Já to zažil

Štítky

Krátký úvodník:

Dnešní text pouštím tak, jak jsem ho dostal. Nezměnil jsem v něm ani písmenko. Autor se mi ozval už před čtrnácti dny a v krátkém mailu mi vylíčil to, co bude obsahem dnešního článku. Nabídl jsem mu, pokud bude chtít, prostor pro článek.  Teď po dvou týdnech toho využil. Nabídl jsem mu, že k dnešnímu článku diskusi vypnu, ale odmítl to. 

 

"Mami, dáme kafe?" 

"To víš Vlastíku, že dáme. Pavle, udělej kafe! Ty to umíš s pěknou pěnou."

Odkládám tablet, kde projíždím poslední reakce u Vidláka, a zapínám kávovar, ať se nahřeje. 

Náš syn pracuje jako ajťák a má již delší dobu kovidový homeoffice. Teď v říjnu zase vykazuje slabé příznaky psychických problémů, které ho trápí již několik let. Snad to neskončí hospitalizací jako vloni po Novém roce. Proto ho každou sobotu a někdy i neděli zveme na oběd, ať se trochu zabaví. Poslední dva měsíce je sám, jeho poslední láska ho nechala, a pěkně ho to štve. Samozřejmě nic nepřizná, ale za ty roky ho již známe. 

"Vlastíku, chodíš k té psycholožce?" ptá se žena.

"Jasně mami, předminulý týden jsem u ní byl. Je to OK. Teď budu mít chvíli pauzu, odjíždí mimo republiku, tak zase asi za čtrnáct dní. Jo, ve čtvrtek jsem byl v posilce, pěkně jsem si dal do těla. Ještě cítím celý tělo."

Pokládám před ženu a syna sobotní kafe a zakousnu se do skvělé bábovky mé ženy.

--------------------------------------------------------

"Asi už půjdu, mami. Máme rozjetou hru, doma na počítači mi to půjde líp. Doprovodíš mne na autobus?"

"Jo, vezmu Ťapku, ať se trochu proběhne a vyrazíme." 

"Tak čau tati, zítra se uvidíme, máma slíbila, že udělá moje oblíbené kuře na paprice. To nemůžu odmítnout."

"Jasně přijď, pokecáme ještě o šancích Trumpa proti Bidenovi."

Když se žena vrátila, jako správná matka hartusí, že Vlastovi zase lezla holá záda. Venku fouká sotva čtyři stupně a všude ten koroňák. Jak asi reagoval třicetiletý syn? Přece není malé děcko.

-------------------------------------------------------------

Druhý den přišel na oběd nejen Vlastík, ale i dcera s rodinou. Stačilo Terce napsat na WhatsApp, co bude k obědu a pozvání neodmítla. Žena je skvělá kuchařka, a co si budeme povídat, když Terka nemusí v neděli vařit pro čtyřčlennou rodinu, je taky ráda. 

Oběd se vyvedl, vnoučata si užila prarodičů a naopak. Strýc Vlastík jim tolik vzácný není. Je v baráku, s tím si hrají skoro každý den. Dovolí jim na noťasu sledovat filmy, které v TV nejdou.

Našli jsme s Vlastou a zeťákem Tomem čas i prodebatovat Prymulu, Trumpa i Babiše. Sport moc nejede, tak to zůstalo u politiky.

Když jsme se loučili, žena zase Vlastovi domlouvala s oblečením: "Posmrkáváš, co jsem ti včera říkala?" 

" Jasně mami, nechceš mi nasadit čepičku a rukavičky? Už mi není pět." 

--------------------------------------------------------------

Ve čtvrtek popíjíme po celodenním budování kapitalismu se ženou kávu. Chatuje jako obvykle s Vlastou.

"No jako bych to neříkala. Pobolívá ho hlava a poklašává. A ještě měl v neděli blbý hemzy. Snad to není koronáč."

"Tak ať se spojí se svým obvoďákem"

"S tím už prý mluvil. Když se dozvěděl, že je na homeoffice, tak mu řekl, ať nikam nechodí a pro jistotu si dá karanténu. Podle příznaků to na test zatím není. Jo, a v sobotu tím pádem nedorazí. "

"Napiš mu, ať se hlavně izoluje od našich. Sice se nepotkávají, ale v jejich věku a s jejich zdravotními problémy..."

