Hlavní poražený

Autor

Nijak se netajím tím, že jsem mizerný analytik. Do mé stodoly internet protlačuje informace velmi pomalu a rok od roku se v záplavě všeho možného orientuji hůř a hůř. České dění ani tak neanalyzuji, bo mé informace za moc nestojí, spíš se snažím nahlížet z úhlů, do kterých nikdo nekouká. A samozřejmě koukat do tmavých koutů neznamená, že by se tam povalovalo kdovíjaké moudro či tajná zbraň. Většinou tam není nic. Tu a tam je tam nepodstatná drobnost a někdy, zřídka, je tam překvapení.

 Dnes bych v takovém nahlížení chtěl pokračovat... 

Když minulý týden jednala poslanecká sněmovna o vyslovení důvěry vládě a pak to nedopadlo, tvrdil jsem, že tímto jednáním Babiš promeškal svojí nejlepší šanci. Po volbách byla jeho opozice rozklížená, nejednotná a na prahu vlastních občanských válek. Člověk z toho měl pocit, že si Andrej všechny omotá kolem prstu. I on sám byl na koni, jednal, vyjednával, obcházel všechny... Prezident byl na jeho straně, dal mu bianco šek na první pokus stvořit vládu. Jenže uplynuly dva měsíce a všechno je jinak. 

Nevím, jaká se vedla jednání mezi Babišem a ostatními stranami, nevím, co si tam řekli, co jim Andrej nabídl nebo nenabídl, ale zdá se, že to moc nezabralo. Mám skoro chuť tvrdit, že první vyhrání z kapsy vyhání. Vítěz se cítil příliš vítězem a nechtěl se o moc ani trochu dělit. Místo zkorumpování protivníků je vlastně stmelil dohromady. Ve sněmovně to byly sice žvásty nad žvásty, ale nad tím se zřetelně vznášela společná a nikým nerozborná nechuť k hnutí ANO a to i od přirozených spojenců (ve smyslu poslaneckých vyvrhelů KSČM a Okamurovců). Jediné co zbylo, je podpora od prezidenta, který mu slíbil i druhý pokus. Nechce se mi věřit, že se všichni opoziční poslanci rozpomněli náhle na svou čest a hladce šli na ruku svým stranám a předsedům. To si spíš dovedu představit, že Andrej nepřinesl žádnej vejvar, jen příštipkaření. 

Mezitím se vykolíkovalo bitevní pole o prezidentskou funkci, byl vybrán vyzyvatel a ukázalo se, jak to s tou Zemanovou podporou vlastně je. Myslím, že si každý může poměrně snadno spočítat, že Zeman sice první kolo vyhrál, ale šance na druhé kolo jsou v podstatě vyrovnané ba dokonce jestli Drahoš nemá svoji pozici o pár procent lepší. Nevím, zda má Zeman šanci oslovit ještě další voliče a nedovedu si spočítat, zda těch nerozhodných je tolik, aby to hrálo nějakou roli. Ale prostě si nemyslím, že je možné všechno vyřešit skvělou rétorikou a nebo špínometem. Podle mě rozhodne druhé kolo v podstatě nepodstatná maličkost. Špatná kondice, jeden chytrý bonmot, šikovné vymanévrování se z otázky a podobně. Rozhodovat nakonec budu emoce, chladných úvah bude ubývat a ubývat. Drahoš zkrátka není outsider, ale více než vyrovnaný soupeř. Zeman dokonce nabízí už čtyři debaty. Pokud má jeho huba zvítězit, bude potřebovat čas před kamerou. 

Řekl bych, že to při pokračování sněmovní schůze o důvěře bude znát. Taktika se může změnit, teď stačí jen pořádně zdržovat. A nebo to Andymu shodit a počkat si na to druhé kolo. Andy bude muset máknout a nabídnout podstatně víc. Pokud se na Hrad posadí Drahoš, může jednání o vládě při třetím či dalším pokusu nabrat úplně jiný směr. Babiš to ví... A pokud budou předčasné volby, může je nový prezident vyhlásit i na jiný než podzimní termín a ANO nemusí dopadnout lépe... V ajfru nad novým slušným prezidentem je možné se zmobilizovat.Úspěch plodí úspěch a neúspěch zase neúspěch. 

Pokud Zeman nevyhraje, řekl bych, že se s tím on sám vyrovná. Nebyl by to první neúspěch v jeho životě. Ale mnohem víc to dopadne na Babiše. Opozice bude mít znovu otevřenou cestičku na hrad a novopečenému nezkušenému prezidentovi rádi poradí, jak to udělat, aby jim bylo líp a oligarchovi hůř. Proto si myslím, že Babiš je hlavním poraženým v prvním kole voleb. A on to zřejmě ví také. Hned začal Zemanovi vysvětlovat co udělat pro zlepšení svého mediálního obrazu. Nemyslím si, že to má smysl.  I kdyby se Zeman zcela obrátil, stejně mu to média a protivníci dají sežrat.

