Kulminujeme

Autor
Štítky

Sice s týdenním zpožděním, ale zpomalování koronavirové epidemie se projevilo a včera se oficiální reprodukční číslo poprvé dostalo pod hodnutu jedna.  V Masterových grafech je ještě stále nad jedničkou, ale to je jen tím, že my ho počítáme z delšího časového intervalu. Nám se v něm ještě pořád projevuje efekt svátku 17. listopadu. Ale během dvou či tří dnů se pokles reprodukčního čísla objeví i v našich přepočtech. 

Master měl pravdu - nikde na světě víceméně nepřekročila epidemie týdenní počet nákaz tisíc lidí na sto tisíc obyvatel. A pokud ano, tak jen na chvíli a jednorázově. Pro naší zemi to představuje průměrně dvacet tisíc nákaz denně. K této hranici jsme se přiblížili, ale nepřekonali jsme jí. V minulém týdnu byl průměrný počet denních nákaz přes 19 tisíc a o týden dřív 18 tisíc. 

Nechci to tvrdit nijak jistě, ale zdá se, že epidemie při těchto nákazách naráží na svůj přirozený strop. Prostě nějakou dobu trvá, než se virus po nakažení namnoží a než se začne replikovat dostatečně, aby se člověk stal infekčním. Svou roli určitě hraje i počasí a také psychologický faktor, ale já v této chvíli míním operovat s tímto zjištěním. Minimálně do doby, než se ukáže jeho nesmyslnost. 

Pojďme si krátce zhodnotit, jak na tom aktuálně jsme. Normálně tento článek dávám na pátek, ale všichni novináři, doktoři i ministři budou dneska omílat právě tohle, takže se tomu pověnujeme také, abychom nebyli příliš pozadu. 

Při všech třech loňských vlnách jsme se dopracovali ve vrcholu epidemie k průměrným 12000 nákazám denně. To byla zpravidla ta chvíle, kdy zabral nařízený lockdown a čísla nákaz pak poměrně rychle spadly dolů. Vrchol epidemie se u nás udržel vždycky jen pár dní. Při podzimní vlně jsme v té nejhorší chvíli měli v nemocnicích 8100 lidí a na JIPkách  1150 lidí. V únorové vlně bylo nejvíce 9550 lidí v nemocnicích a na JIPkách jich bylo 2038.   

Letos, při průměrných číslech okolo devatenácti tisíc nákaz denně máme v nemocnicích 6800 pacientů a na JIPkách jich leží 1069. 

Loni ve vrcholech epidemie umíralo cca 250 lidí denně navíc. Letos bylo nejvyšší číslo 120 za den a teď v posledním týdnu je to lehce nad stovkou. 

Přátelé, koukáte se na realitu očkování, promoření a efektu lockdownů.

Kdyby se loni epidemie dostala k letošním číslům nákaz, tak to byl průser na entou. Babišova vláda sice reagovala chaoticky, reagovala pozdě, dělala u toho spoustu chyb jak v organizaci tak v komunikaci, ale i přesto to zabránilo nejhoršímu. Přirozeně se epidemie mohla ještě bez problémů zdvojnásobit. Já sám jsem loni před vánoci myslel, že jsme už dosáhli přirozených čísel nákaz a myslel jsem si, že se už bude projevovat efekt promoření. Tímto se omlouvám Jeníkovi Blatnému za svůj článek o tom, ať není blbej... Ať byl sůdruh ministěr Blatník jaký byl, zabránil nejhoršímu. 

Letos se dá říci, že díky efektu promořování a očkování máme čísla zhruba poloviční. Není to ale přesně tak - trošku víc to rozeberu. Denně se nakazí 2x tolik neočkovaných jak očkovaných. Ale v populaci 65+ se nakazí skoro třikrát tolik očkovaných jak neočkovaných. Do nemocnic se dostává 1,5x více neočkovaných jak očkovaných. Na JIPky se dostává 2x tolik neočkovaných jak očkovaných. Ovšem v populaci 65+ se na JIPky dostává jen o 10% méně očkovaných jak neočkovaných. Celkově pak umírá cca  1,5x více neočkovaných jak očkovaných. 

V minulých dvou týdnech zemřelo 567 očkovaných a 800 neočkovaných. Když jsme loni měli v nemocnicích podobný počet pacientů jako letos, umíralo jich 160 denně. Teď jich umírá opět cca 1,5x méně. 