"To jsem mu už psala. Odepsal, že není blbej, je mu to jasný"

-------------------------------------------------------

V neděli po obědě říkám ženě: "Tak se mi asi vrací ta zářijová rýma. Málo jsem to vyležel. Brebera to nebude, všude píšou, že když tělo obsadí vir rýmy, covid nemá šanci."

"Kdoví jak to je, zatím ví všichni kulový."

Vlastík už je od pátku bez teplot, ale ztratil chuť. Brebera? Možná. Na test nemá "nárok" a sám to řešit nechce.

-----

Moje rýma zesiluje, žena se v úterý přidává i s teplotami. Nařizujeme si karanténu a zůstáváme doma. Ani jeden nemáme kašel - není nárok na test, a kdo by taky do těch několikahodinových front jako samoplátce chtěl.

-----

V úterý bylo na baráku vzrůšo, mému otci vypadlo z kamen polínko a zakouřil celé patro. Terka s Tomášem tam doběhli, uhasili to. Otec je zmatený, pokašlává, asi se nadýchal kouře. Druhý den tam posílám jeho doktora. Ten po vyšetření zařizuje odvoz do nemocnice, jestli nemá otravu kysličníkem. Rychlá ho veze na internu. Internista druhý den sděluje mému bráchovi Petrovi, že otec má počínající zápal plic a covid!!! Ještě prý budou dělat přesnější test. 

Ten covid potvrzuje a otce převáží na speciální covid oddělení. Nasadili antibiotika.

-----

Cítím se lépe, jsem bez teplot, jenom mi odešel čich, ženě s dvoudenním zpožděním navíc i chuť. Jinak vše ok.

-----

Ve čtvrtek Terka volá, že babička - moje máma - ztrácí chuť k jídlu, což je u ní nezvyklé. Teplotu nemá, nekašle. Nasazuji roušku a jedu za ní. Je bez nálady, nelíbí se mi to. Stěžuje si na nevolnost. Měřím cukr - v normě. Teplota není. Domlouvám s Terkou, ať ji pozoruje, měří teplotu, edělá cukr a dává zprávy. 

Ráno stále beze změn. Po konzultaci s doktorem volám rychlou, ta ji odváží s podezřením na slepák na internu. Stejné oddělení jako předtím táta, ten už je ale v jiné nemocnici.

Každý den zjišťuji telefonem stav obou rodičů - návštěvy zakázány.

Pátek 

Otec se prý chytil na antibiotika, a jeho doktor říká, že to zvládne. Ptá se, jestli ho můžou po doléčení ve středu odvézt domů. Začínám shánět nějakého ošetřovatele.

Máti se "pere" se sestrami, vytahuje si hadičky. Překládají ji na ARO. Test na covid - pozitivní - to jsme čekali.

Sobota - Otec se dopoledne ptá, proč je v nemocnici, že půjde domů. Máti na ARO, nic nového. Večer dostávám SMS od Petra - otec zemřel! Šok, to nikdo nečekal. V pondělí si máme vyzvednout papíry pro pohřebáky. Píšu SMS Vlastíkovi. Nechápe - přece se měl ve středu vrátit.

Neděle - máti beze změny, rodina zpracovává nečekanou ránu.

Pondělí - jedu pro tátovy "papíry", pak rovnou zařizuji pohřeb. Odpoledne tělo pohřebáci vyzvednou v nemocnici, pohřeb bude až za týden. "Máme toho teď hodně, pane, nestíháme." Jsem trochu mimo. Počítám, jak se vejdeme do povolených deseti lidí. Volám Vlastíkovi, kdy bude pohřeb. Nebere mobil. Volám Terce, ať se koukne, jestli je doma. Když hraje hry, někdy mobil neslyší. 

Za chvíli se dcera ozývá se vzlykotem: "Tati, leží na posteli a nehýbe se. On je asi mrtvý!"

"Cože? Volejte záchranku!!!" 

