Co takhle jednou ojebat systém?

Autor
Štítky

Dnes se krátce ještě pověnuju ukončení činnosti Bohemia energy. Zajisté jste zaznamenali emotivní projev jejího majitele Písaříka, který dle svých slov za nic nemůže, chtěl pro své klienty to nejlepší, ale zazdili mu to zlí bankéři. Prý se se všemi domluví, všechno do koruny vyúčtuje, nic se neztratí a všechno dobře dopadne. 

Nechci miliardářskému Písaříkovi podsouvat nějaký zlý úmysl, ale vždycky když slyším podobné projevy, tak chodím nakupovat do zásoby a přemýšlím co se dá ještě udělat pro záchranu domácnosti a rodiny. Nejhorší je, když vám říkají, že je všechno v pořádku. A dvojnásob is dávám pozor, když nám soudruh miliardář povídá o své cti, ale faktury obsahují úplně jiné signály. 

Takže si dovoluji si o Písaříkovi myslet spíše to horší než lepší, protože lidi dostávají vyúčtování, která jsou oproti skutečnému stavu elektroměrů řádně přepálená a to klidně i na dvojnásobek oproti loňskému stavu. Vypočítaný stav elektroměru se od skutečnosti liší o stovky i tisíce kWh. Já osobně jsem vyúčtování ještě nedostal, čekám ho každým dnem, ale já jsem ještě stihl nahlásit samoodečet elektřiny i plynu.  Tisíce dalších už to nestihly, protože systém hlášení samoodečtů zkolaboval. 

A tak si říkám, jestli by se nějaký právník nechtěl ujmout jednoho mého Vidláckého nápadu. Když nás může Písařík ojebávat vyúčtovaním vycucaným z prstu, kdy jsem bytostně přesvědčen, že to na nás jen hraje a chce nás před vyhlášením krachu ještě řádně obrat. Když je možné ukončit činnost a neudělat fyzický odečet měřidla na místě a nikomu od vlády po distributora to nevadí, co kdybychom jednou my ojebali systém? 

Svým způsobem je to prosté - Písařík vám posílá vyúčtování, podle kterého máte spotřebováno značně víc, než je tomu ve skutečnosti. Ale na druhou stranu je to za cenu, která je mnohdy i několikanásobně nižší než v režimu dodavatele poslední instance. Znovu zdůrazňuju, že na místě nikdo odečet neudělal a sami ho udělat nemůžete, protože to není kam poslat. Co takhle to Písaříkovo vyúčtování akceptovat a pak použít českou  chytrou hlavičku, abyste se z režimu DPI vyvázali právě v té chvíli, kdy doopravdy spotřebujete ty kilowatty, co vám naúčtoval navíc?  

Budete moci tvrdit, že jste v režimu DPI nic nespotřebovali. Prostě jste vypnuli hlavní jistič, protože nemáte na rozdávání, svůj život jste žili ve dne a v noci jste spali. Elektřinu jste nepotřebovali a zapínáte ji až teď, když už nejste v režimu dodavatele poslední instance a máte nějakou slušnější cenu. Pokud by tomu hoši od elektráren nechtěli věřit, mohli by si klidně přijít udělat odečet... 

Váš DPI dodavatel by vám zase pěkně vrátil ty prachy za vysoké zálohy a vy byste museli zaplatit jen  poplatky, což je nějaká stokoruna měsíčně. To by se dalo vydržet. 

Při trošce štěstí by se to dalo uplatnit i na nového řádného dodavatele. Kdybyste se z režimu DPI dostali ještě dřív a pořád byste oproti Písaříkově vyúčtování měli spotřebováno méně, mohli byste i u nového dodavatele něco ušetřit. Nová cena bude samozřejmě vyšší než jste měli u Písaříka. A tak byste alespoň pro začátek měli trochu předplaceno. 

Já vím, ono to není úplně košér. Ale když je možné posílat faktury s absurdními přeplatky, je možné bez fyzického odečtu dělat vyúčtování a nikoho to netrápí, tak se člověku do nějaké ojebávačky těch hajzlů vysloveně chce. Máme tu tři objemové jednotky neziskovek. Máme tu samé samozvané ochránce spotřebitelů. Co takhle kdyby alespoň jednou byli užiteční? 

