Alea iacta est

Autor

Přípravy skončily. Dnes v noci nastartují zemědělci svoje traktory, v pondělí nad ránem se k nim přidají příznivci, kteří je chtějí podpořit v konvojích osobních aut, do Prahy přijedou ti, kteří chtějí protest podpořit, odboráři připraví program na Malostranském náměstí, a všichni se tam na Malé Straně v odpoledních hodinách sejdeme. Požadavek na odstoupení od grýndýlu zazní vedle požadavků odborů na spravedlivější zacházení se zaměstnanci.

Na webu my zemědělci jsou vyvěšeny aktuální organizační pokyny a program celého pondělního dne.

Mimochodem… peklo zamrzlo. Dokonce i ČMKOS podpořila požadavky zemědělců…

Protest neorganizuje žádná politická strana, ale mnoho opozičních stran vyjádřilo protestu zemědělců svou podporu a přijdou na Malostranské náměstí, aby se tam potkali se svými příznivci, kteří se chystají přijet ze všech koutů republiky.

Za posledních čtrnáct dní se toho podařilo fakt hodně. Protest se dostal do majnstrýmu a myslím, že nikdy nebyla kolem českého zemědělství tak široká veřejná debata. Velká média tentokrát už nemohla mlčet a dokonce i v baště liberálů na Novinkách se ukázalo, že v anketě má protest zemědělců většinovou podporu. Sociální sítě zaplavily obrázky, videa, výzvy… a samozřejmě i vztek a odsudky. Na Alternativě snad nebyl nikdo, kdo by se k traktorům v Praze nevyjádřil. Protest budí sympatie i antipatie, ale prakticky nikomu není lhostejný.

Přátelé, chci vás ještě naposledy pozvat do Prahy. Nejde totiž jen o těch tisíc traktorů, i když právě díky nim velká média nemohla mlčet. Byl bych rád, aby zemědělci zažili, jaké to je, když mají sympatie veřejnosti. Přál bych si, aby to byly obrovské sympatie skutečně obrovské veřejnosti. Aby viděli, že tu není jen vláda, která jim nakládá další břemena, ale jsou tu i lidé, kteří si jejich práce váží a chtějí, aby české zemědělství zůstalo v domácích rukou. Přál bych si, aby bylo na první pohled vidět, kterých je víc.

Zítra se ukáže realita všeho, o čem jsem psal. Vzdušné zámky se promění na skutečnost. Zítra se všechno stane a už není nic, co bych mohl dodat. Caesar právě překračuje Rubikon a teď už se jen projeví, co se udělalo dobře i co se udělalo špatně. Zemědělci, odboráři a veřejnost… zítra se všichni ukážeme před národem i před kamerami.

Budu u toho a napíšu, co uvidím. Bez příkras.

Já osobně budu na Malostranském náměstí zhruba od jedenácti, nejpozději od dvanácti hodin. Buď mě najdete blízko pódia a nebo blízko toho platanu, který tam roste. Budu tam až do závěrečné tiskovky v osm večer, jen si v mezičase odskočím na pódium s krátkým projevem. Po zbytek doby vám budu k dispozici a rád si s vámi podám ruku. Myslím, že si budeme mít co říct.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval našemu premiérovi i ministru zemědělství, jejichž dehonestační výroky se zapíší do dějin jako jedny z nejstupidnějších. Právě jejich řeči pohnuly veřejné mínění na stranu zemědělců a díky nim má protest podporu i od těch, kterým byla tato problematika naprosto vzdálená. Jen hodně kovaní režimní redaktoři z toho nezvraceli.

Nemohu ani opominout jeho pirátstvo Hřiba, náměstka pro dopravu a jeho dvojí metr ohledně blokování magistrály třiceti ekošílenci, což bylo správné, nezakázatelné a policie to měla posuzovat velmi shovívavě a blokování magistrály traktory, což má být krajně nezodpovědné, odsouzeníhodné a policie má být maximálně přísná. Musí to být radost, mít takového Hřiba ve vedení města… Co, Bohuslave Svobodo?

Díky všem, co jste nás v uplynulých dvou týdnech povzbuzovali, podporovali a dodávali nám odvahy. Díky za všechny dopisy, maily, vzkazy, zprávy i telefonáty. Díky za veškerou pomoc při koordinaci, díky za shovívavost, když vládl chaos, díky za pevné nervy, když chodily protichůdné informace, díky za výdrž, výdrž a znovu výdrž.

A na úplný závěr musím poděkovat TV Prima. Když jsem se včera díval na zprávy, měl jsem po dlouhé době pocit, že se dívám na skutečné zpravodajství a ne na agitku. Nevím, co se tam u vás stalo, ale v našem mediálně zatuchlém rybníčku to byl svěží vítr.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (365 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 2.6 (25 hlasů)

Zemědělské odbory slibují Praze demonstraci, jakou dlouho nezažila. Z venkova by do Prahy mohlo dorazit až 1000 traktorů , lze proto očekávat dopravní kolaps. Zemědělci mají v plánu vyrazit do Prahy šesti trasami viz foto: z Českých Budějovic, Strakonic, ze Slaného, ​​Lovosic, Hradce Králové a Pardubic. Do Prahy mají v plánu dorazit na šestou hodinu ranní.


zdroj+foto: https://t.me/neCT24/50631
 

Průměrný počet slepic: 4.5 (51 hlas)

Ukrajinské obilí není kvalitativně v pořádku, politicky však ano. Exprezident Agrární komory a jeden z organizátorů nadcházejícího velkého protestu zemědělců Zdeněk Jandejsek promluvil o problémech doprovázejících dovoz agrární produkce z Ukrajiny do EU .

