Ceny klesají, náklady rostou

Autor
Štítky

Ceny klesají, náklady rostou – litterate.cz

Ve svých posledních článcích o zemědělství jsem vícekrát naznačil, že nevím, co je pro nás horší. Jestli vysoké burzovní ceny obilovin, které nám značně prodraží nákupy v hytlermarketech, ale umožní českým zemědělcům a zpracovatelům pokrýt zvýšené náklady, nebo nízké burzovní ceny obilí, což běžného konzumenta nezruinuje, ale zničí to české zemědělce, protože jejich výnosy budou pod jejich náklady.

Ve chvíli, kdy se uzavřela dohoda o vývozu ruského a ukrajinského obilí, jsem napsal, že je už zbytečné spekulovat, co je horší, protože to tam v Istanbulu při podpisu rozlouskli za nás. Ceny obilovin od té doby rapidně klesají a blíží se předválečným hodnotám.

Jen tak pro pořádek – i ty předválečné ceny obilovin byly pěkně vysoké a držely se okolo šesti až sedmi tisíc korun za tunu pšenice. Před rokem se ve žních nabízela cena čtyři tisíce za tunu pšenice. Pak ale Čína začala rapidně nakupovat a připravovat se na válku, nakoupila co mohla a na podzim vlastnila půlku světových zásob potravin, což zvedlo cenu pšenice na těch cca 7 tis. Kč/t. Většina zemědělců u nás loni velmi dobře vydělala. Ještě víc vydělali překupníci a úplně nejvíc vydělali velcí hráči. Ale tak je to vždycky.

Teď nás naši pravdomluvní novináři oblažili bombastickým článkem, který konstatuje, že ceny pšenice spadly, ale ceny chleba jsou pořád nějak vysoké. Přidal se k tomu Prouza, což je také zemský škůdce první kategorie, který to z pozice své vysoké funkce důležitě sděluje dál a obviňuje zemědělce, že za to můžou oni.

A takhle to naše mééédia dělají vždycky milé děti. Najdou si jeden údaj a pak na něm rajtujou a rajtujou, ničemu nerozumějí, o ničem nic nevědí, ale tváří se jak mistři světa. Ceny pšenice na burze klesají = klesají ceny chleba. Takhle jednoduché to je ne? Není o čem se bavit, Prouza nám to vysvětlil, může za to Babiš, protože má velký Agrofert a nechce zlevnit.

Tož vezmeme si to od začátku…

Pšenice, ze které se mele mouka na dnešní chleba, tu zemědělci prodali už někdy loni v říjnu. Zhruba za těch 6 – 7 tis. Kč za tunu. Mlýn samozřejmě nemá skladovací prostory, takže to zemědělec neprodal rovnou do mlýna, ale překupníkům, kteří jsou schopní tu pšenici uskladnit. Ti někdy v únoru uzavřeli smlouvu s mlýnem v ceně cca 7500,- Kč za tunu, že tam to obilí v průběhu dalších tří měsíců postupně dodají, tak jak mlýn pojede. Ve stejné době uzavřel mlýn smlouvu s pekárnou, že jim mouku dodá za příslušnou (relativně vysokou) cenu. A to je víceméně dneska.

Dneska žereme chleba, který byl smluvně zajištěn právě v době největší hysterie kolem války na Ukrajině. To ještě nikdo netušil, jestli ta válka nebude atomová. Nikdo neměl přehled, jestli se z Ukrajiny a Ruska ještě vyveze nějaká produkce, kolik to bude stát a kdy se tak stane.

Mezitím stoupaly ceny, kdo mohl tak prodal obilí za ještě vyšší ceny. V červnu to bylo i deset tisíc korun za tunu pšenice. Kdokoliv, kdo měl ještě nějaké volné obilí, tak prodával a prodával. Zemědělci už toho moc neměli, ale překupníci toho měli relativně dost, protože loni byla úroda téměř rekordní ve všem. Ale většina této superdrahé pšenice šla do bohatých arabských zemí a na zdejší cenotvorbu to nemělo úplně vliv.

Pak přišly žně a ve stejnou chvíli přišla i dohoda o vývozu ruského a ukrajinského obilí. Ceny spadly. V současné době jsou nabídky zemědělcům okolo 6.500,- Kč/tunu pšenice. Většina zemědělců ale čeká. Za tuto cenu prodávat nechtějí, protože jim nepokryje náklady. Takže ceny na burze klesají, ale u nás se to ještě neprojevilo, protože se dojíždějí staré zásoby, což bude trvat ještě tak měsíc. Pak už bude zapotřebí sáhnout do nové úrody a začít přesvědčovat zemědělce, aby prodali, že víc stejně nedostanou.

Pak se projeví ty burzovní ceny. Zemědělci nebudou chtít prodat, a tak přijede první vlak z Rotterdammu s levným obilím odjinud. Odkud bude? Ano milé děti, bude z Ruska nebo z Ukrajiny. Spíš z Ruska, protože pokud mám správné informace, Rusko už těch lodí naložilo asi třicet a Ukrajina zatím jednu. (Neberte mě za slovo, je to jen informace per huba) Češít zemědělci zjistí že víc fakt nedostanou a nakonec prodají, protože už nebudou mít peníze.

Ovšem ty dvojnásobné náklady na hektar, ty jim zůstanou. Loňská cena ledku v této době byla 5.500.- Kč za tunu. Dneska je cca 17.500,- Kč za tunu (Cena hnojení stoupla z cca 3000Kč/ha na 10.000,- Kč/ha). Navíc je nedostatkový, protože většina hnojivářských kapacit po Evropě nejede. Dostává se sem pašovaný ledek z Ruska (Poláci jsou sice největší rusobijci, ale také největší kšeftmani s ruskými hnojivy), ale ten je už také drahý. Cena nafty je o patnáct korun na litru výš (spotřeba je cca 90l/hektar) , ceny agrochemie se na hektaru zvedly z pěti na sedm tisíc. Značně stouply ceny úvěrů na nákup nové techniky, zdražilo se pojištění, zemědělec také nakupuje potraviny a pociťuje inflaci a ať to počítám, jak to počítám, aby nám rolník tyto zvýšené náklady pokryl, potřebuje při průměrném výnosu a průměrných nákladech výkupní cenu cca 8000,- Kč / za tunu pšenice.