Co takhle kdyby si vzali ty právníky, které jim stát zaplatil na grantech z našich peněz a ti by posvětili legálnost tohoto postupu, protože ve skutečnosti nikdo nic neporušuje. Prostě se jen Písaříkova faktura bude považovat za skutečnost, není žádný důkaz, že by to tak nebylo a při trošce snahy vlastně ani žádný režim DPI skoro nebude. Babičky dostanou svoje peníze zpátky.

Když to udělají jednotlivci, tak to asi nevyjde. Vsadím se, že všechny zákony a smlouvy jsou napsány velice kulišácky, aby to vyšlo těm bohatým a ne těm chudým, ale kdyby něco takového spustilo sto tisíc lidí na základě rozboru právní kanceláře, která by to uměla vhodně podložit...

Co, je tady v republice ještě někdo, kdo se opravdu chce zastat obyčejných lidí? Co takhle ojebávačka ČEZu po česku? 

Kdybych neměl udělaný ten odečet, tak bych to asi i zkusil. Koneckonců vy, co stejně musíte Písaříkovi zaplatit (a stejně se spravedlnosti nedočkáte) tak vlastně nemůžete nic ztratit. Sledujte si stav elektroměru a rajtujte na tom, že co je psáno to je dáno a jeďte podle Písaříkova vyúčtování. Pokud vás budou chtít obrat, tak to stejně udělají.

Pokud budou chtít dokázat národu, že změna je možná jedině krvavou revolucí, tak ať dál tlačí na pilu...  

Ne, tento text není výzvou k protiprávnímu jednání, ale je ukázkou absurdity kolem nás. Je ukázkou toho, jak se dá ten kapitalismus dělat hnusně  a já bych si moc přál, kdyby se to těm velkým šmejdům dalo jednou alespoň trochu oplatit. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

yebe ?!

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to pro strejdu. Včera psal že má jen . díl, tady jsou všechny tři.
Sprosťáku

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Emo, díky. Jste skvělá, ale ten Historický lexikon mám v pdf. Je velice vhodný. Obecně velice oceňuji původní prameny. Myslím, že si lexikon leckterý čtenář stáhne. Hodí se.
Ale čerpal jsem, jak jsem napsal, ze Statistického lexikonu ......... z roku 1934. Je v něm mnohem víc údajů než v Historickém lexikonu. Národnost, náboženství, počet domů, pošta, telegraf, telefon, železnice, plocha katastru. Vynikající jsou části obcí, je tam každá osada třeba jen s pěti obyvateli. Stejně výborný je česko-německý rejstřík s tehdejšími názvy - jak také jinak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kdo tam tehda napsal ze "jevrejske" mel to v 1939 spocitano :)

Průměrný počet slepic: 1.9 (7 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já tam vidím jen dva - nebo dělám chybu?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Moc děkuji!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.kudyzkrize.cz/2021/11/09/kudy-z-energeticke-krize/

Změnit zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon, zrušit bod 1 a bod 2 písm. c) §4 energetického zákona
Přestat prodávat českou elektřinu přes německou burzu, cenovým rozhodnutím ERÚ nebo Ministerstva financí zastropovat cenu elektřiny pro konečné spotřebitele.
Cenovým rozhodnutím ERÚ nebo Ministerstva financí zastropovat cenu zemního plynu pro konečné spotřebitele.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

I Seznam který se rval, jako všechna média, o ni a stojí za touto vládou, ví nic nejde a nepůjde :
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-nova-vlada-ma-hezky-program…

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Tony (neověřeno) dne St, 10. 11. 2021, 00:15

Je to pěkné, ale nevím, jestli pomůže Otevřený dopis předsedovi vlády ČR a předsedům politických stran.

