Jak včas neodešel, a pak to zvoral

Autor
Štítky
Snažím se na politiku, zvláště tu mezinárodní, a především velmocenskou, dívat s odstupem a bez emocí, v širokém kontextu a s oporou v historii. Ani dnes, ani zítra nebudeme vymýšlet nic převratného, dějiny se víceméně opakují, stejně jako se opakují chyby mocných a všemocných vladařů. Ti geniální jim předcházejí, moudří se alespoň poučí, no a ti ostatní, ti nám vládnou většinou. Je ubíjející sledovat hlupáky, kteří opakují stokrát zopakované chyby, a je naopak zábavné sledovat někoho, kdo se vymykal či vymyká. Ostatně, nic jiného, než sledovat a pozorovat ani nemůžeme, protože na těchto hrátkách jako prostý lid nezměníme nikdy nic.

Současné století nabízí v našem blízkém okolí málo příkladů, snad že je ještě mladé, snad že celková personální vyprázdněnost věcí veřejných zřejmě kulminuje. Jedním, který stojí za zmínku, ať chceme nebo nechceme, se budu zabývat na následujících řádcích.

Už jen fakt, že se tam někdo dokáže udržet, nota bene i nějak kormidlovat tu nekonečnou zemi plnou nekonečného bordelu, je obdivuhodný. Na jedné straně velkoměsta, na druhé nomádští pastevci. Na jedné straně ortodoxní pravoslaví, na druhé fundamentální islám. Na jedné straně venkovská chudoba a pomníčky komunismu, na straně druhé kleptomani se zlatýma klikama i hajzlama. Tisíce a jeden důvod k rozbrojům a půtkám, které ne že by neexistovaly, ale jsou přehlušeny rozvojem a růstem společnosti jako celku. To je nutno uznat. Východoevropská říše v 90. letech minulého století a kolem roku 2020, to je docela překvapivý skok. Ne, nezajímá mě, zda je vladař demokratický, a kdo a proč si osobuje právo na definici tohoto. To je problém té země a jejich obyvatel, já jsem jen pozorovatel a chci si držet stejný nadhled, jako v případě Alexandra Velikého či Pipina Krátkého.
Některé nápady, jak řešit specifickou situaci v říši a zároveň to přežít, mohou být i poučné, byť originální zdaleka nejsou. Jeden za všechny – vpasování Boha do ústavy. Taková drobnost, a najednou sjednocuje víc křesťany a muslimy a jejich sounáležitost s říší, než celej Marx-Engels-Lenin na vykonstruované třídní bázi.

Jenže, každý se vyčerpá a každý vůdce, který stárne, ztrácí tah a ostražitost, přičemž mu mohou jeho původně spolupracovníci přerůst přes hlavu a možná si ho i vodit jako loutku. Nevím, to jen hádám, ale ty kopance se s postupem desátých let tohoto století zhusta namnožily. Intervence v Sýrii ještě smysl dávala. Dal se nějaký slib, byl tam Islámský stát a jiní pošuci, jsou tam i nějaké zájmy, jasný. Sice se z toho nakonec ušmudlala stěží slabá remíza (Turek okupuje, USA okupují a nejde s tím reálně hnout), ale vypadalo to na začátku hůř. Nicméně už toto měl být varovný signál, že některé prvky silové a zahraniční politiky nejsou v pořádku.

Červená kontrolka výstražně blikala, ale stejně se skočilo do pasti jako naivní prvnička. Ta past s názvem Ukrajina řvala na celé kolo. Nejdřív se sice pořešil docela efektivně i efektně konkrétní poloostrovní zájem, přičemž se k dalším doplňkovým jevům přistupovalo pragmaticky až laxně. Ty ale začaly přerůstat, tak se muselo trochu přišlápnout, aby se nebouřily davy doma, ale jak to šlo, podepsalo se příměří, ať je od nich pokoj. Správně se pochopilo, že tento políček protistraně nezůstane bez odezvy, a jalo se připravovat na další, nevyhnutelné kolo. Potud to smysl dávalo. Když jsem ale zjistil, co se připravilo na konec února tohoto roku, nevěřil jsem tomu. Tahle partie, ať už v ní vidíme dlouhodobý souboj dvou mocenských sfér či cokoli jiného, se dala zahrát toliko způsoby, a on se vybere ten nejnemožnější. Taky to podle toho skončilo. Z blitzkriegu „v pantoflích“, po kterém se měl Kyjev sesypat, se stala ostuda, kterou dávají k dobru i indiáni v brazilském pralese. Přitom bývalý šéf tajné služby měl a má vědět víc než internetoví kecalové, kteří varovali, že nálada na Ukrajině se různými vlivy změnila, že vojenská kvalita se také posunula a že to tam regulérně cvičí a řídí NATO. Modifikovaný plán s osou Charkov – Oděsa vzal za své záhy, a nakonec zbyla jen křečovitá snaha nějak ubránit to, co se náhodou povedlo obsadit, a dohnat přípravu, která měla předcházet, kdyby si někdo udělal pořádnou rešerši, na kterou měl minimálně půl dekády.

