Poslední stéblo

Autor

Vminulých dnech proběhla médii hojně komentovaná zpráva, že EU nezastaví svojí finanční pomoc pro palestinskou samosprávu a dokonce trojnásobně navýší peníze určené pro pásmo Gazy. Naši hrdinní bojovníci proti zlým Palestincům (kteří tak tak stihli zaměnit palestinské vlajky za izraelské a ještě před dvěma týdny viděli v muslimské migraci kulturní obohacení) byli samozřejmě pobouřeni, protože Palestinci nejsou lidé a když se nějaký režim dopustí zločinu, je potrestán režim i se svými obyvateli… jak nám vysvětlil Vítek Rakušan.

Chcimíři se zase pošklebovali, že sice stojíme pevně na straně Izraele, ale evropským hodnotám najednou vůbec nevadí, že sponzorujeme i druhou stranu.

Já se vůbec nedivím, že evropské špičky posílají dál peníze Hamásu. Ono je to totiž možná to jediné, co Evropu zachrání, pokud se na blízkém východě teď rozjede větší válka. Evropa si prostě nemůže zakázat, kromě ruských, i arabské suroviny. Rusko si loni mohlo se Saúdskou Arábií prohodit zákazníky, takže Saúdové víc dodávali do Evropy a Rusové dodávali víc do Číny. Katar dodával víc plynu do Evropy a Rusové ho posílají na dálný východ. Ale víceméně všechno zůstalo stejné. Z odstřižení od ruských zdrojů byla v podstatě jen výměna dodavatelů.

Evropě docela dobře postačí, pokud se aktivuje ta obohacující muslimská menšina, co tam mají. Slabý odvar už měli v Berlíně minulou noc. Nepotřebuje zjistit, že ropa i plyn fakt nebudou, protože to by skomírajícímu evropskému průmyslu zasadilo poslední ránu. Tím by okamžitě skončila celá evropská integrace… pamatujete, jak to bylo s rouškami? Jak se tonoucí stébla chytali a přepláceli se v Číně navzájem? Že by se za současných okolností Německo dělilo s někým o plyn, tomu snad věří jen náš ministr Hýkela. Ten teď nadšeně podepisoval nějaký další ojropapír, který konečně všechno napraví a zajistí spravedlivý trh s energiemi.

Když se na to podíváme realisticky, tak jsme přesně toto navrhovali vládě, když začala válka na Ukrajině. Tenkrát se ještě Zalužný nefotil s portrétem Stěpana Bandery a Telegram nebyl plný hajlujících Ukrajinců. Tenkrát byla většina lidí solidární s uprchlíky a snažila se jim doopravdy pomoci. Mohli jsme klidně „pevně stát“ za Ukrajinou, nechat si americkými dolary platit za zbraně, které bychom na Ukrajinu prostě prodávali (nic proti Rusku pane Putine, ale kšeft je kšeft). A zároveň jsme mohli saturovat průmysl levným plynem i ropou. Byla by úplně stejná válka, ale Evropa by měla energie za hubičku a Rusko by si za tu hubičku moc nekoupilo, bylo by rádo že má na náboje a na nové plynovody do Číny by moc nezbylo. Místo toho se cena ropy víceméně zdvojnásobila a Rusko má z jejího prodeje dost peněz nejen na válku, ale i na nové energovody na východ. Jen už se to neobchoduje přes západní banky a systém SWIFT už nevidí, kdo, kolik a jak Rusku platí.

Ano, američtí těžaři na dodávkách LNG do Evropy dobře vydělali (a určitě Bidenovi pustili patřičný obnos na kampaň. Zničení Nordstrýmů byl pro americký plyn byznys jako prase), ale jaksi to Západu prohrálo válku. Aniž by si toho naši pisálci a analytici všimli, máme tu dva Západy. Ten za Atlantikem, který má všechno a ten v Evropě, který nemá nic. Už se stalo. Není žádné neochvějné spojenectví. Evropa není pro USA partner… jen vazal, který americkou pomoc Ukrajině zaplatil jiným způsobem.

Amerika na podporu Ukrajině dala prý nějaké procentíčko ze svého rozpočtu. Pakatýlek… američtí senátoři to považovali za skvělou investici. Za minimum peněz (a ukrajinskou krev) zadržovat Rusko na jeho cestě na výsluní, nekup to… Ale ono to zase tak levné nebylo. Evropský spojenec je po krk ve sračkách, pokud se dostane pod hladinu i obličejem, začne kolem sebe kopat a chytat se jakýchkoliv stébel… je smutné, že jediné stéblo, které Evropě zbylo, je placení teroristům z Hamásu… Jakákoliv hodnotová politika je teď sebevražedná.

Ona byla sebevražedná vždycky… jen si to evropští papalášové nedovedli představit. O naší Pětidemolici ani nemluvím… Energie je prostě mnohem víc, než politické hrátky… energie je totiž víc, než demokracie. Bez plné ledničky se spouštějí ve společnosti úplně jiné mechanismy, než volná soutěž politických stran. Bez léků v lékárnách, bez funkčních nemocnic, bez individuální mobility, na kterou jsme si zvykli, nebude žádný liberalismus. Že to tak není? Tak se podívejte, kde lidé volí Okamuru… ano, přesně tam, kde nemají na drahý plyn, kde nemají na auto, kde děti nemají na školní obědy. A je úplně jedno, z jaké příčiny na to lidé nemají.

Ano, dneska je možné se pošklebovat Maďarsku, že sice mají toho Orbána, ale také tam mají stejnou inflaci jak u nás, takže dezolátský premiér to tam nezachránil… Ale jak jinak bude vypadat situace ve chvíli, kdy Maďaři budou mít ruskou ropu i ruský plyn a Evropa nebude mít ani LNG ani ropu, protože Írán nepustí nic přes Hormuzský průliv?

Měl bych tu jeden tip pro čučkařovic Koudelku. Kdybych já byl Putin, tak právě teď u nás šířím mezi kapitány českého průmyslu zprávu, že stačí svrhnout tuto prozápadní vládu, přijet do Moskvy podepsat nové protokoly a přivézt do Prahy nové smlouvy na uhlovodíky. Na co nějaký Rusák s narativem, že? Chcete, aby vám zmrzlí a nemobilní Češi nevyrabovali vaše milionářské vily? Udělejte převrat a přijeďte si pro plyn a ropu… Trubky jsou. Vaši policajti a vojáci budou totiž taky zmrzlí… Nebo snad chcete, aby vaše budoucnost visela na jednom stébélku s nápisem „peníze pro Hamás?“ Na co by Putinovi byl narativ, když Evropa svěřila svojí budoucnost do rukou Arabům a Putin je jediný, kdo ji může zachránit?

