soudem různé výjimečné stavy a podobně. 

Za Vidláka říkám, že tváří v tvář realitě se stejně nedá dojít k ničemu jinému než k rozvolnění, protože stejně nikdo nebude nic dodržovat. Ochota se očkovat bude klesat s každou další potřebnou dávkou vakcíny a podle mě se už jen čeká na sebevraha, který první v televizi pojmenuje skutečnost - že by se muselo očkovat v jednom kuse dokolečka dokola a jediné, čeho tím dosáhneme, že budeme šlechtit virus, aby účinnost vakcíny klesala stále rychleji. Ale rovnou říkám, že nemocnice se naplní až přeplní, ať se rozvolňovat bude nebo nebude. A nedovedu si představit, že by veřejnost s vládou spolupracovala na nějakém omezení pohybu. 

Všichni v současné i budoucí vládě svorně tvrdí, že lockdowny nechtějí. Že si je takhle země nemůže dovolit. Souhlasil bych s nimi. Vzhledem ke všem dalším hospodářským průserům a zadlužení  je jakýkoliv rozsáhlejší lockdown riziko jako prase. Ale... nemocnice se prostě zahltí. A nová vláda se bude rozhodovat mezi úplně stejnými možnosti jako ta současná. Jestli je lepší omezit pohyb osob se všemi politickými důsledky, nebo jestli je lepší nechat zahltit nemocnice se všemi politickými důsledky. A stejně jako si loni Babiš nedovedl představit, co se všechno bude dít a zkoušel nějak kličkovat, to samé teď čeká i Fialu. Zřejmě se stejným výsledkem. Omezí se pohyb se všemi důsledky a nemocnice se stejně zahltí se všemi důsledky. 

Nedávno jsem říkal, že realita v EU směřuje zcela přirozeně k programu SPD. Dneska bych si dovolil tvrdit, že směřuje k programu KSČ. Ke znárodňování, k úplnému přetvoření ekonomiky, k úplně jiným vlastnickým a majetkovým vztahům. A také k jiným náhledům na svobodu pohybu. Současný kapitalismus  a eurohujerství si skutečně další zavírání celých ekonomických sektorů nemohou dovolit a současná demokracie a dělba moci si zase nemohou dovolit nechat přehltit nemocnice a nechat lidi umírat bez pomoci.

Diktatura si ovšem může dovolit obojí... 

Očkování bohužel za epidemií tečku neudělá. Jen zařizuje několikaměsíční odklad. A v našich podmínkách je podle mě zcela nereálné očekávat, že se 6 milionů lidí opět radostně nahrne do očkovacích center, aby si nechali dát třetí dávku a do jara ještě čtvrtou a pak pátou, atd, atd. 

A já teď budu čekat, kdo z našich slovutných doktorů a politiků bude mít odvahu říci to, co dneska říkám já a Master - že účinnost očkování rapidně klesá a po pěti měsících už chrání jen jednoho z pěti ohrožených.  Jsem zvědavý jestli se najde někdo, kdo bude ochoten pojmenovat všechny důsledky, které z toho plynou. 

Na závěr budu trochu jízlivý i sám na sebe... Loni touto dobou koroňáček ukazoval všem chřipečkářům, že existuje a že je slušně nebezpečnej. V tuto dobu pomalu končily všechny ty pevné postoje, že žádný covid neexistuje a pokud existuje, tak nikoho nezabíjí a pokud někoho zabíjí tak jen trochu a všechny zachrání Ivermektin. Letos si koroňáček podává všechny vakcinátory. V tuto dobu budou pomalu končit všechny ty pevné postoje, že očkování je tečka za epidemií, že člověka ochrání a jakmile budeme proočkovaní, tak virus zmizí. I já jsem v tuto variantu doufal..,  ale čísla ukazují něco jiného, tak ji opouštím.

Pevná víra v neexistenci covidu a pevná víra v účinnost očkování - to byla hlavní část loňského zápasu. Koroňáček se jaksi rozhodl poslat na smětiště dějin oba tyto krajní postoje.  A chci doufat, že příští rok mi koroňáček nerozmetá další představu o promoření. 