Víceméně ve všech parametrech dosahujeme cca 1,5 - 2 krát lepších hodnot než loni. Nejlépe to vychází pro poměr nakažených a hospitalizovaných. V poměru hospitalizovaných ku těžkým případům už je to horší a vlastně nejméně příznivě vychází poměr hospitalizovaných ku mrtvým. 

Člověk nemusí být zrovna génius, aby viděl, že nejlépe vakcína chrání před nákazou. O něco hůře chrání před hospitalizací, ale pokud už to do nemocnice člověk dotáhne, jeho šance se začínají podobat těm loňským. 

A reinfekcí je pořád naprosté minimum, takže nejlépe vás před smrtí ochrání prodělání covidu. Tedy pokud vás nesejme hned napoprvé. 

Tak, teď když vidíme celkem zřetelně, jak na tom jsme a vidíme také, co očkování umí a co neumí, tak můžeme začít s nějakou mírou reality hodnotit i riziko očkování látkou, která za sebou nemá deset let testování. 

Pamatujete si - dělala to nejvíc televize Nova - jak udělali reportáž ohledně nového nadějného léku - tu na rakovinu, tu na meningitidu, tu na jiné choroby? Vždycky pak mluvili o tom, že lék se na trhu objeví za deset až patnáct let, protože musí projít důkladným testováním. Lék bude určitě drahý. Jednak kvůli výzkumu a jednak kvůli té strašně dlouhé lhůtě hromadě požadavků. Prostě to testování zpravidla bývá ještě mnohem dražší než vlastní vývoj léčiva a proto to trvá a  proto to pak stojí ty nekřesťanské prachy.

Těchto reportáží jsem viděl desítky ba možná stovky. Všichni jsme je viděli. Všichni jsme si mnohokrát poslechli či přečetli, proč jsou léky drahé a proč trvá tak dlouho, než se dostanou k pacientům. A teď najednou tohle všechno padlo. Najednou je očkování hotové v řádu měsíců, je také rychle schválené, výrobci se vyvázali z odpovědnosti a potentáti se diví, že to riziko leckdo nechce přijmout.  Já se tedy nedivím a to mám pro vědu pochopení a sám jsem se bez problémů naočkovat nechal. 

Navíc je velký rozdíl, jestli se po vás chce jednorázová účast v bitvě, kdy sice přijmete nějaké riziko, ale na konci bude vítězství a pak dlouhý mír, nebo pokud takové riziko máte přijímat opakovaně. Za první světové války byl velký rozdíl vyběhnout do šturmu v bitvě na Marně a nebo vybíhat do šturmu pravidelně u Verdunu. Je velký rozdíl se nechat jednorázově ďobnout a nebo co půl roku pokoušet osud stále dokolečka. 

Dám jeden osobní příklad. Můj strýc je o deset let starší než můj otec a také moje sestřenice je o deset let starší než já. Teď byla na třetí posilovací dávce očkování, bo není žádná antiwaxerka, žije v Německu a tam se doktorům věří. Měla po tomto očkování tak ošklivou reakci, že se můj osmdesátiletý strýc teď rozhoduje, jestli vůbec na tu třetí dávku půjde. Přitom předchozí dvě dávky prodělala bez reakce a strýc také. Těchto příběhů v mém okolí podezřele přibývá. 

Je to podobné, jako když v roce 2019 covid začal a dělaly se lockdowny aniž by kdokoliv viděl nějakého covid mrtvého. Těch případů bylo pár a bylo velmi snadné tvrdit, že žádný covid neexistuje. Pak už teda existoval, ale nezabíjel, pak  uplynula minulá zima a těch příběhů o covidu bylo tolik, že dneska se už člověk ztrapní, pokud začne tvrdit, že na JIPkách ležel kompars a covid je jen mediální výmysl. 

Podobné to začíná být s očkováním. Pět milionů lidí se běželo naočkovat a kdyby na JIPkách leželi výhradně neočkovaní a jen velmi výjimečně nějaký očkovaný osmdesátník s cukrovkou, tak se nemusely dělat žádné podpůrné přesvědčovací akce. Ale když na tři  tisíce mrtvých máte 1000 očkovaných a 2000 neočkovaných a vaši velitelé říkají, že bude nutné tu bitvu zopakovat a pak stále dokolečka, tak se vám do toho moc nechce. Do toho přibývá příběhů z okolí o tom, jak ten či onen reagoval na třetí dávku poněkud ošklivě... Těch případů musí být už docela dost, když je začínám běžně slýchat. Když vám už běžně říkají, že ani třetí dávka to defintivně nevyřeší, tak je jasné, že to nevyřeší ani ta čtvrtá ani pátá. 

