Malá volební předpovídačka

Autor
Štítky

Do voleb je vlastně nedaleko. Co nevidět skončí prázdniny a pak budeme pravidelně a velmi intenzívně oblažováni naší politickou scénou. Letošní volební kampaň bude relativně krátká a tak bych si myslel, že bude o to zlověstnější. Všechny PR týmy mají nabito, volební strategie jsou vypilovány, prachy přetekly reklamním agenturám, spojenci i nepřátelé jsou označeni a co nevidět to vypukne. Nechtěl bych přijít s křížkem po funuse, opět slyším trávu růst a kdybych se náhodou trefil, tak bych chtěl, aby to vypadalo ne že hádám, ale že mám talent... Nechtěl bych v tom zůstat sám a po vzoru Vlkovy Kosy bych rád v komentářích udělal malý průzkum vás čtenářů, jak to vidíte vy. 

Já mám optimistickou, realistickou a pesimistickou variantu. Všechny tři mají společného to, že vlastně vůbec nejde ani o voliče ani o volební programy a tentokrát nově nejde ani o předvolební sliby. Ostatně podívejte se do Francie... můžete si zvolit jakéhokoliv prezidenta zachránce, osvoboditele, dokonalého, skvělého, neokoukaného a nového, stejně vždycky vyhrají bankéři a nadnárodní korporace. Nevidím důvod, proč by to tady mělo být jiné. Vláda vzešlá z voleb může mít sice silný mandát, ale ruce má v reálpolitice svázány pořád stejně. Pořád budeme na stejném místě v Evropě,pořád nás bude obklopovat EU, pořád bude naše hospodářství ovládat Německo a na úřadu vlády si ani neutřou zadek, aniž by to neschválil Berlín. Polsko bude pořád nacionální, tradičně protiruské a domluví se s kýmkoliv, když to pro něj bude výhodné. Slovensko má možná Fica, ale ten hraje také trochu jinou hru než pomáhat Čehunům. Maďarsko má na svých mapách pěkný kus Slovenska i Chorvatska a nemá zájem o pevný střed Evropy. Rakousko nemá rádo Temelín a to je prozatím pořád ještě důležitější politický impuls než migranti. 

Takže, když to všechno půjde hladce, tak nám volby vyhraje Andrej Babiš, ale nevyhraje svými třiceti procenty, bude to méně. I kdyby řídil stát desetkrát jako firmu, doba stran, které dostaly třetinu všech hlasů je podle mě definitivně pryč. Společnost se dostává do pěkného průseru, různé třídy mají různé zájmy, které jsou stále více protichůdné. Ani Andrej nebude schopen naslibovat všem. Naštval si drobné živnostníky pomocí EET, zpřísnil kontroly, vůbec začal to celé dělat jinak a tak bych si myslel, že se leckdo z podnikatelíčků vrátí do staré dobré ODS, která vždycky chtěla jen jejich hlas a odírala raději důchodce a zaměstnance. 

Druhá bude ČSSD někde okolo patnácti procenty. Po volbách už nebude nutné dělat ramena a hrdiny, dojde na nějaký nový lánský puč a "očištěné nové vedení" udělá naprosto v klidu koalu s ANO a pojede se vesele dál černým močálem okolo bílých skal.

Pokud ANO uspěje o něco hůře, přiberou do koalice znovu Bělobrádka a nezmění se vlastně vůbec nic. Jen Andrej bude mít víc ministrů a bude premiérem. ostatní strany utřou hubu, komunisti s úlevou že nemusejí nic dělat a ostatní se vztekem. Starostové odtáhnou na smetiště dějin, spolu s nimi půjde i TOPka a novým Enfant Terrible se stane Tomio Okamura, který bude hrát roli nového Miroslava Sládka a postupně přebere od komunistů roli univerzálního viníka za všechny nezdary.  

I když to tak nevypadá, vlastně je to ta optimistická varianta. Andrej by totiž musel začít opravdu vládnout a to i se vší odpovědností a ve shodě s Janem Kellerem bych se moc těšil na to, jak bude vzdorovat Dojčlandu v otázce přijímání migrantů a nepřijímání Eura.  Nejspíš tady za jeho vlády budeme mít obojí. Migranty i Euro. 