Můj tatínek měl kdysi závodního zubaře, což byl hrozný ras. Ten když vrtal, tak člověk v křesle nadskakoval bolestí. Všichni na něj nadávali. On se tomu jen šklebil a vždycky říkal: „až vás bude bolet zub, ještě rádi přijdete.“ A měl pravdu. Když bolí zub, člověk udělá cokoliv, aby se té bolesti zbavil. Stačí málo a Evropu začne bolet celá čelist. Pokud Izrael vpadne do Gazy, bude se Putin šklebit a bude vědět, že všichni ještě rádi přilezeme.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (308 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Teď jsem vstoupil na tenký led. Nechci vypadat, že tady organizuju provoz na "Vydlákových kydech", to mi opravdu nepřísluší. Ale na druhou stranu vnímám, že Vidlák "Kydy" založil jako svoji zpětnou vazbu, jako odezvu veřejnosti na svoje názory. Chápu také, že tito diskutující by měli mít přednost před někým kdo se na "Kydy" nakvartýroval a čeká aby byl první a dostal svůj článek na nejčtenější místo, i když ten článek nereaguje na Vydlákovo téma. Jsem velmi vdečný, že nás Vidlák tady trpí a že nás nevykáže. Vydláku díky!
Tedy ať už já nebo třeba včelka Mája táhneme ve všech svých příspěvcích s Vydlákem za stejný konec provazu. Jde nám o Alternativu a o naši budoucnost. 
Ještě bych snad dodal, že je dost nakažlivé, když člověk sesmolí článek a dá ho na "Kydy" a ten článek dostane několik desítek kladných reakcí. Je to určitý druh drogy, nikdy bych tomu nevěřil, kdybych si to nevyzkoušel. :-)
Ale teď k věci, když všichni co budete přímo reagovat na Vidláka, dáte svůj přispěvek jako odpověď pod toto okno, budete všichni pohromadě a stále na začátku diskuze, kde je vaše místo. Budete před všemi dalšími články, i když svoji reakci napíšete třeba až večer.
Berte to jako pokus. Pojďme to zkusit!
Průměrný počet slepic: 4 (54 hlasů)

Ale já si fakt nemyslím Palestinci = Hamás. Ano vládne tam. Ale určitě ne všichni Palestinci s ním souhlasí. U nás vládne Pětikolka a je nás dost, co s ní absolutně nesouhlasíme. Oni ti Palestinci jsou sice chudí, ale dost vzdělaní a žít v uzavřeným getu Pasma Gazy si opravdu nezaslouží. Sionismus Izraele a Hamás si nemají co vyčítat, oba se vzájemně potřebují a taky posilují. Normální palestinský lid na to tvrdě doplácí.
Průměrný počet slepic: 4.4 (62 hlasů)

Inzo, už v minulých komentářích jsem psal, že v mnoha ohledech se s vámi shodnu. V čem se ale evidentně naprosto lišíme je pohled na to, co by Palestinci měli dělat nyní. Já vůbec nerozporuji, že vznik Izraele byl pro Palestince katastrofou, byl nespravedlivý atd. To vše je pravda. Jenže je to 80 let.

Zdůraznil bych, že války je třeba umět vyhrávat, ale na druhé straně je důležité umět i prohrát. Prostě, když nemám nejmenší naději na vítězství, je třeba se s vítězem nějak domluvit. Je jasné, že podmínky nebudou takové, jaké bych je chtěl mít, ale to je prostě daň za prohranou válku. Palestinci zjevně to druhé nezvládli (a nezvládli samozřejmě ani to první). Stále si hýčkají pocit nespravedlnosti, ale takových národů na světě je. Co třeba Finové, které CCCP přepadl a zprvu je chtěl připojit jako další sovětskou republiku? Jen díky tvrdé obraně si Finové vymohli lepší podmínky, ačkoliv přišli o druhé největší město atd. Samozřejmě, mohli bojovat dál, udělat partyzánské hnutí, teroristické útoky atd Myslíte, že by si polepšili? I Němci po II sv.v. přeci nemuseli přijmout mír, mohli realizovat plán s Wehrwolfy na teroristické akce - ovšem jak dlouho myslíte, že by to spojence „bavilo“, než by sáhli k drastickým opatřením? Prostě, Palestinci nemají šanci na vítězství, jejich jedinou nadějí je akceptovat izraelské podmínky, které určitě budou tvrdé, ale povedou ke vzniku jejich státu. Na nějaké „právo na návrat“ mohou rovnou zapomenout. Bohužel, prohráli válku a v celých lidských dějinách se bralo jako samozřejmé, že vítěz si diktuje podmínky a poražený se musí podřídit.

Je přitom psychologicky zajímavé, že zdejší oponenti Ukrajiny včetně Vidláka ji vyzývají, aby se vzdala a přijala ruský diktát, protože stejně nemá šanci zvítězit, ovšem u Palestinců je přesně stejná situace nevede k stejnému závěru. Za sebe si myslím, že Ukrajina má stále šanci ubránit solidnější podmínky, než jim Rusové zatím nabízejí (v podstatě to je bezpodmínečná kapitulace), zatímco Palestinci nemají šanci žádnou. Nemyslím si ani, že by mohli zvítězit „dělohami svých žen“. Taky hrozí, že sice tyto dělohy budou fungovat skvěle, ale nová palestinčata už se nebudou rodit v Palestině.

Mimochodem Inzo, s několika rozumnými Palestinci jsem se zde v Evropě bavil. Víceméně uznávají, že Hamás je mafie, grázlové největšího kalibru, a jedinou šancí Palestinců je akceptovat co nejdříve izraelské podmínky. Nejsem si ovšem jistý, zda je toto názor většinové palestinské společnosti, která je schopna se radovat z masakrů, které jsme viděli před týdnem.

Průměrný počet slepic: 3.2 (40 hlasů)

že Hamás jsou násilníci a podrazáci, i Hisbaláh bude něco podobného a za hodně podobné považuji i ty skutečně militantní Izraelce. Netanjahua považuji za podrazáka a já jsem přesvědčen, že pokud mu to někdo nezatrhne, tak by rád po vzoru Ázerbájdžánu (a po jeho bleskovém úspěchu) jednou pro vždy chtěl zlikvidovat i Pásmo Gazy. Před pár dny, když jsi ještě psal z letiště, tak jsem následující den reagoval. Asi jsi to nezaznamenal.
Dával jsem sem ještě druhé pokračování článku Scotta Rittera. Právě tam docela věrohodně popisoval Netanjahua, jeho podíl na vraždě Rabina a jeho vklad do vyprovokování války proti Iráku.
Prostě se nemůžu smířit s tím, že někdo vpadne do mé země, ze mě udělá uprchlíka a všichni se budou tvářit, že se vlastně nic nestalo.
Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Inzo, to se omlouvám, byl jsem tento týden pracovně v Baku, tak jsem neměl moc času něco číst. Já vás sice chápu, jenže myslím si, že tento problém má v současnosti jen dvě řešení - buď Izrael rezignuje na „židovství“ svého státu a povolí „návrat domů“ všem uprchlíkům. To bude znamenat jeho zavalení miliony nenávistných Palestinců a skončí to terorem v izraelských ulicích. Nebo Palestinci na tuto svoji základní podmínku míru rezignují a vznikne palestinský stát - ovšem bez teroru a v upravených hranicích, prostě nebude to 100% území z doby před 1967. Já nevidím žádnou třetí možnost. Ta první předpokládá, že Izraelci totálně prohrají, což si neumím představit, no a vzhledem k jejich nukleárním bombám, které by určitě v nejhorší situaci použili, bych se této možnosti dost bál. Ta druhá možnost je bohužel taky sci-fi - ale je to podle mého jediné možné řešení. Já sice chápu, že byla spáchána nespravedlnost, ale je to 80 let a je třeba se někam posunout. Nemám nic proti myšlence třeba na nějaké odškodnění bývalých palestinských uprchlíků (to by se asi Izrael dost cukal, ale bylo by to asi nějak spravedlivé, na druhé straně logická otázka - neměli by v tom případě být odškodněni i židovští uprchlíci z arabských zemí?). Problém ale je, že Palestinci by se museli vzdát teroru, někdo (kdo?) by musel zlikvidovat Hamás, Hizballáh a další podobné grázly.

