Další pracovní porada...

Autor

Další pracovní porada… – litterate.cz

Ne, já snad už do té práce raději nebudu chodit. Zaskakoval jsem za kolegu obchodníka, který je doma s covidem a musel jsem za něj na obchodní poradu. Jen si poslechnout cvrkot a pak mu to přijet domů převyprávět, protože teď začíná poslední dějství zemědělského roku – účetnictví. Řeší se závazky a pohledávky, zemědělci přemýšlejí, jestli kvůli daním prodají svojí úrodu ještě letos nebo až v lednu příštího roku, chystají se smlouvy na další sezónu a vůbec panuje taková kupecká nálada, protože práce už byla vykonána, teď je zapotřebí zarputile bojovat o každou výhodu, tvrdě vyžadovat bonusy a nechat si pro korunu vrtat koleno.

Kolegové obchodníci mají tuto dobu nejraději, protože už se nehoní po poli se vzorky, naopak, běhají za svými zákazníky se zápočty vzájemných závazků, teď přicházejí na řadu roční prémie za obrat, prostě my technici už máme víceméně po sezóně a tak jsem měl čas prosedět den excelovských tabulek se záznamy o zákaznících.

Mimochodem – pak jsem se v klidu zastavil o covidového kolegy doma, vysypal jsem mu plnou tašku dodacích listů a faktur, řekl mu, jak vypadá situace, dali jsme si kávičku… a všem to bylo jedno. Covid už prostě není téma, nikoho to nezajímá, nikdo svojí firmu podle covidového nebezpečí už neřídí, lidi už se ani neobtěžují covid někde hlásit a chodí s ním i do práce… tolik k loňským obavám, jak tu bude trvalý doktorský koncentrák… Pro všechny politické strany z toho podle mě vyplývá jednoduchá rada – mluvte méně o covidu a více o drahých energiích. Ještě pořád mám pocit, že se cvičí na minulou válku.

Zpět k zemědělskému sektoru…

My o našich zemědělských partnerech víme úplně všechno. Známe mnohem lépe než oni jejich výměru, víme mnohem lépe než oni, co jsme jim prodali za osivo, jakou odrůdu, kde to vyseli, jak hustě, jakou tam měli bonitu, kolik dusíku mají v půdě, známe lépe než oni jejich půdní rozbory, víme jaké měli reálně výnosy a samozřejmě známe lépe než oni i jejich finanční situaci. Povinností obchodníka je vědět OFF – o fšech fšechno.

A já jsem se na poradě dozvěděl, že jsem se s jarními odhady vůbec nespletl. Třetina zemědělců v našem portfóliu je s penězi na dně. Už prostě nemají, kde brát. Nemají nakoupená hnojiva na jaro, protože jsou strašně drahá, úrodu mají už víceméně prodanou a do dalších žní je hodně daleko. A firemní rozkaz zní: nepůjčovat jim, protože to nebudou schopní splatit. Půjčovat jedině proti zástavnímu právu na jejich pozemky.

Další třetina zemědělců je na tom o něco lépe. Jedná se především o ty, kteří na jaře dokázali odhadnout situaci, zadlužili se, ale nakoupili hnojiva sice draho, ale pořád za směšné ceny oproti dnešku. Ti sice už mají úrodu také víceméně prodanou, protože museli splatit své závazky, ale mají jaro pokryté. Tyto bude možné úvěrovat, protože se zřejmě dostanou ještě před žněmi finančně na nulu, ale po žních budou mít čím platit. Pak budou v té stejné situaci, v jaké je ta první třetina teď.

Poslední třetina zemědělců je v pohodě. Jsou to většinou akciovky, stojí za nimi nějaký kapitál – společnosti, které investováním do půdy utrácejí svůj zisk a mají v tom dobře uložené peníze. Ti samozřejmě bez problémů nakoupili hnojiva i ostatní propriety nadlouho dopředu, protože jim bylo jedno, jestli peníze utratí teď nebo za půl roku a díky tomu pohádkově vydělali, protože nakoupili za staré ceny, ale prodávali už za nové. Toť deagrofertizace v praxi… Díky velmi promyšleným krokům zemědělského imbecila Nekuly jsou malí zemědělci na pokraji krachu, střední zemědělci zkrachují za rok a velcí zemědělci zcela opanují situaci, protože díky kapitálu levně koupí, draze prodají a pozdrží splatnosti.

