Pár drobných zemědělských rad a postřehů

Autor
Ředkvičky

Přátelé... Začal nám červen a počasí alespoň trochu začalo připomínat konec jara a začátek léta. Už dlouho jsme neměli tak studený máj... který ale naznačuje, že v stodole bude ráj. Něco na tom bude, protože jsem včera koukal na traktor, co se pokoušel v pšeničném poli o jakýsi postřik. Od kol mu létalo bláto. Porosty jsou husté, vítr byl relativně mírný, slunce slabé... Ta jedlá tráva vzniklá z jednozrnky a dvouzrnky má letos založeno na rekord rekordů. 

Řepka potvrdila svojí mizernost. Důvody jsem tu už vysvětloval. Jen připojím, že leckde řepka na jednom poli kvetla víc jak měsíc. To znamená, že nejenže je mizerná, ale ještě bude plná zelených zrn, vydatnost oleje bude slabá. Ceny sice stouply, jako u všeho, ale bude to taktak na výdělek. Kukuřice sotva kouká ze země. Na růst byla prostě zima. Ale o to více posílala kořeny do hloubky. Jak přijde déšť, vystřelí nahoru a první metr výšky dá klidně během týdne. 

Slunečnice jsou plné lebedy. Stejný problém. Nerostou. Roste jen plevel. Moudře jsem v práci loni prosadil novou posklizňovou linku na čištění kukuřice. Zdůvodnil jsem to právě tou lebedou. Budu pochválen a zisk firmy o nějakou desetinku procenta naskočí. Dostanu prémie, dají mi lepší služební auto... 

Ale tohle všechno je jen byznys. Zemědělský průmysl, který má vysoké náklady i vysoké výnosy, který se počítá v miliardách peněz a je globálně propojen přes komoditní burzu. Obyčejný člověk si letos může být jistý jen jednou věcí. I když se hodně urodí, stejně bude chleba dražší. 

My

se dneska zaměříme na naší drobnou soběstačnost těch, co mají obdělané zahrádky. Je právě čas sklízet ředkvičky. Na fotce v záhlaví vidíte kousek naší úrody, kterou děti zblajzly na svačinu s chlebem a sádlem. Jsou letos skvělé. Kdo máte zasazené ředkvičky, teď právě byste na ně měli chodit. Většinou rostou dost nahusto - teď je právě čas je postupně probírat, jednotit a každý den chroupat. 

Stejně tak je nejvyšší čas vyjednotit červenou řepu. To je moje oblíbená plodina, tak se jí věnuju. Ona totiž vyroste vždycky a vždycky dá výnos. První výsev je zapotřebí protrhat, aby rostlinky měly místo a je akorát tak čas zasít druhý výsev. Naučte se řepu připravovat na sto způsobů. Pokud se vyplní naše černá tušení o růžové budoucnosti, bude to právě červená řepa, která vás zachrání od hladu. Nebo tuřín... ale námi - červená řepa je lepší. 

Pro zahrádku letos byla fakt zima, takže plodiny krátkých dní přišly pozdě a budou letos rychle dřevnatět a vyhánět na květ. Je třeba příliš neotálet. Kdo máte zasazený špenát, tak asi nejste moc spokojeni s výsledkem a bohužel, lepší to už nebude. Je třeba to sledovat a pokud se uprostřed trsu listí objeví něco jako lodyha, musí se rychle sklidit bez ohledu na to, že je to slabota. Jakmile jde rostlina na květ, je už pozdě. 

Za normálních okolností bychom už minimálně čtrnáct dní měli ředkvičky a špenáty sklizené a místo nich už by byly lilky, dýně hokaidó, předpěstované pórky, brokolice, zelí, kedlubny, celer - prostě všechno co se předpěstovává v truhlíku a teď se to dává ven. 

My na jižní moravě máme letos smůlu s rajčaty. Hezká je mají jen ti, co pěstují ve skleníku. Papriky jsou na tom podobně. My, co běžně dáváme rajčata i papriky ven, my je máme šlehlé zimou. Vzpamatují se, ale žádné veledílo to nebude.  Ostatní budeme sázet až tak za týden. Což o to, brokolice, kedlubny, celery a zelí to zvládnou. Pórky možná budou menší, ale také z nich něco bude. Ale dá se čekat, že lilky letos nejspíš jen pokvetou a nic na nich nebude. Leda by byl abnormálně teplý srpen a září. 