Letošní volby celkem jednoznačně ukázaly, že si většinový volič nelibuje v krajních postojích Že prostě nedává zapravdu tomu co hlásá Volný blok. Neodměňuje velká slova o covid šílencích, o covid zrádcích ani o koncentrácích. Myslete na to až dneska budete diskutovat. Brzy budou další volby... Velmi brzy. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (145 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pokud vláda nezakročí, zemře denně na covid pětadvacet lidí, varuje imunolog
EVA SOUKENÍKOVÁ
Seznam

Průměrný počet slepic: 1.9 (25 hlasů)

Proti tomu 80.letýmu štváčovi zastavile policie trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy a odůvodnila to tím, že ten pán už neví, co říká. Podle jiného imunologa je to idiot.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

ale mohu všem zaručit, že pokud vláda nezakročí, zemře denně 300 lidí. A když zakročí, tak taky. Říká se tomu koloběh života.

Průměrný počet slepic: 4.5 (45 hlasů)

za den, to je jako kdyby v ČR docházelo každý den k pádům 4 plných autobusů (4x50 osob) do propasti...
Máme s tím zkušenosti z předchozích vln.
Jen tentokrát doufáme, že to bude každý den jen jeden autobus (50 lidí) s kovidem navíc.
Tož tak, buďme optimisty, já jsem.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

že umírají de facto sebevrazi. Pokud očkování před úmrtím chrání, dnes už každý ví, kde se nechat naočkovat.
Není to tedy vina vlády, ale svobodné rozhodnutí neočkovaných, a vy se jim do jejich svobodných rozhodnutí laskavě ne.erte.

Průměrný počet slepic: 2.1 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

taky se o něj poperou:
-Vem si ho ty já ho taky nechci-
Lepší je zašívárna ve žvanírne, kde obchodní příručí za nic neručí. Jen vokecává, kibicuje a bděle si střeží vejplatu

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

obě pozice v balíčku: předsedu žvanírny s obrovskými pravomocemi a zároveň obětního kozla zdravotnictví bez reálných pravomocí, ale zato jako hromosvod všeho hněvu. Jejich výhodou je, že nejméně do jara (ale spíš až do příštích voleb) bude za všechno moct Babiš, případně úřadu zbavený Zeman, případně Putin.

Průměrný počet slepic: 4.8 (46 hlasů)

a ještě komunisté, co nás za 40 let zničili tak, že ani za 31 let prosperity se to napravit nedalo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (63 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně, oni už vládnou skoro tak dlouho jako komunisti. Jen se zeptám, kde jsou postavené ty elektrárny, přehrady, dálnice, sídliště? Vždyť oni si to uměli za těch 30 let jen šikovně rozkrást.

Průměrný počet slepic: 4.9 (44 hlasů)

To je nějaký jiný Tom, než já, původní Tom. Nicméně v podstatě souhlas.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

5 slepic.
Jsem rád, žes dokázal změnit názor na základě fakt.
Ale z dané (kovidové) situace radost nemám.

Průměrný počet slepic: 4.6 (49 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

je lepší to očekávat a připravit se na to. Zejména mentálně, protože pak člověk získává nadhled, sílu a odhodlání se s nastalou situací vyrovnat. Přikládám krátký návod, jak na to, od Jaroslava Duška:

https://youtu.be/RzFhsXFxPEo?t=7395

A vesmír se změní...

Průměrný počet slepic: 3.4 (19 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

nejsem si jist zda to domýšlíte do důsledku ve smyslu teorií fake news.
Nicméně jsem rád, že jste v interpretaci "tvrdých" dat férový.
Jen prosím více zvažujte jaké závěry z různých informací vyvozujete.
Dobrý příklad je situace kolem prezidenta. Je zde relativně málo neznámých, celkem jasně dané hřiště a stejně můžete na základě dat dojít k různým výsledkům -
-prezident je "zdráv" jen v zpovzdálí čeká
-prezident je skoro mrtev a Minář to maskuje a situaci využívá
-Vystrčil bude prezidenta udržovat v nemohoucnosti a situaci využívat a připravovat nového kandidáta
-a tak dál
U Covidu do toho vstupuje spousta různých vlivů, zhusta mající příčinu mimo naší republiku.
Jsem nesmírně vděčen za Švédsko.
Možná by pro váš případný další článek ke Covidu stálo za to zpracovat Švédsko. Není to balkán ani orient je to západní demokracie se stejným počtem obyvatelstva.
Nicméně dnešní článek za 5 slepic.