Jenže ono se ukazuje, že ani tohle se nedaří. Že se naivně věřilo a zapomnělo se, že nahoru se šlo jako zlý honící pes, který trhá ostatní psy, když nedělají, co mají. A najednou vychází na povrch, že místo, aby byla za hypotetickou velmocí i velmocenská armáda, je tam papírová kulisa knížete Potěmkina, která vypadá dobře jen na přehlídkách, ve zfixlovaných dokumentech, na motivačních videích, ale v praxi neobstojí, technicky nepřevýší a nepřítele už ani nezastraší.

Protože jsme stranou konfliktu, náš tisk nemá smysl číst. Objektivní být z principu nemůže. Nejlepší informace bývají nejblíže k místu, v tomto případě ke frontě. A dá se po internetu posbírat (zejména na tom ruskojazyčném) pár postřehů, které vytvářejí celkový obraz reality té dříve slavné armády…

Tak především bordel, korupce, všeobecná neschopnost a lajdáctví. To se tak nějak očekávalo, mluvíme tu přece o východoevropské říši. Moc se ale nečekalo, že si takový bordel nechá pod sebou kvést duo Šojgu – Putin v takto klíčový dějinný moment. To už je ostuda, zvláště, když i oni to museli předpokládat, znají své pappenheimské!

V tamních kruzích se často diskutuje téma „pátá kolona“. Má jít o soubor lidí, kteří činí schválně něco jiného, protože si to u nich někdo koupil. Někdo vnější, vnitřní, kdo ví. Zkrátka v pravý okamžik nasypou do koleček písek. Netřeba za tím hledat něco ideologického, většina lidí prodá i vlastní babičku, stačí jim nabídnout dostatečně vysokou částku. A tak se postupem času zjišťuje hodně nepříjemných skutečností. Třeba že někdo zpronevěřil celý armádní sklad… Nu dobře, máme tu materiál, jaký máme. Ale zjišťovat to až po naplánování spektakulární vojenské operace, to je šlendrián i od těch nejvyšších.

Nejde ovšem pouze o materiální stránku věci, jde o stav armády jako celku, i po jednotlivých částech. Nejlepší výsledky má patrně zatím jen raketové vojsko a protivzdušná obrana. Konkurence schopné je i letectvo, ale nemá moc s kým konkurovat. Stíhači nemají koho stíhat, bombardování se provozuje, ale to lze dneska dělat levněji a přesněji a bitevníky jsou díky kvalitě střel typu MANPAD trochu pasé. To samé vrtulníky. Ovšem drony jak pro průzkum, tak útok, tam jsou dost pozadu. Ale je zjevné, že ten, kdo to má na starosti, to věděl dopředu a situace v tomto ohledu se za pochodu nějakým způsobem mění.
Co je katastrofa, to je dělostřelectvo. Staré a pomalé postupy, vysoká nepřesnost (odborně zvaná „nevyžádaná orba“) a mizerná organizace. Problém s organizací a osou velení je všudypřítomný. Jednoduše řečeno, vojensko-strategické členění na prapory speciálního určení, které musí úzce spolupracovat, jinak nepřítel rozemele jedny nebo druhé na kaši, protože se nedostatečně dohodli na společném postupu, je zastaralé a nefunkční.
Pozemní jednotky jsou srovnatelné s těmi na druhé straně, ovšem s top armádami se nemohou po technické stránce měřit. Co není v technice, to je v nasazení a odvaze, to jim nelze objektivně upřít.
Největší ostudou současného říšského vojenského snažení je nakonec námořnictvo. Střílet rakety dlouhého doletu umí i hloupý náklaďák. Ztratit ovšem důležitý černomořský křižník, to dovedou jen v Sevastopolu.

Nejméně viditelný, a přitom s největším dopadem je podle určitých náznaků způsob reportování dění „nahoru“. Jednak je ten řetězec až do generálního štábu byrokraticky dlouhý, jednak jsou reporty ze strachu z nadřízených prolhané. Papírově tak ruské jednotky vlastně vítězí, i když se přitom stahují, a nahoře jim z toho musí jít hlava nevěřícně kolem, co se vlastně děje a proč to nejde. Mnoho sovětských generálů to za 2. světové války předpokládalo a pohybovali se mnohem blíže frontě, ale jezděte tam v tom zmatku, když ani nevíte, kde ta fronta momentálně je… Teda někteří to zkusili, již jsou ale v zajetí…

Zajímavou perličkou a detailem je ona slavná prohra v Limanu. To je takové město, u kterého se měsíc(e) předpokládal útok nepřátelských vojsk. A přesto tam tito našli zhruba toto – nedostatečné počty obránců, kteří neměli spojení s velitelstvím, což se řešilo obvyklým způsobem – nijak. Obránci nebyli pořádně zakopáni a opevněni, protože proč, a neměli na místě ani jednoho návodčího, takže si piloti volali na frontu mobilem, kam že to mají teda zhruba střílet, aby to nenasypali za krk svým. Nakonec z toho vyplynul skoro-kotel, o kterém se málem ty čelní jednotky ani nedozvěděly, a pak se už jen utíkalo…

Pokud má být tohle něčí vizitka, tak jednoznačně vedení celé země. Z toho všeho musím dospět k jednomu jedinému závěru. Tak, jak se k tomu ze strany východoevropské říše přistupuje, se to vyhrát nedá. Celá ta anabáze byla špatně naplánovaná, pracovala se špatnýma informacema, přistoupilo se k tomu laxně až namyšleně, reálný stav silových složek se zásadně liší od toho, co je na papíře a není patrná přítomnost sebereflexe, bez které není možné odstranit největší maléry alespoň za pochodu.