Vy, co jste zasadili brambory, máte už pěkné dvaceticentimetrové keříky?  Já kolem chodím jak tygr v kleci, letos to rostlo nevyrovnaně. Jakmile to trochu povyroste, je nejvyšší čas prohrobkovat řádky - to znamená přihrout ke keříkům hlínu a to klidně docela razantně. Keříky vyhodí další patro kořenů a přidají ještě další hlízy. Nezapomeňte přidat sirnaté hnojivo. Brambory mají velkou spotřebu síry. 

Letošní zima nesvědčila i cizopasníkům. Ještě jsem nenašel ani jednu mandelinku. Ale naopak jsem už dlouho neviděl tolik sršňů jako letos. Včelaři si budou muset dávat pozor a zužovat česna. Ale kdo měl včelky blízko řepky a neměl smůlu na blbce, který je otrávil postřikem, letos mu nanosí. Řepka kvetla dlouho a za chvíli pokvetou akáty. 

Letos mi krmné brambory vydržely déle než loni, ale nebylo to dost dlouho. V tuto dobu už mohu prasátkům krmit vytrhaný plevel a nať z krmné řepy. Ale chladno bylo takové, že ani ty plevely nějak nerostou i když je vody dost. Poslední měsíc na tom moje prasátka byla jako ve velkochovu - samý šrot a jen minimum zeleného. Až teď v posledních dnech zas dostávají něco proti kurdějím. 

Je krásně nasazeno na víno. V zemi je dost vláhy, rostliny vyhnaly obrovské množství tažňů. Je dost možné, že letos bude nutné počet hroznů zredukovat. Pokud nebude dost sluníčka a tepla, bude malá cukernatost.  Ale zatím ještě věřím, že příroda má ráda rovnováhu a tak květnové chladno dožene pořádným hicem v červenci a srpnu. 

Pokud do čtrnácti dnů přijde slušnější desetimilimetrový déšť, tak to bude všechno, co budou pole potřebovat. Žně letos budou začínat jako v předrevolučních časech - kolem 15. července. A zřejmě se potáhnou až do konce prázdnin. 

Přeji všem pěstitelům hodně úspěchů a bohatou úrodu. Za měsíc se k tématu zase vrátíme. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

dost tma,pořád pod mrakem, mně toho moc nevyrostlo ani ve skleníku. Akorát květák a ještě omylem. Sadbu mi podstrčila roztržitá prodavačka místo ranných kedluben. Tak jsem měla 15 květáků a všechny naráz. Takže zbylo i na sousedy.Ale ten byl,ještě bez škůdců.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

si, na streamu Babica dává do květákové polévky na hnědou osmaženou cibulku a prolisovaný česnek plus ještě kořenovou zeleninu. Taková zhůvěřilost. Jako ředkvičky k sádlu

Průměrný počet slepic: 1.5 (11 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

je patlal, na úrovni streamu nemá co zkazit. Ale chleba se sádlem a ředkvičky k sobě pasují naprosto dokonale!

Průměrný počet slepic: 3.5 (22 hlasů)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

jedině k máslu

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

do jinak fádní květákové polévky je možná dobrej nápad, díky za tip. Někdy zkusím.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Patlal, on je kuchař, ale nedělá EUROJÍDLA, ale normální věci co si může uvařit někdo doma.
Plešoun si dělá z Babici srandu "když není citron, tak dejte limetku", když pominu, že sem to tak dělal, protože u vaření oběda, fakt nepůjdu dělat přestávku půl hodinu na nákup, kdy stejně nepoznám rozdíl ve výsledku, tak směšný je, že dělal pořad na primě a tam řekl "když nemáte těsto na pizzu , tak dejte listové těsto" a takový člověk si bude dělat srandu citron-limetka? Kokot namyšlený je to...

Když se mě zdálo divný, že měl Babica fortel a když dělal jídlo podle "receptu jak se má", tak vypadal jak profík, tak sem zjistil, že narozdíl od plešouna dělal v Hamburku kuchaře a vyučil se v nějakém lepším hotelu v Praze.

