Klimatická zima

Autor

Když jsem se v roce 2012 přestěhoval na jižní Moravu, poradil mi tchán, abych co nejdříve začal přemýšlet o bazénu. Prý nepotřebuji nic velkého… nic na plavání, naopak aby to bylo malé, levné na provoz, v podstatě jde jen o to, mít možnost se v létě zchladit, protože „jinak, zeťáčku, v létě žádnou práci neuděláš. Zdejší vedro tě skolí.“ Měl pravdu. Hned první léto jsme měli v ložnici dvacet devět stupňů už v květnu a úmorná vedra povolila většinou až v druhé polovině srpna. Nikoho z místních to nepřekvapovalo, bylo běžné že trávníky v červnu zežloutly a znovu se zazelenaly až v září.

Po dvou letech zápolení s letními vedry jsem si nakonec bazén pořídil. Napouštěl jsem ho zpravidla koncem května a osmadvacet stupňů teplá voda v něm vydržela většinou až do září, aniž bych musel řešit nějaký jiný ohřev než sluneční svit. Sklizeň pšenice tehdy začínala zpravidla ještě před červencovými svátky a bylo velmi příjemné, přijet večer ze sila a zchladit se po úmorném dni.

Na takový stav jsem si začal zařizovat grunt. Celkový úhrn srážek se nemění, ale prodloužily se intervaly mezi „špatným počasím.“ Nejdelší časový úsek, kdy prakticky neprší, může trvat až šest týdnů. Žádné klimatické dotace, žádné emisní povolenky a podobné hovadiny, ale prostě dostatečně velké nádrže na dešťovou vodu. K tomu pořízení kapkových závlah, aby byla spotřeba co nejmenší. Na dvoře jsem zasadil třešeň a cukrový javor, aby to dělalo stín. Strom je nejlevnější klimatizace. Zdi jsem natřel na bílo, aby co nejvíce slunečního světla odrážely. Postupně jsem opravil dláždění, aby bylo jen tam, kde je to nutné, ale všude jinde aby byla zeleň. Stejně v létě seschla, ale alespoň něco.

Na každém volném místě jsem vysadil vinnou révu. Té nedostatek vody nevadí, umí natahovat velmi hluboké kořeny a naopak jí slunce a teplo svědčí. Meruňky jsem přesadil do stínu sousedova domu, protože jinak mi každý rok nějaká uschla. Když mi dosloužil starý skleník po dědečkovi, prostě jsem ho zrušil. V našich podmínkách byl v podstatě zbytečný. Rajčata i papriky bez problémů uzrály pod volnou oblohou.

A sotva jsem to všechno dokončil, je najednou všechno jinak…

Termín žní se vrátil na dobu před čtyřiceti roky. Do poloviny července. V posledních třech letech zjara slušně prší, takže závlahy používám zpravidla až v létě a kupříkladu ranné brambory je vůbec nepotřebují. Březen a duben mají stále poměrně nízké srážkové úhrny, ale třicetistupňové teploty jsem už v té době několik let nezažil. I malé množství vody tak rostlinám stačí.

Letos sice byly červen a červenec poměrně suché, ale skutečně tropické teploty trvaly sotva čtrnáct dní. Zase méně jak loni. Prvních čtrnáct dní prázdnin jsem několikrát do svého bazénu vlezl, ale pak už ne, protože i když ve dne bylo přes třicet stupňů, v noci teploty padaly i docela hodně pod dvacet stupňů. Co slunce přes den nahřálo, to v noci vychladlo. I v těch nejteplejších dnech jsem se v ložnici v noci přikrýval. Havajský způsob spaní (nahý a bez deky) jsem neprovozoval od doby covidové.

Docela mizerně mi dozrávají papriky. V noci je jim zima. Začínám se normálně obávat o cukernatost hroznů, protože sluníčko prostě chybí. Rajčata jsem také míval sladší. I přes sucho jsem nespotřeboval ani polovinu nasbírané dešťové vody. Letos jsme měli nejstudenější vlnu veder za posledních dvanáct let. Koupací sezóna v háji, už jsem přestal v bazénu doplňovat chemii a přemýšlím, že tam dám nějakého kapra.