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

In reply to by kejko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kéž bych měl úplnější data. To bych neměnil názory každý den a nepsal články co si protiřečí...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by kejko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Švédsko není nejlepší zemí na srovnávání. Na jednu stranu je původní populace značně sociálně izolovaná, ale ohleduplná a disciplinovaná, což snižuje kovidu možnosti, na druhou stranu tam jsou no-go zóny z imigrantů, což jsou ideální místa na množení viru.
Švédsko je dost izolovaná země, není to takový průchoďák, jako jsme my. Když vezme do úvahu "polehčující okolnosti", tak je na tom dost podobně, jako my a o dost hůře, než je sousední Dánsko nebo Norsko.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Nu, hustota neni vysoká, ale umístění je jako Madarsko, 3-4 místa a tam vetšina populace, takže lze pouze tvrdit, že v menší části populace se díky vzdálenostem špatně šíří, ale ve většina populace je vhustě zalidněné oblasti a šíří se stejně dobře jako v Praze.

https://w1.pngwing.com/pngs/855/628/png-transparent-world-sweden-map-po…

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by kejko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kamarádka žije ve Švédsku a říkala, že to tam je naprosto odlišný než u nás. Lidi z běžných vrstev se mezi sebou nestýkají, jdou z práce domů (většina si z vlastní vůle zařídila homeoffice i bez jakéhokoli nařízení) a tam si žijí jenom svým životem. Jejich hygienická izolace je vyšší, než byla u nás v tvrdém lockdownu. Nakažení tam byli převážně přistěhovalci a lidi, kteří žijí vícegeneračně pohromadě v chudých čtvrtích – tam to do široké rodiny někdo donesl a nakazil víc lidí (většinou z práce ve službách).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já taky ne... Jsa ale svým založením optimista (i když apokalyptický apoštol), pořád trochu doufám, že se ty loňské korelace s těmi letošními nepotkají. Ale je to poslední naděje, která mi zbývá. Všechno ostatní bohužel ukazuje trochu opožděný a trochu menší, ale stále pořádný průser, který se může ukázat větší, protože myšlení ohledně covidu se už nenávratně proměnilo. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Laskavě si pane " doktore" přečtěte statistiky z 21.10.2020 a pak něco povídejte o dramatické situaci! Loni středa 21.10.: 45 245 PCR testů, 14 971 pozitivních, 33%, 7 766 příznakových, tedy polovina

Letos středa 20.10.: 74 784 PCR+AG testů, 3 276 pozitivních, 4,4%, 1 272 příznakových, tedy zhruba třetina.

Ještě jedna trochu smutnější statistika, 95% zemřelých (nehodnotím, kolik jich bylo) bylo starších 59 let, tedy od 60 nahoru. letos 17.10.2021 bylo nahlášeno 10 zemřelých, loni 18.10.2020 to bylo 82, novější data UZIS v datových sadách nemá.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

...je možné srovnávat určitý den 2021 /den 2020, potažmo jiný časový úsek 2021/2020 ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Trochu vseobecny nahled : Chtelo by to zasadni, ke korenu veci smerujici teoretickou uvahu o limitech na ktere narazi demokracie. Empiricky z praxe treba vime, ze treba cikansky problem (ne ve smyslu rasovem, ale tento destruktivne - paraziticky zpusob spolecenske existence masove vyznava prave toto etnikum) se resit musi - jenze v tzv. demokracii je neresitelny. A jak z dejin vime, "zasekle" pomery vzdy nakonec skoncili vybuchem. A cim tuzsi byl rezim ktery pomery takto betonoval, tim byl ten vybuch silnejsi. Hlava francouzskeho krale a jeho zenusky se kutalela. Ceausescu byl jak reseto i se zenuskou. Nejakym zazrakem vydrzelo Rusko bez vseobecne a kazdy proti kazdemu obcanske valky po padu SSSR - ale pomery kdy treba policie v zime mela palivo jen na vyjezdy do 40 km od mest a dale uz si kazdy musel poradit sam, si neumime ani predstavit. Macetovani rukou a nohou po milionech po padu africkych rezimu take ne. Atd. Co je tedy prirozene a stabilni, dlouhodobe udrzitelne spolecenske zrizeni ? Nejdele vydrzel Rim se svoji otrokarskou demokracii, kdy byli nejak propojeny prvky demokracie a totalitarismu...

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

je zavedení blahobytu pro všechny, i pro ty dole, kteří se sami živí prací. Jenže dnes se plebs živí v otrokárně a svobodně volí svou vládnoucí menšinu. Kupředu, zpátky ni krok! Planetární množení vyčerpá její zdroje a hladem pojdou nejslabší, tedy neznalí. Znalí přežijí a nouze je naučí pracovat. Koloběh.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

.....je zatím v plenkách....), ale nejdýl vydržely rodové a kmenové společnosti.
Pokud bychom uvažovali státní organizaci, tak asi Egypt (je zvláštní, že helenismus synkretizoval a syntetizoval egyptskou kulturu, perskou, snad i indickou....ale ne judaistickou /monotheismus. docela rozumného obsahu panoval i za Achnatona/ ...bylo vůbec co ?).

