Připravujeme se na mír

Autor
Štítky

Je to rok a pár dní, kdy mé ženě přišly první nenávistné SMSky. Jsou Vánoce, tak nebudu expresivní, ale bylo tam hodně o přání smrti pro ni i celou naši rodinu, včetně dětí, spousta silných výrazů, že se tahá s tím nejhorším šmejdem v téhle republice, mnoho doporučení, ať táhneme do Russka a hodně vroucného očekávání, že už brzy skončím v base a ona ať zajde v bídě.

Já osobně tehdy zažil mnohem menší hejtování a nálepkování, než má žena. Jako by někomu dělalo dobře, že si našel její profil a pustil se do ní. Nebo dokonce, že si zjistili její telefonní číslo a řádně jí vyhrožovali. Se mnou to nebylo tak snadné, já jsem odsekával zpátky a co jsem dostal, to jsem i vrátil. Je vidět, že ve společnosti je všeobecně méně statečných a rovných vojáků, ale zato více marodérů a drancířů, kteří z podstaty nejdou do boje, ale jdou rovnou proti ženským a dětem, kteří za nic nemohou. Byla to právě loňská zkušenost s nenávistí od těch, co mají jediný správný názor, že jsem tak příkrý k médiím a liberálním novinářům. Kdyby se vyplnila loňská přání těch, kteří psali mé ženě, tak jsme viseli s celou rodinou v oprátkách na ohořelých trámech našeho domu.

Nestalo se… Hejtování, vybičované Jeníkem Cemperem a Novinkami, skončilo se zimou a už se nikdy nevrátilo. Ani teď v listopadu, kdy jsem učitelům ukradl stávku a mééédia mě desetinásobně onálepkovala v hlavním vysílacím čase, už žádná nenávistná zpráva nepřišla. Svět se posunul.

Víte, já nevěřím ve výběrovou nenávist. Nevěřím, že lze nenávidět jen dezoláty nebo jen Rusy. Nevěřím, že lze bez následků rozdělit společnost na podlidi a nadlidi. Nelze psát vzkazy na hlavně, nelze přát spoluobčanům koncentrák, nelze vybírat na tanky Tomáše a vrtulníky Čestmíry, nelze volat po válce proti mongioioloidním hordám, aniž by se to neprojevilo i jinde. Nevěřím ve výběrovou dehumanizaci. Nevěřím, že můžeme být zároveň ve válce, když jde o zahraniční politiku a zároveň mít hluboký mír doma. Vždycky se to někudy vrátí. Nenávist si cestu najde a když to funguje na dezoláty, funguje to i na liberální studenty na Univerzitě Karlově. Pokud v lidech nenávist probudíte, je to nakonec vždycky nenávist univerzální.

Nevěřím na výběrovou úctu k životu. Nelze přát některým lidem smrt a být zároveň spořádaným občanem, který má třeba i právo na zbrojní průkaz. Nelze výběrově zakazovat diskusi nad některými otázkami… nelze výběrově potírat některé názory. Nelze jiné právo pro Pavla Novotného a jiné pro Tomáše Čermáka. Výsledkem bude vždycky zvůle. Nelze dehumanizaci zaměřit výběrově na Rusy nebo „opice v Gaze…“ vždycky se to zvrhne v dehumanizaci všeobecnou. Nelze zaměřit přísnost výběrově proti dezolátům. Nakonec se z ní stane přísnost proti všem. I proti těm, kteří po ní volali. Nelze výběrově omezit práva jedněm. Vždycky to skončí omezením práv všem. Když kvůli jednomu závodníkovi uděláte v ulici retardér, budou si na něm ničit tlumiče všichni a závodníků neubude. Když budete potírat dezinformace, brzy budete potírat i informace. Když použijete právo útrpné k usvědčení vinných, brzy pomocí něj budete usvědčovat i nevinné.

Je jedním z velkolepých činů člověka, když na nenávist NEODPOVÍ ještě větší nenávistí. Je strašně těžké neeskalovat konflikt a naopak ho zmírňovat. Je těžké neodpovědět na ránu ranou a někdy to ani nejde. Je těžké se vzepřít všeobecnému dehumanizačnímu trendu a neroztáčet spirálu násilí a rozdělování společnosti na ty, kteří si zaslouží zostřenou přísnost a ty, kteří si zaslouží nekritický obdiv a podporu. Je těžké obstát jako člověk, když se kolem postupně všichni mění v šelmy. Před třiceti lety jsme přemýšleli, jak povznést lidstvo. Dnes přemýšlíme, jak alespoň udržet rodinu.