Ano, může se stát leccos, i kozla tam tehdá rozdojili, ale současné vedení země na to prostě nemá dravost a zarputilost, se kterou je potřeba problémy řešit. Třeba ekonomickou stránku celé té anabáze měli připravenou dobře, to je nutno uznat, ale silová zatím těžce selhává. Z toho mi vychází, že dosáhnout alespoň slabé remízy by byl nepochybně úspěch, ale spíš to vypadá na decentní prohru. Jaderná velmoc asi nebude poražena na hlavu, ale bude spíš donucena (což je i zjevný záměr) vyměnit své vedení, a to buď po dobrém nebo po zlém, a jít na nějaký reparační kompromis.

Z celkového pohledu je to vlastně smutný pohled na osud jednoho vladaře. Nesporně dokázal vytáhnout svou zemi z bídy 90. let k nějakému rozvoji, aby si pak totálně zazdil své svatořečení pouze díky tomu, že se pustil do expediční mise bez důkladného prověření sil své expedice i svých vlastních. Školácká chyba. A zatímco hoří ruský Belgorod, v Kremlu pořád nevědí, co je špatně…
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2.9 (57 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Chtělo by to trochu přeformátovat, proto jsem to poslal jako plaintext, aby to nerušilo editor ve výkonu jeho nativního záměru. A on z toho nakonec zblbnul.

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo z vas se jako individualista dokaže sam ubranit špině a zlu a lži,je tu tato diskuse mini obrazem vzorku zdrcene Společnossti Voličů jejiž veci se nikdy nesmi navratit do rukou lidu a tedy voličstva a nyni se pomalu musi konstituovat chtě nechtě SV tj Společanosti Voličůa,ktaera můe mit jako cil vratit moc zpět!

Musi se narod zatlačit do bidy Policejniho statu k upalovanai nyni tzv cenzurou odsouhlašenou pry brzy do vadneho zakona Parlamentem realizovanou dnešnimi metodami ohlupovani a a podvodnemu ohlupovani na interanetu s cilem nahat ohlupeny dav do středoveku ?
Budou demonstranti na Vaclavaku ,kteři byli a jsou pry reimrm zbiti Putinovci dale bezmocne bez jakehokoli programu řvat DEMISI k pobaveni majitelů nam ukradene moci,kteri z toho maji prču?
Tak co pacani ,budete mit brzy jitrnice na shrbenych hřbetech?

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

In reply to by hexvonkei (neověřeno)

Trvalý odkaz

A tak jste dopadli oba stejně. Špinavá propaganda, špinavá bomba, Buča, Ostřelování záporožské elektrárny, likvidace plynovodů, bordel kam se podíváš. Jak ti ubozí rusáci mohli porazit Napoleona, Hitlera, své americké bělogvardějce. to mi hlava nebere. Fakt by to chtělo hodně přeformátovat.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Neměl by jste mily šefe naši demokracie čumilů svemu šefovi Adolfu NULOVI radši v zajmu zbitych Puttlerovskych demonstrantů z Vaclavaku raději doporučit svemu šefovi,aby ve svem slepičinci bezcilne kakofonie dal probrat bod po bodu Plan Narodni Zachrany PNZ s prvnim bodem

JAK ZAJISTIT ZMĚNU REŽIMU TAK,ABY NAM NEKRADL DVĚ TŘETINY PLATŮ?No a dalši potebne body jsko je kontrola nami zvolenych pry zastupců jejich voliči dnem i noci,jinak se z nich budou valit dalši vadne zakony hneds po exekučnim,cenzurnaim a instalaci Policejniho statu vcetně,dale zniceni 33 let embarga na Zskon o referendu ,jsk odstranit monopol na informsce,jsk změnu financovat a dat poskeze kopanec tomu SCHWABOVI i jeho kurevskym resetem!
namisto takovaych nepotřebnych caglovin?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

Ve skutečnosti nastoupil do funkce strejda SUROVKIN a hned začal!Povolal si do kanclu vysokeho důstojnika odpovědnho za stav vyzbroje na bojišti!aaaaa
Ten po pohovoru vyšel ven a zastřelil se!Pry je to general Żukovskeho typu,ale šetri zabitymi vojaky!Po americku da v linii rozbit všecko na sračku v Syrii tak obratne použil letadla k vybombovani všeho co se hybalo ,že ho jmenovali velitelem letectva a kosmickych sil!
Jeho prvni den ve funkci,ktera do te doby neexistovala by! OKAMŽITY Armagedon!
Rozbil elektrarny v Kyjevě,Lvově Dněpropetrovsku ,Charkov a Tarnopol se ponořili do tmy!aaa V Sumech neteče voda!
Verne slouzil CCCP a malem ho při puči kde ho zachranoval zavreli.
V Tadikžistanu se dal chytit při prodeji zbrani na černem trhu a dostal rok basy!Mohla by pokračovat,ale necham si to na pozdeji!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

Rusko se tomu chechta,až praska smichem!
Pokud je ten kousek te mazane opici povede tak polezou všichni EU papalaši s prosikem k panu krutemu tureckemu sultanu Erdoganovi do kvartyru škemrat a on je pumpne z penez jako to udelal s nimi v pripade Makrely s temi uprchliky a budou z nich jen tomu kousku co to zas ON vymyslel načisto vyvalenci !?
Tak do toho miglanaci,kdo z vas vi co to zas je,at to tu napise,bo to je fakt prča,když se mu to docela možna povede! ?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Sovětskou armádu jsem poznal dost zblízka. Dvakrát, když jsem byl sám v armádě, podruhé celý měsíc na střelbách v kazašské poušti a pak jsem vyrůstal pod sovětskými kasárnami. Vždy jsem viděl šlendrián, šikanu a bordel.

