Dva kozlové v jeden den

Autor

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera rezignoval. Domluvené to ale měl ještě před nedělí (i před otázkami Václava Moravce), takže byl na jeho místo promtně dosazen Roman Prymula, který se od dnešního rána ujímá funkce. 

Vidlácky bych řekl, že oba dva nyní naplní celý smysl své funkce i osobnosti. Adam Vojtěch byl od začátku dosazen na nepopulární ministerstvo, kde nikdo dlouho nevydržel, ne proto aby byl dobrým ministrem, protože to v našem zdravotnickém systému ani dost dobře nejde, ale jednoduše proto, aby se v pravý čas stal obětním kozlem na jehož záda budou naloženy všechny skutečné i domnělé hříchy a bude vyhnán do pouště. 

Když jsem sledoval, kolikrát si Vojtěcha všichni podávali (včetně Babiše), ale ten přesto nikdy neodstoupil, nevzepřel se a vlastně plnil dál svůj zadaný úkol, tak jsem si nedovedl představit jiný důvod jeho ministerské existence. A vydržel kurňa dlouho. Vzhledem k tomu, jak dojemně se s ním Babiš včera loučil, řekl bych že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že Vojtěch je už jednou nohou na cestě do brzkého, ale dobře placeného důchodu někde hodně daleko od naší zemičky, kde bude ve svém domě na pláži popíjet cuba libre a mít všechno u zádele. Babiš mu to s chutí zacáluje, protože nikdo za něj nevytahal z ohně víc kaštanů než on.  

Navíc Vojtěch byl opravdu za slušňáka co na sobě nechá dříví štípat. Václav Moravec vedle něj ve svém pořadu vypadal jako největší hajzl a nejpodlejší gauner  a vsadím se, že po posledních nedělní Otázkách VM dostalo hodně lidí obrovskou chuť volit Babiše i když k němu doteď měli velmi vlažný vztah. Já jsem jeden z nich. 

Tož obětního kozla bychom měli a dokonce to i zafunguje. Za všechno nepovedené může Vojtěch, protože byl slabý, protože byl slušňák, protože byl blbec, protože... dosaďte si sami. Pro každého se něco najde a na každou lidskou vlastnost najdete na youtube příslušné video s naším kinderministrem. 

 

Čímž se dostáváme k druhé navýsost zajímavé figuře. Velekněz svědků Covidových, plukovník Prymula, vojenský doktor, zupák, kaprál, a epidemiologický alarmista v jedné osobě. Postavte ho vedle Vojtěcha a ještě více vynikne rozdíl mezi nimi. 

Ten chlap neměl problém od začátku tvrdit, že se mají hranice na rok zavřít. Tvrdě prosazoval tvrdá opatření. Čerta starého se staral, co o něm řeknou média. Měl nějaký názor a toho se držel i když byl krajně nepopulární a vlastně neustále až dodnes zastává tvrdou linii, kterou obhajoval mnohem přímočařeji než Rastislav Maďar, který přece jenom jako civilista nezná tolik vojenskou šikanu i nepsaná pravidla díky kterým se z vojcla stane plukovník. Prymula se prostě z nějakého redaktůrka neposere. 

Kozel zahradníkem... Toto přísloví je ještě mnohem trefnější, než to vypadá. Bude z něj plukovník-ministr, nebo ministr-plukovník? Tvrdý alarmista teď bude nejen poradce, ale bude mít i odpovědnost. A vlastně se na to docela těšil. Podle mě bylo domluveno už dlouho, že se toho Prymula ujme, až se ukáže, že měl pravdu. A už proto, že se ministrem stal právě Prymula, řekl bych, že nesdílená a neveřejná data jim tam signalizují opravdu vážný průser. Když dosadí člověka, který je symbolem přísných opatření, tak už z toho mají opravdu hodně stažené půlky. 

Jako by si Babiš přečetl včerejší Kydy a pustil se do aktivace starých mobilizačních plánů a do čela příslušného rezortu postavil vojáka. Se všemi pozitivy i negativy. Teď už jen spustit nouzový stav a řečeno slovy Járy Cimrmana... přijde novej, to bude sekáč. Ten se nezakecá. 