Zdroj+video  viz zde: https://t.me/neCT24/50665
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (59 hlasů)

Vidlák: Na webu my zemědělci jsou vyvěšeny aktuální organizační pokyny a program celého pondělního dne.

Na webu zde:  www.myzemedelci.cz  se uvádí:

- Výzva k protestu českých zemědělců dne 19.2.2024

- Podpora účasti : 10.00 na Ministerstvo zemedelstvi,11.00 Předání požadavků ministrovi, 11.30 Přesun na Malostranské náměstí, 12.00 Diskuze zemědělců s účastníky protestu,15.00 Zahájení oficiálního programu

- Šest (6) Podrobných plánovaných tras 19.2.2014:  1.České Budějovice , Tábor – Praha, 2.Strakonice, Písek – Praha, 3.D 7 – směr od Slaného po silnici nižších tříd, 4.D8 – směr od Lovosic, 5.D 11 – směr Královohradecký, 6.Směr od Pardubice/ Havlíčkův Brod

-TISKOVÁ KONFERENCE s 49minutovým videem

-REGIONÁLNÍ KOORDINÁTOŘI, kontakty-telefony+emaily, pro Prahu, Střední Čechy, Jižní Čechy , Západní Čechy , Severní Čechy , Východní Čechy , Morava, Kolona D1 – Praha, Osobní automobily.

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)

kostky byli vrzeny

Naše vlastenecká legie překročila Rubikon

19.2.2024 jedeme cestou k vítězství našich zemědělců a k vítězství nás všech
 

Průměrný počet slepic: 4.4 (65 hlasů)

na Danielův článek umístit za zelený, nebo za žlutý štítek.

Nechci vás zdržovat opakováním mnoha výzev "zúčastněte se", "zúčastním se".

Rozhodnul jsem se přidat odkaz na vystoupení Ing. Petra Blahynky v Nitře k možnému vývoji společenství s ohledem na současný společenský vývoj za ZELENÝ štítek. Rozhodnul jsem se proto, že Blahynka vychází ze zkušeností ZEMĚDĚLSKÉHO KOMPLEXU, které obsahem snad doplňují - z mého pohledu - podstatu problémů zemědělství v Evropě a zemědělství v ČR, ke kterým se zítřejší demonstrace, ale i proběhlé demonstrace po Evropě vyjádří a vyjádřily. Ne jen konec zeleného údělu, ale především prosazování vývoje zemědělské výroby a zpracování zemědělské produkce se zaměřením na soběstačnost svých zemí v místně obvyklých produktech.

(1887) Ing. Petr Blahynka - Změna systému 3. pokračování 1. díl - YouTube

Za sebe vítám iniciativu předsedy vlády a ministra zemědělství za spolupráce prezidenta Agrární komory připravovanou na březen jako "přeshraniční diskusi" se zástupci protějšků v Německu, Polsku, případně dalších.

Divte se, vítám!!!...

... za předpokladu, že tu debatu doplní "vhodným způsobem" zemědělská, i obecně politická opozice minimálně vhozením vidlí do této akce. Jak, to už je další věc, nepochybuji, že my zde na kydech v čele s Vidlákem k tomu budeme mít co napsat a říci.    

Přeji klidnou neděli, sejdeme se pod platanem... 

Průměrný počet slepic: 4.7 (49 hlasů)

.. právě jsem to dokoukal, stejně brilantní jako předchozí dvě přednášky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

vy umíte trefit hřebík!

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

...k pondělku lze i považovat za nestrannou.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cast-nespokojenych-farmaru-v-pondeli-traktory-zablokuje-magistralu-v-praze/2480468
...organizátoři Bohumír Dufek a Zdeněk Jandejsek, mluvčí Daniel Sterzik :D
Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancovaly.   Uvidíme :/

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Dobrý den, Green deal sám o sobě by nebyl tak hrozný, kdyby zemědělci nemuseli konkurovat levnému dovozu z třetích zemí. Všechny rozumné i nesmyslné požadavky z Brusele by totiž promítli do svých cen. To teď ale není možné, protože dovoz ze zahraničí tlačí ceny dolů, a pokud by zemědělci zdražili, tak zkrátka neprodají. Proto se zemědělství musí dotovat. Proč tedy otevíráme své trhy třetím zemím? Abychom tam směli vyvážet své průmyslové zboží. Jsou to spojené nádoby: náš průmysl díky volnému obchodu víc roste, ale bohužel za cenu zničení našeho zemědělství. Dám sem odkaz na pěkný článek o tom, jak si francouzští farmáři vynutili zrušení dohody o volném obchodu EU s Mercosurem a doufám, že se zítra našim farmářům bude také tak dařit.