Loni Putin slavnostně vyhlašoval práci na vakcíně MIR, která zajistí dlouhodobou mnohaletou účinnost. Teď je ticho po pěšině. Zřejmě narazilli na problémy, které nejsou schopní jen tak vyřešit. 

Můj bratr má takovou teorii, že riziko je v tom samotném spike proteinu. A to jak u koroňáku, tak u vakcíny. Vysvětlovalo by to spoustu věcí, proč mohou ochořet i očkovaní, proč někdo má prudkou reakci a proč jiný nemá. Určitě bude záležet i na spoustě dalších faktorů, ale je dost možné, že nezáleží jen na tom, jestli koroňáka dostanete, ale také kdy ho dostanete. A záleží i na tom, kdy dostanete očkování. Když se vám to zrovna blbě trefí, tak na to tělo zareaguje dost bouřlivě a zle. Je to v této chvíli jen teorie, ale budeme se jí dále zabývat. 

Každopádně - kdybychom byli naočkovaní všichni, zřejmě bychom měli hodnoty hospitalizovaných a mrtvých poloviční než máme teď.  Pokud by všem dosud neočkovaným vakcinace 100% zabrala, tak bychom ty hodnoty měli třetinové. Ale to se samozřejmě nestane, to už víme, takže se dá čekat, že i z těch nově očkovaných by to někteří dotáhli až na krchov. Měli bychom teď v nemocnicích cca 3 - 4 tisíce covidových očkovaných pacientů, na JIPkách bychom měli cca 500 intubovaných očkovaných pacientů a denně by nám umíralo 50 očkovaných pacientů s covidem nebo na covid.

Svým způsobem se to nijak dramaticky neliší od současných čísel. I v dnešní situaci epidemii trvalo více než tři týdny než se zdvojnásobila a posledních čtrnáct dní je nárůst vysloveně lineární. Moje apokalyptická tabulka bude stále častěji říkat, že soudný den nepřijde. 

Dovolil bych si proto říkat to, co jsem říkal už zjara - že každý je svého štěstí strůjcem. Vakcína sráží riziko covidu z 2% smrtnosti na cca 0,5%.  Ale i neočkovaný třicátník má menší riziko než očkovaný šedesátník. U těch starších to smrtnost sráží o dost méně. Covid je schopen se ve společnosti udržet i kdyby byli všichni očkovaní - například to slavné Portugalsko, které nám dávali za vzor, jak tam lidi krásně a spokojeně věří vládě a nechali se takřka všichni naočkovat, tak tam teď už také lockdownují. 

Pokud je člověk starší a lpí na životě, ať se naočkuje. Ale ať si od toho neslibuje tečku. Riziko mu sice kleslo, ale stejně může onemocnět a může ho to zabít.  Kdybych já byl premiérem, nechal bych stavět velký děkovný pomník všem očkovaným důchodcům, kteří přijali riziko a pro své potomky právě dělají největší zdravotnickou studii v této republice a každý očkovaný, kdo na covid zemřel, by tam měl mít vyryté jméno. Právě tito lidé nám za pár let ukáží, jak moc je vakcína bezpečná. 

Kdo se naočkovat nechce, tak prostě nechce. Pomáhá svým rychlým roznášením viru přirozenému promoření, které v těchto dnech jede a jede. Podle současných zkušeností tito promoření lidé už k hospitalizacím prakticky nepřispějí. Zároveň současná úroveň ochrany sice zařídila ještě pěkné postrašení doktorů, ale už nemá sílu nemocnice přehltit tím šíleným zrychlujícím se tempem pacientů. 

Loni platilo, že jste si na covidovém oddělení objednali léky a zajistili pracovníky, ale než vám léky přišly, už těch pacientů bylo dvojnásobně víc. Udělali jste plán směn na týden, ale na konci týdne už jste potřebovali dvakrát tolik ošetřovatelů. Pokud to letos bude přibývat po těch cca 150ti pacientech denně, tak se dá plánovat i improvizovat ještě hodně dlouho a troufám si tvrdit, že ani dvacet tisíc pacientů v nemocnicích by ještě nebylo likvidační množství. 

Samozřejmě nám do toho ještě nějaká mutace může hodit vidle, ale ten Omikron to asi nebude. I kdyby se ukázaly pravdivými všechny jeho špatné vlastnosti, k nám už přijde zřejmě pozdě. 