Katalánci ukázali, že proti zdražování elektřiny lze účinně bojovat. Vyhlásili tzv. Žárovkové referendum.
V určenou hodinu ve špičce všichni naráz rozsvítili a zapnuli elektrické spotřebiče.
Výsledné black out stály elektrárenské společnosti a vládu tolik peněz, že se dodnes v Barceloně neplatí žádné DPH z elektřiny.

https://www.novarepublika.cz/2021/09/co-s-obcasnymi-energetickymi-zdroji

Ve Francii asi taky dopisy nepomohly, ale buďme optimisty.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

To by mohlo zafungovat. Spočítal jsem, že jen pozapínáním všech největších žroutů, se snadno dostanu k hraně hlavního jištění, 3x25A. V HDS máme téměř všichni pojistky E33-35A, jen některé starší baráky mají ještě E27-25A.
Ale elektrickou troubu či celý elektrický sporák, rychlovarku, mikrovlnku a vysavač má skoro každý.
Když to takto udělá celá moje ulice s 18 baráky, tak lokální 250kVA trafačka sletí jako vlaštovka, protože její jištění není na takovou soudobost dimenzované.
Dtto lidi v panelákách - tam ale bohužel hrozí, že vylítnou jenom nožovky (obvykle 160A) na patě baráku a trafačka bude přetížení ušetřena.
Jak jsem si ve španělském prostředí všiml, tam si nikdo moc neláme hlavu s rozvody a jištěním, takže tam to mohlo sletět dost snadno.
Jenže:
Tady v ČR je to všechno 5x až 10x naddimenzovaný, ještě od těch předchozích komunistů (sloupy a dráty před barákem jsou stále tytéž!!), takže tady se to na mnoha místech prostě nemusí podařit, právě kvůli tomu předimenzování..
Ale zase si říkám, že kvůli minimu investic rozvoďáků, kteří jen využívají těch obrovských bolševických rezerv, jež dostali zadarmo, to dneska bude na mnoha místech "na hraně" a spadne to dřív, než lidi stihnou pozapínat opravdu všechno.
A přetížené 22kV a následně vvn linky na rozvodně, to už není moc velká sranda. Mají tam totiž namontovaný ochrany, který to shodí ještě mnohem dřív, než to dojde k teoreticky maximální hodnotě zatížitelnosti vedení, nebo k tavnému proudu primárního jištění traf.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě maličkost.
Při takovém zatížení, se na rozvodnách jako první začne kouřit z tzv. reaktorů.
To je ve fyzikálním principu vlastně obyčejná tlumivka s nějakou impedancí na 50Hz, která má za úkol omezit zkratový proud v případech, že někde na vn lince dojde ke tvrdému zkratu vedení - třeba pádem stromů na 22kV vedení, napájející celé čtvrti města.
Bez zapojených reaktorů by zkratový proud buď přepálil vedení, nebo rovnou by došlo k explozi traf vvn/vn, protože u transformátorů vvn/vn nad výkon 1MVA, jsou pojistky vždy jen na primární straně. Jsou dost velké, jsou dost reakčně zpožděné a dimenzované jen na interní poruchu trafa, třebas mezizávitové probití.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

za komunistu bezel v TV serial "Rozpaky kuchare Svatopluka Kuratka".
Byly natoceny dve dejove linky a v prubehu deje dane epizody se vysilani stoplo a lide mohli hlasovat, jakou dejovou linku chteji videt (jak se ma hlavni hrdina zachovat).
Mobily nebyly, tak se hlasovalo zapnutim, nebo vypnutim el. spotrebice.
Po te, co energetici nebyli schopni ty proudove spicky vykryt, a zacali si stezovat na nestabilitu rozvodneho systemu, se preslo na system, kdy hlasovaly tehdejsi celebrity ve studiu pomoci nejakych krabicek.
Bezpecne a bez vykyvu v rozvodne siti. ;-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

že už proběhlo sdělovacími prostředky, že to byl podvod, že si to tvůrci pořadu vymysleli. Vlastně všechno, co se událo za komunistů, byl podvod. Jen ty postavené přehrady - elektrárny nějak nejdou skrýt. Tedy ne, že bych kdy byl volit KSČ, ale na vše komplet házet záporné znamínko mi přijde tupé.