Realistická varianta počítá s tím, že na Babiše je nachystána ještě celá řada zajímavých odposlechů a videí. Julius Šuman bude určitě dobře zásobený přímou linkou z ministerstva vnitra, Poslanecká sněmovna vydá Babiše i Faltýnka trestnímu stíhání, oběma bude sděleno obvinění a pak se to potáhne podobně jako s Rathem... tedy odnikud nikam. Andrej si dodělá kampaň, dopadne někde okolo dvaceti procent a všichni se krásně sejdou ve velké koalici bez Babiše i Komunistů. Velké vyšetřování upadne v zapomnění, nebo se najde nějaký právník z Ćapího hnízda, který to vezme na sebe, udělá se ty, ty, ty a vládnout nám bude Fiala s Chovancem. Možná by takový menší Babišův propad pomohl přežít TOPce a tak se potkáme s Kalouskem ještě jedno období. Andrej bude hřímat z opozice, co udělala tato vláda, to bude zrušeno, přestaneme zlobit Berlín, Miloš Zeman to bude mít jako prezident poněkud těžší a za čtyři roky bude všechno úplně jinak. 

Tuto variantu považuji za realistickou, protože v téhle zemi jsou v podstatě všichni úplatní a zbabělí a nikdo si doopravdy na Babiše ani nikoho jiného netroufne. Bude se jen dělat bububu, kouřová clona, uniknou zase nějaká kompra a odskáče to jen volič. Ale ten je už dávno zvyklý... nepovažuje tento stát za svůj, nemíní se chovat ušlechtile a zachraňovat to co jiní rozkrádají a přidá se k hyenám na mrtvole. Ostatně u nás si člověk vždycky musí poradit sám a kdo si chce hrát na hrdinu, ten je vlastně blb. 

V té pesimistické variantě budeme na Babiše ještě s nostalgií vzpomínat. Není totiž vyloučeno, že oproti všem zvyklostem je někde soudce, který je ochoten Babišovi a Faltýnkovi podepsat vazbu. V té chvíli bych si na ANO nevsadil ani korunu. Celé hnutí je stranou jednoho muže a pokud bude sedět celé vedení,které dělá všechna rozhodnutí a které jediné všichni poslechnou, tak to prostě půjde do kopru. Možná těm ostatním bude nastrašeno a za měsíc mohou všichni poslanci za ANO nervózně vyprávět na všechny strany že se svým šéfem nemají nic společného. 

Ať už bude za podobnou akcí stát Chovanec či jiný politik, nebo projednou jen policie a státní zastupitelství bez politického krytí nevěřím, že by rozpad ANO pomohl tradičním stranám. Jen by chvíli před volbami měnilo preference nevídané množství voličů. To se může stát cokoliv. Jeden malý atentátek na Hradčanech nebo na Václaváku... nebo větší atentát v Bruselu či Berlíně... nebo v Paříži. Tomio Okamura si určitě pro podobné situace už piluje projevy. Mohlo by se klidně stát, že celý balík pro ANO dostane on. Ba dokonce dostane ještě víc než by kdy dostal Andrej. Mohli bychom mít svého vlastního Macrona, který finálním drajvem převálcuje všechno a všechny. 

A Okamura, to je řízek... Já se s ním osobně potkal a nestojím o to, aby tady vládl čemukoliv jinému než své straničce. Pokud by to takhle dopadlo, budu na Babiše v dobrém vzpomínat... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Rád bych se dověděl více, než že je Okamura řízek. Zkuste popsat to, co se bude dít v pesimistické variantě. Díky.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také bych se přidal s popisem osobního setkání a dojmů z Okamury.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

I já se připojuji k výše uvedeným petentům s co nejuctivější prosbou.

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi dávno, to může být tak osm až deset let jsem se zúčastnil pořadu Den D. Měl jsem možnost si pokecat se dvěma současnými politiky zároveň - S Ivanem Pilným a Tomiem Okamurou. Televize náš rozhovor zkrátila do třiceti sekund a ještě sestříhala tak, aby bylo nějaké drámo. Ale ve skutečnosti jsme spolu mluvili skoro dvě hodiny. Zatímco Pilný byl profesionál, který rozumí penězům, Okamura byl nepříjemný hajzlík první kategorie. Záměrně mi pořád podsouval něco, co jsem neřekl, tu a tam měnil stanovisko a s chutí překrucoval všechno co zaznělo. Až ho nakonec sám Pilný okřiknul. Ne, nebylo to nic divokého, celou dobu jsme všichni mluvili seriózně, obchodně, věcně a tedy pro diváka nudně a v odborných termínech.
Ale odnesl jsem si z toho dojem, že s Okamurou nepracovat, nekamarádit, nedělat s ním byznys ani kdyby šlo jen o párky v rohlíku. Přišel mi, jako kdyby si z obou národů českého i japonského vzal zrovna tu horší půlku. Nedá se mu věřit a nemyslím si, že by něco dělal pro náš národ. Ten je mu ukradený. Dělá to pro sebe a nikdy neuvěřím, že to s námi myslí dobře. Pilný (který je také docela břitva a žralok) mi vedle něj přišel jako milý strýček.