"Tomáš už volal. Něco mu řekli, ať zkusí. Prý je konec. Sanitu odvolali a posílají kriminálku a koronera! Na stole leží dopis na rozloučenou. To je strašný, já se zblázním!"

Tohle nemůže být pravda! Nevěřím. Proč by to dělal? Sedám do auta a dojíždím k baráku, kde všichni bydlí. Míjím, jak mi zeť později řekne, policejní auto s koronerem. Druhé stojí na ulici. Policisté vystupují, projevují mi účast a ptají se na nějaké detaily o lécích, které Vlastík bere. Asi se otrávil. Čekají na pohřebáky, kteří tělo odvezou na soudní. Jdou se mnou do pokoje, kde Vlastík leží. Snad to zvládnu. Třeba to není pravda a ještě se pohne.

Ten pohled už asi z hlavy nikdy nevymažu. Říká se, že nejhorší je když rodiče pohřbívají své děti. Ne, nejhorší je to, když vidíte své dítě mrtvé. Jako zázrakem dojedu bez bouračky domů. Jak to řeknu ženě?

Zvládl jsem to, ale popisovat to i to co následovalo nechci. To nejde.

------

Když jsem zařizoval Vlastův pohřeb, poznali mě. I přes roušku vidím, že jsou také v šoku. A to už asi zažili leccos.

-----

Úterý - máti je zpět na normálním pokoji, vysoká teplota, kyslík, infúze. Nechávám číslo na mobil, kdyby se něco změnilo.

Čtvrtek - ošetřující lékař volá, že se zhoršila, možná nedožije rána, můžeme se přijít rozloučit. Jsem otupělý a tak si říkám, že alespoň jí nebudu muset vysvětlovat, že otec a hlavně její milovaný Vlastík  jsou po smrti.

Dostávám ochranné pomůcky, takže jsou vidět jen mé oči. Když se šourám po chodbě, ze všech plně obsazených pokojů slyším kašel a ventilátory. Říkám si ironicky v reakci na konspirátory, jak to má ten Gates ošéfovaný. I kompars zařídil, aby Svědci Covidovi uvěřili. 

Na chodbě bomby s kyslíkem, kolem se pohybuje samý "sněhulák". Máti má 39 a zdá se, že mne nevnímá. V duchu se s ní loučím a přeji ji co nejsnazší odchod "na druhou stranu". Na odchodu mi velmi empatický mladý doktor říká, že kdyby něco, hned volá.

Sobota - v pátek nic a tak v sobotu volám sám. Dostali prý nový přístroj, a protože máti je na tom nejhůř, dali ho jí. Trochu se zlepšila, teplota poklesla, markry vypadají nadějně. Prý se to občas stává. Že by?

Pondělí - po dopoledním pohřbu táty mi volá doktor a nabízí mi znovu návštěvu, je to prý zase špatné na internu.  Stejně jako minule, máma mne nevnímá.

Úterý - Odpoledne ve dvě volá doktor pohnutým hlasem, že máma odešla. Potkáváme se s Petrem, který narychlo dojel až z Olomouce.

-----

Ráno Petr volá, abych pohřeb mámy nedával na pondělí. Pohřbívají tchána,který zemřel na covid.

-----

Na pohřební službě nevěřícně kroutí hlavou.

-----

Takto jsem prožil listopad 2020. Nepotřebuji se s nikým hádat o tom, co je covid. Já to zažil.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (113 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

K tomu nemám co dodat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Ano, moc smutné a velmi dobře napsané. Alois Jirásek by to líp nenapsal. Je až s podivem, že někdo dokáže něco tak čtivého napsat poté co prodělal tak těžkou životní tragédii. Jinej by se zhroutil a několik let by musel navštěvovat psychology. Tenhle autor ale ne. Napíše něco tak srcdcervoucího, skoro jako ten utopenej syrskej chlapeček, jehož obrázky obletěly celý svět. Všechna čest autorovi.

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)

Svědek Covidův.....s velkým C...Jako Jehovův. Děláte si ze mě kozy ???