Protože žádný rok není průměrný, zemědělci zřejmě dokáží překlenout jeden rok, kdy bude cena o tisícovku nižší. Ale ořežou náklady na minimum, zruší jakoukoliv ztrátovou činnost (zbytky živočišné výroby) a omezí investice. Pokud ceny ještě více spadnou a přiblíží se k pěti tisícům za tunu, tak nevydrží ani rok. Už letos bylo vidět, jak se šetřilo hnojivy. Pokud ceny zůstanou, jak jsou, příští rok bude vidět, že se skoro nehnojilo, protože jsou to právě hnojiva a jejich šílená cena, která mohou ztrátu vykompenzovat, pokud se nepoužijí. Ale to je také jen jednorázová záležitost. Dnešní půda ve vyspělém světě není půda, ale substrát. Je už dávno vydojená a bez hnojení toho na ní moc nevyroste.

Jasně, zemědělství nezkrachuje hned. Ale bude na tom stejně jako živočišná výroba. Nebude se investovat. Traktor se dneska drží průměrně deset let, tak se bude držet patnáct let. Hala se nebude opravovat, nekoupí se nový kombajn… a víceméně to bude fungovat do té chvíle, než doslouží poslední traktor.

Vydrží to jen ti velcí. Těm úvěry zdražily méně, ti jsou schopní vyjednat nějaké ty slevy na hnojivech (které výrobce kompenzuje vyššími cenami pro malé hráče), ti realizují úspory z velikosti…

Abych to nějak shrnul… Ceny u nás neklesly, protože se teď chleba peče z obilí, které se nakoupilo a namlelo za hysterické válečné ceny. Z letošní úrody ještě zemědělci moc neprodali, protože nabídkové ceny jsou pod jejich náklady. Prodají až tak za měsíc až dva, protože už nebudou mít peníze. Do té doby se projeví vliv levného obilí z Ruska. Pokud ho nezačne někdo rapidně skupovat (třeba Indie nebo Čína) tak ceny nestoupnou. Reálně se tedy mohou nižší ceny obilí projevit v ceně chleba někdy v říjnu či listopadu.

Ano, na burze se teď obchoduje levné obilí, ale to jsou jen smlouvy. Fyzicky jsou ta zrníčka ještě v klásku a nějaký kombajn je v Kubáňské oblasti právě žne. Ještě se musí od zemědělce vykoupit, naložit a vlak, dovézt o přístavu, nasypat na loď, přivézt do Rotterdammu, tam je koupí nějaký velký německý hráč v oblasti mletí a až pak zjistí evropští zemědělci, že nemá smysl si stavět hlavu, protože víc prostě nedostanou. Ještě minimálně dva měsíce to potrvá.

Samozřejmě, cena chleba nespadne na loňskou úroveň. Pekárny mají dražší plyn, dopravci mají dražší naftu, zaměstnanci mají nataženou ruku, protože jim reálně klesly mzdy, což se projeví minimálně na motivaci pracovat, všichni mají dražší úvěry a hypotéky… atd, atd.

Pokud ale zemědělcům neklesnou náklady, nebo nevzroste výkupní cena, tak uvidíte ten fičák, jak budou krachovat. U nás nemá demonstrování takovou tradici, ale tohle je brzy zvedne z jejich polností. Vsadím se, že letos bude všude v republice dvojnásobná možnost koupit si zkrachovalé družstvo nebo soukromníka. Hádejte, kdo bude mít peníze je koupit… Buďte si jistí, že to nebude žádný český Franta Vomáčka.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (32 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

No jestli chteli Voloda nebo Sliply Joe rozesrat Evropu, tak se jim to velice povedlo. Zrat se musi a tohle je velice mocna zbran. Jen jsem zvedavej jak cesky valecnici, Blistivy Peta, ci nas nejinteligentnejsi ministr zahranici, nebo Surikati budou sanovat ceske zemedelstvi. Budou muset, nebo bude hladomor 😀! Ta jejich pravicova politika pujde kam? No pujde do prdele! Babis musi dekovat Bohu, ze ty volby nevyhral, ze si to vyzrala petikolka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Na konci clanku autor doposud vzdy zapomnel dat heslo na demonstrci,která je pry k tomu řešeni přislussesna a jedina!!!!!

Tak holenkove dalši bombardovani hrachem vašich GŘ TV ohlupenych kedluben,je tu! Jen si vzpomente jak dopadli předchozi demonštrace,ktere neměly ani program a format!Sasin navrhuje VOLME SVOJE POTŘEBY !Obyčejni lidi 33 let NEVI co je jejich potřeba,že ANO?
Tak prvni postulat PNZ programu jim to řika a bude stale opakovat!

VOLME STAT SOLIDARNI a NIKOLI PARLAMENTEM ODSOUHLAŠENY, STAT POLICEJNI!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

Kdo přijde s dobrym napadem!Solidarni stat znamena,že ti podnikatele ,kteři svůj vyvar chtěji zabunkrovat do daňových rajů a neinvestovt ho v republice BUDOU ZDANĚNI 90 procenty jako na př ve Šsvedsku!

Pak si za JEJICH penize mohou vladni neomaarxisti pořidit draha letadla a letět i s nima!
Autor napadu je opět naš lidový ákaoaaaaa komentator pan SASIN!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

No jestli chteli Voloda nebo Sliply Joe rozesrat Evropu, tak se jim to velice povedlo. Zrat se musi a tohle je velice mocna zbran. Jen jsem zvedavej jak cesky valecnici, Blistivy Peta, ci nas nejinteligentnejsi ministr zahranici, nebo Surikati budou sanovat ceske zemedelstvi. Budou muset, nebo bude hladomor 😀! Ta jejich pravicova politika pujde kam? No pujde do prdele! Babis musi dekovat Bohu, ze ty volby nevyhral, ze si to vyzrala petikolka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zase jsme u toho,levně nakoupit a draze prodat,něco na ten způsob,jak plánovali cenu za ropu od Ruska.
Rusko by mělo pozdržet prodej pšenice,pak by se cena ustálila.Naprosto souhlasím s panem Vidlákem ohledně nákladů a nejen s pěstováním pšenice a když je předpovídána další inflace.Jinak řečeno bijí toho nejslabšího.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jo, levně od prvovýrobců koupit a prodat třeba i krmnou za potravinářskou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Víte, Vidláku, já vám nevyčítám vaší kritiku západu, jelikož sám jsem možná jeho ještě větší kritik.

