Kdy se přestanete bát?

Autor

Motto: Kdykoliv mohli vzít můj projev z pondělní demonstrace a rozcupovat ho na kousíčky.

Mohli si do studia pozvat ministra Výborného, aby se vyjádřil k mé otázce, zda budou zemědělské dotace vyplaceny do konce roku. Mohli se ho zeptat, co si myslí o mém tvrzení, že hytlermarkety u nás jsou oligopol. Mohl tam sedět sám proti přátelskému, chápavému a přitakávajícímu moderátorovi, který by mu otázky poslal předem a nic z jeho tvrzení nerozporoval.

Mohli si do studia pozvat mého oblíbence Tomáše Prouzu a nechat ho, aby národu vysvětlil, že potraviny jsou u nás vlastně levné, protože Německo je větší trh, Polsko je větší trh, nemáme euro a vůbec, může za to Babiš, protože za covidu přispíval podnikům na zavřené provozovny. Mohla tam s ním být unylá novinářská husička, která by se celou dobu jen povzbudivě usmívala a nepoložila mu jedinou nepříjemnou otázku.

Mohli si k rozhovoru pozvat vysoké manažerstvo ČEZu, které by národu vysvětlilo, že se mýlím, že vyrobená kilowatthodina elektrické energie stojí ve skutečnosti nikoliv korunu, ale pět korun a tak máme energie vlastně za hubičku. Mohli se rozplývat nad nutností podporovat Německo, mohli dát prostor zeleným kněžím, kteří by mluvili o tom, že energie musí být drahé, aby nám planeta brzy neshořela nebo nezapadla sněhem… já už vlastně ani nevím, co ta klimatická změna vlastně je.

Mohli do studia vzít Jurečku, který by národu vysvětlil, že vůbed neobírá důchodce, naopak jim zajišťuje ještě mnohem lepší budoucnost. S naším ministerským traktoristou tam mohli být čtyři slovutní ekonomové, kteří by hájili jeho teze a dokládali do haldou grafů, rozborů a studií prestižních zahraničních univerzit.

Mohli tyhle všechny posadit proti mě (ideálně naráz) a nechat je, aby mě ukřičeli, jako to dělala Bastlová na Jindru Rajchla. Mohli proti mně nasadit bankéře, univerzitní profesory, mediální experty, sémantické vizionáře, chytré a protřelé diskutéry… Mohli rozcupovat každé každičké slovo z mého projevu a ukázat celému národu, že Vidlák je jen drnohryz z vesnice, který ničemu nerozumí a jen si hraje na brouka Pytlíka.

Místo toho přišli s tím, že jsem prostě kontroverzní. Přišli s nálepkou dezinformátora a proruského kolaboranta. Vrcholem všeho byl šéf vysokoškolských odborů Petr Baierl, který v pondělí na demonstraci vůbec nebyl, ale někde jen četl, že jsem kontroverzní, takže kdyby tam býval byl, tak by býval nevystoupil. Názorová orientace skrze mediální nálepky. Tohle dneska učí na vysokých školách. Než si s někým podám ruku, podívám se na Českou televizi, jestli ho náhodou už neoznačkovala.

Ještě pamatuju dobu, kdy to v televizních debatách jiskřilo. Kdy se tam střetávali skutečně bystří diskutéři, kteří si uměli protivníka namazat na chleba a uměli vás poslat do prdele takovým způsobem, že jste se na ten výlet vlastně těšili. Pamatuju si nebezpečně připravené moderátory, před kterými bylo zapotřebí, mít se na pozoru.

Co z toho všeho zbylo? Šmíra. Shittstorm, který už vlastně ani nefunguje, protože lidí, kteří by těm televizním žvástům věřili, ubývá každý den. Zbyla zbabělost šéfredaktorů, kteří si už ani nemohou dovolit, pozvat do studia nějakého oponenta a zkusit ho tam ukřižovat, protože se bojí libtardí úderky na twitteru. Radek Bartoníček se o to se mnou už pokusil a i když jsem k němu byl příkrý a vůbec jsem ho nešanoval, jeho vlastní na něj byli o deset řádů hnusnější.

Zbylo vzájemné přikyvování, že je všechno v pořádku a jiný názor nejlépe vyvrátíme tím, že ho vyřadíme ze slušné společnosti. Ještě si nestačili všimnout, že ze slušné společnosti vyhodili už tolik lidí i názorů, že už vlastně žádná slušná společnost nezbyla. Tak dlouho stavěli mříže, aby se k nim nedostaly nepohodlné názory, až si postavili klec.

A já se ptám všech našich politiků a veřejných činitelů:

Kdy se přestanete bát psí hlavy od České televize? Kdy se přestanete bát té směšně malé libtardí úderky, která už bude jen schopná kousat do vlastních lidí, aby si ještě chvíli udržela svoje postavení? Proč máte respekt před hlupáky, kteří už nemají ani vtip ani znalosti ani rozum, jen mají klíče od televizního studia? Podívejte, už ho ani neumí použít. Už se v něm musejí pečlivě zabarikádovat se sobě hloupými. Kdy přestanete řešit, jestli jste nebo nejste kontroverzní? Stejně vždycky budete. Stejně vás vždycky properou. Stejně vás budou dehonestovat. Proč se bojíte nálepky od takových, jako je Mazancová, která se nedokázala obhájit ani na svém vlastním profilu?

Kdy pochopíte, že majnstrýmová média už žádnou sílu nemají? Že sice ještě mohou křičet a kydat hnůj, ale bojí se jako čert kříže toho, že by vám měly vyvrátit vaše názory a postoje? Kdy se postavíte jako Trump, Orbán nebo Fico a prostě je odkážete do patřičných mezí? Fico byl kontroverzní a vyhrál volby. Orbán je enfant terrible Evropy, ale nikdo nemá takové volební výsledky. Zeman novináři vždycky pohrdal a nikdy, nikdy, nikdy, nikdy si nedělal nic z toho, co na jeho názory řekne Česká televize. Nikdy svoje výroky a politické kroky nekorigoval podle toho, co na to řekne Václav Moravec nebo Barbora Mercury. Nového šéfredaktora Reflexu Martina Bartkovského by stáhnul z kůže během pěti minut.

Kdy konečně pochopíte, že už vás víc politicky brzdí vaše mediální ustrašenost než vaše skutečné názory? Kdy pochopíte, že současná liberální aristokracie je kousek od svého pádu, protože jaksi neumí dodat lidu ani chleba ani koláče? Arogance je nezachrání a Česká televize už vůbec ne. Stejně jako francouzskou šlechtu nezachránila církevní kázání ve všech kostelích. Naopak. Církev to schytala spolu se šlechtou.

Myslíte, že teď to bude jiné? Když vidíte, co se děje? Myslíte, že když Škodovka zavírá svoje dealerství, tak tady brzy bude svítit slunce pokroku? Myslíte, že větrníky, slunečníky a měsíčníky tuhle civilizaci zachrání, když každá civilizace vždycky skončila ve chvíli, kdy jí došli levní otroci = levná energie? Nebo věříte novinářům, že Ukrajina vyhrála válku? Věříte novinářům, že jsme se odstřihli od ruských energií? Věříte novinářům, že náš Blyštivý Péťa hraje ve světě první ligu? Kromě novinářů to totiž nikdo jiný netvrdí.

Přestaňte hrát s médii tuhle hru. Už je nepotřebujete. Jsem důkazem, že každý může mít dosah. Každý může oslovovat masy. Kdo to v dnešní době sociálních sítí neumí, kdo nedokáže zapalovat, kdo nedokáže ukazovat směr, kdo se nedokáže obhájit, ten by neměl být politikem. Nepotřebujete prosit šéfredaktora, aby vás vzal před kameru. Nepotřebujete nálepkovače a kydače špíny. Nepotřebujete vykastrované panáky, kteří si myslí, kým nejsou, protože ještě mají vládu nad televizním studiem.

