Kolik polehlých polí?

Autor

Přátelé moji, dnes vás chci poprosit o vyhlédnutí z okénka vašeho dopravního porstředku při jakékoliv cestě a to kdykoliv uvidíte nějaké pšeničné pole. Zajímá mě, jestli jsou i ve vašich končinách tak polehlé jako u nás.  Ono totiž pořád prší, docela fouká, sluníčko je letos vysloveně slabé (tedy alespoň na jižní moravě) a tak si skoro všechno lehlo. 

Pšeničné pole poznáte snadno. Klásky stojí i když jsou už zlatavé až suché. Některé odrůdy pšenice mají fousy podobně jako ječmeny, ale nejsou tak husté. Pole s ječmenem naopak vypadá ještě chvíli před uzráním jako plyšové. Ty vousy na něm vytváření krásný jemný reliéf, člověk má chuť zastavit a pohladit to jako kočku. Ovšem ve chvíli zralosti ječmen otočí klásek "hlavou dolů". 

Žito zůstává zelené i při sklizni. 

Staří zeměndělci říkávají, že z polehlého pole ještě nikdo nezchudl.  Polehlá stébla znamenají bohaté naducané zrno, velké těžké a žírné klasy ze kterých bude dobrá úroda... tedy pokud co nejdřív přestane pršet. Pokud pršet nepřestane, začne z těch polehlých klasů vyrůstat úroda nová. Přímo v klasech se mokré zrno naklíčí a bude po žížalkách. 

Velké těžké kombajny budou mít problém se svými velkými lištami to polehlé pole sklidit. Budou žrát naftu jako vždycky, ale hektary jako vždycky ubíhat nebudou. Letošní rok je rokem chudých malých zemědělců, kteří mají starý kombajn nikoliv s moderními mlátícími rotory, ale klasicky s vytřásadly.  Pěti či sedmimetrová lišta letos zachrání stovky a tisíce litrů nafty. Dvanáctimetrové lišty naopak vyrobí slušné ztráty. Možná i tak velké, že se hospodářský výsledek takového mladého moderního a dynamického podniku nebude lišit od loňského i předloňského sucha. 

Mimochodem.... zaznamenal jsem článek o tom, jak letos bude chudá úroda. Tvrdil to statistický úřad. Víte jak se tato statistika dělá? V květnu zavolají do vytipovaných podniků a zeptají se agronoma na očekávané výnosy. Agronom není hlupák... do žní daleko, nikdo neví, co  se ještě stane, nikdo neví, zda to nebude použito proti němu a tak si z prstu vycucá nějaké hausnumero a jen si ověří, že je podobné, ale nikoliv stejné, jako loni. Tolik ke statistice. 

To co zatím přijelo k nám na silo, je matroš non plus ultra a i když výnosy nebudou rekordní, protože jarní sucho nějaké ztráty udělalo, letos bude úroda pěkná. Všichni zemědělci letos budou mít slušný hospodářský výsledek. 

Všimněte si, vůbec nemluvím o řepce... je zakázáno ji desikovat (postříkat herbicidem, aby dozrála a zašla) a tak za letošního deště krásně podrůstá. Postačí ještě pár týdnů a znovu pokvete. Zemědělcům se opět nevyplatí a opat zůstane pod náklady na ejí vypěstování, což zase odradí mnoho pěstitelů a zřejmě už příští rok se řepka dostane na předrevoluční úroveň co do osetých ploch. Žádná výhra to ale nebude, protože není čím ji nahradit. Bude se pěstovat víc pšenice. Tu běžný laik vlastně ani nerozezná od ostatních plodin a tak to nikomu nebude vadit. 

Letos se také zřejmě podaří, aby běžná rostlina kukuřice vyvedla tři plně vyvinuté palice (klásky). To znamená, že podzimní výnos bude okolo patnácti tun na hektar v zrnu a šedesáti tun na hektar na siláž. Letos bychom uživili hódně moc kraviček. Tak moc, že bychom v nich mohli být soběstační... ale třicet let kapitaismu rozmlátilo většinu kravínů, takže z toho nebude nic. 

A poslední poznámka... jak vám chutná podražené maso? Ještě vám tu chuť zkazím víc... ve Vidlákově se končí s chovem vepřového, protože výkupní ceny klesají na naprosto uhozenou úroveň. Polský, německý a holadský dovoz už nabral dech. Mají tam obrovské přebytky a stát jim dotuje ceny. U nás je stát nedotuje a tak jen ve Vidlákově končí nejméně tisíc krmníků za které se nevezmou nová selata. Ale vám podraží... je třeba naplnit bankovní konta, dokud je ještě co rabovat. 