Mě těžce serou ty nesmysly, které tlučou do hlavy malým děckám, které díky hormonům mají v tom věku normálně chaos a do toho jim ještě perou tyhle transgendery. Takže když se Pepa rozhodne stát Josefkou, tak mu kydaj prášky, pak mu péro obrátěj naruby a když pak za dva roky Josefka zjistí, že to nebyl dobrej nápad, že je vlastně Pepa, tak má smůlu. Jelikož péro už nemá, ale má pěknou kundu. A kozy.

Mě těžce sere, jak z oprávněného boje menšin proti rasizmu, se stal hon na bílého muže, čímž zde máme nový rasizmus, který ale v rámci svého sebemrskačství provozuje hafo bílých mužů.

Mě těžce sere to, jak Evropa hodlá zaříznout automobilový průmysl. Na nějž jsou navázány miliony pracovních míst a je to i nesmysl. Auťáky vytlačili koně ne proto, že by tak někdo zhůry rozhodl, ale byly lepší, výkonnější, tak vyhráli. Až tímto způsobem vyhraje el. auto nad tím na naftu, ok. Neřeknu ani popel.

Mě těžce sere, jak v rámci boje za uhlíkovou neutralitu se dusí firmy uhlíkovými povolenkami (hele, nedržkoval kdysi Hus proti odpustkům?) Ty firmy tuto cenu musí zohlednit do cen, které prodávají a za co si to pak všichni kupujeme. Takže vše bude dražší, ale neva, máme ty odpustky a když tak zvedneme daně a pak to dle nás spávně přerozdělíme. Z čehož už mi dost smrdí socialismus. A vy mě za ten čásek, co jsem zde, už znáte, Vidláku. Když někde cítím socík, nejradši bych na ně vypustil Pinocheta.

Víte co bych dělal, pokud bych byl vnějším nepřítelem Západu, abych ho zničil? Hned vám to prozradím. To bych takhle vzal své dvě kulovnice, vyčistil je, naolejoval a pak zamkl do skříňky. Pak bych vytáhl dalekohled a sledoval tu sebedestrukci. Ani jednou bych nemusel vystřelit. Ten Západ má slušně našlápnuto na to, aby zničil sám sebe.

Do teď si asi se zdejší komunitou celkem rozumíme, ale přijde druhá část, kde vás hodlám dost nasrat.

Když člověk čte knihu, nebo kouká na film, tak se potřebuje s nějakou postavou ztotožnit. Většinou jde o klaďase. Někdy je ten klaďas i trošku lump, ale furt fajn. Někdy je ten klaďas už dost na hraně, ale ten čtenář ho tam potřebuje. Tak mu fůru lumpačin odpustí, ale je to ten jeho klaďas, protože nějakého potřebuje. A taky na té druhé straně jsou ještě větší sráči. A sráči přeci potřebují protivníka, kterému fandím. A mě přijde, že vy zde jste nasráni na ten Západ, potřebujete klaďase, tak jste si zvolili Putina. Je takovou vaší berličkou, o kterou se chcete opřít.

Já jsem kdysi četl knihu, která mě dost v tomto rozhodila. Schválně prubněte. Je to Krvavý poledník od McCarthyho. Já totiž v tomto románu neobjevil jednu jedinou kladnou postavu, se kterou bych se dokázal ztotožnit. Tam byl jeden zmrd větší než druhej. Ale vy, patrně, se svým sklonem k Putinovi, byste si i tam nějakého klaďáka našli. Vy ho tam totiž potřebujete. Já vám rozumím. Vy vydíte samou tmu, takže si potřebujete najít nějaké světlíčko, i když se pak jako ta můra o něj nakonec spálíte. Mě tma nevadí. A do té doby, než se dobré světlo objeví, tak si zabarikáduji své teritorium a ať se mi někdo pokusí ho narušit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (16 hlasů)

Bohuel v lese se nikdy nedozvite jakym zpusbem naplanovali banksteři ukoneni kapitalsmu a jeho peklopeni n koncentrak nebot pry jste byli moc svobodni! Nikdy se nedozvite,že pote nebude koncentrsk jenom pro židy,ale pro všechny!
To že dostanete giga elektronicky vytetovany některe z ?pismen C S R Q a bude vas sprvovat SM ti Social management budete to pooad ignorovat a upllmkdyž se to stane půjdete. i s dvěma kulovnicemi na demonstraci!
Nic vam to nepomže a pak teprve si vzpomenete jak jste neměl rad strejdu Putina,ktery dobe vi co se ďěje a zachanuje svym systemem MWS a BRICS cely svet!
Pane Bernarde vite co je to MWS tj Moscow World System? Tak i to tu napiste do diskuse!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

sice je tvůj komentář směřován hlavně na vidláka, ale stejně si myslím, že není dobré někomu podsouvati, že fandí Putinovi, či jej nějak opěvuje. Nikdo tu a už vůbec ne vidlák neopěvoval Putina. Tvůj pohled na ukrajinsko - ruský konflikt se mně nejeví příliš objektivní. Ukrajinci nejsou vůbec žádná neviňátka. Oni nebyli úplně jen tak nevinně napadeni "zlým, barbarským" Ruskem, oni sami nejsou totiž o nic lepší, spíše naopak. A za to Putin určitě nemůže.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

já jsem rasista. Fakt nemusím ani cigoše, ani černochy.

Ale když někdy někde takhle navečír půjdu a uvidím, jak tam negr mlátí cigošovi palicí o schody, nebo naopak, tak tomu mlátícímu dám po držce. Ne, kvůli mé náklonnosti k  rase mláceného, ale kvůli tomu, že si myslím, že takto by se lidé k sobě chovat neměli.