Proč to všechno píšu…

Dnes bych chtěl poděkovat své ženě a svým dětem, že to se mnou celý uplynulý rok vydrželi. Že se dokázali přenést přes ta přání smrti a násilí, aniž by jim to vzalo důvěru v lidství. Že dokázali převzít starost o hospodářství, zatímco já jsem objížděl republiku a mluvil na demonstracích. Že mi dělali zázemí, ačkoliv jedinou odměnou, kterou mohli očekávat, byly přání všeho nejhoršího. Především od vysokoškolsky a humanitně vzdělaných.

V uplynulém roce měla moje žena sto důvodů mi dát ultimátum, buď ona a nebo Vidlákovy kydy. Přesto téměř denně vítala nějakého hosta, který za mnou přijel a starala se, aby na stole našel pohoštění. Těch plánovaných i nenadálých návštěv… Těch změn v rodinných plánech, když se změnily plány mně. S mým prostředním klukem jsem letos nebyl ani jednou na rybách… S nejstarším jsem nepostavil jediné lego. S tou nejmladší jsem byl méně, než bych si přál… Už zjara jsem se stal blogerem na volné noze, ale můj odchod z práce trval velmi dlouho – nejsou lidi.

„Jak to stíháš, Vidláku,“ to byla jedna z nejčastějších otázek, které jsem dostával. Inu, žena a děti se postarali o to, co jsem normálně doma dělal já. Bez řečí, bez výčitek. Běž táto a bojuj, když je to teď zapotřebí. Doma bude všechno v pořádku. Když všichni říkají, že se musíme připravovat na válku, tak běž a říkej, že se MUSÍME PŘIPRAVOVAT NA MÍR.

Nikdy nebylo pro mojí rodinu tak těžké, aby doma mír skutečně byl. V uplynulém roce se hodně stalo, zažil jsem hodně tlaku i velmi nepříjemných situací, mnohokrát jsem byl v presu, mnohokrát jsem byl vytočený, mnohokrát jsem si domů přinesl špatnou náladu, mnohokrát jsem se doma hádal a byl jsem nepříjemný. Ačkoliv jsem zažil úžasné věci, ty nepříjemné se podepsaly na mém zdraví. Inu… celý rok ve střehu, odkud přijde zase další útok. Nedivím se, že nikomu soudnému se do politiky nechce. Prášky na tlak jsou základní výbavou kohokoliv, kdo si dneska dovolí nahlas mít jiný názor, než velká média a jejich twitterová úderka.

U nás doma ale každá taková situace vždycky skončila mírem. Všechny ohnivé šípy moje žena uhasila, všechny rány ošetřila, všechen můj vztek ukonejšila. Nikdy doma nevzplála nenávist, hádka byla jako rýma… chtělo to trochu času, trochu klidu, trochu tepla, čaj s medem… a bylo to pryč. Má žena mi byla nejlepším farářem, psychoterapeutem i mediátorem a ukázalo se, že se na své děti mohu spolehnout v mnoha a mnoha věcech.

Nebýt zázemí, kterým mi byla má rodina, nebyl by ani Vidlák. Nevydržel bych to tempo a nevydržel bych to psychicky. Loni o Vánocích jsem si přál, aby můj dům byl mnohem větší, než je, aby se do něj vešlo co nejvíc hostů. Pošilhával jsem po větším statku, ale vždycky jsem narazil na ekonomickou realitu. Ano, pořád si to přeju. Pořád považuju za nejdůležitější, abychom se měli kde scházet v hojném počtu. Pořád bych chtěl mít stůl i pokojíky pro dvacet hostů. Tento cíl nadřazuju jakékoliv politické angažovanosti. Mnohonásobně víc toužím po prvním dezolátském komunitním centru, než po kariéře poslance či senátora…

… ale dnes už vím, že si hlavně mám přát, aby moje žena a děti dál byli tím skvělým zázemím, bez kterého by to nešlo. Mám si přát, abych jim mohl jejich péči co nejvíc oplácet. Mám si přát, aby na nich zlo světa napáchalo co nejmenší škody.

Nikdy jim nebudu moci dost poděkovat. Jestli nějak přispěju ke změně atmosféry a politiky v této zemi, tak to bude jen díky tomu, že mě rodina drží nad vodou a dává mi víc, než si zasloužím.

Dnes, o Štědrém dni, budu zpozdile dohánět, co jsem měl dělat průběžně během roku. Padne na to hodně lega, nějaký ten prut a vlasec, procházka s dcerami a se psem… a jeden den nebude táta přemýšlet o dalším článku na Kydy, ale bude věnovat plnou pozornost tomu, co mu doma říkají. Večer v obvyklou dobu na všechny své platformy přidám PFku, abyste na Boží hod měli prostor k diskusi a přáním navzájem. Ale článek zítra nevyjde.

