Kde jsou?

Autor

Kde jsou? – litterate.cz

Tak jsme se dozvěděli, že Madeta prý skončí. Tedy, jestli se něco nestane se šílenými cenami energií. Jsou totiž tak šílené, že máslo by stálo víc než 70 Kč a to je při kupní síle českého obyvatelstva v podstatě neprodejné. Ředitel Madety Milan Teplý to řekl na výstavě Země živitelka v Budějicích…

Znovín v tomto týdnu oznámil malým vinohradníkům, že nebude vykupovat hrozno. Bohužel, lidi omezují chlastání a tak mají zásoby moku, že by letos vlastně vůbec nemuseli víno dělat. Tož koupí jen od těch velkých, se kterými mají smlouvy ze starých dobrých časů na staré dobré ceny. Cena hrozna klesá, malí vinohradníci jsou už teď ve ztrátě a zkoušeli prodávat druhému velkému hráči – Vinařství Lahofer, ale ti už také nevykupují. Stejný region, stejné problémy.

Vybral jsem si příklady, které mi jsou blízké. To víte, zemědělství.

Ale podobné zprávy jdou ze všech stran. Sklárny, ocelárny, hliníkárny, výroba hnojiv… ale vlastně i výroba aut a všeho dalšího, co spotřebovává ve větším energii. Nemine den, kdy si v tisku nestěžuje nějaký ten podnikatel, jak celý život dřel, vydupal ze země svojí firmu, která teď jde do kopru, protože s takovými cenami vstupů jsou jeho produkty nekonkurenceschopné…

Poslouchám to už celé týdny, s vládou to samozřejmě ani nehne, protože Fiala má své úkoly jasně dané – udržet v chodu Německo. Scholz chce být znovu zvolen a pro takový cíl není žádná cizí oběť dost velká. Všichni víme jak to chodí. Vrabci si to cvrlikají na střechách a kromě profesionálních aktivistů a naprostých imbecilů to ví už každý. Zvláštní kapitolou je bývalá ombudsmanka Šabatová, která jde do komunálních voleb s obhajobou emisních povolenek, které podle ní za nic nemohou… Myslím, že na takovou prostoduchost ještě nebyla vymyšlena stupnice.

Mě ale strašně překvapuje ten defétismus… Neměli být právě podnikatelé ti tahouni nových postkomunistických pořádků? Třicet let jsem zavalován příběhy, jak ten či onen začal v garáži a postupně se propracoval na vrchol. Na začátku dílna, na konci akciovka, která dodává zámky do všech evropských automobilů. Na začátku jedna kráva, na konci kravín s automatickou dojírnou a největší dojivostí v Evropě. Člověk by tak nějak čekal, že to budou právě tito lidé, kteří uměli vybudovat firmu, uměli si sehnat lidi, uměli je zaplatit, sehnat zakázky, přizpůsobit se poptávce a zvládli ten přechod z malého na velké, že to budou oni, kdo se teď chopí odpovědnosti za celou společnost.

Člověk by čekal, že to budou právě ti, kteří mají náměstky omotané kolem prstu kvůli státním zakázkám, že jim teď prostě řeknou, že úplatky už nebudou, protože všechno jde do háje a tak by hezky měli Péťovi vysvětlit, co má s cenami energií udělat…

Jsem venkovský Vidlák a fakt tomu nerozumím, ale neměli by teď právě tito kapitáni hroutících se podniků vzít všechny ty zbylé miliony a začít organizovat politický odboj? Neměli by být denně ve sdělovacích prostředcích a dšít síru na kretény ve vládě? Jak je možné, že dodnes je republika oblepená protibabišovskými bilbórdy (na to peníze jsou) a není oblepená plakáty o konci průmyslu?

Jak je možné, že všichni ti podnikatelé, kteří podle svých slov přijdou o své podniky, hovoří tak krotce a mile? Možná to překvapuje jen mě, protože když náš skvělý Tchajwanec Zastrčil uskutečnil tu svojí cestu na ostrov svobody a demokracie, tak vzápětí v Číně zkrachovala Škodovka… a nic. Nikdo ani nepípl. Práce dělníka u pásu je spočítaná na vteřiny a všechny jeho pohyby jsou zoptimalizované… a pak Škodovka přijde o miliardy peněz a nikoho to nebere, nikdo se neozve. Byly doby, kdy si ve Wolfsburgu dupli a v Berlíně se z toho posrali…

Jak to máme u nás? Nikdo si nemůže dupnout? Máme svobodu podnikání, máme henty podnikatele, kteří ze zlých a totalitních podniků udělali svobodné a demokratické firmy, vyvedli je na vrchol a teď o ně poslušně přijdou? Je tu ještě někdo z kapitánů průmyslu, kdo si troufne i na vládu? Nebo už je to jedno a ve jménu demogracyje a evropských hodnot položí svoje životní dílo na oltář?