Babišovi to samozřejmě může i vyhovovat. Nový nezkušený prezident může být v roli králíčka proti kobře.  Zeman byl nebezpečný a mocný protivník. Drahoš se může jevit jako snazší sousto.  Ale vrabec v hrsti v podobě relativně přátelského Zemana může být cennější než Drahoš holub na střeše. 

Pokud nastane druhé kolo hledání premiéra, viděl bych Okamuru jako nějakého ministra. Třeba vnitra. Bez Tomia ani Babiš nic neupeče a budoucnost je krajně nejistá.  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Taneček kolem televizních debat před 2. kolem jasně ukazuje rozdíl mezi Drahošem a Zemanem. Tak dlouho Drahoš & comp. Zemana vyzývali k televizním debatám a jak se toho fakt nebojí a jak je od Zemana nefér, když se debat neúčastní, až je to nakonec Drahoš, kdo debaty odmítá a ještě umanutě (až bych řekl zbaběle) trvá na tom, že ta jeho musí být ta poslední u kamarádů v ČT a s Moravcem v zádech, ačkoli se byl Zeman ochotný utkat nejenom "doma" na Barandově, ale i na Primě a na Nově. Takže zatímco Zeman nakonec místo původně nabídnutých dvou vyšel "velkoryse vstříc" všem čtyřem, Drahoš nejenom že ukázal slabost a strach, ale ještě zvládl nepřímo obvinit z neobjektivity i Novu (když už má Prima ten "škraloup s křesťany")...
https://echo24.cz/a/SXWwx/zeman-kyvl-ctyrem-televizim-drahos-trva-na-dv…
Je mi samozřejmě jasné, že bude teď Drahošovo okolí mluvit v duchu "Proč bych se s ním měl utkávat víckrát, svou šanci Zeman promarnil" a budou to považovat za geniální taktický tah, ale Zeman teď může na oplátku pokrčit rameny a říct: "Tak co vlastně chcete, pane Drahoši? Chcete být prezidentem ČR nebo ČT? Říkáte snad, že ostatní televize na našem území jsou neobjektivní? Nebo pochybujete o Radě pro rozhlasové a televizní vysílání? A koho to tedy jinak míníte jako onen "nezávislý orgán", jenž má garantovat "objektivitu ČT?"... Začíná mě ta předvolební šaráda konečně bavit.
Jsem přesvědčený, že měl Drahoš prostě zavřít oči, skočit do toho a plavat. Když už se na tu vojnu dal. Určitě by to bylo sympatičtější než tahle opatrná brzda. Čtyři debaty v pěti dnech by navíc zdůraznily Zemanův věk a zdraví a nejspíš by daly i prostor k nějakému samolibému Zemanovu úletu, protože moc prostoru je těmto rétorům někdy vážně na škodu. Vlastně si myslím, že Zeman těch debat nebude víc než tři (protože jinak by jich nabídl sám víc). Tady se prostě ukazuje politik s intuicí a amatér s armádou poradců... To není apologie. To je konstatování. Politika prostě není totéž jako stoupání po kariérních žebříčcích vědeckých ústavů. Tam se dělá politika samozřejmě také, ale jiná. Tak trochu kabinetní.

Zatím bez slepic

... Drahoš při svém brífinku: „Já bych se rád s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář, on sice řekl, že kampaň nevede, takže do žádných debat chodit nebude, ale podobně řekl, že jen blbec nemění své názory - takže já jsem zvědav."

To přece není neutrální nabídka k debatě, ale jizlivý provokativní výrok frajera zalitého momentální slávou.

Zeman mu lehce tuto "jizlivost" vrátil záměnou slov "výzva" a "prosba". Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá.

No a jestli bude tenhle pubertální styl Drahoš praktikovat i v průběhu debat, tak ho Zeman naprosto znemožní.

Podle mě ty duely budou nakonec jen 2, ale Zeman v tom případě odmítne ČT. Jako reakci pak Drahoš odmítne TV Barrandov a zůstane Prima s Novou.
Zeman bude mít navíc ještě 2x ve čtvrtky v pořadu "Týden s prezidentem" samostatně rozhovor s Jaromírem Soukupem.
No a samostatně s Drahošem bude ČT dělat rozhovor každý den a to samé bude ve všech rádiích.

Zatím bez slepic

Proč by Čt odmítal, jenom blahoskloně prohlásí ve stylu "když se pan Drahoš bojí a chce ČT, tak, že mu vyhoví", udělá z něho zase vola, jako záměnou, výzva-prosba... Je vidět, ež Drahošův tým to nemá zase moc mediálně ošéfované nebo Drahoš neposlouchá a je namistrovanej a mění text toho co mu řeknou aby řekl...

Zatím bez slepic

hrozí nebezpečí jejich malých podrazů - plus Drahošovi sluchátko do ucha a nápověda od PR štábu

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak pokud by je najednou nechali stát, když do té doby u nich kandidáti seděli, tak ukáže Zeman Moravcovi hůlkou, kde je jeho místo ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jsem to hodila do excelu a můj odhad pro 2. kolo vychází takto:

Předpoklad je, že všichni voliči, kteří volili Zemana, budou zase volit Zemana, tj. 38,6% a u Drahoše zůstane 26,6%.