Můj táta o něm říká, že je to Tomio Fukušima a můj táta je na odhad lidí naprostý machr... :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přeci jen se Tomiovi věřit dá, i kdyby jen to, že mu jde o moc a jeho samého.

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedna věc je, jak dopadnou volby v ČR.
Druhá věc je, jak dopadnou volby v sousedství v době, kdy v ČR bude po volbách.
Třetí věc je, jaká bude konstelace hvězd na mezinárodním poli v nejvyšším patře - tam to prozatím nevypadá nic moc.
Pak může být dobrý i hajzlík, který nedrží slovo ani náhodou. A právě proto, že ho ani nenapadne dodržovat.

Řečnická otázka: fakt si myslíte, že když si vytírali, vytírají a budou vytírat smlouvami naši "spojenci", mysleli, myslí a budou myslet na svůj národ a svou zemi?
Aneb fakt máte pocit, že US prezidenti za - dejme tomu - posledních 50 let jednali a jednají pro blaho obyčejných lidí USA?
Opravdu máte představu, že Tante Angela pozvala hnědáky do Německé unie pro blaho německého lidu?
A tak můžem jít dozadu stovky mil, vlastně stovky let. Jediná změna, která stojí za zaznamenání, je ta, že kdysi byly spojeny výrobní prostředky s půdou - územím, což dnes odpadlo. Jinak se nezměnilo vůbec nic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A k Babišovi premiérem, mám dojem, že není tak blbý, aby to místo vzal a zůstane "pouze" ministrem. Vedle v Polsku se krásně veřejně ukazuje, že "premiérská" pozice je hodně přeceňovaná a většinou o to místo stojí pouze diletanti řízení někým z pozadí co má skutečnou moc. A Babiš nevypadá na člověka jeko je Sobotaka, Bělobrádek, Kalousek Fiala jim podobní, kteří v tomto fleku vídí "super završení kariéry", Babiš, když už dělá dlouhodobé projekty ;)

Zatím bez slepic

Myslíte, že by ANO nemělo premiéra? Andrej Babiš by je mohl nechat koaličním partnerům, kteří by se o premiérské křeslo poprali. A. Babiš by si ponechal funkci prvního místopředsedy. Koaliční partneři by museli handlovat mezi sebou, kdo bude premiérem a kdo druhým místopředsedou. Tím by se veškeré pnutí odehrávalo mezi dvěma koaličními partnery a ANO by bylo v roli moudrého rozhodčího. Chytrý tah.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to myslel, že by ANO premiéra mělo, ale seděl by jenom jako Kačinský v parlamentu...
Ale dnes sem četl zprávy, že Babiš chce být premiérem, takže se omlouvám za šoatný odhad, on se nepoučil s chyb předchozích premiérů a je "chytrej jako oni"...

Ale ve výsledku jsem myslel přesně co píšete vy, on by byl arbiter mimo (i když by fakticky vládl) a vše špatné by pak přeci neudělall on a to dobré by donutil své ministri udělat on... :D
S tímto společným závěrem, tedy že "on by byl mimo a byl by ten moudrej bokem" jako hodně chytrým tahem se shodneme, tedy pokud nemá něco jiného v klobouku...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolim si len jednu drobnost
nie Čehunům
sle Čehuňúm
:-D
Poprosim nabuduce nekomolit hanlive oznacenia cechov v slovencine :-D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud Babiš vyhraje volby, bude sestavovat vládu. Třeba z basy, dodávám já. A já se těším, naše demokracie si to zaslouží.