A nikdy jsem nevěřil, že by se tento jejich systém nějak časem změnil. Měli zůstat u vojenských přehlídek, kde mohou ukazovat nablýskanou techniku (my jsme otírali náklaďáky naftou, vypadaly pak leskle drsňácky), měli ukázat davy vážně se tvářících hochů, jak oni umějí pochodovat stejně, měli cenit zuby, aby celý svět věřil, že mají jednu z nejmocnějších armád světa, ale jak to bylo v cimrmanech - nepouštět se už do žádných větších akcí. Doba, kdy stačilo "nas mnógo" už je pryč. Bohužel, to, že je tato agrómnaja ármija blbě funkční, to ví každý vojcl dole. Nahoře uvěřili tomu, co se snažili sami světu dokázat.

Hele, já můžu v hospodě taky machrovat, že bych klíďo přefik celej maturitní ročník zdrávky za jeden večer, ale nedejbože, aby mi to někdo zařídil a teď se předveď. Ajajaj, to by asi bylo fiasko, páč po první slečně bych usnul.

p.s. hexvonkei, vyjde ti to i na litterate? tam bych si vyjímečně pod tímto diskusi přečetl, byla by výživná. Ale ona bude možná i tady.

Průměrný počet slepic: 2.4 (21 hlas)

Trval jsem na tom, aby to vyšlo jen tady. Tady totiž člověk dostane upřímnou zpětnou vazbu:-)

Napsal jsi to přesně. Doba, kdy stačilo "nás mnógo" je pryč. Však na tom taky pracuje každá větší armáda 3/4 století. Tedy na tom, aby to, co vedlo k vítězství v poslední válce, nevedlo k vítězství v té další. Dneska rozhodují technologie a přesnost. Přečíslení horší technologií znamená jen větší spotřebu střeliva pro druhého, protože přesně s tím je počítáno.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Co bych si nezaspamoval, je půl pátý ráno, nikdo tady není, mám prázdný sál.

Dnešní text se mnoha zdejším čtenářům nebude líbit. Shodou okolností jsem včera četl jeden článek od Kurase a jedna část tam sedí jak prdel na nočník.

" „Spisovatel, který nedovede nikoho naštvat, by se neměl obtěžovat psát,“ říkával anglický prozaik Kingsley Amis. Stvořil tak jeden z mých nejoblíbenějších citátů, který se snažím si připomínat, kdykoli čtu něco, s čím cítím bytostný nesouhlas. Činím tak s vědomím, kolik lidí jsem za svou spisovatelskou dráhu sám naštval. A taky s vědomím, že povídáme-li si jen s lidmi, kteří s námi ve všem souhlasí, nedozvíme se nic nového, utvrzujeme se ve svém vždy něčím omezeném obrazu světa a zavíráme se do myšlenkové bubliny, jíž psychologie říká „confirmation bias“. Znamená to něco jako zkreslenost či zaujatost potvrzovaná a posilovaná přijímáním a opakováním týchž informací a názorů a cenzurováním názorů odlišných. Čeština má pro to krásné slovo „zabedněnost“ čili myšlení v uzavřené bedně."

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Dovolím si trochu oponovat, protože bych řekl, že tenhle článek si nějakou větší diskusi nezaslouží. Přijde mi totiž, že autor píše naprosto o něčem jiném, než o čem je tenhle blog - ten je poměrně striktně o vnitrostátní politice, občas s dobrými radami pro zemědělce a zahrádkáře. O mezinárodní politice se tu poslední dobou nepíše téměř vůbec. Dokonce to trochu připomíná postuláty z doporučené vládní komunikace, ale to může být jen můj osobní dojem. Tím nechci nijak hanět kvalitu článku, jen si myslím, že patří na jiný server.

Na vidlákově blogu (který zjevně vychází z jeho osobního přesvědčení) si cením toho, že se soustředí na to, co je v jeho oblasti působnosti a opravdu rád vidím, že se mu daří tuto oblast významně rozšiřovat. Je za tím obrovský kus práce, závazek napsat každý den nový článek je koule na noze, která váží tunu. Přibyly k tomu schůzky s politiky a dalšímiu osobnostmi. K tomu dvě práce a pět dětí. Nutí mě to zamyslet se nad tím, jestli dělám dost pro to, aby se naše děti a další generace měly líp. A to je dobře, protože démon lenosti a pohodlnosti v posledních letech vyhrává na celé čáře. Jak už tady od vidláka zaznělo, možná nám to vytržení z komfortní bubliny shodí růžové brýle a pomůže nám, abychom si uvědomili, co vlastně chceme - jestli pohodlí a svatý klid nebo lepší život pro příští generace. Není to buď/anebo, jen otázka poměru, který je teď podle mého názoru hodně na straně pohodlí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (25 hlasů)