No a navíc:

1) Fischerovi voliči budou volit: Zemana (Z) 3%, Drahoše (D) 3%, zbytek volit ve druhém kole už nebude (dále jen ZN = zbytek nevolí)
2) Horáčkovi voliči: Z 2%, D 6%, ZN
3) Hilšerovi voliči: Z 0%, D 8%, ZN
4) Topolánkovi voliči: Z 2%, D1%, ZN
5) Hynkovi voliči: Z 1%, D 0%, ZN
6) Hannig: Z 0,5%, D 0%

Když to pak sečtu a přepočtu na volící voliče, tak 2. kolo mi vychází:

Zeman 51,3%

Drahoš 48,7%
.............

Na PL k tomu včera běžela zajímavá Anketa:

Jak jste spokojeni s výsledky voleb?
Velmi spokojen(a) 52%
Můj kandidát vypadl, nyní podpořím Miloše Zemana 35%
Můj kandidát vypadl, nyní podpořím Jiřího Drahoše 10%
Druhé kolo vynechám 1%
Zatím nejsem rozhodnut(a), koho ve 2. kole podpořím 2%
hlasovalo: 11896 lidí

.....
Pár konkrétních případů z mého okolí:
- mí přátelé, manželé, volili v 1. kole oba Fischera, ve 2. kole budou volit Zemana
- kolega v práci volil Topolánka, ve 2. kole volit nebude
- kolegyně v práci v 1. kole nevolila, ve 2. kole bude volit Zemana .....
..... to jsou všechno příklady ve prospěch Zemana.

Zatím bez slepic

No já si myslím, že to bude 55(Drahoš) vs 45(Zeman), plus minus 3 procenta.

Zatím bez slepic

Tendence je, že posiluje Drahoš
U Fortuny byl těsně po I.kole 1.62 pro Drahoše 2.1 pro Zemana
nyní 1.57 pro Drahoše 2.35 pro Zemana
U Tipsportu po I. kole 1.61 pro Drahoše 2.2 pro Zemana
nyní 1.56 pro Drahoše 2.45 pro Zemana
Drahoš už je mírným favoritem. Sázkaři mívají dobrý čich, ale zase ne tak dobrý, aby společnost, u které sází, zkrachovala. Takže - hlavu vzhůru !

Zatím bez slepic

Vyjdu ze stejných předpokladů, ale:

1) Podstatný rozdíl vidím u voličů Fischera. Zřejmě patřím mezi cílovou skupinu, na kterou mířila jeho "neviditelná kampaň zespoda", která zafungovala např. díky neformálním "opinion makerům", kteří v mojí "širší bublině" fungují už nejméně 20 let. Ve prospěch Fischera se aktivizovali všichni a způsobili, že volba pro něho byla nakonec kladná. (Proto jsem mu také v tipovačce dával 10% místo 5-7%, které mu předpovídaly průzkumy.) Z tohoto malého vzorku ale vímusuzuji, že v druhém kole bude hlavní motivací jeho voličů výměna na Hradě. Jejich voličská účast bývá vzorná, takže tipuji 8,5%D, 0,5% Z, ZN.
2) U Horáčka dejme tomu souhlas
3) U Hilšera souhlas
4) U Topolánka myslím 1% Z : 1% D, ZN
5) Hynek a Hannig dejme tomu
K tomu ještě
6) Účast se zvedne o 4 proc. body, které se rozdělí v poměru 1,5Z : 2,5D
Takže 12% ztráta Drahoše bude kompenzována: 8% od Fischera, 4% od Horáčka, 8% od Hilšera a 1% navíc dostane od nevoličů z 1. kola. Zeman si připíše 1,5% za Hynka a Hanniga. Vychází mi to tak na 7% rozdíl ve prospěch Drahoše.