Co se Netanjahua týče, to je samozřejmě blb, já se ho nezastávám. Palestinci promeškali šanci, kdy jim Barak nabízel maximum. S Netanjahuem samozřejmě nic nevyjednají. Ani mě nejsou po chuti militantní sionisté, kteří někam vtrhnout, vytvoří novou osadu a zaberou tím palestinskou půdu. To je samozřejmě špatně. Ale jak ukazuje Gaza, Izrael je schopen se s tímto vypořádat a vše vrátit - jenže ona prostě není žádná palestinská strana, která by byla rozumná, měla většinovou podporu a dalo se s ní jednat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Já myslím, že spolu nejsme na válečné noze.
Prosím tě, až budeš mít trochu času, poreferuj o Ázerbajdžánu, to je taky moc zajímavé téma. Stává se křižovatkou, která bude nabývat na důležitosti. Tam se potkávají zájmy Ruska s jejich severojižním koridorem INSTC. Pro Turecko a Čínu je naopak důležitý kolmý směr průsmykem řeky Aras po íránské hranici. Náhorní Karabach se asi vyřešil odsunem Arménů a stal se inspirací pro jiné (Netanjahua). Ale pořád přetrvává problém odděleného Nachičevanu.
Nebyl jsi náhodou v Alatu? (to není od Baku daleko), před časem proběhla zpráva, že do tamější ekonomické zóny lákají evropské byznysmeny.
Jaké máš dojmy a poznatky? Dík.
Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Finsko bylo ruskou gubernií, kterou Rusko vyhrálo nad Švédskem a chtěli se, za pomoci Němců, od Ruska odtrhnout. No a nakonec se jim to, po prohrané válce, povedlo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Bobe, to je mnohem složitější historie. Finsko vedlo za svou nezávislost s Ruskem (tedy CCCP, abychom byli přesní) celkem 3 války, pokaždé bylo přitom napadeno a mimochodem pokaždé bez vyhlášení války. Je to opravdu na delší povídání, mě šlo pouze o to srovnání v tom směru, že kdyby nebyli ochotni v pravý čas jednat (samozřejmě, vždy je otázka, kdy je ten pravý čas, to je velmi problematické), tak by dnes samostatné Finsko neexistovalo - respektive dnes asi už ano, ale jako chudá postsovětská republika, něco jako pobaltské státy.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

P.S. Podívejte se, kde se nachází to "strašné" Maďarsko, které Orbán tak špatně řídí. jsou na necelé polovině toho, co platíme my. Mimochodem tady na této tabulce lze také velmi názorně demonstrovat onen fígl s inflací. Když v Maďarsku bude inflace 20%, tak jejich náklady meziročně vzrostou o 659 Kč. Zatímco, když u nás bude inflace 12%, tak nám náklady vzrostou o 840 Kč. Protože klíčový pro tento výpočet je procentuální základ, jenž je u nás víc než dvojnásobný. Ale to je na Stanjuru příliš vysoká matematika," zakončil svůj komentář na facebooku předseda PRO Rajchl, který na dokreslení zveřejnil i zmiňovaný přehled měsíčních nákladů.

Tabulka je uvedena ve včerejší diskuzi.


 

Průměrný počet slepic: 4.9 (43 hlasů)

Rajchl neuvedl, odkud se ta dvojjazyčná tabulka - bez nájmů - vzala. Sám ji určitě nespočítal.

Považuji takové prezentování faktů za nejlepší způsob, jak podkopat svou důvěryhodnost :-)

A úplným nesmyslem je uvádět průměr v haléřích, když odchylka bude kolísat přinejmenším v desítkách korun.

Závěr: naprosto nedůvěryhodná fušeřina :-)

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Elektřina, která je základním a stále se rozšiřujícím segmentem světové energetiky, představuje obzvláště složitý problém. Například benzin se snadno skladuje.  V rafinériích, terminálech, čerpacích stanicích a automobilových nádržích se nacházejí jeho rozsáhlé zásoby. Naproti tomu elektřinu je obtížné a nákladné skladovat. Proto energetické společnosti musí vyrábět v každém okamžiku množství elektřiny, které odpovídá přesně její okamžité spotřebě a to nejen hodinu po hodině, ale i vteřinu po vteřině.
Existuje názor, že slunce a vítr poskytují neomezenou bezplatnou energii, k jejímuž využití je zapotřebí pouze politická vůle. Ve skutečnosti fyzikální zákony omezují množství větrné a sluneční energie, které lze pomocí současných technologií zachytit. Tyto technologie vyrábějí elektřinu pouze tehdy, když ji příroda poskytuje, a ne tehdy, když ji spotřebitelé potřebují. Naproti tomu konvenční elektrárny mohou vyrábět energii podle potřeby. Chybějící schopnost skladování znemožňuje řídit elektrickou síť pokud nebude převažovat kapacita elektráren využívajících fosilní paliva nebo jádro. Uvádí se, že limitem pro zachování regulace energetické sítě je 30% nestabilních zdrojů (vítr, slunce), při překročení tohoto limitu nebude možné zajistit stabilitu sítě a ta se zákonitě rozpadne. Zařízení potřebná k přeměně "bezplatné" větrné a sluneční energie na použitelnou elektřinu jsou navíc velmi drahá.
 
Pokud se již nějakým způsobem k energii dostaneme, obvykle to není v těch místech, kde ji potřebujeme. Prostě energii potřebujeme distribuovat ke spotřebiteli. Ta distribuce není zadarmo, její cena se liší podle druhu energie.
Kupodivu nejlevnější je transport ropných produktů nebo zemního plynu, to vychází na 11 - 26 Kč na 1 MWh a 1000 km. (DeSantis 2022). 
Pro orientaci, my doma máme roční spotřebu cca 4 MWh - bežné spotřebiče, vaření, ohřev teplé vody - bez vytápění.
Jeden plynovod nebo ropovod má mnohem vyšší přenosovou kapacitu než elektrické vedení. Náklady na přenos stejné energie na těch 1000km při použití stejnosměrného elektrického proudu dosahují 20 až 50 násobek tj. v průměru asi 600 Kč. V běžné distribuční síti se používá střídavý proud, jehož přenos je levnější. Přenos pomoci stejnosměrného proudu se používá pro přenos elektrické energie z farem s obnovitelnými zdroji, protože to technicky usnadňuje připojení zdrojů, jejiž výkon kolísá. Bližší vysvětlení ještě uvedu.
 
Rozdíly v nákladech na přenos jsou důležité, ale často se neberou v úvahu. Právě při využívání energie z obnovitelných zdrojů hrají velkou úlohu. K těmto ztrátám během přenosu je třeba přičíst další ztráty vznikající při přeměně střídavého proudu na stejnosměrný a opačně, což se běžně využívá.

 

Větrné turbíny vyrábějí střídavý proud, který je třeba přeměnit a "upravit" nebo usměrnit. Střídavý proud z větrné turbíny se nevyrábí při dostatečně stabilním napětí, frekvenci nebo fázi, aby mohl být vložen přímo do sítě. Obvykle se proud z jednotlivých větrných turbín usměrňuje a sčítá v rozvodně na moři a jako stejnosměrný se přenáší na pevninu. Usměrněný elektrický výstup větrné farmy se pak musí před připojením k síti převést na správné napětí, frekvenci a fázi. Ale ani po této úpravě nemá elektřina z větrných a solárních zdrojů stejnou kvalitu a síťoví specialisté ji považují za nečistou nebo "špinavou".
 
Výroba elektřiny z větrné a solární energie podléhá značným výkyvům podle povětrnostních podmínek nebo podle stavu oblačnosti a může se měnit ze sekundy na sekundu. V souladu s tím musí se musí provádět rychlé regulačními zásahy. Za tímto účelem je nutné v krátkém čase provést změny výkonu elektráren, spustit elektrárny, které se rychle rozběhnou (např. elektrárny s plynovou turbínou), nebo využít přečerpávací vodní elektrárny. Případně lze některé odběratele elektřiny odpojit od sítě pomocí regulace zatížení.
 
