Cena odvahy

Autor

Přátelé, o víkendu jsem měl možnost to spočítat. Zkuste si tipnout, kolik stála ta kupka hnoje, kterou zlí zemědělci vysypali před úřad vlády. Co myslíte, kolik dneska stojí odvaha? Kolik stojí, když chcete nahlas na celou republiku říct, že vláda to dělá blbě a likviduje české zemědělství? Kolik peněz stojí, upozornit na neschopného ministra zemědělství a stejně neschopného premiéra? Jak moc je drahé, když vyklopíte fůru hnoje, necháte se ohrožovat chlápkem, co na vás div nevytasí pistoli? Kolik stojí čin, díky kterému mají zemědělci v národě osmdesátiprocentní sympatie?

Pět tisíc? Deset tisíc? Dvacet tisíc? Nebo tři sta tisíc, jak probleskávalo hned po protestu?

Zatím to stálo dvacet milionů!

Nedělám si srandu a hned to vysvětlím.

Každý zemědělec je takřka trvale v režimu nějaké kontroly. To víte, dostáváte dotace, kolem toho se papíruje tak moc, že i malý zemědělec na to spotřebuje jeden plný pracovní úvazek a samotná realita vytváří situace, na které žádný úředník při tvorbě manuálu nepomyslel. Existují dotace na plochu, účelové dotace, investiční dotace, všechno má svoje pravidla použití i vykazování, kontroluje se každá položka a od doby, co se úředníci dívají přes družicové fotky, co pěstujete, je v tom ještě větší hokej.

Mimochodem… loňské zemědělské dotace na plochu ještě stále nebyly kompletně vyplaceny. Takhle si Stanjura zařídil, aby státní rozpočet nevypadal tak blbě.

Úředníci kontrolují a kontrolují a samozřejmě nacházejí pochybení. Drobnosti. V rozpočtu máte položku za pár tisíc, na kterou se dotace nevztahuje. Musíte ji vyřadit a za pochybení se vyměřuje sankce. Jedno až pětadvacet procent z výše dotace. Podobných drobných pochybení jsou stovky, jednoduše proto, že se v těch tisíci stránkách vyhlášek už dávno nevyzná ani prase. To, co je pro jednoho úředníka v pohodě, to je pro jiného zločin. To, co jeden ohodnotí minimální sankcí, to jiný vyhodnotí přesně naopak.

Skupina těch „zlých“ zemědělců, která se kolektivně postavila za svého kolegu, který vysypal hnůj a odmítali odjet, dokud nebude propuštěn, ta už letos na kontrolách dostala flastry za dvacet mega. Za drobná pochybení, za které jejich hodnější kolegové dostali flastr v řádu desetitisíců. Největší jednorázová sankce byla sedm a půl milionu!

A samozřejmě, do toho chodí pokutičky od policie za špatné stání i parkování a řeší se, kolik to jednotlivé traktoristy bude stát bodů… Ale to jsou drobné.

Píšu to, abyste věděli, co doopravdy obnáší výzvy pronášené z gauče, že je třeba zasypat hnojem celou Prahu. Abyste věděli, kolik to stojí, vzepřít se systému a jít za něco bojovat. Abyste věděli, jaký je rozdíl mezi pokojnou demonstrací na Václaváku a protestním činem, který měl celorepublikový přesah.

Na první traktorové demonstraci za mnou přišel jeden velmi rozhorlený občan, že prý jel tři sta kilometrů a těšil se na zablokovanou magistrálu a místo toho viděl traktory stojící v jednom pruhu. Prý přijel naposled a už ho na žádné demonstraci nikdo neuvidí. Prý máme vzít vidle a pochodně, protože to bez násilí nepůjde. Samozřejmě, on sám nic podobného neudělá. Nepůjde v čele, nepotáhne další osobním příkladem. On bude stát vedle a držet palce.

Čin, který vybočil z rámce běžných pokojných protestů, který smířil a sjednotil zemědělce, který byl vidět na celou republiku a vzniklo z něj několik ikonických fotek, stál dvacet milionů korun českých a zřejmě to ještě není konečná částka!

Teď už víte, o čem se bavíme. Teď už víte, proti čemu stojíme. Teď už víte, jakou cenu má odvaha. Teď už víte, jak je to ve skutečnosti těžké. Jeden den se s vámi všichni fotí, vyjadřují vám sympatie, plácají vás po ramenou, ale systém má čas. Za čtrnáct dní pozitivní emoce vyvanou, začíná každodenní realita, přijde úředník ze SZIFu… a to už v tom jste sami. Na policejní pokutu se peníze vybraly a díky za ně, ale na tohle se nikdy nenasbírá.

Je to vlastně stejné, jako když hrdinovi ustřelí ve válce nohy… V nemocnici mu dají protézy, připnou mu medaili, dají slavnostní uniformu, poplácají ho po ramenou, udělají pár hezkých fotek… a za čas žebrá někde v koutě, protože bez nohou se špatně shání práce…

Všechny demonstrace jsou v tomto ohledu stejné. Hledá se někdo, kdo bude mít odvahu na skutečný čin, protože jeden čin je víc než tisíc letáků. Výzvy k činům, těch vám seženu dvanáct do tuctu. Výzvy k tomu, aby někdo jiný něco udělal, těmi bych mohl vydláždit dvůr. Ale ty, kteří doopravdy něco udělají, ty si mohu posadit doma kolem stolu a ještě bude místo. Činy jsou vzácné, velmi drahé a každý si je musí zaplatit sám.

A nyní hádanka na závěr… Co myslíte, budou ti „zlí“ zemědělci ochotni k dalším činům, když teď vědí, co to stojí?

To se brzy dozvíte…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (411 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Toto okřídlené rčení má zřejmě v ČR obecnou platnost, nezávisle na systému :-)

Když náhodně příchomejtnutým zemědělcům lze napařit pokuty miliónové výše ...

Tady ve Švýcarsku se "ojebávání" považuje za něco neslušného, co normální člověk nedělá.

Průměrný počet slepic: 3.4 (50 hlasů)

smutné čtení, ale plně chápu. Schytáváte to za nás, co jsme do Práglu nepřijeli. Být tam statisíce lidí, tak si na vás nedovolil nikdo nic. 😕

Průměrný počet slepic: 4.8 (117 hlasů)

Já ne, já jsem žádnou pokutu nedostal... ale ti zlí zemědělci, ti to schytali pěkně... 

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)

A je to tu opět,

nejlepšííí a světovýýý lííídr byl svými členy, členy své zelenočervené, nikoliv modré strany zvolen opět do jejího čela, tentokrát již pošesté za sebou!!! Borec!!! On sám to považuje za logický výsledek, vždyť kdo jiný, když právě on o sobě ví, že jen on sám je ten nejlepší z nejlepších?