Dále si troufám tvrdit, že Prymula je nikoliv ministr zdravotnictví, ale ministr Covidu. Koronavirus bude jeho první a jediný opravdovský úkol a všechno ostatní se teprve uvidí. Stejně tak si myslím, že nebude tak tvrdý, jak mluvil.  Jednoduše proto, že teď už má tu odpovědnost a každé opatření bude přepočítávat na peníze. Myslím, že bude dále mluvit o tom, jak je třeba všechno zavřít, ale v reálu se opatření příliš nezmění. Budeme hodinku po hodince posouvat večerní zavíračku, omezí se hromadné akce, ale to bude tak všechno. 

Na druhou stranu, jsem přesvědčený, že ještě tento týden přijde s návrhem na vyhlášení nouzového stavu (pokud se tak už nestalo) a že to má také domluvené. V rámci platných zákonů, kterých je víc než si může pamatovat celé hejno ministerských právníků, se nic dělat nedá. Jen oponovat Moravcovi, kterého žádné zákony nesvazují. 

Mimochodem... Prymula byl ten, který zjara Babiše přesvědčil, aby začal konat. To byl první čin, který z naší země udělal premianta Evropy, ať si říká kdo chce co chce. Neměli jsme ekonomiku postiženou o nic hůře než ostatní (včetně Švédska), zároveň jsme měli opatření celkem směšná oproti takové Itálii, Španělsku nebo Řecku  a měli jsme směšné množství mrtvých a směšně málo zasažené zdravotnictví. 

A teď... Představte si, že Prymula vykoná zázrak podruhé. Zařídí, aby zdravotnictví nezkolabovalo ani při náporu, který ho čeká za tři týdny. Pak už si může rovnou nechat vytesat sochu, kde bude napsáno: "Já vám to říkal". 

Každopádně... chřipečkáři teď mají rovnocenného soupeře. Ten se nebude vytáčet a rovnou řekne, co si myslí i když se to nikomu líbit nebude. Ten se nebude ohlížet ani na Žaloudíka ani na Šmuclera, ba ani na Babiše. Říkává se, že když je zle, je třeba za generála dosadit největšího bastarda. A Prymula se do funkce dostal právě proto, že cokoliv co Vojtěch udělal, nebylo někomu recht. Poddajný ministr vadil a nechal se otloukat... tak teď přišel jinej řízek.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (89 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

I na ten sloup dojde :)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ti zmetci postavili jeden na Staromáku.

Jakoby stavěli morový sloup před morem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

NÁČELNÍK: Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?
.. musíme v oživování pana profesora postupovat opatrněji než v minulém případě...
Profesor...Vy mě oživili na jediný rok? Za to já vám neděkuju! Vy mě otrávili....

Průměrný počet slepic: 1.6 (20 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opatrně! Soudruh Svěrák na tebe může podat žalobu za nedovolené použití jeho díla a pojedeš metelesku blesku...

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

dovoluje citovat krátké odstavce. Mnohé výroky už zlidověly, citujících je prostě příliš mnoho, a Svěrákovi nikdo jeho autorství neupírá. taky výrok není použit k výdělečné činnosti - odhaduji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Tak tím bych si vůbec, ale vůbec nebyl jistý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Svěrák dokázal vysoudit prachy i za tři slova a přitom ani nebyla ve stejném pořádku! (upeč třeba zeď... - mezi nimi byla ještě tři slova...)
Ale co je horšího - máme soudce, kteří mu i takovou hovadinu ochotně uznali!
Kdo chce psa bít, hůl (i psa) si vždycky najde!

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na žalujícím je totiž - aby prokázal AUTORSTVÍ . A to zcela průkazně.
Takhle by totiž mohl postupovat každý knihomol, stačilo by, kdyby si třeba někdo takový koupil práva na Staré povětsi judejské....a rázem je tak bohat, že by Gates byl vedle něj naprostým loserem....