U nás na Znojemsku, jsme stačili pšenici sklidit ještě před deštivým počasím, které přišlo začátkem minulého týdne, ale na takovém Dačicku ještě pořádně ani nezačali. Teď jim do toho prší, kombajny stojí, čeká se na lepší počasí a agronomové chodí jak lvi v kleci, protože v tuto dobu už se mají zaorávat strniště a sít řepka. První týden v srpnu už zpravidla bylo osivo v zemi. Letos nejenže ještě ani nesejí, ani nepřipravují půdu, na polích ještě stojí klásky a voda z nich vymývá dusík…

Co nám zatím hlásí naše pravdomluvná mééédia? Že se Česko otepluje dvakrát rychleji, než zbytek světa. Ale nemusí nám to být líto. V Austrálii zase média píší, že se Austrálie otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. Francie se otepluje rychleji než zbytek světa. Nový Zéland, Brazílie, Egypt, Sahel, ba i Rusko se oteplují dvakrát rychleji než zbytek světa. Všechny země světa se oteplují rychleji než zbytek světa… Nekecám. Stačí si přečíst zahraniční tisk.

Máme hentu zničující vlnu veder, která nás všechny co nevidět usmaží a voda u mě v bazénu má s bídou dvaadvacet stupňů. Letos na mě klimatická změna dopadá kyselými rajčaty, mizernými paprikami a nedostatečnou cukernatostí hroznů. Inu… dědeček měl skleník a asi nebyl úplně zbytečný. I když bývalo vedro. Deset let jsem doma stavěl co nejlepší hospodaření s vodou a sotva jsem ho dokončil, přestal jsem ho potřebovat…

Samozřejmě zase přijdou suché roky. Přijdou i velmi horké roky. Přijde čas, kdy se budeme rádi cachtat v bazénu tři měsíce. Ale také přijdou roky, kdy léto skoro nebude. Přijde léto, které proprší. Přijdou suchá i mokrá jara… Prostě příroda si to udělá po svém. Ona je dělaná na rozmanitost, nikoliv na stálost a neměnnost. Ale čím dál zřetelněji je vidět, že největšími dezinformátory jsou všechny ty klimatické panely a strážce klimatu Frans Timmermans. Příroda je naprosto v pořádku, planeta taky. V nepořádku jsou média, evropské hodnoty a ta místa, kde si člověk ve své nabubřelosti myslel, že poručí větru dešti. Džungle funguje normálně, jen v té betonové džungli se nedá normálně žít.

Ano, klima se mění. Pořád. Ale místo aby se s klimatickou změnou bojovalo lepším hospodařením s vodou, místo aby se stavěly rybníky, přehrady, vodovody, nádrže a vsaky, tak se dělají emisní povolenky. Místo aby svoje okolí zlepšovali ti, co tam žijí a rozumějí tomu, rozhoduje o tom úředník v Praze nebo v Bruseli… Místo aby se člověk poučil od přírody, co na které místo patří, tak vybíjí krávy a myslí si, že tím se něco zlepší…

Já jsem v klidu. S globálním ochlazováním budu bojovat stejně jako s globálním oteplováním. Na střechu vedle bazénu si dám solární kolektor, vymyslím něco chytrého a jednoduchého, aby rajčata a papriky byly v teple a chladno mi vůbec nebude vadit, protože se při něm bude dobře spát… A všem klimaalarmistům se budu dál vysmívat…

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (304 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

👍👍

Průměrný počet slepic: 4.7 (43 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

... podle všeho se zkrátka úplně celý svět otepluje rychleji než zbytek světa... :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (72 hlasů)

Bohužel paní Včelko celý svět se nebezpečně vojensky "otepluje" kvůli dalších plánovaných vojenských akcí od Američanů.  Americká doktrína "First of all USA" bude mít za následek vypuknutí války v dalších částí světa viz níže článek.