Augustin Smetana ve své knize "Úvahy o budoucnosti lidstva" píše mj. toto :

„ Tísnivý klam jakoby Božskost člověka byla opustila, nezmizel však přes ty jasné řecké bájky, a v tomto tísnivém bludu toužil člověk dále po onom Božském, to jest po opravdovém smíření a sjednocení s ním, neboť tak žádala to celá jeho bytost, tak žádalo to stálevíce ono rozdvojení,které se stále zvětšovalo pokračujícím vývojem jeho duševního života.Onen pocit odvislosti a tuto touhu,která poutala člověka Božskému,nazval náboženstvím a náboženství stalo se jednou z nejvyšších mocností jeho zvláštního života, jeho pozemského smyslového jsoucna. A jeden národ, kněžský národ Židů, byl přede všemi ostatními vyvolen prožiti toto náboženské rozštěpení, po celý svůj dějinný život cititi nejvnitřnější touhu, jež plane v lidském srdci tak jako žádná jiná.
Když dějiny tohoto národa octly se blízko svého zaniknutí, přišla doba, kdy měla jeho touha býti ukojena. Z jeho středu vzešel onen tak uctívaný učitel nazarethský, v jehož bytosti se opět spojilo Božské s Pozemským, jenž zpečetil toto spojení, toto smíření obětí svého po zemského těla. Uspokojena byla vřelá touha po smíření a sjednocení s božským a nebesky krásný byl ten láskyplný bratrský život pronásledovaných křesťanských obcí v prvních stoletích.
Ale smíření a sjednocení Božského a Pozemského skrze Krista nebylo pravé. Jako dozvuk bolestného nářku, že ono smíření a vykoupení nebylo pravé, zbyl až na naše dni národ Židů v prostorách světových dějin.
I v církevní společnosti vyznavačů Kristových počala stále větší měrou mizeti prvotní důvěra a upokojení srdečných obětí lásky, čím více se církev stávala říší z tohoto světa, čím více zvrhala se její původní svátá učeni v pouhé prázdné formule a její původní činy lásky v pouhé vnější obřadnosti.
Když biskup Augustin a s ním jiní panství chtiví a sobečtí kněží vystavili na místo utišené touhy opět neutěšený starozákonní rozpor Pozemského a Božského jakožto náboženství vznikl katolicism a v jeho průvodu inkvisice a kramaření s odpůstky, a toto náboženství, ačkoliv »přineslo dřívějším pohanským národům evropským čistší Bohopoctu«, stalo se přece vyznavačům, a to donucováním víře a blaženosti, velmi záhy pouze tížícím břemenem.
A opět vrátila se do lidských srdcí stará touha a stala se ještě mohutnější, čím více vzrostl nový rozpor. Tu přiblížil se čas pravého smíření. Bylo to ve třináctém století,krátce před počátkem tohoto přítomného věku, když ve svěžím životě německého národa pro vnitřní samostatnost právě uschopněném počala zbožná touha po překonání rozporu mezi Pozemským a Božským hledali svého upokojení v hloubích mystiky. Svítající tuchy, zrodivší se z citu podstatné jednoty Pozemského a Božského, tuchy, jež ve své smělosti přibližují se poznatkům novodobým,rozháraly lásku bohu v nadšení,které docházelo často naivního vyjádřen! v dětinných bezohledných slovech: »Než byla stvoření, nebyl bůh bohem, proto pro sím, aby mne bůh vyrovnal s bohem«. V tomto způsobu trvala dále, od doby mistra Eckhadta, otce německé mystiky, touha po proměně člověka v boha a po vnitřním v lásce se rozplývajícím spojení Pozemského s Božským v učeních následujících mystiků, Susona a Taulera, Šebestiána Franka, Valentina Weigela i jiných až Jakubovi Böhmovi, v němž nalezla tato touha své upokojení, své uklidnění. Jednota Pozemského a Božského došla splnění v exstatickém jasnovidství chudého zhořeleckého obuvníka.“

„ Lidem bez rozumu a lásky je komunism strašidlem, jež je děsí, a to právem, neboť jest předchůdcem rozumu a lásky, jimž oni podlehnou. Právo svou povahou nikdy nemohlo překonati sobectví člověka. Neboť kdyby to nejabstraktnější a nejpřísnější právo, sám komunism, bylo uskutečněno, musilo by ihned ve jménu práva zvrátili se v nerovnost, v neprávo a opět sloužili sobectví. Pouze tomu poznání, jež ukazuje, nejenom že všichni lidé jsou si rovni, nýbrž spíše že po návratu Božského v lidství, jsou jednou a toutéž bytosti, zůstalo vyhrazeno vzbudili onu lásku, jež jediná, jsouc mocnější než pozemské sobectví, je s to, aby je zlomila a do sebe pojala.“