Dnes se doma připravujeme na mír.

Krásné Vánoce!

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (474 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Na ženách se mstí a šikanují je pouze hyeny, nezralé osobnosti a mužský odpad, zkrátka sociopati.

Krásné Vánoce všem lidem dobré vůle!

Průměrný počet slepic: 4.9 (129 hlasů)

Česká republika má celosvětově nejvíce nevěřících na obyvatele. K tomuto fenoménu velikého počtu nevěřících nejvíce přispěl totalitní režim v ČR po druhé světové válce. Jsem ale rád, že patřím k menšině těch věřících. K těm, kteří skutečně věří v Boha, ne k těm farizeům, kteří prohlašují že jsou věřící a potom ve jménu pána Boha tito nekajícní spolucírkevníci ukamenovali na vesnici v kostele našeho Vidláka. Přeji vám všem příjemné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok. Ať vládne mír v našich srdcích a v celém světě, ať všichni bojechtiví chcivalkové a válečné zrůdy konečně zalezou do svých temných doupat tam kam patří.

sťastné vanoce

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

I já Vám přeji krásné vánoce a samozřejmě taky všem z naší komunity. Vaše přání mě zrovna nezastihlo v nelepší pohodě. Včera jsem se rozhádal s dcerou a padla mezi námi slova, která obě strany zaskočila. Je to příliš osobní, takže to nebudu rozvádět. Ale první můj dojem byl, že tyto střepy tu budou nadlouho. 
Dcera vzala vnučky a odjela, to sice bylo v plánu, ale mělo to probíhat úplně jinak.
Shodou okolností, tady se v té době se ztrhla skutečná metelice, za hodinu napadlo asi 10 cm sněhu. No, skutečně i to počasí se spiklo a když k tomu vezmu v úvahu, že dceři nervy pěkně hrály a holky měly před sebou 150 km, nebyly to pěkné vyhlídky. No, se ženou jsme si užili dost strachu. Asi po třech hodinách jsem jim zavolal, zda jsou už v pořádku doma. Ještě, že jsou ty mobily!
No, oba, já i dcera, jsme měli čas se uklidnit. Takže to nejhorší jsme zase dali do pořádku. Budeme se muset k tomu ještě vrátit, po nějakém čase a ujasnit si jak dál, ale v klidu a pokud možno bez velkých emocí.
Takže teď zpytuji svoje svědomí... A vlastně jsem rád za ty chvíle strachu, že mě přinutily zavolat a opět začít komunikovat.
Nakonec není to tak úplně mimo, vždyť vánoce jsou časem naděje ...
Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

všechno obrátí v dobrém. Hezký zbytek svátků a super příští rok.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

To znám. Co hádky mezi cizími..., kam se to hrabe - nejhorší jsou hádky s vlastními, které bolí. Já to měla s bráchou a pracně jsme to dávali asi dva roky dohromady (u nás to byla politika, teď už oba víme, že tudy cesta nevede).

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

takhle se na to musí 😆

 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

takhle se na to musí 😆

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

což vy víte, přesto tyto svátky respektuji.

A přeji tímto při jejich prožití vše nejlepší Vidlákovi, Včelce Máje, Zauberovi, Radovi, Ethanolovi, Freudovi, Miloši z Bernu, Starému Kocourovi, Agarinovi, Vladimíru z Hejnic a všem ostatním. I těm, co zde pouze čtou, ale do diskuse se nezapojují.

Všichni společně jedeme jedním směrem v rozjetém vlaku. I když máme občas poněkud rozdílné názory na to, jak by se ten vlak měl řídit, všichni bychom nakonec chtěli dojet do stanice s názvem Dobré Časy. Tak vám i mé rodině přeji, aby se nám to povedlo.

Hezké svátky, přátelé.

Průměrný počet slepic: 4.9 (158 hlasů)

Krásné vánoce Vidláku  a vám všem  kteří navštěvují zdejší pohostiné stránky.Přeji vám aby jste se večer sešli se všemi které máte rádi u prostřeného stolu. Vzpoměli na ty kteří již s námi nejsou a přivítali ty kteří se letos  narodili .Nechali dnes stranou vše co vás štve a věnovali se svým blízkým POKOJ LIDEM DOBRÉ VŮLE

Průměrný počet slepic: 4.9 (77 hlasů)

Děkuji příteli berrnardovi za jeho milý a moc pěkný příspěvek. Jsem sice křesťan, ale nepřiliš klasický. Nemám rád konvence a formální počínání. Nicméně,  Štědrý den vnímám neobyčejně výrazně, asi k tomu přispěl i Erben svojí pozoruhodnou básní. Berrnard je borec, mistr pera a vůbec je hodně netradičním drvoštěpem. No, přeji všem, alespoň trochu trochu toho nezbytného zdraví a budu moc rád, když se tu třeba už ty příští vánoce zase v dobrém sejdeme!