Žádná síla už tady není. Jen zdání mediální moci, kterou ale vybudovala předchozí generace a ti současní to jen úspěšně degradují směrem k nule. už nemají vtip, šarm, humor a znalosti. Už mají jen nadávky a posměšky. Už se vám nejsou schopní postavit v rovném boji, jen v cikánské férovce. Už nejsou ničím, protože i ti nejmocnější dramaturgové se bojí úderky, ke které ale chtějí patřit.

Jestli totiž chcete patřit do jejich slušné společnosti, tak počítejte s tím, že už jí moc není. A až přijdou první složenky za elektřinu, tak jí bude ještě míň. A až přijde vyúčtování za plyn, tak ještě míň. A až zase Péťa pojede někam nakupovat Nutellu, tak už zbyde jen pár Šmardů, Rakušanů a Nerudových, kteří to budou mít jako v berlínském bunkru v dubnu 1945.

Teď jste viděli v přímém přenosu, kdo si tady říká, že je objektivní novinář. Viděli jste v přímém přenosu, jak si v Daniel Takáč představuje evropské hodnoty. V přímém přenosu vám Prezidentuše řekla, že lidi jako já, by se měli potírat. Jestli k tomuhle světu chcete patřit, tak spolu s tímhle světe půjdete ke dnu. Přestaňte se ohlížet na Řezníčka, přestaňte si dělat starosti, co o vás řekne jednoprocentní Mazancová, a přestaňte si myslet, že Baierl je něco jiného než obyčejný srab.

Postavte se sakra rovně, protože přichází doba, která všechny tyhle přizdisráče smete. Končí doba duhových vlajek. Končí doba grýndýlových hovadin. Končí doba Timmermansů a Leyenových. Končí doba Sorošů a Bidenů. Nic takového jako Richardo Krajčo a nebinární Alžbětko, už budoucnost určovat nebude.

Přichází doba tvrdých opravdových chlapů, kteří budou muset opět udělat dobré časy. Bude to těžké, nějak dát dohromady těch třicet promarněných let. Bude zatraceně náročné, dohnat třicet let přešlapování a hádání. Bude těžké udržet stát i národ, kterému třicet let vysvětlovali, že se má rozpustit ve velké šťastné evropské multikulti rodině. Bude těžké nějak zvládnout tu nezvládnutou migraci. To fakt není úkol pro někoho, kdo se připosere z Kavčích hor.

Nebuďte jako Středula nebo Dobšík. Buďte jako Dufek a Engel. Nebuďte jako Michal Šmarda, Vítek Rakušan nebo Prezidentuše Nerudová. Buďte jako Jana Maláčová nebo jako disident Jan Schneider. Buďte jako Jaroslav Polanský, ne jako Daniel Takáč.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (473 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.

Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

čím dál údernější 👍👍👍👍👍

Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

Přesně napsáno,  taky z toho mám takový pocit a to je dobře 

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

ÚVAHA

Pochopitelně je to nepříjemné zjištění, že jsme pořád menšina a dovoláváme se práva křikem. Ale je to tak. Jsme jako Gréta Thunberg (-ová). Dnešní Danielův článek popisuje podstatu problému. Národ/lid/obyvatelstvo/ovce - je jedno, jak tu většinu nazveme je opravdu pod hypnózou TV, jednak té veřejnoprávní ČT, i té Prima americké CNN a dalších (i soukromých) stanic, které nemají odvahu změnit narativ, protože je to - narativ. Kdo se odchýlí z cesty, je libtardy "uštěkán", jsou mu odebrány reklamy atd. Reklamy mu odeberou firmy, které se rovněž bojí o to, aby se jejich výrobky dobře prodávaly. Platí tu bohužel komunistické heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" 

Není to jenom u nás. V USA je to stejné. Včetně Hollywoodu  který rezignoval pod nátlakem genderových a multikulti křiklounů.  Ale ukázalo se, že z toho oblouznění vyskočit lze. Nějaké pivo v modrých plechovkách tam začal v reklamách propagovat nechutně afektovaný chlápek, transgender, přešitý  na babu. A pivaři se vzepřeli. Přestali to pivo kupovat, na YouTube se objevily klipy, jak ty plechovky někdo rozstřílí ze samopalu a podobně. Zájem o zmíněné pivo poklesl násobně, ředitel propagace byl vyhozen na dlažbu a tuším, že to ono pivo dokonce přestali v takovém desingu vyrábět. Takže to jde. Ale chce to dostatečně silný impulz, který zabere na podstatnou část obyvatelstva/diváků/atd./atp. 

Proč je divák TV tak pasívní? Přece ve zprávách vidí, že mu do očí bezostyšně lžou, zamlčují. Je to asi princip pivovarského koně, který vždy zastavil u hospod, kde daný pivovar dodával pivo a míjel ty hospody, kde pivo dodával někdo jiný. Zvyk. 

A  druhý zásadní důvod je "přídavná hodnota" TV vysílání. Dodává totiž do domácností  "obvyklý hluk". Několikrát ohrané filmy (na nové není peněz), stupidní seriály (dtto) a soutěže nebo rozhovory se známými obličeji. Takový pohyblivý a ozvučený Blesk. Je to levné, herci, zpěváci, sportovci, spisovatelé atd. jsou rádi, že mají svou "prezentaci" a místo toho,  aby si nechali za účast platit jako to bývalo zvykem na Západě, tak by si snad tu účast i sami  zaplatili.

A na to oblbovadlo si divák zvykne, považuje to za svůj denní rituál a bez něj by snad ani neusnul. Je to stejný princip, jakým si drogoví dealeři zajišťují nové zákazníky. Rozdávají před školou dětem bonbóny s malým přídavkem drogy. Zadarmo, jsou to takoví hodní strejčkové. Tak dlouho je rozdávají, až si dětský organismus na drogu zvykne (princip každé drogy je, že je návyková) a děti začnou drogu vyžadovat. A dokonce jsou ochotni za ni platit. Tak přesně funguje TV. Proto dokonce většina TV abonentů je ochotna za veřejnoprávní TV platit - ano, jen za ČT, protože soukromé TV si musí vystačit s penězi za reklamy a od sponzorů. 

Protože je to zvyk, je TV divák ochotný poslouchat žvásty politiků, politologů, ekonomů, epidemiologů a vůbec "mluvících hlav" (není jich zas tak moc) a ty mají tak velký prostor na stálé, každodenní  opakování jejich lží, které se divákům tak vryjí do paměti, že jsou jimi považovány za "pravdu pravdoucí". (To jsem přece už někde slyšel, Nebylo to v televizi? )  Jít někam na net a hledat informace v té šílené změti  vyžaduje práci a myšlení a to přece bolí. Tak raději zmáčkne tlačítko  ON na TV a je to. Hypnóza začíná.

Proto do omrzení opakuji, že změna začne teprve tehdy, až se nějaká veřejná, celoplošná TV zblázní a začne vysílat pravdivé zprávy. Nebo bude někým bohatým financována. Bude vysílat i ty zmíněné filmy, seriály atd., ale k tomu reálné zprávy a svobodné rozhovory. Komentáře snad ani netřeba - hodně lidí si to přebere samo a vyvodí z toho (pro sebe) poučení. 