Nejlepší nejen u nás doma, ale na celém světě. Není na tom nic co by pro nás mělo být nové, vždyť už před dávnou dobou nám o sobě vyslal tehle jasný signál. A nejen ten. Vysílá další a potom ještě další, vysílá jeden za druhým, své signály vysílá neustále. On ví, že my to potřebujeme: „My všichni jsme prý unavení a vystrašeni. Přes ceny energií, potravin, inflaci, uprchlickou vlnu a další bezpečnostní hrozby. Po tom všem, co jsme v těch uplynulých letech prožívali a prožíváme, si dobré zprávy o něm zasloužíme.“

A kdo z nás tomu ještě stále dnes nevěří a přečte si co se stane když se mu něco nelíbí, zítra uvěří!

Dnešní Vidlákův text situaci výstižně a reálně popsal. Tak jak on to umí. Vidlák  se  podíval až do žaludku nejlepšímu a světovému i jeho koaličním mocipánům. Takto oni SPOLU tvoří nově dějiny. Zapamatujeme si to do budoucna?

To co se stalo našim zemědělcům  je hnusné. Oni se účastnili ohlášené události, chovali se slušně, nepřekročili meze zákona, pouze poukázali na fakta. Nechtěli téměř nic, ještě před začátkem slevili ze svých plánovaných požadavků. A stalo se to co se stalo, přesto, nebo právě proto.

Nejlepší a světový reagoval. On tehdy stál mezi samými krávami a nechal se s nimi vyfotit, aby bylo vidět z jakého prostředí k zemědělcům zasílá svůj signál, tehdy jen povrchní a posměšný. Nyní, s odstupem času jde více do hloubky.

Mrzí mne, že jsem se zemědělci tehdy nemohl být osobně přítomen přímo na místě. Sám bych to asi nevytrhl, ale kdyby nás tam tehdy společně s nimi stálo 200.000 nebo raději ještě více sympatizantů, vyšel by výsledek jinak.

Našim zemědělcům se stalo totéž, co zemědělcům v celé EU. Ostatní lidé jsou neteční, nemají o věc zájem. Tahle akce, přesto že se odehrávala v Praze, pražáky ani teď nezajímá.

Tečka.

Takhle kdyby byl maskotem zeměmdělců nějaký opravdový leader, takový co pražáky rozhoupe! Takový leader v tuto v tuto chvíli chybí, neexistuje! Nebo se pletu? Uniká mi něco? Je něco jinak s novými pražáky? S těmi co nedávno přišli, v Praze se usadili, protože  jsou zde potřební, jsou zde k ruce, umějí správně kývat. Praha je dnes plná kanceláří, klimatizovaných, krásných, světlých, moderních vzdušných, s výtahy pro držitel správné katry, jezdícími do vysokých pater. Stojí za to si povšimnout, kdo v kancelářích vysedává, proč tam sedí a kdo koho  a za co platí? Dojdeme k výsledku, že 49% kancelářskech ouřadů platí stát. A za co, to není tajné. Budou takoví proti svému chlebodárci protestovat?

V naší zemi existují leadeři. Jeden například by na seznamu při volbě stran do parlamentu, ale neuspěl...  Uspěli dva jiní, oba milovníci Bruselu, oba levičáci .

Nyní nám vládne nejlepší a světový..., ten co tehdy ve volbách nevyhrál…

A co my? My nic. Nezajímá!

Potom přišly volby prezidenta. I tam existoval další, byl jen jeden jediný, co na to vysloveně měl. Rakušan ho ale k volbě nepřipustil…

A co my? My opět nic. Nezajímá!

Za pár dnů budou volby do EU. Ve hře jsou tentokrát dokonce dva co na to mají. Nejspíše se stane, že tentokrát nebude třeba ani Rakušanova aktivita. 

A my? My opět nic. My to hodíme těm ostatním. Děláme to tak vždy!

Máme tedy to, o co usilujeme. Pražáci zřejmě budou vždy volit takového nebo takovou, co mezi sebou najdou a vyšlou brňáci. Ti už našli a vyslali mladou a pohlednou, také světového a nejlepšího! Nejspíše budou mít na skaldě i někoho dalšího.

No nazdar!

Průměrný počet slepic: 4.7 (98 hlasů)
Trvalý odkaz

Spontánně napíšu co jsem pocítila, když jsem si dnešní článek Vidláka přečetla. To je šokující! To je zrůdné! To je tak nespravedlivé!

Co s tím? 

Zúčastnila jsem se obou akcí, ale jen jako podpora davu. Podpora vděčná za to, že ti, kteří mají trochu páky v ruce, se postavili zvůli a odvážně a odhodlaně do "toho šli" s nadějí že budou vyslyšeni a pochopeni! A i já šla podpořit s nadějí, že to nepůjde vymlčet a opomenout, vždyť se jedná o zemědělství, o naši soběstačnost. Žádný aspoň trochu rozumný člověk to nemůže zpochybňovat! Když soudný člověk vidí jak turbulentní vše je, je jasné že nikdo nám pak nic nedá!

A tohle je výsledek! Je to zrůdné, je to likvidační finančně, ale i lidsky! A jak Vidlák výstižně píše, pak na to zůstávají sami! A gaučoví hrdinové budou mít zas jen hraběcí rady!

Chápu, že takové finance se nenasbírají! Ale aspoň něco málo může trochu pomoct a kromě financí podpoří i to pochopení, podpora!

Takže pokud je kam přispět, prosím o číslo účtu...

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (145 hlasů)
Trvalý odkaz

Nový rekord v počtu výskytu černého kašle! Co dělá ministr zdravotnictví? Kupuje si odznaky s ukrajinskou vlajkou?

Průměrný počet slepic: 4.9 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

a Vašemu protestu všechna čest. Ten boj bude tuhý, to bezesporu. Můžete to vzdát, pluh nechte zrezivět a pole zarůst býlím.. a pak už nebudou žádné problémy. Anebo? Určitě je třeba informovat veřejnost a konkrétně, kdo co páchá. Připravit legislatívní změnu zákona, který tohle "trestání zemědělců" jednoduše zarazí a bude kompenzovat předchozí.Vytvořit vlastní dodavatelské kanály, třeba za mně: já žádné brambory a zeleninu z Afriky nechci a co  mi moje kapsa dovolí, vždy podpořím radějí českého sedláka. Dali jste se na boj, tak musíte bojovat. Podívejte na naše předky, ti měli za svého života hned dvě světové války (můj děda)....

Průměrný počet slepic: 4.6 (54 hlasů)
Trvalý odkaz

Jeden velmi moudrý, veřejně známy pán, napsal a zveřejnil glosu, kterou bez bližší identifikace autora a bez žádosti o jeho svolení svévolně kopíruji. Snad mi odpustí. Text dle mého mínění poskytuje určité stanovisko, které pod Vašim příspěvkem má své místo:

„Letos by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. Mně jenom 5 a pamatuji si ho jenom málo. Přesto na něho celý život myslím, ptám se sám sebe, co by asi říkal, co by si myslel, co by mi radil.