In reply to by kv (neověřeno)

Trvalý odkaz

A přesto se tu Vidlák nikdy netajil tím, že otiskne cokoli, co má úvod a závěr, nebo jak to psal. Ale to je spíš na něj než na mne.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

hexi, ty máš na Vidláka nějaký kompro? Že tě TOHLE nechal zveřejnit! 😂

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

že ty jsi na tomto webu fakt ještě mlíčňák (drby drby pod bradičkou). Zde ti vydá pan domácí i text, ke kterému má výhrady. Tuším, že se tomu říká názorová pluralita, nebo tak nějak, to víš, odborná slova po mě, blbečkovi z lesa, nechtěj.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

seš, berrnarde. Jako poměrně často 😁 O názorový pluralitě nepíšu, píšu o stavu mimo reál. O dění, který se odehrává pouze v hexově nebo tvým paralelním vesmíru! Už je jasněji?

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

A která je to realita, kde se evakuuje Cherson? :-))

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

evakuace Chersonu, proboha? Ale víš jak, já s tebou nechci polemizovat, páč to pro mě nemá přínos. Jsem ochoten vést debatu s někým, kdo je v "obraze".

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

To je k těm vesmírům. V tom mém Rusáci válku prohrávaj. Lépe řečeno, protéká jim mezi prsty díky vlastním hrubým chybám. Neříkám, že ji prohrajou, ale momentálně prohrávaj. Proto též opouštějí pomaličku i území, která si připojili k říši.

Co se děje ve tvém vesmíru, kde jsou lidi "v obraze"?

Průměrný počet slepic: 2.8 (10 hlasů)

jsou Rusové naprosto v chillu. Trochu mi to připomíná scénu z filmu Na samotě u lesa, kde Kemr říká soupeři - vždycky jsem tě přepral! Rusové se o malinkatej kousek - v porovnání s obsazeným územím - stáhli, stabilizovali frontu, pracují na energetickým vypnutím Ukrajiny, i bez mobilizovaných udržují stávající stav, připravují zásoby k nadcházející ofenzivě. Na raketový útoky Ukrajina i přes podporu NATO nemá obranu, mobilizovaní se v klídku cvičí a počkal bych, až dorazí na frontu. Pokud Rusové drží stávající stav s tím, co mají k dispozici teď, pak s doplněnými stavy si to - normálně uvažující člověk - umí představit. Ať hledám jak hledám, nikde ty příznaky porážky nevidím. Co se týče vyklízení Chersonu - jistě, Ukrajinci by tam civilisty nechali coby zivý štíty 😁 A proč to Rusové dělají? Nevím, narazil jsem tak na deset důvodů a půlka zní v jejích prospěch, druhá opačně. To je asi vše, reagovat jsem původně nechtěl, ale za tu námahu s blogem si nějakou zpětnou vazbu zasloužíš 😁 Dál v tom pokračovat nebudu, ty máš svý jasno a nemá to smysl.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, to je další věc. Proč zhasínají Ukrajinu, ale zcela vynechávají logistické uzly? Proč ničí rozvodny, ale budov SBU se v podstatě nedotknou, přitom teroristický útok na krymském mostě připsali SBU? A co je hlavní, proč vůbec musí doplňovat stavy po četných ústupech? Že by projektant nezohlednil v původních plánech velikost sil nepřítele? To je jak když si stavební projektant při vytváření střechy uvědomí, že na to nemá základy. Ty chyby tam vidět jsou, ne že ne.
A to ještě až uvidíš, co poslaly odvodové komise na frontu, jen aby měly splněno...

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

ani prostej fakt, že v týhle debatě o válce nechci pokračovat. Natož abys pochopil strategický záležitosti 😁 ...nic ve zlým!

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Tam si pamatuji ještě jednu scénku. Jak tam pan Kemr říká: "Toníčku, dneska bych tě nepřepral".

Trochu mi připomínáš Vidlákovi analýzy.

Rus nezaútočí, nemá důvod, nic by mu to nepřineslo.

Tak zaútočil,  do týdne má Kyjev pod palcem.

Tak Kyjev nemá, jelikož se soustřeďuje na východní frontu.

Na východní frontě strategicky ustupuje (Hitler strategicky ustoupil až do bunkru v Berlíně).

A Normane, moc se mi líbila tvoje věta :" mobilizovaní se v klídku cvičí". Ukrajinci, kteří mají důvod se bránit, jelikož byla jejich země napadena, se taky cvičí. Cvičí je amíci, frantíci, britové atd. Mobilizované rusy, kde většině se tam někde na východě chcípnout, nebo se nechat zmrzačit nechce,  cvičí kdo? Ti, co byli nedávno na frontě, kde prosrali, co se dalo? Tak to jó. To můžou být matky a ženy těch chlapců, co museli narukovat v absolutním klídku.