Omlouvám se za délku, ale kratčeji to napsat neumím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (158 hlasů)

O tom jsem se zmínila včera v souvislosti s naší sešlostí ve vinárně..., bylo nás osm a kromě nás dvou tam v hlavě měli všichni jen to, co melou v televizi - a když to říkají v televizi, tak to musí být pravda - léty zajetý mechanismus (byť to jsou lidi se vzděláním), stádní myšlení z dob, kdy co se řekne v televizi, to platí. Bohužel jiné informace ani nehledají, je pro ně pohodlné tomu věřit a věří. Vůbec nemůžu pochopit, že tak uvažují lidi, které jsem vždycky měla za ..., no - určitě ne za hloupé.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

už z nedávné covidománie. Myslel jsem, že zhypnotizování celého německého národa v třicátých letech minulého století a jeho následné vržení do války se už nemůže opakovat. Že už jsou lidi poučenější, chytřejší, sebevědomější atd.

Ale je to špatný. Nacisti používali rozhlas a stačilo to, televize s možností ukázat uřezané hlavičky nebo záběry z JIPky to určitě nezlepšila. A ten návyk pustit večer zprávy je silný, ten si ještě dobře pamatuju :-) 

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

kdy naposledy jsme slyšeli o tzv. podprahové reklamě? 

To přece hlídají! Kdo to hlídá? O nikom jsem za posledních 30 let ani nečetl.

"„Provádí ji tým zkušených profesionálů, kteří by, jakkoli je to obtížné, naprostou většinu případů podprahového sdělení odhalili. " 

Článek z roku 2015. 

Co asi běželo pod záběry v televizích v době války s kowidem? 

Co asi běželo pod reklamou Tečka vás zachrání? Tečka je řešení? Tečka je TEČKA?

Jak na lidi zapůsobilo Rakušákovo Putin v pytli na mrtvoly na budově ministerstva občanstva? 

Jak na lidi působí Praha ovlajkovaná Banderovskými vlajkami jako za protektorátu? 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Podle knihy Thom Hartmann: The Hidden History of Neoliberalism

Včera večer se tady objevily spekulace o tom, proč došlo k 11. září 1973 v Chile. Takže trochu podrobnější popis toho, co se tam vůbec dělo a proč.

V roce 1971 připadalo na Chile 20 % známých světových zásob mědi; měď byla tehdy nejcennějším obchodním kovem na světě a představovala plné tři čtvrtiny příjmů z vývozu této země.- A tyto příjmy představovaly jen malou část skutečné hodnoty mědi, kterou Chile vyváželo, protože tři obrovské americké společnosti, Anaconda, Kennecott a Cerro, si nárokovaly vlastnictví zhruba 80 procent všech měděných zásob této země, což byly pozůstatky amerických nároků na doly z 19. století.

Chilský lid dlouho trpěl tímto zahraničním vlastnictvím a vykořisťováním největšího národního bohatství a také tím, jak tyto zahraniční společnosti zacházely s chilskými dělníky a horníky.

    Za prezidenta Eduarda Freie Montalvy se zemi podařilo v 60. letech 20. století vyjednat postupné a částečné odkoupení asi poloviny dolů od těchto společností, ale stále panovala široká nespokojenost obyvatelstva s doly v cizích rukách. Představte si, jak by se asi cítili například obyvatelé Texasu, kdyby 80 % veškeré ropy a zemního plynu v tomto státě vlastnily mexické společnosti a dodávaly je do Mexika bez jakékoli náhrady kromě placení daní státu Texas.

V důsledku toho byl v roce 1970 zvolen prezidentem Salvador Allende Gossens, který v kampani prosazoval úplné znárodnění zbytků měděných dolů (20 procent světových zásob). Zákon, který to umožňoval, byl v roce 1971 předložen parlamentu země a drtivou většinou schválen, dokonce i krajně pravicová Národní strana hodila všechny své hlasy.

    Allende, marxista, již znárodnil banky v zemi tím, že jednoduše nakoupil všechny jejich akcie na volném trhu za konkurenční ceny. Během tří let znárodnil celkem 91 průmyslových odvětví, zvýšil mzdy a vymanil značnou část chudých pracujících z chudoby.

Dne 28. října 1971 Allende zahájil v Santiagu zvláštní tribunál, který měl určit, kolik má Chile uhradit společnostem Gran Mineria. Po veřejných slyšeních soud rozhodl, že společnosti způsobily dolům i chilským pracujícím a ekonomice takové škody, že by měly Chile zaplatit část mědi, kterou nedávno vyvezly ze země: Anaconda dluží Chile 78 milionů USD a Cerro, která méně vykořisťovala chilské dělníky a zdroje, dostane od chilského státu 18 milionů USD.

 

    To vyvolalo v Bílém domě Richarda Nixona ohňostroj, při kterém byli Henry Kissinger a Nixonova CIA bez sebe. Znárodnění přírodních zdrojů země bylo podle nich prvním krokem na cestě k totálnímu komunismu, přestože socialista Allende byl pragmatický politik, který neměl v úmyslu rušit většinu ostatních průmyslových odvětví své země. Kapitalismus Allendemu obecně nevadil, pokud byly podniky v chilském vlastnictví, dobře platily zaměstnancům a jednaly zodpovědně v zájmu národa.

   Tlak ze strany měděných gigantů však neustával, a když Allende také odebral národní telekomunikační systém americké společnosti International Telephone & Telegraph (ITT), která vlastnila 70 % systému, rozhodl se Nixon jednat. Jak napsal deník New York Times v červenci 1973.

    International Telephone and Telegraph Corporation předložila loni v říjnu Bílému domu osmnáctibodový plán, který měl zajistit, aby vláda chilského marxistického prezidenta Salvadora Allendeho Gossense "nepřežila rozhodujících příštích šest měsíců"....

Plán I.T.T. počítal s rozsáhlou ekonomickou válkou proti Chile, kterou by řídila speciální pracovní skupina Bílého domu za pomoci Ústřední zpravodajské služby, s rozvratem chilských ozbrojených sil, s konzultacemi se zahraničními vládami o způsobech nátlaku na Allendeho režim a s diplomatickou sabotáží.

    Nixon schválil 10 milionů $ na tajnou operaci v Chile s tím, že americké velvyslanectví v Santiagu o ní nesmí nic vědět.

Allende byl v Chile nesmírně populární. Zatímco Richard Nixon byl v roce 1972 zvolen prezidentem s hlasy pouhých 35 % oprávněných amerických voličů, Allendeho strana získala v roce 1970 37 % hlasů voličů. Tehdy byl drtivou většinou hlasů v parlamentu zvolen Allende prezidentem a 800 000 lidí, desetina všech obyvatel Chile, se dostavilo do Santiaga na obrovské oslavy.

     Nixon, Kissinger a CIA se rozhodli jednat a zahájili kampaň proti Allendemu, která zahrnovala ekonomický nátlak a spojení s chilskou armádou prostřednictvím generála, který vedl takzvanou nacistickou buňku v chilské armádě, střílející a zabíjející stávkující dělníky v roce 1967. Generál Augusto Pinochet "byl několikrát ve školách Jižního velitelství USA v zóně Panamského průplavu a působil jako vojenský atašé ve Washingtonu", přičemž se proslavil výrokem: "Povinností armády je zabíjet."

     Jedenáctého září 1973 - 11. září, které Chilané považují za své vlastní - generál Pinochet vyrazil s tanky a vedl své vojáky do Santiaga, zatímco armáda a letectvo bombardovaly prezidentský palác. Útoku předcházely stovky řidičů kamionů (někteří z nich byli financováni a řízeni ITT a CIA), kteří na protest proti levicovému směřování Allendeho vlády na několik týdnů zablokovali části města a zastavili zásobování obchodů.

    Prezident Allende pronesl prostřednictvím rozhlasu poslední projev k národu a poté, když viděl, kam věci směřují, se střelil do hlavy.

Násilný převrat byl pro Chile šokem. Země patřila k nejvyspělejším demokraciím na kontinentu, měla 160 let volené vlády, přičemž poslední období demokracie v zemi trvalo 41 let, než ji Pinochet a CIA svrhli.