Narodil se do těžké doby. Dospívání jeho generace poznamenala válka, dospělý věk komunismus. Rodinnou firmu znárodnili, do našeho domu nuceně nasadili nájemníky, tatínek odešel z vysoké školy – nechtěl čekat až ho jako syna živnostníka vyhodí.

Zažil jenom těžká 50. léta. Tání let šedesátých ještě ne, nedožil se ani nadějí roku 1968, ani sovětské okupace a pochmurné normalizace. Celé jeho generaci byla svoboda upřena. Před válkou byli ještě příliš mladí a pád komunismu zastihl ty, kteří se ho dožili, už pouze jako důchodce.

Život bez tatínka byl těžký, vychovávala mě maminka s babičkou. Vzpomínám, jak celý život šetřila, jak si odříkala, jak všechno zvládla. Cítil jsem vůči ní i vůči zemřelému otci celý život závazek, pocit povinnosti, z nich jsem čerpal sílu ve studiu i v práci. Čím jsem starší, tím víc na ně myslím, vzpomínám a hádám, co by dnešní době asi říkali.

Rodina bývala pro minulé generace základem. Určitě by nesouhlasili s útoky na ni, s tendencemi, které ji oslabují a rozkládají, s enormní rozvodovostí, kterou stát všemožně podporuje a usnadňuje. Být samoživitelkou bylo a je nesmírně těžké. Zažil jsem to. Stát by měl dělat všechno pro to, aby úplnou rodinu podporoval, ne ji pomáhal rozbíjet.

Generace mých rodičů, přes útrapy války a komunismu, získala dobré vzdělání. Byli vychováni k vlastenectví, četli a měli přehled. Otcova knihovna mě provázela celým životem. Z dnešního školního chaosu by byli frustrováni. Nechápali by, jak mohou školy opouštět pologramotní absolventi, kteří za celý život nepřečetli jedinou knihu. Nevěřili by, že i v denním tisku se v článcích běžně objevují gramatické chyby a že hrubky dělají i novináři. Těžko by akceptovali nedostatek motivace u dnešní mladé generace a její nárokovou mentalitu.

Určitě by nedokázali pochopit, že nám dnes znovu začínají vládnout lidé, pro které soukromé vlastnictví nic neznamená, kteří znovu hlásají budovatelská nesmyslná hesla v duchu zprofanovaného „Poručíme větru, dešti“, kteří se například na bytový problém znovu dívají optikou a s logikou národních výborů z 50. let. Nechápali by, že svoboda, která jejich generaci byla celé půlstoletí upřena, dnes nikoho nezajímá, že se znovu dostáváme do systému, který vzývá cenzuru a kde se blížíme opět do stavu, kdy nebude zakázáno pouze to, co je výslovně povoleno. Nevěřili by nám, jak jsme všechno mohli znovu tak rychle poztrácet a prohospodařit.

Generace mých rodičů prožila válku, zažila skutečné existenční ohrožení národa a eufórii z osvobození. Nedokázali by pochopit válkychtivé třeštění dnešních politiků, kterým opravdová zkušenost s mezní situací a válečnými hrůzami chybí. Jedna z mála vzpomínek, kterou mám na svého tatínka je, jak v době karibské krize sedí v kuchyni a napjatě poslouchá zprávy z rádia. Tehdy obyčejní lidé i politici, kteří rozhodovali, věděli, co je v sázce, věděli, do jakého rizika vstupují. Chápali, že se velmoci musejí dohodnout, protože nebezpečí pro svět je příliš velké. Dnes nás přesvědčují, že jediné přijatelné řešení je válka až do konce, protože s nepřítelem se nevyjednává. Přitom dnešní rizika jsou s těmi před šedesáti lety nesouměřitelná. Jenom dnes v noci letěly stovky íránských raket na Izrael. Kdo selže první, kdo udělá onu fatální chybu? Rodiče, kdyby dnes žili, by o nás měli strach.

Myslím, že jsme je zklamali. Byli nám vzorem a snažili se nás naučit zachovat si vždy zdravý rozum. Dnešní oficiálně hlásané genderové a transgenderové nesmysly bychom jim vysvětlit nemohli, s desítkami pohlaví by nás hnali.

Možná bychom si na své rodiče měli častěji vzpomenout, prohlédnout staré fotografie, přečíst zažloutlé dopisy. Možná bychom tím znovu pocítili pevnou zem, zdravý rozum, získali ztracenou schopnost rozlišit podstatné od nepodstatného. A ti, kteří mají to štěstí, že jejich rodiče ještě žijí, by si na ně mohli a měli udělat více času.

Já už bohužel rodiče nemám. A tak jsem alespoň v den tatínkových stých narozenin se svými třemi dětmi, jeho vnoučaty, která bohužel nepoznal, postál na hřbitově u jeho hrobu a pak jsme šli všichni na počest dědečka do hospody. Byla to krásná rodinná událost.“

Průměrný počet slepic: 4.8 (106 hlasů)

Za sebe jen napíšu, že já se za sebe  nestydím. Dělám a dělal jsem všechno proto, aby moje dcera NAŠE hodnoty vzala za své. Jsem moc rád, že se nám to s ženou podařilo a jsme na ni dnes hrdí. A dekadence pražáků (nikoliv Pražanů, jak jsem psal), vidím to tak, že se Příroda jednoduše zbavuje odpadu...

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Co chcete po lidech, jejichž rodiče už nemají ani ten hrob? "Pohřeb" bez obřadu, popel vysypou na rozptylový trávník.

V bytě nemají fotky rodičů, ani prarodičů.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Zemědělci udělali, co udělat museli, co neudělali dělníci, technici, technologové a konstrukéři v dobách, kdy byly likvidovány a prodávány jejich závody v regionech. Byli tehdy přesvědčeni, že "nestátní majitel" pro ně udělá víc. Nestátní majitel je z větší části prodal, nebo zlikvidoval naprosto bez emocí a s výdělkem. Dost často to byl člověk z uvedených kategorií, který si uměl najít cestičku, dost často to byli "uvědomělí" vedoucí pracovníci, s předpokladem postupu mezi kádrové rezervy, nepodobné PePa ovi. Byla to pro mnohé, i zcela obyčejné a cinkající lidi, neobyčejná a vzrušující doba, kdy "jsme se zbavovali komunistů".