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

Já myslím, že to říkáte přesně Berrnarde. Já si skutečně v tom zmaru, o kterém píšete, jak nám přešívají chlapečky na holčičky, zařezávají automobilový průmysl, ničí bílého muže, dělají uhlíkové daně, apod apod., tak já si v tomto zmaru našel Rusko jako to jediné, co se ještě trochu podobá Evropě a trochu podobá světlu. Jejich řeč i myšlení se zase tak moc neliší od našeho, dobře se s nimi chlastá a není to tak šáhlá a nepochopitelná kultura jako Indie nebo Čína.

Rozdíl mezi námi dvěma je v tom, že já se s tím smířil. Smířil jsem se s myšlenkou, že Rusko je teď víc Západ než Západ. Smířil jsem se s myšlenkou, že v Rusku zůstalo ze Západu alespoň tolik, kolik zůstalo z Řecka a Říma ve Francké říši. Smířil jsem se s myšlenkou, že ruský rock i metal se dá docela dobře poslouchat a nikdo tam na koncertech nekřičí, že musíme milovat migranty. Smířil jsem se s tím, že kolem Putina se musí chodit po špičkách, ale jinde se tam může i dupat. 

Vy jste se s tím jen nesmířil. Vy byste chtěl, aby to nebylo Rusko, ale aby byl Západ zase Západem. Vy byste si přál, aby to byly opět USA, co třímají prapor svobody. Já se smířil s císařem Karlem Velikým, vy stále ještě sníte o návratu Augusta. Já jsem se smířil s myšlenkou, že Cáchy jsou novým hlavním městem. Vy stále doufáte, že Řím pochopí své chyby a vrátí se k tomu, co ho udělalo velikým. Pokud máte pravdu, tak já budu za blbce, ale vůbec mi to nebude vadit. Já chci svobodu a rád si vezmu víc svobody, než mi jí dá ruská knuta. Pokud ale mám pravdu já, tak Vás stejně čeká ten proces to přijmout. Jinak v té tmě také zůstanete. 

Také si do Vás rýpnu jedním silným výrazem... jste trochu jako Marta Goebelsová - ta také raději chtěla zánik, než žít ve světě bez nacionálního socialismu. Dovolil bych si Vás varovat před podobným myšlením. Svět bez nacionálního socialismu nebyl nakonec vůbec špatný a dalo se v něm docela dobře žít.

Oba víme, že Západ je na huntě. Oba víme, že tady jde všechno do kytek a oba víme, že síly, které by se stavěly proti tomuto zániku, jsou zcela marginální. Naše západní loď jde ke dnu. I se svými vymoženostmi. Vy mi připadáte, že se raději potopíte s ní, než abyste přelezl na ten východní koráb, který má na sobě mnohem méně pozlátka a tamní kapitán má pověst kruťasa. Já chci žít a věřím, že dokážu žít i tam.  

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

Suhlasim s Vami Vidlák, ja by som tiež nemal problem presjst na vychodny korab, len otazka znie, či nam to kapitan potapajucej sa lode dovolí. A som si pomerne isty, že nie, nikomu z posadky nebude do poslednej chvile dovolene opustit potapajucu sa lod. Lod sa sice potapa, ale jej kapitan ma stale v rukach nabity revolver a zastreli kazdeho, kto ma zajacie umysly.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

To Rusko si zas tak neidealizujte. Má svoje problémy, které ho přibližují těm evropským víc než oddalují. Jedním z nich je islám. Porodnost muslimů je taková, že to Rusko nemůže nikdy rozchodit a uchovat si pravoslavnou fasádu. A teď je otázka, jestli to ten Putin dělá dobře, že se snaží zachovat sílu podržením i těch muslimských a asijských oblastí, nebo špatně, protože to zničí slovanské Rusko zcela a nenávratně. Z imperiálního pohledu je to plus. Jsou to voliči, platí daně, chodí válčit, leží pod nima suroviny. Z národnostního pohledu je to malér. A já jsem třeba orientován národnostně, takže za tohle se Putina vážit nemohu.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Já se nechci potopit i s tou lodí. Vidím, jako vy, že míří na ten útes.

Já nevěřím tomu, že najednou zde všichni prozřeme a zase to začneme dělat správně a naše společnost bude zkvétat. To je scifi. My si musíme pořádně rozbít držku a já chci, aby se ta stalo co nejdřív. Pak se konečně probereme a začneme zase makat. A tento moment se blíží. A až se tak stane, tak nám klíďo na půl roku vypněte vodu, plyn a elektriku, uzavřete márkety, ale já jsem na to připraven. Moji blízcí sice za tu dobu moc neztloustnou, ale rozhodně nezdochnou hlady, žízní, ani nezmrznou. A mám takový dojem, že vy jste na tuto situaci připravený taky.

Ale jsem připravený přežít toto, ale nikdy, ani kdybych chcípal hlady, nejsem ochoten vzít skývu chleba od Putina. (tam v tom jste asi měl pravdu).

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

Jo, opět přesně. Vy raději umřete, než byste si vzal skývu od Putina. Já bych si ji vzal... Ale řekněte upřímně - je to hřích? Je to něco tak hrozného, že když už si tady rozbijeme hubu a rozbijeme si jí tak, že to nepůjde dát dohromady, že prostě nekousnu do ruky, která mě bude chtít nakrmit? Já Vás samozřejmě nebudu přesvědčovat, pokud chcete raději zajít hlady z hrdosti, je Vám přáno. Ale nepřiznám Vám legitimitu k tomu nutit i ostatní. Hitler neměl právo žádat o německém národu, aby zahynul pro nacionálně socialistickou ideu. 

Váš postoj Berrnarde je takový indiánský. Raději čestně zahynout, než se podvolit bledým tvářím... Ale upozorňuju, že z těchto indiánů zůstalo jen pár artefaktů v muzeu. Přežili ti, kteří si řekli, že živý pes je lepší než mrtvý lev. A to jsem já. Můj život nekončí mnou a i když se těď budu muset zapírat, neznamená to, že je to nafurt. Židé přežili mimo jiné také proto, že přijali babylonské zajetí místo aby čestně padli. Tuto pasáž byste si v Prorocích měl číst pořád dokolečka, když jste ten obřezaný. 

