Palach, Kohout a normalizace

Autor
Štítky

Už delší dobu používám pro psaní Nerudovu metodu. Když mě něco napadne, vytvořím si příslušné heslo a zapíšu si to. Když mě za čas napadne něco dalšího, připíšu to k tomu. Oproti Nerudovi mám výhodu, že to nemusím psát do kartotéky na lístečky, ale mám to pěkně přehledně v počítači. Kdykoliv nalezitelné podle libovolného klíče. A oproti Nerudovi mám i nevýhodu - neumím psát jako on, takže jsou mi moje postřehy zpravidla k ničemu. 

Nicméně... včera bylo padesáté výročí sebeupálení Jana Palacha a toto heslo jsem měl založené. První zápis před pěti roky, v poznámce, že to jednou bude na Kosu pro Vlka. Nestalo se. Kupodivu jsem k tématu měl poznámek docela hodně a dlouho jsem váhal, jestli z nich udělat jeden článek a nebo to rozdělit. Nakonec jsem se rozhodl dát všechno dohromady. Dnešní článek je proto o něco delší:

 

Abych mohl napsat nějaký vidlácký pohled na Palacha, budu muset začít o pár let dřív a pokusit se nejprve o vidlácký pohled na naše moderní dějiny. Podle mě to totiž nelze odlišit. Nelze dělat z Palacha mučedníka nebo pomatence, aniž bychom si ho zasadili do kontextu. Ale ten kontext je rozhodně o dost delší než jen rok 68, ruské tanky a plíživá normalizace. Zkusím tedy začít o něco dříve s vědomím, že ani to není začátek.  

Začneme tedy koncem Druhé světové války v květnu 1945. S Rudou armádou se do Československa vrátili i představitelé komunistické strany s Gottwaldem v čele. Edvard Beneš měl od Stalina uznanou republiku v předválečných hranicích (jel za ním už v roce 1943, protože nebylo jisté, jaký přístup budou mít Britové) a protože komunisti tady vedli nejrozsáhlejší odboj, sověti osvobodili největší kus území a ztratili u toho sto tisíc vojáků, navíc lidi si pamatovali nejen němce a jejich péči o náš národ, ale také si pamatovali Mnichov. Z Ruska také připochodoval Svoboda s naší zahraniční armádou, k tomu se na Jaltě dohodly sféry vlivu a proto není divu, že tady komunisti hráli první housle. Nejenže obsadili skoro celou státní správu, ale už se rovnou i připravovali na svoji budoucnost. Můj ópa říkával s oblibou, že komunisti vyhráli zákonitě,protože i v koncentrácích měli největší disciplínu a nejvíce si pomáhali navzájem. 

Gottwald a jeho kamarádi, to byla tvrdá stalinistická parta. Ti už něco zažili. Pohřbili hromadu svých kamarádů nejen na Dukle a jak Gottwald sám řekl, učili se v Moskvě, jak imperialistům zakroutit krk. (Lidí je jak sraček, Kefalín...) A naučili se to. Ale naučili se ještě víc. Uměli dělat velmi kvalitní propagandu. Dneska jejich pohrobci mají ušmudlané nástěnky s posledním výtiskem Haló novin, ale tenkrát to bylo jiné kafe. A jako obvykle, měli i spoustu dobových mladých moderních a dynamických jinochů, kteří jim to žrali. Hezkým příkladem budiž třeba Pavel Kohout, se kterým se dnes ještě několikrát potkáme.

Tito komunističtí drsňáci celkem hladce ovládli prostor, pak vládu a pak i úřad prezidenta. Ne naopak... nejprve měli širokou lidovou podporu, pak širokou podporu ve vojsku i policii a teprve potom zabrali i vládu. Pak se jim to trochu vymklo z rukou, protože zjistili, že to nedělali pro sebe, ale pro Stalina a nevládnou tu oni, ale NKVD. Gottwald se z toho uchlastal. Popravit řadu kamarádů z války a být jen prezident loutka, k tomu Damoklův meč nad hlavou, nikdy nevědět, zda nejsem příští na řadě... chlast byl jasná volba.

Pak Stalin umřel a přišel Chruščov. To byl také drsňák, ale zřejmě neměl Stalinovu paranoiu a měl svoje vlastní představy, jak se bude dělat Sovětský svaz. My jsme tu dělali Stalinovi pomník a v Moskvě se už mluvilo nahlas o tom, že Stalin sice zachránil matku vlast, ale jinak to byl magor. Než to u nás pochopili naši stalinisté, bylo to už trapné. Samozřejmě v KSČ byli i jiní borci. Fungovaly tam i další kliky. A jedna z těch dalších klik povzbuzena Chruščovem a s jeho souhlasem vystřídala ty předchozí tvrďáky. Začaly amnestie, propouštění politických vězňů a ti předchozí vládci a úderníci dostali přes prsty. Jen tak, symbolicky. Jen je odstavili od jejich teplých místeček a už nesměli do ničeho mluvit. A tak se nám milé děti objevila generace komunistických osmapadesátníků - tedy těch, co tak uspěli s tím EXPO 1958 v Bruselu. Poměry se uvolnily, začalo se volněji dýchat, český průmysl ještě za něco stál, ale bylo jasné, že celé to uvolnění je málo. 

A toho se hned chopili bývalí stalinisté, provedli sebereflexi přesně v národním duchu a z původních udavačů konfidentů, dozorců v lágrech a úderníků se stali reformisté. Už nechtěli Stalina, byť předtím byli ochotní dělat svoji svatbu v den jeho narozenin - že Kohoute? Ale chtěli opět teplá místečka, chtěli opět trochu moci a nelíbilo se jim, že je lidi okolo Novotného odstavili. Koncem šedesátých let se dočkali. Je poněkud paradoxní, že mezi nepochybnými osobnostmi doby bylo hodně lidí, kterým kdybyste před dvaceti lety řekli, že Stalin byl hovado, tak vás okamžitě nechali zavřít nebo hůř. 