Čím více větrných a fotovoltaických elektráren je v síti provozováno, tím vyšší je spotřeba regulačního výkonu. Je třeba poznamenat, že jednorázové snížení nejnižší přípustné frekvence sítě 47,5 Hz (v Německu) nevyhnutelně vede k výpadku proudu. Již od poklesu frekvence na 49 Hz dochází ke snižování zatížení, jinými slovy k "selektivnímu vypínání výkonu u spotřebitelů".
 
Vzhledem k velké podpoře solární a větrné energie se do energetické sítě dostává stále více elektřiny, která musí být nejprve upravena pro síť pomocí usměrňovačů a střídačů. Tyto střídače by měly generovat sinusový průběh napětí o kmitočtu 50 Hz , tak jak to dělají turbogenerátory v klasických elektrárnách. Bohužel elektronicky řízené střídače dosahují vyšší účinnost, ale za cenu znečištění průběhu vyššími harmonickými. (Sinusový průběh se modeluje pomocí rychleho spínání a rozepínání vysoce výkonných polovodičových prvků, každé sepnutí, ale hlavně vypnutí generuje napěťové špice, takže sinusovka není hladká)
Tyto nekontrolovatelné "harmonické", které mohou vést ke ztrátám výkonu v důsledku vzniku tepla a k dalším nežádoucím nebo dokonce katastrofickým vedlejším účinkům. Kromě toho se mohou v rozsáhlé energetické síti díky těmto jevům objevovat rezonance (poruchy se v určitých místech sítě sčítají) vedoucí k nekontrolovatelným účinkům zvýšení napětí, které mohou vést ke zkratům a požárům. Ničivým rezonancím lze předejít pouze tehdy, je-li podíl "nečisté" elektřiny v síti co nejmenší. V Německu se naopak zdroje nečistého střídavého proudu po desetiletí systematicky zvyšovaly, což vedlo k "chaosu v energetické síti"
Pokud si ještě vzpomenete na Ohmův zákon U=R*I, tak při průchodu proudu I vedením o odporu R, se vedení ohřívá a což vede ke snižování napětí o hodnotu U a tedy ke ztrátám. Výkon přenášený vedením je dán součinem napětí a proudu. Proto je efektivnější používat při přenosu co nejvyšší napětí, aby proud tekoucí vedením byl co nejmenší a vznikaly co nejmenší ztráty.
 
Za normálních okolností se elektřina z jednotlivých větrných turbín usměrňuje, sčítá a přenáší na pevninu z rozvodny na moři. Usměrněná elektrická energie z větrné farmy musí být následně převedena střídačem na správné střídavé napětí, frekvenci a být ve fázi s napětím sítě, potom je možné připojení k síti. V podstatě to znamená, že střídač musí vygenerovat napětí jehož sinusovka se plně shoduje se sinusovkou sítě, teprve potom můžeme střídač k sítí připojit. 
Jak se již zmínil, pro přenos na větší vzdálenosti se napětí zvyšuje, aby se omezily ztráty na odporu vedení. Důsledkem usměrnění a následných ztrát ve střídači jsou ztráty na přenosové soustavě ve výši 30 % surového elektrického výkonu větrné farmy. U farem na pevnině se používá nadzemní vedení na stožárech, kde díky vzdálenosti vodičů mezi sebou, může být použito mnohem vyššího napětí než u podmořského kabelu, kde je sice použita perfektní izolace, ale vodiče jsou velmi blízko u sebe. Proto i napětí musí být mnohem nižší (jinak by došlo k průrazu izolace), to vede k tomu, že kabelem teče vyšší proud a tím rostou přenosové ztráty.
 
Celkové ztráty při přenosu se skládají z 15 % ztrát při usměrnění, 15 % na střídačích a -9 % vlastních přenosových ztrát ), tedy -34 % surového výkonu větrných farem, a to i na relativně krátkých vzdálenostech jak se ukázalo v Kalifornii. S rostoucím počtem větrných a solárních zařízení v elektrické síti se zvyšuje počet poruch.

Každá elektrárna, každá větrná turbína a každý solární panel potřebují elektřinu, aby se mohly "rozběhnout" pokud byly mimo provoz. Schopnost nastartovat bez napájení ze sítě, tj. být zcela soběstačným, se označuje jako "schopnost černého startu".  Tato schopnost je důležitá zejména v případě výpadku proudu nebo blackoutu. Schopnost "černého" startu větších elektráren zajišťují baterie, které následně spouštějí dieselové generátory, a ty se dále používají k náběhu elektráren. V případě větrných a solárních elektráren jsou obvykle zapotřebí také baterie a dieselové generátory. Vodní elektrárny a přečerpávací vodní nádrže obvykle vyžadují ke spuštění pouze menší množství elektřiny, například k otevření vodních uzávěrů.
V Německu v první polovině 20. století a historicky i předtím a v bývalém východním Německu měla každá elektrárna z dobrého důvodu možnost černého startu. V Německu se dnes schopnost černého startu elektráren výrazně snížila. V případě větrných a solárních elektráren je schopnost černého startu vzácná až nulová, i když je teoreticky možná. Vzhledem k tomu, že se stabilita sítě s rostoucí mírou rozšíření větrné a solární energie snižuje, zvyšuje se tím i riziko výpadků.
Pokud k výpadku dojde, musí se elektrická síť opět pomalu "nahodit". K tomu se používá metoda takzvaných gridových ostrovů. K lokální síti se připojí omezený počet odběratelů elektrické energie společně s elektrárnou, která se znovu rozběhne, a musí se zajistit stabilita frekvence 50 Hz. Poptávka a nabídka se musí vždy přesně rovnat, aby byla síť stabilní. Pokud síťový ostrov pracuje s konstantní frekvencí 50 Hz, lze jej připojit nebo sloučit s jiným zprovozněným síťovým ostrovem. K tomu může dojít pouze tehdy, pokud obě sítě běží zcela synchronně. Tato synchronizace dílčích sítí může trvat i několik dní. Pokud by se sloučily dílčí sítě aniž by běžely zcela synchronně, může dojít nejen k poškození generátorů a turbín, ale i k jejich zničení. Velké turbíny jsou velmi citlivé, když frekvence klesá nebo stoupá, může dojít k mechanickým rezonancím, které mohou způsobit nenapravitelné škody.
To je jen ochutnávka některých závažných problémů, které doprovázejí zavádění obnovitelných zdrojů elektrické energie, o kterých se příliš nemluví.
Průměrný počet slepic: 4.9 (83 hlasů)