Když se privatizovalo, to bylo keců, jak je důležitý trh. A když se teď dělá jedno netržní opatření vedle druhého a dělalo se to tak celá léta v Bruseli, tak všichni mlčí, protože dostali držhubné v podobě dotací? Najednou to nikomu nevadí a ten ojrokomunismus je v naprostém pořádku?

Nebo už podnikatelé zemi zachraňují, jen o tom nechtějí mluvit a Rajchl se topí v penězích ze kterých si postaví větší a lepší stranu než pět hnutí ANO dohromady? Nebo někde vznikají české neziskovky k ovlivňování veřejného mínění?

Na mě to spíš dělá dojem, že všichni sklapli krovky a poslušně čekají, až jim „šíji i mečem oholí.“ Lid aby běhal po demonstracích, zachraňoval republiku ze svého nedostatku, protože ti velcí nedají ani zlomek svého přebytku? Tolik podnikatelů a jediný Březina tu jako důchodce běhá po republice a kandiduje na prezidenta. Ale ani on neřekne o Fialovi , že je to normální kretén…

Kde jsou ti podnikatelé? Neměli by teď všichni vládní odpůrci být zavaleni penězi na revoluci? Nebo sice náš průmyslový sektor vidí grafy, ale pořád věří v americký Marshallův plán? Nebo jsou už všichni tak konformní a tak propojení, že pěkně poslušně padnou spolu s režimem? Nebo je to v nás? Jsme tak málo důvěryhodní pro změnu, že podnikatelé raději zhynou, než aby nás skutečně podpořili šrajtoflemi, nejen vzletnými slovy?

Nebo to prostě jen nevidím a někde už něco bublá? Třeba to budoucí propojení ANO a ODS? Je tu ještě někdo, komu není naše země lhostejná, kdo je alespoň trochu Čech, má nějaké prachy a je ochoten je dát do služby vlasti? Kde jsou ti všichni, kteří měli být páteří této země?

Možná proto u nás nejsou žádné opravdové elity. Pokud jsme si náhodou něco vydobyli, udělal to plebs a burani. Ti, kteří teď měli vystoupit, vytáhnout šrajtofle a začít dělat stavovské povstání, ti sedí doma, roní krokodýlí slzy do mééédií a čekají, že to někdo vyřeší za ně. Tak jo, vy podnikatelská elito… Už jdeme. Začínáme v sobotu na Václaváku. Ale když teď nepomáháte, nedivte se, že při stavbě nových pořádků nikdo nebude myslet na vaše potřeby.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (68 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jestli ono to není tím, že teze o elitách je fikce - žádné tu nejsou. A pokud ano.... vybavuje se mi povídání Petra Kellnera těsně před smrtí, ten do toho chtěl nejspíš jít, tak byl odejit.... To, co se dnes považuje za elitu, vlastně žádná elita není, spíš celebrita, a to je sakra rozdíl! Viz. naši úžasní umělci, sportovci a podobná havěť přisátá na peníze těch, které neustále poučují, co si myslet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

In reply to by weitinger (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po zmizeni dělniků,kteři se stali funkcionaři v KSČM a tak se přemenili v buržoasii to holenkove napravi totalni rozval republiky a SANKCE jak byk!