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)

a také všem jmenovaným i nejmenovaným hezké svátky přeji.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

Danieli a všichni ostatní, co píšete nebo jen čtete jako já 🙂Mějte krasné svátky vánoční. Zdraví, radost pohodu a klid, jak jen to v téhle době jde. Mistr kovář nám vždycky říkával, ať se tu za rok všichni zase ve zdraví sejdeme. No a já mám stejné přání. A díky za to, že si mohu každý den přečíst Vidlákův článek a komenty se kterými se většinou stotožňuji, což se v mém okolí moc nevyskytuje. Krásné Vánoce všem lidem dobré vůle. 

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Chtěl bych napsat něco moudrého a krásného, ale jsem konzervativní a nic lepšího nevymyslím. Takže: POKOJ LIDEM DOBRÉ VŮLE.

Průměrný počet slepic: 5 (47 hlasů)
Trvalý odkaz

jsem přesvědčený, že kdyby lidé více dbali na desatero Božích přikázání a méně na mamon, bylo by na světě líp. Nevěřím, že v lidech je víc dobra než zla, už tisíce let zlo vítězí, nebo má minimálně převahu. Dva tisíce let se o lásce k bližnímu v chrámech i ubohých kostelíčcích káže a jakoby hrách na stěnu házel. Dva tisíce let apoštolové sdělují evangelium a je to jakoby mluvili k hluchým. Co je tak složitého k pochopení, že je špatné zabíjet, krást, lhát, pomlouvat...? Co je tak nepochopitelného na spravedlnosti, poctivosti, slušnosti, spolupráci nebo solidaritě?

Krásné a pohodové Vánoce, přátelé!

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)

Až se bojím, že mě za to potrestá. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

nás musí trestat, jinak bychom nebyli připraveni na peklo, které se na nás chystá.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vycházím z toho, že mnoho lidí je chytřejší než já, a všechno už bylo řečeno, a tak rád používám citáty lidí chytřejších, než jsem já. Dovolte abych dnes použil tři, které se obzvlášť vztahují k dnešním dnům.

 

 Člověk je tak šťastný, jak mu to jeho mysl dovolí.

Za prvé, přeji všem, aby jim jejich mysl dovolila být šťastný hodně moc, ale musí pro to taky něco udělat.

 

Pokládám šíření nudy za nejtěžší hřích po modloslužebnictví, krvesmilství a vraždě, vysoko nad krádeží, křivým svědectvím a požádáním manželky bližního svého. Benjamin Kuras.

Co dodat? Nabádám všechny čtenáře, aby se tohoto odporného hříchu nedopouštěli nikde, ani na těchto stránkách.

 

„Člověk musí hodně jíst a spát, aby tělo mělo sílu se obezitě bránit.“    Murphyho zákon

No a třetí a poslední citát je určený pro všechny postižené dietovou mánií.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

A provoňte si domovy čajem s rumíkem! ;o)

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Ethanole, od božího rána popíjím ten údajně 6 letý Ron de Azur s pocitem, že mně něco chybí. Vždyť já nemám vůbec žádný čaj!

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Ale vždy pouze v čaji. Tu vůni miluji. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

asi dělám chybu když si říkám: Čistému vše čisté.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Náš tuzemák (dříve Rum) se díky britské studii zařadil mezi látky, které mají potenciál bojovat proti Koronaviru. Výjimečný český výrobek by mohl snížit úmrtnost hospitalizovaných pacientů až o 80 procent, uvedl virolog Andre Hill z univerzity v Liverpoolu. Jen u nás vyráběná a cizinou zatracovaná pochutina by mohla pomoci v boji s koronavirem. Hill k závěru došel na základě analýzy jedenácti různých studií, kterých se zúčastnilo přes 1400 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že podání tuzemáku dokázalo u pacientů snížit smrtnost o osmdesát procent oproti těm, kteří dostali placebo, navíc se s jeho pomocí dokázalo tělo koronaviru zbavit rychleji zhruba do pěti dnů oproti obvyklým deseti. Podle vědecké databáze Science Direct, nabízející odborné články z recenzovaných časopisů a knih, je tuzemák schopen za 48 hodin dosáhnout významné redukce virové RNA. Výjimečná česká lihovina je navíc schválena evropským Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Většina těchto studií proběhla v rozvojových zemích a pod záštitou Světové zdravotnické organizace. Konečné závěry studií by měly být k dispozici až v následujících měsících. Pokud ale budou tyto trendy pokračovat, můžeme hovořit o transformační léčbě", věří Andrew Hill. Američtí vědci, kteří nyní tuzemák studují, věří, že je schopný „ochromit nervový systém" koronaviru a zabránit jeho replikace (Převzato z agentury CNN)