Já prostě jen nechci čestně padnout, protože tady na Západě už není za co umřít. A Rusko také není nafurt. Ani Putin ne. 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

To už měli mazáci za chvíli jít do civilu, ale já ještě s jedním jsme je fakt dost nasrali, tak si nás dva podali. Byli slušně nalití. Seděl jsem tam já a vedle mě Janko a nad námi stála ta dvě ožralá hovada. Řvali na nás a jeden se začal ohánět pěstí. Čistě teoreticky se v tomto okamžiku člověk v naší situaci nemohl bránit, jelikož sáhnout na mazáka, to byl ten nejtěžší zločin. Tam by hrozilo, že by tento bránící se nemusel být pak povýšen na starého, což by mu dělalo celý další rok problém.

Mě to ale bylo jedno. A věděl jsem, že když mě udeří, tak na něj skočim a on pak pofrčí na marodku. Čímž bych si dost posral vojnu, ale já věděl, že jiná možnost pro mě není. On to z mého pohledu taky evidentně pochopil, takže druhý den Janko vyprávěl lampasákům, že spadl ze schodů, páč jeho hlava vypadala, jako by jí strčil do úlu nasraných včel. Mě se ani nedotkl. Víte, Vidláku, ona ta hrdost nemusí vždy vyústit k vyhladovění, občas může vést k tomu, že se vás soupeř zalekne a nezaútočí.

Průměrný počet slepic: 1.6 (10 hlasů)

Nejsem si jist, že se tento příměr dá vztáhnout na současnou geopolitickou situaci. Rus se jaksi nezalekl. Ukrajinec vyskočil ze židle, dal Rusovi jednu do zubů a teď leží na zemi, Rus do něj kope, kope a kope. Není mu nic platné, že mu pomáhá americký a britský kamarád. Není mu nic platné, že občas Rusa bolestivě trefí. Rus v tomto případě není ožralý mazák, který machruje. Spíš to bude chladně kalkulující psychopatický mazák, který je připraven ukrajinského bažanta ukopat, když to jinak nepůjde. Otázka na Ukrajinu by mohla být stejná jako otázka na Vás... je lepší být ukopán, nebo přežít? 

Ukrajinec už Vaší metodu použil. Ale útočník nepřestal, naopak docela přitvrdil a stále přitvrzuje. Já bych byl raději, kdyby na takové situace vůbec nedošlo. Byl bych raději, kdyby se rvačkám předcházelo. 

Já i vy víme, jak to dopadne. Víme, že EU půjde do kytek, Ukrajina půjde do kytek, všechno půjde do kytek a Rusko vyhraje. Já si to připouštím a přemýšlím, jak v tomto novém světě žít. Vy to budete muset udělat taky. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Ještě za komančů, když vy jste plácal na pískovišti bábovičky támhle na plzeňsku, jsem sice byl už na třech seznamech STB, ale ekonomicky se mi nevedlo špatně. Dneska taky držkuju, ale mám se ekonomicky nadstandartně. Myslím, že dokáži přežít a uživit rodinu v jakémkoli režimu.

Akorát si teď marně povzdechnu. Asi by se mi líbilo žít v lepším světě. Tento kolem nás se mi moc nelíbí. Ne, kvůli mě, ale kvůli potomkům. Tak si tady občas zadržkuji. Ale vy jste fajn chlap a necháte mě to dělat i když u toho používám vulgární slova. Já se vyzuřím, vypustím jak papiňák trochu páry a je zase klídek.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Jak jsem výš zmiňoval tu rodinu, tak zítra mě zde omluvte. Jedu na svatbu. Žení se synovec. Oni sice už mají 4 děti, ale teď se rozhodli, že se vezmou. Halt nová doba. Já jsem kdysi prvně poklekl před svou nastávající, ona řekla ano a pak jsem makal na jejím otěhotnění. Dnes to mají asi nějak jinak.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

Pane Bernarde dost se divim vam jako pry pravemu Sudetakovi nenapadlo ,že se nechate utiskovat od neomarxisticke česke vlady,když hned vedle mate solidni Socialni stat,ktery plati na př pokladnim v Lidlu dnes 14 eur na hodinu a to namaji nic na praci než šsoupat tovar sem a tam!

Jako devorubec argumentujete,že vaši.Pepici vydělvaji 40 099 tisic a to s nim už ani nehne! Neuvědomujete si,že prostě nejsou dostatečn zdaněni tak. na osttni smoli!
Proto natal čas boje za odstraněni kpitlismu BeZ přivlstků nejhoršiho druhu kapitalismu vychzejiciho z GANGSTERISMU!
Za instalci toho swinstva se nam president ODS dodnes neomluvil proto tdy bloudite mezi nami válečniky Solidarity a neznate ani definici Socialniho statu,ktery si nahrabal tolik penez q,že může žit bez Putinova plynu zacpal k tomu i SP zwei, aby jsme i my konečne zmodratli!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

V červnu jsem psal fakturu na 107 000. Náklady cca 3,5 litru benzínu denně, 1,5 litru oleje, krapet nafty, než dojedu do práce a pak nějaká amortizace na auťák a pily. Jo a taky musím poslat měsíčně 4 litry sociálce na cigoše a něco berňáku.

Víš, Aničko, když mi pak zbyde 80 kolíků čistého měsíčně, tak mě se nějak ten zlotřilý kapitalismus, který mě tak hrozně ožebračuje, nějak svrhávat nechce.

Průměrný počet slepic: 1.4 (7 hlasů)

Já mám pochopitelně na výběr.

Buďto budu úpět pod kapitalistickým jhem, v neděli budu mít dva středně propečené stejky, na konci srpna frčet na spodek Itálie do apartmánu s výhledem na moře na dva týdny, už jsem si koupil k tomuto účelu košili z hedvábí s palmamy.

Nebo mohu, když to vezmou do ruky socialisti, neúpět, ale pak budu mít v neděli buřtguláš a pofrčím na týden na Mácháč.

Aničko, já radši budu úpět drcen tím kapitalistou. Ta druhá možnost se mi líbí míň.

