Dělejte to EKO

Autor

Krátký Ukrajinský úvodník: 

Přátelé, olympiáda je v plném proudu, spousta západních zemí ji politicky bojkotuje, pravdomluvní novináři si dávají záležet, aby na Číně nezůstala nit suchá.  Sitting Ping má samozřejmě zájem, aby to dobře dopadlo, aby to byla reklama na Čínu, její velikost i moc. Proto samozřejmě chce, aby právě teď Putin nedělal žádnou válku. Až za dva týdny... až zhasnou tu pochodeň. Do té doby se svět musí obracet k výkonům čínských sportovců, novináři se mají zelenat závistí nad čínskou organizací her, mají čumět jak péra z gauče na moderní Peking, atd.  atd. 

Olympiáda je jediná chvíle, kdy Putin vlastně musí být zdrženlivý. 

Kdy jindy je vhodná chvíle pro útok proti vzbouřeneckému Donbasu? Kdy jindy než teď může Ukrajina spustit akci na osvobození ukradených území? Kdy jindy bude Putin váhat s protiakcí? Kdy jindy se bude celý Západ tetelit radostí, že se to rozjelo a zároveň to Číňanům zkazilo jejich reklamu na funkční komunismus? 

Jestli mám pravdu a Ukrajina chce řešit svojí situaci válkou, tak to přijde někdy teď. 

 

A teď už dnešní text: 

Tento příběh jsem tu vyprávěl už v mnoha článcích o zemědělství, ale dnes si ho probereme znovu, protože opakování je matka moudrosti. Každý rok ve žních totiž skončím jako pomocná pracovní síla na některém z našich sil, abych pomáhal s odebíráním vzorků, úklidem příjmových košů, směrováním traktorů na správná místa a rozdával lidem svačiny. Je to vždycky tak čtrnáct dní a dělám to rád. Člověk tak přijde do kontaktu s tou skutečnou zemědělskou realitou. 

Žně probíhají, já očekávám pravidelné obchodní partnery, pochválím nové traktory nebo vlečky, pokecáme o situaci na trhu, zanadáváme na ceny a stále rostoucí papírování, dáme řeč o výnosech, jak se osvědčila která odrůda...  a pak vám to zatepla vyklopím tady na Kydech. Zemědělská realita. 

Vždycky, když se žně začnou chýlit ke konci, objeví se ekozemědělci. Ti nesmějí hnojit jinak než přírodně, nesmějí svá pole ošetřovat chemií, nepoužívají mořené osivo a tak zpravidla sklízejí mezi posledními. Jejich pšenici to prostě trvá déle než uzraje, protože to nemá vůbec lehké. Zároveň mají o dost nižší výnos a jsou ohroženi vším, co příroda přináší. 

Vždycky na konci žní přijedou. Ani nemusím nabírat vzorek a už to cítím - pach rybiny. Jejich obilí je napadené snětí. Každý rok je to stejné. Oni sice mají zpravidla smlouvu s někým, kdo to ekologicky vypěstované obilí chce, protože tu existuje trh se zdravou výživou, kde si mladí krásní a chytří kupují BIO polentu, BIO kroupy, BIO mouku a podobně. Jenže když přijde sněť, tak neuděláte nic. Nikdo to nekoupí, protože by tím svoje zákazníky otrávil. 

Řešení je jednoduché - použít mořené osivo. Ale to není EKO. A tak se to skoro vždycky nepovede. Oni pak mají doma nějakou desítku tun pšenice, kterou nikdo nechce. Je nepoužitelná pro lidi i pro krmení. A tak to naloží a zkusí to přivézt, že si toho třeba nevšimneme.  Vždycky si všimneme, protože sněť přehlédne jen blbec.  A tak je s tím pošleme pryč, oni zkusí konkurenční výkupy, ti je také pošlou pryč, pak zkusí lesáky, jestli by to nevnutili zvěři, ti je pošlou pryč ještě rycheji a nakonec to dovezou rybářům, kteří jediní to koupí, protože rybám to nevadí. Ale až si budete kupovat vánočního BIO kapra, tak si vzpomeňte, že je dost pravděpodobně krmen BIO pšenicí od EKO zemědělce, kterému se bohužel na pole dostala sněť. 

