Co dál?

Autor
Štítky

Na začátku První světové války si všichni bez výjimky představovali, že válka bude krátká. Prostě to přišlo, mobilizovalo se, armády se daly na pochod, o vítězství se nepochybovalo, za chvíli prý bude po všem, mrtvé opláčeme a vše se vrátí do původních kolejí. Generálové, politici, štáby, intelektuálové, elity i prostí lidé byli přesvědčeni o brzkém konci. Mýlili se. 

Obdobný pocit mám i z dnešní koroňácké epidemie. Stalo se to, všude přijali opatření, nebo je brzy pod tlakem hromadících se mrtvol napříč stavy i rody přijmou. Proběhne nějaká ta karanténa, lidi zůstanou doma... a pak se přece všechno vrátí do původních kolejí, případně bude epidemie využito na předpokládané cíle, ať už je to zelená politika, antimigrační politika, rozpad EU, přehodnocení zahraničních vztahů, bourání Koněvovy sochy a podobně. Každopádně za chvíli bude přece po všem a Prymula si přece nemůže dovolit házet do placu nějaké hlášky o tom, že hranice zůstanou zavřené dva roky. 

Petr Kubáč se na svém blogu oprávněně ptal, jestli má vláda nějakou exit strategy, tedy jestli vláda tuší, co dál. Řekl bych, že netuší a v této chvíli to netuší nikdo, dokonce ani politbyro v Číně ještě nic neví. On ten Koroňák je prostě problém jaký tu ještě nebyl. Vymyslet nějakou funkční strategii proti něčemu o čem skoro nic nevíme... vlastně si současnými opatřeními jenom kupujeme čas. 

V podstatě se nabízejí tři varianty: 

První bych pojmenoval ala Čína - prostě tu breberku porazit silou tak nějak povojensku. Všechny zadrátovat doma, uzavřít oblasti, izolovat ložiska, léčit, testovat, pálit mrtvoly, dokud virus nevyhasne nedostatkem lidí k nakažení. 

O druhou se pokoušel blahé paměti Boris Johnson a s ním další evropští politici. Udělat tu stádní imunitu. S breberkou nebojovat, jen zmírňovat následky. Jenže se brzy ukázalo, že to pozabíjí nejen obyčejné důchodce v LDNkách a domovech pro seniory, ale i důchodce v královkém paláci, sněmovně Lordů i v drahých vilách na Azurovém pobřeží. Poměrně rychle si to rozmysleli... 

Třetí strategie je ta, kterou máme my a vlastně všichni ostatní. Lišíme se jen dobou po kterou se váhalo. Tak nějak tu epidemii řízeně držet v určitých mezích, nepřehltit pokud možno zdravotní systém, udělat maximum snesitelných opatření a pak se dívat, jak se z exponenciálních přírůstků stanou lineární. Až na pár výjimek realita dohnala všechny země k tomuto postupu. 

Problém je v tom, že ke krátké válce vede jen ta stádní imunita, která ale jako vedlejší produkt zcela rozvrátí a zničí společnost. Nejde jen o důchodce v domovech po kterých vlastně neštěkne pes, ale ono je tu dost důchodců i v řídících funkcích. V politice je všem kolem šedesátky a všichni by si chtěli ještě užít nakradené peníze a ne přijít o kejhák. Epidemie může odeznít, ale může pokračovat válka v ulicích jinými prostředky. 

Čína svojí strategií virus porazila. Měla na to prostředky, které zřejmě nikdo jiný nemá. Od  direktivních praktik řízení, přes skromné a disciplinované obyvatelstvo a obrovské zdroje. Ale teď musí být ve střehu, odkud to znovu přijde. Musí se zapouzdřit, opatření se uvolňují pozvolna, ba vůbec. Je nutné mít přehled o všech z ciziny, je třeba je prověřovat a kdykoliv může přijít další nutná mobilizace sil pro izolování nového ložiska zase někde jinde. Cestování? Neexistuje. 

My v Evropě si naší řízenou epidemií kupujeme čas. Aby se nenaplnily kapacity ventilátorů, aby se vyrobily nové, aby zdravotníci stíhali ošetřovat pacienty... Lišíme se jen v tom, kdy ta opatření přišla a kolik lidí umřelo dřív než se povedlo dostat epidemii pod kontrolu. A pak? Testování, karantény, občasná plošná opatření, trvalý přehled. Cestování? Neexistuje. 