    Pinochet a CIA si však dali záležet: celá chilská armáda s převratem souhlasila. Přistoupili ke shromáždění opozice, zatkli a uvěznili více než 13 000 lidí, kteří byli považováni za spojence a příznivce Allendeho vlády. Tisíce lidí byly odvezeny na Národní stadion, kde byli mnozí mučeni a stovky popraveny. Jak poznamenal Rupert Cornwall v deníku The Independent, do těchto čísel nebylo zahrnuto ani "200 000 lidí, kteří byli nuceni odejít do exilu, aby unikli pronásledování nebo ještě něčemu horšímu".

    Aby zastrašila všechny Chilany, kteří by se chtěli připojit k opozici vůči Pinochetově vládě, armáda běžně nechávala zohavená těla na okrajích silnic a v odvodňovacích a zavlažovacích kanálech.

Jak napsal Jonathan Kandell v New York Times, když Pinochet zemřel:

Za jeho vlády bylo popraveno nebo zmizelo více než 3200 lidí a další desítky tisíc byly zadržovány a mučeny nebo vyhoštěny.....“

Tisk byl cenzurován a stávky a odbory byly zakázány. Obávaný bezpečnostní aparát známý jako Národní zpravodajská služba (DINA) pronásledoval, mučil a zabíjel Pinochetovy odpůrce v Chile a někdy i za jeho hranicemi. Zpráva vypracovaná vládou v roce 2004 dospěla k závěru, že během generálovy vlády bylo mučeno více než 30 000 lidí...

    Desítky tisíc Allendeho příznivců byly shromážděny a brutálně vyslýchány. Většina vražd se odehrála v prvních třech měsících, dlouho po skončení odporu. Ve většině případů byli popravováni vězni z chudinských čtvrtí nebo agrárních komunit, aby zastrašili své sousedy a přiměli je přijmout vojenskou vládu. Zabíjení bylo často cynicky a falešně zdůvodňováno jako případy, kdy byli vězni zastřeleni při pokusu o útěk.

    Prázdný prostor nového Chile nabízel chicagským chlapcům Miltona Friedmana ideální laboratoř, kde mohli vyzkoušet svůj nový vzrušující neoliberální experiment. S podporou Nixonovy administrativy přivedl Pinochet skupinu ekonomů, kteří studovali u Friedmana a jeho akolytů, včetně chilského ekonoma Sergia de Castra.

Zprivatizovali většinu průmyslových odvětví, která Allende znárodnil, otevřeli národní maloobchodní systémy výrobkům vyrobeným v zahraničí, upustili od regulace mezd a cen a od ochrany zaměstnanců a zvýšili vojenské výdaje, zatímco celkové vládní výdaje snížili o 10 %. Pinochet dokonce zprivatizoval národní systém sociálního zabezpečení a předal jej nově zprivatizovaným bankám.

    Výsledkem byla v roce 1974 oficiální inflace ve výši 375 % (v té době nejvyšší na světě), protože zemi zaplavil levný dovoz, továrny se zavřely a dělníci a rodiny byli vyhnáni do ulic. Odhadovalo se, že ceny potravin a dalších potřebných věcí vzrostly až o 1000 procent, protože děti v zemi sužovala podvýživa a hlad.

Chicago Boys byli v krizi, protože se zdálo, že se jejich experiment kolem nich hroutí, a tak přesvědčili Pinocheta, aby do Chile přivezl samotného Miltona Friedmana a povzbudil lidi k pokračování Velkého experimentu.

     Pinochetovo desetiprocentní snížení vládních výdajů bylo příliš nesmělé, domníval se Friedman. Místo toho napsal, že by měl obsahovat "závazek vlády snížit vládní výdaje o 25 procent do šesti měsíců, přičemž toto snížení by mělo mít podobu plošného snížení každého jednotlivého rozpočtu o 25 procent, personální odchody [propouštění státních zaměstnanců] by měly proběhnout co nejdříve".

    S jistým sebevědomím dodal: "Některé z nejchudších vrstev budou postiženy, a ať už ano či ne, program bude obviňován z jejich nouze."

Shrnujíc své poselství Pinochetovi a chilskému lidu, Friedman napsal: "Takový šokový program by mohl ukončit inflaci během několika měsíců a připravil by půdu pro řešení vašeho druhého hlavního problému - prosazení účinného sociálně tržního hospodářství."

    Problémy chilské ekonomiky po dvou letech velkého experimentu Chicago Boys a Pinocheta komentoval Friedman takto: "Tento problém není nedávného původu. Vyplývá z tendencí k socialismu, které začaly před čtyřiceti lety a dosáhly svého logického - a strašlivého - vyvrcholení v Allendeho režimu. Byli jste nesmírně moudří, když jste přijali řadu opatření, která jste již učinili, abyste tento trend zvrátili."

    Pinochet si vzal Friedmanovu radu k srdci a v roce 1980 byly veřejné výdaje za Pinochetovy vlády o polovinu nižší než v době, kdy se chopil moci. Ekonomika však byla stále v krizi.

   Naomi Kleinová v knize „Šoková doktrína“ napsala: "Pinochetův ekonomický tým, se pustil do dalších experimentů a zavedl další Friedmanovy doporučení: „Systém veřejné školství bylo nahrazen charterovými školami a hrazen kupony, zdravotní péče se stala placenou a mateřské školy a hřbitovy byly zprivatizovány. Nejradikálnější ze všeho byla privatizace chilského systému sociálního zabezpečení."

    Kleinová ironicky poznamenala, že "jediná věc, která Chile na počátku osmdesátých let ochránila před úplným hospodářským kolapsem, byla ta, že Pinochet nikdy nezprivatizoval Codelco, státní společnost na těžbu mědi, kterou znárodnil Allende. Tato jediná společnost generovala 85 % příjmů z chilského exportu, což znamenalo, že když finanční bublina praskla, stát měl stále stálý zdroj finančních prostředků."

   Nakonec to všechno bylo marné, jak napsal deník New York Times v Pinochetově nekrologu z 11. prosince 2006: "Ale v době jeho smrti byla i některá z těchto ekonomických vítězství zpochybněna. Zejména privatizace chilského systému sociálního zabezpečení byla napadána jako nespravedlivá a zralá pro revizi. A v celé Latinské Americe mnoho zemí, které přijaly podobné reformy, některé z nich ruší v reakci na sílící vlnu lidového, levicového hněvu nad nezkrotnou zahraniční konkurencí a nerovným rozdělením bohatství."

   Neoliberálové stále z velké části ovládají Chile, i když se začali podobat spíše Billu Clintonovi než Augustu Pinochetovi. Výsledky jsou však viditelné. Chile má nejvyšší hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v Latinské Americe, ale tento příjem a bohatství jsou velmi nerovnoměrně rozděleny; míra chudoby je zde dokonce vyšší než v Brazílii.

   Jak v listopadu 2019 napsal ekonom Branko Milanovic: "Spodních 5 % obyvatel Chile má přibližně stejnou úroveň příjmů jako spodních 5 % obyvatel Mongolska. Horní 2 procenta se těší úrovni příjmů, která odpovídá úrovni horních 2 procent v Německu..... Chile je zemí, kde je podíl miliardářů na HDP nejvyšší na světě..... Bohatství chilských miliardářů v porovnání s HDP jejich země převyšuje dokonce i bohatství Ruska." Peter Kornbluh ve své knize „The Pinochet File“ uvádí: "V Chile je miliardářů více než v Rusku“.

    "Problémy vojenského režimu začaly v polovině roku 1982, kdy zemi postihla nejhorší hospodářská recese od Velké hospodářské krize. Hrubý národní produkt se propadl o 14 %, nezaměstnanost vzrostla na 30 %. Zahraniční dluh Chile dosáhl 19 miliard dolarů, což byl v té bobě nejvyšší dluh na obyvatele na světě. 'Hospodářský zázrak' vytvořený studenty vyškolenými na Chicagské univerzitě guruem volného trhu a poradcem režimu Miltonem Friedmanem byl zdiskreditován."