Proč to píšu... 

Teď nedávno řekl náš geniální ministr zemědělství Nekula, že pokud chce zemědělec víc peněz na dotacích, má přejít na ekologické zemědělství. Díky tomu dostane víc peněz, bude mít menší výnos a bude trvale ohrožen snětí a dalšími přírodními veličinami, protože život v souladu s přírodou není žádná prdel. (Možná proto se lidstvo tisíce let snaží tomu soužití s přírodou co nejvíce uniknout a nejvíc zdrhají ti, kteří si ještě pamatují, jaké to je, když vám úrodu sežerou kobylky a nebo jiná havěť). 

Tohle je budoucnost přátelé... Zemědělství, kde na dotacích zaplatíte víc, abyste dostali méně. Ale ano, půdě to prospěje. Budete mít producenty, kteří sice budou mít poloviční výnos, každou chvíli budou mít alespoň část úrody použitelnou jen pro vánoční kapry nebo do bioplynové elektrárny, ale za to jim to bude stát kompenzovat vysokými dotacemi. Ať žije deagrofertizace zemědělství. Samozřejmě tohle eko obilí bude patřičně drahé a chleba z něj rozhodně nebude stát v Lidlu 25,- korun. 

A já už mám první ohlasy na zemědělskou reformu... V první řadě si každý menší zemědělec vytipuje pozemky, kde se nikdy moc neurodí. Málo půdy, pod ní skála nebo písek, podmáčená místa u vodotečí, nepovedené meliorace ať už příliš suché nebo příliš mokré. A na těchto pozemkcích v souladu s Nekulovým přáním zavede henten EKO režim. Co na tom, že to tam neroste... nebude se to hnojit, nebude se to stříkat, co tam bude, to tam bude... nízké náklady, nízké výnosy... stát to vykompenzuje. Blbej kdo dává, blbější kdo nebere. 

Také se objeví nové sady. Také tam, kde moc nestojí za to se prohánět s traktorem. S ideálně takovými stromy, aby dlouho rostly a dlouho neměly žádné plody. Nejde o to dát se na ovocnářství, ale prostě jen za dotace udržovat sad a modlit se, aby to nezačalo moc brzo plodit. Dovolil bych si navrhnout cukrové javory. Ty dají první výnos po pětadvaceti letech a to už tu bude normální středověk, takže to bude jedno. 

Mezi tím vším budou samozřejmě normální zemědělci a sedláci, kteří produkují. Ale ti se budou potkávat se svými vykutálenějšími kolegy, kteří se budou chlubit, jak se krásně dá nepěstovat kmín, jak se na mizerných pozemcích sklízí místo pšenice dotace, jak mají deset hektarů rybízu, protože je na to dotace... Jak dlouho asi odolají? Jak dlouho vydrží skutečně produkovat? Jak dlouho je bude bavit zapřahat pluh i postřikovač, když vedle sebe uvidí, jak snadno to jde i jinak? Jak dlouho jim bude trvat, než pošlou manželku na SZIF, aby tam pobrala přihlášky k EKO zemědělství a EKO dotacím? Jak dlouho jim bude trvat, než začnou z pěstování obilí dělat pěstování dotací? Ne z přesvědčení, ne ze zlého úmyslu, ale z donucení... 

Jasně, jsem jen hloupý Vidlák, co tomu nerozumí, ale podle mě je tu obrovský prostor nikoliv pro společenskou odpovědnost, ale zákonem schválené a vládou podporované nezemědělství.  Ne, všichni se nestanou přes noc sklízeči dotací. Ale nakonec budou donuceni. Tak jako teď je normální zemědělec nucen drancovat půdu, protože jinak přijde na buben a jeho pozemky koupí ten největší drancíř v okolí, tak v nové době na tom sice bude půda líp, ale  výnos u nás poklesne a Rusko či Brazílie rádi dodají. Libovolné množství. A všechno bude dobré přesně do té stejné chvíle, jako letos, kdy evropské firmy nenakoupily dostatek plynu od Gazpromu. Když to uměli podělat s plynem, myslíte si, že to stejné nezvládnou i s pšenicí?  Jo, topit se dá míň nebo v krajním případě vůbec, ale dá se v krajním případě nejíst? 