Aniž by to někdo plánoval, vlastně jsme to u nás udělali celkem dobře. V loňském roce jsme nedopustili zahlcení nemocnic. Sice to stálo hrozné prachy, ale všichni okolo se zadlužili podobně. Zároveň jsme se loni ale promořili asi nejvíc na světě. Letos jsme nedopustili zahlcení nemocnic pomocí očkování a díky tomu se nemusíme znovu tolik zadlužit. Ale zároveň se stále velmi velmi rychle promořujeme. Obešlo se to i bez lockdownů. 

Všichni okolo nás dopadnou stejně. Všichni budou mít svojí porci mrtvých.  Jen budou muset více očkovat, více přeočkovávat a jejich opatření budou trvat déle. I přes Fajzry, důvěry či nedůvěry, přes vědu i šarlatánství, nakonec prostě covid projde všude celou společností. I přes očkování si sebou vezme většinu těch, co by si vzal i bez očkování a každý rok se v nemocnicích otevřou covidová oddělení. Ale už to bude zvládnutelné. 

A jak začnou počty pacientů klesat, o to rychleji poklesnou i kecy o povinném očkování, poklesne naléhavost lidem něco vnucovat a tak. Současná opatření proti neočkovaným ještě zůstanou přes zimu zachována, ale značně stoupne ryk hospodských, že bez neočkovaných nemají tržby. Opatření se budou stále méně dodržovat i kontrolovat. Přeju nám všem, aby se to za pár dní hezky projevilo, aby počet nákaz hezky poklesl a abychom mohli za pár týdnů s uspokojením konstatovat, že jsme promoření. 

Ne, nevěřte mi. Ověřujte si všechno sami, ale můj dojem je tento. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (117 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 1.6 (38 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

stejně, jako se straší děti Mikulášem. A kam se člověk hne, tam slyší buzerantské kecy o vakcinaci, která neřeší vůbec nic.
Proč neřeší vůbec nic?
Protože Vidlák s masterem prozatím neudělali statistiku, kolik z těžkých pacošů - až mrtvých pacošů bylo tlustých s problematickou funkcí jater, ledvin a slinivky. Kolik pacošů mělo srdeční nedostatečnost, takže byli zavodnění a po ulehnutí měli plíce zmáčknuté vnitřní vodou, z čehož vznikají takřka neléčitelné zápaly plic. Kolik pacošů mělo svraštělé plicní vaky, protože sportovali naposledy na základní škole.

Průměrný počet slepic: 4.4 (69 hlasů)

blbej, jak tři dni starý policajt.
Jak velmi správně napsal Vidlák - kdyby mělo jít o jednorázový píchanec, prosím, můžu o tom uvažovat.
Pokud se mám nechat opíchávat co čtvrt roku mrna-sračkou, aby si soudruzi vydělali ještě lépe, díky moc, ale tolik povinných mrna-dobrot si opravdu nezasloužím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (72 hlasů)

to je panečku argument...

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)

Myslíte argument typu "buzerantské kecy"?

Průměrný počet slepic: 2.4 (17 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Češi zásadně neposlouchají nařízení, nejen vládní. Začíná to na obecní úrovni, viz. třeba obcházení zákazu konání vánočních trhů, pokračuje přes nedodržování dopravních předpisů, zákazy vstupu do chráněných přírodních lokalit, doporučení nevstupovat do míst s výskytem lavin, až po nedodržování antikovidových opatření, těch jednoduchých, 100% ověřených, jakými je mytí rukou, používání dezinfekce a respirátorů.

A výsledkem jsou mnohem vyšší počty zemřelých a vyšší ekonomické škody v tom slavném Česku. Prostě Češi.

Vždy jsem sledoval názory literárních kritiků na psychologii Švejka, modelu české národní povahy . Prý byl
A/ Blb.
B/ Vyčůránek. který si dělal ze systému prču.

Nakonec si myslím, že Švejk splňoval jak A, tak B dohromady. Prototyp Čecha.

Naštěstí už je stále víc zemí, které se se Švejky nemazlí, povinně očkují a hrdobce trestají drastickými finančními pokutami.
Konečně došlo na slova Laca Mlynáře, malý dvůr a dlouhý bič na zmrdy.

Průměrný počet slepic: 1.9 (92 hlasů)

No pořád ještě můžou švejkové poučovat celou galaxii o tom, jaká má bejt ta správná demokracie, ne?

Průměrný počet slepic: 2.3 (35 hlasů)

Konečně že ses k tomu přihlásil, sám, bez nátlaku...i když já s tím nesouhlasím, já si myslím, že ses jen posral strachy. A potřebuješ, ať se strachy spolu s tebou poserou i jiní - např. neočkovaní.