„Ona něžná vroucnost, která činí tak nevyslovitelně milým život ušlechtilých rodin, bude oživovat stále větší kruhy a zapudí právo, jež lásky nezná, jako zbytečné. Jako v rodině bolest stále prochvívá všemi, pokud jeden člen trpí, tak neupokojí se láskou prodchnuté lidstvo, dokud nezmírní neštěstí ve svém okolí; a jako v rodině zraky všech na sobě navzájem blaženě spočívají, jestliže jeden člen se stal šťastnějším, tak budou spolužijící lidé měřiti své vlastní štěstí jen dle cizího. A tato láska, která teprve ve svých oblažujících výtvorech ukáže božský základ našeho pokolení, opanuje posléze celé národy. Její zušlechťující říše bude se stále rozšiřovati.“

"Tak jest připravena půda nejen ke smíření řeckého a křesťanského ducha, nýbrž ke smíření ještě hlubšímu východního a západního života, a smíření to přivedeno ku svému cíli; cíli, u něhož je rozluštěna záhada lidského vědomí pro vědomí samo. Celé mimosvětové vědomí může býti přijato zpět do bytosti člověka, právě protože tato se v onom dokonale zrcadlí; vědění a bytí právě protože se ukázaly pouhými abstrakcemi ve své absolutnosti německým idealismem předpokládané, mohou býti poznány přímo v této své pravé vlastnosti jako věčné prazdroje vědomí a všehomíra ve vědomí samém.Tak podléhá filosofie témuž osudu, jenž zastihl již náboženství tím, že božské,jeden prazdroj lidského vědomí; bylo znovu přijato do lidského, s tím rozdílem, že kdežto v oboru náboženském se opravdové smíření Božského i Pozemského nikdy nemohlo podařit ,protože podstata náboženství žádá obětováni Pozemského,konce filosofie může se dosáhnout pouze poznáním toho momentu, v němž vědění a bytí ve vědomí člověka je totéž, tedy pouze poznáním relativní totožnosti,jež jest jedině pravým věčným smířením Božského a Pozemského. Při tomto svém posledním činu, který se děje ještě v této době, bude filosofie, vynesši z hloubi drahocenný poklad pokolení lidského,jako filosofie stále více odumírali,ztráceti stále více své přísné a tvrdé formy,stále více lámat těsně a pevně vedený okruh školy, aby se nevrátila již k systémům, ný'brž aby znenáhla vústila ve všeobecný stav vševědy a naposled dožila se již jen v lásce a uměleckém tvoření svého konce, jako obžila v náboženství a právu.“

„Jako v svatvečer lidského věku počaly dějiny Evropy krásným rozvojem řeckého života. Vyjímajíc židovské náboženství, jež ve svém blízkém doplnění v křesťanství, ale sprostředkovaném řeckými prvky vzdělání,zvláště platonismem a stoicismem, mělo působiti samostatným vlivem na příští doby, vsál národ řecký do svého života všecky směry východního života, jak perského a indického, tak i fenického a egyptského, aby je opět vyzářil na západ jako nějakým hranolem, odloučeně ale v harmonickém vztahu. Poprvé shrnul duch světa obrazně celou svoji minulou práci, již vykonal ve východních zemích, a v tomto obrazu minulosti spočinul jako se zálibou pod mírným řeckým nebem. Člověk jako smířená jednota všeho Božského a Pozemského byl mírou náboženství,práva, vědy, lásky i umění řeckého.
—-
Tato jednota Božského a Pozemského byla však v řeckých výtvorech pouhým krásným zdáním; tento počátek evropských dějin nebyl nic jiného než pouhý obraz bohaté, božstva plné jednoty při jejím dokonání,kdež nebude toliko zdáním,nýbrž skutečností. Vždyť byl Řekům každý, kdo žil za řeckými hranicemi, barbarem a i uvnitř těch hranic platilo vzdělání pouze pro muže, a to pouze pro svobodného. Žena a otrok zůstali vyloučeni z krásného kruhu tehdejší kultury. Tak spadá celý zjev Řecka rozkouskováného na rozmanité malé státy do zvláštního života světových dějin.