V podstatě ta poslední část věty platí do současnosti s jediným rozdílem. Společnost se postupně zbavovala komunistů, ale ponechala si "komouše". Co je to v mém pojetí "komouš"? Ten, kdo lezl do řitního otvoru skutečným komunistům, ať už měla stranickou legitimaci ve formě pracovní knížky, nebo jen trpně mlčel a ve svém mlčení s přibývajícím věkem, vzděláním i služebním postavením nedokázal být dost odvážný, aby se držitelům pracovní knížky KSČ stavěl a pomáhal je odkrývat. Tito lidé měli k dispozici organizace a politické strany v NF, byli členy ROH, kde se dalo také mnohé řešit. Nicméně odvahu mívali ti, na které si těžko někdo mohl došlápnout, obyčejní dělníci ve fabrikách. Tu zkušenost mám. Jenže jejich odvaha se zastavila v momentě, když pochopili, že je sice nikdo nepropustí, ale komouš na místě mistra, dílovedoucího, případně i odboráře nejen že drží hubu, ale má možnost očesat odvážného dělníka o nějakou tu korunku, nebo mu odmítnout poukaz na podnikovou dovolenou, devizový příslib a pod. Mor toho druhu prolézal celou společností ve fabrikách i úřadech s posílením následků očisty společnosti v jednotlivých výrazných obdobích souvisejících s prověrkami v sedmdesátkách, s chartou 77, Několika větami a jednotlivými demonstracemi v průběhu celého toho období. To všechno "pomohlo" řešit stále výraznější odpor ke všemu socialistickému od VS, přes RVHP a hlavně k SSSR. Já to vidím jako odpor občanů ne ke způsobu jejich vlastního života, ale k "viditelným důkazům" proti vládnoucí garnituře bohu žel zakotvené i do Ústavy ve formě článku 4 o vedoucí úloze KSČ.

Že ty "problémy" přecházeli mlčením "Pražáci"? Mělo to stejnou logiku, jako současné postavení Pražáků v současné době. Centrální úřady, nadějní lidé ustavovaní do řídících, nebo aspoň referenčních funkcí na těch úřadech, lidé z celé ČSSR. Stejné postavení lidí, kteří tehdy dostali byty a slušné společenské postavení, při čemž si zachovali, nebo nakoupili "chalupy a rekreační zařízení po celé republice a přijetím místa v Praze se stali "Pražáky", pro venkov "náplavami". "lehkoživkami" a pod.

Všichni dohromady se postupně stávali sociálními skupinami paradoxně se proti sobě účelově stavěnými, ale vzájemně se využívajícími až zneužívajícími.

Jak to souvisí se zemědělci a venkovem? Kdo zůstal "u" zemědělství, ten si zachoval to, co jej oddělovalo od ostatní společnosti vždycky. Zachoval si vztah k půdě a zemědělské práci v každém postavení. Soukromník zemědělec se vrátil, oproti "průmyslovému zemědělství" k nepřetržité pracovní době podle jeho způsobu hospodaření, nebo si zachoval své postavení v několika druzích společného hospodaření v zemědělských podnicích. Zmenšil se výrazně počet lidí v zemědělství, nezměnila se podstata zemědělské produkce, ale to co se postupně měnilo a vrší v současné době, to je zásah úřadů do zažitého způsobu hospodaření v zemědělství. Narůstá byrokracie a překážky směřující z "center" ke skutečně pracujícím, omezuje je a tlačí do ztracena.

Jak to souvisí s předchozím? Jakkoliv jinak zaměstnaní lidé ve městech, zbylých fabrikách pokračují dost neomaleně a sebevražedně ve švejkování z doby socialismu, kdy jsou "živeni úřady a aktuálně vládnoucími politickými garniturami vesměs vedené skutečnými komouši", kteří nahradili komunisty, přijali odstranění ústavního článku o vedoucí úloze KSČ, kterou si však nechali nahradit neústavním postavením "zrovna vládnoucí vedoucí úlohy vítěze posledních voleb". To je z mého pohledu ještě více smrtící dávka pro občanskou společnost ve formě řešení "od buku k buku", kde zůstala, nebo dokonce narostla nenávist ke všem u z centrálních míst, především k Praze, nenávist ke všemu předlistopadovému, zavilá nenávist ke všemu "východnímu", kromě východního konfliktu blízkých národností, kterým se podařilo do vínku vložit ještě hrůznější nenávist, než kterou má v krvi nemalá část občánků bývalého socialistického tábora v čele s částí psychopatů v ČR.

To se podařilo a opět k zemědělcům, když už jsou tlačeni k sebezničení úředními opatřeními, na rozdíl od nečitelných dělníků a dalších zaměstnanců, zemědělci pochopili, že TAK TO DÁL nejde. Zvedli se výrazněji, než celá společnost na Václaváku v září 2022 a dostalo se jim výraznější odpovědi. My nespokojení Pražáci i mimo pražští jsme se dočkali neadresného označování dezolátů a proruských trollů, jednotlivci jsou dokonce mocí souzeni a ostatní "trollové" na jejich soudní spory vyhlašují sbírky.

Zemědělcům se však sáhne na jejich podstatu, normální pracovní život bez úřednických kontrol a sankcí, likvidace vstupu na trh, tedy výroby bez možnosti prodat s výdělkem produkce. Najde se jim podpora zástupci volených orgánů, kteří by se jich zastali?

Co s tím udělala "věrchuška", dělá z venkova a především zemědělců nesvéprávnou část obyvatelstva země a staví proti ní "uvědomělejší pražáčky" 

Obávám se, že některé parlamentní strany včetně těch Evropských, bojují o zachování svého postavení a i na mimoparlamentní scéně si mnozí hrají na svém písečku, protože stále ještě nechápou rozdíl v zaneseném vnímání konkrétních uchazečů o místo na slunci. Zachovávají si vztah ke "komoušům", a nechápou, že skuteční komunisté zkoušejí po desetiletích hledat jiný způsob komunikace s občany. Ještě to bude složité probouzení a není na něj příliš mnoho času.

Neočekávám přehršel slepic, ale trvám na tom, že ve STAČILO!, ale i v JASAN, PRO, i v uskupeních, která se neucházejí o přízeň voličů. ale sledují "probouzení občanské společnosti" ve SVATOPLUKu, D.O.S.T. a mnohých dalších uskupeních je dost lidí, kteří mohou přijmout skutečně demokratické řešení vývoje společnosti, především v návratu ke skutečnému hospodaření se statky této země, tedy i v oblasti zemědělství bez rozdílu na způsob jeho organizace. Musí ale zapomenout na ostrakizování komunistů a nechat občany přemýšlet, co a kdo pro ně je, nebo může být přínosem.

Pochopit uskupení STAČILO! může znamenat odstavení společenských uskupení, která se o likvidaci naší země průběžně a opakovaně střídají ve vládní odpovědnosti. Potom půjde přehlasovat i ty "pražáky" s malým "P".