Mimochodem… to se také dalo čekat… Na fejsbůku se dokolečka dokola objevuje srdceryvný dopis jedněch zemědělců, kteří Nekulovi fandili, velebili ho za jeho skvělou zemědělskou politiku zaměřenou na malé rodinné farmy, byli sdruženi v té správné asociaci, která měla u soudruha ministra dveře dokořán a kteří vždycky nadávali Andrejovi za jeho Agrofert. Farma Mikolášovi. Produkovali zejména mléko.

Samozřejmě to dělali přesně tak, jak jsem psal před půl rokem – prodávali mléko s příběhem, které bylo docela drahé. Ale ve světě nadbytku a blahobytu si zákazníky našli. Po republice běhá dost bohatých lidí, kteří nemají problém dát za mléko dvojnásobnou cenu, protože je fakt kvalitní. Ale celý národ za takové peníze nenakrmíte.

Ti teď zjistili, že musejí zdražit tak, že už to není k zaplacení ani pro relativně bohaté zákazníky. Mraky předpisů, bo veterinářům je jedno, kolik stojí elektřina a plyn, spousta papírování, už předtím se museli hodně ohánět, aby měli klientelu… hotely, cukrárny… a teď najednou lidi začali šetřit, protože jsme ve válce a pro porážku Putina stojí za to přejít na levnější krabicové mlíko. A je po žížalkách.

Nemyslete si že jsou jediní. Právě tihle zemědělci, kteří dokázali projít přes to šílené papírování a udrželi si malou mlékárnu, malá jatka, malou prodejnu a zvládli to díky tomu, že brutálně draze prodávali vysokou kvalitu, ti teď přijdou na buben jako první. Většina jejich zákazníků si teď bere dva svetry a ceny energií řeší tak, že si odpustí kvalitní večeři v kvalitní restauraci, takže si odpustí výrobky právě těchto extrémně drahých zemědělců.

Řezník Kšána je podle mě další na řadě, protože když jste byli zvyklí dát za kilo jeho masa tisícovku, tak těch deset tisíc korun, o které máte dražší topení, ušetříte na blbých deseti kilech masa… na kterých ale on má velmi slušnou marži, o kterou přijde. Určitě mám mezi čtenáři někoho, kdo u Kšány alespoň občas nakupuje… tak se tam porozhlédněte a dejte vědět…

No nic… varoval jsem je už před rokem, varoval jsem před zemědělskými experimenty, varoval jsem, že národ nenakrmíte ultradrahým kvalitním jídlem, protože na to národ nemá… varoval jsem před asociací malých zemědělců, varoval jsem před Nekulou… bubnoval jsem na demonstrace a tihle všichni si mysleli, že se jich to netýká…

Při brutálně rostoucích nákladech vyhrává konkurenční boj efektivita…. vyhrají velké masokombináty, gigantické zemědělské koncerny, obrovské traktory a pořádné drancování… Včera jsem to říkal, koukáte na to v přímém přenosu, jak Bůh trhu, pokroku a efektivity vítězí nad Matkou Zemí.

Je to sice slabá útěcha, protože samozřejmě vidím to nezměrné úsilí, díky kterému ti malí zemědělci svoje podnikání vybudovali… ale když zkrachují, přestanou alespoň kecat o tom, jak potřebují víc dotací, protože oni jsou ti jediní opravdoví zemědělci se vztahem k přírodě… + deset certifikátů kvality od neziskových organizací. Ne, nelituju je, kdyby četli Vidláka a zařídili se podle toho, mohli jsme být jinde. Ale oni věděli, že takhle vláda je mnohem lepší než ta Babišova.

Takže je vám to všem jasné? Třetina zemědělců bude mít co dělat, aby se dočkala příštích žní. Druhá třetina zemědělců bude mít stejné problémy příští podzim a velké koncerny si všechno koupí, protože trh je svatý a vyhrává nejnižší cena.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (100 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Mna bavi moderna novinarcina. Zjavne inspirovana Orwellovym 1984.

