První žňové dojmy

Autor

https://www.litterate.cz/prvni-znove-dojmy/

Tak nám začaly žně. První fůry pšenice se hrnou na silo, já jsem od rána do večera při tom a o tomto víkendu mě nejspíš čeká hlavní nápor. Ještě nepřijeli všichni, ještě nemám ucelený obrázek z celého Znojemska, ale o první dojmy se s vámi mohu podělit:

Letošní počasí bylo specifické. Slušné množství vody na podzim, výjimečně suchá zima, na jejímž konci trochu napršelo, a pak značně suchý březen i duben. V květnu zapršelo až ve druhé půli, ale zato velmi vydatně. Máme tedy značné rozdíly mezi plodinami.

Řepka ještě v době kvetení byla nízká a tak slabá, že zemědělci uvažovali o jejím zaorání. Ale po deštích se zázračně vzpamatovala a dává teď velmi slušný výnos. Inu, to jsou ty hluboké kořeny schopné dostat se ke spodní vodě a nadělat si zásoby. Jen ta nejhorší a nejsušší místa přemohla i tuto odolnou plodinu. Průměrná úroda bude tak 3,5 t/ha, což je velice slušné. Já vím, že se opakuju, ale boj proti řepce je nesmysl všech nesmyslů.

Ozimným ječmenům sucho prakticky vůbec neuškodilo. Jsou odolnější než pšenice a snesou horší zacházení. Letos se to projevilo. Průměrné výnosy jsou daleko přes 5 t/ha, což je leckde víc, než výnos pšenice. Tyto ječmeny se ale používají takřka výhradně na krmení, a tak jich nejsou zase tak velké plochy. Každopádně, kdo krmíte nějaké ty slepice, krůty či prasátka, nakupte si co nejdřív. Zemědělci sklidili nad očekávání, tak rádi něco pod rukou pustí. Nebude to ale trvat dlouho.

Zato pšenice… naše nejdůležitější plodina. Nečekali jsme od ní letos moc. Viděli jsme ty zaschlé odnože a rezavé vršky rolí. Čekali jsme výnos kolem 6t/ha, ale bude to asi ještě méně. I když se pšenice seje na podzim ve stejnou dobu jako ječmen, není prostě tak odolná a těch čtrnáct dní v květnu, co ještě nepršelo, tak rozhodlo. Výnos je pod očekáváními.

Zároveň se dá na první analýzu poznat, jak to nakonec bylo s hnojením. Mohu nyní potvrdit, že asi čtvrtina ploch osetých pšenicí nedostalo skoro žádná hnojiva. Zemědělci jsou samozřejmě agronomicky vynalézaví, takže využili všech dostupných možnosti, aby ta pšenice nějaký dusík měla. Například seli pšenici po řepce, což je dobrá předplodina. Zároveň loni stály výnosy řepky za houby, takže v půdě dost dusíku zbylo. Řepková sláma navíc nemá žádné hospodářské využití a tak zůstane na poli k zaorání. Výsledkem jsou použitelné sklizně i bez hnojení. Ale jen jednorázově. Znovu to už nepůjde.

Zemědělec, který loni vsadil na taktiku nízkých nákladů a nízkých výnosů, tak to neudělal vůbec špatně. Díky nízkému výnosu zbylo na jednotlivé rostlinky víc zbytkového dusíku a nakonec jim z toho vyšla potravinářská pšenice. Parametry jsou leckdy na hraně a první bouřka jim z toho udělá krmný materiál, ale dokud nezaprší, utekli hrobníkovi z lopaty a ušetřili na nákladech.

Nám stačí udělat analýzu a hned poznáme, jak to měli s hnojivem. Je to jako ohnivým písmem. A ať už se hnojilo nebo nehnojilo, ať se použily jakékoliv triky, všechny fůry mají jedno společné – jako sláma z bot z toho letos čouhá, že se s hnojivy sakra šetřilo, pečlivě se počítalo a zvažovalo se, jestli je na pole dát a nebo nedat, případně jaké množství.