Počkejte v zimě... to budete koukat, že základem kapitalismu je levně koupit, draze prodat a pozdržet platby. Jestli jste si ještě nesehnali svého vidláka, tak máte nejvyšší čas. Za měsíc bude všechno sklizeno, zásoby nadělány a průměrný vidlák se bude těšit, jak mu budou Pražáci nosit zlaté řetízky, motorky Honda, hodinky Rolex, telefony iPhone a podobně, aby dostali kus žvance.

Omlouvám se za tu bohorovnost, ale už nevím, jak jinak bych slohotvornými prostředky vyjádřil, že vidím průser jak mraky a nejde o to, jestli pojedete na dovolenou nebo jestli si koupíte nové auto. Ale jestli budete mít v zimě vitamíny pro svoje děti.

Nejlepší investice  letošního léta je pořádný mrazák a nejlepší dovolená bude v listopadu, když navštívíte nějakého vidláka a naplníte si ten mrazák zabijačkou. Případně si pořiďte prase domů... Osmdesátikilového vepříka teď koupíte bez problémů za dva a půl tisíce a na vánoce z něj budete mít na zbytcích z kuchyně a bramborách dousetkilovou obludu, která vám umožní přežít i při fyzické práci. 

Já letos zvyšuju svojí kapacitu na dvojnásobek. Po žních bude všeho dost a v zimě míním zabíjet v podstatě každý víkend.  Potřebných bude víc než dost. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (52 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

"Včely mají rády řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda, byl jsem v Lysé nad Labem na výstavě."

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Čára Č. Budějovice - Humpolec - Brno - (Lednice, Vyškov) polehlé obilí spíš výjimečně.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Tak dejme tomu, že ty šmírácký drony můžou být i užitečný... Pěkný záběry. Na konci, kdyby za tím traktorem neletěl pták, bych řekl, že záběry jsou zrychlený.

Zatím bez slepic

Hele, to vypadá jako kukuřice?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ba ne, je to obilí.

Zatím bez slepic

Proč? Nemá to uměřenost, krásné a drahé stroje na jedno použití (sezónní), je to nutné? Velikášství nehodné naší malé nesoběstačné, nesamostatné, závislé zemičky. Kde jsou ti lidé co dříve obsluhovali menší levné stroje? Zbytečné se ptát.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

nejen prasata. Vidím to a) bledě, b) černě. Jedna z možností je správně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

vidím to hnědě

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

nebo si zajdu do hospy (bude méně lidí) a vidláky nechám číhat. I krize má své kouzlo. Lidi budou šetřit a já jim v tom pomůžu za slušnou cenu.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Městská lůza kůru hryze
Pepa vaří opasek.
Vážná je i televize
přestal tančit Pavlásek.

Ze sídliště v mrtvém tichu
divné zvuky v noci straší;
to tam lidem kručí v břichu
odlétají ptáci plaší.

V zemi krále Miroslava
kulakům se dobře daří:
je tu krize! sláva! sláva!
v kastrolu se škvarky škvaří.

V špajzu visí šrůtky špeku
právě zchladla prdelačka
mastné fleky na obleku.
Jejda, zas jde na mě sračka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Žádná polehlá pole v západních Čechách, ale to bude spíše tím, že obilí má nízké stonky. Co se týká potravin a podzimu, tak jistě podraží, ale nad úroveň západoněmeckých soudruhů se ceny nedostanou. Max. budou o 10% vyšší než někde v Norimberku kvůli dopravě. Skončí ale spousta malých koloniálů na vesnicích. Kdyby ceny rostly opravdu raketově, stát zavede přídělový systém. Pochybuji, že si sedláci vykompenzují ztráty předešlých let, společnost jim to nedovolí. Budoucím vítězem bude záhumenkář kovozemědělec. Ráno ve fabrice , odpoledne na políčku. Pár řádků brambor, zelenina, ovoce, možná slepice, králíci. Naše společnost už dávno není soběstačná, a pokud se někdo o soběstačnost snaží, zatrhne mu to. Pár takových exotických hospodářů ještě toleruje, ale při masovém rozšíření si najde způsob, jak je zdanit. Celý systém se sesype najednou jak v listopadu 1989. Dlouho nic a najednou konec.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

se

Průměrný počet slepic: 2 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten to bude vědět. Nemá někdo číslo?