Ukrajina končí v roli americké výzbrojní priority! Bílý dům předloží Kongresu návrh, aby část zbrojního rozpočtu pro Ukrajinu byla přesměrována na vyzbrojení Taiwanu, kde situace dramaticky eskaluje a Čína prý chystá invazi! Prioritou pro americký Deep State je zadržení Číny, protože Rusko je až na druhém místě! V Kyjevě je z toho hotový poprask, mluví se o zradě! A jestli v Sahelu vypukne válka, USA odsunou Ukrajinu úplně!

Nezdařená ukrajinská ofenzíva má již první důsledek, a to je šokující informace  listu Financial Times, že Bílý dům požádá Kongres o schválení přesunu části peněz z rozpočtu na pomoc Ukrajině ve prospěch zbrojních dodávek pro Taiwan. Přesunutí zatím neznámého objemu peněz od Ukrajiny na Taiwan může spustit opravdu velké zlo v Kyjevě, protože to bude již nepopiratelný signál, že Washington změnil priority.

Ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba prohlásil, že pomoc Taiwanu nebude mít dopady na pomoc Ukrajině, i když potvrdil, že záruky pro to nemá, ale že pevně věří, že se to americké vládě podaří zařídit tak, aby pomoc Ukrajině neutrpěla. Skeptičtí ukrajinští novináři ale již varují, že se jedná o typické americké chování a projev nespokojenosti. Pokaždé, když Američané nejsou s něčím spokojeni, pokaždé se to projeví velice rychle v jejich reakci.

Pan-africká válka kvůli Nigeru by uvrhla Afriku a poté kvůli uprchlíkům i Evropu do chaosu. Konflikt 14 afrických zemí by znamenal praktický konec pro vyzbrojování Ukrajiny. Priority USA by byly úplně někde jinde v té chvíli. Pokud začne v Nigeru a v celém Sahelu válka, Ukrajina se dostane už ne na druhou, ale doslova a do písmene na 3. kolej amerických priorit. Zpackaná ofenzíva AFU bude nic proti tomu, jestli Francouzi svou stupidní a neobratnou politikou zažehnou pan-africkou válku v oblasti Sahelu.

Toto byli jen některé úryvky z článku. Celý článek viz zde:
https://aeronet.news/ukrajina-konci-v-roli-americke-vyzbrojni-priority-bily-dum-predlozi-kongresu-navrh-aby-cast-zbrojniho-rozpoctu-pro-ukrajinu-byla-presmerovana-na-vyzbrojeni-taiwanu-kde-situace-dramaticky-eskaluje/

To že válka na Ukrajině brzo končí předpokládá na svém webu i Michal&Petr kde ve svém článku píše:

MAP 1745 Na Ukrajině rozhodnuto! Podle šokujícího průzkumu už 55% Američanů odmítá, aby USA financovaly válku na Ukrajině!!!

Není, co dodat. O válce je rozhodnuto, protože 55% Američanů si už nepřeje jakékoli další financování kyjevské soldatesky a její války s Putinem! Washington tak začne tlačit na Kyjev, aby to Putinovi rychle podepsal, protože se blíží prezidentské volby! Konečně pozitivní zpráva! Bude zase mír! (Zde na straně 3!

Ukronáckům na Ukrajině konečně už začíná docházet že oni a jejich nacionalismus byli využiti od Američanů jako užiteční idioti pro zájmy USA a prohnilého kolektivního Západu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (70 hlasů)

ale zdá se mi, že rychleji než zbytek světa se oteplují především čeští mládenci.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Desítky let chodím ob víkend do stejné lesní studánky pro vodu k pití. Opatovska smrdí, je akorát na praní a splachování. Kolem té studánky v posledku vykacely lesy. Dřív ta voda měla po polknuti takovou lahodnou příchuť, která se ještě chvíli potom kutalela a lahodila v chuťových poharcich. Dnes ne. Lesy zmizely, a nejenom na Drahanské vrchovině. Ta voda stojí už za hovno, jako dnešní autorův článek. Nevím, co je uhlíková stopa, ale že se počasí změnilo, o tom není pochyb. 

Průměrný počet slepic: 2.2 (61 hlas)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Jisto jistě se počasí mění, to si z nás starších každý uvědomuje a může to porovnávat s tím, co sám prožil.