Hezký popůlnoční čas...nebo jak se vy fašouni a donašeči dneska zdravíte....

Průměrný počet slepic: 4 (64 hlasů)

nedodržujou samotní policajti, ba dokonce ani jejich ministr.
Se mi líbí idiot, který mě - Čecha školí o dodržování všech předpisů bez výjimky a v Čechistánu jsou první, kteří je nedodržují, zahraniční zaměstnavatelé.
Děkuji za příkladnou lekci té jedině správné dodržovací demokracie.
Až mi stát nebude cpát pod nos papír zvaný "Informovaný souhlas" a nebude se mě pokoušet zabít pumpováním mRNA hoven bez zjištění množství mých protilátek, můžem dát řeč.

Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

A proč by to dělali, když nadřízení nedodržují nic? Ryba smrdí od hlavy, ne od ocasu jak brečí Šedivý...

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

Pana Targusi, žena měla vysoké protilátky a její kolegyně ještě o hodně vyšší, obě covid dostaly. Protože moje žena není lakomá a vždy se se mnou spravedlivě rozdělí, mám jej malým zpožděním také.
Aby to bylo ještě veselejší, žena byla předtím na třetí dávce a druhý den jí nebylo dobře. Pochopitelně jsme to přičetli reakci na očkování, ale když se to nezlepšilo ani třetí den, šla na testy, už AG jí vyšel pozitivně, a PCR také. Já měl AG negativni, ale PCR už ne a dobře mě není, ale naštěstí zase žádná divočina.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

když je pro někoho Šedivý tou nepostradatelnou a neoddiskutovatelnou autoritou, pak to jó, to přes ten Lacův dlouhý bič a dvůr nejede holt vlak!

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už nemá co říct.

Průměrný počet slepic: 3.8 (32 hlasů)

Genosse Mlynar si počká, až něco zase řekne Hořejší, a pak to bude věrně papouškovat. A přidá něco o plnění rozkazů, bez čehož nelze dospět ke Slávě Vítězství.

Čistokrevný Árijec, nordický typ.

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)

K prohlášením profesora Hořejšího bych byl poněkud skeptický. Kolem roku 2015 podepisoval halasně nějakou petici za přijímání migrantů. Dnes stejně halasně horuje za povinné očkování. Pokud si někdo myslí, že se prof. Hořejší mýlil u migrantů, je taková možnost omylu i u očkování. Sice jde o dvě rozdílné oblasti, ale ukazují, jak lehkovážně dotyčný člověk nakládá s dopady jeho názorů na společnost. Takže lidé, přemýšlejte kriticky i o názorech expertů!

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

kolik se nám "expertů" na kde co vyrojilo. To ke asi ten moderní češtin - co zná jen "experty" specialisty a podobnou sebranku. Já jak vidím tohleto slovní spojení nečtu. protože když se kouknu na wiki na jejich profesní minulost je to bída a "uprtení" jak říkával.....

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

ten "jenom" vždy lže a podvádí za účelem vlastního prospěchu a získání vlivu, peněz a moci.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Ale Šedivý musí říci celou pravdu ne vybrat pouze části co se mu líbí a pak omlouvat svoji neschpnost ;)

V ČR se poslouchají jenom "nadřízení", kteří mají tah na branku a hlavně budí respekt i znalostma a schopnostma, což bohužel v dnešní době chybí 2/3 vedoucích pracovníků a pak jim zbývá brečet jak brečí Šedivý...

Šedivý by si měl uvědomit co dělal Baťa nebo i Čuba, povyšoval stylem, že pokud se dostali na pozici kterou tak-tak zvládali, tak ponížili jejich pozici a nechali na místě, kde zvládali hodně dobře... Jinak řečeno, vždy se povyšovali lidé co měli schiopnosti takové, že mohli nahradit své nadřízené, nikdy ty co je nemohli ohrozit.

A výsledkem bylo, že nemuseli brečet jako Šedivý, který se tímto ukázal, jako neschopný sráč, který místo ukázání na skutečnou chybu kope jako klasický manažer "já za nic nemůžu, to všichni okolo mě jsou neschopní a dělají vše proto, abych nesplnil úkol"....
Tímto prohlášením u mě osobně padl na uplakánka, který ukázalk, že nedosáhl své pozice protože schopnosti, ale protože neohrožoval své nadřízené :(

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

prvním vstupem za potvrzení toho, co jsem napsal. Etalonem češství je Švejk. Švejk byl vyčůraný a zároveň blbý.