Takže jasné jo? Ekozemědělství = sněť obilná = vánoční kapr = nízký výnos i když se to povede = méně obilí = větší závislost na importu, který organizují ti stejní, co se jim tak náramně daří importovat plyn. Ale dotace do zemědělství budou vyšší a zemědělci nezkrachují ani na té ekoprodukci. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (161 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Co zkusit i variantu, že žádná válka na Ukrajině nebude. Nikdo by na tom nic nezískal a škody by byly obrovské.

Průměrný počet slepic: 4.7 (37 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak a kdo vlastně zemědělce zastupuje v parlamentu.?Má byt Agrarni strana?Jak to bude dál?Odbory prý,y maji připraveny Černé desky!
Je tu názor,že si je maji postavit jako strašsaky do zeli.Maji odbory taky web s bezbarierovym přistupem k diskusi,vi to někdo?

Průměrný počet slepic: 2.8 (14 hlasů)

Za zničeni malych a střednich podnikatelů a živnostniků ,škody na zdravi a smrt musi zaplatit majitele velkych peněz! Postavme je před soud,sbrejte důkazy Nesmite si pustit následujici video o tom co s námi chtěji udělat nenažrani a chamtivi majitele velkych peněz!
Jaky je cil kovidu a kam to cele povede dál!

https://otevrisvoumysl.cz/ Věřte nebo ne ,ale tady je ta budoucnost moji mili knedlici,pokud se to povede napište mi tu,e to neni pravda!

Průměrný počet slepic: 2.9 (11 hlasů)

"Kam jdeš Covide" ,ptam se ho."Jdu zabit 5000 knedliků!"povida ten odredovany pirát.
Po čase jsem ho potkal zase a řikám mu ."Slibil jsi zabit 5000 knedliků a teď je to 50 000!"
"Doktore ja zabil jen 5 000 knedliků, ostatni pomřeli ze strachu.Poslouchali totiž tu veřejnoprávni TELEVIZI pana Generalniho ředitele a nešli to ověřit na tu alternativu!Neviděl jste tady někde doktorku Pekovou,je mi totiž v patach!?"

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusko přeci nemá k válce žádný racionální důvod, takže logicky válčit nebude.

V roce 2015 to bylo úplně stejné.

Průměrný počet slepic: 3.3 (23 hlasů)

USA, po neúspěchu jimi podporované Juščenkovy vlády, která kradla moc i na UK poměry, třeba Timošenková plyn, financovaly na UK majdan za 5 miliard dolarů (přiznaná částka).
Instalovaly do čela státu násilným převratem fašistickou chuntu. Která ihned začala čistit zemi. Rusko projevilo velkou zdrženlivost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)

Z těch 5 miliard se platila třeba sanace Černobylu. A tekly z toho penízky i za vlády Janukovyče, který je samozřejmě využil.

Ale ideologický jste se zorientoval správně.

Průměrný počet slepic: 1.5 (22 hlasů)

... třeba za klobouk. Žádná z těch "kanceláří pro uvádění románových příběhů na pravou míru" ve skutečnosti nic takového nedělá, jen se pokoušejí protlačovat agendu George Sorose a těch, kterým dělá loutku zase on. Naprosto u všech těchto agentur se lze po chvilce pátrání dopídit na některou ze Sorosových neziskovek, think-tanků atd. Takže žádná sanace Černobylu, ale sponzoring náckovského převratu na Ukrajině, najatých odstřelovačů a vraždění civilistů. Plus samozřejmě financování nejrůznějších rozvratných neziskovek, které všechny pracují v žoldu (řečeno jazykem předlistopadového establishmentu) amerických tajných služeb a zájmů.