Když se tu řeší ta elektrika, četl jsem v teletextu pod ukrajinskými zprávami, že snad do dvou let se má Ukrajina odstřihnout od napojení na ruskou a běloruskou síť a připojit se na EU větev. A to nám budou dodávat energii nebo ji žebrat ?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

VVN vedení pod smlouvami nevypnete tak snadno, jako když pod záminkou nějaké poruchy uzavřete ventily, nebo vypnete kompresorovku na plynovodech.
Tady se klidně může stát, že bude pak Ukrajina brát elektřinu klidně i půl roku "na sekeru" s tím, že zaplatí třeba o půl roku později.
A protože to má silný sociální aspekty (přece je tam nenecháme umrznout...potmě...bez informací...), tak si v EU prostě nikdo nedovolí, to vedení směr UA vypnout, třebaže je to technicky velmi jednoduché.
Každé vedení a každá trafačka má vypínač, třebaže na první pohled vypínač vůbec nepřipomíná. Doporučuji exkurzi s dětmi či vnoučaty, do nejbližší venkovní rozvodny, nebo třeba elektrárny, pokud exkurze a komentované prohlídky dělá. Je to zajímavější a poučnější, než nějaké Krtkovy světy.
Ukážou Vám tam třeba, jak vypadá takový trojfázový vzduchový vypínač na vvn hladině a doporučí v okamžiku vypnutí si zacpat uši.
Nebo i ukáží, jak se s vypínací tyčí na 110kV hladině natahují i metrové "nudle" - sršení a jiskry z vvn přívodu trafa do kovové špičky vypínací tyče.
Mívají tam i velmi názorné, interaktivní expozice, jak se elektřina v elektrárně vyrobí, z čeho a jak se dostane až k Vám.
Je to poučný zvlášť pro ty generace, co si myslí, že elektřina "prostě je v zásuvce a co mi je po tom" a podle nich se bere někde ve sklepě...

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nelze. Vstupem do EU jsme se zavázali dodržovat jednotnou EU energetickou politiku z roku 1996.Ta kromě jiného nařizuje nákup energií přes burzy, v zájmu ochrany spotřebitele(???).
Jedině změna politiky EU nebo vystoupení z EU umožní realizovat možnost uváděných změn.
Jinak nelze.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

na vůdce by nepomohl ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Návod na postup - žádné telefony, ale dokladovat a písemně reklamovat!!!!!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ale jediné co z toho vyplývá je, že ten pán neumí počítat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

/Skoro rok na skle žvanilové žvaní jak je občanstvo vyfutrováno penězi, které vloni nemělo kde utratit
/Státní a nejen státní rozpočty dostaly zásah na solar
/V krizových dobách na burze vždy jsou sežráni ti slabší kusy. Holt, je to malej rybník
/O DEBILITĚ Eu a party kolem von zezdisral Lejnový se nemá cenu bavit, to by bylo nošení dříví do lesa

No a když dorazila brebera na na jejím hřebetě dorajtovala energetická krize, mimochodem, Francie se zase vrací k výstavbě JE,
začalo veselo.
/Protože je občanstvo vyfutruváno ušetřenými penězi a my firmy jsme chudinky, proč by se s námi solidárně nepodělilo?
Tedy se počkalo až Norsko ohlásí snížení dodávek o blbý 2mld m3, následně se nepodala objednávka Gazpromu a už ceny letí do stratosféry. Jak jednoduché milý Watsone.
/Rozpočty jsou otřesené po loňském roce, tak se hromada peněz vypůjčila. Půjčuje se dobře a hladce, horší je to se splácením.
Tak proč nerozpoutat takovou menší inflacičku? Třeba u nás v kotlince na DPH se díky inflaci vydojí asi 1.2 % navíc do státní kasy. O tom všichni mlčí jako hrob.