    Ačkoli neoliberální "vědci" a think tanky financované americkými pravicovými miliardáři vynakládají ohromující úsilí, aby Friedmanův a Pinochetův experiment s neoliberalismem vykreslili jako úspěšný (stačí se podívat na internet: na každou kritiku připadá dvacet pochvalných komentářů), skutečnost je prostě taková, že chilský experiment, první skutečný pokus o neoliberalismus na světě, naprosto selhal ... a zabil při tom spoustu lidí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (108 hlasů)

🐓🐓🐓🐓🐓

Průměrný počet slepic: 4.4 (37 hlasů)

Včera jste tu dal článek Spencera Ackermana který komentuje politiku Henryho Kissingera. Reagoval jsem pouze na část věnovanou Chile. Odpověděl jste velmi emotivním popisem zvěrstev které páchali Pinochetovi vojáci a mnohdy také bojůvky které byly mimo armádu.

Dnes jste Chile věnoval rozsáhlý výpis z knihy Thoma Hartmanna. Na to se v tomto rozsahu opravdu nedá odpovídat. Hledání protiargumentů na základě faktů a statistik by mi zabralo mnoho času, který nemám.

Vyjádřím se jen k Vašemu včerejšímu příspěvku.

Začnu citátem: Pět deka emocí může být účinnější než tuna faktů.

Pokud bych například hodnotil Španělskou občanskou válku, nebyl by problém detailně popsat skutečná zvěrstva která tehdy páchali Frankovi vojáci a detailně popsat co dělali se zajatými ženami jako jste to popsal Vy a pro každého kdo by to četl by bylo „jasné“ kdo je ten zločinec a kdo je oběť.

Ovšem stejně by nebyl problém popsat zvěrstva které páchali Republikáni, i s detaily mučení zajatých žen. A i tady by bylo každému „jasné“ kdo je viník a kdo oběť.

Stejné je to s hromadnými hroby v bývalé Jugoslávii, na Ukrajině i jinde. Ukáží li v TV zavražděnou těhotnou ženu nebo dítě a přisoudí tuto vraždu té či oné straně konfliktu, mají ničím nepřebitelný argument. Nikoho nezajímá, zda se to skutečně stalo nebo to bylo nafilmované, taky nikoho nezajímá že ta oběť mohla pocházet z opačného tábora, než bylo sděleno, natož aby se někdo zajímal o to zda k podobnému chování dostali vojáci rozkazy z vyšších míst, jako například některé Německé jednotky za druhé sv. války, nebo to byla iniciativa jednoho psychopata který sebou strhl dav dalších jako v Mi lai.

Takže já, když vidím že se někdo snaží posuzovat která strana konfliktu je viník a která oběť pomocí emocí, tak jsem v hodnocení toho, co je mi sděleno velmi opatrný. Doporučil bych to všem. Mne především zajímá nešlo li konfliktu zabránit a která strana udělala víc pro to aby ke konfliktu nedošlo.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

..

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

$$ 

Jak napsal Jonathan Kandell v New York Times, když Pinochet zemřel:

Za jeho vlády bylo popraveno nebo zmizelo více než 3200 lidí a další desítky tisíc byly zadržovány a mučeny nebo vyhoštěny.....“

Tak toho už Pinochet  nikdy nedožene! 

Ukrarusko musí živit Společenstvo Západních hodnot. 

Před bídou emigrovala třetina obyvatel. Před Kyjevskou juntou emigrovala druhá třetina obyvatel.

Chybějí jen stadiony s internovanými odpůrci. Musel by je někdo živit. 

Když Pánbůh dopustí , dozvíme se i počty padlých ve válce Drang nach Osten .

 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Scott Ritter: Všichni už přiznávají, že Ukrajina prohrála

Bývalý příslušník rozvědky americké námořní pěchoty Scott Ritter:

Ukrajině se říká, že „nadešel čas ukončit tento konflikt, čas nekonečné podpory ze strany Západu skončil“. Rusko tuto válku vyhrálo a nemůžeme udělat nic, abychom tento výsledek změnili. Proto by se Ukrajina měla nyní zastavit. Dnes je nejlepší den, který Ukrajina bude mít. Zítra to bude horší, pozítří ještě horší. Všichni už přiznávají, že Ukrajina prohrála, a proto ji západní země nyní aktivně vyzývají, aby konflikt vyřešila jednáními. To znamená, že všechno, co EU a NATO o tomto konfliktu řekly, se ukázalo jako lež – úplná lež.“ (z článku cz24news)

Průměrný počet slepic: 4.6 (73 hlasů)
Trvalý odkaz

30. listopadu 2023 👉 @cz24news

ČESKO: Prý proběhla stávka učitelů. Děkuji dětem, že mi to připomněly, protože mi to připadá, že stávka učitelů probíhá už asi deset let.

Čtrnáctiletá Jája chodí do osmé třídy. Jedenáctiletý Kakuna do páté. V průseru jsou oba dva. Zejména matematika je úplně tristní záležitost. V geometrii se topí i učitelky, které nezvládají ani základní věci, jako značení stran v trojúhelníku. Dcera kdysi dostala dvojku z geometrie, protože „nevyznačila počáteční bod přímky“. Říkám si, v čem je asi problém, proč se to kurva konečně nenaučí, když to vykládají každý rok stejně. V algebře se pořád kolem dokola praktikuje nějaké dělení. Čísel jinými čísly, zlomky, úplná šílenost, nenapadá mě, kde by se to dalo prakticky použít. Učitelky nějak selhávají ve vysvětlování, proč by to haranti měli umět, nejspíš to ani samy neví. Když se moje žena otázala třídního učitele, zda jí může vysvětlit, proč má celá třída tak mizerné známky z matematiky a zda to je skutečně dětmi, dostalo se jí vysvětlení, že „to asi nebudou žádný Ajnštajni“, což mi přijde jako skutečně profesionální statement.

Nebo cizí jazyky, To je taky katastrofa. Od osmé třídy musí mít žáček hned dva cizí jazyky, nechápu proč. Stačí se podívat na to, jak anglicky blekotá profesor Nutella a hned pochopíte, že je lepší umět jeden pořádně, než dva mizerně. Učitelky jsou na tom kolikrát hůř než žáci, protože žáci sjíždí youtube bez titulků, zatímco paní učitelka je o kapitolu napřed a marně loví v hlavě, jak že to loni říkala. Část učitelů už to zabalila a vzala jako fakt, že se s dětmi mají učit rodiče a tajemný internetový nástroj s adresou umim.to, který funguje lépe než polovina učitelek. Kdo chce zase zvýšit šance na střední školu na alespoň průměrné, musí si zaplatit doučování, protože fzákladu není nic. Myslím, že jako celek odvádějí učitelé mizernou, příšernou a nekvalitní práci a kdybychom takhle pracovali všichni, vypadalo by to tady jako v Albánii. Kdyby bylo po mém, ať jdou do prdele i s jejich požadavky, já jim jako daňový poplatník ani vyšší platy přispívat nechci a nebudu chtít, dokud se jejich výstupy zásadně nezlepší. Za to, co většina z nich předvádí, je to už teď víc než akorát.

Další paralýza se jmenuje „posedlost tělocvikem“. Ámosáci zjevně zmatkují pod tlakem takových těch statistik, že děti mají o 77,362% horší fyzickou kondici než před druhou světovou válkou, které produkují různé ty nevládní organizace vytvořené za účelem recyklace nepotřebných profesionálních sportovců a jejichž hlavním posláním je udržovat v chodu státní sportbyznys. Tak se ve škole provozují různé podivné pseudosportovní aktivity, jako třeba bruslení. Je úplně ideální, když si ráno dopřejí na zimním stadionu tu bruslící pakárnu, fyzicky se přitom zničí a pak si dají dvě hodiny matematiky, ze které už odpoledne neví vůbec nic.