A tak se nám milé děti objevila generace osmašedesátníků. Ale je třeba říci, že měli širokou podporu a bylo to asi naposled, co v národě rezonovala myšlenka na nějaký ten socialismus se kterým to těm kapitalistům a imperialistům ještě předvedeme. Ale jak by řekl Kodet v Pelíškách... co chtějí reformovat, vždyť jsou tam pořád ti stejní.

A pak přijely Brežněvovy tanky. Bývalí stalinisté a nyní reformisté už podruhé nepochopili, co se stalo. Zase nevychytali změnu v Moskvě. Ovšem byli tu i ti bývalí osmapadesátníci, kteří byli odstaveni od moci a ti to pochopili hned. Napsali příslušné zvací dopisy, domluvili se s příslušnými kamarády v SSSR a pak, když přijely tanky, tak celkem hladce všechno převzali a stali se z nich normalizátoři. Obešlo se to bez monstrprocesů a bez velkých obětí na životech.

Naši stalinisté a později reformisté částečně opustili republiku, ale poučili se, že v Moskvě jim pšenka nepokvete a tak to zkusili na Západě. Výsledek všichni známe.

 

Tohle všechno, to je Palachova doba.

  

Chci tím po vidlácku říci, že rok 68 nebyl jen masová podpora lidu své straně a vládě v reformním úsilí. Sovětské tanky byly šok a předěl, ale to neznamená, že by bez nich u nás nastaly jen samé světlé zítřky. Možná dokonce bychom měli tu dnešní dobu s dvacetiletým předstihem. Včetně prodaného a vyplundrovaného hospodářství a Dubčekové by jen lezli do jiných řití.

Tehdy bylo hodně obyčejných lidí, kteří si nedělali o reformním úsilí soudruhů moc velké iluze. Všechny ty "revoluční události" zase až tak moc revolučně nevnímali. Jistě, neměli radost z tanků a přepadení země, nechtěli je tady, ale na druhou stranu, že by jim uvolnění cenzury od bývalých Pavlů Kohoutů, dávalo nějakou abnormální naději, to tedy ne.  Spíš měli naději, že za chvíli půjdou aparátčíci na smetiště dějin a po nich přijde něco nového, což se nesplnilo. Ale stoprocentně bylo jasné, že je všechno v hajzlu a žádný Dubček či Kriegl na tom nic nezmění. Ani Palach na tom nic nezměnil. 

Jednoduše proto, že doba nebyla černobílá a lidská pochodeň nemohla národ postrčit k té jediné správné možnosti. Žádná jediná správná možnost prostě nebyla. Nejspíš neexistovala žádná správná možnost. Volilo se jen mezi různými zly.  Včera jsem celý den poslouchal jednoho vzdělance za druhým, jak o Palachovi řeční. Jak si berou do huby tu jeho mravnost, oběť, hrdinský čin a podobně. Ale když se jich moderátor náhodou zeptal, co měl tedy ten náš národ vlastně v té chvíli udělat, aby to bylo dostatečně mravní a svobodné, začali koktat. To nejlepší co z nich vylezlo bylo, že národ se měl podávat normalizaci pomaleji. Nevím, jestli se dá Palachův čin shodit ještě víc. Podle většiny včerejších chytrolínů se Palach vlastně upálil proto, že národ už v lednu byl znormalizovaný. Ale kdyby se nechal znormalizovat až v červenci... tak by se asi neupálil. 

Nehodlám zpochybňovat integritu člověka, který byl ochoten zahynout dost nechutnou smrtí, aby pohnul veřejností. Ale rovnou říkám všem, co by třeba mohli mít podobný nápad, že takto to nefunguje. Hus se nenechal upálit, aby pohnul veřejností. Ten se nechal upálit, protože věřil své pravdě. Nedělal to pro revoluci, ani pro hnutí odporu, udělal to, protože by nedokázal žít sám se sebou ve lži. A pak taková pochodeň zapalovala. Protože Hus nechtěl umřít, on chtěl žít, ale ne za každou cenu.  Ostatně Kristus také neumřel, aby pohnul veřejností a také nechtěl umřít, ale chtěl žít.  

Ale kam se měl národ vydat, kdyby se Palachem nechal vyburcovat? To nám jaksi zůstalo utajeno. Měli lidé znovu zapalovat stohy a střílet na hasiče jako Mašínové? Měli dělat dlouhou a nekonečnou generální stávku? Lehat si před tanky? Podřezávat okupanty v tmavých uličkách? Vést partyzánskou válku? Nebo prostě měli plivat na zem kdykoliv prošel nějaký chudáček rusáček v uniformě, který byl ještě větší otrok než lidi okolo něj? Měli lidi zapomenout na to, že v KSČ se prostě střídaly kliky a vybrat si bývalého úderníka a kádrováka Kohouta jako svého nositele dobra? Nebo měli napsat zvací dopis Bundeswehru?  Co se v té chvíli, kdy se Palach poléval benzínem, dalo doopravdy bez vlhkých snů dnešních mravokárců dělat? Je to asi podobné, jako onen Čihošťský zázrak. Na oltáři se hýbal kříž... A co tím jako chtěl Bůh nebo panna Maria říci?  Cokoliv a zároveň nic. 

Za Vidláka říkám, že se nic moc jiného dělat nedalo. A kdyby si Palach počkal, zjistil by, že za mlčením veřejnosti nebyl souhlas. Dvacet let si veřejnost přes cenzuru i propagandu udržela stále se prohlubující postoj, že vládní garnitura lže a že poklonkuje Moskvě proti vlastnímu národu. Učitelky učily a rodiče to doma pak korigovali. Kádrováci psali, ale lidi si mysleli něco jiného. Politruci byli pro smích... i Jakeš byl pro smích. 