Liška, nedělej si srandu z někoho, kdo umí vařit lípo jak ty nebo plešoun, to spíše ukazuje něco o tobě než o Babicovi ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

určitě je to kuchař! Pro typy ve skořicovém saku.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děláš ze sebe Polrajcha :D
Hele, většina lidí vaří od oka, ve stylu Babica, každý nevaří jako plešoun eurojídla, kdy poučuje Itala, že to dělá špatně, protože on na dovolené to viděl jinak ;)
Plešoun poučuje jak se vaří naše jídla i Sapíka, kterýmu nesahá ani po kotníky, pokud teda kvalitu nebude porovnávat televizní oblíbeností na základě jazyka kopáčů a to urážím kopáče ;)
Jediný díl kdy si nedovolil držovat na kuchaře byl na slovensku, protože se bál, že by dostal po čuni, že kritizuje maminku majitelů a navíc by mu vysvětlili, že slovenské jídla nevařil, takže má držet hubu a krok, ale Italové nejsou tak vznětlivý, takže na itala držkoval.

A kromě blesku, četls, že vedl kuchyňi v Hamburku? Četls, že se vyučil v dobrém hotelu v Praze? Nebo jsi skončil u toho "plešoun co všude byl, všechno zná, řekl, že je to brusič lyží" :D
Tak co víš o Babicovi víc, než nakecal plešoun?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Vyučil se v hotelech Ambassador a Palace a po vyučení vařil 9 let v Alcronu.
Oženil se do Německa a 19 let pracoval v restauraci "Goldenes Prag" v Kolíně nad Rýnem.
Jo, a učil se u Sapíka. Takže je vyloučenop, aby neuměl vařit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co byste taky chtěla od "brusiče lyží a prken" ?! To "kuchaření" má jako přidruženou ale výdělečnou činnost

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můžu vědět, kde je jediný správný recept na květákovou polévku?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Doma ať si každý vaří, co chce a z čeho chce. Ale v rámci snadného dorozumívání je vhodné nepoužívat názvy něčeho poměrně dobře definovaného na něco úplně jiného. Takže zeleninovou polévku s květákem? Proč ne. Ale asi bych tomu neříkal květáková polévka. A jasně květáková polévka asi není nejlepší příklad přesně definovaného názvu, ale ty Babicoviny občas fakt nedávaly smysl. Resp. z nějakého jídla dělaly jídlo úplně jiné. A jedna věc je tady nějaká diskuse u Vidláka, ale věc druhá je, když stejně zachází s recepty a ingrediencemi profesionál v restauraci. To pak si vyberete něco z jídelníčku podle známého názvu a dostanete něco, co vůbec netušíte, co by to mohlo být.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

mrkev nakrájenou na tenká kolečka. Mrkev chuťově neruší a polévka není tak fádně bledá.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

ČSN na jídla byla zrušena ;) U elektriky, alespon zachovali i když stylem "nuceně, až když se něco stane, takže u soudu".
A Polreich říkal, že to je správně, nutit kuchaře vařit podle přesného návodu je špatně i když pak každému nadává :D

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak Babica co jsem viděl, ukazoval jak vařit doma , neviděl jsem a neslyšel o pořadu, kde učil kuchaře z hospod a restourací, takže něchápu, proč s tím máš problém a dokazuješ problém "v resouraci chci pod názvem to samé"...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Však jsem psal, ať si každý vaří doma co chce. Bohužel ale spousta rádoby kuchařů profesionálů, vaří podle Babicových rad i v restauraci.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://stadalafilop.com />best place to buy cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://ocialisshop.com/ ">cialis generic reviews</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://osildenafilop.com ">comparison levitra viagra cialis</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

canada kamagra <a href="http://vskamagran.com ">kamagra pills</a> purchase kamagra in u s a

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

já jsem spokojenej, mladej udělal první dávku vojtěškový senáže a chystá se na luční seno už má posekáno.
Já bych teda se na to vyflák a počkal si na konec června, tak bych ušetřil jednu seč.
Ale mladýmu to vyšlo, tak proto ta spokojenost.
Akorát, že dělá s mým lisem teprv podruhý tak ukoulel tunový balíky, což u senáže nevadí, ale u sena bude muset ubrat dva tři metráky, nebo seno uvnitř balíku nebude schnout, ale plesnivět.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)