:-)

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten to bude vědět. Nemá někdo číslo?

:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

U nás (trojúhelník mezi Brnem, Hustopečemi a Kyjovem) ....je polehlých tak maximálně cca 5% ...všechno obilí stojí. Dokonce i na "zkušebním pšeničném polygonu" společnosti Rostěnice a.s. (bývalá Oseva Slavkov) všech cca 15 druhů pšenice stojí jako vojsko.
Ještě si dovolím malou odbočku. Líbí se mi protierozní opatření , které Rostěnice na svých pozemcích dlouhodobě praktikují ... pásy plodin na jednom poli viz. https://youtu.be/UIMsFOnk7g4

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatím tady kraj Vysočiny,obilí je mírně polehlé,ale ještě přímo neleží na zemi,tak to půjde sklízet i větší lištou,pokud by to takto zůstalo.Zatím to vypadá,že se bude sklízet,tak za tři týdny.Jak bude vyšší výnos,můře být nižší výkupní cena.Jak dlouho budeme schopni lenošit,nestarat se o soběstačnost,spoléhat na dovoz,to při této krizi,hodně brzy ukáže.Ještě by to chtělo zjistit,jestli už takhle vysoko podražili chovatelé,nebo si mastí kapsu vychcánkové,doufám,že to někoho z min.zem. tkne a co nejrychleji se tím zaobírat.I když víme z Bruselu už vyhrožovali Slovensku,že se nesmí více samozásobovat v potravinách.
Proto doufám,že o tom odchodu z EU,bude brzo referendum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Dám do placu jeden příběh ze života. Pěstitel borůvek si pořídil hromady skleníků. Borůvky postupně dozrávají a musí se trhat ručně. Na práci bere kohokoliv, kdo má ruce, oči a rozezná odstíny modré barvy. Při zaměstnávání jednotlivých národností zaznamenal, že Ukrajinec sklidí za den tak 14 kg borůvek. Čech (nebo Moravan či Slezan) sklidí tak 7 kg a Rom jen 3 kg. Vietnamci o práci u něj nestáli. Taková smůla! Tolik pracovitých Romů v celé ČR, kteří by tak krásně pracovali nebýt rasismu majoritní společnosti, a on zrovna narazí na pomalejší Romy, kteří těm pracovitým kazí dobré jméno!

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Já přidám něco podobného o jahodách.
Kousek u Litomyšle má pole jahod,hodně spoléhal na samozběr,jenže deštivo,skoro nikdo nepřijel,tak prý zavoral.
V Polsku co máme známe,tak sklízeli v gumákách,normálně stála voda v řádcích.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je hodně polí na samosběr, ale málo zájemců. Lidé jsou dne suž líní i sbírat.
Přidám ještě jeden příběh. Hodně lidí mně občas říká, že by chtělo vánoční stromek. Odpovídám jim fajn, na podzim jeden den přijď sázet stromky a vyber si pak na Vánoce, jaký chceš. Ne, to se mně nehodí, atd. Tak až v zimě pojedu do lesa, pojeď se mnou, vyber si stromek, jaký chceš. Odpověď je a to mně jej radši přivez.
To zrovna, zničím malý stromek a pak se mu nebude líbit a stromek se vyhodí. Takže nic.
Ten sběr borůvek má normu 5-7 kg na hodinu, čísla byla hodinová, ne za den.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na to pole se musíte nějak dostat a to stojí peníze.

Pak s těma jahodama musíte něco udělat. Když milujete jahody, tak jich sníte třeba půl kila, možná kilo, za dva dny už je nemůžete ani vidět.

Pak můžete zbytek zpracovat. Vyrobit dřeň, jahodový knedlíky, marmelády, šťávy - ale zabijte tím víkend. Takže potřebujete velkej mražák, hrnec na zavařování, skladovací prostory. Když máte hodně prostoru a víc dětí tak to má ekonomicky smysl.

Jestli spotřebujete skleničku marmelády za 2 měsíce, dřeň a knedlíky nemáte kam dát, na chuť vám stačí dvakrát, třikrát jeden košíček, tak je to pro vás šíleně drahý.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

...kde udělali soudruzi ve statistice "chybu" (tzn. asi nějaká díra ve vykazování??).
- Agrárníci tvrdí, že jsme ve vepřovém soběstační z cca 36%:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/potravinova-sobestacnost-ceska-je-…
- roční produkce vepřového masa v ČR je 211 000 000 kg:
https://www.maso.cz/produkce-masa-v-cr-v-roce-2018/
- roční spotřeba vepřového masa jv ČR je 461 000 000 kg
https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2018
podle toho vychází naše soběstačnost na cca 45%.