Nebo měl prostě po Palachově činu zhynout svět, jen aby spravedlnosti bylo učiněno zadost? Měl náš národ jednat jako jednají dnes tam v Sýrii a zničit všechno v občanské válce, aby uprostřed sutin a trosek vyšla pravda najevo? A vyšla by (při dnešních zkušenostech ze světa) skutečně pravda najevo? Nebo by to zase byl jen konglomerát cizích zájmů?

V očích dnešních mravokárců má náš národ vinu za to, že se tehdy po příjezdu tanků rozhodl neprorážet zeď hlavou. Rozhodl se, že na ni bude jen dostatečně dlouho močit. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

kopnout do bábovičky.
Tentokrát do bábovičky šoku z obsazení republiky proradnou USA (udatnou sovětskou armádou).

Naprosto netuším, kdo normální tenkráte mohl - anebo si dovolil - NEVĚDĚT, že na státních hranicích ČSSR stojí a číhá od dubna do srpna půl milionu mančaftu. To je číslo, které se nedá nikam schovat, zašít, zatlouct. Prostě ne. Půl mega vojclů potřebuje žrát, chlastat, chodit srát na latrínu (pokud není poblíž regulérní hajzl), utrácet skromný žold za žiletky, cigára a levné pivo.

Půl mega vojclů není stádo krtků, kteří se domluví, že nebudou půl roku dělat na trávě kopečky!!!

Kdysi jsem věřil tomu, že to věděly pouze partajní a státní špičky a zbaběle to nikomu neřekly, hrajíce si s Brežněvem svůj licitovaný mariáš.
Hovno. O tom, že na čáře stojí půl mega vojclů, se normálně mluvilo, psalo v novinách. Takže překvapeno mohlo býti pouze stádo selských hňupů (Vidláku, soráč, to je citace - viz https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Franti%C5%A1ek_Kocm%C3%A1nek ), kteří se ráno probrali a zjistili, že existuje něco takového, jako je politika. A že se občas stane, že to v politice prostě někdo prosere.
A pak všichni jako jeden muž dělali ohromně překvapené. Samo, že i ti, kteří stranický tisk četli a zprávy ČT-1 - pardon ČST sledovali. Protože to bylo tenkrát IN, tak jako je dneska IN vítat hnědáky a žvanit v telce, že zabor cizí nemovitosti je v oukeji, pokud to dělají ti jedině správní kofři.

Zatím bez slepic

Targusi, ono je nutné si uvědomit, co zamlčují historici a to setkání lídrů výchdního bloku hooodně měsícu před srpnem v Bratislavě, kde Dubček podepsal souhlas, že když se to lídrům okolních zemí nebude líbit, že jim dává právo zasáhnout... Existence zvacího dopisu "co to legalizuje" je pohádka, aby se nepřiznalo, že to věděl každý, kdo věděl o Bratislavě... Největší prdel je, že všem těm okolním papalášům vůbec nevadilo uvolnění jako takové, včetně průmyslu, ALE uvolnění CENZURY :D Další prdel je, že se zde křičí o zakázání podnikání(drobné, ano musel být registrován v družstvu, ale mohl...), ale to zakázali v 60letech právě ti oslavovaní uvolňovači tlaku strany a to bylo následně povoleno na začátku 80desátek znovu...
Jinak otec tu dobu zažil a půl roku předtím celá dědina o tom mluvila, že přijdou rusové jako do madarska, že to neskončí dobře, ale nechtěli si to připusit, takže historici co tvrdí něco o šoku obyvatel z překvapení byl spíše šok z toho, že si nalhávali, že nepřijdou i když všude debadovali, že to co se děje je moc, že rus přijde :D

Zatím bez slepic

Asi jako si lidi nalhavaj ze zapad nechce valku s Ruskem nebo ze islam a krestanstvi je v podstate do same jen s jinymi rekvizitami.

Zatím bez slepic

Čím jsem starší, tím víc mě děsí poznání, že drtivá většina lidí by bez toho "lhaní si do vlastní kapsy" nebyla schopna existovat.

Zatím bez slepic

dnes pouštijou na dobrou noc pohádky.
My starší, zejména když jsme k tomu ještě krásní, mladí a chytří, si je vymýšlíme sami. Zejména pak sami o sobě.
To je stará věc.
Vzpomeňte si na filmy o Homolkových, v nichž brečela Helena Růžičková se slovy - Kde já mohla bejt...
Tak to je ono. Všichni věděli, že akorát tak v prdeli. Ale nikdo jí to neřekl - to už je pohádka č. 2.

Zatím bez slepic

Targusi, což o to, já si o sobě pohádky taky někdy vymyšlím, hlavně doma. Jenže ve společnosti dlouholetých kamarádů nebo známých mám stále větší problém. Začíná být problém vyjadřovat se o něčem negativně, frčí doba růžových brýlí, sloganu "buď pozitivní", "žijeme v nejlepším možném světě". Tohle pozoruji i u mladých. Optimimismus a tolerance je heslo současnosti, často se ale zatím skrývá to "lhaní si do kapsy" a lhostejnost, nezájem mimo sebe či své nejbližší.

Zatím bez slepic

na třídním srazu, byl jsem doslova zděšen tím, že kromě bezduchých frází nikdo neříkal nic. Vůbec nic. Tedy až na mne a ještě jednoho podobného pitomce, který chrlil jeden vtip za druhým. A ještě jedna kravka, která se bezuzdně předváděla s nahamouněnými penězi. Kde všude její famílie byla, co všechno viděla a slyšela, blablabla...
Jinak to bylo hejno zmoklých slepic.