Vidlácky se ptám... je vlastně nějaký rozdíl mezi strategií ala Čína a Evropa? Tedy pro obyčejného proletáříčka. Z hlediska světovlády je čínská strategie jednoznačně progresívnější.  Ale pro obyčejného dělníka  v tom vlastně není rozdíl. Všechno je drahé, protože se musí pečovat o jeho veřejné zdraví pomocí šmírování, teploměrů, kamer, týmů zdravotníků a dostatku plicních ventilátorů a pořád bude někde nějaká země, která nedělala nic, je rozvrácená a slouží jako odstrašující příklad. 

A pořád visí ve vzduchu to základní nebezpečí, že breberku někdo odkudsi doveze a bude trvat dlouho než si toho někdo všimne a zase budeme v karanténě, zase se nebude vyrábět, zase bude bída, drahota a hlad.  

V této chvíli nevěřím, že má někdo jasno, co s tím dál. Jestli lze z Koroňáku udělat chřipečku pomocí postupného získání imunity, nebo se prostě bude čekat na vakcínu a do té doby budeme mít válečné časy a budeme se muset spokojit jen se základními potřebami, které někdy ani nebudou?

Budeme žít ve světě, kdy někdy po šedesátce dostane člověk koroňáka a ten ho odpraví? Nebo to bude svět, kdy se bude sedět doma a chodit do práce a nic k tomu? Kdy se setřou rozdíly mezi demokracií či diktaturou, protože kromě pár vyvolených nebude stejně nikdo nic smět ať už žije v Čině, Rusku nebo USA? 

Když teď sedíme doma ve stavu nouze a nikam nesmíme, jak se tato demokratická situace liší od té totalitní Čínské? Ptám se, jakou další výhodu má naše demokracie? Bude o všechny nějak postaráno? Bude to tu alespoň takové, aby lidi neměli hlad a měli střechu nad hlavou? Nebo bude chudák nezaměstnaný občan vzhlížet k Říši středu, protože tam se má proletář také bídně, ale alespoň má kus žvance a kde spát? 

Já bych tomu Prymulovi ty dva roky zavřených hranic věřil. A uvedený termín dal jen proto, že je dostatečně dlouhý a na delší si netroufl ani on sám.  

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

nyní velmi dobře vidíme, co všechno k životu NENÍ potřeba, resp. kolik profesí, potažmo úřadů, je tak nějak - jak to napsat slušně, dejme tomu - zbytných.

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

a došlo mi že je to pravda
CO sklady v každé obci.....Babiš dnes.......přeposílejte těm chytrým

Tak masky pro koně nevím, ale měl jsem hotely zařazené do systému CO a v každémbyla zapečetěná místnost/sklad zdrav.materiálu,který jsem jednou ročně spoluodemykal, aby si tam udělali iventuru, Narváno m.j. chirurg. rouškama, obleky, obvaz.materiálem, kanystry s desinfekcí, nosítky, ..Jak by se dnes hodilo, kdyby byla CO funkční !
Babiš dnes.................přeposílejte těm chytrým. Přeposílám jen chytrým.. protože i genialita má hranice ale lidská tupost né, a pro blbce je škoda slov.

K tomu zlému Babišovi.Co po něm kurva chcete ??? To máte lidi tak krátkou paměť ??? Po komunistech zdědili takzvaní demokraté narvané sklady CO. Vše rozkradli a rozprodali. Každá větší vesnice měla sklad civilní obrany, každá vesnice měla krizový plán a každá vesnice měla i kryty v pro případ války. Byly to třeba jen sklepy, ale byly, vědělo se o nich Plynové masky byly i pro koně a dnes nejsou ani blbý roušky. A kdo to vše tak zkurvil ??? No přeci ODS, TOP09 a KDU-ČSL. To už nevíte ??? Poděkujte tedy především těm Kalouskům, Havlům, Schwarzenbergům, Kasalům, Bartoškům a dalším. Systém CO se budoval desetiletí, pak přišli ti demokrati a během cca pěti let z toho všeho zbyla jen ožraná kost a po Babišovi teď chcete zázraky ??? To stojí velké peníze a navíc propracovaný systém CO, ale i armády chtěl u nás západ prvotně zlikvidovat, což se mu bezezbytku povedlo. Že jsme teď téměř bezbranní snad konečně vidíte a jsou na tom všechny post-socialistické země stejně.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ema.
Zeptejte se mailem,proč tam není jméno Klaus,on hrál první housle.
Proč Luxe nazvali had na tři,jediný co viděl do karet Klusovi a byl proti tomu,co chtěl Klaus a co máme teď.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prymula prý udělal kotrmelec a na DVTV/komu to jen patří/ prohlásil že chce promořovat/, tedy prý řízeně. JO Johnson taky promořoval... asi už mu došlo, jak blbý to byl nápad.... Šmucler zajásal. i když lituji jeho pacienty... na promořování je geroj.
zemědělče nevím, ale myslím, že takhle to není trestný - tedy pokud se vyznám v zákonech