A ještě dotaz na Targuse.
Targusi, Vás beru za odborníka na oblast točvolantství. Prosím o Váš názor z běžného silničního provozu. Jakou známku (stejně jako ve škole 1 - 5) byste dal českým řidičům?

Průměrný počet slepic: 2.6 (24 hlasů)

To jsem nepotvrdil/nenapsal, takže platí "ty si myslíš, že můj to potvrzuje"...
Navíc si myslím, že Švejk byl všechno, jenom ne blbec ;)

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Ladíku, a nesoudí tu defakto každý ty druhé? Asi ne, u nich jde přece jen o názor, zatímco u Laca jde o soud. Laca nikdo opravdu nesoudí?

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

kterými slovy jsem Laca soudil a odsoudil?
Pokud ne, paušálně jste tady odsoudil všechny ostatní vy sám. A pochopitelně jste je také urazil.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Targusi jistě. Ano vyslovil jsem nějaký soud. Ale právě o to jde. Kdy jde, podle koho a o jaký soud. Je to velice obdobné jako v otázce kdo, kdy a podle koho se dopustil urážky oponenta. Tou první větou jsem měl na mysli to, že tu tedy pak téměř každý soudí ty druhé ve zcela obecné rovině. Ergo kladívko ten můj „soud“ se netýkal vůbec oponentů reagujících na Laca, a tedy ani na Vás. Reagoval jsem na Ladíka. Jeden je debil pro jiný názor, jiný blbec, jiný má potřebu sdělit, že ho serete (ani neví proč), atd,, atd.
Zkuste se někdy zeptat jak to ten druhý myslí a také nesoudit na první dobrou, když už jsme v těch detailech a požadavcích dokonalosti u těch druhých stran vyjadřování. Takto lze vytýkat přece cokoli komukoli na cokoli a „soudit“. Holt jste jinak pochopil, než bylo míněno. Nejsme nikdo dokonalý ani na příjmu ani ve vysílání.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě snad Targusi z otázky Laca opravdu nikdo nesoudí? Vám opravdu plyne, že mám na mysli každého?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

právo zmrda, právo pijavice třesoucí se strachy že přijde o cizí krev a tvářící se přitom jako transfuze.

Kdo je horší a útočnější? Laco nebo Scalop? Koho Vidlák toleruje? Co je Vidlák?

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

Scaloope, laco diskutuje, ty jenom rypákuješ ajko 8 letý děcko a bohužel i obsahově jako to dítě ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já, já, já budu rozhodovat o tom, koho uznám za vhodného respektovat.

Podle mých zkušeností z před důchodové praxe je 95% rozhodnutí řídících pracovníků rutinní záležitostí, kterou lze automatizovat. Pouze 5% vyžaduje nějaký tvůrčí přístup.
Přesně takto postupoval při čtvrtletních hodnocení také Čuba a jeho vedení. Vlastně jim stačila primitivní excelová tabulka o pěti řádcích. Fór byl, že tímto systémem byli podřízení vedoucí pracovníci nuceni k tvůrčímu řešení problému a vysoké intenzitě práce bez zásahu nadřízených. Vedoucí manažeři jen udělali součet v excelu. Z principu pak Švejk vydržel v takovém systému asi tak jako tank na bojišti, t.j. 3 minuty.

Hlavním důvodem, proč v české společnosti Švejci jen masově prosperují, je Havlem zavedená liberální demokracie.
Když uviděl Čuba, že ve Slušovicích začala platit družstevní demokracie, rychle z JZD AK odešel a ten díky havloidům, jako byl Devátý rychle zkrachoval.

Průměrný počet slepic: 2.9 (18 hlasů)

Proč tak složitě? Češi jsou prostě většinově Švejci, kdežto vy jste ztělesněním poručíka Duba. - Dá rozum, že si nemůžete s takovým národem notovat. Dobře jim radím, odstěhujou se do Němec, ještě udělají kariéru!

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Při sezení na latríně.
(filmová verze)
Hornický synek Luther zas prý při sezení na latríně vynalezl lutheránství.
Latrína zdá se být osudovým místem. Kdoví odkud sem i tam píše Lacso.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

A víš co slovo respektovat znamená? Nezaměňuješ za "musíš poslouchat"?
Co říká slovník?
Slovo: respektovat ------- Význam: mít k něčemu respekt

Takže musíme dál hledat:
Slovo: respekt ----------- Význam: vážnost, úcta

Mám otázku, Laco, fakt chceš tvrdit, že úctu a vážnost získává člověk tím , že byl zvolen, tím, že mu byla přidělena pozice ve firmě? To myslíš fakt vážně?