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

Ať si každý přebere článek, jak umí.
Moje starší kolegyně - už nežije - ztratila během tří let dva dospělé syny (zhoubný nádor, nezaviněná autohavárie i manžela, infarkt, zemřel na ulici). Zbyla vnučka, v té době chodila do školky. Nezhroutila se, alespoň navenek, vím, že nepotřebovala psychologa ani psychiatra . Říkala jsem si, jak asi může žít. Nevím, ale žila a chodila do práce, dovedla se i usmát.
Každý je jiný. Někdo musí vykřičet emoce, jiný pláče tiše uvnitř, někdo potřebuje být litován, jiný má z litování doslova hrůzu – jsou takoví.
Je dobré se i z bolesti vypsat. Jeden ze zdejších blogerů (má blog lehce nevážný) psal, i když mu odcházel blízký člověk – nevědět to, nikdo nic nepoznal.
Není možné vzít bolest někoho jiného na sebe nebo ji rozdělit, stejně jako není možné vzít na sebe osud druhého. To nejmenší a jediné můžeme – projevit účast.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

,,Nezhroutila se, alespoň navenek, vím, že nepotřebovala psychologa ani psychiatra . Říkala jsem si, jak asi může žít." Sama jste to napsala. Jak asi může takový člověk normálně žít ??? Pokud teda je normální....

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Nenapsala jsem normálně, jen žít.
I když označení "normální" ( kdo, co, jak) je často diskutabilní.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

ci je to ozajstny realny pribeh, alebo satira a hyperbola
v kazdom pripade mi tam chybaju nasadene lieky na vyliecenie z Covidu
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/566089-dolezite-internetove-adre…
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/566088-zivoty-mnohych-slovakov-s…
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/563665-mesik-vitamin-d-je-skvely…

rusko je dolezite ale treba aj posilovat imunitu a nasadit aj seriozne lieky
zial vacsina lekarov choremu povedia ze ma ostat doma aby nikoho nenakazil ale nepomozu mu ani trocha (hoci uz existuju ucinne a vyskusane postupy)

Zatím bez slepic

where to get viagra over the counter <a href=" https://viagracnd.com/# ">viagra online 500mg</a> - new orleans viagra
https://viagracnd.com/# cheap viagra on line in aus
viagra online us pharmacys <a href=https://viagracnd.com/#>how much does viagra cost in canada</a> viagra sample

Zatím bez slepic

ivermectin cream 1% <a href=" http://ivermectinon.online# ">ivermectin 12 mg tablets for sale</a> - ivermectin 400 mg brands

Zatím bez slepic

lipitor 20 mg tablet price <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">lipitor australia</a> - lipitor 20mg price australia

Zatím bez slepic

clomid uk <a href=" http://clomidgtr.online# ">buy clomid</a> - clomid without prescription

Zatím bez slepic

can cialis cause heart attack <a href=" http://cialisgtr.online# ">cialis discounts</a> - cialis premature ejaculation

Zatím bez slepic

fast shipping prednisone <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">prednisone</a> - prednisone 30 mg

Zatím bez slepic

ivermectin 6mg dosage <a href=" https://ivermectinizi.com/# ">ivermectin tablets</a> - ivermectin pill cost

Zatím bez slepic

price for 15 prednisone <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone 50 mg price</a> - prednisone price australia

Zatím bez slepic

online drugstore <a href=" http://indiarxmgz.online# ">trusted india online pharmacies</a> - buy prescription drugs from canada

Zatím bez slepic

buy black cialis <a href=" http://cialismgz.online# ">cialis pills</a> - generic cialis with dapoxetine 80mg

Zatím bez slepic

ivermectin 10 mg <a href=" http://ivermectincovi.com/# ">buy ivermectin</a> - ivermectin

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K tomu není opravdu co dodat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

plakat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ztráta blízkého člověka bolí vždy zoufale.
Hasne Slunce, padají nebesa.
Není v silách druhých utišit žal.
https://www.youtube.com/watch?v=kwxqw_l7PJs&list=PLdUYmkp2f3a5cM0pcIfbl…