Jeden den napisu, ze VVP je ako kol v plote.
Druhy den napisu ze je v Astane na rokovani.
Dnes napisu ze katarsky emir - to je ten co odisiel "spokojny" z Praglu :)) si notuje s tym kolom v plote v tej istej Astane.

Viem, ze nik u nas neukaze osamoteneho VVP ako od neho v jeho kabate spokojny odchadza emir z Petrohradu (pac to pyzamo co mal na sebe emir nie je na petrohradske jesenne pocko), aby si na dalsi den opat pokecali v Astane.
Tiez viem, ze stredna Azia je pre nas nieco, kde sa muchy otacaju. Len sa obavam, ze pre strednu Aziu sa stava EU miestom, kde uz ani muchy nelietaju :))

Kdohozvi, co povedal emir Putinovi, ked sa ho pytal na vizitu v Praglu a com ze nezotrval ani na veceru :))

Jo - a vsimli ste si, ze ked rokovalo s jaternicou ci s Makronom, tak obaja sedeli za neuveritelne dlhym stolom. A s tymito azijskymi manikmi rokuje na podstatne kratsej vzdialenosti? Co tym asi chcel naznacit europskym lidrom?

Inak odporucam :
https://www.youtube.com/watch?v=7Zk8_TWszFQ

okrem UA tam tiez riesi prave tie zasoby ropnych rezerv, ktorymi si Biden kupuje cas u volicov.
Nielen v USA maju kalkulacku a vedia, ze ako dlho bude trvat, kym sa im zasoby minu a cena benzinu v USA vyleti ako PVO strela vzuru do nebes.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Ai na tomto webu bude dochazet k utajovsni informaci ,aby nebylo možne Sjedoceni všech politickych subjektů,ktere by opravdu chtely zastupovst voliče,vyhrat ve volbach a když už jsou zaplaceny voliči by jim umožnily opravdu vratit moc zpět do rukou obcanu a jim ukradene dve třetiny mezd!
Zda se mi to ,nebo je to pravda,že i tady vladne metoda chucpe tj stilet se do vlastni nohy kritikou režimu,ale pokud je odhalena pravda a jak zsbranit vlastnimu rabovani je to okamite a beze studu ZNULOVANO!?
No ni?qqwqwwwwaaaay

Průměrný počet slepic: 1.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Pry proto,aby se pan Rajchl a dalsi intelektualove nedozvedeli proc a jakymi metodami dochazi k rabovani a vylupovani obyvatelů zubožovane nebohe republiky a timto odhalenim vyhrali volby a ujmuli se konečně napravy a to podle planu potřeb voliců a la navrh pana Sasina?

Kdosi si mysli,že ma pan Vidlak dodnes moznost vratit tu diskusi na misto,jinak pry bude sam sobe ,sve rodine a narodu spoluzodpovedny za jeho vylupovani s zatajovani možnosti,jak by to mohl sjednocenim Spolecnosti Voliců pan Rajchl vyhrat volby a pan Sasin to hampty dammpty napravit?!
Jardo zachytil jste tam to přesne vysvětleni ,proč tomu nikdo v republice nesmi rozumet ,ještě předtim než to zmizelo?

Průměrný počet slepic: 2.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, tak my jsme s těmi 180ha orny, jak ty akciovky:D dobře máme s.r.o. ale jen pro sichr. Jelikož svět blázni už od covidu, téměř všechna hnojiva, dokonce i naftu máme koupenou do zásoby a zvětší časti ještě za cenu před "válkou".
Jinak s tím účetnictvím úplně nemáte pravdu. Letošní sklizeň, i když zůstane na skladě, tak se započítává stále do tohoto aktuálního roku. Aspoň u podvojného účetnictví.
Jinak samozřejmě máte pravdu. Většina malých hospodářů jsou v krku. Kdo nemůže nakoupit hnojivo na kamion, tomu se to ani nevyplatí. Když někdo nemá mechanizaci, tak se na službách pomalu nedoplati.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

vobec netusim, cim to je, ze v mejnstrime v CR je UA uplne absolutne top tema.

Novinari tam chrlia jednu ezopovu bajku za druhou, az na to, ze v tych bajkach na rozdiel od ezopa nie je ponaucenie.

Vyrazne sa to lisi od madarskych alebo slovenskych medii.