Jo, možná to bylo našim věkem (50+). Ale pozitivní kecy = 0, nic.

A pochopiteně mladí, ano. Stejně jako 21. srpna zavládlo organizované zděšení, dnes vládne organizované nadšení, mohutně dotované pražskými kafírníky, reklamou a emeryckým životním stylem. Nic nového pod sluncem.

Zatím bez slepic

Tak mezi dlouholetými kámoši (i přes třicet let, jsem také 50+) se téma k hovoru vždy najde, velká část z nich však přejímá stále více "oficiální" pohled na svět (jo, je to Praha a Střední Čechy) bez velkého svého přemýšlení.

Zatím bez slepic

Souhlas. Souhlas i s Assem. Sebeklam je mocná čarodějka.

Zatím bez slepic

jsem slyšel nebo četl, možná i něco málo viděl. Prostě mám o tom potuchu.
Ale upřímně řečeno - rok 68, potažmo nějaký Palach mi nijak netrhají žíly. Režim by se nezměnil, ani kdyby se postupně upálilo celé stádo Palachů. Bylo by to stejné, jako to bylo s chudákem Zajícem. Ten už byl prostě "jenom" druhý. Lidi by si zvykli.
Lidí je jako sraček a podle toho se k sobě chovají.
Když jsem stál v Rusku s nepojízdným autem 600 km od nejbližšího civilizovaného bodu (telefon, voda z kohoutku, splachovací hajzl), zastavil každý okolojedoucí. Za celý den byli dva, (pak jsem to naštěstí zpojízdnil.)
Když zkolabujete na chodníku ve velkoměstě, lidi vás budou překračovat, protože si budou myslet, že jste ožralé nebo zfetované hovado.

Zatím bez slepic

No on ten Palach nebyl ani zdaleka první. On to tehdy byl celkem častá sport a stranický tisk to často zveřejňoval. Samozřejmě to byli buddhističtí mniši a bylo to "protiamerické" (jestli opravdu je otázka) takže vzor jak "bojovat" proti obsazení své země tady byl. Jen holt se to u nás neuvádí. A přesto, že jsem tu dobu zažil, mi také Palach nijak netrhá žíly, no přesněji je mi zcela fuk. Jen mne štve, atrakce těch co kolem výročí tančí a snaží se na něm nahnat body.
A pokud jde o bratislavské setkání soudruhů, O tom se tenkrát samozřejmě psalo a vědělo se že se soudruzi sešli (2x) jen naprostý tupec si mohl myslet, že se Brežněv obtěžoval do ČSSR aby si s kámošem pokecal. A rozhovor který se odehrál o pár dní později, kdy Brežněv peskuje "Sašu" je docela dobře doložen (http://www.68.usd.cas.cz/files/dokumenty/edice/813.pdf ). A také širší posloupnost je známá ( https://forum.valka.cz/topic/view/75260/Srpen-1968-chronologie ) takže ty pohádky ovčí babičky jsou samozřejmě hovadina. Jenže je to padesát let stará věc a koho dnes zajímá. Většina hledí "vstříc lepším zítřkům" a ani mnohdy netuší, že ten textilní převrat vedli mnohdy kovaní soudruzi, které prostě někdo vytlačil od korýtek.
A k tomu překračování, no ono to lidi vlastně nutí, protože se pořád křičí, že můžeš "ublížit" a neseš pak odpovědnost, nebo prostě se vytváří pohled že kdo se válí a má pěnu u pusy je feťák a ne někdo kdo má epileptický záchvat. Ani se lidem nedivím. Mnozí opravdu netuší co by měli dělat a tak se logicky bojí. A po pravdě, když se snažíte, může se vám stát, že vás "zjebe" doktor ze záchranky. Před asi 10 lety jsem s kolegou zastavili u nehody, chlapík dost krvácel a my se ho samozřejmě snažili ošetřit. Krvácení jsme zastavili, ale když přijela záchranka, první co nám doktor řekl, bylo "vy jste na něj sahali holýma rukama? Zbláznili jste se?" a pokračoval docela hrubě, že nevíme jestli nemá třeba AIDS nebo žloutenku a že se můžeme nakazit. No málem mu kolega rozbil hubu. Takže se ani nedivím, že někdo nezastaví, nepomůže a dělá mrtvého brouka. Osobně bych to neudělal, ale nedivím se. A rozhodně mi docela vadí čumilové, co se shromáždí, když někdo pomáhá. Viděl jsem to u záchvatu (zřejmě epilepsie) kde se toho člověka chopili dva chlapi a znehybnili ho (ono nic moc jiného dělat nejde) a najednou byl okolo houf snad 20 lidí a samozřejmě radili co by "se mělo".

Zatím bez slepic

vzhledem k upaleni studenta Palacha, velikosti studentskych organizaci, univerzitnich papalasich na pohrbu Palacha, pamatneho vysilani rozhlasu atd bych rekl, ze prekvapena byla tehdejsi kavarna ze vsech nejvic.

Protoze kavarnik je jen vystudovanej hnup

Zatím bez slepic

Tak osobně to vidím zhruba takto:
a) psychologicky byla ona přítomnost vojsk jaksi "vysvětlena" cvičením "Šumava" - tedy člověk nepotřeboval moc kreativní mysl, aby sám před sebou riziko invaze zamaskoval pod "nejsou tady, aby na nás skočili, ale naopak od nás odjíždějí".
b) myslím, že většina z tehdejších (nejenom) špiček sama sebe uvěznila v bublině "přece nechceme ničit socialismus, jako Maďaři, my ho naopak chceme budovat a stačí to jen dostatečně jasně v té Moskvě vysvětlit.
c) špičky, které si uvědomovaly, že soudruzi v Moskvě nemusí vše chápat správně, pak samozřejmě lidu lhali, protože se báli, že by jen urychlili Maďarsko. A že by se komunistická obroda stala bojem proti nim samotným. A to bezostyšné lhaní sobě do kapsy i lidem dole a zároveň vytěsňování vedlo k onomu překvapení. V podstatě tentýž mechanismus, jako "Francie je neochvějně při nás!" v září 1938.