Stávku učitelů zneužily odbory, stěžuje si platforma

Další ránu tomuto systému zasadila inkluze nevzdělatelných dětí do vzdělávacího systému a následná dosud nedokonaná inkluze Ukrajinců tamtéž. Těm se nesmí nic vytknout, protože přece jejich zemi napadlo Rusko a neumí ještě naši řeč (i nyní skoro po dvou letech pořád validní argument), tak vzniklo zvláštní dvourychlostní školství. Zatímco se domorodci učí, Ukrajinci si během hodiny hrají s mobily a něco si švitoří v jejich mateřštině za laskavého dohledu učitelů. Hrozně trpí, utekli před válkou, musíme je podporovat. Ale zase se tím částečně implementoval třetí cizí jazyk. Moje děti umí ještě víc ukrajinských nadávek než já. Například bljať, suka, idi na chuj, pašol na pizdu a další laskavá slova od našich vděčných válečných hostů.

Na rodičovské schůzky obvykle chodí žena. Já bych to nedal. Občas pedagaogy vyhledám, když vyhodnotí blbě nějakou písemku, abych s nimi promluvil a ponapravil jejich procesy. Vyžaduje to trpělivost. Tak jsem zjistil, že asi třetina učitelek je regulérně blbých nebo neschopných, svoji práci v různých ohledech nezvládají a jakákoli diskuse s nimi je zbytečná. První problém těchto misí je je vůbec paní učitelku / pana učitele / to učitelo fyzicky najít. V půl třetí už je jich polovina z práce pryč, po půl pátě nenajdete ve škole nikoho. Je to neskutečně tvrdá dřina.

Samozřejmě že učitelů je málo a těch málo je úděsně přepracovaných. Shodou okolností se stalo, že Kakuna chodí do stejné školy, do které jsem já chodil v letech 1981-1985. Je to malá škola a má jen pět tříd, za mně měla čtyři. Za mých časů tam byly celkem čtyři učitelky, z nichž jedna zastávala současně funkci ředitelky. Mám to dosud uložené v hlavě, jmenovaly se Pelantová, Komárková, Faltová a Pexová. Taky tam byla vychovatelka, která se jmenovala Počtová, a školník s nomen omen Škola. Dále tam byla uklízečka Nováková. Když byl někdo nemocný, vytáhli nějakou babku z důchodu. Inkluze neexistovala, věda nebyla dostatečně daleko v generování honosných názvů psychických poruch, takže místo ADHD se říkalo sígr a místo sociálně vyloučeného cikán. Základní škola přesto fungovala, stěžovat si nemohu, sice jsem neabsolvoval předmět Finanční gramotnost ani Mediální výchova, ale zase umím počítat z hlavy. Dnes je jich tam přibližně dvojnásobek učitelů na počet žáků, který je o pětinu vyšší. To čítá ředitelku, sedm učitelek, dvě vychovatelky a jednu asistentku, co zajišťuje inkluzi. Ale to víte. Pokud někde produktivita o 80 % klesla, musela zase někde jinde o 80 % vzrůst, abychom se měli stejně dobře, takže budete muset víc makat.

Je to jak to je, je to veřejné školství a stejně jako jiné veřejné věci stojí za hovno. Jediné, co mě uklidňuje je, že je to na hovno plus mínus pro všechny stejně. Já chci taky 130 % průměrné mzdy. Počkat, to už mám. Tak 230 %. To vlastně taky mám. No, serem na procenta, já chci prostě hodně. A chci, aby se to hodně každý rok zvyšovalo na ještě víc, bez ohledu na to, jak si firma vede a zda zrovna nemá dluhy, kam se podívá. Kdo to zaplatí, to je mi buřt, ať to seberou někomu, kdo nemá vymakanej lobbing a hodně neřve, protože já chci mít hodně a je mi putna, kdo to bude financovat. Prostě stát. Myslím si, že mezi učiteli jsou podprůměrní učitelé a ti by měli pracovat za podprůměrné mzdy, a těch je tam mnoho. Taky „nejsou žádný Ajnštajni“. Pak průměrní a ti pracují za průměrné mzdy. Taky je tam něco málo nadprůměrných a ti by mohli mít nadprůměrné mzdy. Pokud vezmeme jako správné, že učitel s podprůměrnými výkony dostává nadprůměrnou mzdu, musíme taky vzít jako správné, že někde opodál se potichu médii nesledován nachází někdo, kdo pracuje nadprůměrně za podprůměrnou mzdu. A to se mi moc správné nezdá. Myslím, že by se to nikomu nemělo zdát správné.

Dívám se na to pragmaticky. Běžte a dodělejte to. Co? To, co jste začali. Jednat s vámi nechtějí, jsou povýšení a tak jim šlápněte na krk. Co s nimi jinak. Když už neumíte nebo nechcete dělat svoji práci a pořádně učit moje děti, tak udělejte pro naši budoucnost něco jiného a zbavte nás těch zmrdů. Znáte to. Nepřítel mého nepřítele… každý týden poslouchám, jak si někdo stěžuje na Nutelláka a jeho vládu, že ho podvedl, že mu bere peníze, že je devótní, že je všude draho, že je inflace, protože prof. Nutellák tiskne prachy jako o život, že mu Nutellák kazí životní perspektivy … já tomu všemu rozumím, do značné míry s tím souhlasím, dokonce rozumím i té deziluzi. Ale neobsahuje to nikdy ani náznak řešení a z toho jsem vždy smutný. Vzorec krize – stávka – demise – předčasné volby však většinou funguje a kdokoli bude lepší než ten univerzitní hňup a lokaj.

Dcera byla ráda, že se stávkovalo, čuměla na závody Formule 1 na youtube a opakovala si angličtinu. Za tu dobu se naučila víc než ve škole. Já byl taky rád, z důvodů naznačených shora. Dobře to dopadlo. Můžete pokračovat. AUTOR: D-FENS

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (100 hlasů)

Mnohokrát jsem se ptal, zda zvýšení platů učitelek bude úměrné zvýšení kvality znalostí žactva?

Nečekal jsem jsem, že to bude opačně. Čím vyšší plat učitelek, tím nižší znalosti svěřenců!

Doufal jsem, že se to nezmění. Ale, byl jsem nemile překabátěn! 

Čím vyšší mají platy, tím blbější mají produkt. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tentokrát nahlašujeme vnitru ministra zemědělství Marka Výborného, který místo toho, aby se zasadil o snížení cen energií a daní, moc čte noviny

Naše médium stojí 48 hodin denně na stráži liberální demokracie a jako první a pravděpodobně také jediné české médium se rozhodlo vyslyšet výzvu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN/Dozimetr), aby všichni bdělí občané nahlašovali jeho speciálnímu odboru nebezpečný obsah, šířící se po internetu.

Dnes tedy naše redakční udávací oddělení nahlašuje nebezpečné jednání občana Marka Výborného, který coby člen lidové strany a ministr zemědělství, šíří na sociální síti X nebezpečnou manipulaci, která spočívá v tvrzení, že za rekordně vysoké ceny potravin v České republice mohou prodejní řetězce typu Lidl. Minulý týden si pan Výborný přečetl článek v novinách o tom, jak polští novináři nakoupili v české i německé pobočce tohoto řetězce, a došli k jednoduchému závěru, že nákup základních potravin v Česku je o třetinu dražší než v Polsku.

