Návrh na změnu ústavy

Autor
Štítky

Milí zákonodárci 

když teď máme tu okurkovou sezónu a ani teroristi nedodávají materiál pro nové články, obracím se na vás s návrhem změny ústavy. Už jste si tu pár podobných změn udělali, dlouho jste to promýšleli a pak jste toho zpravidla litovali.  Například jste si zařídili přímou volbu prezidenta a národ jaksi nerespektoval vaše doporučení a zvolil si koho chtěl. Navíc to vypadá, že nebude respektovat vaše doporučení ani teď. Vymysleli jste si i hromadu dalších zákonů, jako že Babiš nesmí nic vlastnit,když je ministr, ale taky se to nějak nepovedlo, protože vlk se nažral a koza zůstala celá a v Agrofertu se nepohnula ani myš. Vzhledem k tomu, jak vám to zákonodárství pěkně jde a jak máte na svých kontech v posledních dvaceti letech jen úspěchy a připravujete nám skvělou budoucnost, snad bych mohl po Vidlácku mít také jeden návrh. 

Požaduji, aby se  parlamentní volby konaly ve dvouletých intervalech. Tento požadavek ospravedlňuji následujícími důvody:

1. Za posledních 25 let jsme měli 13 vlád. Z toho jen dvě vládly celé funkční období. Všechny ostatní měly svůj poločas rozpadu mnohem rychlejší. Volby za stejnou dobu proběhly devětkrát. Když se to tak vezme, tak dvouleté období mnohem lépe odpovídá realitě střídání moci. Schopnost politiků se domluvit funguje jen těsně po volbách, kdy jsou všichni natěšení na plná koryta. První podrazy nastávají tak do roka a po dvou letech už se ani koaliční partneři nemohou ani cítit. 

2. Za čtvrt století se ani jedné vládě nebo parlamentu nepodařilo udělat nic, co by chvíli přežilo. Neexistuje žádná střednědobá ani dlouhodobá vize fungování čehokoliv. Uznávám, že jsme národ improvizátorů a umíme se v rychle měnícím světě slušně přizpůsobovat, ale nějaké přemýšlení o budoucnosti se tu nikdy nepovedlo. Možná bychom se na to už mohli vykašlat a rovnou počítat s tím, že žádné vize nebudou a budeme se dál jen přebarvovat podle situace okolo. Můžeme v tom pokračovat, akorát se tomu nebude říkat předčasné volby. 

3.  Důchody se budou valorizovat každé dva roky, stejně tak se každé dva roky bude muset přidat rodinám s dětmi, protože před volbami se musí slibovat a nesmějí se dělat nepopulární opatření. Zároveň si každý rozmyslí dělat nějaké S karty nebo dávat příliš moci exekutorům, protože dva roky jsou dost krátká doba, aby si to voliči pamatovali. 

4. Za dva roky se průměrný ministr ve svém úřadě tak sotva rozkouká a je celkem slušná šance, že nestihne navázat tolik korupčních nitek. A  protože se ministři budou častěji střídat, bude veškerý lobbing mnohem dražší a v lecjakých případech se vůbec nevyplatí.  

5. Každá vláda bude mít prakticky pořád před volbami a nebude moci tolik slibovat Merkelové, jak tady udělá ordnung a jak budeme pěkně poslouchat s migračními kvótami a jak rychle přijmeme euro. Vnucovat nám samozřejmě v Bruselu budou něco pořád, ale u nás nebude nikdo, kdo by to stihnul zrealizovat nebo podepsat. 

6. Když budou volby dvakrát častěji, nebudou mít strany tolik peněz na kampaň a to dokonce ani Babiš nevydrží dlouho. Budou se muset mnohem víc prezentovat svojí dosavadní prací, dělat cílenější a levnější kampaně a kolem dálnic bude mnohem méně bilboardů s politickými ksichty. 

7. Nemá smysl brát ohledy na budoucnost, protože stejně jsme všichni zadlužení a tak jako tak jednoho dne zkrachujeme. Nic na tom nezměnil ani Kalousek, ani Nečas, ani Paroubek, ani Sobotka. A pokud na tom něco změní Babiš, tak ho lidi budou volit i bez kampaně klidně každý rok. Pokud bude stejný jako ti ostatní, nestihne za dva roky nadělat tolik škody. 