Na troskach chudáků podnikatelů a EU bude skakat porodni asistentka lejno a aáaaaaaaaaaaaa aaá joura cenzury strejdy ANO bude lip!
Tak divte se hezky vy z demokracie čumilů jak bohatne strejda Putin a komunistè z Činy!
Kancléř Šulc pry odkudsi naplnil svoje zasobniky planu už dnes na vice než 85 procent!Jak to ten miglanc udělal,když plyn NENI a sankce ANO?
Teď se prý přišlo na to,že Čina nakoupila v prvnich 6 měsicich 2,35 milionů tun plynu od cara Putina to je zvyšeni dovozu odhadem o 28 procent!
To znamená,že hodnota vyskočila pry o skoto dvě sta procent!Sila Sibiře dosahla o 64 procent vice v potrubi celkem a tak moji mili salati se rusaci napakovali až po zuby, nebot EU ty ceny zveda a zveda,no přeci chce pani lejno zvolena 7 hlasy nejen zrušit volby,ale rozbit na sračku všechny podnikatele hezky po neomarxisticku a vo tom to je!Nechodte na demo a čekejte BUDE MI LIP hlasi podnikavec zANO!
Signalista totiž muši udržet v chodu Německo at to stoji republiku co chce!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.8 (19 hlasů)

In reply to by weitinger (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás není elita, jenom vychcaná jelita. Umělci Dejdar a spol. O Indech je známo, že uctívají krávu. V Česku se to krávami přímo hemží, hlavně v politice, nikdo je neuctívá, ale oni mají své záhadné schopnosti a voliče. Ano, mám na mysli tu zmíněnou Šabatovou, Němcovou, Pekarovou, Richterovou, Černochovou a další.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

In reply to by weitinger (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byla jsem vedle u NULY a okamžitě jsem se dozvěděla,e tam nikdo pry ničemu nerozumi! Kazani o Planu Potřeb Voličů ve forme PNZ postulatů tam v demokracii čumilů nechce nikdo rozebirat!

Stodola hoři a prý se má čekat až bude na popel dalšich 33 let?!Bez opravdoveho programu jsou nářky,že nam pobiji prasatka a kravičký aaaaaaa jen teply vzduch a to je tak cele!

Pokud vzorek občanů typu Nula to je jen čumilů demokracie, nebude chtit bojovat za sve potřeby třeba prologem,źe si je najde v PNZ tj Programu Narodnich Zajmů,ktery tady visi v 5 jednoduchych postulatech a zjisti,že obsahuji nejen shluk pismen,ale jejich chybějici zajmy a dokaže si je osvojit ,porozumi konečně co je třeba tak bohužel budou voličci jen čekat na spasitele, politiky a ti si budou dělat vlastni bábovičky!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by weitinger (neověřeno)

Trvalý odkaz

Existovat taky nikdy nebude pokud neeprojdou diskuzi tyto dva body

A.Formulace potřeb občanů voličů,prvni vlaštovka je PNZ
B.Vynucovani hotovych postulatů na našich zastupcich tj ,aby si je dali všichni do svych programů,jinak je volit nemusime a bude se hledat jine řešeni.
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Kde jsou ti podnikatelé? Neměli by teď všichni vládní odpůrci být zavaleni penězi na revoluci?
Tak předně žijeme v zemi, kde prakticky jakoukoliv firmu může zničit zajišťovacím příkazem zmrd z finančního úřadu. Zcela beztrestně. Zcela bez potřeby cokoliv zdůvodňovat. Pojme podezření. A na politickou objednávku se to už nějakou dobu dělá. Dokonce ani Váš chlebodárce to nestvořil. Jen to využíval výrazně bezskrupolozněji, takže se to všeobecně ví. Když si Teplý z Madety dupne na kreténa Fialu, může být Madeta zítra „zajištěna“ finančákem. A ano, Teplý pak třeba za deset let něco na státu vysoudí.
Takže, ti opravdu schopní „kapitáni“ průmyslu už všechno co šlo (rozuměj prostředky) přesunuly někam do Emirátů, do Indie, nebo třeba do prdele (sorry jako) dávno. Míra právní nejistoty v tomhle prasečáku spolu s vysokou mírou zdanění prostě vyhnala aktiva každého, kdo měl alespoň půlku mozku. (Opět příkladně ukažme na zde často velebeného soudruha Bureše – který neváhal vydat nařízení vlády, které zpětně měnilo podmínky smluv, což je prasárna už od Antiky a v podstatě je to popření jakéhokoliv právního principu a přináší to extrémní nejistotu…) Takže kde jsou? Pryč. Jako před II.WW. Ti chytří jsou pryč. Tedy oni namnoze ještě sedí v ČR. Ale mají sbaleno. A na tuto zemi serou.
A proč? Protože se mnoho lidí, mnoho let snažilo. Hodně. Mnozí do toho dali stovky hodin. Jiní bambiliony peněz. A výsledkem bylo, že státo jásoavých lumíků z planety nova si vybralo koblihe (nebo Vlasteneckého Samuraje, který plavmo přešel z lokajské posice Ambasadora Evropské Komise pro Multikulturalismu do konzervativního vůdce). Nebo nějaký jiný kretenismus. Celé ty roky. Pořád do kola. Korumpováni dotacemi. Natažené ruce.
Takže tak dlouho ten „plebs a burani“, jak píše pan domácí, měli pro ty, kteří jim říkali: „pojďte hasit ten požár“ jen posměch, či ignoraci, že teď když tomu plebsu hoří prdel, už je v tom sám. A nic jiného, než za tu mnohaletou bezstarostnost dostat do držky, si nezaslouží. A ne, opravdu to nebude plebs „plebs a burani“, kdo bude stavět „nové pořádky“. Ani omylem. Doba, kdy šlo zastavit ten průser dávno minula, ale to „plebs a burani“ ještě byli „v růžové zahradě“. Stavět „nové pořádky“ bude ten, kdo se vrátí na spáleniště ze závětří a přinese „plebsu a buranům“ chléb a hry, protože jeho statky zde neshoří. Demonstrace, i kdyby náhodou „svrhla Vláďu“, na tom nic nezmění.
Jo a budu to opakovat do omrzení Bafuňka je lump a prachy by mu dal jen blbec. On je spoluzodpovědný za zmařené obrovské investice do Trikolory. Ale to jen na okraj. Musím to říct, navzdory tomu, že vím, že to bude oslyšeno. I kdybych tím zabránil jedinému „vyhoření“ jednoho probuzeného „plebejce“. Panu domácímu není pomoci, ten je do Bafuňky zamilován.