Pokud mohu soudit, v letošní sezóně se na pole sypal ledek v průměrné ceně přes 10.000,- Kč/t a pro pracovníka ze sila je to na první pohled znát.

Podotýkám, že jsou to ceny zprůměrované. Takřka každý měl alespoň část hnojiv za předválečné časy, kdy byl ruský plyn levný a dodávky spolehlivé. Letos začínají zemědělci sezónu na ceně minimálně 15.000,- Kč za tunu ledku, kterého navíc není nazbyt.

Jsem sám velmi zvědavý, co se příští rok projeví. Jestli adaptace na nové podmínky a nebo panika, že je to úplně v háji. Já vás zatím své předpovědi ušetřím, protože mi k tomu chybí dva parametry – celkové množství obilí u nás ve skladech a cena. Teď přes žně cena docela hodně klesla a pohybuje se okolo 7.000,- Kč/t, což vystačí jen těm, kteří vsadili na nízké náklady razantním seškrtáním hnojiv. Kdo hnojil, pro toho je to málo. Ale současná cena moc neznamená. Jen malá část úrody se za ní prodá. Záleží, jak se cena pohne v příštích třech měsících. To už budou zemědělcům docházet peníze a alespoň něco budou muset prodat.

Už jsem tu psal, že se nedovedu rozhodnout, co je pro nás horší, jestli nízká výkupní cena komodit, která zlikviduje zemědělce, nebo vysoká cena, která zlikviduje kupující. Ptal jsem se našich obchodních manažerů a ani oni nevědí, jak se to vyvine. Jen jsme se shodli, že to rozhodne Putin. Buď vývoz přes Černé moře nebude a ceny brzy vystoupají a nebo naopak se vývoz rozjede a ceny spadnou téměř až k loňským číslům, protože Rus prý má dost obilí aby zajistil svůj i ukrajinský export… Pro Putina je výhodné obojí, každé jiným způsobem. Záleží, čemu dá geopoliticky přednost.

Zároveň také ještě nevím, kolik pšenice se teď nakládá na polské kamiony přímo u pole. Nevím, kolik se toho reálně prodalo za hotové a beze smluv kamsi do Arábie. Překupníci (takřka výhradně Poláci) chodili, lákali a platili. Zároveň stejným postupem nabízeli levná ruská hnojiva za super cenu. Ovšem rovněž bez faktury a v hotovosti. Na takové hnojivo si nejprve musíte vydělat prodejem. Pokud se na „mém“ sile shromáždí cca 8.000 tun pšenice, tak to bude při současném výnosu víceméně běžná situace. Pokud se shromáždí méně, budu mít představu, jak moc se toho prodalo pod rukou.

Zatím, věren svému apokalyptickému pesimismu řeknu, že ono „zklamání“ zemědělců z výnosu pšenice se dá také připsat tomu, že ve skutečnosti je výnos větší, ale pětina úrody jede rovnou do Gdaňsku na loď a tak se o ní nebude mluvit…

Za čtrnáct dní uvidíme.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Mohu potvrdit,tady na Svitavsku,je ječmen opravdu kvalitní,pšenice docela také,žně možná příští týden začnou naplno.Místo řepky naselo ZD mák a sleduji,že bude nadprůměrný výnos.
Bude záležet,jak sklidí Ukrajina,určitě na podzim v klidu oseli dostatek ha,jak se někde psalo,že toho dost sklidí tanky a pak bude nejasný nákup a prodej.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

i
a
i
a

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aqqqqqno,mate pravdu,mezitim co tu qqqqq1qqqq1qqq1qqqqqqqqq11qqqqqq@qqq~a~Aqqqa~~~AA1qqqqq qvqqlqqqq pilně pracujeme vlaqq uqkqrqqqqdqqlqqqaq@ua ukradla 7⁴ mi!iard!
To je naděleni!
Pry se budou registrovat ted i slepice,no to je kvuli vajec,kdyby vam chyběly!!
A co bude s těmi obrněnymi traktorx z Holandska,budou nebo ne?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

aby zbečně neinzerovali,že hledaji zastoupeni! AA team SV doporučuje opětné zvoleni ODS,KDUa,TOP,a Piratů,ktei se schovaji pod STANEM!