 

https://casopisargument.cz/?p=55559

 

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

.. a pochopíte, oč tu kráčí, najdete ho o kousek výše, vložil ho sem pan Vladimír Hejnic. S panem inženýrem si píši, potvrdil mé názory na to, co je to ZÁKLADNÍ NEPODMÍNĚNÝ PŘÍJEM. Není na tom nic, co by si zasluhovalo RUDOU BARVU.

Tedy, oč tu jde: o likvidaci Evropského zemědělství, vykoupení VEŠKERÉ PŮDY A DALŠÍCH HMOTNÝCH AKTIV, vylidnění venkova, nahnání lidí do 15-ti minutových měst, a jejich postupnou likvidací otrávenými potravinami, produkovanými tak, aby se na nich dalo korporátně "rejžovat". Ony ty elity nás opravdu nepotřebují, ujídáme jim z talíře. 

Je to objektivní proces, který skončí buď tvůrčím rozkvětem civilizace, zbavené okovů lichvy, nebo temnou dystopií zmaru a rozpadu, povstanou noví feudální páni a nevolníci.

Už dávno jsme měli mít kolonie v Pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, kolonizovaný Měsíc a Mars, protože to není poprvé, co někdo šlápnul na brzdu pokroku. Již egyptští mniši znali parní stroj.. Pokud by nebyla rozbita antická civilizace, tak by Santa Maria, Pinta a Niňa nebyly ubohé dřevěné kocábky, ale kosmické lodě letící k Marsu, s kapitánem Kolumbem na palubě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

vesnice od Hradce Králové. Jsem stará a mám nemocného manžela o kterého se starám, ale myslí a srdcem jsem s vámi. Celý venkov je na vaší straně a věří, že vaše snaha přinese ovoce. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.2 (17 hlasů)

Spolu s českou houfnicí DANA v Avdějevce byl zlikvidován i český žoldák, uvádějí zdroje kanálu Maršál Malinovskij. Jedná se o bojovníka, jehož úmrtí před pár dny potvrdila i česká média.
Zdroje uvádějí, že jedním z těch, kdo prozradil totožnost českého žoldnéře, byl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který zveřejnil na svém účtu na sociální síti X fotku samotného padlého žoldáka a napsal zkrácenou formu jeho křestního jména – Tom. Později Zdechovský tento příspěvek smazal, ovšem naše zdroje si této informace stihly všimnout.
Podle našich informací je padlým českým žoldákem Tomas Zavázal s přezdívkou Sparta, který pocházel z pražských Vysočan, což potvrzují i jeho účty na sociálních sítích. Zavázal byl zlikvidován ruskou armádou 12. února letošního roku spolu s třemi svými ukrajinskými spolubojovníky. Uvádí se, že český žoldák mohl být jedním z členů posádky samohybné houfnice DANA.
Další zdroje tvrdí, že Zavázal sloužil v 3. samostatné útočné brigádě, která byla vyslána do Avdějevky a utrpěla velké ztráty. Tato informace se potvrzuje tím, že se na sociální síti této brigády, která byla kdysi založena mimo jiné bývalými veterány nacionalistického pluku Azov, objevil nekrolog s fotkou českého bojovníka.
Přitom ještě na konci roku 2022 byly zveřejněny informace o tom, že Tomas Zavázal bojoval v řadách ukrajinského nacionalistického praporu Karpatská Sič, v jehož řadách sloužili i další žoldáci, včetně českých.

zdroj+foto:  https://t.me/neCT24/50658

Průměrný počet slepic: 3.8 (52 hlasů)

Česko se stalo trapným pěšákem ve hře velmocí. Expremiér Jiří Paroubek se na mimořádném stranickém sjezdu své strany ČSSD (Česká suverenita sociální demokracie) tvrdě obul do Fialovy vlády. Nešetřil ostrými slovy na adresu pětikoalice i host sjezdu exprezident Miloš Zeman.
Česko se podle slov Jiřího Paroubka stalo „trapným pěšákem ve hře velmocí”. Bývalý český premiér vyčítá Fialově vládě militarizaci státního rozpočtu a podléhání zahraničním vlivům.
„Vláda přilévá olej do ohně a někdy přímo do ohně lije benzin, pokud jde o konflikt na východě Evropy, který v zástupné podobě vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Reálně se však jedná o konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, respektive mezi Ruskem a s tím, čemu někdo říká kolektivní západ,“ uvedl český politik na sjezdu strany Česká suverenita sociální demokracie (ČSSD), na němž byl zvolen do funkce předsedy.
Hostem sjezdu strany Česká suverenita sociální demokracie se stal i bývalý spolustraník Jiřího Paroubka v ČSSD (nyní SOCDEM) Miloš Zeman, který během svého projevu prohlásil, že Fialův kabinet není pravicový, levicový, konzervativní ani liberální. „Tato vláda je vláda amatérů a to je nejhorší,“ uvedl Zeman.

zdroj+foto zde: https://t.me/neCT24/50655

Průměrný počet slepic: 4.6 (76 hlasů)

Zástupci světové elity si po Mnichovské konferenci dali alkohol na uzavřeném večeru a diskutovali o tom, jak podporovat Ukrajinu a postavit se proti Putinovi.  „Noc svobody se konala v baru Burger & Lobster Bank, který byl uzavřen pro veřejnost a plný bodyguardů. Neoficiálním mottem shromáždění byl Prost gegen Putin! ( „Připijme si na porážku Putina!“). Právě tam se scházeli předseda Evropské komise Ursula von der Leyen, český prezident Petr Pavel, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, bývalý americký ministr zahraničí John Kerry, bývalý ředitel CIA David Petraeus a kyjevský starosta Vitalij Kličko a jeho mladší bratr Vladimír,“ uvádí Bild.

zdroj+foto: https://t.me/neCT24/50674
 

Průměrný počet slepic: 3.5 (36 hlasů)

Škoda že tam nic nebouchlo. Nemyslím šampáňo toho tam určitě bouchalo dost.