Vobec netusim preco su cesi v takom vyraznom tlaku uplne az fake news vydavanych za relevantne infosky.
Prezidenstkymi volbami to nebude, pac u nas mame za par tyzdnov volby miestne i krajske a ziadna brutalna masirka.
dnesne perly
Kladivo na ruské migy s přelomovým zaměřováním míří na Ukrajinu
Rusku chybí peníze, rozpočet míří do deficitu

Mne to proste vychadza, ze tak ako bol od roku 2002 na UA spusteny proces nacifikacie a zblbnutie obyvatelstva ako socialny pokus (asi?) za ucelom zistenia ci to funguje, tak CR bola vybrana na iny socialny pokus.
Netusim sice preco a kvoli comu, ale nie je to nahoda. Za 20 rokov sa dozvieme.....ak dozijeme.

Slovaci su uz uspesne demilitarizovani - lietadla nula, tanky nula, PVO nula :))) Nad predcil aj vdLejnovu. Som zvedavy, ci pluky, ktorym zobrali hracky nadalej dostavaju stedre financie zo statneho rozpoctu :)))

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

bo len co clovek dopise, hned sa v mejnstrime objavi dalsia perla ducha :
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-le-monde-francouzska-ro…

Netusim kolko travy treba na to, aby niekto vypotil taku chujovinu, pac v tomto zmysle by ten ukrajinsky spolok Razom, co zaluje TE mal zalovat UA vladu, kedze UA vlada berie peniaze od svojho uhlavneho nepriatela Ruska za tranzit ropy a plynu cez uzemie UA a co viac - pomaha tym Rusku s predajom tychto surovin a teda sa podiela na financovani ruskej vojnovej operacie.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

A možná nejhůř dopadnou ti, kteří by rádi sklízeli, ale zapoměli zasít. Že Fialo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to furt o tem jak trh nutí blboně jíst koláče gdyž nemaj na chleba. Na tom sou postaveny všechny probl=my cicavého světa.

Putin: Současný finanční systém umožnil vykrmit „zlatou miliardu“ na úkor ostatních ...

Stejně jako mnoho našich partnerů v Asii se domníváme, že je nutné zahájit revizi principů globálního finančního systému, který po desetiletí umožňoval samozvané tzv. zlaté miliardě, která pro sebe uzavřela veškeré toky kapitálu a technologií, do značné míry žít na úkor druhých.

https://www.pokec24.cz/politika/putin-soucasny-financni-system-umoznil-…

Panw Vidláku, oni si to pamatují, vědí to a na vaše pohledy a dojmy asi nebudou brát zřetel...

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vi co se dohodli banksteři na konci března 2O19 jak tam chtěji zlikvidovat kapitalismus a vi jak to chtěji udělat!Nahradi ho krutym ŠWABISMEM viz postulat 5 PNZ!

Zkouši se proto postavit tomuto rozhodnuti,ktere však již nejde odvolat,ale jen posunout v čase dohodnout s ostatnim světem jinak pry ma dopadnout jako Kadafi,ktery doplatil na dobrotu q na to,že prosazoval zlaty dinar pro Afriku!
Utok petrorublem bude muset dokoncit a tak na něho poštvali honem a kolektivni Zapad,ktery se chce denacifikovat,když vladni neomarxismus je novy nazev pro fašismus a proto se tady nikdo nesmi dozvedet k čemu se modli vlada piratisek,kteři za sebou tahaji fialovou okurku,majici za ukol rozbit Česko na sračku a tady o tom komenty VYNULOVAT aby pan Reichl na to nepřišel a nezvitězil spolu s SPD ve volbach a neuvalil na ty zmrdy 9O procentni dan,když nebudou vyvar investovat doma v Česku jak to dělaji ve Švedsku,ktere si pak muže dovest do SWEDSKA cely svet aby se
tam se rozmnožovat nebot je tam zima a tak Švedove moc sex nemaji radi!
No ni?
No ni