Jeden příklad za všechny. Blábolivé info vydávané za "fakt": https://www.stopfake.org/en/324/
A kde je onen špinavý sponzoring financovaný zlodějem, kriminálníkem, podvodníkem a těžkým hovadem Sorosem? Stačí si na tomto serveru rozkliknout "About us", sjet dolů, najít si donátory, už jen ty poblbané názvy některých organizací, to fakt musí vymýšlet nějaký tým kreténků, vyhledat "The International Renaissance Foundation", na tomto serveru kliknout na "Competitions and Grants" a už na nás hledí ta tlama: https://www.irf.ua/en/vydatnomu-filantropu-ta-blagodijnyku-dzhordzhu-so… Křivák už na první pohled, to se hned tak nevidí. Bleh. A to nemluvím o tom, že ten server "stopfake" má jako sponzora hned na druhém místě uvedeno Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

... (= český "elf"), že cosi píšeš, ale vidím jen BLÁ, BLÁ, BLÁ. Že si někdo někam napíše "fakta" neznamená, že to s nimi má cokoliv společného. KLDR má slovo "demokracie" taky v názvu, a nemyslím si, že by si s Kimem někdo dovolil moc o něčem diskutovat. ODS si třeba taky dala do názvu dvě taková super duper slova "občané" a "demokracie", a přitom to byla jen banda podnikavců a zlodějů. Vy si zas říkaté "elfové", ale jste jen trapná grupa nedostudovaných nul a nýmandů (genderově jsem to vyvážil), vedená pološíleným fanatickým tělocvikářem, který ani nezvládl souvislou pedagogickou praxi. Takže právě proto, že mě fakta zajímají, nehodlám číst účelově placené kydy o tom, že černá je vlastně bílá, když se nám daří dívat se z toho správného úhlu. Jediné, co mě štve, že tyhle totálně zbytečné příživníky platím i já ze svých daní.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

... že jsou ony stránky spojené se jménem George Soros? Popíráte FAKT, že všechny podobné projekty, agentury, neziskovky atd. jsou na tom stejně? Doložte mi laskavě odkaz na nějakou, u které se po kratší či delší investigaci nedoklikám na OSF a všechny její přidružené odnože.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

A ty jsi takový přizdisráč a posera, že se bojíš i podepsat. Třeba "Alchymista" namísto Anonyma.
Jste všichni stejní, z jednoho vrhu jedný feny...

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

určených na násilný, protiústavní převrat na Ukrajině, samozřejmě Janukovič nečerpal a ani nemohl. Peníze byly určeny proti němu. Peníze na Černobyl jsou něco docela jiného. Tady's to, anonyme, pohnojil. Mluvíš a ani nevíš, o čem. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

sanaci Černobylu.

CHA CHA - CHECHE - CHICHI - CHOCHO - CHUCHU...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Viktorka Nulová sama řekla, že pět giga stál samotný převrat. Respektive, ona řekla změna režimu.
Do Černobylu nedaly SSA ani centík, to všechno byly prachy z EU a RF.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

tu sešlo
děláte MU radost

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to (nebo jsou to) provokatér. Bude tu už každý den.

Zatím bez slepic

tak oficialne 5 mld.USD priznala Nulandova pri vypocuvani v Kongrese po Majdane (a pochybujem ze by tam v tom case niekoho trapil Cernobyl).....a Cernobyl mam pocit, ze platila EU a nie USA, preco by to tych palilo.
https://www.euractiv.com/section/energy/news/eu-co-finances-new-arch-fo…

Zatím bez slepic

Rusko vždy mělo důvod k válce a to neustálé výboje okolních (germánských, románských a anglánských)kmenů proti Velké i Malé Tartárii. Takže Rusko bude opět za agresora bo CIA kluci se nechali slyšet, že už místo Rusů natočili videjka z budoucího útoku ukrů na Rus (které prý natočili Rusi, aby mohli vtrhnout na okrajinu a pak na zbytek jevropeji).
No vítal jsem Rusy v roce 1945, coby batole se smítkou šeříků v ručce, pak v roce 1968 s s flaškou řetízkovice v ruce a bude mi na stará kolena dopřáno vítat je do třetice. Jenom nevím co si vzít do ruky, aby to nebylo nepatřičné době a událostem.
ĎT

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na obrovských škodách a obrovských hromadách mrtvých přece pár tisíc lidí OBROVSKY vydělá!