Kromě toho je pár dalších faktorů, proč si myslím, že Zeman to už nedá:
1) Zeman není blbec a dobře ví, že teď tahá za kratší konec a musí hrát aktivně. Debaty mu můžou pomoct, ale taky ho definitivně zazdít.
Zeman bude muse tyto voliče dostat do pozice A obávám se, že Zeman na tyhle buď neumí nebo už ani nechce zacílit.
1) Tým. Nějací "dobrovolní podporovatelé" pro MZ už pracují, ale není to rozjetá čtyřměsíční dynamická kampaň jako u Drahoše + lze předpokládat zapojení i týmů dalších antizemanovců. Rozjet to během pár dnů do plných obrátek nejde.
2) Cílová skupina finálové kampaně. Vlk má pravdu, že hlasy svého "tvrdého jádra" MZ už dostal. Teď půjde o váhající voliče, o ten průzkumnický "potenciál", který je ale daleko citlivější na sebestřednost, na naprosto zbytečné (byť v jádru pravdivé) "bonmoty" typu Dubček se podělal, na Ovčáčka i na Mynáře, na příliš zdůrazňovanou náklonnost k Rusku a na stovku dalších věcí, které Zemanovi objektivně vůbec nepomáhají. Zeman se bude muset držet hodně zpátky, procenta budou naskakovat hodně pomalu a Drahošovi bude stačit zlehka poukázat na cokoliv ze seznamu.
3) Zdraví. Jakkoliv hlava MZ funguje dobře a ten brněnský blbeček by měl za výmysly o rakovině řádně nafasovat, tělo prostě nemládne, je to vidět a nerozhodný volič to vnímá. Záběry na výraz MZ při pátečním útoku té coury z ukrajinských Vemen mu taky nepřidaly.
4) Racionální až cynické úvahy o faktickém významu funkce prezidenta. Největší reálná pravomoc je podle mě jmenování premiéra a to druhé Zeman ještě stihne, třetí je v rukou Vondráčka. A jinak? Všechno na návrh nebo po schválení a pak vnímaná, ale reálně ne příliš významná symbolika. Jet 9. května do Moskvy na 70. výročí osvobození je správné a slušné. Ale přestali Rusové obchodovat s těmi, kdo nepřijeli? A nebo kolik připrchlíků dokáže REÁLNĚ zastavit MZ nebo propustit Drahoš? To bude v rukou vlády a Sněmovny, potažmo v odhodlání těch, kteří do toho půjdou "osobně".
5) Mééédia. Bohužel anketa na PL, jakkoliv tyto už své pravidelné čtenáře mají, je stále méně než Moravcova teplovize.

A co by Zemanovi mohlo pomoct?
1) Cokoliv negativního o Drahošovi. Už "se" o údajně něm šíří, že je to zednář a už to samozřejmě bylo dementováno, byť ne Drahošem.
2) Polibky smrti. Drahošovi stoupenci, zejména mimo hlavní město, už úpěnlivě prosí tu nejvíc aktivistickou a nepostradatelnou složku pražské kavárny, aby na 14 dní odjela "někam za sluníčkem, hlavně hodně daleko". Kalousek není blbec a chápe to, proto o něm už týden není ani slechu a zůstane to tak i ten příští. Kocába, Gabala a Žantovského je třeba prosit...
3) Debaty, ale s výhradou. Sice se tu přeme, jestli vyhověl Drahošově výzvě nebo prosbě, ale fakt je ten, že přímé střety potřebuje Zeman - Drahoš boduje, když mlčí. Myslím, že MZ udělá maximum ústupků v organizační stránce, aby se debaty vůbec uskutečnily. ALE i tak v tuhle chvíli tahá za kratší konec a ví, že musí hrát aktivně, což se může, zvlášť v jeho případě, snadno zvrhnout v nějaké přestřelení. Bakalomééédia nečekají na nic jiného a vzhledem k cílové skupině voličů můžou debaty šance MZ taky definitivně zazdít.

A co bych si přál? Dvě věci. Když MZ prohraje, aby odešel se ctí, ne zadním vchodem nebo s nějakou poznámkou o dementních voličích. Měl by velkou šanci dokázat, o kolik je ve skutečnosti noblesnější než noblesní Hřebejk hnědých a rudých prasat nebo kočka noblesního Jiřího Dědečka, která v roce 2013 byla "inteligentnější než 55% obyvatel". A druhou věc bych si přál pro celou ČR: Aby Bůh a velmoci (a zbrojařské lobby) daly a příštích (nejen) pět let bylo takových, že nám jako prezident bude stačit Drahoš. Časů, kdy jsou nutní Churchillové, se i pro svoje děti rád vzdám.

Zatím bez slepic

Před "1. tým". To je tak, když to píšu odprostředka a nepřečtu si to po sobě před odesláním.

Zatím bez slepic

Martine V.

1) Podstatný rozdíl vidím u voličů Fischera. Zřejmě patřím mezi cílovou skupinu, na kterou mířila jeho "neviditelná kampaň zespoda", která zafungovala např. díky neformálním "opinion makerům", kteří v mojí "širší bublině" fungují už nejméně 20 let. Ve prospěch Fischera se aktivizovali všichni a způsobili, že volba pro něho byla nakonec kladná.

---------------

Můžete tohle rozvést?

Co jste za skupinu/bublinu, která byla cílená Fisherem? Co jsou zač ti opinion makeři? Jakto 20 let, když Fisher byl před dvaceti jen Havlův hradní poskok? Co jste na tom Fisherovi doopravdy viděli?

Zatím bez slepic

Ono jde o to, kdo mu radí. V debatách co vedl z ostatníma kandidátama tak tahal za kratší konec skoro s každým, vyhrával Topolánek, Fišer, Hilšer, Drahoš byl vždy až druhej. Že zase tak dokonalé stratégy nemá, ukazuje, jak totálně podělali tu výzvu k debatě a ještě večer se i na Čt radovali jak setřeli Zemana, kdy nepochopili, že říci "chtěl bych dvě, ostatní by nudili", byl výstřel a druhej den když oznámil, že přijal celkem 4 a najednou Drahošův tým začal couvat si uvědomili, že najednou začali tahat za kratší konec oni...