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Drobní a střední podnikatelé krachují. Nejen zemědělci. To není žádné tajemství. Krize způsobí, že nám nebudou vládnout ani giganti. Ti sice krizi ustojí lépe, ale nezařídí, že bude vše levné. Ze sociálních dávek se ekonomika nepostaví. To je jako ustřihnout si kus oblečení a použít ho na zašití díry na jiném místě téhož oblečení. Je to spirála, která vede ke krachu. Lidé v bídě toho moc nakupovat nebudou. Ceny nebudou být nízké, lidé budou v bídě a tak dokolečka, dokud vše nepohltí krach a bída. Ta nám bude vládnout. Pokud se neprobereme a nedonutíme naši vládu co nejdříve podat demisi. Je velice pravděpodobné, že k bídě se přidá válka (vláda se snaží ze všech sil nás zatáhnout do války proti Rusku). A to pro přeživší umocní bídu a posílí její moc nad nimi. Jediní, kdo bídě uniknou, budou mrtví. Taková je realita. Stačí se dívat kolem sebe a nemít za jediný zdroj informací ČT a prolhaná méééééédia.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

V tom případě už to pak tady dohromady nedá nikdo. Politici se ukryjí neznámo kam, mít na to budou..., stejně jako Merklovka, a možná vstanou noví uprchlíci a půjdeme někam směr Asie, protože tady bude obsazeno.
Proč Putin sedí s někým za dlouhým stolem a s někým za krátkým...? Asi aby nechytl nějakou virovou debilitu, jak zničit půl světa. I emír už na to přišel.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ja bych neplasil. Tohle vsechno prijde, kdyz budou dejiny probyhat linearne. Nikdo nebude nic delat, vsichni budou poslouchat a platit. Dejiny ale probyhaji pekne turbolentne. Nemcouri ted udelali takove dotace a takove pobydky pro sve firmy, ze kdyz nikdo nic neudela, tak na jare je u nas vsechno zavrene. Plynu bude taky malo. Ne ze bude drahej, ale nebude vubec. Kdyz si volic takove vosly zvolil, tak je ma! Ad nikdo neremca! Estebak Babis strasne vadil, tak mame slusneho blyskaveho Petu. Kdo bude mit hlad, nebo mu bude zima, at mrkne na spravy jak blaboli a mava rukama. To ty jeho volice jiste zahreje!

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Kua, Probihat!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Co bude platná podpora německému průmyslu, když jejích výrobky nenajdou kupce. Třeba sankce,vývoz do Ruska,Činy, nebo nedostatek financí u občanů ve více státech Evropy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

To je to kouzlo finančního sytému. Jedněm se malujou bankocetle a druhým pro-dávaj železa.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

A voni jsou rozhodnuti, vás většinu, vyhnat z města. Na hnůj. Konec blahobytu. Prdel si zachráníte jedině tím, že budete požadovat zpět podíly na půdě, neprodejné po předcích, podíl na rozpočtu a rovný podíl na rozhodování o zemi ve keré žijete. Na útraty jiných, keré vás nezajímají, už to přestává fungovat.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Covid už prostě není téma, nikoho to nezajímá, nikdo svojí firmu podle covidového nebezpečí už neřídí, lidi už se ani neobtěžují covid někde hlásit a chodí s ním i do práce… tolik k loňským obavám, jak tu bude trvalý doktorský koncentrák… Pro všechny politické strany z toho podle mě vyplývá jednoduchá rada – mluvte méně o covidu a více o drahých energiích. Ještě pořád mám pocit, že se cvičí na minulou válku." Velmi zajímavé. Už Váš bratr smazal všechny Vaše "covidalarmistické" články? Zdá se, že jste, pravda poněkud opožděně, prozřel. Na to samozřejmě máte právo. Nicméně bylo by aspoň slušné se omluvit nám všem (i když já nejsem tak háklivý) za to, jak jste nám v jednom kovidalarmistickém pamfletu (asi už smazaném) nadával do volů.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Malý zemědělec i přes všemožné dotace nemá na efektivitu velkého agropodniků, které na vyprodukovanou korunu mají menší dotace, ale také menší náklady, mají často vlastní zpracovatelský průmysl, porážky, mlékárny,... Tohle už bylo jak u nás (slučování JZD, přidružené výroby,...), tak v USA. Pokud chce malý zemědělec přežít, tak musí najít místo na trhu. Jinak ti malí zemědělci brečí od revoluce že zkrachují, ale pořád nic moc a na dvorech nejmodernější technika, na kterou za normálních okolností neměli šanci vydělat.
P.S.: Žijí celý život na venkově, takže vidím, co se kolem mne děje.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)