Zatím bez slepic

Ještě může zasáhnout Miloš Zeman. Stále je prezidentem a klidně může A. Babišovi hodně pomoci se zastavením trestního stíhání, aby neovlivňovalo volby. Ale na to je ještě čas.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S tím Babišem bude ještě problém. Pokud jsme četli dobře mezi řádky justiční zločineckého uskupení, pak státní prokurátor se sdělením obvinění nesouhlasil. Pokud jej Babiš dostane, bezesporu si podá ihned stížnost, kterému patrně prokurátor vyhoví. No, a v ten okamžik přijde to správně ublíženectví a hra na politické city voličů. Problém může nastat zdržením vydání, kdy čas jde proti Babišovi.
Má neradostná věštba je: Babiš, Okamura, Luxovi hadoví pohrobci. Co horšího si můžeme přát. Snad jen ODS, ČSSD a znovuobživlí Komanči.

Zatím bez slepic

čeho konkrétního se bojíte od "znovuobživlých Komančů" a proč myslíte, že jsou (či budou) znovuobživlí?
Děkuji a přeji hezký den.

Zatím bez slepic

Tak, no, zeptat se můžete, to jistě, leč v odpovědi bych vás asi mohl poslal do prdele a to jistě, ale opravdu jistě nechcete. Takže, použijte rozum. Pokud jej nemáte, těžko jinak a víc radit.

Zatím bez slepic

Aha, takže k věci vůbec nic a zbytek vyvážíme vulgarizmem adekvátního kalibru. Spěte dál.
Ale kdybyste se nějakým omylem vzbudil, dnes o vám podobných píše docela čtivě Leo K. na Kose.

Zatím bez slepic

Drahý Targus, pokud si myslíte, že jsem nositelem té jedné takové té všeobecné pravdy, pak nějak nevím co si o vás myslet. Sdělil jsem svůj názor a postoj jenž je pro mne tou nejpravdivější pravdou ze všech pravd co na světě existuje, ALE opakuji pro mne. Neprosazuji jej, dokonce nikomu nevnucuji. Pokud má někdo blbou, ale opravdu blbou, navíc provokativní otázku, je přímo povinností odpovědět stejně blbě a přidat i nějaký bonus navíc. Splnil jsem svoji vlasteneckou povinnost: blbosti čelit zase jen blbostí. Nebo si snad myslíte, že pokud bych odpověděl nějak smysluplně, že by se s tím tazatel spokojil. Tuto sortu mám dokonale zmáklou a dá se s ní bojovat jen stejnou zbraní.

Zatím bez slepic

Pokud se naivně domníváte, že jste nositelem jediné generální pravdy sám pro sebe a ještě si navíc musíte vypomáhat vulgarizmy, pak je mi vás doopravdy líto. Zkuste si požádat o důchod, pokud jej ještě nemáte. Posudkový lékař vám jistě vyhoví.

Zatím bez slepic

Drahý Targus, jsem potěšen vaší radou. Mám však takový drobný, zato neodbytný pocit, že mne sice slušně, leč i tak posíláte do pr.....

Zatím bez slepic

posílám vás tam, kde bych i já rád jednou skončil. Leč nebude mi přáno, protože nemarodím na hlavu a ztráta hybnosti končetin se v Čechistánu za handicap nepovažuje.
Ale se schízou pořídíte plný invaliďák vcelku komfortně.

Zatím bez slepic

Omlouvám se, jetli vám otázka přišla provokativní, ale opravdu mě zajímají argumenty, když se v dnešní době straší komunistama. Nicméně pozitivní je, že vím, že nemáte zájem diískutovat a obhajovat svá stanoviska argumenty (což nemusíte, ale k tomu diskuze je), ale jde Vám spíše o to, aby jste byl virtuální diskusní vítěz nad blbci tohoto světa.
Tak hezký den. J.

Zatím bez slepic

vždyť má pravdu.

fajn by bylo, kdyby se věštec rozepsal o svém 'proč', na druhou stranu ale - proč by to dělal.

Zatím bez slepic

Třeba proto, že se zde scházejí lidé, kteří chtějí diskutovat, tříbit si myšlenky nebo pochytit nějaké jiné. Zcela určitě je téma komunistů, komunismu v mnoha ohledech pro diskuzi téma mnohovrstvené a zajímavé. Ovšem nikdo Vás nenutí o tom diskutovat, to zcela určitě dělat nemusíte ani Vy, ani věštec.
Hezký den.