Ale jisté je rovněž to, že se počasí měnilo vždycky kam až sahá lidská paměť, nebo nějaké písemné záznamy z minulých dob. Takže bych současným změnám nepřikládala tak velkou váhu co do činnosti lidí. Pokud je ta činnost běžným lidským chováním. Tím mám na mysli, že přírodu nezatěžuje nad pro ni snesitelnou míru topení uhlím a jízda auty a podobně, co se nám jako problém neustále předkládá.

Mnohem více ji ničí hloupá činnost člověka, jakou je vybíjení chovů zvířat tam, kde se běžně dobytek pásl a další zbytečné lidské zásahy do přírody. Třeba do okolí Praděda se vrací pasení horského skotu a ovcí. Někdo tam má rozum..

 

Ostatně lépe Vám to vysvětlí Vidlák:

 

"Tak jak je to s tím globálním oteplováním? Rhodos hoří, na mé oblíbené Sicílii hoří a od klimatizace vypadl proud, i u nás jsme si „užili“. Nemají ti aktivisté, kteří chtějí rušit auta, elektřinu vyrábět jen z větru a omezit hovězí, vlastně pravdu?

Ano, když jsou vedra, je snazší, aby někde začalo hořet, ale dovolil bych si poznamenat, že hoří především proto, že má co hořet. Středomoří je prostě oblast, kde umí být sucho, a hořelo tam i v dobách, kdy o klimatické krizi nikdo nemluvil. Stejně tak hoří v létě na Sibiři nebo v Austrálii. V Africe hoří savany, a to tak často a tak hodně, že se tomu rostliny přizpůsobily a umějí požár sebe sama přežít.

V jedné věci bych s klimateroristy souhlasil. Tyto zničující požáry skutečně způsobil člověk... Ale nikoliv klimatickou krizí, ale tím, že tyto požáry předtím velmi úspěšně hasil. Kdysi takové požáry probíhaly často a zpravidla ve vegetaci, kterou předtím vypásly nějaké kozy. V podstatě šlo pouze o požár suché trávy a sem tam nějaké uschlé větve. Nebyly nijak zničující a člověka i faunu spíš obtěžovaly, než by zabíjely.

Jenže pak přišla moderní doba se spoustou vymožeností. Člověk si chtěl postavit dům, a pokud místní přírodní podmínky nevyhovovaly záměru urbanistů, tím hůř pro přírodu. A tak se nám objevila výstavba i v místech, kde se kdysi pásl dobytek a občas tam hořelo. Nikdo samozřejmě nechce nechat shořet svůj dům, nejsme žádní primitivové, máme přece hasiče a ti mají takové velké kropicí vozy, případně přiletí ruská letadla Berjev, která uvezou celý bazén vody. Pokud někde začal požár, hasiči ho uhasili.

Jenže s přírodou se o tom nikdo nebavil a ona dál produkovala suchou trávu i suché větve. Navíc ještě nastoupila Evropská komise, která v nekonečné moudrosti usoudila, že pást na řeckých ostrovech kozy odporuje evropským hodnotám, a začala místní zemědělce dotovat, ať to prostě nechají ležet ladem a zarůst. Opět se přírody nikdo neptal a ona dál hromadila uschlou trávu a suché větve, hasiči pořád hasili a hasili, až jednou bylo té biomasy tolik, že se to jaksi vymklo hasičům z rukou. Mimo jiné i proto, že ruská hasicí letadla tentokrát nepřiletěla.

Zbytek vidíte v přímém přenosu. Teď se jednorázově a velmi zničujícím způsobem děje to, co se díky hasičům a lidské debilitě dvacet let nestalo. Příroda by tam prostě dala kozy a občas by tam hořela tráva.

Když se budeme bavit jen o přizpůsobení se většímu teplu, co to znamená pro moravského zemědělce a vinaře? Které plodiny prostě pěstovat přestane a na které může přejít?