Máme chalupu, kde se ženou trávíme většinu roku. Tak od velikonoc do poloviny listopadu a od vánoc do Tří králů. Občas, na víkend nebo na část prázdnin se počet obyvatel zvýší o vnoučata. Když přijedou s rodiči je nás tam až 11.
Koncem roku 2021, jsem se rozhodl pro fotovoltaiku od ČEZu. Návrh a montáž zajišťovaly spolupracující firmy, ČEZ pouze vypracoval smlouvu a inkasoval peníze.
Na chalupě je dlouhá sedlová střecha natočená k jihozápadu. Na střechu bylo osazeno 16 foto-panelů, které měly špičkový výkon 7,6 kW, vlastní elektronika byla schopna zpracovat 10kW a je vybavena akumulátory 9,6 kWh. Po rozběhnutí jsem požádal o možnost dodávání přebytků do sítě.
Systém stál 460 tisíc, po realizaci jsme obdrželi 205 tisíc dotaci. Abych prodloužil období soběstačnosti a využil plný výkon elektroniky, tak jsem letos osadil na střechu ještě 6 panelů dosáhl instalovaného výkonu 10kW. Toto rozšíření realizovala místní firma a kompletně včetně projektu, nákupu, montáže a revize to stálo dalších 60 tisíc. Samozřejmě bylo to o něco dražší než kdybych to udělal najednou.
Zkušenosti: Nějakou energii to generuje od poloviny února, od velikonoc do teďka jsme soběstační pokud neprší. Zhruba od května do konce července dodával systém ve špičce, asi kolem 14 hod. těch 10 kW. Cca v 10 hod dopadají paprsky tečně k panelů, a v té době to generuje tak 3kW, to samé v pozdní odpoledne. Pokud je vysoká oblačnost, slunce nesvítí, ale je jasno tak kolem poledne dodává tak 4 kW z rozptýleného světla. Systém má poměrně dost velkou vlastní spotřebu, takže přes noc vybije baterie tak o 15%. Ta 9,6 kWh baterie, zajišťuje, že žena může pustit pračku nebo myčku večer, nebo něco ukuchtit bez ohledu na to zda svítí slunce nebo ne. Pokud příští den prší jedeme od poledne na elektřinu ze sítě. Baterii je možné vybít na 20%, pak už se systém připojuje na síť.
Přebytky dodávám do sítě. V letních dnech systém dodá i 50 kWh za den, naše spotřeba je cca do 15 kWh. Zbytek jde do sítě.
Největší odběr má ohřev vody v bojleru cca 2500 W po dobu +-4 hod, záleží kolik se spotřebovalo teplé vody předchozí den. Pak samozřejmě všechno, kde se ohřívá voda, pračka, myčka nebo elektrosporák. Mrazáky, lednice nebo notebooky a televize jako i osvětlení to je minimum.
Původně jsem uvažoval dodávat elektřinu do  ČEZu, mají režim "Virtuální baterie", kdy vám sčítají dodané přebytky a do jejich výše můžete čerpat elektřinu zdarma, tedy distribuci atd. platíte. To by docela šlo, kdyby tu virtuální baterii nevynulovali zároveň s vyúčtováním na konci roku. Což považuji za podraz. My totiž v zimním období, kdy na chalupě nejsme, temperujeme teplotu na 6 st. pomocí elektrokotle. Takže v lednu a únoru, kdy jsou největší mrazy, je ta virtuální baterie prázdná.
Nakonec dodávám přebytky firmě, která je prodává na spotovém trhu. Smlouva je taková, že si za každou 1kWh účtují 50 hal a 100 Kč měsíčně. No není to žádný zázrak, protože měsíční zisk z prodeje se pohybuje kolem 1000 Kč, Více bylo v březnu a v dubnu asi 1200, kdy byla elektřina dražší, nejméně v červenci asi 700 Kč. Byly časové úseky, kdy výkupní cena byla pod 50 hal za kWh, takže já té firmě za každou dodanou kWh ještě platil, aby z toho měli ten padesátník. Takže taky nic moc.
Když to shrnu, myslel jsem si, že s tou fotovoltaikou za cca 300 tisíc budeme mít alespoň elektriku grátis, ani náhodou. Těch 300 tisíc nazpět nikdy nedostanu.
Ještě pár detailů, pro ty co to zajímá:
Panel o výkonu cca 460 W (2 x 1 m) dodává napětí asi 42V a proud podle osvícení 0-10A. Panely se řadí do serie a vytvářejí tzv. stream, kde může být 10 až 16 panelů. K elektronice mohou být připojeny 2 streamy. Je dobré, aby panely v jednom streamu měly shodné osvitové podmínky, jinak se panely hádají a klesá účinnost. Tím, že máte 2 streamy, můžete mít 2 skupiny panelů, každá skupina může být jinak směřována ke slunci. Stejnosměrné napětí z jednotlivých steamů jde do měniče, který vyrábí napětí vhodné pro nabíjení baterií a k pohonu střídače. Třífázový střídač generuje fázové sinusové napětí. Každá fáze je řízena tak, aby generovala stejné sinusové napětí, co do velikosti a fáze jaké je v síti. Střídač je přímo připojen k síti (je tam stykač, kterým je možné natvrdo střídač odpojit). Pokud je napětí fáze střídače shodné s napětím fáze sítě, neteče žádný proud mezi sítí a systémem - systém je soběstačný. Pokud se napětí střídače zvýší tečou vyrobené přebytky do sítě. Pokud je napětí střídače nižší, odebírá se proud ze sítě -  fotovoltaika nestačí k pokrytí spotřeby v domě. Kromě toho je samozřejmě ze střídače napájen barák. Střídač je schopen dodat do 1 fáze max. 3,5 kW, pokud je odběr v určité fázi vyšší, je rozdíl pokryt ze sítě, bez ohledu na to jaký je odběr v ostatních fázích. 
Vše je připojeno k internetu. Správci mohou dálkově kontrolovat provoz nebo nastavovat parametry. Já můžu zjišťovat informace o činnosti pomocí aplikace z mobilu.
 
Průměrný počet slepic: 4.9 (77 hlasů)

jste dostal 205 000 Kč které nám odebral stát, aby jste měl elektřinu tam, kde už ji stejně máte. Píšete, že se vám to nezaplatí, a nám, co se na ty dotace skládáme samozřejmě tuplem ne. Navíc máte krám, který se může porouchat a dokonce způsobit další škody. Po životnosti z toho bude nebezpečný odpad. Úžasné!

Průměrný počet slepic: 4.8 (69 hlasů)

Ano, tak to je a proto to sem píšu. Stát žádne peníze nevydělá, aby je mohl někomu dát, musí je jinému vzít. Já jsem na tom prodělal, vy jste na tom prodělal. Jediný, kdo na tom vydělal byl ČEZ.

Mojí hlavní motivací bylo a je být častečně soběstačný v případě black-outu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (55 hlasů)

.. Já jen, aby jsi nebyl nepříjemně překvapen.. Zkoušel jsi už někdy shodit hlavní jistič před elektroměrem, a zkoušel, co to udělá?

Pokud ne, tak to zkus a pak mi napiš.. Vidlák má můj e-mail, a já souhlasím, aby ti ho dal.. 

Neposmívám se ti, jsem revizní technik elektro a "Emeritní Prepper" 

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

Doporučuji vyzkoušet, nejlépe ve dne a v sobotu. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Když na to přijde, vždycky ten jistič můžeš nahodit a do skutečného Black-Outu budeš mít dost času to vychytat a doladit. Jako slaboproudař si s tím určitě poradíš mnohem lépe než třeba lékař nebo právník.

Požádáme Vidláka, aby nám udělal nějaký článek, ve kterém si budeme moci povídat o praktických zkušenostech o ostrovním režimu Fotovoltaické elektrárny..

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)

Pak dodává energii z baterek. Případně pokud máš udělanej přepínač sítí (2 stykače s pomocnými kontakty), tak to přepne automaticky. Funguje to tak že jeden stykač má kontakty pod napětím ze sítě a měnič dodává proud dle potřeby. V případě výpadku se sepne druhý stykač a měnič dodává elektřinu vybraným spotřebičům. Pro mě jsou vybraný spotřebiče celý dům se 3mi fázemi.

Hodně jsem to zjednodušil, ale detailama vás nemá cenu zatěžovat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

že jsem musel přispět. A ČEZ za to nemůže, tu hovadinu vymyslel a prosadil nějaký levičák (moc rádi přerozdělují cizí peníze). Na blackout jsem také připraven ale nežebral jsem kvůli tomu o dotaci (slovy nebožtíka Kubery "dotace by měly být trestné, nebo alespoň sprosté slovo"). Mám 3kW jednofázový střídač off grid s 6kWh baterek a 4 x 430 W panelů s bezpečným napětím max 80 V, na přežití blackoutu mi to stačí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

Já jsem taky nežebral, projevil jsem zájem o systém od ČEZu, podepsal smlouvu a plnou moc, aby mohli jednat za mě a vše se rozběhlo podle jejich plánů, včetně vyřizování dotace. Abych byl objektivní, už si nevzpomínám, zda se někdo dotazoval, zda tu dotaci chci nebo ne.