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

kdyže to byla ustanovena ta krizová komise s opozičními politiky. Jak se mi zdá, zapracovali perfektně a promptně... jo jo

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

to bylo politicky vysvětleno, že budeme mít společnou promořenou Evropu. Montovny a totaleinsatz pojedou na plné obrátky a vymýcení umweltsau +60 vyřeší důchodovou reformu a příští volby.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

ema.
Sdělení Prymuly je v rozporu s Hipokratovou přísahou.
To už mohl také říci,necháme pochcípat půlku občanů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

takhle to asi není trestný...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

No dneska už je jasno. Pan Prymula změnil názor:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/populaci-potrebuje….
Asi mu přišli notičky z brusele. Není přece možné, aby v té ,,vyspělé" západní europě(myšleno na západ od nás) umírali na tenhle moribundus tisíce lidí a u nás jen desítky. Je potřeba to sjednotit. Tak promoříme obyvatelstvo. Bytů je málo, je potřeba je uvolnit. Vyplácí se moc důchodů, je potřeba důchodce eliminovat. Nebude ani potřeba tolik příspěvků na bydlení atd,atd. Asi by bylo potřeba podat kolektivní trestní oznámení o pokus genocidy části vlastního obyvatelstva. Toho rizikového. Těch starých, hloupých a ošklivých. Jako jsem i já. Tolik k té zbytnosti. Úřadů se to netkne ani náhodou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

top erectile dysfunction doctors in tx <a href=http://erectiledysfunctionpillscvs.com/#>erection pills online</a> solutions to erectile dysfunction

Zatím bez slepic

erectile support <a href=http://erectiledysfunctionpillscvs.com/#>buy erectile dysfunction medications online</a> why sudden erectile dysfunction

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

přišel jako první Prof. Dr. Lothar H. Wieler, prezident Robert Koch-Institutu, hlavní to vědecké autority také přes CV-19 v Německu. Babiš a Prymula to jen opsali.
Ostatně, k čemu by nám byly otevřené hranice z naší strany, když je Němci neotevřou.
Fakt mne zlobí ten český pohled na svět od kapličky na Řípu.

Průměrný počet slepic: 3.6 (28 hlasů)

Co když německý Lothar opisoval nejdříve od českého Prymuly, nebo se hraje na první druhý.....kdo FIRST?

Němci hranici otevřeli (vlastně ani nezavřeli) ihned pro NAŠE doktory a sociální pracovníky a ještě Anděla volala a tlačila na Babiše, aby ti doktoři a sestry od "české kapličky" nepřestali do "říše nad kterou slunko nezapadá" jezdit, aby jim to špičkové zdravotnictví (kapacity sem, kapacity tam) nekleklo.
A až přijde sklizeň, bude to stejné, možná bude i letecký most pro gastarbeitery z kolonií i odjinud....
******
P:S:
Mne zase zlobí ten povýšený pohled na "český pohled" s tím despektem i s kapličkou, aby jste se z Němců neposrali, vy snad nemůžete být ČEŠI, nejste NĚMEC?
Co to s lidma jako Vy je?! (a to ani nejste z PAL)...

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

Ale ten malý pohled má občas každý, Vidlák opisoval, že podle Kubáče nemá exit strategiu, ale když si člověk přečte "kubáčovu exit strategiu", a slyšel co říkal Prymula 14 dní před Kubáčovým článkem tak zjistí, že si chce položit otázku "neopisoval Kubáč od Prymuly"?