Průměrný počet slepic: 4.3 (49 hlasů)

Podle maďarského novináře Andráse Bencsika rozhovor Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem rozptýlil veškerou západní lživou propagandu jako jarní vítr , viz video z českými titulky 

zdroj+video:   https://t.me/neCT24/50685

Průměrný počet slepic: 4.5 (56 hlasů)

Německý kancléř Olaf Scholz je kategoricky proti nominaci Ursuly von der Leyenové na post generální tajemnice NATO, píše Welt am Sonntag. Důvodem je prý její protiruský postoj. S nápadem se na německého kancléře obrátil na amerického prezidenta Bidena, ten ho ale odmítl, píše se v článku. Vztah šéfky EK je prý „příliš kritický“ k Ruské federaci, což se z dlouhodobého hlediska může ukázat jako nevýhoda, míní Scholz. Největší šanci zaujmout tento příspěvek má nizozemský premiér Markt Rutte, dodávají noviny. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v červnu.

zdroj+foto: https://t.me/neCT24/50639

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

Lejno už zničila bunesvér, nyní ničí EU, tak proč ne NATO.

Průměrný počet slepic: 4.5 (52 hlasů)

Francie stopla sociální leasing elektroaut pro chudé. Došly peníze na dotace

Francouzská vláda tento týden oznámila, že po zbytek letošního roku pozastavuje program dotací pro osoby s nízkými příjmy na leasing elektromobilů. Principem bylo, že stát uhradí akontaci do výše 13 000 eur (cca 330 tisíc korun) a uživatel pak po dobu tří let platí pouze měsíční splátky ve výši 100 až 150 eur (2 500 – 3 800 Kč).

Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/francie-socialni-leasing-elektromobil.A240215_162430_automoto_fdv

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

A  našemu Antonínovi nejspíše křivdíte!  Já, jen, že to není fér.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz


Ruský ministr obrany Šojgu informoval Putina o úplném převzetí Avdijivky pod kontrolou ruských Ozbrojených sil, uvádí ruské ministerstvo obrany.
„Putin vyslechl zprávu ministra obrany Sergeje Šojgu v Kremlu o osvobození Avdijivky. Prezident poblahopřál naší armádě a bojovníkům k tak důležitému vítězství s takovým úspěchem,“ řekl mluvčí Kremlu Peskov.

zdroje:  https://t.me/neCT24/50682, https://t.me/neCT24/50684

Průměrný počet slepic: 4.5 (58 hlasů)

Když se daří, tak se daří! (Vydra - Kameňák)

Průměrný počet slepic: 4.4 (39 hlasů)
Trvalý odkaz

Ostatně jako vždycky. Proč Dane nenecháš tyhle šmejdy bráchu identifikovat a vyhodit?

P.S.: Tak jsem dnes, v den protestu, zjistil, že stavím na špatném předpokladu, a to, že slepicovat lze pouze s účtem. Bohužel, slepicovat může kdokoli odkudkoli, takže spolu se skutečností, že je Vidlák trnem v oku mocných, není divu, že je tahle feature tak hojně a snadno zneužívána zvenčí.

Průměrný počet slepic: 3 (39 hlasů)

.. stejně je nakonec vždy drtivě přehlasujeme. Ale vy se nám nějak zvrháváte v nezdravě sebevědomého Lepšočlověka..

Průměrný počet slepic: 3.7 (41 hlas)

Vyhodit je by znamenalo chovat se jako oni a uzavřít se do bubliny s lidmi se stenými názory. A to je vždycky špatně.
Naopak je škoda, že jednoslepičáci nepřidají i nějaký komentář. To by byla panečku široká diskuze :D

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

Tady nejde o stejné nebo různé názory. Je vysloveně destruktivní činnost dávat automaticky nejnižší hodocení Vidlákovi, nepsat žádné vlastní názory, a nepochybně slepicovat podle toho, kdo je správný a kdo je špatný, ne podle subjektivně vnímané kvality názorů. A takových se tu skrývá bůhvíkolik, tihle dva ale hodnotí vždycky ve stejný čas stejně. Zauber píše, jak Antonínovy příspěvky vysoce hodnotí spousta čtenářů. Co když to ale není spousta čtenářů, ale především spousta ovlivňovatelů? Zažil jsem činnost takových na iDnes, na Novinkách, a když mě cca před 14 dny Antonín napadl, dostal za své na první pohled nesmyslné agresivní příspěvky (nehledě k tomu, že nemá žádnou autoritu po mně něco vynucovat) nakonec o něco vyšší hodnocení, než já za svou logickou a slušnou obranu. Někomu se může zdát normální na svém webu něco takového trpět, mně se zdá normální se toho zbavit. A jen jsem se Vidláka ptal.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

.. je to nepříjemné, ale furt je to lepší, než kdyby nám vypnuli celý web.