Průměrný počet slepic: 2.4 (20 hlasů)

Stavil jsem se ve Vidlákově s vozejkem plným vlastnoručně vypěstovaných dlažebních kostek, Vidlák uznal, že je mám větší a otiskl mi to:-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

velení se to ovšePokud zaženete do kouta kotě (i když si ho chcete třeba jen pohladit a ono nemá zájem), také zaútočí. Ne proto, aby vás eliminovalo, prostě nemá kam uhnout. Podobnosti netřeba popisovat.
Samotná armáda na tom asi nebude nejhůř, ale ve velení určitě nemá myslící tvory. O bleskové válce atp. je těžké uvažovat, pokud neznáme původní plány vrchního velení.
Podle mých zkušeností, bordel mizí pod tlakem nepřítele/protivníka, celkem rychle (velení se to ovšem netýká).
Zatím neznáme původní ani současný záměr válčení (zničení Ukrajiny to jistě nebude) a je tedy velmi odvážné soudit dosavadní průběh konfliktu.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

Původní plány lze s odstupem času odečítat z kroků předvedených na kolbišti. Minimálně ty nejstarší už lze odečítat celkem dobře. Samozřejmě, že to nikdo nepřizná a historici se o tom budou hádat ještě za sto let. Tolik času ale nemám, tak mudruju již dnes:-)

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Zde, když vypotíte smysluplný článek, tak vám ho autor prdne na sklo. Neberte ten život zas až tak vážně.

Mě např. zde už vyšel článek, kde jsem popisoval, jak jsem šel ulovit jelena, který mi nakonec zdrhnul, článek, u kterého jsme si zavzpomínali na dětství, článek, kde jsem rozebral do mrtě jeden text písně Nicka Cavea. A pár dalších blbin. Přijde vám to jako vnitrostátní politika?

A ohledně té diskuse, jestli si jí něco zaslouží a něco nezaslouží. Pokud se hodlá někdo k něčemu vyjádřit, zde má volnou ruku. Pak vzniká diskuse. Pokud chcete dopředu určovat, která diskuse je správná a která špatná, běžte na litterate, tam už to v tomto směru maj slušně zmáklý.

Průměrný počet slepic: 3.2 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Někdo má rád holky a někdo vdolky.
Někdo chce Rusko porazit,někdo chce,aby Rusko prosperovalo.
Znovu napíši toto,kdo úmyslně zabije,puč 2014 a další zabíjení na Východě Ukrajiny,bude zabit také,takhle vidím zásah Ruska na Ukrajině.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

mý reakce. Já bych čekal, že když tady vyskočí nějakej článek, tak autor má aspoň elementární povědomí o tom, o čem píše. A než to zveřejní, projde si víc zdrojů, vyhodnotí a zamyslí se. Pro naše ničím nepodložený dojmy, plky a remcani je tady pak "diskuse". Nepozastavuju se nad jiným názorem, ale nad čistým amaterismem. Tohle už působí jako když čtu "experty" na Novinkách... To už pak tady může ANNA házet blogy o PNZ a postulátech 😁 V diskuzi to jednoduše preskocim, ale u blogů bych, osobně, držel nějakou úroveň.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Narozdíl od expertů z Novinek já "nakupuju" v ruských zdrojích, a tohle mi z toho vyšlo. A nejde jen o známého Podoljaka, Rybara, Strelkova, ale i Chodakovského, který tam přímo je a velí. A mnoho dalších, menších, z fronty i týlu...

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

já je čtu taky. Jen sis vyzobal co se hodilo a sestavil sis vlastní obrázek.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to jistě taky víš, že se dopustili (někteří) urážky generálního štábu, což by asi nenastalo, kdyby všechno bylo růžové a v pořádku.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Stejné informace mám z České televize...

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdybych byl na místě Putina, dělal bych to podobně. Při rychlým, vítězným tažení bych přišel o bonusy, který přicházejí až s těžkostmi. Po porážce Ukrajiny bude mít Rusko armádu, která jinde na světě neexistuje. Mrtě lidí s bojovými zkušenostmi, kompetentní důstojnický sbor, který se umí vyrovnat i s dílčími neúspěchy, vypiluje vojenskou techniku, navíc seznam lidí, kteří dávají přednost útěku před službou vlasti - jak říkám, samý pozitiva!

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Akorát, v tvojí větě: " Po porážce Ukrajiny bude mít Rusko armádu, která jinde na světě neexistuje", bych vynechal slova "jinde na světě" a bylo by to dokonalé.

Každopádně, chlapci, škorpěte se, já se stavím až někdy odpoledne. Mám dvůr zaskládaný jasanem a dubem a starými krovy a prkny, už tam není k hnutí, musím vás opustit, jinak se tam nehneme.

Takže hexi - do boje a Normane - urááá.

Průměrný počet slepic: 2.4 (13 hlasů)

Já jdu taky po práci, ale až se pěkně napapám :-)

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

tvý neustálý zdůrazňování toho, jak seš zásobenej, všeho máš přebytky a nic tě nemůže překvapit zní asi tak důvěryhodně, jako hexovy analýzy 😂 Nevystupovals před časem v prepperský skupině pod nickem Votroubek? Silně mi ho tvůj styl připomíná. Taky takovej brouk Pytlík 😁

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlák už tady dlouhodobě píše o té soběstačnosti. Má chlívky narvané prasátky, má zavařené ovoce a zeleninu a maso, má vytuněnej barák. Má uhlí a dřevo, ma el. centrálu, má měděnou střechu.