Jinak řečeno, každý vkládá někomu do úst co řekl/neřel, že má/nemá, ale málo kdo poslouchal toho druhého.
Jasně můžu říkat, že někoho omlouvá, že "neslyšel", ale u Kubáče jako doktora neomlouvá, že "neslyšel", že jedna jeho navrhnutá strategie je vlastně paste+copy co říká prymula opakovaně.

Tím nechci říci, že člověk dál nebude číst Kubáče, nebo Vidláka, že cituje a neověří, ale jaksi Majko, sama děláš co vyčítáš, a to bráním někoho, komu 9z10 případů odporuju k tomu co píše(Lacovi) ;)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Souhlasím s Vámi Majko, na tohle jsem také alergický!

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Presne.

Vzdy se nekdo snazi dokazovat, ze jinde jsou lepsi? Kdyz se nekdo cejti menecenej, tak at to rika sam za sebe. At rika "Ja menecenej". Ne at obchazi ostatni a vnucuje jim, ze tam za kopcem a louzi to davno vedeli a ten nas to jen opsal.

Jo, samozrejme, opisuje se. Jenze to od nepameti a vsude. Uz stari Rekove opsali kazdej dobrej napad, kterej kde videli a stari Rimane, ti pro jistotu opsali celou reckou kulturu tak dokonale, ze jejich chramy vypadaly jak ty recke, deti jim ucili vzdelani recti filosofove, vychodni pulka imperia mluvila recky a rimska rise ve skutecnosti padla az padem Konstantinopole 1453 takze asi 40 let pred objevenim Ameriky.

Nemci celou valku nechavali svy lokomotivy ospany od Anglicanu, misto aby si vymysleli svoje na dieslovy motory vlastniho napadu.

Platime papirovejma bankovkama vynalezenejma v Cine. Celej svet pouziva stridavej proud, takze ani nevime, jestli jsme to opsali od Srbu nebo Americanu. Vakcinaci vymyslel Francouz a antibiotika Anglican.

Vubec nema smysl takhle uvazovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

musí být od kapličky na Řípu. Pohledu z Mockby, Berlína, Vídně, Brusele a Fašingtonu se v zásadě vzdávat nemusíme, ale pak to nebude pohled český.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Wieler s tím (mediálně) přišel 17. března, Prymula (mediálně) 20. března.
Kdo od koho opisoval tedy není snadné určit, protože nevíme, kdy to který z nich ŘEKL.
BTW: Prymula je úplně stejný prof. Dr. jako Wieler. Buď tedy titulujte oba stejně, nebo netitulujte.

Pokud Vám vadí být Čechem, přihlaste se k nějaké jiné národnosti nebo si rovnou požádejte o jiné občanství. V dnešní době tomu nic nebrání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč by to mnozí měli žádat,když to dostanou hned při narození,jen o tom nemluví.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Laco, povidejte o epidemiologii trochu vic. Ten Wieler, on vymyslel epidemiologii ? Sedli si jednou takhle vecer ke stolu, psal celou noc a mel to vymysleny?

Co Girolamo Fracastoro, John Graunt, John Snow ? Co nase armada? Ta se nepripravovala na biologickou valku?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Počínaje mojí kritičkou Majkou jsem dostal pořádně do kožichu za to že píšu pravdu. Prý pomlouvám Čechy.
Omyl.
Já jen píšu, že spousta z Čechů vidí svět jako pohled od kapličky na Řípu směrem k pohraničním horám a myslí si, že to území mezi Řípem a těmi horami je ten velký svět, kde se o všem rozhoduje. Ostatně tento názor není můj původní. Petr Robejšek napsal na toto téma knihu "Svět viděný z Řípu".
Ne v Čechách se nerozhoduje téměř o ničem. Možná tak, jestli si k snídani dáme rohlík, nebo chleba místo bagety.
Ještě jinak. Každý větší problém, natož CV-19 je třeba posuzovat ve světových, nejméně evropských souvislostech. Malost některých Čechů, Moravanů a Slezanů spočívá v tom, že nejsou schopni takového pohledu, natož úvahy.
Majko, jakou horu máte tam u Vás, ze které posuzujete světové dění? Kopec nad Mikulovem?