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná by bylo zajímavé prolustrovat Svěrákovy hry či filmy....jestli tam nepoužívá výroky známé odjinud, z literatury apod. A že ke své výdělečné činnosti je bez pokuty může užít jen proto, že buď není výrok pod kuratelou příživnických právníků či není žalující strana.
Ovšem kdo by se v tom hrabal ? Zas a jen asi nějaký pouhý svěrač.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Šíbři, kteří parazitují na zdravotnictví. si jej po tom, co byl Adam Vojtěch instalován do ministerské funkce, tak ti si jej překřtili na "kudlanku". Prý podle toho, jak při mluvení máchal rukama. A neuvěřitelné je štval. Narušil tradiční penězovody.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Miloš Vystrčil
@Vystrcil_Milos
Slušné a nedravé chování Adama Vojtěcha se paradoxně stalo jedním z důvodů proč neuspěl.
Slušní odcházejí, nenaslouchající, chaos vyvolávající, dominující dravci ve vládě zůstávají. Tak asi tak. -:(

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

a neslušní lidé a jiné elfí ku*vy zůstavají

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Politici moc dobře vědí, jak na nás. Oni potřebují, aby se slušní lidé politice vyhýbali. Aby se opravdu schopní lidé do politiky necpali. To přece zákonitě snižuje šance těch současných. Čím větší hnus předvádějí, tím menší je nebezpečí, že mezi ně půjdou dobrovolně ti slušní a zničí si svou pověst.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Psina bude, až některý politik ve svatém zanícení prohlásí: Je suis muslim! Pokud vím, z toho se už nedá vycouvat a kdo se to pokusí odvolat, má pro odpadnutí od víry na krku fatwu...

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak nebude couvat a k smíchu to nebude.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Proč?
Chcete mě pozvat na kafe?

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Z žádný nory jsem ani nevylezl ani z ní někam nepřelezl...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

kterého jste vyzvala k podpisu, ale mám pro Vás k uvážení zajímavý námět.
---
Jak víme, diskutující i autoři přicházejí a odcházejí. Stalo se jednomu takovému, že čistil na svém PC tzv. cokyje (sušenky) a přitom vymazal i tu, která mu na Kydech přednastavovala podpis. Nevšiml si toho, a když poslal do diskuse svůj v zásadě nevinný příspěvek (přesněji - příspěvek, který se nijak neodlišoval od jeho dosavadních postojů a víceméně souzněl s Vidlákovým textem, pod nímž ta diskuse byla), byl překvapen, jak prudce a (pro něj) nezvykle někteří diskutéři reagovali. Okamžitě byl označen za trolla. Podivuhodné, není-liž pravda? Myšlenky bychom přece měli posuzovat podle obsahu, ne podle osobnosti toho, kdo je vysloví.

A tak se vyjevilo, že i na Kydech jede něco jako lokální mainstream. Sudbě neujdeš, jak praví sovětská klasika (Morozko): tak dlouho jsme utíkali před mainstreamem, až jsme si ho vypěstovali sami. - Nu, ničego, Kolja. Nužno idti v akean zeljonyj.

Tak k čemu jaké podpisy? Na stráž!

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Při volbách je anonymita, aby mohli být volby svobodné.

Ještě jsem nepadl na důvod, proč by to nemělo být v diskusích na webu stejné.

Hus a Bruno by určitě souhlasili.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Značka, je značka.
Anonymů může být fůra, pak nejde rozeznat, s kým máme tu čest.
Já se za své názory nestydím.
Vidlák má i můj e-mail.
Trollů se nebojíme, elfové zlobí, to jsou novodobí politruci.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale pak jsou příspěvky posuzovány ne podle obsahu, ale podle značky.
---
Při troše dobré vůle můžeme říct, že značka je svého druhu nálepka. Nálepkování je standardní modus operandi mainstreamu. Ostatně, vyzkoušejte si to sám, navrhuji tento postup:

Zvolte nějaký dobře znějící/vypadající nick, etablujte se jako zajímavý diskutér a po čase napište něco proti Babišovi. Budou vám oponovat, ale v zásadě se k vám budou chovat slušně.