Pražáci s malým "p" totiž nejsme všichni na Pražských adresách. Těmi "pražáky" jsou všichni, co nesmyslně a opakovaně dělí společnost ze svých osobních zájmů, občas podobných těm "komoušským".       

Průměrný počet slepic: 4.6 (73 hlasů)

díky Vám za Váš příspěvek. Je skvělé, že jste ho napsal. Není k tomu co podstatného dodat. Souhlasím.

Zdravím Vás

Host

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak nedávno napsala Šichtařová, zrušte všechny dotace a průměrný starobní důchod může být 50 000.

Mám kámoše, který dělá v lese a je to workoholik. Po lesích mu jezděj 4 traktory, dvě vyvážečky, teď si pronajal železnýho koně s tím, že když se osvědčí, tak ho za 800 koupí. Je v lese od rána do večera.Ale asi aby se pak večer nenudil, tak má nad barákem nějaké louky a na nich 70 ovcí. Vždy na jaře nám sdělí, že dva dny nebude, protože musí posekat, jinak by nedostal dotace. Jemu to nevyčítám, to je zlatej kluk, ale bere to stylem - blbej kdo dává, blbější kdo nebere.  A mě furt vrtá hlavou, proč já, jako daňový poplatník musím přispívat na to, že někdo si poseká svoje louky, nasuší svoje seno, které pak v zimě dá svým ovcím.

Dnes už se to moc neděje, ale před pár lety se dost stávalo, že soukromí zemědělci museli posekat kvůli dotacím, ale neměli živočišnou výrobu ani odbyt na to seno. Takže ti, kteří měli tu kliku, že jejich pozemky sousedily s našimi lesy, nám to tam nakulili. Dodnes to tam hnije. Jelikož tam to hnít může, protože pod korunami stromů tato neefektivita ze satelitu není vidět.

Loni v létě jsme potřebovali pokácet jeden 120 letý jasanový porost a nebylo možno jinak, než že se to dřevo bude přibližovat přes louku patřící zemědělci. On naštěstí byl celkem vstřícný, ale povídá nám: "Hele, klucí, teď vás sem nepustím. Vlítněte na to v lednu a na konci března ať už tam nejste. Protože, pokud bych vás sem pustil teď, oni dokáží z fotek z těch satelitů spočítat plochu té vaší brázdy, co tam těmi traktory rozmrdáte a pak mi jí odečtou z plochy mých luk a já o to dostanu menší dotace".

No, není to na palici?

Průměrný počet slepic: 3.9 (33 hlasů)

se nezruší, dotace být musí. Málokdo si podnikání bez dotací zkusí. Zemědělské dotace, to je silná káva, zemědělec je dostane i když mu vyroste jen ta tráva.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

na živnost ani korunu

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

a ty drony fotí a fotí. Program spočítá i plochu na poli, které zabírají vyfocené balíky! Už musí včas posbírat a uklidit, protože jim ty metry čtvereční odečtou z dotace.

U toho nesedí parta s kalkulačkou, jako se počítají podpisy pro kandidáty prezidentů na ministerstvu vnitra.

Pravda je, že dotace platí většina menšině vybraných. Zemědělcům pomáhá přežít. Jiným dotují jejich cokoliv, na co ta většina nemá peníze. 

Fotovoltaiku, tepelná čerpadla, kotle, zateplení baráků....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pepča Escobar se ve svých starších článcích zmiňoval o tom, že Írán má pod svoji kontrolou Hormuzský průliv (na mapce naznačen šipkou), to je vjezd lodí do Perského zálivu, v jehož přístavech je možné plnit tankery ropou z Emirátů a Saudské Arábie. Tudy "proudí" 1/5 světové spotřeby ropy. Pokud by se Hormuzský průliv uzavřel, bude hrozit světový hospodářský kolaps. To jen předesílám k lepší srozumitelnosti následujícího textu.

Jak se íránská "strategická trpělivost" změnila ve vážné varování

Odvetné údery Íránu proti Izraeli nebyly vedeny osamoceně. Strategičtí partneři Rusko a Čína kryjí Teheránu záda a jejich role v západoasijském konfliktu bude jen růst, vše záleží na USA, jak se jim podaří udržet Izrael na uzdě.
Pepe Escobar, 15. dubna 2024

Něco málo přes 48 hodin před íranským leteckým poselstvím Izraeli potvrdil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov to, co dosud zaznívalo pouze v tichých diplomatických jednáních: "Po izraelském útoku na íránský konzulát v Sýrii je Ruská strana je v kontaktu s íránskými partnery." A Rjabkov dodal: "Jsme v neustálém kontaktu s Íránem. V blízké budoucnosti se očekávají nové důležité rozhovory o celé řadě otázek týkajících se Blízkého východu a to i v rámci BRICS."

Poté nastínil Velký obraz:
Souhlas Washingtonu s izraelskými akcemi na Blízkém východě se v mnoha ohledech stává hlavní příčinou nových tragédií.
Zde nám stručně řečeno vrchní diplomatický koordinátor Ruska v BRICS - v roce ruského předsednictví této multipolární organizace - nepřímo vzkázal, že Rusko kryje Íránu záda. Je třeba poznamenat, že Írán se teprve v lednu stal plnohodnotným členem BRICS+.

Letecké poselství Íránu z tohoto víkendu to potvrdilo v praxi: jeho raketové naváděcí systémy využívaly čínský satelitní navigační systém "Beidou" i ruský systém "GLONASS".  

Jedná se o rusko-čínskou zpravodajskou podporu a názorný příklad BRICS+ v akci.
Rjabkovovo "zůstáváme ve stálém kontaktu" plus informace o satelitní navigaci potvrzují hluboce provázanou spolupráci mezi rusko-čínským strategickým partnerstvím a jejich vzájemným strategickým partnerem Íránem. Na základě rozsáhlých zkušeností z Ukrajiny Moskva věděla, že Izrael bude pokračovat v eskalaci, pokud Írán bude pouze pokračovat ve "strategické trpělivosti".

Transformace "strategické trpělivosti" do nové strategické rovnováhy zabrala nějakou dobu - včetně rozhovorů na vysoké úrovni s ruskou stranou. Koneckonců stále existovalo riziko, že izraelský útok na íránský konzulát v Damašku by se mohl ukázat jako tragické zopakování situace po zabití arcivévody Františka Ferdinanda.

A nezapomeňte na Hormuzský průliv.
Teheránu se přece jen podařilo zvrátit masivní psychologické operace Západu, jejichž cílem bylo dotlačit jej ke strategickému přešlapu.