Ale asi nepředpokládají, že by ji někdo odmítl.

Jak to, že ČEZ za to nemůže, ten chce za svůj výrobek víc peněz než je občan ochoten dát. Tak mu sežene dotaci od státu, vlk se nažere, a kozu to tak nebolí. Zajímalo by mě, kdo za tu dotaci loboval?

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Sice to dělali stejní ukrajinští / rumunští či čeští elektrozedníci a maximálně jeden elektrikář, revizní technik tam možná ani nebyl, stejně to dnes dělá většina firem, a to i těch hodně velikých, ale u ČEZ-u, EGD a PRE máte jistotu, že nezůstanete ve vzduchoprázdnu. Minimálně elektroměrový rozvaděč určitě předělal kolega revizní technik. Distribuční společnosti nevyhlásí insolvenci, mají dostatek elektrikářů, kteří vyřeší případné problémy, a i kdyby vyhořel barák, tak na nich vysoudíte odškodnění, a dokonce ho i vymůžete.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Nabídku jsem si udělat nechal, zjistil jsem, že dotace spolkne realizační firma a úředníci, podobně jako při zateplení přes zelenou úsporám. Je to administrativní nesmysl, tyto dotace nic nevytvoří, jen škodí a režie s nimi něco stojí, podobně jako EET, takže nám zbytečně zvyšují nákady na život. Proto mám malou off grid elektrárničku, která vyšla na cca 70 tisíc, většina z toho je LiFePo4 baterie s měničem (je to vše v jedné bedně- taková větší UPS se vstupem pro soláry max 1,8 kW, výstup 3 kW ). Teď vyrábí přes 2 kWh denně (včera 2,5), napojené jsou spotřebiče, které žerou málo a pořád. V létě jsme na tom i vařili, pekli, zavařovali a stejně jsme všechnu vyrobenou energii nevyužili. Když baterky dojdou a nesvítí, nebo svítí málo, přepne se to na grid, dokud se baterie nenabijí. Dodávat do sítě u off grid nejde z principu. Vypadá to, že se zaplatí, když vydrží 10 let. Čím to, že se dotovaná nezaplatí? I zateplení domu mám bez dotací, vyšlo to na méně než polovinu, takže v podstatě stejně a dělala to firma. Dotace bolí nejvíc ty kozy, které se na ně skládají a přesto se z nich nenažerou, vlci se nažerou vždy. Kde udělali soudruzi s dotacemi chybu? Nebo je to záměr obrat ty, kteří nemají dům po babičce, nebo na dotovanou elektrárnu ale přispívat musí? Ale nebojte, pokud opozice neuspěje, nebo po vítězství ve volbách otočí jak Fiala, na řadu přijdou všichni.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Ta moje powerbanka ve světle zdejších solárních baronů je asi málo ... no jo s preppingem začínám :-)

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

Je to jen sklo a křemík, plus trocha mědi a plastů, případně i hliník. Více mne štvou vrtule větrníků, co sekají ptáky a po skončení životnosti se pohřbívají do země.

Santa Claus a větrná elektrárna
Santa Claus a větrná elektrárna

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

.. a protože jsou zapojeny do série, tak je třeba, aby VŠECHNY "koukaly" stejným směrem, dopadalo na ně STEJNÉ množství světla. Když třeba máte dům orientovaný osou sever - jih, a sedlovou střechu, tak jednu sadu panelů namíříte východ, ta nastartuje a dodává dopoledne, a druhou sadu panelů umístíte na západ, kde máte zase vrchol výroby odpoledne, máte tak vlastní elektřinu po větší část dne. Pokud je dům orientován z východu na západ, tak všechny panely směrujete na jih.

Jednotlivé panely jako je ten, o kterém hovoří INZA, dávají napětí zhruba od 40,5 do 49,5 V, v závislosti, jak jsou osvíceny Sluncem, jak moc či málo jsou ohřáté, a jaký proud je z nich odebírán. On totiž panel přemění z dopadajícího světla na elektřinu jen něco málo přes 20%, zbytek se přemění na teplo, a to se musí z panelu odvést. Čím je panel teplejší, tím méně elektřiny vyrobí. Nejúčinnější je za zimních mrazů, kdy je schopen dodávat i 120% svého jmenovitého výkonu, tedy, pokud na něj vhodně svítí Slunce, a to je v zimě třeba jen hodina - dvě za den.

Tyto stringy (řetězy panelů) jsou připojen na tzv. MPPT regulátory, což jsou obvody, které hledají kompromis mezi proudem a napětím tak, aby panely dodávaly co největší výkon. Tento MPPT regulátor začíná pracovat zhruba při 200V a pokud je napětí vyšší než 800 - 850 V (podle typu střídače, předpokládám že máš buď GoodWe, Growatt nebo Solax) se naopak odpojuje, aby se nepoškodila elektronika střídače. Když dáte na string panelů hodně, tak se může stát, že v zimě, kdy je mráz, obloha bez mráčku a Slunce svítí přímo na panely elektrárna nevyrobí vůbec nic, protože panely dávají tak vysoké napětí, že je MPPT regulátor odpojí. Když jich zase dáte málo, tak po zastínění několika panelů klesne napětí stringu pod 180V a MPPT regulátor se odpojí. Návrh elektrárny na střeše je tak trochu alchymie, jsou na to drahé programy, je třeba mít praxi a selský rozum. Troufám si říci, že velká část elektráren je vyprojektována blbě, a mnohé jsou i blbě zapojeny.

Elektrárna musí mít vždy maličko vyšší napětí, než je napětí v síti, proto se také stává, že někde nedovolí připojení elektrárny s přetoky, (tzv. STANDARDNÍ PŘIPOJENÍ) protože už jich tam je mnoho. Pak je elektrárnu možno (za určitých podmínek) připojit v tzv. ZJEDNODUŠENÉM PŘIPOJENÍ,  kdy nejsou dovoleny přetoky do rozvodné sítě, tedy, všechna vyrobená elektřina se musí spotřebovat v objektu, nebo uložit do baterií. 

Nesouhlasím s tvrzením, že solární panely potřebují nějakou elektřinu ze sítě, aby mohly začít pracovat. Potřebují opravdu jen a pouze Slunce.

Generátory v malých vodních elektrárnách a ve větrnících se zase "opírají"  o rozvodnou síť, tedy, točí se o maličko rychleji, než je síťová frekvence a jsou rozvodnou sítí "přibržďovány", protože nedokáží "přetlačit" obrovské roztočené generátory ve velkých elektrárnách.

"Start do tmy" po Black-Outu mají u nás primárně menší vodní elektrárny. U Temelína je to pár přehrad Vrané nad Vltavou plus Slapy a Lipno. Tyto dvě, vlastně tři elektrárny také po speciálních linkách mohou dodávat Temelínu elektřinu na chlazení reaktoru, pokud by Temelím musel z důvodu Black-Outu přestát vyrábět, tak, aby nemuseli pálit naftu v záložních generátorech. Tedy, pokud by spadnula rozvodná síť, a všechny elektrárny by "popadaly" tak Vrané nad Vltavou "nastartuje do tmy", díky ní můžeme nastartovat Slapy, a můžeme začít budovat ostrovní systém, který se stále rozšiřuje tak, jak se k síti přifázovávají další a další elektrárny, a další další části rozvodné a distribuční soustavy. Startovalo by se buď z Vraného nad Vltavou nebo z Lipna.