Průměrný počet slepic: 1.9 (8 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Berrnarde, já Vás chápu... ale dovolte mi dotaz... samozřejmě Vám nic podobného nepřeji, ale co když budete kácet v těžkém terénu, uděláte chybičku a nějaký statný smrk vám přerazí záda? Tak akorát... abyste nebyl na vozíku a nepřiznali vám invalidní důchod, ale dost na to, aby vám vaše svalnaté ruce už nic nevydělaly... 

Jo, dokud Vás kapitalista drtí výdělkem 80 kolíků měsíčně, tak se ten útisk dá jistě vydržet. Ale až vás bude drtit doma, kdy si ani do kotle nenaštípete dříví,  budete chodit ohnutý a nepoužitelný, to už tak příjemné nebude. Člověk se stává levičákem, pokud zažije takovou zkušenost. Ani ne na sobě. Třeba na někom z rodiny či přátel.

Výhoda kapitalismu je v tom, že když makáte, tak můžete do na dovču do Itálie. Nevýhoda je v tom, že když nemůžete makat, tak chcípnete. 

Nevýhoda socialismu je v tom, že i když makáte, tak můžete jen na Mácháč. Výhoda je v tom, že na ten Mácháč můžete, i když nemakáte, protože jste přeražený. 

Volební preference se nakonec rozloží vždycky podle osobní životní zkušenosti. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

tak už tuto práci dělat moci dál nebudu. Jelikož jsem osvč od roku 92, tak si nedělám příliš iluze o svém důchodu. Ale mám výkonnou manželku. Jí kšeft jde dost dobře, bylo by sice hůř, ale furt bychom na ty stejky měli. Ale ona je taky osvč. Může se tam něco podělat a i když se nepodělá, tak i ona jednou bude mít dost tragický důchod.

Jenomže my toto víme už dnes. Proto se na to už dnes připravujeme. Topení mám zadáčo a až pak budu s tou přeraženou páteří, tak v lese mám dost kámošů, takže ho už asi zadáčo mít nebudu, ale rozhodně ho splaším levnějš, než většina národa.  Bydlíme ve svém, tudíž nájem neplatíme. A strategicky jsme si nekoupili rodinný baráček, ale činžák, takže k těm pár šupům důchodu, které nám usmrkne stát, nám budou chodit na účet nájmy těch, kteří bydlí v našich bytech.

Děkuji vám, Vidláku. Tímto postem jste mi fakt dost nahrál. My, pravičáci, totiž počítáme dopředu s tím, že se to jednou může posrat, tak už se na to dnes připravujeme. Socialista je pěkně zaopatřenej a když se to pak posere, tak vykulí oči, nastaví dlaň a pak se diví, že mu do ní nasypali málo. My už dnes nepočítáme s tím, že nám někdo něco do té dlaně nasype a jestli nasype, bude to už takový bonus navíc. Ale dokážeme vyžít i bez toho i když už nebudeme pracovně aktivní.

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

Já sice dnes veškeré peníze sypu do baráku, ale kdysi a zase jednou v tom hodlám pokračovat, jsem, když se mi podařilo něco dát stranou, tož jsem zakoupil zlaté destičky s certifikátem. Ty mám zašité a hodlám jim pak pořizovat kamošky. A serte na rady vyštudovaných ekonomických poradců, ale v tomto věřte dřevorubci. Vysvětlím vám proč.

Když bude v budoucnu ekonomická situace dobrá, tak zlato půjde dolů, ale vy ho potřebovat nebudete, takže v poho. Když přijde fakt průser, přijde hyperinflace a jedničky a nuly na vašich spořících účtech ztratí smysl, pak zlato vyletí nahoru. Zlato má jednu úžasnou vlastnost. Čím je hůř, tím je jeho cena vyšší.

Toto má odpověď, toto má rada teď. Udělejte s touto informací co chcete, jste dospělej, je to na vás.

 

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

A které certifikované slitky doporučujete? Já koukal onehdá na mince ČNB a vyděsil mě rozdíl mezi cenou komodity a cenou těch mincí...

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Proč mince? Když vám vyrazí mince, cena bude pochopitelně vyšší, jelikož si k tomu kupujete přidanou hodnotu toho vyražení, před tím někdo musel navrhnout, co na ní bude. Vy kupujte čistě tu komoditu.

Ale ono je to vlastně jedno. Mrkněte, jak nám se mrská ten bitkoin. Ten nekupujte, to radí dřevorubec, kupte klíďo i ty krapet předražené mince. Protože až je koupíte, budete mít v ruce hodnotu, které vám žádné technologie ani revoluce nedokáží dokurvit.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

No já čekal, že tam nárůst bude, ale jednotky procent. Jenže ono je to 50% a víc! Takže jsem zatím nerozhodnutý s tím, že momentálně vedou slitky. BTC je nanic, to jsem nikdy neuvažoval.

Zatím bez slepic

Kapitalismus,ktery mate rad skončil 29.3.2019 !Opakuji vam znovu znovu !Tak jako kdysi feudalismus přešel na kapitalismus tak se nyni tvoři už delši dobu nova ERA!

Je ještě bez nazvu,ale rozhodnuti banksterů u nejde odvolat a jak vite jde ho jen ODKLADAT!!!Chtěli to udělt hned ajde to v čaše i 5 dnů instalovat,ale tehdy je president Ameru uprosil ať to udělaji PO VOLBACH tj v lednu 22,ale zgablo,Trampovi nařidili volby prohrat a bidetovi do toho vlezl WOWA a teď michá kašičku na zelenem rendličku systemem BRICS a M. W.S po svem ten strejda Putin!
Přece na mě nebudete naštvany ja totiž jsem husička a kažu Pravdu ,copak za to mohu že jste dřevorubec a skoro takovy ignorant jako vlada neomarxistů?
No ni brouku?

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

Sice občas některé vaše věty nepoberu, ale jinak jste mi sympatická.

Akorát se mě poněkud dotklo v nadpisu výše vašeho uvedeného postu, že mi píšete: "nechápete co piči".

Já od konce vojny až do svatby jsem se tomuto tématu dost věnoval, hodně jsem toho prostudoval a jsem si jist, že piči chápu.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Cizákům patří daň 90%. Bereš, Berní?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Tam si za to stat dovaži tolik ekonomickych migrantů kolik chce!Některe města jsou už obsazena a policie se tam boji strčit nos!