 

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

O kafeti jsem totiž četl něco podobného nedávno. Ještě že my Češi tady máme takové moudré lidové tradice. A Pfitzer ať se jde bodnout!

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

ale já mám rád v čaji kromě rumu (výhradně tuzemského z Božkova) také slivovici, klidně i s medem a citrónem.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Je 24/12, ne 1/4!

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Už jste si ověřil, že to nefunguje...? :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Není materiál. K výročí v Ústavu jsem dostal jenom vodku... [;>D)

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Všem píšícím i čtenářům krásný Štědrý den a celé svátky ve zdraví.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

o zaručeném míru a blahobytu je úděl vskutku nevděčný. Děkuji pane Sterziku, že do toho přes všechny popsané překážky jdete, přeju hodně energie a doufám, že Vás jednou uvidím nejen na poslaneckém postu, ale i někde výše.

Tomáš Lechovský, České Budějovice

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

děkuji Ti za to co děláš, krásné svátky a super celý aspoň nový rok 2024, buď rád, že máš tak skvělou rodinu, ostatně já taky, ale každý to štěstí nemá 🌲👍 , pohodu a klid i všem ostatním.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, příjemné a klidné prožití Vánoc v kruhu rodiny, šťastný rok 2024 a  hodně síly a správných rozhodnutí v dalších letech. Děkuji za naději, kterou rozdáváte. Alice

I všem zdejším diskutérům dobré vůle přeji hezké Vánoce a rok 2024 lepší, než byl ten právě končící. Pevné zdraví, pevnou vůli a neztrácejme naději. 
Hodně štěstí :-)

Alice
 

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

že spoléhat se na sebe a důvěřovat sousedovi je mnohem rozumnější, než očekávat neposkvrněné zrození osvíceného politika.

A Vidlákovi přeji, aby jednou prohlédl, že radit spoluobčanům, jak mají rozhodovat o osudu své země,

může být mnohem smysluplnější a jednodušší, než doporučovat Jindrovi, koho má postavit do čela kandidátky.

Průměrný počet slepic: 2.5 (17 hlasů)

Už před pár měsíci  jsem skončila debatu s Vámi otázkou "čím Vy jste se o ten švýcarský model zasloužil, že se cítíte povolán nás tu poučovat a kárat?"   Dodnes jste mi neodpověděl. 
A k té další části Vašeho příspěvku - kdybyste četl pozorněji, tak byste věděl, že Vidlák "doporučuje" jednou těm a po druhé jiným. Na rozdíl od Vás zpoza buku, on  si to odpracovává, takže je jeden z nejpovolanějších.  

Přeji Vám hezké sváteční dny, strávené příjemněji, než vaše dny všední na těchto stránkách.  

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Danielu Sterzikovi bylo nadělena spousta nadšení a schopnost ho rozdávat. Takže tady je on ten Ježíšek. Nebo Děda Mráz. (Mikuláš už ne, ten už svoje odpracoval!)  Tak ať ho to nepřejde neb dělá skvělou věc. Ale Ten kdo mu tu vlastnost nadělil je Všemocný, takže asi nepřejde. A dobře ví (je totiž Vševědoucí) proč tuto vlastnost nadělil právě Danielovi. A proč mu dal hodnou ženu a děti. To aby mohl přemoci občasnou hořkost, která potká každého.  

Bez ohledu na nepohodu kolem nás udělejme si sváteční náladu a radujme se z toho, co máme. Z přízně blízkých i Boha. Někteří nemají ani to. Vzpomeňme na ně právě dnes! 

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Úžasně napsáno, pane Vidláku. Veliký dík.

Víte, k té překrásně napsané a nade vše moudré nedělitelnosti dobra i zla bych doplnil ještě jedno. A sice, že nelze si pořizovat zbraň a přitom si myslet, že tou či jinou zbraní nemohu být usmrcen. Ono se mi to vždycky nějak vrátí.

Ono totiž to biblické "nečiň druhým to, co nechceš aby oni činili tobě" platí a platit bude až do konce věků.

S přáním všeho dobrého, Jiří 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)