Jinak je pěkně vidět z grafu dlouhodobé spotřeby masa (viz odkaz CZSO) jak drůběží postupně nahrazuje nejen hovězí, ale už i vepřové.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Odpovědí je sídlo společnosti. Podle něj asi určí, zda jde o domácí nebo zahraniční výrobu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud to chápu dobře ..... pokud je producent vepřového na území ČR zahraniční společnost je možné vykazovat vyprodukované maso jako dovoz .......je to skutečně možné? a kolik takových producentů může být?
Opačný problém, kdy dovezu vepřové, přebalím a označím jako domácí produkci by už neměl nějak výrazněji "fungovat"
http://www.ceske-veprove.cz/clanek-2015-04-01--nove-znaceni-masa-prehle…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Manipulací s kritérii statistiky se dají dělat různá kouzla s výsledkem celého zkoumání. Viz příklad z Francie z doby koronaviru, kdy Francie do zemřelých na koronavirus nepočítala některé skupiny úmrtí lidí.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No pokud měl v rozhovoru pán velkoprodejny Globus pravdu, tak po zmeněn zákona platí původ masa v celém řetězu, tedy pokud jsi pkoupil sele z němec a vykrmil u nás, porazil u nás, tak není české/moravské.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

report z každodenní 15km trasy:
- polehané obilí nespatřeno vůbec. Trochu polehlý hrách, kterého letos zaseli zřetelně hodně.
- mnohem více je tu letos zaseto ječmene. Cca polovina už sklizena, zbytek od pohledu taky dozrálý, zjevně čeká na sušší počasí.
- úbytek řepky bohužel nepotvrzuji, stále odhadem tak třetina plochy, stejně jako loni i předloni. Od pohledu již téměř zralá, rovnoměrně, žádné zelené prorosty.
- méně je tu od pohledu pšenice. Ze silnice nespatřena dokonce žádná, ale někde v povzdálí určitě nějaká bude. Ale je jí tu oproti loňsku zřetelně méně.
- kukuřice ani slunečnice nespatřeny.
- na největším (100+ha) poli u cesty je letos řepa (asi maj kvóty), hned vedle cca 30 ha máku. Ten kvete letos nějak nerovnoměrně, stále prosvítaj bílé kvítky, jsem zvědavej, jak to budou bez desikantů sklízet.
- loni bylo na spoustě menších polí z povzdáli vidět něco zajímavě fialovočerveného (ostropestřec? svazenka? nebo že by dokonce klasický jetel? z dálky bohužel nerozpoznám), letos jsem toto nespatřil vůbec.
- na jednom poli u silnice spatřeno něco jako skoro žito, ale spíš to bude asi tritikale, klasické žito jsem neviděl už léta. Bohužel mi autobus nezastaví, abych to prozkoumal :-).
resumé: je to tu skladbou plodin i počasím o hodně jiné než u Vidláka. Ale to bylo loni taky, i když placatá krajina je tu zdánlivě obdobná.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou jedině tam, kde byla deka nebo celta.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

baby boxů.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Před žací lištu se dávala zvedací udělátka, aby lišta sťala stéblo pěkně u země. A najíždělo se do polehlého pole pod správným úhlem.
Pro naše políčka pořád stačí SK4. I E512 je velký. Žádný zelený kombajn tu ani nevyjede a neotočí se.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

onehdy jste se tu předháněli ve velikosti kombajnů. Ládík to trefil. Lepší menší , sice zabere užší část =pole/lánu, a musí se víckrát obrátit. Ale je lehčí, snáze obsluhovatelné a pohyblivější. Ta velikost není zárukou rychlejšího nebo kvalitnějšího sklízení. Dtto s odvozem obilí naši předkové nebyli hloupí... a my nejsme až tak chytří... bohužel...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zima se prodírá svetrem,
obilí polehlo větrem.
Sedlák spíná ruce v klíně
klasy válejí se v hlíně
myši a hraboši hodují
jeleni už mají po ruji.
Nemáš sedláku dotace?
Tak to nemúžeš do práce
to člověk správně chápe.
Kurňa, už zase krápe.
Sedlák se škrábe za uchem:
přehnal ten boj se suchem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Firmu, která šije roušky, postihl koronavirus. Podnik na tři týdny zavře