To by mě vlastně také zajímalo... Co pěstovat... Rozloha vinohradů je už také „zastropovaná“... To víte, evropské kvóty... Přitom vínu současné podmínky na Moravě jen svědčí. Kde je příliš sucho na pšenici, tam by klidně mohli sklízet hrozny.

Ale víte, co je zajímavé? Oni ti zlí komunisti tak nějak měli na Moravě sucho už dávno a čelili tomu nikoliv dotacemi a kvótami, ale stavbou závlah. Některé fungují dodnes, některé byly pokrokově zrušeny, protože trh si přece poradí sám.

Možná by bylo dobré, kdyby se k otázkám o teplu v krajině začalo přistupovat racionálně a politicky nekorektně. Možná by bylo dobré, aby o plodinách v této krajině přemýšleli a rozhodovali ti, kteří tam žijí a znají tamní poměry, a ne nějaký úředník v Praze na ministerstvu. O dálnicích také úplně nerozhoduje trh... O závlahách by nejspíš rozhodovat také neměl. Za dotace se sice udělalo hodně mokřadů, suchých polderů a jiných podobných věcí, ale nic komplexního z toho stejně není."

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Ne-zmena-klimatu-Jinak-Pozary-Drtive-vysvetleni-jde-i-o-EU-740212

 

A pak se zamyslete ještě nad něčím.. Před sto lety byl počet obyvatel na Zemi cca 1,5 - 2 miliardy. Teď se počet lidí blíží 8 miliardám !!!

Není to náhodou ten pravý důvod různých změn v počasí?

 

Všem prima odpoledne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)

Změny v počasí touto rychlosti nepamatuji. Během 10 jsme si nechali vybít lesy natolik rychle, že to ovlivnilo srážky, podzemní vodu. Vlivem vykacenych holin uprostred lesa velikostí několika fotbalových hřišť jsou prostě mraky vyhnany pryč. Sbírala jste v dětství švestky? Vždy se tak dělo po prvních mrazících, kterými získávaly na cukernatosti. A  dneska? Pokud se už modrý urodi, je v sudech dřív než školáci po prázdninách v lavicích. V mizerné kvalitě a množství. Tohle prostě normální není. 

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Pamatuji si i uhelné prázdniny..

Máte pravdu. Ale je to tím, že lidé jednají s přírodou necitlivě, přesně jak píše Vidlák. U moci jsou hlupáci, co rozumí jen málo nebo vůbec tomu, o čem v tomto směru rozhodují. Třeba ponechání kůrovcem napadených stromů v lesích a podobné. Pokud si vzpomínám dobře, rozhodl o tom Bursík, snad tenkrát ještě Zelený. A dnes ty důsledky..

Rozhodně ale na změnách počasí nemá rozhodující vliv ani jízda auty ani topení uhlím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Pičusové jako je Bursík u nás bohužel rozhodují o všeličems, proto to se vším tak dopadá. A to jsme jen taková malá zemička na mapě... Kolik takových pičusů, kteří rozhodují o všem důležitém, je rozesetých po světě. Vypadá to, že Země je planeta šéfujících pičusů. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (27 hlasů)

Země uživí klidně i 30 miliard lidí, jen to nebude dobrý kšeft, nepůjde na tom vydělávat.

Rozloha pouští převyšuje rozlohu orné půdy. Dokážeme je zavlažovat, dokážeme odpadním teplem atomových elektráren vyrobit dostatek odsolené vody, za cenu jediného tanku dokážeme zúrodnit desítky hektarů pouště. Jen se na tom nedá vydělat tolik, jako na výrobě tanků.

Jak řekla Matka Tereza: Není problém nakrmit chudé hladovějící, ale je problém nasytit bohaté..

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

nicméně tento text mi přišel jak z main-streamovýho média když je okurková sezóna. Ser to pes a raději komentovat současné dění, to je tisíckrát lepší, tam je to hřebíček na hlavičku .... 

Průměrný počet slepic: 1.8 (41 hlas)


... Ta voda stojí už za hovno, jako dnešní autorův článek ...

... Nechci být kousavý, nicméně tento text mi přišel jak z main-streamovýho média když je okurková sezóna. Ser to pes ...