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

Takže Trikolóra byl podobný podnikatelský švindlpodnik jako VV či STAN? To tu snad ani neříkejte nahlas, berete nám iluze...

Jinak ohledně kapitánů našeho průmyslu máte hodně zúžený obzor. Spousta z nich do Emirátů či podobně nic přesouvat nemůže, pokud tedy za přesun nepovažujete to, že si tam koupí apartmán či ostrov a budou tam bydlet (exit strategie). Přesun mohou omezeně realizovat pouze podnikatelé s nehmotnými statky, a pak samozřejmě hlavně spekulanti na burze - i když ti jsou vlastně podle našich zákonů považováni za nemlich stejné "podnikatele" jako ti, co si tu v devadesátých létech opravdu vybudovali firmu z ničeho a zaměstnávaj tu tisíce lidí. Jestli třeba nebude zakopanej pejsek někde v tomhle...

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

že Trikolora je hlavně zbytečná strana.Určitě by bylo prospěšnější hodit hlas Okamurovi, či komunistům, popřípadě ČSSD. To stejné platí o Přísaze.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale je výrazně lepší dát hlas zbytečné straně, než komukoliv z Vámi jmenovaných, protože to je zlo. Ale na tom se stejně neshodnem.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

je jenom zbytečný hlas, který nic nepřináší, ale naopak odnáší. Zlo je všude ve všem a v každém z nás. Ze zlem je nutno žít a je třeba volit menší zlo, Pokud to lidé nepochopí, tak nám budou vládnout jenom takové pětikolky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Trikolora nebyl švindlík. Ale aby fungovala politická strana, je potřeba hodně, hodně peněz. Jinak to dopadne jak se Svobodnými. Strana fajn, lidi fajn, program fajn a nic z toho. Trikolora měla velké sponzory. Navázané na Mlause. Peněz bylo dost. A Jindříšek Bafuňka na účinkování v triku rozhodně netratil. Teď už tam prachy samozřejmě nejsou.

Ohledně přesunu… Prostě dál nerozvíjíte podnikání tady, ale investujete jinde. Do aktiv. A co se dá prodat, prodá. Zahraničnímu kapitálu. Celá řada velkých hráčů to dělá už řadu let. Takže mohou aktiva v Těžku klidně odepsat. Zabolí to, ale gro už je jinde. Exit Strategy není byznys. To je taková osobní drobnost.