Sice nevěřím, že to Drahoš posere jako Karel, ale zase nepodceňuju Miloše, že dokáže debatovat a nevěřím po jeho výkonech, že Drahoš je zkušenej debatér, viz i jeho výstoupení z lidma, kde ukázkově říkal co nesmí v debatě, kdy druhá strana může reagovat...

Zatím bez slepic

Vidím to podobně:
přidám další body

6/ v 2. kole nahnal body Zemanovi Schwarzenberg .....
Ač pravicový volič jsem volil MZ i když tehdy Zeman neříkal v rámci kampaně nic, co by mi bylo libé, Karla s obchodní firmou TOP09 za zády jsem prostě volit nemohl. Jak kvůli TOPce, tak kvůli jeho vlastním škraloupům (Bilderberg, Becherovka s Bakalou, smočení v aféře Chadimová, restituce atd..). Volba menšího zla a MZ jako solitér mne od té doby více mile překvapoval než zklamal.
7/ MZ v tandemu s Babišem/Burešem.
AB je podobná koule na noze MZ, jako Bakala na noze KS. Nelíbí se mi minulost AB a obávám se jeho budoucnosti (jako příjemce dotačního šílenství je snadno vidíratelný Bruselem)
Obávám se, že část pravicových voličů, co to tehdy hodila se skřípěním zubů Zemanovi, se teď na to vybodne, nebo se nechá nedejbože nalákat Drahošem (pořád se mi u Drahoše vnucuje analogie s Emilem Háchou .... je to tam a nejde se toho zbavit :-) ).

Takže moje aktuální dilema je mizernej prezident nebo mizernej premier ......

Zatím bez slepic

Nebo mizerní oba... Já bych to asi začal rozmotávat postupně. AB si s MZ ujasnili, že to nemá ani jeden u druhého automaticky jasné a že ono údajné neochvějné spojenectví je do určité míry jen dočasná účelovka a když se to bude hodit, či to bude mít "vyšší smysl", hodí jeden druhého přes palubu. ("potřebných 101" vs. "nejednotnost podpory do 2. kola a též jistá vlažnost u samotného AB - nehledě na naprostou nevhodnost "personálních rad" posílaných přes média).

Účelové je totiž v prvé řadě to podsouvání národu, o jak velké bratry v triku jde. A to je zase jiná hra a je třeba to vědět, protože nás ovlivňuje v našich soudech. Spíš než o "kouli na noze" bych mluvil o ne úplně ideálních kartách. Samy o sobě by mohly být skvělé, ale kontext hry jejich sílu snižuje a někdy až mění v opak. Zeman si Babiše nevybral - Babiš mu zbyl. A nikoliv proto, že by se tak moc milovali, ale proto, že volič ve volbách do PSP rozdal karty tak jak je rozdal a MZ pracuje nejenom s tím, co by rád, ale musí brát ohled i na to, co je třeba. Usoudil, že Sobotka jako premiér vládnoucí v demisi x měsíců po volbách, které ho naprosto diskreditovaly, je pro zemi větší zlo, než sice menšinová vláda bez důvěry, ale vláda někoho, kdo dostal jasně nejsilnější mandát A ZÁROVEŇ a na rozdíl od Sobotky, musí ve svém konání dbát na své potenciální partnery v potenciální budoucí koalici, pokud mělo mít jeho vítězství ve volbách smysl. Já si nemůžu pomoct, ale čím déle nad tím přemýšlím, tím státničtěji mi Zemanovy kroky vyznívají. Když odhrnu nánosy bahna nametaných médii a nepodstatných (a zbytečných) úletů samotného MZ (za které bych mu nejraději ukázal hůlkou, kde je jeho místo), vždycky na konci Zemanových činů nacházím v hlavní roli zájem ČR. Nemusím souhlasit s formou, ale s obsahem většinou ano. A ten obsah je to nejdůležitější.
Být na startovní čáře letošních prezidentských voleb někdo srovnatelný, neměl bych problém poslat MZ do důchodu. Ať už ty volby dopadnou jakkoliv, větší problém mám s tím, že ZA PĚT LET vidím na naší scéně už jen politické pusto a prázdno.