To, že jsou nuceni vést partyzánskou válku je vlastně fajn, jsou v defenzívě a už nemají technologicko-taktickou převahu na bojišti.

Navíc je možné, že se z těchto libtardích partyzánů mohou klidně stát i naši spolubojovníci, protože se SAMI přesvědčí o tom, že stojí na špatné straně. Pokud budou odhaleni a zahnáni do kouta, ztratí tvář a nebudou se moci přidat k nám. 

Snadno je přehlasujeme, tak je nechme žít. V nebi je více radosti z JEDNOHO Napraveného hříšníka, než ze sta Spravedlivých..

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

se všemi kokoty nic nenaděláš

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

.. čistě teoreticky vzato, klidně mohu jedním z Jednoslepičáků být i já :D

Platí Paretovo pravidlo 20/80..

Tedy: 20% úsilí přináší 80% efektu. Proto je dobré vyhmátnout oněch 20% a klidně zanedbat podstatnou část z oněch zbývajících 80% úsilí, které ve výsledku přinesou jen těch zbývajících 20% efektu..

Antonín sem většinou cpe to, co patří do oněch zbytných 80% a tím ředí 20% důležitého obsahu.. Měl by více přemýšlet, co sem dát, lidé, kteří sem chodí mají informace i odjinud, a postování příspěvků o padlém žoldákovi u Avdijevky, a následné radostné kvákání o něm s protestem zemědělců jednak nesouvisí, a druhak vytváří munici pro to, abychom byli, částečně po právu, všichni šmahem označováni za "proruské dezoláty", protože platí staré přísloví:

Spolu přistižen, spolu oběšen..

Zkrátka a dobře, nemám rád laciné fauly..

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)

.. a zřejmě dospívá k podobnému názoru jako já..

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)

Vy preferujete předpoklady, já jsem se zeptal.

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Kult dronu: Bezpilotní letouny změnily válku, ale ne její výsledky

Poučení z války na Ukrajině zní, že bezpilotní letouny sice mají taktickou a operační hodnotu, ale ze strategického hlediska jsou stále bezvýznamné
Paul Lushenko - ředitel oddělení speciálních operací na US Army, 17. února 2024 Asiatimes

Bezpilotní letouny neboli drony se staly ústředním prvkem války na Ukrajině. Někteří analytici tvrdí, že bezpilotní letouny změnily podobu války a přinášejí nejen účinek na taktické úrovni, ale ovlivňují i operační a strategické výsledky.

Je důležité rozlišovat mezi těmito různými úrovněmi války. Taktická úroveň války se týká akcí na bojišti, jako jsou hlídkování nebo útoky. Operační úroveň války charakterizuje synchronizaci taktických akcí armády k dosažení širších vojenských cílů, jako je například zničení jednotlivých jednotek armády protivníka. Strategická úroveň války se týká způsobu, jakým se tyto vojenské cíle vzájemně spojují pro zajištění politických cílů, zejména ukončení války za požadovaných podmínek.

Čeho ve válce na Ukrajině dosáhly bezpilotní letouny na těchto třech úrovních?

Množící se důkazy, včetně mého vlastního výzkumu jako vojenského odborníka, který se zabývá válkou s využitím dronů, naznačují, že drony přinesly Ukrajině i Rusku určité taktické a operační úspěchy.

Přesto jsou strategicky neúčinné. Navzdory stále častějšímu používání bezpilotních letounů Ukrajina nevytlačila Rusko z oblasti Donbasu a Rusko nezlomilo vůli Ukrajiny k odporu.

Využití dronů při bojích na Ukrajině
Válka s drony na Ukrajině se vyvíjí způsobem, který se liší od způsobu, jakým bezpilotní letouny používají jiné země, zejména Spojené státy.

Za prvé, USA používají bezpilotní letouny celosvětově a často v konfliktních zónách, které nejsou uznány OSN nebo v nich nejsou přítomni američtí vojáci. Na rozdíl od tohoto modelu úderů "přes horizont" používají Ukrajina a Rusko bezpilotní letouny během mezinárodně uznaného konfliktu, který je omezen jejich hranicemi.

Za druhé, USA provozují ozbrojené a síťově propojené bezpilotní letouny, jako je například Reaper, nejmodernější bezpilotní letoun na světě. Ukrajina a Rusko přijaly širší rozsah bezpilotních letounů nižší a střední úrovně.

Ukrajinská "armáda dronů" se skládá z levnějších a snadno vyzbrojitelných dronů, jako je například DJI čínské výroby. Ukrajina rovněž provozuje drony TB-2 Bayraktar turecké výroby - "Toyota Corolla" mezi drony.

Britský obranný a bezpečnostní think tank Royal United Services Institute odhadl, že Ukrajina ztrácí 10 000 dronů měsíčně a do roka bude mít více dronů než vojáků, což znamená, že získá více než 2 miliony dronů. Ke správě těchto schopností Ukrajina nedávno zřídila novou složku ozbrojených sil: Síly bezpilotních systémů.