Teď už jen chybí příspěvek z kousavé alkoholické vody z Ethanolu která též stojí za hovno na úplné znehodnocení autorova článku.

Ser to pes za takové to příspěvky na skvělý jako vždy autorův článek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (63 hlasů)

Takže, je to tu jak na seznamu ... když se nelíbí myšlenka, tak komment je za póvl. Hmm, gratulace.  Nicméně by pro příště stálo za zamyšlení jestli opravdu je gró textu , to co má být a né jen slepě tleskat za vše. .... Vidláka respektuju a vážím si ho, ale to neznamená, že když dle mého názoru udělá přešlap, tak to nezmíním. No pokud to ale má tady být jak na mainstreamu, no problem ... 

Průměrný počet slepic: 1.9 (28 hlasů)

Omlouvám se za můj předchozí článek , psaný horkou hlavou, ale pokud pane Antoníne nesouhlasíte s tím co jsem napsal, prosím o argumentaci. Já osobně píšu, že tento článek byl neslaný a nemastný, napsaný jen aby zaplnil den v deníku Vidláka, i když tento má na daleko lepší vyjádření než toto. Je spousta nových podnětů, které by byly lepší než toto, např Pepa bez helmy versus prostý lid, popřípadě inaugurace  nové soudkyně z řad PePových donátorů. Prosím o upřesnění v čem byl skvělý, jelikož já z Ostravy jsem poněkud mdlejšího úsudku a nějak jsem to tam nezaznamenal. S pozdravem, brzký ban Martin z Ostravy. (PS: Jsem na to zviklý z novinek, takže v poho)

Průměrný počet slepic: 2.9 (30 hlasů)

mě tento článek pana Vidláka oproti vám docela pohladil.

Je to takový vesnický lidský pohled na situace a jak je řešit, ačkoliv často marně. 

Postup sklizně obilí dnes nezajímá 99% obyvatel. A ty z měst už vůbec ne!

Neřeší zdražení nafty o 3Kč na litr, aby bylo na Kyjevskou juntu, zatímco obilí ještě stojí na polích. A ty všechny stroje na jeho sklizeň tu naftu žerou ! 

Což určitě poradil zemědělec Jurečka katolík křesťan. Vědci, politici a jejich odborníci tohle nevymyslí.

Chytáte vodu na zahradě z okapů, aby jste měl čím zalévat, když to zalévání úřady zakážou? A už se chystá soused rouškofil, jak vás udá zase jako za covidu?

A teď začne pršet a ty zelený rajčata asi už nedozrají, protože je začne žrát plíseň. A sudy jsou plný vody....

To je lidský příběh.

Zatímco prezident republiky na motorce bez přilby na silnici je příběh českých politiků a nadlidí, kteří mají zákony, morálku a odpovědnost někde u Řeposvině a jejího zadku.

Průměrný počet slepic: 5 (42 hlasů)

Pěkně a trefně napsané, Agarine.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Pochlubte se přátelé, kolik nových vodních ploch u vás vybudovali bojovníci s klimatem, kromě obyčejných soukromníků?

U nás zaplavují bývalé šachty. Už to dělá i hektary. 

Ale pochybuju o tom, že to dožene všechny ty hitlermarkety a jejich parkoviště z asfaltu.

Že to dožene všechny ty nové haly na překládání zboží a jejich asfaltové cesty a parkoviště. 

Makro, Globus, Tesco v Karlových Varech. Tam všude byly bažiny a mokřiny. 

A když přijde liják...