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Seděla jsem a plakala. Neumím tyhle konkrétní příběhy zvládat... upřímné souznění, pane Pavle.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Každá katastrofa je nepředstavitelná dokud nedostane osobní rozměr. Tento příběh je psán suše, k věci - a je naprosto otřesný.
Je mi líto čím si pan Pavel prošel, k tomu neexistuje vhodný komentář.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Já to taky zažil, někdy v březnu t.r.
Něco kolem týdne vysoké teploty, malátnost, nechuť k jídlu jak tomu bývá při horečkách, celkové oslabení organismu, proležel jsem ten týden, mám pocit že do správní kondice jsme se nedostal dodnes. Možná je to přibývajícím věkem, možná nemocí, nevím. Moje žena-bývalá zdravotní sestra mi naordinovala Paralen a občas Ibalgin.
Přihodilo se mi to na chatě, jako na potvoru zrovna když jsem tam byl sám. I proto si pamatuji ten pocit zděšení, v době kdy nastal hon na pozitivně testované a jejich přemisťování do záchytných míst pod zámek. Dnes na to vzpomínám s úsměvem, tehdy jsem byl vyplašený, díky médiálnímu šílenství. Vždy jsem si říkal jak je možné že nějaký člověk, byť starý, může spadnout na ústa a rozbít si je. Mě se to podařilo když to začínalo. Šel jsem po rovném trávníku, najednou jakoby cosi přitahovalo mou hlavu dolů dopředu a já škobrtal až jsem se ocitl ústy na zemi. Ruce jako bych neměl ku pomoci. Protože jsem taková nátura, zlehčil jsem to a ještě pobýval venku. Podruhé už to bylo horší, rozbil jsem si nejen ústa, ale nos tak že tekla červená. To už jsem si šel lehnout, přišla taky teplota. Spím v patře, v noci mě honí prostata, takže jsem musel vstávat. Najednou to nešlo. Šílený pocit : mobil mám dole, žena přijede až ráno, je noc, jak se dovolám pomoci, jak mě najde pohotovost v setmělé chatové osadě, co se mnou budou dělat když...ten covid. Maskované postavy v té době začínaly strašit ve všech médiích. Vstávám vždy tak že shodím nohy dolů z postele, zvednu trup, přidržím se blízkého zábradlí a zvednu se. Jenomže trup nešel zvednout, něco mě drželo vleže. Musel jsem se skutálet celý na zem, kleknout na kolena a vyšplhat se po zábradlí. Dnes se tomu směju, tehdy jsem se bál. Ráno žena začala léčit, Paralen, Ibalgin, co mám povídat : chřipka zvaná covid mě držela v posteli celý týden! Měl jsem strach co bude, nejsem vůbec mladý. Ale neřadím se sám k rizikové skupině, stravuji se a chovám se zdravě, a - jak říká Klaus - nepatřím tam protože už jsem vlastně ve svých skoro osmdesáti statisticky mrtvý.
Ano, osobní prožitek je důležitý. V tom souhlasím s autorem. Ale tendenční články nemám rád.
Leckdo se bude ptát zda jsem šel na testy. Nešel. Odpovídám dopředu otázkou : proč bych šel? Abych byl šikanován, aby byla šikanována žena, aby se mi dloubali v nosohltanu, abych byl číslem pro strašící statistiku? Zůstali jsme potřebnou dobu izolováni na chatě.

Průměrný počet slepic: 3.9 (40 hlasů)

jako ti příbuzní autora dnešního článku.
Včera jsem se díval na ARD, Němci mají lepší čísla než my. Ale vláda je vyděšená, zejména ta bavorská a lidé z 99% dodržují disciplinovaně nařízení. Po ulicích jedině s rouškou.
Stačí si srovnat s Českem na záběrech z Prahy. 30% zmrdů? Ne, už skoro 50%.

Petrpavel, patříte mezi těch 30 - 50%.

Průměrný počet slepic: 3 (33 hlasů)

Hloupost zasnoubená se skutečnou (ne tou hamáčkovskou) předsudečnou nenávistí.
Tak nakonec já můžu za toho do celého světa vypuštěného "amerického laboratorního brouka", byť mě napadl a způsobil mi namalé problémy?
Máte pravdu (svou) : měl mě zabít! ANO, bylo vy vám tak líp.