Proto také netrval tento zářný okamžik v životě lidstva dlouho a nastala mu opět těžká práce při pokroku na západ. — Jako musil národ Židů bráti se proti mohutnému, pestrému východnímu životu isolovaně a samostatně jedno stranným směrem, aby propracoval náboženské vědomí: tak dána podílem národu římskému, postavenému do popředí proti všestranně vzdělaným Řekům, úloha, uskutečnili egoisticky druhou moc osamoceného života, právo v každé změně Pozemského, ve všech možných formách konečného.
»Řím proběhl na dlouhé dráze všemi stupni slabosti i síly« občanské ústavy i státního života a »sotva se vyskytne státní záležitost nové a nejnovější doby, níž by se nedal nalézti v římských dějinách vzor neb podobný případ.« To mohlo sotva se jinak utvářiti, neboť »v budování státu, v jeho řádech a zákonech viděl Říman nejvyšší uskutečnění božského zákona.« »Odtud různé vlastenectví a hluboká politická moudrost,jimiž Římané všem ostatním národům na cestu svítí.«
Zdálo se sice, jako by za republiky, této nejušlechtilejší z římských ostatních forem, a to za doby jejího květu, bylo dosáhlo právo v úplné svobodě vzor lidské společnosti; leč i tato republika podlehla jako řecká osudu všeho odloučeného, zvláštního, také Římané potřebovali pro svoji svobodu otroků, také Římané mohli a chtěli nikoliv jako lidé,nýbrž pouze jako Římané býti svobodni na útraty jiných národů. »Velikost národního státu byla posledním cílem všech jich snah«. Když tohoto bylo dosaženo a když právo v celém svém vývoji a značné rozmanitosti bylo uskutečněno, uzavřely se anály římských dějin. Samostatnost Římanů zašla právě tak, jako dříve samostatnost Židů, když byla vyplnila své určení.“

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím, jak je to jinde ve státní správě, ale ve školství platí, že očkovaní se netestují a nechodí do karantény (protože jsou přece chráněni očkováním a tedy Covid nemohou dostat). Jinak platí, že 1 klidně bezpříznakový žák ve třídě, ale pozitivní podle testu = 14 dní karanténa pro celou třídu. Pokud je vyučující neočkovaný, pak taky karanténa.
Jinými slovy - vzhledem k tomu, že v nemocnicích leží s Covid jak očkovaní tak neočkovaní, tak je statistická jistota, že Covid pozitivní musí být i mezi těmi očkovanými, kteří se ovšem netestují - nejsou zahrnuti (netestují se) zřejmě proto, aby se alespoň částečně vylepšila účinnost vakcín. Pokud by totiž soubor očkovaných byl zvětšen o další Covid pozitivní (z těch, kteří se netestují), pak se logicky dále snižuje účinnost vakcín.
U Covidu ale logiku nehledejte.
Proč je tlak na "posilující" dávku zrovna právě po 6 měsících máte v rozhovoru s Dr. R Malone - rozhovor starý cca 2 měsíce...
https://nastub.cz/w/1TiLPmh8hBq4zDtAKhmR1a

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

A proto se nebudou platit testy a klesne pocet testovanych i ve skupine neockovani. S takovych dat nikdo neni schopen predikovat nic, to rovnou muze vzit koberec a predikovat z neho :(

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Fascinuje mne kolik času se blboni furt věnují temu co nechtějí, temu z čeho se nedá žít. V tomhle tom blbákově věřím temu, že šmejdi spustí na povel jakoukoliv plandemii a blboni se zařadí do programu podle plánu. Pozoruji to už delší dobu a nejhorší čím si přitěžují je, že si svými bolestmi a strachy choděj stěžovat vrchnosti, kerá je holí víc než ovce. Až do masa. A ve výhledu to nevypadá, že se situace výrazněji zlepší, páč rodiče malejch blboňů doma už neříkaj jako za totáča, tohle raději venku nikomu neříkej, páč voni to okamžitě vyzvoněj obratem palce na internetu. Ostatně jedině imbecil si myslí, že internet je zábava zadarmo, něco pro ně dobrého, ale to je choroba mozků celosvětového blboňského jakoproletariátu.

O podílech, keré šmejdům nepatří do ruky zatím ani slovo, natož aby se diskutovalo o tem co s nimi. Od této svobody sou blboni prozatím vzdáleni hořekováním k Bílé hoře..

Bude tedy zajímavé sledovat jakou zloději a papalášské ludry udělají chybu, která ovce nažene k podílům. Do té doby se eště nasmějeme jak ti "naši" podlejzáci a zaprodanci budou napodobovat zápaďácké zlodějské, demogratické a lhářské manýry.