Zatím bez slepic

Nejsou to rozhodně moji favorité voleb, ale myslím, že už je na čase, aby si ve vládě také nadělali svoje skandály a ušpinili se. Možná to bude největší překvapení těchto voleb, že se do vlády společně s ANO, ČSSD, a Okamurou dostanou také komunisté. A to překvapení pak bude, že se ale VŮBEC NIC nestane. Jen co nechápu je, jak v této straně ještě někdo dneska může být a proč. Tuto stranu vnímám jako směsici idealistické intelektuální levice neschopné praktického fungování na jedné straně s příměsí stalinistických gerontů toužící pomstít se těm úspěšnějším za listopad.Nicméně mi vadí, že když už teda nebyli zakázáni jakožto strana propagující ideologii likvidující demokracii, tak že jsou neustále vyšachováváni z podílu na moci a tím je vlastně demokracie u nás trvale pošlapávána. A tak vlastně signatáři "S komunisty se nemluví" a podobných aktivit pošlapávají demokracii u nás a vedou nas někam k majdanové politice na ukrajinu. Již dávno jsem říkal, že aby se vztahy u nás znormálnily, musí nejen vymřít všichni předlistopadoví bývalí komunisti, ale i všichni ti jimi ublížení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...nebude nic. Žádná změna. Jestli si pár individuí vymění křesla, to jsou jen kosmetické úpravy. Jestli bude mít premiéra ANO nebo ČSSD, to je nepodstatný detail. Pro nějakou zásadní změnu kurzu prostě není nalosováno. Bude to ANO + ČSSD + KDU ve vládě, ODS, KSČ a pokud se jó zadaří, tak TOPka v opozici, Okamura někde na hraně 5% a SZ, STAN a další na smetišti. Ne, z toho se nedá udělat nic, než co tu bylo a je...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě bych tipoval, že Piráti se dostanou do parlamentu. Do vlády asi ne, ale pro řadu mladých, kteří visí na internetu (a necítí se být milionáři v dočasných nesnázích, aby volili TOPku) to bude jediná morálně přijatelná volba. V racionalizaci státní správy by mohli mít průnik s ANO a ve snaze zabrzdit zvyšující se všeobecné sledování a zakazování všeho, by mohli udělat hodně prospěšného. I když nejspíš budou zašlapáni v prach, jako veverky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na změnu zaděláno není. Nejsou lidi.
ANO? bez Babiše pouze "0". A to ještě nebezpečná. Nezapomínejme, že v ANO jsou Zlatuškové, Stopničtí, Teličkové, Jourové aj. Představte si, že by to ANO vyhrálo, Babišovi se cokoli stalo (zavřený, umřel, násilně umřel, zlikvidován stranickým pučem). Co by z ANO pod vedením výše jmenovaných a jim podobných bylo?

ČSSD? Strana marionet. Personálně vykastrovaná, obětovala politiky, kteří mohli přinést změnu a tím i záchranu, upřednostnila negaci změny. Instalovala při ministerstvu Úřad pro zkoumání pravdy. Směrem k lidu hlásá stop migrantům, směrem k Berlínu a Bruselu "nějak to uděláme", ale provalilo se. Lidi jim tohle s největší pravděpodobností spočítají. Škoda sociálního programu, do kterého se snaží zabalit své hate frí, kliniky, vítače a Jandu.

KSČM? Sociálně demokratický program podle blížící se mému gustu. Jen není nějak znát, jestli ho vlastně chtějí prosadit. Jsou tak pohodlně zabrdložení, že mi připadá, že se změny bojí.

ODS? Jak napsal Vidlák, znovu se staví coby ochránci podnikatelů a živnostníků proti zločinnému státu, který začal Babišem vybírat daně. To jim přinese nějaké body, platit daně bolí. Daleko lepší bylo daně nevybírat a sáhlo dlouze se přít o jejich výši.

TOP? Jsou strana odevřených vítačů a to jim body nepřinese. Karel už je za zenitem a Kalousek netáhne. Nicméně chytí něco z těch 15% od skalních kavárnovoličů, budou se o to ale muset podělit se Zelenými a i Piráty.

Lidovci? Sympatický prorodinný program i sociální přístup. Odmítání rodiny typu táta a táta. Pak tam ale mají Hermana, muchlují se s Posletm přednášejí zdravice na sjezdech Landsmanschaftu, s Gabalem hlásají nerozbornost s Evropskými hodnotami a "Drang nach ost".

STAN? Nevím, co bych si od nich měl slibovat, ale jestliže blaženě kopulovali s TOP.... Lidé to také neví a tak si myslím, že z tohodle mraku nezaprší.