A 95 procent rozhodnutí řidících pracovníků jsou "rutinní záležitosti"? Ano s tím mohu souhlasit, ale jaksi to dokazuje, že je to "vedoucí pracovník" co je neschopný, tyto činnosti má dělat podřízený na který je deleguje, když to neudělá není vedoucí co bude mít někdy úctu, ale neschopný vedoucí ;) Ale zde dělám výjimku, když je to "rodinný příslušník v rodinné firmě", tam pak dobrý nadřízený podobných "prasátek na výkrmu" (čest výjimkám) musí těmto prasátkům dát vedoucí pozuici a musí je hlavně zavalit rutinní činností co nejde podělat a hlavně jde napravit jejich podřízenýma ;)

Ale ano, souhlasím stačí tabulka a stačí malá, když je tam co v ní má být a ten kdo je interpretuje, je vedoucí a ne "vedoucí" ;) Dám ti reálný příklad, předal jsem vedoucímu tabulku, odmítnuta "tam jsou moc krásná dada, tomu nevěřím(no věřil, ale nechtěl je...), s tím nemůžu do němec", tak šel za jíným, ten mu dal "správnou tabulku" sice za 3/4 roku ostuda, že tam dal některá data 2x, ale předtím mohl v říši referovat "toto je dnes a cíl si dáváme zlepšit se na toto" :D
Takže jsme zase zpět, tabulka je super, ale když je debil vedoucí, tak tabulka bude obsahovat hovadinu ;)

A na vedoucí pozici nejsi proto aby "jsi udělal součet v excelu", toto je práce zaměstnace, pokud to dělá manažer, tak tím jenom dokazuješ, že není vedoucí, ale prasátko na výkrmu co tam nemá co dělat ;) Manažer má Laco dostat tabulku a na základě dat rozhodnout co se má dělat, fakt nemá vytvářet tabulky nebo reporty v SAP apod., jeslti si toto myslíš, pak nevím co říci na tvoji praxi...

Důvodem že švejci prosperují je právě to, že u nás drtivá vedoucích, jsou lidi co dělají na co nemají, takže musí švejkovat, aby se tam udrželi... Chyba není v lidech dole, chyba je vždy v řídícím patře ;)
Když vedoucí nechá na pozici člověka "co jenom obkecává ala švejk", tak není chyba v tom člověku,a le v tom šéfovy...

A dám ti jiný příklad rozdílu "němec vs čech/morava", tam když přijedeš do továrny a pak jdeš z ředitelem výroby po hale a najednou ředitel uvidí soustružníka co jenom stojí "a dloube se v nose", tak v německu si zavolá mistra a ten dostane pojed a je bez prémií, že nenaplánoval práci na celou pracovní dobu a nehlídá to, v české republice, naopak spolu s mistrem jebou soustružníka a hrozí výpovědí ;)

Nu DEvátý se chnil, že na příkaz HAvla ty Slušovice rozjebal, i říkal myslím že na to musel použít 3-4 (pokud si pamatuju dobře) miliardy v tehdejší hodnotě ;) Navíc mu Klasus změnil "zákon o družtevniství", takže neměl ani podle čeho tam dál "podnikat/řídit" ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

...cestu k "prosperitě " (ovšemže plus, respektive minus, externality...a také výchozí pozice...to je jasné). S omezenou rolí zahraničního kapitálu, tedy jakousi " národní" cestu. Kdy nebylo nutné rozbíjet a pak pracně stavět (ovšem již v postavení neokolonialním) , nýbrž šlo skutečně restrukturalizovat.
Taková cesta ale byla nepřípustná.
Ostatně i AB parazitoval na té cestě rozbíječské. Úspěšně. Z hlediska svých apod. zájmů.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Švejk dodržoval předpisy.
Havlovi hulibrkové, líbodémo, kavárníci, prostě zmrdi ty předpisy vytvářejí a násilím protlačují.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

že by za Čuby už měli EXCEL?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Wondalak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ale otázka nezněla tabulkový kalkulátor, ale excel ;) Nikde v tom odkazu, MS Excel program nevidím, jsme slepý nebo tam není, protože v té době neexistoval, tedy ignorant ten člověk není, ale ty jo?

Zatím bez slepic

je s námi od roku 1985, kdy MS vydal jeho první verzi pro Mac; první verzí pro windows pak byl od roku 1987 Excel 2.0. V době, kdy ve Slušovicích začali lepit první IBM PC kompatibilní počítače, byl excel sice prudká novinka, nicméně na světě už byl.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by oh (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže omluva, že nebyl ;),

ale otázka trvá, kde je v tom textu, ze na systemu "ten nas system" slusovickych pocitacu byl Excel?
Jsem ty odkazy prosel, a nikde jsem to tam nevidel, takze me reknes ty, kde to tam najdu?