Jak bude startovat "Dukovanský ostrov" nevím, mne zajímal ten Temelínský, bo jsem z Práglu :D

Pokud by nastal Black-out, tak by na našem území vzniknuly nejprve ostrovy okolo Temelína a Dukovan, a ty by se nakonec po vzájemném sfázování propojily. Má se za to, že pokud nebude poškozena rozvodná infrastruktura živelnou pohromou či teroristickým útokem, do 72 hodin pojede i poslední samota ve Šluknovském výběžku.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Dík za některá upřesnění a hlavně doplnění, jak by to mohlo vypadat u nás. Jste patrně energetik, takže většinu toho budete znát z praxe. Já jsem slaboproudař, takže moje informace o energetice jsou vyčtené. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

.. ale dělám hlavně silnoproud.. Když jsem šel dělat odpovědného zástupce jedné elektrikářské firmě, tak nad mou maturitou a Osvědčením revizního technika Elektro ohrnovala nos jedna arogantní soudružka z Živnostenského úřadu v Modřanech, že prý ona by mi NIKDY ani na slaboproudou maturitu živnostenský list na "VELKOU ELEKTRIKU" nevydala.. Tak jsem opáčil, že všichni moji spolužáci, kteří byli příliš blbí na to, aby se vyučili jako Spojoví mechanici, bez problémů dostudovali jako elektrikáři. Ale to bylo ještě za komunistů. Dnes se silnoproud i slaboproud setřel do jednoho oboru, důležité je chápat vztah mezi Volty, Ampéry a Ohmy a Kirchhoffovy zákony.. To ostatní vám dá praxe, selský rozum a normy..

Ohmův zákon sexy

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Většinu života jsem konstruoval elektroniku a programoval mikroprocesory.
Jo, a tu personifikovanou podobu Ohmova zákona jsem si už zkopíroval, abych ji mohl poslat známým. :-)
Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Těch 300 tisíc nazpět "nikdy" nedostanu

1 = měsíční zisk z prodeje se pohybuje kolem 1000 Kč, tj. min. 10 000 Kč ročně, tj. min. 200 000 Kč po dobu životnosti panelů

1 = (rozdíl kolik jste platil ročně za elektřinu před instalací a nyní) x 20 let ?=? 3 MWh x 6 Kč/kWh x 20 = min 300 000 Kč

tedy: 200 + 300 < 300  aneb kde se matfyzákovi vloudila chybička do kupeckých počtů?

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

ale počítáte 20 let, to možná vydrží panely s nějakým 20% poklesem výkonu,  měnič pravděpodobně ne a baterie zdegradují také rychleji. Nicméně s jednou výměnou měniče  a mírným snížením výkonu by to 20 let hodit mohlo. Mezitím ale může být ekonomičtější vyměnit systém za lepší (účinnější panely, asymetrický střídač s nižší vlastní spotřebou a vyšším výkonem...). Takže i dotovaná elektrárna se zdá se zaplatí, jen těch 600 V DC na střeše by mě malinko zneklidňovalo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

skutečně jsem to konstatování (že se to nikdy nezaplatí) napsal pod vlivem dojmů. Tobě to vychází na 12 let. Mě v tom původním návrhu (pro moje podmínky a řešení) slibovali 9 let. No myslel jsem si, že když jdou ceny nahoru, bude se ta doba zkracovat. Až mi přijde v lednu vyúčtování, posčítám i všechny příjmy z prodeje a zase to téma otevřu.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Bylo třeba vyvážit nedávno zmíněné obavy ohledně "nehasitelnosti" střechy a "nebezpečném" akumulátoru.

Podobně postupují Švýcaři, když v parlamentu i ve vládě mají nejvyšší váhu hlasu:
1) SVP - lidovci: patrioti brzdící imigraci, islamizaci a EU integraci; většinou protestanté
2) SP - sociální demokraté: hájí únostnou nerovnost, vysoké platy, zájmy žen
3) FDP.Die Liberalen - svobodní a liberálové: preferují svobodu, iniciativu a zodpovědnost
4) Die Mitte - středoví křesťané: svoboda, solidarita, zodpovědnost; převážně katolíci
5) Zelení a Zelení liberálové myslí na budoucnost: klima, ledovce, udržitelný rozvoj a biodiverzita

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Miloši, to vyvážení, jsem se snažil prakticky dosáhnout pomocí pojistky.
Hele, já tu politickou scénu ve Šv. neznám, ale jen se opatrně zeptám:
Nepoužil jsi pro charakteristiku některých stran poměrně velké eufemismy? :-)
Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Nicméně lidovci SVP, zejména velmi bohatý podnikatel a člen vlády 2003-07 Christoph Blocher, který má na své stránce logo: 
«Die intellektuelle Fehlkonstruktion EU ist täglich sichtbar und greifbar.» - Každý den můžete vidět a cítit chyby intelektuální konstrukce EU,
zachránil Přímou demokracii, když velmi energicky dokázal vysvětlit národu před hlasováním v 1992, že začlenění do Evropského hospodářského prostoru by bylo nakročením do EU s omezením občanských práv a přílivem levné pracovní síly.

Motivace lidí všude na světě je velmi podobná, i mezi členy švýcarského parlamentu je velmi málo "sluníčkářů", většina velmi ochotně přijímá lukrativní nabídky ve správních radách nejrůznějších společností a čile komunikuje i na chodbách parlamentu s profesionálním lobbisty. Nesmí si však dovolit přijímat úplatky, což je nekompromisně přísně trestáno. A při vstupu do vlády musí na všechna vedlejší korýtka zapomenout. Politici jsou si velmi dobře vědomi, co znamená pojem Suverén: často zdůrazňují, že poslední slovo má náš lid!

A co mě zaujalo při pročítání životopisu reformátora Jana Kalvína: již v 16. století se zneužívání pravomocí předcházelo ročním funkčním obdobím a kolektivním řízením: 4 primátoři Ženevy byli každý rok voleni Všeobecním shromážděním staro-a-novousedlíků, stejně jako 25 členů Malé rady. Tato osvědčená tradice se uplatňuje dodneška: roční prezident na federální i kantonální úrovni, který současně řídí konkordanční, týmově jednající vládu bez premiéra.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Také jsem to nepočítal, ale myslím si, že čím hůř se bude dařit naší ekonomice, tím dřív se Vám to zaplatí, takže si myslím že se vám vložená investice vrátí.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pokud píšete že máte denní spotřebu 15 kWh, tak pokud budu uvažovat jen 8 měsíců do roka a desetikorunu za kilowatu, tak to máte za 10 let ušetřeno. Ano peníze vám to nenasype ale ušetříte.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

"Mojí hlavní motivací bylo a je být častečně soběstačný v případě black-outu. "

Pak píše, že případný blackout je zvládnutelný do několika dní. V tom případě mě napadá, jestli by nebylo lepší, než pořídit investici za několit set tisíc, když ještě nevím, jaká bude situace a technologie cca za deset let, raději zakoupit menší elektrocentrálu za desítku a zaparkovat jí někde v kůlně spolu s pár kanystry.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Také jsem o takové variantě uvažoval ale má to několik háčků.

Jednak to, jak dlouho může případný blacout trvat je ve hvězdách. Záleží na tom, jaká bude jeho příčina, jak bude rozsáhlý, jak velké budou jeho následky atd.

Taky se neví, kdy bude, a benzin se nedá skladovat věčně, ale to by snad u většiny lidí šlo vyřešit jeho spotřebou a doplňováním před jeho použitím.

Taktéž by hodně záleželo na tom, co všechno chceme, aby případná elektrocentrála utáhla. Zda jen světla, nebo i spotřebiče s větší spotřebou, potom by i cena elektrocentrály a zásob benzínu byla podstatně vyšší.