Průměrný počet slepic: 3.7 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Během října by mělo být jasné složení vlády. Post ministra zdravotnictví by mohl zaujmout jeden z těchto čtyř lékařů: Tom Philipp a Vít Kaňkovský (oba zvolení poslanci za KDU-ČSL), Roman Kraus z ODS (současný předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu) a Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09 a současně staronový člen dolní sněmovny.

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

... připadá, že se ti noví k moci moc nehrnou. Všimla si toho i matka (90+). Ona čte ráno Právo. A tak jsem jí řekl, že na to "sociální" ministerstvo třeba šoupnou znova Maláčovou. No a finance by mohla dělat Mánička, když se tam už osvědčila. Zdravotnictví je choulostivá věc - tam by mohli nechat Vojtěcha. Ten už má stejně oprátku na krku. A celé by to mohl řídit Babiš. On má své chyby, ale kdo je nemá? No a pětikoalice by je mohla kritizovat z poslaneckých lavic ...

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Zpoplatnění testování na situaci bude mít velmi pozitivní efekt. Čísla klesnou.
Jinak současný vývoj nijak moc nepřekvapuje.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Testování samo o sobě mělo dost pochybnou účinnost, ale konstantních asi 70% už dávalo data, se kterými šlo pracovat. Teď se budou testy falšovat a různě obcházet.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včil hlavně testy nebudou, takže budeme věštit z cinknutých dat.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

no, čísla klesnou krátkodobě, ale pak to bude raketa...
"Karel, zandi si na klacek do nosa."
"To seru, stoji to penize. Su enem nachlazeny."
"Oukej jak mysliš..."

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

OK, takže máme dvě varianty ..
1. Karle, zajdi si na klacek do nosa ... OK, zajdu ... Kuš, su pozitivní, co mám robit?? ... nic val dodom, lehni a dej si čaj s citronem
2. Karle, zajdi si na klacek do nosa ... seru na to ... až mi bude blbě, tak lehnu doma a dám si čaj s citrónem, bo stejně na ten Covid nic jiného nedávají ...
Zjednodušeně ... ve stručnosti .. u případů, kteří nedostanou např. zápal plic, jako u chřipky ... nebo neztratí vědomí jako u jiného onemocnění...

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Ale jó, těch variant je samozřejně víc. Třeba že si pčikne ten kokot Jura, a proaktivně napráská celou dílnu na hygienu, nebo že to blbec Karel z vývoja to bude přecházet tak dluho, až kvůli němu lehne půl firmy... Spíš jsem chtěl říct, že po zpoplatnění testů sice čísla dočasně klesnou, ale pak vystřelí až ke stropu jak budou jednotlivé skupinky MUSET jít na testy bo jinak si pro ně přijede hygiena komando s pokutovýma puškama.

Jinak kuriozita z jara - měli jsme u nás synka, který si do práce nosil negativní testy aby mohl makat. Vždycky ráno si vyměnil pozitivní za negativní, ukázal majstovi a vesele si řezal... No vůl jak lampa, kupodivu nikoho z dílen nenakazil (asi), a kdyby se o tom nepochlubil v létě kolegům, tak o tom nikdo neví. Vsadím ledvinu, že nějaký podobný myslitel bude v každé firmě s více jak 10 zaměstnancama.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

"...účinnost očkování rapidně klesá a po pěti měsících už chrání jen jednoho z pěti ohrožených...."
Proč mi to stále víc a víc připomíná účinnost dřívějšího každoročního sezónního očkování proti klasické chřipce?
Mimochodem, loni se proti "klasické" chřipce v podstatě neočkovalo. Letos se údajně chystají obvoďáci obnovit sezónní očkování důchodců - nešlo by to nějak časem podchytit do statistiky, zda očkování proti "klasickým" kmenům chřipky neovlivní nějak odolnost proti covid-u?