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

... kteří na tom vydělají, nikdo nikdy nepotrestá, dokonce si je s tím vším vražděním nijak nespojuje. Protože oni jsou přece těmi mírumilovnými a filantropickými bankéři a finančníky, kteří sedí ve svých tichých kancelářích někde ve Švýcarsku, SSA či UK a všichni jsou z těch nejsprávnějších a nejspravedlnějších rodin na světě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

No bude to fakt brzy ta ruska ruleta,VOVA hlasi vit3zstvi v 70 statech světa toho SPUTNIKU V !Ostatni hraji ruskou ruletu
http://zvedavec.org/komentare/2022/02/9017
Dejte si bacha jde vám o život!

Průměrný počet slepic: 1.4 (5 hlasů)

No a?
O život jde v každém lidském životě. Každý končí smrtí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Výstižný citát J. Wericha: "Idiot, který spí, vykonává veřejně prospěšnou práci".

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

Tozn. že část tamního politického spektra bude mít najednou spoustu peněz na politickou kampaň.
A pokud toto spektrum nevyhra je ve volbách, do pár let tam bude barevná revoluce ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

tazko povedat, Bolivia nema pristavy a ani plynovody. Mozu tam postavit LNG zavod, ale jednak to chvilu potrva a jednak nieso si ista, ci je dostatok tankerov. Samotne USA zvysuju vyrobu LNG, takze problem nie je v surovine ako takej, ale v cene a tranzite

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, já se strašně rád zaobírám historií mých předků. Mnozí z nich byli také sedláci a "půlsedláci". Proto by mne zajímalo, zda vůbec byly v 17. -18. století nějaké způsoby, jak zabránit napadení snětí. Mohli už tenkrát něčím namořit osivo? Nebo byli zcela bezmocní, jako třeba Irové při napadení jejich polí plísní bramborovou? Vinaři proti padlí začali úspěšně užívat mletou síru, jak postupují BIOvinaři nevím.
Pole s dozrávajícím obilím, které je napadené snětí, je vlastně ohniskem pro její další rozšiřování do okolí. Znamená to, že sousedi o to víc musí na svých polích užívat chemické prostředky, aby svá pole ochránili?

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

Mohli sít za vyšších teplot půdy, kdy sněť má horší podmínky. Mohli mít odrůdy odolnější.

A o století později už se mořilo osivo rtutí. Rtuť, kadmium a stříbro byly základní arzenál pro léčení infekcí, chorob, všeho. Dnes z toho zavilí alternativci používají jen koloidní stříbro.

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)

Rtuť a kadmium jsou docela dost toxické věci. Kadmium obzvlášť. A nikdo nechce zemřít v křečích, protože nějakej ezopičus blbě spočítal dávku koloidu.

Historický se docela dlouho používala na postřiky proti plísním skalice modrá a skalice zelená, prokazatelně už v první půlce 18. stol.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Jestliže jim sněť napadla pole, byli v pr*deli.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

námel,měli koukol,otrávit se mohly celé vesnice a nejenom snětí. Třeba pl náboženské blouznění Ježíše a jiných bylo způsobeno právě otravou námelem

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak řikáte.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Náboženské blouznění Ježíše určitě nebylo způsobeno námelem. Otrava námelem, ergotismus, má příznaky, které by se za náboženské bloznění dalo považovat jen stěží. To má Sibyla velmi bujné fantazie. Příznaky otravy námelem jsou například gangréna a odpadnutí prstů, uší, zčernání a odumření různých částí těla. V krajním případě křeče, halucinace, paralýza - často několik hodin vypadá jako mrtvý. Velmi často končilo smrtí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Jednorázová nebo krátkodobá otrava námelem, o které mluví Sibyla. Ta se dnes používá v lékařství, v psychiatrii, k navození halucinogenních stavů. Ve středověku a zřejmě i starověku, to byly známé, epizodické události. Fyzickému zdraví krátkodobá otrava, pokud není příliš silná a neovlivní životní funkce, neublíží.