Průměrný počet slepic: 4.9 (55 hlasů)

Nemám nic proti zadržování vody v krajině naopak ale ne vždy je to na správném místě. U nás v obci byla hasičské nádrž. Místní děcka se v létě chodila koupat , v zimě když se zadařilo a zamrzla tak se tam učila bruslit. Pak se vypsala dotace na zadržování  vody v krajině. Nádrž se zrušila a vzniklo cosi jako rybníček . Mělký zarostlý. A aby bylo dotací více tak se v centru obce vedle dětského hřiště vybudoval z bahnité louky mokřad . Komáři jsou happy. Ještě zastupitelstvo přemýšlí co by se dalo zatopit kde udělat další kaluž. Ovšem zrevitalizovat rybník na kraji obce a opravit jeho hráz to se nechce.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Green Deal - česky Grýndýl

Grýndylít - zelený aktivista

Grýndylina - zelená aktivistka

Grýndypindy - šíření zelené ideologie

Grýndylát - politik parazitující na grýndylítech a grýndylinách a rozšiřující grýndypindy do okolí

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

Green Deal - Žgryndýl

Šíření zeleného šílenství - žgryndy

🙂

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

 

Soros v Davosu zavelel k útoku:  Síť univerzit na výchovu globalizačních kádrů. Zničit "diktátory": Trumpa, Orbána, Salviniho… Sorosáci na Ukrajině, Sardinky v Itálii, liberasti v Rusku. Staré monstrum má též syna

Nechvalně proslulý světový finanční spekulant, podněcovatel „barevných revolucí“, globální „propagátor“ sexuálních zvráceností a jeden z hlavních ideologů globalismu George Soros právě předal kontrolu nad svým impériem svému 37letému synovi Alexandrovi...

Hlavním cílem Sorose a jeho globalistických doktrinářů je vytvořit „svět bez hranic“, kde by si údajně všichni byli rovni a svobodní a kde by zájmy všech menšin, zejména sexuálních, nebyly pouze uzákoněny, ale převažovaly by nad zájmy většiny. Ve skutečnosti jde o fanatickou věrouku George Sorose, kterou spolu s penězi předal svému synovi Alexovi, který nyní nahradí svého otce...

George Soros ustanovil svého syna Alexe dědicem miliardového impéria a vládcem nadace „Otevřená společnost“ - instituce na korupci západních politiků, likvidaci těch nepoddajných a výrobu státních převratů...

Soros mladší nastupuje: "Budu ještě horší než můj otec!" Kupředu za satanistickými cíli rodinného klanu. Tenhle mladý se opravdu nezakecá. Zničit konzervativce! Lovit a likvidovat nepodvolené! Černý duch v Bílém domě...

Lidová petice

Alex je doktrinářským nástupcem Sorose seniora. Již před šesti lety, v roce 2017, kdy George Soros inicioval a financoval americkou "liberální" vzpouru proti prezidentu Trumpovi, podepsaly desítky tisíc Američanů na Change.org petici na Trumpovu podporu. Požadovaly, aby byl George Soros zbaven amerického občanství a byl mu zakázán vstup do země.

Žádáme vás, abyste na něj vydali zatykač za najímání lidí k účasti na nepokojích a protestech,“ stálo v dokumentu.

Mimo jiné v něm také stálo:

Požadujeme vydání zatykače na Sorose za jeho úmyslné jednání, které má destabilizovat a přivést naši ekonomiku k bankrotu. Prosazuje svou protiamerickou globalistickou agendu nového světového řádu ... s úmyslem zničit naši zemi. Podle jeho vlastních slov <...> „USA jsou hlavní překážkou stabilního a spravedlivého světového řádu.“ <...> Soros nadále systematicky pracuje na dosažení tohoto cíle uplácením našich vládních úředníků, manipulací s naší měnou, kupováním politiků a negativním ovlivňováním našich západních hodnot prostřednictvím korupce…., sponzoruje legalizaci drog, sexuální výchovu malých dětí..., masovou migraci a další radikální experimenty sociálního inženýrství.

(Protiproud)
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

zdali se ti současní a rychle přibývající buzíci budou ve 3. světové válce, také klasicky vzájemně střílet, anebo jenom moderně, vzájemně píchat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Válka je fujky-fujky, naženou tam nás, stárnoucí heteráky, co ještě umíme rozborku a sborku SA-58 :D

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Nebudou přeci riskovat že bychom ty SA vz 58 dostali do ruky . Byli by první na řadě.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

mrkneme spolu, jak prospívá místním ledovcům.

Minulý týden jsem byl dvakrát u zdejšího plošně asi největšího - Kanderfirn.
Místní tam na přilehlých skalách značkují čelo ledovce. Značka 1969 leží možná dobrého půl kilometru od současné hranice ledu.