Rusko reagovalo dovozem útočných bezpilotních letounů Shahed-136 íránské výroby. Rozšířilo také domácí výrobu bezpilotních letounů, jako je Orion-10, používaný ke sledování, a Lancet, používaný k útokům.

Rusko hodlá do roku 2025 vyrobit nejméně 6 000 bezpilotních letounů podle vzoru Shahed-136 v nové továrně, která se rozprostírá na ploše 14 fotbalových hřišť, tedy téměř 3 km2. To bude navíc nad rámec 100 000 bezpilotních letounů nižší úrovně, které Rusko měsíčně nakupuje.

Za třetí, USA používají bezpilotní letouny k úderům na cíle, které označují za vysoce hodnotné, včetně vysoce postavených pracovníků teroristických organizací. Ukrajina a Rusko používají své bezpilotní letouny k širšímu souboru taktických, operačních a strategických účelů.

Analytici často tyto tři úrovně války spojují, aby ospravedlnili svá tvrzení, že bezpilotní letouny mění podobu konfliktu, ale tyto úrovně jsou odlišné.

Taktické účinky
Drony mají největší dopad na taktické úrovni války, která charakterizuje boje mezi ukrajinskými a ruskými silami.

Známé je použití ukrajinské letecké průzkumné jednotky Aerorozvidka, která měsíc po ruské invazi na Ukrajinu 24. února 2022 použila drony k zadržení a zablokování masivního ruského konvoje jedoucího z Černobylu do Kyjeva. Učinila tak zničením pomalu se pohybujících vozidel, která se táhla téměř 50 kilometrů, čímž přiměla Rusko, aby upustilo od svého postupu.

Obě armády také nasadily bezpilotní letouny "první úrovně", jako je Switchblade vyráběný v USA nebo ruský Lancet, k útokům na tanky, obrněné transportéry a vojáky. Ruské a ukrajinské síly stále častěji používají tyto bezpilotní letouny s viděním shora v kombinaci s dalšími bezpilotními letouny nižší úrovně, které se používají k průzkumu a zaměřování, k potlačení sil protivníka.

Potlačování - dočasné zabránění protivníkovi v plnění jeho úkolů - je role, která je obvykle vyhrazena dělostřelectvu. Potlačovací palba může například donutit pozemní jednotky, aby se ukryly v zákopech nebo bunkrech, a zabránit jim v postupu přes otevřený terén.

Tyto zisky vedly Rusko a Ukrajinu k vytvoření metod potlačování prostřednictvím bezpilotních letounů. Rusko využívá svých pokročilých schopností elektronického boje k účinnému rušení digitálního spojení mezi ukrajinskými operátory a jejich drony. Toto spojení také falšuje vytvářením falešného signálu GPS, který vyřadí ukrajinské drony z provozu a způsobí jejich havárii.

V důsledku toho ukrajinští provozovatelé dronů testují způsoby, jak rušení a falšování překonat. Mezi ně patří i návrat "do minulosti" zavedením navigace podle terénu, která je však méně spolehlivá než satelitní navigace.

Provozní omezení
Drony jsou méně úspěšné na operační úrovni války, která je určena k začleňování bojů do rozsáhlejších bojových akcí, jimiž se dosahuje širších vojenských cílů.

Na jaře 2022 Ukrajina použila drony TB-2 spolu s dalšími prostředky k potopení vlajkové lodi Ruska - lodi Moskva - v Černém moři. Od té doby ukrajinští představitelé tvrdí, že zničili dalších 15 ruských lodí a poškodili 12 dalších.

Ukrajina rovněž použila námořní drony - vodní plavidla bez posádky - k poškození Kerčského mostu, který spojuje Krym s pevninským Ruskem, a také k útoku na sklady pohonných hmot v Baltském moři a u Petrohradu.

Tyto a další operace jsou sice působivé, a na chvíli narušily ruské využívání Černého moře k blokádě ukrajinských dodávek obilí, odpalování raket proti Ukrajině a zásobování vojáků. Problémem je, že Ukrajina nemá vzdušnou převahu, což ji přimělo k využívání většího množství bezpilotních letounů k plnění úkolů, které jsou obvykle vyhrazeny bombardérům, stíhačkám, útočným vrtulníkům a špičkovým dronům.

Ačkoli Dánsko a Nizozemsko slíbily, že Ukrajině poskytnou stíhačky F-16, a nahradí tak stárnoucí vlastní letadla, zatím nedorazily. Z mého průzkumu také vyplývá, že USA pravděpodobně neprodají Ukrajině své pokročilé bezpilotní letouny Reaper, protože se obávají eskalace krize s Ruskem. Dále jsou tyto bezpilotní letouny zranitelné vůči ruské integrované protivzdušné obraně.

Nedostatek vzdušné převahy zhoršuje taktické problémy, jako je rušení a narušování, a zároveň podkopává schopnost Ukrajiny zabránit Rusku ve volném manévrování.

Strategické mýty
Navzdory těmto taktickým účinkům a omezeným operačním ziskům jsou bezpilotní letouny strategicky neúčinné.

Drony neovlivnily a pravděpodobně ani neovlivní výsledek války na Ukrajině. Neumožnily Ukrajině prolomit patovou situaci s Ruskem, ani nepodnítily Rusko k dokončení okupace Ukrajiny.