Ale to už nediskutuji s vámi, nýbrž jen rozvíjím vlastní úvahy ;)

Zatím bez slepic

No, já znám zase paradoxně voliče Fischera, co se rozhodovali mezi ním a Zemanem. Zároveň ty řeči o dynamické bující prodrahošovské propagandě na sociálních sítí jsem, přiznám se, moc nezaregistroval. OK, najednou jsou fighty i tam, kde je většinou pusto. Ano, působí náhle lidé, co se neozývali. Ale jinak ke mně doléhá především a pouze reklamní banner, který má na mě spíš negativní než pozitivní vliv, jako většina banerů co mě otravuje na netu. Možná jsem specifický příklad, ale jestli ona úžasná dynamická kampaň v podstatě neprobíhá především uvnitř už tak přesvědčených bublin. Nejsem tvrdé jádro Zemana obecně, jsem jeho volič v tomto kole. Ale všechny ty premisy o "vyčerpání potenciálu svých potenciálních příznivců už v prvním kole" mi zavánějí spíš přáními, než realitou. A to dost možná i oboustranně.
Uvidíme. Osobně mám tušení, že to Drahoš urve, ale bude to pro něj ještě pořádná bitva a ten rozdíl bude fakt malej. Vlastně se rozdělení národa ještě vyostří (postřeh - pokud Zemana v r.2013 volilo v prvním kole o cca 12% voličů méně než nyní, může se to interpretovat také jako větší spokojenost s jeho prezidentováním, že dokázal sjednotit téměř polovinu volících voličů (tedy jaké rozdělování?), že skupina, která ho vyloženě nechce je menší než v 2013 a že letošní nabídka soupeřů byla oproti 2013 o dost slabší).

Mám prostě podezření, že každý interpretuje, predikuje a následně zdůvodňuje spíš podle vlastních přání. A objektivně to snad ani nejde. Prostě uvidíme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro Babiše by Drahoš nebyl v roli prezidenta dobrým partnerem.

Drahoš je byznysově a politicky nejen nezkušený, ale i hloupý. Jsou to dva různé světy. Babiš s ním bude mít komunikační problémy, nebude s ním moct jednat stejně jako se Zemanem. No a Drahoš ho bude podrážet doma i v Bruselu, bude se doma i v Bruselu chovat stejně jako Sobotka.

Okamura v Babišově vládě nikdy ministrem nebude. Tam nakonec skončí Hamáček z ČSSD jako ministr obrany. Babiš ministerstvo vnitra nepustí.

Zatím bez slepic

Ministři vnitra, spravedlnosti a zemědělství budou za ANO. Ty první dvě by Babiš možná přenechal jiným, nebýt Čapího hnízda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Správný odhad je:
"Podle mě rozhodne druhé kolo v podstatě nepodstatná maličkost".
Třeba kolik zrovna napadne/nenapadne sněhu a kolik lidí pojede lyžovat (a jít si podruhé vyřizovat voličský průkaz je vopruz). Nebo jestli bude hnusně (déšť se sněhem a vítr) a nebude se chtít jít k urně z vyhřátého pelíšku. A tak všelijak jinak. O tom jednom nebo dvou či třech procentech rozdílu na tu či onu stranu rozhodnou asi opravdu nějaké drobnosti a náhody.
Není to zábavné, co někdy trochu určuje budoucnost? To mávnutí motýlího křídla.....?

Zatím bez slepic

Může to tak být, a pak by to mohl být výsledek těsný, těch 51:49

Ale může to být i jinak. Zemanovi protivníci jsou natolik motivovaní a na Z. nasraní, že na nějaké debaty nic nezmění. Zajímavou věc řekl Babiš:

„J. Drahoš není soupeřem M.Zemana. Tím jsou voliči, kteří nechtějí prezidenta Zemana.“

Pak by výsledek mohl být 55:45. Nevěřím totiž, že volební účast se ještě zvýší, už teď byla o chloupek vyšší, než ve 2013.

PS. K poznámkám o "zlém Drahošovi" (Maneca a další) musím poznamenat, že bych si stěží odpustil zlomyslnost typu: "A nechce náhodou pan prezident zase poslat mluvčího"?
Zdá se mi totiž, že poté co Zeman poslal Ovčáka s oleandrem symbolizujícím Drahoše, překročil všechny meze vkusu a zaslouží hrubou záplatu.

Zatím bez slepic

Ale vtip je v tom, že kdo se nechá vyprovokovat k hrubé záplatě nní sám lepší než ten, kdo jej vyprovokoval.

Zatím bez slepic

To je možné, ale to bych udělal já (a asi i vy. A jsem rád, že jsme se shodli, že s tím oleandrem to byla sprosťárna). Drahoš to ale neudělal, nejspíš proto, že mu to poradili.

Čtyři debaty a v 10 dnech je podivný nápad, ne? Vzpomeňte si, že v USA, kde v těch volbách jde opravdu o hodně (u nás je to ptákovina) jsou 3 a v rozmezí týdnů

Zatím bez slepic

Nedebatuj jestli je 4 hodně nebo málo, díávej se jak to vypadá, Miloš se rázem s někoho kdo se bál debat stal někdo kdo chtěl debatovat a Drahoš je najednopu ten kdo se bojí ;)

Zatím bez slepic

Slime, podsouváte mi, co jsem neřekl. Neshodli jsme se. Jednoduše (budu korektní) jste z mého textu vyvodil nesprávný závěr. Je mi líto, že vás musím zklamat. Mimochodem, jeden oleandr je bezpochyby menší sprosťárna, než pozlacené lejno s bustou, trenky, etc. To je onen charakterní a férový způsob vedení diskuse ze strany Drahošových příznivců?