Pokud byste byli ochotni se tímto Vidláckým návrhem zabývat, co takhle volit i prezidenta každý rok? Bude se to střídat, za pár let nás ty volby přestanou bavit a každému bude úplně jedno, kdo tam je. Dostane se na Horáčka, Hilšera, Drahoše a všechny ostatní ambiciózní magory, vyslechneme si jejich novoroční projev jen jednou a pak pomažou. Za dvacet let přestaneme v úřadu prezidenta vidět tatíčka Masaryka a bude klid. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku,
Vaše návrhy mají svá pro i proti...

Je nesporné, že svou erudicí vysoce převyšujete devadesát pět procent tuzemských politologů (šťoural by možná namítl, že to zas není až takový problém).

Zásadní problém vidím v tom, že se stále ještě nedokážete zbavit zbytků optimismu ve vztahu k tuzemskému či celoevropskému politickému provozu.

Dokonce Vás (možná neprávem) podezírám, že se stále ještě nedokážete tu a tam oprostit od názoru, že u nás někde v hluboké ilegalitě přežívá demokracie (teď, prosím, nemluvím o nebožce ČSAD, tj České Sobotkově Asociální Demokracii).

Jsem na tom, pravda, podobně.
I muži mají své dny!
(A fernet, zvaný lak na rakve, ve špajzu došel...)

Ale jinak, jako obvykle, velmi dobré.

Zatím bez slepic

<a href="https://abuyzithromi.com ">buy zithromax z pak</a>

Zatím bez slepic

kamagra historia <a href="http://vskamagran.com ">kamagra special delivery uk</a> kamagra efectos ajanta pharma

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tenhle tvůj nápad volit do parlamentu každé 2 roky místo 4 roků, se mi moc líbí.

Mimo důvody, které uvádíš ty, bych to podpořila ještě jedním svým důvodem, který je pro mě důležitý. On ten dvouletý cyklus totiž v sobě vlastně nese možnost odvolatelnosti politiků v rámci současného 4-letého cyklu, o kterou usiluje SPD Tomia Okamury. Jen bychom si tak ušetřili náklady na referenda pro jednotlivé politické Paty a Maty a vylili bychom je pěkně všechny najednou po dvou letech anebo je poslali dál.

Politici by si takhle dávali bacha a víc vnímali voliče, protože 2 roky je krátká doba a nad jejich korýtky by klimbal Damoklův meč.

Zatím bez slepic

Tak ono by stačilo mít na poslance jeden obvod, kde by platilo pravidlo, že se v jeho obvodě může konat referendum o jeho odvolání a to za stejných podmínek jako jeho volba, tedy bez limitu lidí kdo dojde... (přeci když 1 volič stačí na zvolení může logicky stačit i na odvolání:D), s tím, že mandát má maximálně na 2 roky a maximálně 2x za život.

Počítače a zasíťování je dostatečné na to, aby to slevnilo volby na minimum, cena by bylo jenom o uržování infrastruktury a když NATO nutí vybudovat novou telekomunikační síť ve vlastníctví státu, když telecom byl prodán, tak ta cena by nebyla až tak velká :D

Zatím bez slepic

asi chybka
do elektroniky by Vám hodil vidle Puťka
( Tedy podle současného vnímání v našívaší TV a pod. )

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zato švédská, to je vzor ! A jak to mají tam ? Když nepůjde dobře, budou příští volby do parlamentu v roce 2022. Když půjde dobře, a socialisté se zelenými se opět domluví, nemusí být volby vůbec. Světlé zítřky demokracie vypadají jinak, než si přeje Vidlák. Volby se zruší, protože jsou zbytečné, a znáte to : "Kdyby mohly volby něco změnit, dávno by je zrušili !" V zavedené švédské demokracii mají nakročeno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nádherně švejkovsky popsaná podstata problému... :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href=http://atadalafishop.com/>buy cialis pills</a>

Zatím bez slepic