Zakopanej pejsek je v tom, že když je někdo zlodějskej zmrd, třeba proto, že vydělává na tzv. mikrotransakcích (jmenovat z právních důvodů nebudeme, že) je společností přijímán jako businesman a podnikatel. A přitom je to zloděj a parazit. Zakopanej pejsek je v tom, že většina lidí o akciích, komoditách a pod, neví nic víc, než že existují a jak na tom kdo bohatne je jim záhadou. A neví třeba takovou drobnost, že investor na burze umožňuje firmám vznik a rozvoj. Takže může být velice užitečný. A nakonec, zakopanej pejsek je v tom, že v podstatě každý velký hráč má v pozadí nějaká šedá strašidla. Protože v tomhle právním prasečáku prostě nikdo není zároveň čistý a zároveň živý.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

Tohle bohužel musím potvrdit z praxe. Dodržet ve firmě všechna právní nařízení úplně přesně je prakticky nemožné, takže zakleknout lze každého.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Člověk až žasne , jak se lidé v rozhodovacích pozicích snaží popřít jednoduché zásady stability podniku (společnosti).
1)Dodavatelé. Nebýt závislí pouze na 1 dodavateli. Od jednoho dodavatele odebírat maximálně 40% potřeby.
Mít maximálně 2 dodavatele se 40% potřebou , 1 s 20% potřebou a být v kontaktu s dalšími potenciálními dodavateli. Stávající dodavatele pravidelně hodnotit a v případě nespolehlivosti nahrazovat.
2)Odběratelé. Ideální je mít odběratele s maximálním odběrem 10% výroby. To není příliš reálné. Je ale důlěžité se k tomu přibližovat

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

v praxi realizovatelné leda u velkofirem velikosti Škodovky, či možná ještě pár dalších, u nás spočítatelných na prstech ruky dřevorubce na pile. Pro "normální" podnik je to využitelné asi jako PEKárna či PESárna, neučil jste za minulého režimu na VŠE? Oproti vašim teoretickým poučkám se i starý Klaus v devadesátkách jeví jako velký praktik.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Budete se divit. Není to z VŠE. 11 let jsem pracoval u americké střední firmy a naše výrobky byly 40% světové potřeby i když to bylo jen kolem 3 000 ks. Stroj vážil asi 50 kg a prodávali jsme jej za USD 10 000.
A teď se pochlubte čeho jste dosáhl Vy.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"...Neměli by být denně ve sdělovacích prostředcích a dšít síru na kretény ve vládě?..."

To jsem se fakt zasmál. To jako vážně? Že by jako byli vyslyšeni a zviditělněni "zlí jazykové" ve zprávách na Nově, ČT24, i-děsu apod.?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

vedle kreténa, toť je česká vláda. Hloupost je její doména, kterou jistí armáda.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

NIKDE!33 let jsi dělaji babovičky na svich pisečcich a voliči jsou pron

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

NIKDE!33 let jsi dělaji babovičky na svich pisečcich a voliči jsou pron

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Keď chcete niekoho presvedčiť k akcií, lacnejšie a rýchlejšie je nechať ich pozrieť sa na následky. Zastaviť výrobu, prepustiť pár ľudí, nechať tie ceny premietnuť sa do koncových (výrobné ceny v priemysle stúpli o 30 - 40%, koncové zatiaľ ani náhodou), k tomu je dobré mediálne pripraviť priestor pomoc jemných varovaní aby ľudia nepochybovali že je to vina vlády. Potom sa bude tancovať tak ako podniky zapískajú. Je ale pravda že sa Nemecko vmanévrovalo do pozície z ktorej nie je cesta von a Scholz na stacionárnom bicykli tie chýbajúce MWh nevyrobí, naopak potvrdili odstavenie jadroviek na konci roku. Čím presne Nemci držia na vodítku krajiny ktoré ešte neodstúpili od predaja energií na Lipskej burze to neviem. Ak by to spravili všetci, doplatili by na to výhradne štáty ktoré si zničili energetiku (Nemci, čistočne Taliansko a Rakúsko), takto sa im na ich nezodpovednosť skladajú všetci.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Odpovědí je étatismus. Dneska si dupne Berlín a Wolfsburg chodí natřenej třeba v barvách duhy a ani nepípne. Protože kdyby píp, vedení by bylo ideologicky rozčtvrceno. Ale to jsme přece chtěli, ne? Silný stát, který drží prst na tepně zlotřilým buržoustům. Akorát se nějak zapomnělo ošetřit, co dělat, když státu jebne... Ale stát si volí lidé, takže to tak chtěj, tudíž je vše v pořádku, a tak je to potřeba brát, zařídit si plnej sklep dřeva a brambor a počkat, co z toho vzejde.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)