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

pro čtení na vrcholu kopečka nad Mikulovem.
Petr Robejšek, Svět viděný z Řípu, Alfa Publishing, s.r.o., Praha 2006.
Citát autora z úvodu knihy:
Náš hlas opravdu svět nepostaví do pozoru, avšak prokoukneme-li to, co se venku děje, získáme proti ostatním jednu velkou výhodu. Čemu nemůžeme zabránit, tomu se včas vyhneme, nebo alespoň přizpůsobíme, a vznikající šance můžeme využít pro sebe jako první.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Co proste nechapete je, ze ta malost je uplne stejna vsude po svete, takze jaksi neni typicky ceska. To se vam snazime vysvetlit. Uz jste videl normalniho Americana, Anglicana, Francouze? Vetsina jich ani nevi, kde jsou nejaky Cechy. Diky, radsi budu spolehat sam na sebe. Svet na nas vzdy sral a prodal nas, kdy se jim to hodilo.

Soudruh Robejsek je zmrd. Clen Rimskeho klubu a Rotary. Konzultant pro velkokapital Generali, Airbus, Allianz, Siemens, Daimler-Benz a Bundeswehru. I kdyz hlasal rozumne nazory, nikdo mu neveril kvuli tomu KDO je.

Po emigraci z Československa v roce 1975 studoval na Univerzitě Hamburk - vite kdo mu to platil a komu je zavazan? Nevite? Tak ho radsi ani necitujte.

Nikoho nezajimal ve volbach, nezajima ani ted. Svy nazory na Cechy muze rikat Nemcum. Tem se budou libit vic.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

existenci české malosti, které já říkám Pohled z Řípu.
Mimochodem, byl jste někdy na Řípu? Je odtud za jasné viditelnosti (většinou po silném větru) krásný výhled v řadě směrů. Někdy až na Ještěd, i chrám sv. Víta dohlédnete a samozřejmě Milešovku a Krušné hory.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Hele bambulo.

Nic jinyho nez omilat to same neumis. Tak odpovez na otazky.

Taky muzes pokecat, co jsi z ciziny videl. Jakej pohled byl hory Rushmore, z Montmartre a ze Scafell Pike.

Samozrejme obrazne.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Jo byl jsem na Ripu.

Vite, ze mezi mesty je neco jako dlouhe placky rika se jim silnice. Po nich jezdi takove krabice na koleckach, rika se jim auta a po tech silnicich se se da jet.... no uplne vsude.

Taky jsou takovy trubky, do nich si vlezete. Ta trubka zacne tak foukat vzadu a vyleti do vzduchu, uplne jako ptak, jako ptak s kridlama, a pak jste najednou v jinym meste.

Vite, ze kdyz si otevrete jeste jedno okynko na ty placaty barevny veci pred vama, tak si muzete povidat i s lidma v jinejch zemi.

To jsou veci.

Proc porad musite predpokladat, ze je kazdej blb. To se vam tu snazime vysvetlit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

"Myslet globálně, jednat lokálně !"
Nevypadá moc duchaplně, ale může být užitečná.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Tedy naposledy a jdu od toho:
Protože tu malost TADY zdůrazňujete Vy, tak jsem předpokládala a správně, že zde nevedete akademické debaty o jiných Češích, co si to ani nepřečtou a tak se nemohou případně ozvat.
Vy možná rád opisujete, zde od Robejška, inu proti gustu....
Mojí reakcí na opisování Čecha od Němce, či naopak, jsem chtěla pouze zdůraznit (a asi to nebylo mou vinou viz Ass pochopeno), že i u nás máme chytré lidi a ne jen ty poslušné blbce, co na NIC nepřijdou bez té autority z "vyšší" hory, než Říp.
To, že se rozhoduje stále o nás bez nás a zejména jinde, tady tuší úplně snad každý a asi Vás překvapím LACO, i mne včetně.
Pak to, že každý větší problém (viru včetně) se posuzuje a řídí ve světových souvislostech a ne z Prahy, je o tom samém, nežijeme ve vzduchoprázdnu.