Jo a kdyby si někdo chtěl ověřovat kolik je v Evropě plynu v PZP, je zde adresa, která umí jednotlivé státy
https://gas.kyos.com/?gclid=EAIaIQobChMIzpGv2YuE9AIVMSngCh1FTAoJEAEYASA…
(Premiant je Polsko -96%, nejhůře Rakousko kolem 50%)

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

tak u Polaku to neni zane prekvapeni. Uz dlouho ze hrdinne chlubi ukoncemin dlouhodobych smluv a Ruskem.
A po dokonceni terminalu na LNG byly sdelovadla plne Polaku jasajicich o konci "plynove zavislosti" na Rusku.
Kapacita tech LNG transferu, kam patri hlavne tankery, nejenom terminaly, byla nekde dole malym pismem. (taky si vsimete, ze se vsude pise o 100% vytizeni terminalu, coz je obtizne dosazitelne. neco jako vykon vetrniku/solaru je deklarovan pri 100% vykonu)
A pak nas nejvetsi spojenec zacal vozit do Ciny ke svemu nejvetsimu nepriteli, protoze to nejsou blbi Cesi a o grosiky jim jde az v prvni rade, a taky do Jizni Ameriky, protoze kratsi transport = vyssi vydelek.
Takze Polakum taky neslo o grosiky, placali se po zadech, jak ta svoboda taky neco stoji, ale ze jsou ochotni zaplatit. Hlavne, ze Rusakovi ukazali. No tak ted Gazpromu zaplati 4x vic na spotovem trhu.

Jinak pri pohledu na novou skorovladu si rikam, ze hesla typu "svoboda neco stoji" uslysime cesto. Takze po tom, co Babis odstrelil Rosatom (kecy o tom, ze nemel na vyber neberu, a vim, jak dopadl Necas) a s nim i moznost levnejsi eletriny v Cechach, cekam na dalsi transfery z uz tak vydojene kolonie.

ps. az zase nekdo bude brecet o tom, ze maji Nemci (americane a mnozi dalsi) maji dvakrat vetsi platy, a Cesi delaji minimalne stejne, tak si vzpomente na Cechy a grosiky
a jako kontrast, treba tady se nas velky vzor sam britsky premier chlubi, ze Britove jsou uspesni diky kapitalizmu a sobectvi (pak toho naoko zalitoval):
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-johnson-g…

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

ted jsem si jeste vzpomel, ze panum z pojistky demokracie nejde o grosiky pouze v pripade, ze nejsou jejich.
pokud se jedna o jejich vyplaty, tak jsou ovsem grosiky na prvnim miste.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

ted jsem byl na Kose a Vlk tam ma moc peknej clanek zrovna o Polacich a plynu. Urcite prectete.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/11/10/vladimir-putin-a-fred-za…

je to preklad z americkeho platku, ale podle obsahu to vypada na americkou alternativu. Za fakta takhle natvrdo by ve Washington post dostal redaktor urcite padaka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

a ještě tam má hezký článeček odjinud ohledně greténoelektromobility, kde nám autor spočítal, že do cca osmdesáti let (nebo dříve ? Nechce se mi to číst 2x) nebude ropa. EU ví něco, co nikdo jiný ne a proto ta hodná EU srdnatě bojuje za elektromobily. Pro nás. Abychom byli napřed před celým světem. Chápu nadšení Vlka, protože musí v současnosti šílet z rozpolcené mysli, když každý druhý článek má o nějakém velkém průseru, kde se v pozadí krčí EU a z druhé strany nám Vlk vykládá, jak EU je to nejlepší, co nás mohlo potkat a Merkelová je jedním z největších státníků. Že se mu z té schizofrenie ještě neuvařil mozek...

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uvařil, jen si toho neráčil všimnout a tak svá moudra tlačí dál. Nevím proč jej ještě zvou na svobodný vysílač, to tam kvalita tak spadla že musí brát i takový materiál?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to už starší člověk. Stačí jenom vědomí, že vás v daný moment poslouchá třeba 5.000 lidí - a pokud nejste profík, tak se přesně v tom momentu uvědomění orosíte až na kulách. Ostatně, ono to tam, na tom vysielači, občas tak vypadá.
A to orosení je až takové intenzity, že vyvolává zvýšenou vlhkost v místnosti a poruchy zařízení, jinak si ty výpadky neumím vysvětlit :D