Zatím bez slepic

Šumava skončila začátkem června, takže myslet si, že se jen zdrželi, byla dost blbost. Posloupnost celé akce je třeba zde https://forum.valka.cz/topic/view/75260/Srpen-1968-chronologie

Zatím bez slepic

Bylo mi 14. Pokud si vzpomínám, tak někdy začátkem, nebo na jaře 68. Bylo u nás nějaké vojenské cvičení Varšavské smlouvy. Po jeho skončení se vojskům tak nějak nechtělo odjet. Snad to měla být nějaká forma nátlaku, nevím. Jen si pamatuji, co mi říkali rodiče. Odjeli někdy v létě, nebo jeho počátkem. Pamatuji, že jsem jel někam na kole, bylo teplo a když mne dojela kolona, sedl jsem si raději do příkopu a čekal až přejede. Rodiče pak říkali, že se vojáci odsunuli jen za hranice a čekali na rozkaz. Takže ta hrozba tam byla a vnímali ji i obyčejní lidé, jako moji rodiče. Politici museli vědět co se děje a co hrozí.

Zatím bez slepic

Targus se mýlí, vojska přijela už někdy v květnu na obrovské manévry, byl jsem ten rok na vojně. A pak se velmi, velmi pomalu stahovali jen za naše hranice, aby se 20 srpna vrátili.

Zatím bez slepic

nemýlí.
Myslím, že jsem docela jasně psal o skutečnosti, že již od dubna byly jasně viditelné a čs. odpovědným činitelům známé přípravy k EVENTUÁLNÍMU obsazení čs. území vojsky VS.
Pokud si Milan V dá tu práci, najde si na netu, že v srpnu 68 k nám připrchlo cca půl mio zelených mužiků z různých států. Mě to ani nenapadne. Azore, hledej!

Což je docela rozdíl s počtem ZAHRANIČNÍCH vojsk, která se účastnila cvičení ŠUMAVA 1969, kterýchžto bylo ubohých 18 000, slovy osmnáct tisíců!!!!!

500 000 versus 18 000 ! ! ! Chlape, proberte se ! ! !

Kecy o pomalém stažení jsou prostě jen kecy, nic víc a nic míň.
Jestliže náčelník štábu cvičení odlétal 19. července, nevidím z hlediska logistiky žádné extra zdržení v tom, že poslední jednotky odjížděly z čs. území 3. srpna, zejména proto, že se aktivně řešilo předání nových systémů PVO, které nám mimochodem slouží dodnes (docela ostuda). Dva týdny na odvoz jedné kompletní divize není nijak moc. Zkuste si najít výzbroj jedné motostřelecké divize i s týlovým odřadem a podpůrnými spešl jednotkami, což docela odpovírá počtu zúčastněných, a rozpočítejte si to na počet vagónů. Sednete z toho na prdel.
A podruhé na tu prdel sednete, když si spočítáte, jak dlouho trvá tzv. vagónování tolika techniky a lidu.

Zatím bez slepic

Omlouvám se, že vám do toho zasahuji, ale ve skutečnosti si myslím, že vlastně nejste ve při. Myslím, a z diskuse je zřejmé, že nejen já, že údajné překapení bylo spíš produktem sebeklamu těch, kteří o překvapení hovoří (stejně jako je sebeklam, že by kvůli nám kdokoliv aktivoval článek 5). Z hlediska těch, kteří si dokázali spočítat dvě a dvě pak přítomnost vojsk na cvičení Šumava doma a hlavně jejich pomalé stahování, bylo spíš dokladem toho, kam to musí dospět i bez ohledu na znaost či neznalost vojsk za hranicemi, než důvodem k překvapení ("Vždyť se přeci měli stáhnout!"). Jinak v květnu předcházela cvičení v NDR a v Polsku.
Více k http://www.vhu.cz/vojenske-cviceni-sumava-predzvest-konce-prazskeho-jar…

Zatím bez slepic

stahování vypadá úplně jinak, než že za dva týdny odfičí ze Šumavy patnáct tisíc vojclů.
Dělal jsem na vojně mimo jiné i kočího tzv. inspektorům, kteří dohlíželi i na takové ptákoviny, jako je přesun jednotky (řádově 1000 kusů) do VVP. Vykládalo se vždycky v noci, aby nebyly příliš rušeny harmonogramy civilního sektoru, a to jak na silnici, tak i na dráze.

Takže klasický přesun po dráze:
Jedna noc hup na vagony v místě kasáren.
Druhá noc - šum svistu na Šumavu. Možná bych ještě na mapě našel tu prdel světa, kde jsme vykládali.
Třetí noc - sjetí z vagónů a fiky fiky na VVP Dobrá Voda.

Ovšem velebacha - za jednu noc se opravdu nepodařilo nacpat na vagony přes jednu rampu veškerou techniku, to je prostě nemožné, pokud se mají dodržovat aspoň minimální bezpečnostní opatření.

Jednalo se o tzv. "vyvedení" a jeden pitomý pluk týden cvičil a týden se přesunoval tam a zpět.

Vůbec netuším, kolik tenkrát bylo na Šumavě použitelných nakládacích ramp, ze kterých by vojenská technika mohla vagonovat, ale myslím si, že na odvoz 18 tis. lidu s vojenskou technikou není 14 dní nic moc, zejména když k tomu započteš i 6 000 kusů z ČSLA, kteří jeli pochopitelně po dráze taky.