Vy ale (a mohu se samozřejmě mýlit) toto nevysvětlujete, jen máte (opravdu netuším proč) potřebu (tak to vnímám já) sdělit druhým, že "někteří" Češi (mne samozřejmě včetně) nejsou nějakého nadhledu či pohledu v souvislostech (evropských či světových) vůbec schopni, kdežto Vy samozřejmě "malým" nejste a proto musíte na malost některých Čechů i zde upozorňovat.

Ano jsem tak "malou", že pohled od "kapličky nejen z Řípu" (svoji si nechám já obyčejná MAJKA pro sebe), je pro mne neustále prioritou a jsem dokonce taková " zrůda malosti", že ke stejnému pohledu od "našich kapliček" vedu (považte) i svoje děti.

OK tedy, děkuji za Váš názor, ale opisovat od Vás nebudu.....

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Nechápu co bys ode ěm opisovala? Nebo to mám chápat tak, že když jsem upozornil na to, že nevědomky každý někdy opisuje, a i vědomě bez zlého omyslu má navodit pocit, že jsi lepší :D

Stejně jako, jsi mi podsunula, svoje hodnocení mé osoby a napsala, že si to o sobě myslím, tedy mi podsunula lež, já to neřekl :D

Majko sama si to napsala, jsi za řípem a ten ti kryje poheld, že nevidíš pro stromy les, já zase nevidím přes brno co je za ním, ale fakt to je důvod, že nemám napsat jak to vidím, jenom protože se ti to nelíbí? Já přečetl co napsal Laco a co ty, a z mého pohledu jsi napsala to samé, ale jinýma slovamam že se ti nelíbí, že z mého pohledu máš vlastně stejný názor jako Laco?
Co myslíš, je lepší ti podbízově psát "ano Majkoo 100procetně máš pravdu" nebo Majko, "nemyslím si, že máš pravdu" i když se ti to nelíbí? Já to nepíšu, abych tě jako Scaloop urazil, ale prostě že nesoulasím...

A že kolem toho nepíšu 100vět jako omáčku? Když máš pocit, že je to málo, tak co se zepta "jak si to myslel" msíto urážení, že o sobě ymslím jakej supermyslitel jsem...

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

já opravdu nemohu za to, že jsi vztáhl na sebe text, co byl určen Lacovi v reakce na:
"Laco G. Mlynář (neověřeno) dne Po, 06. 04. 2020, 10:33"

Mrkni prosím Assi na vlákno, na co reaguji a bude to snad jasnější.
Nakonec ty jsi se mne na nic neptal, jen mi dal svůj pohled na můj text a já neměla ani důvod nějak reagovat.
Prostě jak šel čas byla jsem dřívějšími odsunuta níže a níže a tak je to pak nepřehledné, ale kontext, komu to je určeno tam stále snad je, a ano asi je to mojí chybou, že ho tam ty nevidíš....
Samozřejmě můžeš se mnou vždy nesouhlasit a to i v textu určenému jinému, pro pochvalu sem opravdu nechodím.

Ale tvoje reakce mne bohužel přesvědčila, že buď neumím ani po vysvětlení s opisováním předat mnou zamýšlené sdělení a nebo chápat nechceš ty... i to se stává a rozhodně to nedávám za vinu tobě, dělám opravdu co mohu,
aby mi bylo rozumět.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Mnoho z nás se na svět skutečně může dívat stylem "všechno mimo můj známý rybníček příčin a následků neexistuje" anebo "všechno, co se děje mimo moje zorné pole mi řeknou v televizi a tam by přece nelhali...". Samozřejmě, že se to netýká pouze naší kotliny. A toto "loutkovodiči" podporují. Když je někde místní vzpoura, dokáží ji potlačit prostředky, které záleží na nátuře místního obyvatelstva. Když potřebují vyvolat nepokoje, použijí k tomu totéž. Celosvětová vzpoura z prozření by už ovšem byla problém. Tak nám do našeho "známého rybníčku" hází návnadu a my netušíme, že existuje suchý břeh, na kterém se někdo rozhlíží a vidí celou vodní plochu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