Pak je známá dlouhodobá chronická otrava námelem, namaloval to Brueghel na svém obraze Mrzáci nebo taky zvaném Žebráci. Ta poznamená člověka fyzicky i psychicky. A právě tu si plete Ponkrac s otravou krátkodobou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

V lékařství a psychiatrii se, pěkně prosím, používají některé chemicky vyextrahované látky, nikoli námel jako celek. Protože se dá z námelu vyextrahovat LSD, tak je to jasné. Ovšem dá se vyextrahovat za pomoci chemické laboratoře, nástrojů a znalostí, které doma nenajdete ani nemáte. A už tuplem je neměl středověký člověk ani boháč. Ovšem to už se nebavíme o otravě námelem.

Podstatou lékařského využití alkaloidů námelu je jeho zastavení krvácení až krevního oběhu. To právě vede k těm gangrénám. Ono když přestane krev proudit prsty nebo jinou částí těla, tak vám daná část těla jaksi zčerná a odumře.

Pokud jste sebevrah, můžete to risknout.

Sibyla i Anonym si hlavně pletou dojmy s pojmy. Ono je jednodušší plácnout hovadinu, a nechat si to někým v mnoha příspěvcích vyvrátit.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

nikomu nic nenyvrátí

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Vidím, že jako brouk Pytlík rozumíte úplně všemu, ke všemu máte zdůvodnění (ale nikde žádný link na odborné), vyznáte se ve válečné taktice, válečném umění a navrch k tomu máte na všecko recept.
Poraďte mi tehdy, jaké by byly nejlepší spínací V-mosfety do spínaného MPPT regulátoru 100V/66A.
Číňan tam osadil mrdky, které nezná ani internet, dost to hřeje a já nestojím o vyhořelou půdu, až se některý prostřelí.
Spínací kmitočet regulátoru je kolem 120kHz, původní fety jsou jen v TO220 a topí to, jako malý Vincky, až se kroutí krabička.

Připadá mi, že by bohatě stačilo poslechnout vás - a rázem nastane na Zemi klid, mír, odpadnou problémy a všichni budou šťastní a spokojení, protože Ponkrác jako spasitel lidstva to za ně všecko vyřešil, nebo má řešení už připravený.
Neměl by se pan domácí, se svými úvahami a návrhy na řešení radši stydět - proti vám?
A není vám to blbý, takhle ze sebe, údajně pod vlastním jménem, dělat před celým internetem kokota? Je tolik chytřejších a sečtělejších lidí na světě, než jste vy - těm všem jste pro smích. Ale často i těm, co disponují jen zdravým selským rozumem, jako Targus třeba.
Že vás to baví, tohle zasírání nesmyslnýma kokotinama...
Musíte být v životě dost nevytíženým, když máte tolik času na trousení mouder po všech těch internetech, kde vás ještě neblokli...

Průměrný počet slepic: 2.3 (27 hlasů)