Průměrný počet slepic: 2.4 (16 hlasů)

že v době hodně dávné podél staré kupecké stezky z Bernu do Říma pěstovali v údolí Gasteretal ječmen, kde dnes jsou jen pastviny. A pokud tam výše nějaký ledovec byl, dalo se snadno přejít do sousedního údolí.

Takže všechno se mění, otázkou je, zda v současnosti tím správným tempem :-)

Ps: Hannibal tudy nešel, přešel se slony nejspíše francouzské Alpy

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

V roce 1969 vědci a odborníci věštili, že v roce 2000 roztají všechny světové ledovce.

Hladina oceánů se zvýší o 100 metrů!

Všechny nížinné země budou pod vodou a na Slovensku bude také moře.

Věštili Ozonovo díru, která všechny upálí kosmickým zářením, pokud budeme freonovat.

Dnes si Ozonova díra dělá co se jí chce bez ohledu na boj s Ozonovo dírou, CO2, NO2, metanem...

Tleská se a jásá nad zvyšováním přeletů letadel nad světem i ČR i Alpama.

Místo ropovody a plynovody se vozí ropa a plyn gigantickými loděmi s gigantickou spotřebou paliva.

Zastavte ty lodě a ty letadla pro tury-isty a možná se zastaví i váš ledovec.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

chodil jsem do školy od roku 1970 do roku 1995, ale to o čem hovoříte, mi nejspíše nedopatřením uniklo.

Chtělo by to nějaký link na osvěžení paměti :-)

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

V sedmdesátých letech minulého století jsme v Československu ten internet ještě neměli.

Odebírali jsme denně Mladou frontu. V sobotu tatínek kupoval Svobodné slovo, Práci, Dikobraz  a někdy Lidové noviny. Bývaly už vyprodané. 

Nejradši jsem měl ten Dikobraz.

Link vám asi nenajdu. Konspirační teorie jsou vytrvale někým mazány. Už Egypťani vymazávali některé nápisy. Pak křesťané svaté háje a runové nápisy.  Po nich fašisti i bolševici. A pak někdo další....

Agara je starší jméno naší řeky, která protéká Egerlandem.

Všechny prameny a potoky v ní končí. Prakticky celý život piju její vodu. 

Gagarin sice v Karlových Varech byl, ale s naší řekou asi neměl nic společného. Kromě vřídla a Gagarinovy kolonády, jehož voda teče také do té Agary.

Ale Gagarin zní hrdě.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Miloši, pro vás byla novinka i turecká invaze na Kypr v roce 1974...

Ne všechno se v minulosti událo tak, aby vám nic "nedopatřením" neuniklo :-)...., ale asi těžko bude někdo kvůli tomu chtít vyhledávat, o čem nevíte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

vzpomínám si na jednu z uvedené doby, že ropa měla dojít kolem roku 2000

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

a nejen ropa, ale také uhlí a uran a ....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Neklesejme na mysli ona nám to vyčíslí.

https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/zeme-se-otepluje-podle-nove-studie-extremne-rychle-paradoxne-tomu-pomaha-snizovani-spalovani-uhli.ncr8hd9f

Z odkazu:

Z nových výzkumných dat vyplývá, že paradoxně snižování spalování uhlí a omezení znečišťujících částic v ovzduší přispívají k rychlejšímu oteplování planety. V důsledku nižšího množství znečišťujících částic je Země méně chráněna před plnou intenzitou slunečního záření, které způsobuje oteplování. Tento efekt zpomaluje růst teplot až o půl stupně Celsia.

 

Můj komentář:

Holt věda je věda. Pro vědu není nemožné dokázat, že spalování uhlí planetu otepluje, a současně nad jakoukoli pochybnost dokázat že spalování uhlí planetu ochlazuje.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Koukal jsem, že na Šumavě je zralej oves, kolem Varů dozrává žito a ječmen a úroda makovic taky vypadá nadějně. Řepka už je na většině polí fuč.

Zatím bez slepic