když posuzujete stav své rodiny a domácnosti, taky kvůli tomu vlezete po čtyřech na toaletu nejbohatšího souseda u vás v ulici?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Pane Laco myslim ze tie 2 roky sme vsetci tusili od chvile ked bol zverejneny odhad 18 mesiacov na vyvoj ockovacej latky. Podla tohoto sa da usudzovat ze sucasne formy obmedzeni pripadne dalsie, pripadne ich cyklicke povolovanie a opat zavadzanie potrva minimalne 2 roky, bohuzial.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Herodes, jen s tím rozdílem, že Herodes mordoval nemluvňata.
Jenomže Prymula na plnou hubu řekl jen absolutní pravdu. Krutou, nepříjemnou, přesto pravdu.
Tu o které všichni mlčí jako hrob a vykrucujou se jako dneska Hamajda s ochranejma pomůckama pro kraje.
Toho se dneska zeptala moderátorka na Primě kolik jich chybí, a Hamajda naprosto suveréně odpovídal kolik jich dodal.
Prostě je to tak.
Každej tuhle pravdu musí nějak zpracovat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Ano, Prymula řekl pravdu, a za to ho odvolali z krizového štábu. Když jsem ve zprávách slyšela, že je to proto, že v podstatě tou pravdou děsí lidi, tak se mi udělalo mdlo. Radši všem namlouvají že to bude zavřené jen týden a za týden to opakují zase, až se dostanou ke stejnému termínu jaký Prymula udával na začátku, ale neděsí tím lidi. Ale on je opravdu dobrý epidemiolog a tak to prostě vidí. Nemá cenu před tím strkat hlavu do písku a čím dřív se s tím idi smíří, tím líp.
A co bude po?
No jako po každé brutální válce bude prostě všechno jinak. Budeme si muset zvykat na nové pořádky, a jen čas ukáže, jak brutálně jiné od těch našich.
Hranice zavřené dva roky jsou celkem reálný odhad s tím, že potom budou různě krátkodobě uzavírané oblasti, kde infekce znovu vzplane.
Dovolenkáři se budou muset smířit s tím, že se příštích pár let asi nedostanou k moři, kdykoli je to napadne. A svobodomyslní batůžkáři už nebudou po celém světě vítaní jako dřív.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Bohužel celý proces, který prožíváme je součásti globální politiky těch sil, které z našeho světa chtějí vydojit maximum.Korona virus je mimořádně vhodný prostředek, jak situaci využít. Ve všech zasažených zemích se vyhlašuje mimořádný stav, který mimo jiné umožňuje řízení podle mimořádných zákonů, které by jinak neprošly, a tak nastavit vektor řízení směrem ke globalizaci. Asi se nepřestaneme divit. Uvidíme, jak hlavní postižený Čína na to zareaguje.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Takto to bude u nás vypadat dejme tomu od července 2020. https://www.youtube.com/watch?v=t4eNBYa9q-g

To je ovšem operativa a maximálně důsledek taktického řízení. Připadá vám, že v tom videu oproti Praze, Vídni, Paříži něco schází? Ano, schází svoboda volit jednou za čtyři roky mezi 60ti politickými stranami a straničkami. Zejména těmi, které si to zaplatí. To je celé. Jinak všechno ostatní za těmi kulisami v tom videu najdete. Mohou studovat co chtějí, mohou podnikat jak chtějí, mohli cestovat kam chtěli, mohli si koupit co chtěli, stejně jako u nás, pokud na to měli. A že tam takových bylo hafo, možná procentuálně víc, než u nás. Jenom ta svoboda politická jaksi tam není. Je otázka k čemu je dobrá.

Prostě, jak bude svět vypadat strategicky, toť otázka. Já bych řekl, že rozhodně nebude liberální. Liberálové totiž v krizi chcípají první. Tak jako když se dnes ozve Kalousek, dostává v diskusích do huby, aby táhl, protože zdevastoval státní pokladnu i ekonomiku, tak budou dostávat do huby ti co začnou povídat o škodlivé Číně, Rusku a vítězné liberálně demokratické Americe a EU. Nejenže jim spousta lidí řekne ať táhnou, oni se jim budou smát.
Ostatně soudím, že krize CV-19 je jen cvičením na tu příští krizi horkou.
Dovedete si představit obyvatelstvo Evropy v něčem takovém? Na východě Evropy vycepované reálným socialismem ještě žijí ročníky, které se umí uskrovnit a pamatují si vojenské povely. Na Západě už dávno nikdo takový nežije. Společnosti Evropy jsou navíc rozdělené nejméně do tří skupin. Do těch liberálních, proti liberálních a těch co jim je všechno jedno. Navíc na Západě ještě pospává pátá kolona Daeše. Může mít tohle naději na liberální budoucnost? Zejména, když nás čeká hospodářská nouze?
Pokud jde o nás, Babišovi, Havlíčkovi a Schillerové dávno došlo, že nastávající krizi máme šanci přežít dobře tak, jak tu minulou přežil Západ. Spuštěním rotaček na bankovky a mocným zadlužením se. To samozřejmě není žádná strategie, ale zase jen taktická práce. Jenže my jsme moc malí, abychom machrovali nějakými strategickými vizemi, jako Macron. Protože to zadlužování budou dělat i ostatní, budeme zase, i při rozhazování peněz z vrtulníků, jedni z nejméně zadlužených, i když ten dluh nebude nikdy v budoucnu splatitelný.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