8. července 2020 16:03, aktualizováno 16:25
Společnost DEVA z Frýdku-Místku, kde se objevil koronavirus, uzavře na tři týdny provoz. Nakaženo je tam nejmíň 17 lidí, informoval o tom primátor města Michal Pobucký. Firma patří k největším textilním výrobcům v republice, zaměřuje se na zásahové a ochranné oděvy a také roušky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/koronavirus-nakaza-covid-19-deva-fr…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Stačí se podívat na jejich "nabídku" volných míst.
Plat šičky - nástupní = "minimálka", po zaučení = 18 800.- Kč brutto.
Pro obsluhu střihací linky (musí umět s počítačem) - nástupák = "minimálka", po zaučení 18 000.- Kč brutto.
Kdo myslíte, že jim tam asi tak za takové "platy" pracuje? Češky to skoro jistě nejsou. Zato Ukrajinky, Moldavanky, Mongolky a pod. po takovém "platu" s chutí skočí. No, a pak si smlsne korunáč a spousta u nás již vymýcených nemůcek jako jsou záškrt, tubera, spalničky, černý kašel, parazitární onemocnění atd. Plus různé exotické nemoci, které se u nás běžně nevyskytují a nikdy nevyskytovaly.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Budete se možná velice divit, ale jako místní vám můžu potvrdit, že 90% zaměstnanců jsou místní. Žádné Mongolky, Moldavanky aj.
Podívejte se na vývěsky ÚP F.M. a s hrůzou zjistíte, že místní ženské rádiovky opravdu pracují ve firmách za minimálku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

prosím, vraťte se, chybíte tu. Dobře, že Vás Ladik!!! včera oslovil. Na většinu z nás se přece nezlobíte, ne?

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

jsem dnes rano zadne pole s obilim nepotkal.
Rano teplota 10C, rosa jak cyp a rajcata mi zacinaji chytat plisen.
Ja vul uveril kapitalisticke propagande, ze bude nejvetsi sucho za poslednich 500 let a tak jsem vysadit rajcata pod open air ( neco jako open space ale bez strechy )

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

natáhnout na open air plachty/třeba plastové , by do nich nepršelo

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by šema (neověřeno)

Trvalý odkaz

propagande o suchu nestihnul.
Ale divoka rajcata zatim odolavaji, takze nejaka uroda bude :-D

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

polehlá jen trochu řepka po deštích. U té úbytek ploch tak o 10% a některá pole připomínají spíš produkci vlčích máků mírně prorostlých řepkou :o))
Obilí stojí jak vojáci.
Nespatřena kukuřice, ani slunečnice a dokonce ani cukrovka - což mě překvapilo, bo loni obého byla spousta. A maloučko brambor.
Zahlédl jsem pár polí máku, políčko lnu a pak něco výrazně fialového (asi nějaká moderní obilovina).
Ječmen teprve začíná dozrávat, ale klasy už má naklopené ke straně (skoro všechny jedním směrem - asi se natáčí jako slunečnice?); tak snad dozraje vestoje.
Naprosté minimum pšenice a ovsa a žádné žito.

Zato citelně přibylo polí "osetých" přípojkami a příjezdovými cestami k pozemkům. Úroda dalších lepenkáčových satelitů bude skvělá :-(

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

je světlejší, než je uvedeno výše.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na západním, jihozápadním okraji Středních Čech a i od Příbrami na Šumavu je těch polehlých ploch obilovin velmi málo.

K hlášení přidávám Kechlibara - tentokrát vypracoval typologii služebníků jediného správného názoru.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/esej-anatomie-mazaci-kultu…

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Matně si pamatuju, že jedno období měl Bílý tesák rozpory s jednou smečkou.

Občas se na něj vrhla a dala mu co proto. On jim to oplácel v momentě, když nějakého z jejich členů někde potkal samotného.

Nemusíte hned pokousat každého piráta či poklekávací idotku, ale někdy i úšklebek řekne vše, natož slovíčko.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro Andeje - ano, včely mají rádi řepku. Kdo letos z jara neměl včely obložené řepkou, zaplakal nad výdělkem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Mají, je to pravda, byl jsem v Lysé nad Labem na výstavě."

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, ano.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Dodržujtě správnú českou gramatiku. Aby Vám tady referent rozuměl.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)