Také si myslím že blackout v řádu několika dnů, v rodinném domku, na vesnici, zvlášť pokud člověk s takovou možností počítá se dá prožít bez větších problémů. V činžáku ve velkém městě může být i těch několik dnů velký problém. Jenže tam elektrocentrála asi nepomůže.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

pokud máš systém, který umí fungovat i jako ostrovní (bez připojení k síti), tak bys, pokud svítí sluníčko, neměl ten black-out ani zaznamenat. 
Pak se také mluvilo o zotavení celé energetické sítě po black-outu, což by trvalo i několik dní. Něco jsem o tom psal já, ale jak by to probíhalo v našich podmínkách, tak o tom se dost podrobně rozepsal Richard.
Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Nepředpokládám moc blackout v červnu, ale spíš v únoru, kdy je podstatně vyšší pravděbodobnost, že bude pár dní zataženo, nebo dokonce může sněžit (mimochodem, padající sníh musí být moc fajn pro soláry).

Co za elektiku potřebuju? No, aby mi to rozsvítilo nějaké světlo, uživilo mrazáky a kotel na dřevoplyn, což centrála v klídku zmákne. Takže moje ostrovní omezení bude spočívat v dostatku paliva do ní. Běžně mám dole v dílně kvůli svým pilám kolem 50 litrů, ale není problém zásoby před zimou navýšit. A bavíme se o otázce několika dnů, jelikož pokud by to mělo trvat dýl, přibude nám všem soběstačným ještě si uhlídat naše domy před těmi, co spoléhají pouze na elektriku, která sama proudí ze zásuvek. Na toto jsem myslím připraven celkem nadstandartně.

A nekritizuji zde Inzu za jeho rozhodnutí, jak se zasamostatnil, pouze mi to přijde moc peněz za málo muziky a ještě poněkud nestabilní. Musel bych se u jeho systému do značné míry spoléhat na počasí. S mým jednoduchým řešením pár dní vydžím i když venku bude -20 a dva metry sněhu.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

A pokud někdo chce spoléhat na něco s proměnlivou účinností, měl by myslet na Murphyho zákony. Až to slunce budete fakt nutně potřebovat, hádejte, jaká je pravděpodobnost, že bude svítit. Murphy vám odpoví.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

dokoupím 2kW elektrocentrálu a kdyby nesvítilo, dobiju baterky tím.

Zatím bez slepic

aspoň nemusím o fotovoltaice přemýšlet. Prakticky u všech známých, co si to pořídili, přišlo po počátečním nadšení k rychlému vystřízlivění.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

 

Jak vidím je na tomto diskuzním fóru velká koncentrace otrokářů, jejichž příjem plyne ze zotročení elektronů. Je to u ne elektrotechnických diskuzí snad největší koncentrace těchto živlů na 1m2. Dovolte mi abych vám promluvil do duše.

Abych se sám přiznal k této úchylce, jsem taky elektrikář. Ale přiznejme si otevřeně. Týráme elektrony. Necháme je běžet od elektrárny vedením na stožárech ve výškách v horku, mrazu i dešti. Když chuděrky doběhnou k nám musí probíhat rozžhaveným vláknem žárovek, stejně jako točícím se rotorem motoru. Někdy jim z toho lupne v bedně a začnou dělat psí kusy. Pobíhají tam kde nemají, třeba i izolantem, a naopak se jim nechce běžet tam kam mají. Když se jim snažím napravit hlavu, tak se mi v nestřeženém okamžiku pomstí a praští mne. Rád jim to odpouštím, je to takové vzájemné škádlení něco jako sado maso.

Toto všechno už za čas přestane. EU má zatím mnoho důležitějších témat, jako práva LGBT komunity, práva migrantů, práva vlků, medvědů, divočáků a jiných milých zvířátek. Až to všechno vyřeší, dojde i na práva elektronů. To už nebude připadat v úvahu jejich práce od nevidím do nevidím, dokonce bez pracovních přestávek. Každý elektron bude muset absolvovat zdravotní prohlídku je li schopen tak náročnou práci vykonávat. Taky si každý elektron bude moci zvolit pohlaví kterým se cítí být.

No zkrátka, čekají nás převratné změny, chceme li být v čele pokroku. 😊

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Oni mají právo, díky aktivistům a ochráncům. Ale o stejné právo se zase čím dál víc hlásí majitelé stád ovcí. Vlci už u nás jsou a nemají predátora. Kořisti, díky zemědělcům, mají dost.Takže dřív, nebo později se rozhodne o jistém odstřelu. A to bude poněkud problém.

O tom, že zde vlci jsou, víme podle výsledků jejich činnosti na stádech, podle fotopastí a náhodně nalezených exkrementů. Ale i když v lese trávím delší čas než většina zdejších diskutérů dohromady, vlka jsem viděl v zoologický naživo, pak v televizi, ale v lese ještě ne. Ti šmejdi jsou děsně plaší a ostražití. A sice se těším, ale zároveň obávám, až dostanu povolení na odstřel jednoho, jak ho načapu, když se mi to ještě nikdy doposud nepovedlo. Budeme se muset zase učit.

Takže, případní ochránci zvířat a vlků zvlášť, až se dozvíte, že bude povolen jejich odstřel, nezoufejte a nepředstavujte si hromadná jatka, my tam spíš budeme s flintami bloudit a nikde nikdo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

...Kdybych já byl Putin, tak právě teď u nás šířím mezi kapitány českého průmyslu zprávu, že stačí svrhnout tuto prozápadní vládu, přijet do Moskvy podepsat nové protokoly a přivézt do Prahy nové smlouvy na uhlovodíky... Chcete, aby vám zmrzlí a nemobilní Češi nevyrabovali vaše milionářské vily? Udělejte převrat a přijeďte si pro plyn a ropu… Trubky jsou...“

Toto padlo už před rokem na demonstraci a od té doby se situace jen zhoršuje.. Nakonec to skutečně skončí BLACKOUTem v té největší zimě, úprkem vlády připraveným letadlem a řádným vytrestáním Putinem, protože nebude ani jak okamžitě sestavit jakoukoli novou vládu. Nechce se jim žebrat u Putina, budou žebrat u Arabů, kteří nás mají v hrsti a nakonec se na nás, fandy Izraele, klidně vykašlou.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Veledůležité info pro analfabety, pacienty Bohnic a zaprodané fialové politiky pětidemolice: NA ČESKÉ VEŘEJNÉ BUDOVY PATŘÍ POUZE VLAJKA ČR! 19. října 2023 👉 @cz24news

Rozhodně tam nepatří vlajky Ukrajiny, Izraele a už vůbec ne ten modrý hvězdičkovaný hadr EU!

V poslední době se množí případy, kdy jsou veřejné budovy zneváženy vyvěšenou vlajkou cizího státu. Jedná se zejména o vlajky Ukrajinské a v posledních týdnech také Izraelské. Týká se to i tak významných budov, jako je Národní muzeum či Státní opera.

Vyvěšení cizí vlajky přitom značí podřízenost (ba přímo koloniální postavení) vůči státu s danou vlajkou. Tímto vyvěšováním cizích vlajek se tudíž stavíme do pozice kolonie. To je pro nás zcela nepřijatelné!

(Výjimkou může být případ, kdy je v té budově na návštěvě významná osobnost z daného státu. V takovém případě je přijatelné, aby vedle vlajky ČR visela i cizí vlajka, avšak pouze po dobu té návštěvy.)

Prosazujeme okamžité sundání všech cizích vlajek (včetně euro-hadru) z veřejných budov ČR! Dále prosazujeme trestní odpovědnost pro ty, kdo tam tyto vlajky vyvěsili. Například zjistit, kdo konkrétně dal pokyn k jejich vyvěšení na Národní muzeum, a této osobě pak zabavit plat a veškeré odměny od chvíle, kdy tak učinil.

Bude to jedním z prvních kroků k získání státní suverenity.

Pro ty, kteří upřednostňují odkazy:      https://cz24.news/…cr/

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)