Írán začal s mistrovským tahem, ve chvíli, kdy se americko-izraelské porno strachu, podporované pochybnými západními "informacemi", rozjelo na plné obrátky, provedl Sbor islámských revolučních gard (IRGC) rychlý úkrok stranou a poblíž Hormuzského průlivu se zmocnil kontejnerové lodi patřící Izraeli. Komando íránských polovojenských Revolučních gard se v sobotu 13. dubna v blízkosti Hormuzského průlivu spustilo z vrtulníku na kontejnerovou loď spojenou s Izraelem a zmocnilo se jí, což je poslední ze série útoků mezi oběma zeměmi. Íránská státní agentura IRNA uvedla, že útok na plavidlo "MSC Aries", kontejnerovou loď plující pod portugalskou vlajkou a spojenou s londýnskou společností Zodiac Maritime, provedla jednotka speciálních sil gardového námořnictva. Společnost Zodiac Maritime je součástí skupiny Zodiac Group izraelského miliardáře Eyala Ofera. Agentura IRNA uvedla, že garda plavidlo převezme do íránských teritoriálních vod.

Tento to nesmírně elegantní manévr - připomněl Západu, že Teherán má Hormuzský průliv pod kontrolou, což je pro celou ekonomiku Západu nesrovnatelně nebezpečnější než jakýkoli omezený úder na jejich "letadlovou loď" (Izrael) v západní Asii. K tomu ale stejně došlo.

A opět s jistou dávkou elegance. Na rozdíl od oné "morální" izraelské armády specializované na zabíjení žen, dětí a starců a bombardování nemocnic, mešit, škol, univerzit a humanitárních konvojů se íránský útok zaměřil na klíčové izraelské vojenské objekty, jako jsou letecké základny Nevatim a Ramon v Negevu a zpravodajské centrum na okupovaných Golanských výšinách - tedy tři centra, která Tel Aviv využil při úderu na íránský konzulát v Damašku.

Jednalo se o zajímavé a poučné představení. Četné signály včasného varování darovaly Tel Avivu dostatek času, aby využil amerických informací a evakuoval stíhačky a personál, což bylo náležitě následováno množstvím amerických vojenských radarů koordinujících obrannou strategii.

Byla to americká palebná síla s použitím všeho od lodní protivzdušné obrany až po stíhačky, která rozbila většinu z toho, co mohlo být rojem 185 bezpilotních letounů Shahed-136. Zbytek sestřelila nad Jordánskem armáda krále Abdalláha - arabská ulice mu jeho zradu nikdy nezapomene - a nakonec desítky izraelských stíhaček.
Obrana Izraele byla de facto nasycena kombinací sebevražedných dronů a balistických raket. Pokud jde o balistické rakety, několik jich proniklo hustým bludištěm izraelské protivzdušné obrany, přičemž Izrael oficiálně uvádí devět úspěšných zásahů - zajímavé je, že všechny zasáhly ty nejdůležitější vojenské cíle.

Celá show měla rozpočet megahitu. Izrael - a to ani nepočítáme cenu startu amerických, britských a izraelských stíhaček - jen cena spotřebovaných prostředků systému vyšla podle izraelského představitele nejméně na 1,35 miliardy dolarů. Íránské vojenské zdroje vyčíslují náklady na jejich drony a raketové salvy na pouhých 35 milionů dolarů - 2,5 procenta výdajů Tel Avivu - vyrobených plně domácí technologií.

Nová západoasijská šachovnice
Íránu stačilo jen několik hodin, aby strategická trpělivost konečně metastázovala ve vážné odstrašení, čímž vyslal svým protivníkům mimořádně silný signál a mistrně změnil hru na celé západoasijské šachovnici.   
Kdyby se bibličtí psychopati pustili do skutečné horké války proti Íránu, Tel Aviv nemá šanci zachytit stovky íránských raket - ty nejmodernější hypersonické byly z předvedené show vyloučeny. Bez zbraňového deštníku Pentagonu a finančních prostředků je izraelská obrana neudržitelná.

Bude fascinující sledovat, jaká ponaučení si z této hojnosti světel na západoasijské obloze odnese Moskva, jejíž šibalské oči sledují zběsilou izraelskou, politickou a vojenskou scénu, zatímco na pomalu se vařící žábě začínají naskakovat puchýře.

Co se týče USA, západoasijská válka - kterou režíruje Izrael - nevyhovuje jejich bezprostředním zájmům, jak potvrdila e-mailem jedna staronová stálice Deep State, když se rozepsala o případném zablokování Hormuzského průlivu Íránem: "To by mohlo znamenat trvalý konec této oblasti jako regionu produkujícího ropu a astronomický nárůst ceny ropy na úroveň, která by zhroutila světovou finanční strukturu. Lze si představit, že podobně by se mohl zhroutit i bankovní systém Spojených států, pokud by cena ropy stoupla na 900 dolarů za barel, pokud by došlo k odříznutí nebo zničení blízkovýchodní ropy."

Není divu, že Bidenovo komando několik dní před íránskou reakcí horečně prosilo Peking, Rijád a Ankaru, aby Teherán mimo jiné zadržely. Íránci by možná i souhlasili - kdyby Rada bezpečnosti OSN zavedla trvalé příměří v Gaze, aby uklidnila regionální bouři. Ale na toto téma Washington nereagoval.
Otázkou nyní je další reakce USA. Mohammad Bagheri, náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil, přešel přímo k věci:
"Prostřednictvím švýcarského velvyslanectví jsme Americe předali vzkaz, že americké základny se stanou vojenským cílem, pokud budou v budoucnu použity při agresivních akcích sionistického režimu. Budeme to považovat za agresi a budeme podle toho jednat."

Dilema USA potvrzuje i bývalý analytik Pentagonu Michael Maloof:
Máme asi 35 základen, které obklopují Írán, a tím se stávají zranitelnými. Měly sloužit jako odstrašující prostředek. Je zřejmé, že odstrašení zde již nepřipadá v úvahu. Nyní se stávají americkou "Achillovou patou" kvůli své zranitelnosti vůči íranskému útoku.

Je otázkou, jak se americko-izraelská kombinace přizpůsobí nové íránské realitě odstrašení. To, co pro tuto historickou chvíli zůstává, je pregnantní letecká show muslimského Íránu, který sám vypustí stovky bezpilotních letounů a raket na Izrael, což je výkon, který je oslavován ve všech zemích islámu. A zvláště pak zbídačenou arabskou ulicí, zotročenou zchátralými monarchiemi, které přes mrtvá těla Palestinců v Gaze dál obchodují s Izraelem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

jak rusák se spoléhá na svého strategického partnera číňana, který ale už dnes pošilhává po sibiři, kterou časem hodlá získat, protože si jí prostě koupí. Mimochodem, už s nakupováním ruského území dávno začal.

Přístav Vladivostok je neoddiskutovatelně na ruském území. Na území hrdého státu, který má jaderné zbraně, Putina a Mededěva a vede spravedlivé války proti zfetovaným nacionalistům. Bohužel, tento přístav už dnes ovládají číňané. V sibiřské tajze už dnes číňané ve velkém plundrují ruské lesy. V mnoha těžebních firmách zlatého vejce má číňan zaseknutý drápek.