Po čase, až všichni zapomenou, si ten inkriminovaný příspěvek zopakujte (nekopírujte ho i s chlupama, trochu přeformulujte bez dopadu na smysl a obsah) a dejte ho do diskuse jako Anonym. A uvidíte ten rozdíl! Ani hladový prašivý pes si od vás kůrku nevezme, budete onálepkován jako troll, elf, referent, onanym - zapomněl jsem na nějaký zajímavý přídomek? A bude to od lidí, kteří si s vámi předtím notovali.

Není to na zvracení? Já myslím, že je. - Jak říkám: mainstream. Sice jen lokální, ale mainstream.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Problém je v tom, že některé příspěvky jsou mnoha smyslné, případně ironické, mlživé.
Teoretické diskuze neřeší žádný problém, je potřeba navrhnout konkrétní řešení.
Kecálků je mnoho, lídrů aby člověk pohledal.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

pravdivě pojmenovat problém.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Hlavní hygienička jim může ukládat úkoly, avšak nemůže je postihnout, když zadání nesplní. Úředně totiž krajští ředitelé spadají pod státního tajemníka, nadřízeného všech úředníků, na Ministerstvu zdravotnictví.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

V našem statutárním městysi stojí na centrálním náměstí morový sloup, který se letos začal opravovat:

https://www.plzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/plzen-zacala-s…

Připadám si jako poručík Dub, který o všem diskutoval s okresním hejtmanem už dávno před válkou. Já už na jaře rozšiřoval vtip, že nahoru na sloup místo pozlacené Madony bude instalován pozlacený Prymula.

Připadám si jako poručík Dub i z dalšího důvodu, zde stačí citace:
"A teď to máme!" vykřikl takovým hlasem, jako by se s ním všichni hádali, ačkoliv všichni přítomní aktivní důstojníci si při jeho řeči mysleli, aby jim ten civilista-žvanil vlezl na záda".

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přeju vám, abyste se toho pozlacení Prymuly dožil.

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

Když nebude Prymula, pozlatím se sám.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Člověk míní, osud mění.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak už jsem napsal včera,Prymula si o ten post ministra,řekl když odstupoval z pozice náměstka,jenže zákulisní tlak Aspenu to zarazil.Došlo k nárůstů nakažených a také k ponižování Vojtěcha,co vyustilo k jeho odvolání.Vojtěch jako zelenáč v politice,neodhadl své možnosti,byl jen mluvčím některé skupiny z Aspenu,co vadilo i Babišovi.Vidím v té rošádě i volební kampaň a něco ještě do voleb učinit,takže čekám do voleb,rychlý pokles nakažených,snad až pod sto.jinak by to Babiš nedělal.
Ironicky,určitě se koronáč lekne této změny a poběží jinam.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/proc-vam-hygiena-nevola-ministr-si-n…
Řekněte všem červeným oblastem, že je to volební rošáda.
.....,, „Ajťáci“ ze skupiny Covid19CZ tehdy premiérovi nabídli, že během několika dní vybudují profesionální call centrum, díky němuž by hygienici dokázali rychle obvolávat nakažené a stejně svižně posílat do karantény lidi, kteří s nemocí a nemocnými přišli do styku. Podle všech odborníků jde o klíčovou věc, aby se podařilo zpomalit šíření nemoci."

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

Na karanténní callcentrum potřebujete LEGISLATIVU -> PRAVOMOCE a pak lidi a prachy.

Zmínění ajťáci patrně především usilovali a usilují o přístup k VELMI citlivým datům a k lukrativnímu kšeftu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

Občane, četl jste alespoň nadpis?
Český průšvih: Hygienici odmítli školení, jak trasovat. A pak nestíhali
VOJTĚCH BLAŽEK, ZDISLAVA POKORNÁ

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy
V Praze hygienici přestali stíhat. Například 10. září nedokázali obvolat 484 nakažených.

6:00
Klíčové call centrum začalo fungovat, až když situace s koronavirem začala hořet. A stále ještě nejede naplno. Přitom se připravovalo od jara.

Článek
Šestnáctého března si Česko zvykalo na nevídanou situaci: koronavirus uzavřel obchody a školy, byl omezen pohyb a počet nemocných stoupal.