Díky za tento vzkaz polských médií. Toto se dá těžko vysvětlit 15% DPH nebo cenami energií. A jde o jeden a ten samý řetězec. Je tedy na místě se ptát, v čem je český zákazník jiný než polský? A tak se i na toto rád zeptám 4.12. Na viděnou.“

Důvod, proč si občané v civilizovaných zemích typu Polska, Maďarska nebo Rakouska platí za kvalitnější potraviny nižší ceny, než občané České republiky, nejsou obchodní řetězce, ale občané typu Marka Výborného, kteří se díky členství ve straně stanou ministry a ovládají resorty a agendu, které nerozumí a svými rozhodnutími způsobují celkové zaostávání své země za vyspělým světem.

Potraviny jsou u nás drahé proto, že drahé je vše: Energie, pohonné hmoty, bydlení, nájmy, auta, pracovní síla, která je zdaněná snad nejvýše na světě. Máme vysoké daně z přidané hodnoty na potraviny, podnikatelé, včetně producentů potravin, jsou drceni absurdní českou byrokracií, která se vyznačuje nejvyšším počtem státních úředníků na centimetr čtvereční v Evropě. Trh s potravinami (a nejen on) je zcela pokřiven selektivními dotacemi, což mimo jiné symbolicky dokládá také pondělní návštěva premiéra v zemědělském podniku pana Jurečky, který získal na dotacích v poslední době několik set milionů korun.

Ministr Výborný sice čte články v novinách, ale zjevně jen některé. Kdyby četl pozorněji, všiml by si, že vláda, ve které sedí, už minimálně rok podle premiéra a jeho resortních kolegů „tlačí na obchodní řetězce, aby snížily ceny“, a situace se v tomto směru přitom nadále zhoršuje.

Proto žádáme, aby ministerstvo vnitra zasáhlo proti panu Jurečkovi, zabránilo mu v dalším šíření lží o příčinách vysokých cen potravin a přimělo ho, aby přesvědčil svého nadřízeného pana premiéra Fialu, aby se začal zabývat například absurdně vysokými cenami energií, případně aby lidem od nového roku snížil daně, jak sliboval spolu s lidovou stranou před volbami.

30. listopadu 2023👉 @cz24news

Průměrný počet slepic: 4.8 (67 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Slovensku mají taky levnější energie a potraviny vzhledem k platům. Taky je to velký trh oproti ČR? :o

 

Já myslel, že Slováků je tak polovina než nás... ale mají levnější energie, najednou to není velikostí trhu? :o

 

https://echo24.cz/a/SLkJE/zpravy-domaci-ceny-plynu-a-elektriny-cesi-budou-platit-ctyrikrat-vic-nez-slovaci

 

"Fialův velmi vysoký strop. Češi budou platit za elektřinu čtyřikrát víc než Slováci"

 

Pozor, to bylo letos, co příští rok, když stropy končí v ČR?...

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

vytrvalého brblání, nadávání. A nic víc. "Překopírovanosti" odjinud. Vlastních myšlenek je i na tomto  blogu poskrovnu. Snad kromě Vidláka.

Inu - myšlení bolí, že?

Průměrný počet slepic: 3.4 (39 hlasů)

Kocoure, lidi si chtějí přečíst i něco jiného než naše vlastní brblání a moudrosti. Přes den to nestihnou.., nic moc se nedozví (a je to hlavně pro lidi zvenčí, kterých je většina, my tady už se "známe".., kolik nás tu je - deset, dvacet?..)

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Přišel mě mail:

Průměrná mzda v roce 2022 byla            40 353 Kč
Průměrný důchod:                                    18 061 Kč
 
Počet pracujících:                                       5.1 milionu
Počet důchodců:                                        2.8 milionu
 
Za rok vybráno na důchodovém pojištěni:
40353x0.28x12x5.1 =                                 691.5 miliard Kč 
Vyplaceno na důchodech:
18 061x12x2,8                                            606.8 miliard Kč
 
Zisk/příjem  z důchodového pojištěni:          84,7 miliard Kč
Údaje jsou veřejně přístupné.
 
Přátelé, těch 28% z odvodu se skutečně jmenuje důchodové pojištěni.
Tedy se z něho mají platit důchody.
Jaká je přiměřená marže státu, že s těmi penězi hospodaří?
Teď je to přes 12% z vybrané částky.
 
Pro méně chápající.
Stát vybere na jednoho důchodce          20 580 Kč
a dá mu                                                   18 061 Kč
a to ještě s blbejma kecama, kolik, že ho ti důchodci stojí!
 
A nebo pohled ze strany pracujících.
Na stávající důchody by mohlo stačit důchodové pojištěni 25%.
Tedy by pracujícím zůstalo o 3% víc čistého, tj. cca 1 200 Kč měsíčně.
 
Je to dezinformace?

Průměrný počet slepic: 4.8 (54 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnešní televizi nepotřebuji, nemám a nechybí mi. Ale byly doby, kdy ještě ČT něco uměla.

https://www.csfd.cz/film/70690-bigbit/prehled/

To ale bylo před tou svazáckou spacákovou revolucí, kdy ještě v ČT pracovali (a hlavně tvořili) profíci, a ne ti dnešní ideologicky zapálení svazáci s IQ tykve.

A protože nám k 1 prosinci má skončit stahování filmů z ulozto.cz , je poslední šance si tento skvělý dokumentární seriál stáhnout. Počítám že přes víked na ulozto provedou exekuci a od pondělí už to nikdo nesežene. ;o)

https://gozofinder.com/cse/ulozto/cz?query=Bigb%C3%ADt+1998

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

Oni avízovali že od 1 prosince stahovat nelze. Ale během dnešního dopoledne to ještě šlo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Už několikátý den si užívám pohled na Péťu při jeho vystoupeních. Vystrašený, vyklepaný, plachý, těkající, bledý, .... To opravdu není charizmatický pevný vůdce! No, už aby letěl z okna Strakovky.  

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

Taky jsem si všimla - markantní to bylo na tiskovce s Ficem, kdy očima těkal po všech čertech, když Fico mluvil.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Češi mají od 9/1938 přeraženou páteř, co se nezahojí. Nebojovali jsme za svou svobodu, proto máme porobu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

ale po dvojím potvrzení lety 1948 a 1968 už máme marnost odporu proti vrchnosti, ať už místní nebo zahraniční, tak nějak zažranou pod kůží.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Kuleba:

Vy nám dáte vše, co potřebujeme, a my budeme bojovat. Nežádáme po vás, abyste obětovali své životy,” popsal dohodu a dodal, že Ukrajina bojuje za západní svět, a pokud Ukrajina padne, Putin prý pošle svoji armádu na západ do Evropy.

 

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)

už tady jednou byli a nic zlého se nedělo, běžný občan je ani neviděl

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

těch, kteří už jako dospělí pamatují 21. srpen 1968. Vstup vojsk VS na území ČSSR je označován jako "okupace". Protože nevím všechno, podíval jsem se na Wikipedii: Definice: V případě, že ozbrojené síly jedné ze znepřátelených stran obsadí část území druhé strany a jsou schopny je udržet a vykonávat zde své pravomoci, jedná se o okupaci. Významový slovník: Okupace je obsazení, zabrání nebo přivlastnění si cizího území. Nic z toho se podle mě nestalo. Nebo ano?

Kromě Prahy, Brna, Olomouce a několika dalších větších měst (nebo těch posádkových jako Milovice aj.) jsme "Rusáky" skoro neviděli. Byli zalezlí v kasárnách, občas jsme potkali jejich kolonu a to bylo vše. Nevadili, nepřekáželi, nestarali se, do ničeho nekecali. Znáte nějaký případ znásilnění, vraždy, přepadení, rvačky z té doby, kde by byli pachateli vojáci RA? Už jsem poznal i lidi, kteří se mi svěřili s tím, že za celou tu dobu žádného na vlastní oči neviděli. V Německu jsou Amíci už skoro 80 let a zdá se, že to Němcům nevadí. Např. tolik ruštiny (ukrajinštiny) jsem za ta léta neslyšel tolik, kolik ji dnes slyším na každém rohu, dokonce už i v našem baráku!                                                  

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

jestli má vůbec cenu k Vidlákovu "referátu", kromě ohodnocení pěti slepicemi (mně to tedy připadá infantilní, ne a ne si na to zvyknout. Nebylo by lepší jen hodnocení: souhlasím + / nesouhlasím -), cokoliv dodávat.