Ono by bylo pro rusa možná dobré si ty svoje strategické partnery nemalovat moc na růžovo.

Průměrný počet slepic: 2.2 (26 hlasů)

a přechytřelý Putin vede Rusko přímo do chřtánu velkého draka. Proč by měli Číňané pořád podporovat Rusko a ztrácet "hedvábné stezky" mnohem bohatších destinací? Mají navíc 10x silnější ekonomiku a tím samozřejmě i vlhké sny o surovinách ze Sibiře. Na rozdíl od Putina vědí a nechali se historií poučit, že se cizí území dobývá zbožím (i peníze jsou zboží) a ne podrážkou saldata.

Průměrný počet slepic: 1.6 (23 hlasů)

In reply to by Děda Čestmír

Trvalý odkaz

Těší mne, že tu má tolik lidí starost, že Čína převálcuje Rusko. Jenže Vám nedochází to, že Číňané nejsou hloupí a ví že mají mnoho nepřátel. Ti sice nejsou ekonomicky ani vojensky tak silní jako Čína, ale je jich mnoho, a tak Čína potřebuje spojence. Rusko je pro Čínu ideální spojenec a platí to i obráceně. Pokud se v těchto zemích nedostane k moci nějaký hlupák zůstanou spojenci.

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

je o odvetě za sionistickou agresi, ne o Vladivostoku a vztazích Ruska a Číny. A hlavně Čína platí, na rozdíl od souvěrců Mařeny Ólbrajtky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Kdybych byl vládcem Izraele, hned zítra bych celou Gazu daroval Egyptu. Myslíš, že by pak Sísí byl z toho nadšený? K tomu území by dostal ještě ty palestince. Ti jsou dobří na to, že naivní levicová mládež na západě může držkovat, jak jim je ubližováno. Taky v OSN je každý druhý den nějaká akce proti Izraeli na podporu nebohých palestinců.

Fascinující na tom je, že palestince na svém území nechce ani Egypt, ani Saudská Arábie, ani nikdo jiný z té oblasti. Palestinci jsou výborný nástroj na kritiku Izraele, ale nikdo tuhle pakáž na svém dvorku mít nechce, takže si je tam nepustěj.

A ohledně toho tvého placení, viděls film s Robertemm Retfordem, jak tam nakráčí jako boháč a potká mladé novomanžele bez peněz, tak jim nabídne velkou částku za to, že stráví noc s tou ženou? Taky platí. A poskytnul bys mu svojí partnerku za dvě mega na jednu noc? Rusák to dělá, já bych to nedokázal.

Průměrný počet slepic: 1.7 (15 hlasů)

Palestinců? Pakáž Izraele? Kdo se má v tom vyznat, do prdele?

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

měli sousedé vyhnaných arabů o ně starat ? To jsou příslušníci jiných kmenů, tak proč by na svá území pouštěli cizince ? Evropské židy zdrhající před Hitlerem taky nikde nechtěli. Jen ty opravdu bohaté.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

nemá co dávat cizí, ukradená území

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to samozřejmě strašné, ale je to překvapující? S podobným druhem totality jsme přece udělali dlouhodobou zkušenost, není-liž pravda?

Inu, zvolili jsme si totalitní vládu, tak tu máme totalitu. 

A že to ti, kteří volili pětidemolici, netušili? Tak to se neměli voleb vůbec zúčastňovat, když nedokáží pozorovat cvrkot kolem sebe a postrádají schopnost rozeznat zlo od dobra. 

S tím už teď nic nenaděláme; musíme počkat do příštích voleb. Ovšem, budeme za ten rok a něco moudřejší? Mluví snad něco pro to, že se z hrůzovlády pana Fialy poučíme? Ze čtyřiceti let totality - a to totality s časem se zmírňující - jsme se poučit nedokázali. Kéž by nám na to stačila totalita posledních čtyřech let. (Dovolím si pod čarou dodat, že ke stavu dnešní společnosti a jejích totalitních praktik jsme spěli téměř hned od vystřízlivění z nadšení nad tzv. sametovou revolucí.)

Jiří     

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Těm napáleným voličům bych to nevyčítal. Kdo mohl tušit, že se dopustí pětihnus tolika lží v přímém přenosu? Od nezdražování, až po okrádačské a doslova otrokářské manýry kdysi konzervativních lidovců. Pokud jim to ti lidé znovu odpustí a naletí na nestydatosti, pak už je to na pováženou. Sice taky nevím, kdo může věřit ódéesákům, ale babičky z východu Moravy měly stranu lidovou za své ochránce, a v historii tomu tak i bylo. Že je tihle paraziti okradli a podvedli je pošle do pekel. odkud je ani Čunek nevytáhne. Avšak bez slz nedojdeme k úsměvu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Pokud v tom má prsty TOP09, ODS... nikdy nevěřit. Vždycky to dopadlo špatně. Bohužel naivní voliči mají krátkou paměť. V našich zeměpisných šířkách vždy volit menší zlo a sledovat dlouhodobé výsledky, ne to co vyprodukují prestituti.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Milý pane Zappo,

já napáleným voličům nic nevyčítám. Nemyslím si však, že nad tím, co způsobyli lze mávnout rukou, jakoby vše bylo jedno a nic se nestalo. Stalo. A je to jejich vina, že stát způsobuje utrpení vlastním lidem, tedy také jim a nám, kteří nikoliv tušili, ale zcela bez pochyb jsme věděli, kam to celé půjde. 

Píšete, že "kdo mohl tušit, že se dopustí pětihnus tolika lží". A to těm voličům "pětihnusu" nevadil Rychetského podvod spočívající v sečtení volebních výsledků tří stran a srovnávání jej se stranou jedinou? Z takového jasného podvodu nemohli nic odtušit? Jaké asi morální zásady tito voliči ve svém nitru nosí? Museli si tedy myslet, že takový podvod  je zcela morální, a že podvodem se doberou nějakého dobra, že?