Průměrný počet slepic: 3.2 (31 hlas)

nerozumíte psanému textu.
Nikde jsem nenapsal, že máte zemřít, snažíte se vylhat z toho, že jste přiznal nedodržení vládních nařízení.
Ve vašem případě jste se záměrně nenechal otestovat, dtto vaše manželka a tím jste neumožnil vaše trasování.
Ano, trvám na tom, co jsem napsal. Ti co nedodržují vládní nařízení jsou zmrdi, včetně vás. Pokud je pravda, co jste napsal.

Průměrný počet slepic: 3.1 (33 hlasů)

Dodržuji, protože je to to nejmenší, co můžu udělat pro zdraví své i ho okolí. Jen si myslím, že provádění je typický české. Absolvoval jsem předepsanou lázeňskou léčbu ( zkrácenou o polovinu z vlastního rozhodnutí), když bylo jen otázkou, kdy lehnu s covidem. Po návratu jsem lehnul, a bylo to dost hnusné. Z hygieny volali a "trasovali". Zmínku o lázních přešli, o lidi, se kterými jsme se u stolu navzájem nakazili zájem neprojevili. Zápis o trasování ale měli určitě podle předpisu. Když vidím na YT report P.Dvořáka o opatřeních proti nákaze v Číně, čtu o demonstracích v Praze,je mi jasné, proč to tady nemůže dopadnout dobře.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

A dodatečně nahlašte ty osoby přátelské státu :-D , se kterými jste se tak ze dva týdny před indikací na onemocnění setkal na vzdálenost menší jak 2 m.
Včetně spolucestujících v MHD, to je jasné.

A vlastně udělejme to všici (já zatím bohudík ne, i když při čtení některé zdejší šlamastyky mě pravda někdy vsrbí v nose a ztrácím chuť dál číst) , dyť na podporách nám bude (po nějaký čas, než se celý stát zhroutí) dobře, no ni ?
Mancuso Lačo začne. Udávat se nesmí, hlásit se ale musí.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

...dokonce ani nezmrd Lačo. Nic víc by vám nenařídily ani orgány, kterým by Vás Mancuso Lačo eventualně udal. Jen byste zatížil ještě více systém, před jehož zhroucením hlasitě a neustále varuje i Mancuso Lačo.

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Bez komentáře.
:-(

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

je Petr?

Průměrný počet slepic: 2.3 (15 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak proč vás proboha zajímá, kdo je Petr? :-(
Cituji z autorova článku: "....Internista druhý den sděluje mému bráchovi Petrovi, že otec má počínající zápal plic a covid..."

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Upřímnou soustrast.
V mém bezprostředním okolí zatím dva. Poslední byla teta, u které se sešli její děti na oslavu narození pravnoučete.
Na pohřeb už jsme nesměli.

Průměrný počet slepic: 3.3 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Upřímnou soustrast.

a teď zbytečné a cynické otázky:
1) jaký názor měla rodina na covid před a po?
2) měli covid i ostatní členové rodiny? pokud ano s jakým průběhem?
3) v jakém zdravotní kondici byli ti zemřelí před covidem? (ve stylu chytnu nemoc i z průvanu na chodbě, nebo ve stylu byl jsem naposled nemocný když bylo ještě Československo)

Moje zkušenosti: Sestra na týden ztratila čich a byla jen unavená, jinak z rodiny a veškerých známých nikdo nic. Vím jen o 3 lidech z práce a taky měli slabý průběh. Jen 1 pán u tchýně z práce zemřel s pozitivním nálezem na covid. Od příbuzné co dělá na covid oddělení v nemocnici vím, že kdo dostane "dýchák" tak je jasné, že bude velmi pravděpodobně brzo přeložen nahoru do nebe. V 90% jsou u nich jen důchodci 70+ let. S takovou zkušeností se mi prostě nemůžete divit, že to jako mladý člověk považuji za "chřipečku".