OKAMŮRA? Sympatický program přímé demokracie. Hlasitě, myslím že upřímně, protimigrační. Ostře protibruselský. Veze se na náladě značné části lidí. Všichni v Bruselu pracují na tom, aby měl co nejlepší volební výsledek. Tak například dnes, jak EK zatočila již napodruhé rázně s vysavači s vysokým příkonem. Jen tak dál soudruzi. Okamůra vám tleská.

Můj typ?

ANO - 25%
ČSSD - 15%
KSČM - 15%
ODS - 12%
TOP - 5%
OKAMŮRA - 10-15% (pokud se podaří zničit Babiše, tak 15-20% na úkor ČSSD - lidi už jsou docela nasraný, a tak budou do kopat s rozběhem).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Připouštím, že můj typ je trochu pod vlivem pořekadla "přání je otcem myšlenky":

ANO - 30% + (to ovšem za předpokladu, že se Babiš voleb dožije... jinak bude všechno jinak)
KSČM - 14%
OKAMŮRA - 12%
ODS - 12%
ČSSD - 11%
KDU-ČSL - 6%
TOP09 - 5%

No a kdyby to takhle dopadlo a já bych si mohla sestavit vládu, tak bych

- do vedení vlády dala Babiše (a je jedno, jestli byvládu vedl z pozice premiera nebo znovu z pozice ministra financí)
- no a přidala bych Babišovi do vlády
- - 2 kusy z KSČM: třeba Leo Luzar + Zdeněk Ondráček (místo Chovance :-))))
- - 1 kus z SPD: a sice Mgr. Jiří Kobza, který kandiduje za SPD jako jednička v Praze (velmi dobrý kandidát na ministra zahraničních věcí ... přečtěte si jeho CV: http://www.spocechy.cz/spo-kandidati/jiri-kobza). Okamura se do vlády nehodí. Sice je srdcař, ale není diplomat a dělal by ve vládě bordel.
- - 1 kus z KDU-ČSL: Jiří Čunek (ten dokonce spolupráci s Babišem chce a ti dva by se hravě domluvili)

Dobrá, dobrá... pro ty, kteří můj předchozí odstavec přežili, napíšu ještě zdůvodnění, proč bych to takhle chtěla:

Víte, já si myslím, že nastal čas, aby se KSČM přestalo jen tvářit rozumně ve sněmovně a aby pěkně naklusalo do vlády a převzalo konečně také za něco odpovědnost.
Totéž si myslím o SPD. Pokud nebudou mít zastoupení ve vládě, nebudou "u toho"a nebudou se snažit to své prosadit, budou i ty jejich nejkrásnější řeči na nic.

Kupodivu si myslím, že Babiš by se dokázal jak KSČM, tak s Okamurou domluvit. Problém ale je, že Okamura se zatím nedokáže domluvit vůbec s nikým (viz dnešní článek na PL: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ted-se-ANO-predvedlo-Oka….
Jenže politika je umění možného. To velmi dobře pochopil Babiš a proto mohl také postupně realizovat to, co chtěl on.

Každopádně, já za sebe nechci, aby naši vládu řídil nějaký umělohmotný politik, který za svůj život nedělal nic jiného než seděl v politickém skleníku a žvanil. Chci tam Babiše jako zkušeného podnikatele, který už ukázal, že je dobrým manažerem a vede celý stát k prosperitě. To, že si po cestě nahrabou i jeho firmy, je mi úplně šumák, nejsem závistivá. Mimochodem, já jsem to tvrdila už tak před 10 roky, že stát se má řídit jako firma a myslím, že mi tu myšlenku Babiš pak někde v diskuzi odkoukal :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také se vystavím riziku chybného odhadu a tipnu si výsledky voleb:

ANO 25%
ČSSD 12%
ODS 10%
TOP09 6%
KSČM 11%
SPD 4%
KDU-ČSL 7%
Zelení 2%
Piráti 4%
Svobodní 1%
Realisté 4%
STAN 3-4%
Zbylé strany nebo neplatné hlasy 10%

Odhad z platných hlasů voličů, kteří přijdou k volbám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přestože se nikdy netrefím, tak si taky tipnu, abych mohl říkat, já to říkal :-)

ANO 23%
ČSSD 11%
ODS 8%
TOP09 5%
KSČM 10%
SPD 7%
KDU-ČSL 6%
Zelení 2%
Piráti 4%
Svobodní 1%
Realisté 2%
STAN 4%