Ostatní cvičení, která probíhala za našimi hranicemi byla zcela normální součástí zvyšování bojové připravenosti v rámci VS a velice těžko se jednalo o "schválné" cvičení u našich hranic. Cvičení VS se plánovala s několikaletým předstihem, to vím na tuty.

Stran velikosti cvičení šUMAVA 69, počet vojclů - Tohle byl svou velikostí obyčejný "divizák", tedy cvičení odpovídající velikosti standardního cvičení, které jsem absolvoval ve VVP Doupov, kdy proti sobě "bojovaly" plzeňská a karlovarská divize.

Zatím bez slepic

Targusi, za sebe - já sloužil rok a za celou vojnu jsem vystřílel jeden zásobník - samopal jsem viděl naposledy v přijímači. Pak už jsme řešili jen cihly, vápno, cement, lešení, neb na odznáčku jsem měl bagr, co je vlastně buldozer. Poslední, čeho jsme se báli, bylo, že by nás někdo vyvezl nečekaně ven, protože "sto sedma se sama nepostaví". Takže když přišel poplach, stála půlka roty na buzeráku naprosto dokonale zabalená a ustrojená... ještě dřív, než doznělo ono "Poplach" (čas byl, tuším, kolem 20 s., brzdily nás schody) - to byli ti recesisti. Druhá půlka se přiloudala tak nějak s polštářem v mošničce, někteří i v pantoflích (to byli ti salámisti). Takže k přesunu toho vážně nemám co říct.
Spíš úplně nerozumím, o čem se vede řeč. Dobře. Takže to stahování neproběhlo provokativně pomalu. A...? Z toho vyplývá? Mně to připadá jako spor, zda má pravdu ten, kdo říká "za půl minuty" nebo ten, kdo tvrdí "za třicet sekund"..;)

Zatím bez slepic

Milana V, že SA sem přijela už v květnu nehodlám rozporovat.
Ano, přijela sem zejména generalita, páč jsme měli fasovat předchůdce rakety, která sejmula nad Ukradinou malajsijské letadlo. A řešily se zcela zřejmě logistické otázky se Šumavou 69.
Tvrzení Milana V, že v ČSSR probíhalo obrovské cvičení za účelem zastrašení obyvatelstva, potažmo politiků, je totální blábol. Úplně postačí si zjistit počty cvičících na cvičeních VS v tomtéž roce v NDR a PLR, případně v letech předešlých, či pozdějších. Např. ve cv. Štít ´84 fungovalo 60 000 vojclů. Za sebe můžu klidně napsat, že za dva roky povinného plížení jsem se zúčastnil nejméně dvou stejně velkých cvičení, nemluvě o každoročním nácviku plaveb a brodů (ofiko - násilné překonání vodního toku) na Labi, kde jsem jednou držel třítýdenní hotovost.
Tvrzení, že důstojníci SA schválně zdržovali, ponechám bez komentáře s poukazem na dostupné Základní řády - Zákl.Ř. 1 - 4 a další navazující dnes již dostupné dokumenty, které tabulkově zpracovávaly pohyby vojsk v prostoru. Ostatně pokud zvládáte alespoň trochu počty ZŠ, není nic jednoduššího, než si zjistit počty bojové techniky motostřelecké divize, spočíst délku pochodového proudu takové divize (je dána tabulkami) a vypočítat adekvátní počet potřebných vagonů k odvozu takové sebranky. Pokud si pak zjistíte kapacitu pošumavských železnic, budete se divit, jak rychle vypadli.

Úhrnem - Milan V pouze přezpíval bajku o zlých, starých a škaredých Rusech, jak nám chtěli v maskáčích ukrást svobodu, čímž nás krmí imbecilové v médiích, kteří nejenže nevystříleli ani ten jediný zásobník z SA-58, ale ani neslyšeli o nějakém zásobníku zřejmě vůbec nevědí, a o fungování tak složitého tělesa, jako je armáda, vědí úplné hovno.

Zatím bez slepic

Myslím, že jsou situace, kdy může být i běžná silniční kontrola vnímána oprávněně jako demonstrace síly. Je to, asi jako by se do referenda v Katalánsku přijelo cvičit dvacet tisíc vojáků španělské armády. Nebo jen při hranicích Katalánska a jen o tom katalánské činovníky "zapomněli informovat". Se vším respektem - vzhledem k tomu, že ti oškliví zlí NejenRusové nakonec SKUTEČNĚ dosti svižně přispěchali posvětit doktrínu omezené suverenity, jeví se mi tato debata poněkud pitoreskní. Ale děkuji za ni.