To ma tu vyhodu,že ten kdo ve SWERIGE statě neinvestuje může bunkrovat v daňovych rajich, ale pouze DESETI procenty a na zlate slitky jako v naši republice NEDOSAHNE!
Upozornuji vas že v novem systemu planovsnem po kapitalismu vam zabavi nejen vaše penize,ale i činžaky a veškera aktiva!Dostanete Socialni kredit uprcnete dusik a stahnou vam body!Koupite si maso misto ponrav. a budete potrestan!
Vyberou vam z konta body a bitkoin a zlato nebude k ničemu!
NEBUDETE nic vlastnit,ale budete spolu s neomarxistickymi piratskymi zločcinci ŠŤASTNI!!!
To prostudujte pacani a vcas!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Tam si za to stat dovaži tolik ekonomickych migrantů kolik chce!Některe města jsou už obsazena a policie se tam boji strčit nos!

To ma tu vyhodu,že ten kdo ve SWERIGE statě neinvestuje může bunkrovat v daňovych rajich, ale pouze DESETI procenty a na zlate slitky jako v naši republice NEDOSAHNE!
Upozornuji vas že v novem systemu planovsnem po kapitalismu vam zabavi nejen vaše penize,ale i činžaky a veškera aktiva!Dostanete Socialni kredit uprcnete dusik a stahnou vam body!Koupite si maso misto ponrav. a budete potrestan!
Vyberou vam z konta body a bitkoin a zlato nebude k ničemu!
NEBUDETE nic vlastnit,ale budete spolu s neomarxistickymi piratskymi zločcinci ŠŤASTNI!!!
To prostudujte pacani a vcas!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Opustit často kritizovanou burzu v Lipsku by nedávalo smysl. Cenu elektřiny by to nezměnilo. Například na pražské burze nebo burze v Budapešti jsou ceny dokonce vyšší, upozornil polostátní energetický gigant ČEZ.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dl…

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

šmejdi z ČEZu říkají co chtějí. Hlavně ať se hodně napakují na chudém národu. Na každého jednou dojde a na každou svini se prý vaří voda. Je to jenom otázka času..

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

A co se vysrat na všechny ty burzy a posílat to přímo odběratelům za slušnou cenu, když už na stavby těch elektráren kdysi i teď přispěli z daní?

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

už nebude nikdy nic levnější než v okolních zemích. Češi jsou nejméně 3x prohandlovaným národem. Jejich skutečným náboženstvím je: Kde můžeš, tam okradni i toho bližního svého!

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Bernarde, moje prababička byla podle vyprávění dost tvrdá antisemitka. Obyčejná vesnická žena z malého hospodářství, ve spádové oblasti městečka s početnou židovskou komunitou v době konce R-U a první republiky. Sama hluboce věřící katolička, hodná, rozdala by se pro blízké i bližní. Až na ty Židy. Její zkušenost byla logicky omezena oblastí, kde žila a pracovala. Takže znala jen Židy jako ty lidi, kteří se s Čechy nebaví, když už, tak německy, když už nějak česky, tak zásadně na tykačku a dost vulgárně, zejména pak s těmi, kteří byli pod úrovní městského obchodnického stavu, jež měli Židé celý pod palcem. A to byli automaticky všichni vesničani. I ten nejchudší židovský hokynář se snažil každého co nejvíc odrbat, zejména pak vesnický póvl, který neměl přehled o tržních cenách. Babička jim to nežrala, uměla s nima hrát tu jejich hru na pohyblivé ceny, podpultové zboží, bohadomáhání se, licitování... A taky jí to pořádně sralo. A protože Židé drželi monopol, jinak to nešlo. Jezdit do většího města pro kus mýdla byl drahý a dlouhý špás. S rozvojem průmyslu přišly fabriky i do těchto končin, načež se majitelé pochopitelně rekrutovali z bohatých měšťanů. Jestli se nepletu, tak 4 z 5 významných fabrik drželi Židé. A rozhodně se se zaměstnanci nesrali, to ale nikdo, jenže ono to není tak vidět, když není s čím porovnávat. Pro ně byl tedy dělník póvl, společensky, navíc i nábožensky. Sami vždy vytvářeli bariéru neprostupnosti a nekomunikace skrz náboženskou obec a uzavřenost, i když už dávno nemuseli, žádná ghetta nebyla, a tímhle to pravděpodobně dorazili. Když je pak Němci lifrovali do vlaků, nikoho to nemrzelo. Proč by mělo?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podotýkám, že měli jet na nucené práce, které jim vyměřili Němci, kterým na lokální úrovni vždy lezli do zadku, což je takový ten uzavřený kruh spravedlnosti, očima tehdejších lidí. Nikdo netušil nic o Osvětimi atp.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slyšela jsem ,že každeho z vas panbuh miluje podle toho kolik ma peeněz.Tak to bych taky brala ,ale pry ve statě ,kde žijete považujete prry lidi za svoje nepřatele,stejně jako pan Zeli na Ukrajině a tak klidně dobil hlavně svoje fašisty z Mariupolu,kteři si seděli hezky v klidu v zaječi mysleli si,že pro ně valka skončila!

A teď jako pravy Sudetak taky nechcete chranit solidarně svůj lid před vladnim ceskym neomarxismemktery plati jen třetinu mezd!
Proto vas plně chapu a. dejte ty kulky jelenům.
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Bůh je nemiluje,spíš banky ve Švýcarsku,protože každý žid má tam uložené peníze,když ví,že o ně nepřijde a za kteréhokoliv režimu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem Žid, svého času jsem měl tři krámy a pokusím se vám na konkrétním příkladu ukázat, jak jsem odrbával zákazníky. Jo, měl jsem zverimexy.