Leoši,
udal jste příliš málo technických parametrů Vašeho výkonového MOSFETu. Jinak platí, že mosfety mají dost velké výkonové ztráty, u typů vhodných pro 100 V a kolem 66A to dělá skoro 200 W. Jejich provozní teplota je v lepším případě 110 °C, střed je 150°C a běžně 175 °C. Taky jde o dost drahou součástku kolem 70 tisíc Kč za kus, proto si důkladně rozmyslete, než se vydáte cestou náhrady součástky. Takže nejlevnějším řešením Vašeho případu by bylo zvětšit chladicí plochu, tedy přidat hliníkové profily ke stávající chladicí ploše. Nebo je rovnou připojit (mechanicky) k nějakému radiátoru topení.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlas, že pro výběr náhrady je třeba více parametrů, ale jen zběžný pohled do katalogu ukáže třeba
https://cz.rs-online.com/web/p/mosfet/2149096
(120V/70A, Ron=11.3mOhm, 125W ztráta, pouzdro TO220, cena 66,50Kč s DPH).
Ta cena 70kKč/ks se mi zdá přece jen "trošku" nadsazená :)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Tak to jsem se asi přehlédl v desetinné čárce. :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale ježíš - jsou tam tři paralelně, je to asi něco, jako obdoba IRFZ44N/IRFZ48V, jenom na vyšší napětí, protože regulátor má dovoleno špičkově 145V a trvale provozně 100V (přesněji a jmenovitě 96V - čtyři 24V placky v sérii a čtveřice paralelně). Není pak k zapojování zapotřebí zahradních hadic, ale stačí šestka CYA.
Jde o to, že ty původní fety v regulátoru jsou ojebaný/levný, mají prostě velký Rdson a proto to celý vytápí jako kamna.
Zkusím vymyslet, jestli by tam šikovně nevešla dvě pouzdra TO247, protože v tomto pouzdře jsou už k dostání onačejší kousky, co mají Rdson okolo pěti až sedmi miliohmů. Čím studenější polovodič, tím spolehlivější a tím víc snese, protože potom není zapotřebí takový power derating podle SOA a plochy pouzder, jako když to běží při 100°C.

Gerde, vy si o mně zřejmě myslíte, že jsem naprostý pitomec, že ano?
Mně to tedy nevadí, ale jak jste proboha přišel na cenu 70.000,-Kč za kus ??
Tolik nestojí ani integrovaný trojfázový blok usměrňovač+můstek do 15kW frekvenčních měničů věhlasné firmy Yaskawa!
Můžete mi prosím ukázat nějaký lepší fet - třeba od IXYSu, IR či od Matsushity/Renesasu, klidně i nějaký průmyslový blok ala ČKD - co by stál tak šílené peníze ?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Berte to jako vzpomínky starého zbrojnoše, s MOSFETy jsem pracoval naposledy před 20-30lety, ale větší příspěvek ke ztrátovému výkonu než samotný Rdson mohou mít i spínací ztráty. Pokud to běží to na 100kHz a je tam víc tranzistorů paralelně, tak možná ošizený budicí stupeň nestačí ty výkoňáky dostatečně rychle překlápět. Pak by ani náhrada za typ s nižším Rdson asi moc nepomohla?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

pro vysloužilého opraváře ETS s výučním listem vyšší dívčí. V době jeho učení se o spínaných zdrojích a natož o moderních součástkách moc nevědělo. Cosi se dá najít na netu, ale jak schází ten znalostní fundament ....

Zatím bez slepic

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prostě jsem se přehlédl v desetinné čárce. Nic obtížného, když v Evropě uvádí desetinnou čárku dle zvyklostí pro USA, kde používají tečku.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

jednodussi a bezpecnejsi koupit Victrona ?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen bych dodal, že kroniky a umělecká díla středověku často zachycují mrzáky a zemřelé po otravě námelem. To je k tomu nesmyslu o Ježíšovi a jeho blouznění.

Například malíř Brueghel a jeho obraz Mrzáci, který zachycuje lidi s trvalými následky otravy námelem. Po gangrénách přišli o různé končetiny. (http://www.artmuseum.cz/reprodukce2_pohled.php?dilo_id=4087)

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

Jestli budete pokračovat v této, zhoršující se atmosféře ve státě touto rétorikou, tak se obávám, že velmi brzy někdo namele vám..

Průměrný počet slepic: 2.9 (17 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

stačí si najít heslo ergotismus i s obrázky. Cimrmanovský Vizionář je parodie na podobné otravy.

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)