Já mám dřevo na tři zimy, když bude průser, mám pušku a umím vlítnout do lesa a rodinu nasytit. Když bude echt průser a půjde na mě rabovací partička a já usoudím, že na toto už nemám, čapnu svoje blízké a jelikož vím o lovecké chatě nahoře v lesích, tam je vezmu. Nebudeme tam sami. Bude tam pár dalších lovců s rodinami. Ale rabovací party budou mít smůlu. Tam to my známe, oni ne.

Fakticky stejně jako Vidlák zastávám názor, že každý by se měl umět postarat sám o sebe. Akorát, že každý máme jiný systém, jak toho dosáhnout. Ale Vidláka zde ty nikdy nesprdneš, že se vytahuje. Ty sprdneš mě, který má vlastně akorát dřevo, barák a pušku. A víš proč? Protože máme jiný názor na rusáka. Já tě, Normane, neseru ani tak moc narvanou zahradou dřevem, já tě seru tím, že v tomto sporu fandím Ukrajincům.

Průměrný počet slepic: 2.1 (9 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Vidlák poznámky o soběstačnosti píše v kontextu, ty to prdneš pod jakoukoli reakci, ať se to tam hodí nebo ne - a působí to na mě, že si tim zkoušíš zvýšit kredit. Jestli máš dřeva na tři nebo deset zim neřeším, páč jseš pro mě nick z webu a pravda to bejt může, ale zrovna tak nemusí. Stejně tak beru i tvý příběhy o lovu, zbraních apod. Takže to na mě nepůsobí nijak, akorát někdy je to napsaný hezký, jindy jenom plk. Každopádně je to jen hromádka písmenek, ne reál. A fandění Ukrajincům? Hele, fandi komu chceš. Já se to snažím vnímat objektivně, a objektivně jsou na tom Rusové líp. Jinak nefandim ani Rusům, ani Ukrajincům, beru to jako eventuální příčinu kolapsu civilizace jak ji známe, takže pro mě se to vyvíjí dobře.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlák zde psal, že jeho maminka je ukrajinka a že, když hovořila s některými kámoškami tam, tak jsem pochopil z textu, že mnohé vaří ukrajinský boršč a nad hlavou v kuchyni mají obrázek Bandery. O tomto si mohu myslet co chci, ale rozhodně mě to neopravňuje k tomu, abych vtrhl do jejich země, pokoušel se odkráglovat jejich vnuky a syny a těm ženským i s tím obrázkem zboural střechu nad hlavou, abych je ochránil před nacismem. To je jako kdyby ti sedla na čelo vosa a já, abych tě ochránil před žihadlem, bych jí utlouk lopatou. Rusák je někde, kam ho nikdo nezval, v cizí zemi a pak se diví, že se tamní bráněj.

Když přijdu k tobě, Normane, vytáhnu si z lednice lahváče, pak si lehnu v botech na gauč, zruším vám zrovna vámi sledovaný pořad od nešnl džeografik, kde budou běhat jeleni, páč je to píčovina, pustím si Ramba a za chvíli tvojí ženu poženu pro další pivko, bude se ti to líbit? Dle mého, ty máš plné právo se s manželkou koukat na jeleny a já bych vám do toho neměl co kecat. Rusák do toho Ukrajincům, v zablácených bagančatech, dle mého, kecá celkem fest. Pokud by tato válka začala tím, že zlotřilí a nacističtí ukrové by útočili na Moskvu, fandil bych rusům. Tak to ale nebylo.

 

 

Průměrný počet slepic: 2.3 (11 hlasů)

Na druhou stranu, nezdál by se ti jako dobrej nápad vrátit se v čase do nějakýho 33. roku a vtrhnout do Německa zlikvidovat celé nacistické hnutí, než se to rozjede k nám již známým důsledkům? Tohle je dost vošemetný, navíc Ukrajinci nebyli a nejsou žádní miliusové k těm, kdo se nové ideologii příčí. Silně mi to tam už min. 8 let připomíná německý nástup nacismu.

S těma hranicema, ty jsou v čase tak proměnné, že třeba zrovna naše země je docela raritní. Tam u těch Rusáků, aťsi říkaj, jak chtěj, jsou relativní už 800 let.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

tohle tvý srovnávání války k tebou vytvořeným modelovým situacím tady občas čtu, dáváš to sem pravidelně. Co na to říct? Nemůžu za to, že pochopení situace je mimo tvý rozpoznávací schopnosti a pokračování debaty na tebou nastavený úrovni bych ti doporučoval někde na pískovišti, s Aničkou nebo Pepíčkem! Já nejsem tvoje cílová skupina.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

pokud nejsi moje cílová skupina a měl bych si, blbeček, hrát s Aničkou a Pepíčkem na pískovišti, proč na mě, proboha, vůbec reaguješ?

Nepopíráš tímto vlastně sám svojí argumentaci?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

A už běž spinkat, maličkej. 😉

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

že tohle začalo v 2014, kdy tam naše strana (USA konkrétně) zaplatila 5 giga doláčů za to, že spunktovala Majdan. To nemělo s demokracií nic společného, jednalo se o ozbrojený převrat. Molotovův koktejl je totiž pořád zbraň i když tím zapálíte policajta režimu, který neskákal jak jsme pískali. Policie se podle mě měla bránit, ale to už je historie. Následně se ta sbírka "hodných kluků", co se dostala k moci začala zabývat upevňováním moci násilím. Neexistuje žádný zákon, že musíte akceptovat ozbrojený převrat, když Vás tedy nedonutí za použití armády a tak podob. Navíc tam zjevně chtěli vytvořit problém, zakázali ruštinu (zkuste to udělat u nás třeba s romštinou a to tu romů není tedy polovina) a na "vzbouřené" provincie, (čti nesouhlasící) poslali policii a potom armádu.