Zajímalo by mě jaká je tu denní průměrná návštěvnost a pokud tomu tak není, nebylo by dobré zasílat denně referát některým (nejlépe všem) politikům? Mám velmi dobrou zkušenost (ne osobní) s tím, že pan Babiš je jediný, kdo odpovídá na dopisy a emaily a komunikuje takto s občany. Uměl by někdo každodenní Vidlákovy referáty dávat na Babišův facebook? Jde to vůbec? Neadoruji tu Babiše, obecně mám na mysli kohokoliv, kdo se dostane v PS k mikrofonu a do televizí víckrát, než jednou za uherák.

Má někdo nějaký nápad jak zajistit masivní sledovanost Kydů?

Pane Sterziku, Váš schopný mozek potřebuje nějakou schopnou hubu! Nějakou "hlásnou troubu" (v tom dobrém slova smyslu). Bohužel na politickém "personálním" obzoru nevidím žádnou charismatickou osobu, která by se stala apoštolem Vašich fakt výborných článků. Házíte zbůhdarma hrách na zeď. Strašná škoda! Děkuji Vám za práci a přeji výdrž, optimismus a vítězství!

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

jak Vidlák sype jeden argument za druhým jakoby z rukávu? Jakou to má logiku, jak je to ze života, jak i my to vidíme a známe stejně? Každý poctivý, slušný a soudný člověk ty argumenty zná z každodenního života, ví že to nejsou jen kecy vycucané z palce. Vidlák je praktik, žije s lidmi a mezi lidmi práce. Práce, která je užitečná, jiní ji kupují protože potřebují a chtějí a která je skrz naskrz poctivá. Proto se může bez obav postavit v diskusi proti komukoliv z jeho názorových oponentů, protivníků i nepřátel. Jednoduše řečeno je v roli profesionála proti diletantům.

Všimli jste si, že (až na velmi vzácné výjimky) nejsou v televizních debatách ti, kteří tam jsou za opozici proti obhájcům establishmentu, schopni logické a úderné argumentace? Jsou jakoby argumentačně impotentní, koktají, blábolí a jsou nepřesvědčiví? Také se přistihujete, že jim z gauče napovídáte "řekni tam tohle, proč se ho nezeptáš na tady to, proč mu takovou lež nevyvrátíš..."? Jsou dokonce takoví, kteří tam říkají nesmysly, nejsou připravení, bojí se a ztrapňují. Opozice postrádá charismatického mluvčího a vůdce!

Doslova školním příkladem takové "opozice" je "oblíbený" pořad ČT "Máte slovo". To je utrpení se na to dívat (pokud nejste masochisty jako já). Pravda, hokynářka Jílková si musí svůj jistě nadstandardní honorář zasloužit a tak dělá co může, aby byla maximálně stranící a jak tam nedávno na lištu napsal některý z diváků "Dnešní pořad by se měl jmenovat Máte slovo Skopečku". Tento státu a národu nebezpečný politik ODS skoro nezavřel hubu, skákal oponentům do řeči, překřikoval je, uzurpoval si slovo a neschopná Jílková? Nic, jen tam pobíhala po studiu jak zmatená, ale odvahu ho umravnit nenašla.

Asi už tento pořad není vlajkovou lodí ČT, ale je to pro média, studenty žurnalistiky a politologie odstrašující příklad (spolu s Otázkami Václava Moravce) špatné, mizerné a neprofesionální práce! Víte co se divím? Že se některý z oponentů nezvedne, nepošle Jílkovou (Moravce, Takáče, Železného, Řezníčka...) do prdele a neodejde ze studia!

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

"Všimli jste si jak Vidlák sype jeden argument za druhým jakoby z rukávu? Jakou to má logiku, jak je to ze života, jak i my to vidíme a známe stejně?..."

Nejenom všimli, je to řečeno tak, že se k tomu vlastně ani nedá nic dodat. Vidlák mi mluví z 99% (ať nežeru) z duše a je v tom všechno, jak to mnozí zde cítí. Vím, že kdykoliv jsem ho za článek pochválila, hupsnul sem maník z lesa a padaly na mou adresu ty nejhorší přívlastky. Teď chválí Bob (díky Bobe) a já mám pokoj, říkala jsem už dávno, že chlap Vidláka pochválit může.... :-) Dodávat cokoliv k Vidlákovu článku je nošením dříví do lesa.

A propos - Jílkovou vůbec nemůžu sledovat, hosté (včetně dodaného publika) jsou mnohdy na přesdr..u

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

je hnízdo zmijí

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale také, kdy se přestaneme bát. My občané, my jejichž nespokojenost se zvyšuje, my, ke kterým se přidává stále více nespokojených... Nespokojení nejsou proruští dezoláti, nespokojení jsou občané se způsobem řízení a ovládání našich životů demožumpou těmi samými občany zvolenou.

Nebudu se příliš rozepisovat, jen bych opakoval, co jsem na těchto stránkách napsal několikrát k předchozím diskusím. Někteří se zde vyjadřují o zbytečnosti vkládat odkazy.

Já s tím souhlasím jen částečně.

Dnes předkládám odkaz opět na "Spolek Svatopluk" na slušnou přednášku Ilony Švihlíkové. Velmi podrobně se vyjadřuje k politice současné vlády a zároveň sděluje co je nutné udělat pro změnu situace. Kdo to má udělat? Rozhodně odvážní občané, kteří budou ochotni jít do rizika odpovědnosti za správu země.

S kým? 

S občany, kteří jsou výrazně nespokojení s vývojem. Nejsou volby jakéhokoliv charakteru s ohledem na chystané další hrůzy příliš vzdálené?

Ta změna může být bolestivá. Může být ale méně bolestivá, pokud se podaří včas ukončit agónii vládního spolku.

To chce odvahu a nejen lidí, kteří o změně zatím mohou JEN hovořit na tribunách demonstrací a v diskusích na sociálních sítích!

Poslechněte si prosím, pokud vás to neobtěžuje výklad paní Ilony Švihlíkové. 

(1472) @doktoregg Spolek Svatopluk ❤️🇨🇿🇸🇰. - YouTube

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Více než 160 světových vůdců a jejich odborné delegace se na světové klimatické konferenci COP28 začnou v pátek v Dubaji ve Spojených arabských emirátech

Zúčastní se 30 000 osob bez uhlíkové stopy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už si mě Markéta Pekarová Adamová na svém FB zablokovala.

Stačila k tomu malá prosba, zda by se mohla na té návštěvě u Zelenského zeptat:

1) proč podnikli teroristický útok na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2

2) proč chtěli vtáhnout země NATO do vojenského konfliktu s Ruskem tím, že úmyslně vypálili raketu na území Polska a následně se snažili svést vinu na Rusko

3) proč zaútočili raketou na své vlastní obyvatele Kosťantynivce a znovu se to pokusili hodit na Putina

4) proč mají v parlamentu obraz nacistického zločince Stěpana Bandery

Asi MPA žárlila, že mé komentáře měly na jejím profilu výrazně více lajků než její vlastní příspěvky.

Ale jak praví klasik - můžeš utíkat, jak chceš, Markétko, ale před pravdou se neschováš.

(z FB J. Rajchla)


 

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prevadec-ukrajina/r~94ebb7008df411eebe29ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-2&utm_campaign=Aktualne

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)