Zatím bez slepic

jinou matematiku?
Na osobní zkušenosti já seru, protože ty máme každý jeden z nás jiné, různé, navzájem se lišící. A nedomluvíme se nikdy a na ničem.
Kdežto čísla jaksi nelžou. Platí univerzálně. Pokud jsme ze stejného časoprostoru, pro nás oba platí, že 18 000<500 000. Na tom se snad shodnem.
A pokud se shodnem na tomto tvrzení, měli bychom se shodnout i na výrazu 18 000<60 000.
Další vaše mnou zpochybněná tvrzení se odvíjejí od výše napsaného.
Pokud chcete pitvat vaše osobní zážitky, sedněte ke klábosnici a sesmolte článek. Vidlák vám to rád pustí na sklo, předpokládám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, to je první článek na téma "Palach", který pro mě mělo smysl číst.
Můj dlouhodobý názor (zcela nevýznamný, já vím) je ten, že Palachova oběť byla zhola zbytečná a na běhu světa nezměnila vůbec nic. Škoda ho, asi to byl zajímavý a přemýšlivý kluk.
Trapná je ta současná snaha udělat z něho nějakého národního mučedníka. Věnovat mu celodenním vysílání ČT 24. Při vší úct k tomu mrtvému, celá tahle kampaň "Palach" mi připomněla dvě věci:
1. Jednu písničku Karla Kryla, o tom pomníku vojákovi. Pokud si dobře vzpomínám z hlavy: "Co mi to říkáte, že šel bych zas? Odpověď čekáte? Nasrat, jo, nasrat!". Dnes už jsem zaregistroval i úvahy, co by dnes řekl vývoji v ČR Palach - no větší hovadinu už si představit nedovedu a sám Palach je v tom samozřejmě nevinně.
2. Se svým švejkovským, uvažováním jsem včera oslovil svoji Labuť před večeří. Jako v tom starém vtipu o Leninovi, že mám strach pootevřít konzervu, však si ho pamatujete. Řekl jsem jí: "Mám teď strach rozpálit gril, aby z něj na mě nevyskočil Palach.
Pro mě stačí jako memento na toho chlapce si vzpomenout a říci si - škoda toho mladého života.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mi to celé připomnělo kanonizování jistého Johana z Nepomuku. Jinak souhlas jak s Vidlákem tak Godotem.

Zatím bez slepic

Přesně, pro mne jedna z největších trapností poslední doby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák píše:
„Ostatně Kristus také neumřel, aby pohnul veřejností a také nechtěl umřít, ale chtěl žít. „

Ale co svět světem stojí se přece vždy ti největší buřiči systémem likvidovali pro výstrahu ostatním. Tehdy prostě jiný způsob likvidace, než fyzická, nebyl v módě.
Dnešní likvidace v našich končinách se dělá častěji moderně, mediálním lynčem, dehonestací, nálepkou a případně i nějakou vhodnou kriminalizací, důvod či paragraf se najde, či dotvoří, prostě „poprava“ 21 století se dělá po západním stylu jinak, ale jistě umíme i ty nehody ….

A ten chudák Palach, Vidláku také snad evangelík, byl dle mne oběť běsů „revoluční doby“, a zřejmě podlehl i z mladické nerozvážnosti potřebě „šokové revoluční vybouzecí akce“, o tom zda byl navedený, a kde na ten nápad přišel, nechci spekulovat …a pak i další jistě nenavedení následovali…..

To dnešní každoroční "vyšilování" mne spíše děsí, a upřímně se bojím, aby neinspiroval nakonec dalšího blouznivce k sebevraždě. Tento způsob burcování druhých hořící sebeobětí má příliš velkou promarněnou cenu, dle mne nestojí za to obětovat sebevraždou NIKDY život pro příští farizeje, pokrytce a okradače mrtvých, či hyeny, co se i po dlouhých letech stále přiživují na cizí tragedii. Kéž by někdo z Palachovy rodiny řekl i dnes....dost toho bylo a "nasrat jo nasrat"!

PS: „Znala“ jsem jednu novodobou mladou zápalnou oběť, před soudem po „plyšáku“, taky zřejmě svým zoufalým činem chtěl burcovat a…pouze malé děti přišly o tátu, a žena o muže, o rodičích nemluvě.

PPS: vydrží-li aktivisti na střeše "kliniky" do víkendu (viz TARGUS), možná (o) či (u)mrznou a..................to budeme koukat!

Zatím bez slepic

Bude to jako v Mrazíkovi: "Počkejte do jara, spadnou!"

Zatím bez slepic

"PPS: vydrží-li aktivisti na střeše "kliniky" do víkendu (viz TARGUS), možná (o) či (u)mrznou a..................to budeme koukat!"

Konečně se našel někdo, kdo si chce doopravdy užít zimy.
Když spadnou, tak to od zimy nebude.

Zatím bez slepic

Něco takového jsem chtěl napsat,takže souhlasím a chválím.
Palach byl prý k tomu donucen,kdežto Šmíd naverbován,ale cíl byl stejný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, Vidláku, já taky nebudu úplně krátký, ale jsem už pamětník, tak si myslím, že sem mohu dát pro mě TEHDY dost čitelného, čitatelného a hlavně poslouchatelného Jiřího Černého (na rozdíl od DNEŠKA, kdy mu už moc nerozumím), píše:

...“ K zázraku došlo 24. března 1969. Amatérským zpěvákem, kytaristou, skladatelem a textařem byl sotva pětadvacetiletý folkový písničkář Karel Kryl, album se jmenovalo Bratříčku, zavírej vrátka ... Osm ze čtrnácti nahrávek z Bratříčka zaznělo v rozhlase už dva měsíce před jeho vydáním. Po tom, co student Jan Palach podlehl 19. ledna po třídenním zápasu následkům svého sebeupálení, bylo nemyslitelné vysílat 25. ledna běžné pokračování Houpačky. Místo ní jsme zařadili bez jakýchkoli komentářů, jen s citáty z Bible ...“

a proč že to sem dávám? No protože už tehdy, po smrti Palacha se píseň Neznámého vojína hodně hrála a přemýšlel jsem v souvislosti s ní o Krylovo verši:

„...Co tady čumíte? Zkoušíte vzdechnout! Copak si myslíte, že jsem chtěl zdechnout?...“

a z toho všeho mi vyšla pouze m a r n o s t ! Vůbec mě Palachova smrt, vlastně oběť, neoslovila a nevyburcovala, jak psali a dosud píší ti nejuvědomělejší z nás. Tehdy jsem jeho čin nepochopil a musím se přiznat, po celý můj život ho neustále nechápu! Taky snad proto, že už tehdy mě moje práce občas přiváděla do míst, kde lidi chtěli strašně žít a z důvodů nemocí a stáří už nemohli (LDNky-nemocnice). Taky si pamatuji, že právě při pohledu na ty do poslední chvilky doufající, jsem si uvědomil, že je škoda, že jsem nemohl být u Palacha, když se tehdy rozhodoval, myslím, že bych MU dokázal pomoci. Už tehdy jsem neviděl v jeho činu pranic normálního, rozumíte-li mi trochu?
P.S.
všimněte si, že píši MU, nikoli NÁM, to je strašně důležité, mezi tím je příkop jako hrom! To byl konec konců i jeden z Palachova fatálních omylů, který vedl, bohužel, k tomu, k čemu vedl. Žádné NÁM se nekonalo.
P.P.S.
už vidím a slyším tu argumentaci, kterou tímhle spustím, že to byla oběť za NÁS ... možná ... nikoli však za mě... už tehdy jsem přesně znal smysl slova MARNOST
P.P.P.S.
nechci Palacha však nikomu brát!