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak ten clanek o rope na 80 let a pak slus je samozrejme mimo misu, ale ten taky nepsal Vlk, jenom ho jako alternativni pohled uverejnil.
Za to bych mu urcite psi hlavu nenasazoval :-)
S Vlkem nesouhlasim v leccemz, hlavne v pohledu na domaci pol. scenu a predevsim na oranzady, ale to neznamena, ze jiny clanek nemuze byt dobry.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud by zůstalo třeba jen u normy Euro 5, tak ropa nedojde nikdy, resp. nedojde v horizontu dalších tří-čtyř generací.
Nezapomeňme na to, že zdaleka nejsou prozkoumána a objevena další její naleziště, případně jsou státy, co na ropě doslova plují, ale nedokáží ji smysluplně těžit a dodat do světa (Venezuela kupř.).
Plynu má Rus pod celou Sibiří i jinde až tolik, že by mohl celému svému národu, dodávat plyn naprosto zdarma a nechat si platit jen za jeho distribuci.
Celý ten bordel okolo elektriky, plynu i ropy má jiné důvody. Rus o nich ví a proto se chová takto zdrženlivě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

...nadále vzniká.

Není jen Evropa...ale je i Čína, bude Indie a další státy...africké například.

Spalovat cennou surovinu není dobré, ropa se dá využít i jinak....
Takže je na místě opatrnost a hledání (a zejména zavádění ) alternativ, substituentů....jde o ten styl a průběh zavádění.
---------------
Rostoucí fyzický nedostatek ropy rovná se rostoucí možnosti jak vyvolávat umělý nedostatek rovná se vyšší možnosti nátlaku.....

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

V roce 1951 přišel ruský geolog Nikolaj Kudrjavcev s teorií o abiogenním původu ropy, kterou pak na Západě rozpracoval americký astrofyzik Thomas Gold. Ten vydal v roce 1999 knihu Hluboká horká biosféra: mýtus fosilních paliv. Tvrdí v ní, že ropa není konečným (neobnovitelným) zdrojem. V zemském plášti jsou v hlubinách kolem tří set kilometrů obrovská ložiska uhlíku. Z těch se tvoří složitější sloučeniny (hlavně metan), které pomalu stoupají k povrchu. V hloubkách asi deseti kilometrů narazí na obrovský podzemní živý svět, o kterém většina z nás nemá ani tušení. Tamní společenství tzv. termofilních bakterií jsou přizpůsobena životu za teploty až 150 °C. Uhlíkaté látky jim slouží jako potrava, kterou přetvářejí na odpadní produkt - ropu. Právě díky nim se také v ropě nacházejí tzv. biomarkery, tedy látky živočišného původu, které vědci mylně považují za důkaz o fosilním původu ropy. Z této „horké biosféry" pak ropa putuje do vyšších vrstev. Buď se zachytí v ropných ložiscích, nebo vyvěrá na povrch v podobě ropných jezírek. Připomíná vám to bláboly šílence? Abiogenní teorii uznává řada ruských a ukrajinských geologů, kteří podle ní také úspěšně našli mnoho ropných polí. Ta často leží v krystalických horninách v hloubkách šesti až dvanácti kilometrů. Kdyby ropa pocházela z povrchových sedimentů, jak by se dostala tak hluboko? Abiogenní teorii ale podporuje i řada dalších důkazů. Termofilní bakterie byly objeveny v hloubkách až šesti kilometrů, kde by podle běžných představ neměl život vůbec existovat. Některá z ropných polí se za pár let po vyčerpání sama od sebe záhadně obnovují. Jen z pozůstatků živých těl by podle výpočtů nemohlo vzniknout tak obrovské množství ropy, které dnes lidstvo těží...

Zatím bez slepic

si pro vás sám sebe zopakovat: "ještě tam má hezký článeček ODJINUD"

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Objem zásobníků je to co rulí - 100% UK je 10TWh, oproti tomu 70% v rajchu je 161TWh. I ten protentokrát má 3x více plynu pod zemí, než Lízini poddaní

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Hmm, a jaká je potřeba plyu Rajch vs Anglie, když vezmu topení, tak rajch potřebuje x nástobě více, když vezmu že britové nevypínají jaderné, tak i výroba plynu sežere slušně v říši oproti britům.

Takže lze se ptát "na co nastavili zásobníky Britové "na co němci" a ptát se jeslti mají požadavky správně.