V ten den se premiér Andrej Babiš (ANO) za účasti právničky z Úřadu vlády a svého marketingového poradce Marka Prchala sešel se skupinou IT expertů, kteří chtěli pomoci. Stát nebyl na epidemii připraven – a nešlo jen o nedostatek roušek a respirátorů.

„Ajťáci“ ze skupiny Covid19CZ tehdy premiérovi nabídli, že během několika dní vybudují profesionální call centrum, díky němuž by hygienici dokázali rychle obvolávat nakažené a stejně svižně posílat do karantény lidi, kteří s nemocí a nemocnými přišli do styku. Podle všech odborníků jde o klíčovou věc, aby se podařilo zpomalit šíření nemoci.

Součástí „dodávky na klíč“ měli být i lidé – operátoři, kteří budou nemocným a ohroženým telefonovat. Jenže zástupci hygieny to tehdy vetovali.

„Tvářili se, že jsou nejchytřejší a všechno vědí,“ vybavuje si Petr Šimeček, zakladatel IT firmy Keboola a člen sdružení Covid19CZ.

Premiér k národu: Nechme obviňování. Čas na skládání účtů zase přijde
VČERA 22:32
Tohle březnové sezení u premiéra Babiše je právě nyní zase aktuální: jak začaly po prázdninách po stovkách a tisících růst počty nakažených, hygieny přestaly telefonování stíhat. A ukázalo se, že profesionální call centrum, jak bylo původně plánované, nikdy nevzniklo.

Teprve přede dvěma týdny, kdy už situace hořela, začal dnes už bývalý ministr Adam Vojtěch mluvit o tom, že je potřeba call centrum obsadit stovkami operátorů.

Proč až tak pozdě? Podle zjištění Seznam Zpráv nedokázal ministr Vojtěch přimět krajské hygieny, aby na vzniku jednotného call centra začaly spolupracovat.

Hygienici totiž od začátku nechtěli k telefonování pustit nikoho „z ulice.“ Trvali na tom, že rozhovory s nakaženými a jejich kontakty musí dělat zaměstnanci hygienických stanic.

„A ne nějací laici. Tohle řekli prakticky hned,“ potvrzuje Dušan Šenkypl, IT odborník a člen Covidu19CZ, který se březnového setkání u premiéra účastnil.

A stejně dnes mluví i exministr Vojtěch. „Hygieny měly pocit, že to musí dělat jenom ony,“ říká.

Řady hygieniků tak sice posílily během jara a léta 140 nových pracovníků, avšak jak se ukazuje, zdaleka to nestačilo.

Hygienikům má ulehčit call centrum. Možná někdy na podzim, plánuje Vojtěch
14. 9. 18:28
Telefonáty přitom podle aktérů nejsou nic extra odborného. Možná jen ten první, kdy operátor zjišťuje zdravotní stav pozitivně testovaného člověka. Další rozhovory, tedy zjišťování, s kým se nakažený setkal, už může dělat po vyškolení skoro každý.

Například v Irsku takhle stát školí nové operátory přes YouTube. A v sousedním Rakousku, jak nedávno popsal týdeník Respekt, v uplynulých měsících fungující jednotné call centrum vybudovali.

Proč se tak nestalo u nás, chtěly Seznam Zprávy probrat s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Místo přímého rozhovoru odkázala na tiskový odbor Ministerstva zdravotnictví, ale od něj odpovědi na otázky, proč se hygieny na další vlnu lépe nepřipravily, ani po několika dnech nepřišly.

E-mail: Začněte poslouchat
Call centrum nakonec přeci jen v Česku vzniklo – přesněji ucelený a vzájemně propojený systém, přes nějž hygienici volají a sdílejí informace.

Zajistit měl i to, aby práce operátorů byla efektivnější a rychlejší: všechna data by hygienici zadávali elektronicky, odpadla by praxe, kdy část informací ťukali do počítačů, část zapisovali ručně do bloků.

V provozu je systém od 1. srpna, avšak některé krajské hygieny ho odmítly používat s tím, že mají své systémy – na které jsou zvyklé.