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

nevím, odkud máte informaci, že se loni proti chřipce v podstatě neočkovalo. Já si naopak pamatuji z veřejných zdrojů, že se naopak loni proti chřipce nechalo zaočkovat významně více lidí, než v předchozích letech. Nespletl jste si to s informací epidemiologů, že se v minulé sezoně, obvyklé pro výskyt chřipky, žádná chřipka nevyskytovala? Což epidemiologové připisují faktu, že byl v tom období lockdaun a navíc se nosily roušky a virus chřipky neměl šanci.
Posledních 7 let jsem se nechala proti ní očkovat a za tu dobu jsem neměla ani jednou nejen pravou chřipku, ale ani ty lehčí virózy s teplotami do 38 stupňů, které jsem léta předtím mívala jednou až dvakrát každou zimu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

mám od svých (80+) rodičů z venkova, kteří byli roky předtím pravidelně na podzim očkováni proti chřipce místní obvoďačkou, ale loni ne (a letos už jsou zase zváni). Ale nemám problém s tím, že jinde to mohlo být třeba jinak.
Nicméně, pamatuji si, že loni na podzim, když dva z mých kolegů v práci (město, 100 km jinde) zakašlali a chtěli se nechat vyšetřit, tak jejich obvoďáci fungovali pouze po telefonu - poslali je na pcr vyšetření na covid, ale hlavně jim zakázali chodit k nim do ordinace, kde se stejně vyskytovali jen sporadicky - vše se řešilo po telefonu, buď testy na covid, anebo urgentní případy záchrankou. Takže tito dva obvoďáci preventivní injekce proti chřipce loni rozhodně neposkytovali...

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Johan Pohan (neověřeno) dne Čt, 21. 10. 2021, 03:01

Pane Johane, vloni obvoďáci preventivně očkovali proti chřipce, ale asi neexistuje možnost zapsání do pořadníku.

Vloni jsem se chtěl objednat na očkování proti chřipce, ale bylo mi sděleno, že pán doktor rozhodne podle toho, kolik dostane vakcín.

Vloni i letos jsem měl asi štěstí.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Jenom doplním, že Johanovo "asi letos bude", není pravdivé, rodiče 80+ tento týden zaočkovaní proti chřipce, tedy platí už se dávno očkuje ;)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

já jsem byla očkovaná proti chřipce vloni a letos už jsem taky.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Jitka (neověřeno)

Trvalý odkaz

...a málem mě musili odvézt do nemocnice, s těžkou chřipkou.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

…… a já se proti chřipce nenechal očkovat nikdy a vůbec si nevzpomínám, že bych chřipku někdy měl. Minimálně desítky let nikoliv, v dětství a mládí si nepamatuji, takže mi to nejspíš žádný hluboký vryp do paměti neudělalo.
Někdo prostě chřipku dostane a někdo ne. Proč tomu tak je, to netuším, ale třeba je to i s tím covidem podobně, co já můžu vědět?

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Vysvětlení není zase tolik složité. Koronavirové kmeny, což je i chřipka, neuvěřitelně rychle mutují. A výzkumníci vezmou loňský kmen chřipky, nějak jej kultivují a z toho odhadnou, jaký kmen nás čeká daný rok. Z toho pak vyrobí vakcínu, a obvykle si virus zmutuje na něco zcela jiného, než výrobci vakcín předpokládali.
Proto má daleko větší vliv na chřipku přirozená imunita člověka než očkování. S Covidem 19 je to dost podobné.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

prameny vody živé ... na zdejší poušti.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikdy jsem nebyl očkovaný proti chřipce a podobně. A co si pamatuju, tak jsem ji aspoň 40 let neměl. Takže jedině osobní přirozená, multispektrální imunita, kterou žádná vakcína nevytvoří. Tu si každý musí vytvořit sám.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Od doby co nejezdím mastnou tyčí a vůbec žádným druhem hromadné dopravy mě chřipka nechává na pokoji. Nejlepší je se nákaze vyhnout.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Připoměl jste mi, důsledky. Asi jsem to tu psala, že v firmě kde jsem pracovala / 20lidí/ se šéf s velkou slávou nechal v 90tkách naočkovat nějakou zahraniční tou onou. No a zatím co pan šéf prskal celou zimu, nás ostatních jako by se to netýkalo. Ani jeden....taki kdoví a pak se v tom vyznejte.....

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Připoměl jste mi, důsledky. Asi jsem to tu psala, že v firmě kde jsem pracovala / 20lidí/ se šéf s velkou slávou nechal v 90tkách naočkovat nějakou zahraniční tou onou. No a zatím co pan šéf prskal celou zimu, nás ostatních jako by se to netýkalo. Ani jeden....taki kdoví a pak se v tom vyznejte.....

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Připoměl jste mi, důsledky. Asi jsem to tu psala, že v firmě kde jsem pracovala / 20lidí/ se šéf s velkou slávou nechal v 90tkách naočkovat nějakou zahraniční tou onou. No a zatím co pan šéf prskal celou zimu, nás ostatních jako by se to netýkalo. Ani jeden....taki kdoví a pak se v tom vyznejte.....

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)