Kyjev poslal armádu na Donbas, ne naopak. Na to najdnou všichni zapomínají. Dle OSN, České televize, wikipedie, což nejsou zdroje proruský tam naše hodná báječná část Ukrajiny zabila za 8 let cca 14 000 civilů včetně několika set dětí. Na rasistickém podkladě - mluví rusky, nebo mají ruskou babičku? prásk do nich. A my je těch 8 let cvičíme, vyzbrojujeme... proč?? Na válku proti Rusku? No, podařilo se, pokud to byl cíl.

Jak dlouho by jste čekal a snažil se dohodnout, když druhá strana střílí z raketometů? 8 let?.. 80 let?... 8 tisíc let? Nekonečně?

Saddámovi Huseinovi jsme dali 48 hodin. Rusové Ukrajině 8 let. Žádali o jednání a o dodržování Minských dohod. Odpovědí jim byl vztyčený prostředník.

Pokud vím, tak Golandské výšiny okupuje Izrael desítky let. Zrovna včera udělal nálet na letiště v Damašku. Není náhodou Sýrie stejně suverénní jako Ukrajina? Asi ne. Turecko okupuje část Sýrie, USA okupují část Sýrie, Turci okupují polovinu Kypru.

Já z války radost nemám a Ukrajinců je mi líto. Ale nejsem rasista ani nacista a tak je mi líto jak těch ze Lvova, tak těch z Donbasu. Obojí jsou civilové a tahle válka není v jejich zájmu. A je nesmysl očekávat, že si to Ukrajina připojí zpět. Na to tam těm lidim ublížila hodně. A není to v zájmu ani Ruska a ani EU. Obojí na to doplatíme v řádu generací. Cui bono aneb sleduj cestu peněz.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Když tady Norman začal dávat hlášky z filmů, napadlo mě parafrázovat z jednoho. Jmenuje se to Obušku, z pytle ven. Jdeme na to.

"Po porážce Ukrajiny bude mít Rusko armádu, kterou svět neviděl".

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkuji za objektivní seriózní pohled na věc, ačkoliv a samozřejmě je v něm cítit autorova inklinace, ale celkovým obsahem tím neztrácí glanc spravedlivého zvážení věcí. Autor je partner do debaty. Nechápu, že je to tu zveřejněno. (že by se někomu vyléčila kuří oka a nějaké šlápnutí omylem na palec by už nebolelo?).
No, takže my, co si myslíme, že rozumíme východní říši a jejímu představiteli chceme, aby věděl, co dělá, aby reagoval operativně, bystře a pohotově, abychom se mohli domnívat, že když něco vypadá, že vázne, je to jen proto, že on v tu chvíli na opačném konci světa něco vyřizuje a dojednává takového, co ve finále zapadne a dokreslí obrázek celé operace. Což je ale vlastně i pravda. Že třeba ve své prozřetelnosti počítal s tím, že má proti sobě mírnějšího soupeře (NATO), to je další aspekt a s tím zásobováním armády, velením... Chtěl operaci...operaci. Profesionální operaci. Slyšíš ho, ty vesmíre zabedněný?!! Ne, slyší ho jen 85% Zeměkoule.
Hned ze začátku se obě země uchýlily k nějakým jednáním...... nějak se operativně situace měnily...

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

Jen pro zajímavost, komu podle toho, co jsem napsal, podle Vás fandím? :-)

Zatím bez slepic

Myslím, že těm blogerům, kteří vidí vše v přímém přenosu a možná i sem tam někomu na frontě poradí. Vlastnín zkušenostem. Fandit, to je takové silné slovo. Ačkoliv, určitě osudu civilistů.... ale nebudeme do tohoto tady zabředávat, je pochopitelné, že je politováníhodný čím déle trvající konflikt. Přijde mi z článku, že pokud představitel do předpředvčerejška mohl býti ctěn za svou úlohu ve svém úřadu v globálním měřítku, nyní kráčí po ledě, který prokazuje skuliny, praskliny. Myslím, že fandíte lepšímu... ten ať zvítězí v té řeži.. bitevní... Žádnou ideologii oděnou do chybějící zimní vojenské výzbroje.. (teda oblečení nebo čeho)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Ale ano, určitě máte pravdu, že nejvíc fandím těm nebohým, smýkaným dějinami, nevinným. Pro všechny obyčejné lidi, když už teda musí nějaká válka být, protože to tak páni chtějí, je nejlepší, pokud je ten konflikt co nejkratší. Zcela jistě by bylo ku prospěchu, kdyby jeden převálcoval druhého, nebo se to prostě nějak rychle rozhodlo...

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

hexvonkei.
Podle mne,fandíte Ukrajině-USA,takže zločinu.
Ta závist Ruských přírodních zdrojů,Vám nedá spát.
Také z toho plyne,já musím mít víc a nechtěl bych Vás ani za souseda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)