On už ani nikdo nepočítá s tím, že by se dluhy států někdy vůbec splatily. USA, Itálie nebo Řecko rozhodně nejsou v pozici, kdy jsou schopny nějaké dluhy splatit. A celosvětově se podívejme např. na africké země. Pořád žádají nějaké snížení dluhu, který jim vznikl hlavně za naběhlých úroků. Státní dluhy budou umořeny měnou a státy je zaplatí ze soukromého spoření na důchod. Jiná velká hromada peněz už není.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Ale je jiná velká hromada peněz,stačí všechny miliardáře připravit o nakradené peníze a jsou státy bez dluhů.
Pokud uvažujete o měně peněz,to by muselo proběhnout v každém státě,pak by to mělo účinek,jinak si každý miliardář uloží peníze,tam kde nehrozí měna.To bylo také jasné,když se po rozdělení republiky měnily peníze,vlastně perfektní kontrola,kdo co má,jenže,kdo to měl v zahraničí,jeho se nedotklo nic.Také pak víme,odkud pocházejí privatizátoři,kupci našeho výrobního majetku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
bohužel na daňové ráje jsme krátcí. Na bankovní účty v daňovém ráji stát nedosáhne. Takže raději odrbe místní populaci, ta se bránit může jen stěží. před francouzskou revolucí 1789 stát vybíral daně také od chudých lidí a nikdy od církve nebo šlechty, kteří neplatili nic. Zase tak moc se v této oblasti za 200 let nezměnilo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Většina peněz je navíc uložena v derivátech. Ty jsou mimo jakoukoliv kontrolu a používají se jen pro potřeby ovlivňování trhu. Jinak jsou zaparkovány někde v soukromých trezorech a na speciálních účtech k tomu vytvořených. Objem těchto finančních nástrojů převyšuje víc než miliónkrát , ano 6 nul, objem reálné ekonomiky. Prostě z této finanční pasti není úniku. Mnoho ekonomů si nad tím láme hlavu, řešení je na nobelovku, ale nikdo na nic rozumného zatím nepřišel.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

by tu bylo. Převést všechny virtuální peníze na zimbabwský dolar nebo podobnou měnu a v ní započítat všechny dluhy a pohledávky. Ovšem žádný věřitel něco takového neudělá dobrovolně. Další možností by byla fyzická komodita, nabízí se drahé kovy. Ovšem USD je podložen především saúdskou ropou a US Army, takže ani tato možnost není moc reálná. Tak zbývá jen čekat, až celý systém zkrachuje. Měny odtržené od reálné hodnoty zatím v minulosti vždy zkrachovaly. Dá se očekávat, že jednou zkrachuje i současný světový finanční systém. Jen to může být za 300 let nebo taky zítra nebo za 1000 let.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cirkev a slechta si chodili pro rentu ke statu.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc prosím, rozlišujme mezi pojmy "měna" a "měnová reforma".

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Malé dlužníky ti větší totiž rozeberou na prvočinitele a pozřou.
Až zbude jen jeden největší dlužník, který se svých dluhů zbavil tím, že zlikvidoval své věřitele.

Soukromé spoření na důchod neexistuje.
Pokud je skutečně soukromé - tedy státem neregulované - je to VŽDY "letadlo", v němž 90% účastníků o své úspory přijde na základě svého svobodného rozhodnutí.
Pokud je státem regulované, už to není soukromé pojištění.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)