„Nedařilo se nám část krajských ředitelů přesvědčit, aby call centrum používali,“ souhlasí Adam Vojtěch. „Dnes už call centrum podporují i ti nejzatvrzelejší odmítači,“ dodal v rozhovoru na konci minulého týdne.

Takový stav však platí až od 7. září, kdy bylo jasné, že země míří do průšvihu.

Nechtěl jsem být politik. Situace je ale velmi urgentní, říká Prymula
VČERA 13:09
Měli udělat pořádek
Michal Bláha z projektu Hlídač státu zveřejnil 11. září interní údaje, podle nichž hygienici v Praze (kde je nejvíc případů covidu) nestihli během 24 hodin obvolat 484 nakažených lidí.

„Je to zodpovědnost ministra a hlavní hygieničky. To oni měli udělat v resortu pořádek,“ říká Petr Šimeček z Covid19CZ. „Teď dostaly hygieny nůž na krk. Ale hlavní hygienička na ně měla tlačit dřív,“ doplňuje hlavní architekt projektu Chytré karantény Petr Šnajdárek.

Problém je, že šéfové krajských hygien jsou tak trochu neomezenými pány. Formálně je sice jejich nadřízenou hlavní hygienička, ale ředitelé jsou ve skutečnosti „gubernátory“ na svém území.

Hlavní hygienička jim může ukládat úkoly, avšak nemůže je postihnout, když zadání nesplní. Úředně totiž krajští ředitelé spadají pod státního tajemníka, nadřízeného všech úředníků, na Ministerstvu zdravotnictví.

O tom, že přechod na nový systém nebyl hladký a že mu některé kraje urputně bránily, svědčí i e-mail z minulého týdne, který Seznam Zprávy měly možnost pročíst. Hlavní hygienička Rážová v něm důrazně nařizuje centrální systém používat – a to pod hrozbou kárného řízení (které podle služebního zákona může skončit až propuštěním).

„Možná jsme měli trvat na tom, že od 1. srpna budou všechny hygieny připojeny. Minimálně si už mohly systém zkoušet na ostrý provoz,“ uvažuje nahlas Vladimír Dzurilla, ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie – právě tento státní podnik vznik call centra zaštiťoval.

„Nechci komentovat, že my jako hygieny jsme to nechtěly, protože si chceme dělat svá epidemiologická šetření. Samozřejmě pro nás je důležité, aby to dělali odborníci, v tom určitém bodě byl problém,“ uznává i Zuzana Balašová, mluvčí hygieny v Liberci, jedné z těch, které chtěly co nejdéle používat vlastní systém.

Ukažte, jak voláte
Zároveň je pravda, že v srpnu ještě v Česku panovala nálada, živená například premiérem Andrejem Babišem, že covid si dal prázdniny – nebo možná už nadobro kamsi zmizel.

Ostatně i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek ještě 26. srpna v rozhovoru pro DVTV prohlašoval, že „koronavirus citelně zeslábl“ a že „už si takovou show“ nezaslouží.

Mohly tedy i hygieny blížící se druhou vlnu podcenit? „Vzpíraly se, ignorovaly to a vysmívaly se nám, že strašíme,“ vypráví už citovaný Petr Šimeček z Covid19CZ o svých zkušenostech z jednání s hygieniky.

A podle dalších hlasů jsou navíc problémem i někteří lidé na hygienách, celá desetiletí podceňovaných a podfinancovaných úřadů.

Seznam Zprávy například mluvily s jedním z vysoce postavených zaměstnanců krajské hygieny, který – pod slibem anonymity – vylíčil, s čím se jeho kolegové potýkají: třeba že se část padesátiletých, šedesátiletých zaměstnanců nechce učit nové věci. Hlavně ty, které souvisejí s počítači.

Další zase odmítli jít na školení, aby se mohli stát operátory.

„Každý prodejce hrnců nebo zájezdů to svoje call centrum udělal dobře. Jen hygiena ne,“ kritizuje Petr Šimeček.

Některým hygienám jsem musel pohrozit kárným řízením, říká Vojtěch
20. 9. 10:23
To, že až druhý zářijový týden přešly všechny hygieny na společné call centrum, mělo ještě jeden efekt. Call centrum umí každý den vyjet report, kde je sepsáno, kolik lidí operátoři obvolali, s jakým výsledkem, jak dlouho jim to trvalo. Včetně jmen – kdo strávil na telefonu nejvíc času, kdo nejméně.