Novináři z toho dělají biblickou apokalypsu, ale při těch číslech mrtvých byla "první vlna" až teď od října. Jaro bylo jen flusanec do moře. Vůbec nepočítáte, že lidé také umírají na infarkty, rakoviny, nemoci dýchací, nehody apod. Každý tady bude asi do 120 a pak sám skočí do hrobu. Jste jenom sobci, když si myslíte, že politika ve stylu zachráníme všechny a zároveň omezíme všechny a všechno bude pro lidi a ekonomiku jen to dobré. Špatná kondice z uzavření doma, špatná psychika z absence přímého mezilidského kontaktu a konstantní strach vyvolávaný médii nemá asi na nikoho a nic vliv. Kdo chodí jen z práce/do práce + do obchodu jinak nic smrt na covid nepotřebuje, ten už mrtvý je.

Spousta z Vás to nespolkne, ale přejet Vás kamion nikoho by to nezajímalo. Pro rodinu je to tragédie, to uznávám, sám nevím jak bych se choval, ale pro stát to jsou jen tři čárečky v excelu při počítání PSA.

Průměrný počet slepic: 2.7 (59 hlasů)

Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu.

Svatý Matouš 25 13

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

Vazne verite, ze keby neprisiel covid, tak umru traja seniori v rodine za tyzden len tak, ze nastal cas?

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

pod podobným článkem poukazuje na cosi shnilého ve státě českém a jeho lidu.
Ale budiž, co se dá dělat, když je takový vstupní materiál je určitá práce nezbytně potřebná.

Ad 1: To není podstatné. Rajtovat na tom nic užitečného nepřinese, a zmínky v článku "Venku fouká sotva čtyři stupně a všude ten koroňák" "Snad to není koronáč" snad kurva mluví za sebe!
Ad 2: Pán a paní očividně ano, dcerka s tchánem očividně imunní nebo bez problémů. Vyhnout se tomu v jednom domě je zhola nemožné.
Ad 3: Dávám za úkol přečíst článek znovu. A poté ještě jednou.

Moje zkušenosti: 1 člen dva dny pobytu ve špitále, podivný koktejl příznaků se kterým si nevěděli rady, doteď přetrvávající slabost. Fyzická zdatnost, práce kolem zahrady, výšlapy, X po covidu problém vyjít tři patra schodů. Dva měsíce po nemoci.
2 členové nic, testy nic, příznaky nic.
Staroušci nic (díkybohu, třebaže bůh s tím pravděpodobně měl málo co dočinění)
Já podivná směsice těžšího nachlazení a chřipky, odeznělo za tři dny.
V práci směska bezproblémových karantén a chřipky. S horečkama, bolestma, blitím a závratěma. (btw pozor dehydratrace, sanitky vozej i lidi kterým pak stačí píchnout infuzi)
Stát: Karanténa směšná, práce hygieny směšná, organizace děsná a logika věci (žena má normálně lozit do práce, wtf?) naprosto nepochopitelná. Po konzultaci dalšími lidmi každý dostal jiné info.

Shrnutí: Nemoc je, pro některé lidi je tím posledním, co potkají, dalším pak ztěžuje život. Většiny se ale netýká. Ta většina je převážně mladá. I mezi starci jsou však lidé kterým nebude dělat problém. Předchozí zdraví a životní styl není pravidlem, na které se dá spolehnout.
Státní vklad do věci nepomáhá nebo je nedostatečný (opatření typu zavřem všechno a roušky na hubu, příprava 0 prevence 0 informovanost lidí 0). Ergo stát je k ničemu a spoléhat se na něj nemá smysl.
Kvůli jarním opatřením už začínají nabíhat počty zavčasu nediagnostikovaných nemocí (opět - díky státe, že se tak staráš).

Máte pravdu, že jedna rodinná tragédie nikoho nezajímá a pro stát jsou to jen čárky v excelu, těch tragédií ale máte po celé republice najednou moc a ze stejné příčiny. Co byste tedy navrhoval, že se má dělat, cyniku?

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Snad jen upřímnou soustrast a držte se.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

To nebude kategorie 80+.

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

To si děláte srandu nebo máte problém se čtením? Jak mohl mít syn vypravěče 80+ let???
Je to tam napsané, že syn Vlastík měl 30 let.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Polepším se. Vlastik není obětí víru, o kterém mluví celý svět. Pravděpodobně.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Chybovat je lidské.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

s Puckem bychom asi neiudelali státní maturitu

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale za tento koks může nápověda. Tak blbej Puck přece jenom není, aby si pletl vír s virem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)