Ale obecně, když když víme prd o potřebách , tak se musíme ptát, mají zásobníky a naplnili se je a na kolik procent, a zde Britové splnili domácí úkol, ale němci ne, tedy je velebit, je stejně nesmyslné, jako porovnat kapacitu ČR vs Německo což už chápeš i ty...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

A fakt je to nedostatkem plynu, stejně jako se uzavírala výroba modráka pro naftaky? Reci "plyn je drahy, takze se to nevyplatí", v situaci, kdy to musi koupit jinak nejedou i kdyz to bude drazsi, není vysvětleni ale blbost...

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Neni nahodou mocovina vedlejsim produktem? Pak je vam naprd, kdyz vam za vyssi cenu vykoupi mensi cast vyroby a vetsi vam zustane neprodejna.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Lepší budoucnost pro obyčejné lidi
Jedině ČSSD srazí ceny elektřiny
Monopolní dodavatelé nemají právo vytvářet neúměrné zisky
volebni_noviny_2.pdf

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

socialni demokrati by to mozna udelali, ale urcite ne ten oranzovy sliz, ktery reprezentuji hvezdy jako diensbier, dolinek, petricek, inkluze-krava (ted nevim jak se jmenuje), cerveny svert z Aspenu...

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, určitě mají pravdu, kdyby jim to Aspen povolil.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

A já jsem zrovna včera slyšel paní vykrmenou ochechuli z Oxfordu, jak říkala: Ti lidi za nic nemůžou, tady selhal stát, musíme jim pomoct. Znamená to tedy, že jsem jako daňový poplatník selhal já? nebo Targus, Vidlák? tak proč to budeme platit my?

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

In reply to by Funes (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale selhali jsme a selháváme jako voliči. Ojebáváme sami sebe aniž to tušíme.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

jsou něco jako že můžete vybrat, kterou z Playboy Bunnies bude Hugh Hefner o víkendu oprcávat. Sice se zůčastníte, váš hlas se započítá, ale profituje z toho někdo jiný.

Oprava: v česku po volbách vyjebou s váma

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Trochu mi to připomíná dávný krach aerolinek Eurowings. Letadla na operativní leasing (nic jim nepařilo, pronájem). Letenky za pakatel. Fůra lidí si s nima udělal báječné výlety na víkend po Evropě. A pak krach. A bečení, že měl někdo letenky zaplacené předem a peníze neuvidí. Když je něco laciné, je v tom riziko.

Což pochopitelně nevylučuje myšlenku, že systém, kdy firmy co prodávají elektřinu nemají ani dráty ani elektrárny a ani ten elektroměr na baráku jez principu nějaký švindl (nejspíše za účelem aby si elektřinu z Temelína mohli kupovat Němci ať se nám to líbí nebo ne)

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Ale já se sama sebe ptala, proč asi namachrovaní mladíci tak chtějí, abych měla levnější elektřinu? Proč tak chtějí pro mne dobro? Na pohádky totiž nevěřím. Pochopitelně jsem v té době netušila, jaké rozuzlení bude kauza Bohemia Energy mít.
Mnozí, co jim naletěli, měli opravdu nějakou dobu levnější elektřinu, Teď si zoufají, mně je jich líto, ale na druhou stranu si říkám, že se mohli rozhodnout stejně jako já, nikdo jim nůž na krk nedával, nikdo je násilím nenutil, udělali to sami, dobrovolně, s vidinou slevy, kterou budou mít.
U mě na chatě měli BE hlavně sousedé, co mají daleko do kapsy, snažili se o úsporu. Teď to tady začíná večer dýmit, plno lidí oprášilo starý kotel a pokud se nezásobili uhlím, jako já po článcích u Vidláka, tak mají co dělat. Na nádraží mají jen Ledvický ořech, ten je skoro nehořlavý :-) a přitom pěkně podražil.

Průměrný počet slepic: 4.2 (28 hlasů)

Už dávno se směji, když se pravidelně dozvídám (typicky z ČT od redaktorky s bruselskou jiskrou v oku), že od příštího roku jsou zakázány domácí "neekologické" kotle ústředního topení. To oni si vážně myslí, že někdo vyhodí funkční kotel jen proto, že se kdesi v Praze usnesli? Notabene v současné situaci?

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

Praze ??? Řekl bych, že to bylo poněkud dál.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)