Hygieny v Liberci nebo v Hradci Králové, které do září jely ve vlastních systémech, sice podle vlastních statistik obvolávání stíhaly. Ale na druhou stranu ministr ani hlavní hygienička neměli žádnou vlastní kontrolu shora, jestli data z regionů sedí.

„Neměli jsme přehled, jak to zvládají. S panem Valentou jsme o tom měli dohady,“ připouští i odcházející ministr Vojtěch spory s ředitelem hygieny v Liberci Vladimírem Valentou.

Jak to vypadá v jednom „speciálním“ call centru v běžný den? Pusťte si satirické video z dílny Šťastného pondělí.

Jak vypadá trasování v podání týmu Šťastného pondělí. (Video: Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Václav Dolejší)

Podle Vladimíra Dzurilly, ředitele Národní agentury pro komunikační a informační technologie, se postupně obvolávání výrazně zrychlí. Minulý týden stát vyškolil 150 operátorů, tento týden jich přibude dalších 150. Celkem tak bude telefonovat 800 lidí.

Dodnes utajované reporty, kolik jednotlivé hygieny zvládají práce, chce navíc agentura začít zveřejňovat. Další zrychlení si pak na ministerstvu zdravotnictví slibují od novinek, které začaly platit minulý týden. Nakažený člověk dostává esemesku s výsledkem testu. A pak sám přes jednoduchý webový formulář vypíše hygienikům své rizikové kontakty.

Praktičtí lékaři zase od pondělí online zjistí, že jejich pacient je nakažený. Zatímco doteď jim to hygienici museli volat.

?
SDÍLEJTE ČLÁNEK

Reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Vojtěch není jediný. Během pandemie skončili ministři i celá vláda
Méně než Česko. Německo hlásí 922 nových případů nákazy
Premiér k národu: Nechme obviňování. Čas na skládání účtů zase přijde

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Kdybych já odmítl jít na školení, tak druhý den nemusím chodit do práce.
To vás Občane neučili na Zakládce?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Josefe, ony věci nejsou tak jednoduché, jak je interpretujete. Asi Vám bude imponovat i novinář Holub - má podobně zjednodušený způsob uvažování s obdobně zkreslenými interpretacemi. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/byl-koronavirus-falesny-poplach-snad…
usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lepší zjednodušený, než žádný.
Plané kecy nás neochrání.
Na vojně je termín ,,váhavý střelec", to je ten, který upřesňuje prvky palby, až není co řešit, viz naše opozice.
U nás tomu říkáme, přijít s křížkem po funuse :-))))

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Keboola Industries, SE, i její dvě dcery jsou realitky pronajímající a spravující vlastní majetek.
Nic víc nemají v předmětu podnikání zapsáno.
Dále jsou BEZ zaměstnanců.
Do listin a účetních závěrek jsem nelezl, ale bude-li to nutné, vlezu i do nich.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Jo jo, to napojení na centrální registr obyvatelstva byl opravdu lákadlo. Akorát nevím jak by stihli všichni ti ochotní ajťáci všechny ty prověrky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

jsou ten nejhorší kanál, s těmi nejprodejnějšími presstituty, těm nevěřím ani dobrý den . kromě jasných lží je každá zpráva překroucená, polovičatá, něco zamlčeno a hlavně vypíchnuto -antibabiš, antirus, antičíňani
pokud nejste Josefe stejně zaměřen, tak to snad v zájmu svýho zdraví nemůžete ani číst. natož tomu věřit

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zpráva, která neobsahuje kopnutí do babiše, se musí doplnit. Takže zde takto: "... nálada, živená například Andrejem Babišem, ... " Ale už ani píp, že tu náladu krmili hlavně různí komedianti a principálové, žaloudíci a šmucleři a jiné zhola zbytečné vyžírky s nastrčenou pazourou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Promiňte, já jsem z Vidlákova, zaostalý.
Poraďte mi prosím lepší kanály.
Z kterého análu vy jste?