Zatím bez slepic

Promiňte, to byl žertík, tušil jsem to.
O příznivcích raději nemluvme, někteří - jako David Černý - jsou patrně pomatení, aspoň v ohledu k Zemanovi. Ale když to udělá váš mluvčí, je to něco na jiné úrovni. (Mimochodem, všimněte si, že i Babiš kvůli "rádcům" Z. kritizuje. Je to šikovný úhoř, neodvolal, ALE ).

Ale D. nic takového neudělal. Není to jen otázka vkusu, jak se domnívá Alex. Tohle je osobní atak (a mimo oblast ve které se má vést diskuse). Jako kdyby Drahoš sebou přinesl do studia ... nebo .... Nechám na vaší fantazii, co si doplníte. Drahoš tohle nejspíš neudělá

Zatím bez slepic

1) Žádného mluvčího nemám. Dokáži za sebe hovořit sám. Nevím, koho míníte.
2) Předvádíte přesně ten typ falešné a obojaké argumentace, který mě k Zemanovi přibližuje, ač dokáži vidět i jeho negativa. Když manipulujete, je to "žertík". Když se vykrádají cizí statusy, je to "technické nedopatření"... Ne, Slime, tuhle hru s vámi fakt hrát nehodlám.

Zatím bez slepic

Znovu opakuji: ŽÁDNÉHO mluvčího nemám, hovořím za sebe sám.

Zatím bez slepic

Černý je mluvčí té party, která má Drahoše za maskota,

Zatím bez slepic

No já si myslím, že přesnější výrok zní, že soupeřem Zemana není Drahoš, ale média. Můžete mi prosím popsat dění stran oleandru? Nezaznamenal jsem to, jen že se Ovřáček zmínil, že Drahoš bude reprezentovat fíkus nejspíše pražské kavárny.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zeman poslal Ovčáčka na Barrandov a Drahoš odmítl přijít s tím, že tam ev. pošle svého mluvku.

Takže tam nakonec byl jen Horáček, Ovč. a ještě někdo třetí (nikdo z vyzyvatelů). Normálně se na Bar. nekoukám, ale byl jsem zvědavej na výkon Ovčáčka, tak jsem se chvíli díval. Zaznamenal jsem, že Horáček je jako řečník slabej, podivně usekával věty. Zvláštní u textaře.

A podivoval jsem se, proč Ovč. mluví skrz nějaké křoví, ale ukázalo se, že to si sebou přinesl OLEANDR (!). Mám teda masivní smysl pro srandu, často i cynickou, ale tohle byl trapný pokus. :-)

Zatím bez slepic

Teda spíš FIKUS

Zatím bez slepic

To je ale otázka vkusu. Pokud měl ten fíkus evokovat skutečnost, že Drahoš je fíkus pražské kavárny, pak máte možná problém s provedením. Nebo ne?

Zatím bez slepic

Az na malou, ale podstatnou věc co mění docela vyznění, Ovčáček byl pozvaný televizí, Zeman nikoho neposlal, maximálně povolil, že tam může jít...

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

soupeřen Zemana je Soros. Stejně jako českého národa.

Zatím bez slepic

"...Zdá se mi totiž, že poté co Zeman poslal Ovčáka s oleandrem symbolizujícím Drahoše, ..."

Do TV Barrandov byl pozván přímo Ovčáček, nikoli prezident Zeman, takže Zeman nemohl poslat Ovčáčka. Je to dnes už obvyklé mainstreamové zkreslení skutečnosti a lidé jako Vy ho ochotně přijímají za své.

Drahoš není zlý, je jen pan "Nikdo". Jediné, co se o něm ví je, že je slušný a umí zpívat Janáčka. A to je velmi nebezpečně málo. Může být zcela manipulovatelný.

Neapomeňte, že přímou volbou máme obsadit post prezidenta, nikoli post slušného člověka.

Zatím bez slepic

To je výmluva, Ovč. ani Soukup na ten formát asi nepřipadli. Je to pokus "znicotnit" protivníka, stejně jako tvrzení, že Drahošovi "vyhoví" (těžko říct, na koho myslí, že ten velkopanský tón zapůsobí), když ten o nic nežádal.

2)
Máte pravdu, že D. je pan Nikdo. Dokonce já si nejsem ani jist, že je slušný. To možná uvidíme. možná. Že umí zpívat vám věřím, já to neslyšel.

Ale tady jsem nadhazoval jinou možnost. Že dostatečně velká část populace je tak naštvaná, že přehlídne všechny výhrady, jen když se M. Zemana zbaví. Jestli to bude opravdu tak, uvidíme věrohodně(ji) až podle výsledků.