Vše dobré přeje, Jiří 

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Podívejte se na Seznam, je tam článek, jak Pávek v nažehlené košili cosi předvádí na Kroměřížsku. A zrovna tam, v rodišti jejich největšího rodáka Karla Kryla, který se v hrobě  hanbou otáčí, že tomu dacanovi jeho sousedé nenakopou prdel, leč dělají mu stafáž! Je jisté, že tzv.novináři vytváří kult osobnosti, co je doslova ke zblití. Ale co je podstatnější, tak to hýkání čtenářstva blahem, jaký je to pašák. Na jiném místě, že u Pávků chcípla kočka, a je to z toho doják článek, jak u Natálky. Já vím, ti respondenti jsou najatá klaka. Patologie tkví v tom propagandistickém nádenictví, té masírce, kterou by nepřekonal ani Hořejší z Ruďasu. Pointa? Chce se mi napsat, dejte si jointa. To kvůli rýmu. Krátce, kdo čeká vybřednutí, nespatří jej, poněvadž jsme do té vlastní kejdy zapadli v roce 1918, ba i dříve, a to rozbíjením monarchie. A nyní si takto NEvládneme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

té kočce, že to zabalila

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Někdo lže a jiný krade, náš PePa má ADHD. Tedy, měl ho, když byl pubescentem, ale už ho nemá, protože je prezidentem!  Nedělá si prý prdelku,  svlékl minulost stejně jako flanelku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

nezabil úderem ruky, vykládal že to umí, vrah

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

mají krátkou životnost. Jen těch Kolářů nemá nikdy dost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Vážený pane Zappo,

s tou kejdou, do které jsme zapadli v roce 1918 - a to takže dobrovolně - máte naprostou pravdu. Co to muselo být za lidi, Masaryk a spol., když se domnívali (anebo lidem záměrně lhali?), že naše budoucnost spočívá v mrňavém státu s opovážlivě dlouhými hranicemi a mnoha sousedy, s nimiž až na Rumunsko, jsme byli znepřáteleni? Co to bylo za "státnické" myšlení domnívat se, že stát plný národnostních třenic bez schopnosti je řešit se bude těšit politické stabilitě v prostoru mezi dvěma obrovskými a silnými státy, Ruskem a Německem?

Rakousko-Uhersko byl náš domov, stejně jako i ostatních malých národů střední Evropy. Za zachování Rakousko-Uherska jsme se po první světové válce měli stavět, ne za jeho zničení. Avšak my ten domov opustili a od té doby jen olizujeme paty mocným. Nejdříve Francii, pak Německu, po válce Sovětskému svazu a nyní USA. Inu, "opustíš-li mne nezahynu, opustíš-li mne zahyneš". Však to známe a nejen z literatury.

Jiří   

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

Jo, jo, Rakousko Uhersko by nás zachránilo. Nějak Vám uniká že Rakousko se přichýlilo k Německu, bez nějakých velkých tahanic a Maďarsko bylo spojencem Velkoněmecké Říše. To si opravdu myslíte že pokud by se Rakousko Uhersko nerozpadlo, dopadlo by to jinak? Maďaři by se trhli tak jako tak, a v Rakousku měl Fýrer velmi silné spojence. V konečném důsledku by to dopadlo stejně. Nebo si snad naivně myslíte že by Rakušáci bojovali proti Němcům? A to nemluvě o ostatních zemích, ze kterých se Rakousko Uhersko skládalo. Tolik národů, různých řečí i náboženství, udržíte pohromadě jen silou. Buďte trochu realista.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1nik_Rakousko-Uherska#/media/Soubor:Austria-Hungary_map_cs.svg

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Ale jistě, pane Freude, vždyť to co já píši nejsou žádné jistoty, ale zvažování možností, které tu byly a zůstaly nevyužity. 

No, já si především myslím, že kdyby Rakousko-Uhersko bylo zachováno a zároveň by Versaillská konference, která se konala v roce 1919, usilovala o spravedlnost a ne o maximální oslabení Německa a svalení vší viny na něj (ostatně do Versailles nebylo Německo ani pozváno), tak by Hitlerův režim vůbec nevznikl.  Takže pochybuji, že by to dopadlo stejně, jak vy píšete.

A co se týče ostatních zemí a jejich národů, tak tady jsou na vině nacionalisté a to nikoliv na posledním místě ty čeští. Rakousko-Uherská monarchie - na prvním místě vládnoucí rod - totiž na národnostních třenicích neměla nejmenší zájem a snažila se po dobrém je tlumit. Zejména František Josef v tom dělal co mohl. (Monarchie totiž nejde s nacionalismem dohromady, protože členové vládnoucích rodů nikdy nepocházejí z jediné národnosti.)  Nacionalismus je obvyklý nástroj rozvracení společnosti, zasetí nenávisti mezi lid a vůbec je zlem sám o sobě. Pro ty, kteří se chtějí dostat k moci, je to první z osvědčených prostředků jak dosáhnout svých cílů. 

Jiří 

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

To že Německu byly stanoveny nereálné reparace, je především vina Francouzů a nikoli Čechů Moravanů a Slováků.

To že po první světové válce nikdo nezkrotil Němce, když porušovali své závazky, co se týče zbrojení, to snad nám také přičtete za vinu? Tehdy to šlo docela jednoduše, Německo bylo slabé jenže Francie a Británie to tehdy posraly. Napřed Německo zbídačily, a potom je nechaly vytvořit perfektně vyzbrojenou a vycvičenou armádu, a tvářily se že nevidí, že Němci porušují své závazky. To byly příčiny druhé světové války, a ne postoj Čechů, Moravanů a dalších národů které Rakousko Uhersko zavleklo do zbytečné války, která přinesla lidem bídu strádání, a v níž přišlo z každého národa o život spousta mladých lidí, a ještě víc se jich z války vrátilo zmrzačených na těle i na duši.

V monarchii sice vládnoucí rody pocházely z různých zemí, ale to jim vůbec nebránilo v tom, aby své poddané hnaly proti sobě na válečná jatka. Ostatně první světová válka byla z větší části také válkou mezi monarchiemi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Na to existuje jediná odpověď - vytvořit organizaci. Na to přišli už naši dědové, když zakládali odbory. Organizaci která bude podporovat své členy. Pokud do toho ale vstoupí politika je konec. Viz ty dnešní bezzubé zájmové organizace. Ale jinudy cesta nevede.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Ne dvě, ne tři. ale rovnou stovky. Otevřeme k lidem srdce a natáhneme k nim svoje ruce. Prosím, rychle přispějte a na nic se neptejte!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

dnešních padesátníků, tak by mě zajímalo, kdo bude neziskovkáře a statisíce influencerů živit a z čeho

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

na novou formu tzv. z.s. - spolek cituji: Spolek je právnická osoba, která byla založena, alespoň třemi osobami, vedenými společným zájmem a k jeho naplňování, jako samostatný a dobrovolný svazek členů, ve kterém se spolčují. zkratku „ z. s. “. Hlavní činností spolku může být jen uspokojování a ochrana těch zájmů, k jejichž naplňování je spolek založen.

Koukněte jak to mají s penězma, žádné podvojné účetnictví, utratit můžou kolik se jim zlíbí atd.( Předmětem daně také nejsou příjmy, které do spolku přicházejí ve formě dotace, příspěvku, podpory nebo jiných obdobných plnění z veřejných rozpočtů. ) .... prostě panstvo si to zařídilo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)