Hezký den

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tuny špíny jsou teprve nachystány. Babišových 33% je silně nadsazeno. Proč ? Bude nutný důkaz, že se hon povedl a musí být z čeho ubírat, aby sestupná tendence dostala patřičný spád. Podobně to platí o Okamurových 4 - 6 %. K těm je nutné připočítat asi 10 %. Podle čeho tak soudím ? Není možné, aby na internetových portálech diskutovali jen Okamurovi příznivci a tam s ním sympatizuje nadpoloviční většina. Komunisté získali minule 15 %, nic špatného, ani dobrého po celé období neprovedli, a tak je potřeba odpočítat jen přirozenou odúmrť. Výsledky ODS a TOP záleží na tom, jak se médiím podaří odclonit jejich minulé zásluhy o rozkvět země. Zejména období Kalouskova hospodaření, a to zas není tak dávno. Zkusím jen tak od pasu :
Babiš - 22%
KSČM - 14 %
SPD - 14 %
ODS - 12 %
Realisté - 10 %
ČSSD - 8 %
Lidovci - 6 %
Výrazně nad 5 % už nikdo další
Lidovci - 6 %

Zatím bez slepic

Realisté budou patrně bez kampaně, v médiích taky nebudou, moc konfliktní a skandální taky nejsou, a přesto 10%? To bych snad i začal věřit v lepší zítřky politiky!

Zatím bez slepic

To představují Robejšek a Realisté. Vymezuje se proti přístupům, které jsou hodnoceno zdravým rozumem již neudržitelné. Robejšek se také svého času šmajchloval s Klvaňou. To je docela odpornej týpek.

To je předzvěst lepších zítřkům politiky?

Zatím bez slepic

A jen podle Klvani usuzujete na "neoliberální politiku"? Robejšek je konstantně poměrně konzervativní a tak se jeví i realisté. Takže buďto léta hrozně lže, nebo nevím...

Zatím bez slepic

neusuzuji na neoliberalizmus. Klvaňa je pěvec neocon, pravdyalásky, vítačů a radarů. To je podle mého ještě o řád větší prasečina. Jak už jsem podotkl, Robejšek celkem fundovaně napadá naprosto neudržitelné praktiky panující v EU a potažmo i u náshttp://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-natlak-preziraveho-macrona-d5l-… . Zde musí dojít ke změně, je to zákonité, pak budou na forhontě Robejšek a podobní. V těchto volbách to ještě nebude, ale boží mlýny melou... Nic to nemění na tom, že je i on vyznává neoliberální doktrínu a i po změně k žádné podstatné změně nedojde. Jen se asi trochu vyčistí vzduch.

Zatím bez slepic

"Realisté budou patrně bez kampaně", no, možná se nějak ztopoří, leč v každém případě bez jakékoli osobnosti, což je nakonec bolest všech stran krom jedné, tudíž Realisty historie nějak zaznamená a to bude snad asi vše. Škoda, že je Robejšek již letitý, jinak si mohl do svého CV udělat pořádný zářez ve své politologické kariéře. Navíc je zajímavé, že ti nejlepší politologové (Fiala) to umí tak nějak teoreticky naprosto perfektně a detailně a jak dojde na realitu, dochází jim onen politologický drajv.

Zatím bez slepic

Realisté jsou zatím bez kazu. Pokud bych byl pravicový volič a měl bych rozhodnout mezi Machem a Robejškem, vybral bych si Robejška.

Zatím bez slepic

nebudu tuto volbu řešit. I když, co jsem četl, oba mají proti zavedeným stranám, co se hlásí k pravici, "realističtější" mluvené a psané výstupy.

Opakuji znovu, jedná se o od obou pouze o neoliberální koncept v jiném balení.

Na levici bohužel není nabídka lepší.

Zatím bez slepic

U Svobodných vyhráli libertariáni nad konzervativci, které vypudili (Kuras atp.), což byl začátek jejich konce. Šanci měli, nevyužili ji, raději se rozložili. Víc jak procento je u voleb už nečeká.

Zatím bez slepic

Za Realisty teď kandiduje Alexander Tomský, což je dost silný kalibr.
Ten kdyby se dostal do parlamentu a spolu s ním i další takoví autentičtí lidé, třeba šéf Pirátů Ivan Bartoš, tak by se záznamy ze sněmovny mohly stát zajímavým televizním pořadem. :-)

Zatím bez slepic