Zatím bez slepic

Není z mojí hlavy tvrzení, že jsem individualista, ostatně pro mě je i tenis příliš kolektivní hra. Nicméně je příjemné zjistit, že podobně jako já uvažují i jiní, že v tom člověk nejede sám. Včetně asociací, které některé situace vyvolávají.

Zatím bez slepic

No já to mám horší, vy máte alespoň gril a Labuť a můžete to svést na konzervu, ale já to mám mnohem horší! Už jen si vezměte ten pojem: OBĚŤ!
No posuďte sám ten rozdíl, když OBĚŤ vezme do ruky takový Petr Uhl, byť by oběť měla být zcela imaginární a naopak, když reálnou OBĚŤ přinese mladý, nerozvážný kluk! A takhle to je u mě se vším.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mi bylo v tu dobu čerstvě 11 a nebyl jsem už dávno blb. Zpráva mě nijak nezasáhla, jenom jsem si všiml většího podílu smutku v TV. Pak mě udivil ten velký pohřeb. Už si nepamatuju, jaká jsem měl očekávání nebo strachy, ale nic se nestalo. Pořád jsme jezdili 100km na chatu, na jaře jsem našel na pasece vyhloubené 3 tankové zákopy a v lese poházený komisárek. To už ale bylo normální. Strýc byl zlepšovatel na dole Šverma, udělali ho hlavním mechanikem a lítal do Moskvy. My furt na tu chatu a po Palachovi neštěk pes.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládikům, s výkřičníky i bez.
:-)

Zatím bez slepic

velké pozdravení! Nasměroval mě sem Jáchym, zde píšící pod jménem Asf. Holub (99%). Občas se teď ozvu... děkuji Vidlákovi za příležitost.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

hodí Jáchym do stroje!!!
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, dnes se vám článek povedl, souhlasím. Je samozřejmě velice těžké polemizovat s akcí člověka, který se stal legendou, ale musím se přiznat, že toto obecné nadšení tak úplně nesdílím. Nevím, zda znáte klasický film Život Briana, kde “sebevražedné komando Lidové fronty Judee” bojuje proti okupaci Judee Římany tím, že spáchá sebevraždu. Nechci tento vtip srovnávat s Palachem. Vůbec nezpochybňuji jeho morální profil, neskutečnou odvahu a ochotu se obětovat. To vše jen obdivuji. Neříkám, že nedokázal nic, byl inspirací, hlavně pro Palachův týden atd. Nicméně nevím, zda by pro náš národ nebylo lepší, aby takoví lidé, jako on, raději žili, než se obětovali a stávali legendami…

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

nezpochybňuji jeho morální profil, neskutečnou odvahu a ochotu se obětovat - a proc vlastne ne?

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za mě spochybnuju jeho "odvahu", neni to sice takovej slaboch jako Mašínové, kteří neměli odvahu a koule zabít skutečného komunistu, tak zabíjeli pošťáky=zbabělci a slaboši, Palach měl alespoŇ nějakou morálku, že nezabil nevinné "ovce", kterým byla politika u zádele...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chtěla bych poděkovat angažovaným pracovníkům ČT24 za jejich včerejší vysílání, neboť jsem si připadala jako za mlada, kdy se slavil např. Vítězný Únor, i když intenzita propagace ČST zdaleka nedosahovala včerejší úrovně.
Některým lidem je pocit trapnosti nebo studu prostě cizí, hlavně když to sype. Kdyby opravdu existoval v tomto státě někdo, kdo by mohl vyzvat pracovníky ČT k odpovědnosti, tak by se jich mohl zeptat, na základě jakého klíče vybírají spolky, jejichž akce propagují. Včera to bylo celý den sólo pro Milion chvilek pro demokracii.
P. S. Jinak souzním s vyjádřením (nejen) Godota, včetně jeho první věty.

Zatím bez slepic

nekterym lidem - tem jaksi integralne lepsim....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsou situace, kdy lze sebevraždu tolerovat. Případně pochopit, když jde o neřešitelnou situaci, třeba zdravotní.
Lze pochopit a a snad tolerovat sebevraždu u mladého, zdravého člověka, ale jen jako zkratkové okamžité jednání. Emoce bývají silnějším motivem, než je chuť žít. Ale dlouhodobější příprava? To už je mimo přirozené chování člověka.
Ptám se, proč má sloužit jako příklad, hodný napodobování ?

Kde je úcta k rodičům, kteří ho vychovali ?

Zatím bez slepic

Nikoli ke zdi, nýbrž ZA zeď. To je dosti velký rozdíl.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bylo podle tehdejšího(!!!) úhlu pohledu Církve, ježto měla na pohřby jaksi monopol. Dnes už je ten pohled jiný a ne, není to kvůli Františkovi. "Tam leží bez víry samovrazi, tam leží Maryčka Magdónova" by dnes už neplatilo. To jen tak na okraj.

Zatím bez slepic