Pokud mají bezpilotní letouny strategické důsledky, jsou to důsledky psychologické.

Rusko a Ukrajina používají bezpilotní letouny k vzájemnému terorizování svých občanů a také k vytváření propagandy, která má utužit odhodlání vlastních občanů. Ruští a ukrajinští představitelé rovněž vnímají bezpilotní letouny jako výhody, což je podněcuje k investicím do těchto schopností a k udržování toho, co nazývám "kultem dronu".

Poučení z Ukrajiny je, že drony sice mají určitou hodnotu na taktické a operační úrovni války, ale strategicky jsou bezvýznamné. Nejsou zázračnou kulkou, která by přinášela schopnost změnit pravidla hry a rozhodnout o osudu národů.

Namísto toho se země musí spoléhat na časem prověřené pozemní manévry s kombinovanými zbraněmi, při nichž zapojují personál a zbraňové systémy v určitém čase a na určitém místě, aby dosáhly konkrétního cíle proti protivníkovi. Když se tyto účinky v průběhu války soustředí, odhalují zranitelná místa, která vojáci využívají, a to často s pomocí spojenců a partnerů.

Teprve pak mohou země dosáhnout vojenských cílů, které zajistí politické výsledky, například vyjednávání o míru.

Paul Lushenko je docentem a ředitelem oddělení speciálních operací na US Army War College.

Průměrný počet slepic: 3.7 (36 hlasů)

Děkuji, pane Inza, že nezasíráte těmito dlouhými příspěvky prostor k diskuzi k článku. Smím Vám vlézt ještě hlouběji do řiti?

P.S.: Pochopil tenhle text kromě samotného Inzy vůbec někdo správně?

Průměrný počet slepic: 2.2 (44 hlasů)

Sex se stejným pohlavím neprovozuji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (46 hlasů)

.. úvodnímu článku, a POTÉ KVŮLI ZASVĚCENÝM a INFORMAČNĚ ZAJÍMAVÝM příspěvkům od jinud, které sem dává především INZA a MÁJA, potom mne zajímá diskuse k oněm článkům, a dále názory moudrých a zkušených, či moudrých a vzdělaných lidí..

POSLEDNÍ, CO MNE ZDE ZAJÍMÁ jsou do zhloupnutí opakované informace, všem již notoricky známé, a balastní informace, kvůli kterým jsem prakticky přestal chodit na FakeBook.

Osobně soudím, že bychom tu měli mít, kromě SLEPIC i SLEPIČINCE. Z 20-ti příspěvků, kromě zeleného a žlutého okna je tu DEVĚT příspěvků od Antonína, tři PŘITAKÁVÁNÍ od Jardy a dva příspěvky od vás, vše s nulovou informační a intelektuální hodnotou. Jen nám před LIBTARDY děláte ostudu.

Na Antonínovo "SVATÉ NADŠENÍ" už jsem si vypěstoval takovou averzi, že článek z pera Jindřicha Kulhavého si ani nepřečtu, natož abych s ním polemizoval či na něj jakkoliv reagoval, jak jsem činil v době, kdy tyto články postovala Mája. Velmi bych uvítal možnost individuálního filtrování příspěvků.

Osobně soudím, že to, kvůli čemu jsem sem před OSMI MĚSÍCI začal chodit tu již NENÍ. Genius loci tohoto místa se nezadržitelně rozplývá a Esprit de corps upadá..

Nezbude mi, než se nacpat analgetiky, exhumovat francouzské hole místo obvyklé špacírky a vyrazit kilometr na metro, dojet na Malostranské Náměstí, promluvit si s Vidlákem. Plánoval jsem zajet k němu domů, to by pro mne bylo mnohonásobně méně namáhavé, protože sedět za volantem mohu více méně bezbolestně. Nevím jak to dám, všude jezdím autem a neujdu více než 300 metrů v kuse. Ale udělám to, Vidlákovy kydy mi za to stojí. Možná se na metro nechám odvézt Boltem, abych trochu šetřil síly.

Průměrný počet slepic: 3.6 (55 hlasů)

Nerozporuji mizivou informační hodnotu svých připomínek. Ale jestli je Vám těžko těch pár řádků přeskočit a ignorovat, pak asi nepůjde až tak o můj problém. Nebo na Vás mám taky vyjet s tím, že jste se od jistého pána velmi dobře naučil ostatním říkat, co mají a nemají dělat?

Průměrný počet slepic: 2.2 (35 hlasů)

.. a nemají dělat?

Vyjel jsem po vás proto, že si vážím postů, které sem dává INZA (o Máje nemluvě), neb mne obohacují, otevírají nové obzory a inspirují, provokují k dalšímu přemýšlení a polemice.

Vím, že nejsem sám kdo to tak má.

Bylo by fajn, kdyby jste i vy dokázal "těch pár řádků přeskočit a ignorovat" I pro vás stále platí ono pověstné Sókratovo:

"Kdybys býval mlčel, zůstal by jsi filosofem (byl nadále považován za filosofa)"

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)

I já si vážím Inzových a Májiných postů. Pochopil jste, že má reakce na Inzu vůbec nebyla má reakce na jeho příspěvek, ale karikatura toho, jak to dělá někdo jiný?