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Wondalak (neověřeno)

Trvalý odkaz

No tak, příteli Wondalaku, nechytejte hned diskutující za slovo. Jistě to nebyl Excel, ale nějaký jiný tabulkový kalkulátor. V roce 1990 jsem po konkursu nastoupil jako vedoucí do jednoho podniku a byl tam JEDEN počítač a na něm byl myslím Lotus 1-2-3. Opravdu stačilo dát potřebná data zakázek do tabulky a rázem se řada věcí výrazně zlepšila (kontrola termínů, odpovědnosti atp.). Pro mne to ovšem znamenalo strávit dost času v práci, protože jsem se nejdřív musel naučit s programem pracovat a pak do něj data "nasypat". Z předchozího vedení to nikdo neuměl (nechtěl?) udělat. Protože Slušovice v té době již dávno měly počítače, tak nějaký takový spreadsheet jistě měly k dispozici.
----
Málokdo ví, že nadporučík Lukáš po skončení války pracoval jako kartograf ve Vojenském zeměpisném ústavu. Když jsem to zjistil, pochopil jsem, proč je ve Švejkovi npor. Lukáš tak zoufalý, když při zkoušce posuzuje špatně zakreslené umístění zákopů. Mnohem menší sranda, než jaká byla ve Švejkovi, byla s npor. Lukášem za okupace a po ní. Podplukovník Josef Vlastník ve svých vzpomínkách říká, že "npor. Karel Lukáš byl sudetský Němec, plně zapojený do nacistické sítě; jeho sestra byla manželkou největšího vraha Židů - Eichmanna, kterému on, Lukas jako Čech Lukáš zaměstnaný u nějakého odboru našeho ministerstva vnitra, obstaral nutné doklady jako falsifikáty, aby mohl utéci za hranice. Tam dlouho žil v klidu, než ho izraelská tajná služba dopravila v pytli do Izraele k potrestání." Televize NOVA prý o činnosti npor. Lukáše natočila kdysi šot pořadu "Z očí do očí"

Zatím bez slepic

In reply to by Pepánek (neověřeno)

Trvalý odkaz

nekdy v polovine devadesátých vysel v nejakem casopise, snad Bit, nebo tak nějak program Instacal. Dodnes mam disketu schovanou a ten program jsem dlouho pouzival v mezinárodní (americké) firmě. Pak jsme ve firmě přešli na Quatro Pro.
Kdo vás to jeste pamatuje?
Dostal jsem jakousi cenu v soutěži tabulkových kalkulátorů, Lotus123. Dodnes mám doma instalační diskety.
Excel v té době byla sračka. Vystridal jsem Qpro verzi 4, 5, 6 a šestku jsem vymazal doma až předloni, bo to není už s ničím kompatibilní

Zatím bez slepic

Laco - naprostý souhlas. Pět pštrosů.

Průměrný počet slepic: 3.2 (22 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

písku, anebo v prdeli?
A v čí prdeli?
V Lacově?
Ve vaší?
Ve vlastní?
Povídejte!
Přehánějte!

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je dobře, že scallopa mažete. Já také nechci číst o tom, že máme ve více mrtvých, delší lockdowny a větší ekonomický propad než Německo.

Já chci číst o tom, že covid zvládáme lépe než všichni ostatní!!

Průměrný počet slepic: 2.9 (26 hlasů)

Ale scaloope, když píšeš, tak si nech poradit od někoho kdo pouzije mozek ;)

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

součást hygieny.
Když se ti pes vysere na zápraží, tak to taky uklidíš, ne?

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Škebloň si do toho sedne a lebedí si v tom, a možná myslí, že když on, tak i ostatní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak má být.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já vím, že to není k tématu, ale rád bych věděl co pozorujete vy. Mám ve svém bydlišti výhled do ,,atria" mezi blokem domů. Vloni jsem nestačil kupovat vločky a další krmení pro ptáčky. Letos sedím za oknem a nevidím ani zobáček. Byli tu kosáci, drozdi, vrabci, sýkorky, hrdličky, holubi, sojky a další. Nestačil jsem kupovat krmení. A letos hodím hrstě krmení a leží tam dva dny. Myslím, že ho nakonec sežerou potkani. Kam se poděli ptáčkové ? Vytrávily je chemtreilsem nebo co ? Je to smutnej pohled......

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)