Zatím bez slepic

a jak posoudíte výrok Drahoše, že Zeman nikdy nepracoval s lopatou? Jako neutrální?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli je to pro Babiše špatně, tak si za to může sám svojí mediální politikou. Jeho média místo aby vyvažovala (solidním přístupem) nenávist k Zemanovi, tak ji spíše (iDnes) či více (Lidovky - hodně více) podporovala. Podobně to má i vytvářením hloupého obrazu vůči Rusku či Číně (Procházková, Mánert a spol). Nemohou přece jeho noviny šířit jiný obraz než se snaží šířit sám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Výborně pane Vidlák.
Už to vysvětloval Zeman,proč tak rychle uvedl vládu Babiše,kdyby to neudělal,tak by vládnula Sobotkova vláda,také třeba půl roku nebo víc,co se tvrdí o Babišově vládě,že může vládnout i 4 roky.Už jsem to také psal,že v případě výhry Drahoše,bude mít Babiš problémy,Drahošův velící důstojník Kalousek,mu dá potřebný rozkaz,zničit Babiše.Babiš by měl jasně doporučit voličům ANO,aby volili Zemana,jenže,mnoho politiků i voličů ANO,jsou pravičáci,co utekli z ODS,nebo TOPky,tak ti nebudou volit Zemana a rychle převlíknou kabáty,jak ucítí šanci.Také si myslím,že dosavadní Babišova vláda,byla šita horkou jehlou,tomu odpovídají i Babišovo jednání o složení vlády.Snad si to uvědomuje Zeman,Babiš a potenciální politici vhodný složit vládu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Brněnský primátor Vokřál (hnutí ANO) už avizoval, že ve druhém kole bude volit Drahoše.

Hnutí ANO v Brně má velmi blízko k TOP 09, Žít Brno a Bursíkově straně LES.

Zatím bez slepic

Výborně jste to potvrdila,díky.
Podobných je více,co nejen uškodí Zemanovi,ale neuvědomují si,že škodí Babišovi a celé ANO.

Zatím bez slepic

I Zlatuška se připojil k agitátorům. Dost dobře je nechápu. Po odstranění Zemana přijde kampaň stejné intenzity i kvality proti Babišovi a tím proti ANO. Drahoš už se dal slyšet, že bude trvat na tom, aby Babiš odešel. Chystají konec vlastnímu hnutí?

Zatím bez slepic

Praha a Brno - dvě tvrdě kolaborantský města už od dob druhé světové. Jen se můžeme dohadovat, jestli Vokřálova famílie za války kolaborovala, po válce vyháněla němce nebo oboji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bude hlavním poraženým v těchto volbách volič. Ať už dopadnou jakkoliv.
Když vyhraje Zeman, můžeme očekávat dalších 5 let kavárenské nenávisti, naschválů a záměrného rozeštvávání lidí.
Když vyhraje Drahoš, čeká nás probruselsky naladěný kašpárek, souhlasící s rozšířením bruselských pravomocí, přijímáním migrantů a toužící po Euru (a zápisu do učebnic dějepisu).

Zatím bez slepic

In reply to by Franta Jouda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Franta Jouda.
Napsal jste to dobře,ale co je pro ČR pro občany lepší.Nepřijímat utečence,rozšíření Bruselských pravomocí,přijetí EURA,nebo štěkání neschopných ratlíků.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen jestli to ti občani chápou. Když tak poslouchám lidi ze svého okolí (naštěstí se to netýká rodiny) vím že nechtějí více Brusele, nechtějí migranty, nechtějí Euro a přesto volí Drahoše. Jsou naprosto vypláchnutí Kalouskovizí Václava Havla. Oni ví, že Zeman je arogantní hulvát (ne že by nebyl), že je to věčně opilej geront s měknoucím mozkem a navíc nás táhne na východ do Ruska a Číny. To, že Drahoš je a bude bruselská loutka nechtějí slyšet, vždyť je to jen další ze Zemanových lží.

Zatím bez slepic

Můžete uvést kromě kavárenských plků něco konkrétního?
Než spustíte kafemlejnek o tom, že si tam dovolil zajet na návštěvu, dovolím si připomenout, že se po něm v době velice nedávé zopičil Macron. To je ten sladký krasavec hrající si na prezidenta Francie.

Zatím bez slepic

Asi ta závorka měla být na konci věty, takhle se to dalo i pochopit, že s rodinou straníme Drahošovi, moje chyba. Ne, Zemana nemám rád, ale proti tomu spolku kašpárků s jediným programem ... být proti, je bůh.
Nevím co tyhle plky znamenají, neumím si pod tím ani nic představit. Vytáčí mě k nepříčetnosti dvojí metr naší pravdolásky. Když po Číně poskakuje Obama, Macron, Merkelová a kdokoliv další, je zřejmě všechno v pořádku, když je to Zeman, je to špatně a táhne nás na východ. Nechápu, jak někomu může nenávist k Zemanovi zatemnit mozek natolik, že tohle žvanění bere jako důvod pro zvolení fíkuse za prezidenta

Zatím bez slepic