P.S.: Někdo jiný = přesně ten, který si přivlastňuje autoritu na tomto fóru říkat jiným, nebo si na nich dokonce vynucovat, co mají a nemají dělat.

Průměrný počet slepic: 2.8 (18 hlasů)

Nejsem zde častým pisatelem když nemám co k tématu zásadního zdělit tak si pouze přečtu příspěvky.Co se mi líbí a s čím souhlasím to ohodnotím a jdu.Posledních 14 dní přemýšlím zda jsou to VIDLÁKOVI nebo ANTONÍNOVI kydy. Připadá mi že ANTONÍNOVI a na ty z vysoka seru. Mějte se tu krásně i s barevnými okny.

Průměrný počet slepic: 3 (41 hlas)

Transformaci diskuze na Antonínovy kydy bylo nutné udělat dostatečně včas před vidláckým protestem, aby se z ní vyhnalo co nejvíc účastníků a zbytek se pokud možno rozhádal, a oslabila se tak reálná podpora pondělního protestu. Osobně jsem frustrovaný z toho, že jsem s tím nebyl schopen nic dělat, jediné, co mi zbylo, jsou sarkazmy, a ty, jak vidím, stejně nic neřeší, jen znekvalitňují diskuzi ještě víc. Zkusím místo sarkazmů vymyslet něco efektivního a Vás jen upozorňuji, že Váš deklarovaný odchod je přesně ten účel, kvůli kterému tato transformace byla spuštěna.

Průměrný počet slepic: 3.3 (24 hlasů)

Zdravím vás  pane. Víte psaní či nepsaní  zde na Kydech nemůže ovlivnit moji podporu zítřejšího protestu.Psal jsem to před časem i zde že sezení u klávesnice a psaní mouder je zemědělcům celkem k prdu,pokud nezvedneme zadky a nenaklušeme je podpořit. Takže zítra stejně jako na akce PRO  i podzimní demonstraci odborů opět naklušu.  Víte rád si přečtu zajímavý příspěvek nebo názor ale to co zde předvadí mistr Antonín je opravdu pouze zaplevelením. Navíc jeho samoustanovení se do správce zdejší diskuze mě taky pěkně zvedá tlak. Mějte se fajn pane s pozdravem Stanl

Průměrný počet slepic: 3.6 (23 hlasů)

Obávám se, že je zbytečné reagovat na "jednovětné bezobsažné" odmítnutí, nebo znesvěcení některých reakcí, či příspěvků. Rekce na ně pomáhá jejich autorům dál poštěkávat a "zasírá to" tyto stránky!!!

 Tak jak mnohé čtenáře, či diskutující nemusí zajímat mé názory, jiné nezajímají ani mne, proto si je třeba i přečtu, ale následně je " míjím". Pokud mě zaujmou mohu na ně reagovat doplněním, nebo odmítnutím, pokud možno ve slušné diskusi, která se tím může a nemusí stát PLODNOU, hodnou k další diskusi.

To že si Antonín dá práci s překlady a dohledáváním různých článků, často nesouvisejících s námětem nadhozeným Sterzikem bývá opravdu dlouhé, ale je na čtenářích, zda je, podobně jako vy, rovnou míjejí. Někteří však mají víc času raději to využít, než dohledávat složitě z jakýchkoliv dalších pramenů. Opakované útoky na Včelku Máju zřejmě padly na úrodnou půdu a Včelka se stáhla, do jaké míry to kydům pomohlo, nedokážu posoudit, ale některým nám tu Mája chybí, aniž bychom jí osobně znali.

Já za sebe na ty "jednovětné pšouky" nereaguji. Také občas nadskočím, ale hned zase zasednu a upravím si hladinu cukru i výkyv krevního tlaku něčím pozitivnějším, chutnějším, případně se jdu projít, nebo namočit žábry do bazénu. Je to zdravější.  Myslím a doufám, že ignorování pšouků jednotlivé autory postupně omrzí nahazovat....    

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

Jak již třeba Richard, V.Hejnic... trefně komentoval situaci s Antilibtardem, přidám ještě pár postřehů, které se hodí i na pár dalších zdejších diskutujících.

Je zajímavé co většině těchto lidí hlavně vadí:

1. dlouhé příspěvky

2. přetiskované celé texty "odjinud"

3. přetiskované celé texty nebo i odkazy od údajně "nedůvěryhodných autorů"

4. amtérské strojové překlady článků "odjinud ze světa"

5. když už nic nezabírá tak gramatické chyby některých diskutujících

Co jim naopak vůbec nevadí:

1. krátké několikaslovné výkřiky souhlasu

2. krátké několikaslovné výkřiky nesouhlasu

3. krátké nic moc neříkající komentáře nebo legrácky

4. krátké nic moc neříkající sebezpovědi a střípky z osobních životů diskutujících

5. vlastní sebestředné příspěvky a ty tolerují i u ostaních několik shodně naladěných přispívatelů

No třeba se mi to jen jeví jako "konspirační" shrnutí chování několika diskutujících a zavším jsou jen zbytnělá vlastní ega, která nutí tyto lidi přispívat za každou cenu a negovat vše a být v opozici "už zprincipu". Znám je z odborných diskusí, kde rozhodně nejde o politiku ani o peníze, přesto se tam takoví típci často prezentují.

MMK

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)