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem jak Vlk, čím méně hvězdiček, tím více jsem pravdě.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

"...Ajťáci“ ze skupiny Covid19CZ tehdy premiérovi nabídli, že během několika dní vybudují profesionální call centrum, díky němuž by hygienici dokázali rychle obvolávat nakažené a stejně svižně posílat do karantény lidi, kteří s nemocí a nemocnými přišli do styku...."

Takže stačil by pouhý styk s malomoc...eh, s nakaženými ? Jaký styk, jakého rozsahu ? Například když by byli s někým spolunamačkáni v tramvaji ?
To by ale chtělo posílit řady špiclů v terénu (píše se, že "stejně svižně"). Možná to měla na mysli Schillerová, když pronesla onen památný výrok, že po přiuzavření restaurací už nebude represionovaným nic vyplácet, že si určitě sami něco vymyslí. Tedy vymysleli by si špiclovskou kariéru.
Měli by ti špiclové skládat nějaké zkoušky, nebo by stačila přísaha na nějaký symbol, například na roušku ve tvaru čapího hnízd...eh, zobáku ?

Mají vůbec hygienici řádně podchycenu prostituci ?
Nebo se spoléhajíí na to, že ony si ty prostitutky " něco vymyslí".
No a je prostituce zakázána, její provozování, od 0.00 - 6.00 ? A bude zákaz rozšířen na 22. 00 - 6.00 ?
Hmm...to chce ale změnu návyků, masy totiž uvyklé jsou zařádit si spíše večer, než ráno...nebo v poledne. Ne každý může se přes den urvat, někdo taky musí makat.

Mají v tom ještě rezervy, v těch restrikcích. A to zdaleka nejde jen o prostitutky a jejich styky. :-D)))

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Jak to rikali naposledy a udelali vikendovou akci a vysledkem bylo púoze PR a obecne hodnoceni, ze to vlasnte nedokazali :D

Jooo, sebevedomi nekteri IT lide maji, ale bohuzel jenom to sebevedomi...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Je to možné, ale mají alibi. Chtěli pomoct, ale byli odkopnuti nadutci.
Pouze mentálně retardovaný odmítne pomoc, pak naříká, jak maká od nevidím, do nevidím.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

O tom žádná.
Vždy se najdou nějaké nepřející živly, závidící trosky a pod. rozvratné elementy. Ty, když se zorganizují, dokáží nastrčit kohokoliv i premierovi, panu nemajiteli např. Hartenbergu.
To je jasné.
Komu připadne eventuální úspěch, to je také jasné, o tom psal futurolog Leo už před reinstalací maršála do funkce. No a komu nepřipadne eventuální neúspěch, to je také nad slunce jasné, nicht wahr ?

A opět přichází ON, celý v bílém, fanfáry zní, lidé dojati loví v kapsách roušk...eh, kapesn...no prostě jsou opět naměkko, jak ty rozmražené kobližky pěkně srovnané v plastových bedničkách. I letadla něco málo přivezou, něco , co je sice ještě škodlivější jak nic, ale to nevadí, gesto je to pěkné a jde to z cizího, tedy krev neteče..

Odhaduju to mynymalně na 28 % (plus Piráti 17 % a ODS 12 % minus KSČ minus ČSAD).
A je to. A můžeme zas uhánět tím kočárkem podél bílých skal (není na to taky copyright ?...aby nás zde nepozavírali více, až baba Sauerka a spol,. vytáhnou na nás všecky ty materiály). Hyjééééé.....

Tak ten virus prý změnil své zvyky. Už skotačí nejvíce ne pouze mezi 0.00 - 6. 00, ale mezi 22.00 a 6.00.
Jaké otvírací hodiny má vůbec rastaurant u pana Septim...eh , Čapí hnízdo ? Aha....to je ale zajímavé...taková náhodička, plus ty dotacičky. No nekup to, když je to tak levné!!!
Ostatní banda nečesaná nemytá " si jistě něco vymyslí" (Schillerová, září 2020), to je načernodni. Například můžou trasovat, nebo volat " sláva, sláva., sláva"....

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)