To mi takhle jednou přišla k odrbání taková starší paní se psem, který byl totálně zablešený, ona, že už si s tím neví rady, tak se rozhodla pro radikální řešení. "Dejte mi támhleten obojek Kiltix, pak si vezmu ten větší sprej Frontline, ještě mi přibalte od Bayeru te spot on a i ten pudr od Bolfa". A vše to hodlala na toho psa aplikovat. Pro mě, jako správného žiďáckého obchodníka to znamenalo, že jsem jí mohl z těch antiparazitik prodat ty nejdražší kousky a měl bych zisk. Jenomže obchodník by kromě výdělku měl mít i profesionální čest a já věděl, že to není dobrý nápad. Tak jsem to té paní rozmluvil. Říkám jí, že každá ta věc sama o sobě je dost agresivní a když jí použije najednou, tak by taky mohla spolu s blechami odrovnat i toho psa. Tak jsme se nakonec dohodli, že začneme tím Frontlinem a ona pak za týden přijde i se psem, mrkneme na to a zvolíme pak další strategii. Problém jsme nakonec vyřešili. Já jí neodrbal jednorázově, ale tato paní byla s našimi službami spokojená a dodnes je to stálá zákaznice v krámu mojí ženy.

Z každého jejího nákupu máme zisk. A teď se zeptám. Odrbáváme ji?

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Já píšu o době desátých až třicátých let 20. století, kdy byl hojně zneužíván lokální monopol a "zbožokazičství" byla obvyklá praktika. Ostatně pochybuju, že by i bez Hitlera dneska existovala nějaká uzavřená židovská komunita. Už ve třicátých letech na to především židovský proletariát sral ve velkým, děcka normálně čutala mičudu, místo aby seděla v nedělní židovské škole a šrotila hebrejské poučky. Můj odhad je, že by se ten staletími živený rozdíl mezi oběma komunitama do 70. let 20. století nenásilně smazal, nebýt Hitlera a komančů.

Ten můj příspěvek vůbec není o Vás! Je jen o pohledu na věc v dané době, kterou je nutno vnímat pouze v kontextu té doby, ne paušálně. Já nepochybuju, že i mezi Židy v té době byl poctivý židovský obchodník, který se choval k zákazníkům slušně, stejně jako existoval bezpočet šmejdů české a německé národnosti. Spíš narážím na to, co slýchám opakovaně, tedy proč s tím lidi tehdá něco neudělali, když Němci hnali Židy do vlaků? Někdy to mohlo být především proto, že měli Židů také plné zuby a především že ten problém vnímali jako problém "mezi Němci" (protože většina Židů byla i na českém venkově německy mluvící, a to i za Československa). A zajímá mne, jak se na ten historický kontext díváte Vy, protože to přece jen vidíte z té druhé strany. A propos, provozujete židovské náboženství, nebo jste Židem jen částečným původem? To je taky dost zásadní fakt...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Po matce, takže na 100%.

A věřte mi, že by mě nikdy nenapadlo se tímto ohánět. Každý jsme nějaký. Ale když furt někde čtu, co jsme za zmrdy, tak se mi nedivte, že se mi to nelíbí a ohradím se.

Víte, my tady máme vietnamskou večerku a já tam občas chodím. Tam sedí taková starší vietnamská paní a já sleduji, jak tam vlítnou mladší lidé, řeknou- máš malborky? Oni této starší ženě tykají, nepozdraví, chovají se k ní jako ke kusu hadru. Já, když tam přijdu, vždy slušně pozdravím, zásadně jí vykám a když odcházím, tak se s ní zase pozdravem rozloučím. A ona si mě oblíbila, takže když moje útrata je třeba 153, tak ona řekne šťopade. Já vidím na kase tu cifru, tak jí dám šťopade a k tomu ještě pětikorunu. My se navzájem pereme o dýška. Ona se vždycky zasměje, já se rozloučím a odejdu. A je úplně jedno, jestli ona je buddhistka a já nevěřící Žid. Chováme se k sobě navzájem slušně a respektujeme se.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Já vím, že se v židovské kultuře dědí po matce, ale nevím, jestli "původ" nebo "příslušnost k náboženské obci".

Ad Vietnamci - já mám teda zkušenost, že v devadesátkách zásadně tykali oni:-) Bylo to kvůli jazykové bariéře, sotva sešmudlali dvě slova dohromady...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Zaroveň s penězi jim novy system hned po konci kapitalsmu chce vzit naboženstvi,majetek a moc! Nebudou moqci ani kviknout a budou Araby přečisleni nebot se tam budou cpat kravami a mnozit se tak dobře .
No mohla bych se třeba dat přede1lělat na židovku,ale pote co seq se dozvěděla co jim kapitaliste chtěji udělat a co se s nima v tom jejich koncentraku @@@ stane pry dokonce v brzke budqoqucnosti to vypada na krach celeho jejich naroda,oni si @to nedaji řict a le@zou do opratqky neomarxistům, těši se,na socialni q kredit,qqqq NZP a dalšqi vymoenosti zelneq ideologie jqako je pojidani ponrav a tak!
Viděla jsem prvni baliky moučnych červů,no pry pro zviata ,ale pry je kupuji a maji některé praske kavarny jako pochoutku v jidelničku!
To by mohlo byt něco i pro pana Bernarda,ktery by zde mohl dat seznam lesnich JEDLYCH hlist,kdyby tedy hrozil ten hladomor nebo co nebo jak!
No ni?
Qaaaaaaásssssssssss

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nezapomeňte, že jsem měl zverimexy. Kromě moučných červů, bylo li by libo cvrčky, nebo vypasená sarančata, to jsem měl taky. Nejhnusnější byla pro malé hady ta růžová myší holátka, která jsem odchovával v té zadní místnosti. Moje Maruška milovala dospělé potkany, ale ona už měla asi dva metry. Jo, šlo o samičku hroznýše královského. Jenže já jí občas nechal otevřené terárko, aby se mohla proběhnout po bytě, to měla ráda a když u mě byla poprvé na návštěvě moje dnešní žena, jak jsem jí pozval na tu sbírku motýlů, zapomněl jsem jí říct o Marušce a ona, když si na ní málem sedla, tak mi pak po roce, když jsem jí žádal o ruku sdělila, že buďto Maruška, nebo ona, tak Maruška musela z baráku. Ale nebojte, dal jsem jí do dobrých rukou.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pozoruji že jse donutil Vidláka odkrýt karty. Předtím pořád mluvil o tom, jak nechce ani Brusel, ani Rusko, že budeme samostatní atd.
A ted už nepokrytě mluví o tom, že chce na východní loď.
Tak mu popřejme šťastnou plavbu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)