Samozaeaajmě vime,že. aâáa alternativni weby slouži hlavně zabavě všsech bohatyrů z nové formece Hnuti Bojovniků Solidarity HBS a proto garantujeme po zvoleni opět a znova celoročni zabavu!
Neměte žwadné obavy,že se poserete smichem,spodni prwadlo ješte v létě dostwanete koupit!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A to v čase 11.04 Jedině ona vi možna i přesně co vývolalo tu Holandskou vzpouru!Gates chce ukrast 30. procent půdy tom kde vůbec neni!

Vidim,že to navi ani naš ŠÉF a tak by mohl mozžna zkusit TADY pozvat ten nick ema a budete pekvapeni jak jenoduché je snad vykrast i vas všseáchaanaa aávaáaa aAVŠaECHNY!Brzy!Tak a ted jsem to pichla!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud to Šefe nevite,zkuste se emy zeptat a to včas!Jestli je to pravda,že to vi pak přestávaji všechny špasy!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, jak se dělalo kdysi? Třeba za Marie Terezie? Žádný ledek, žádné postřiky, žádná hluboká orba, jiné odrůdy, jiné plodiny, většinou malinká hospodářství...

Jistě, nízké výnosy. (ještě, když jsem byl kluk bylo 40q z ha habakuk) Vystačilo jim to tehdy jen proto, že bylo míň čistých jedlíků? Nebo jak to mohli asi dělat? Rozhodně hladem nepomřeli, protože jinak bychom zde nebyli.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Za Marie Terezie? Především se sklízelo dřív, aby zrno nebylo zralé a nedrolilo se z klásku. Pak dosychalo ve snopech a panácích. Výhodou bylo, že se z pole odvezlo všechno. Zrno i plevel a mlátilo se až ve stodole. Dneska kombajn plevel hned při sklizni zase zaseje. Proto tenkrát mohli nad plevelem na polích vyhrát. 

Políčka byla malá, ale to bylo dáno mechanizací  - koňmi. Velikost se ustálila tak, aby se za jeden pracovní den dalo pole zorat. 

A samozřejmě - když se urodilo málo, tak byl prostě hlad. 

My už to neznáme vůbec, ale kdysi lidé jedli opravdu především to, co jim vyrostlo na zahrádkách. Ne na polích. To co vyrostlo na polích, z toho byly peníze. Na zahrádkách byla řepa, ovoce, hrášek, tuřín... a to se jedlo především. Nejvíc se jedlo mlíko, tvaroh, sýr a vejce. To bylo nejdostupnější. Maso jednou či dvakrát týdně. Hodně se jedly luštěniny. 

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

s těma výnosama - "(ještě, když jsem byl kluk bylo 40q z ha habakuk)"  chtělo by to uvést i KDE (aspoň nadm.v.) těch 40 metráků považovali za dobrý výnos. Já pamatuju, že v 70-tých létech se u nás na předhůří Vysočiny (500m n.v.) považovalo 50 metráků za dobrý výnos, přičemž ledkem se v těch dobách na polích rozhodně nešetřilo. A taky asi jsou dnes výnosnější odrůdy - už od pohledu jsou dnešní klasy nalitější než ty, které pamatuju z mládí.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Chlapcem jsem býval v padesátých letech. Ještě si vzpomínám, že byla obdivována pšenice od Mičurina. Prý dobrý výnos, ovšem nízká hektolitrová váha...

Ale mohu se ukrutně plést. zaprvé je to 60 let, za druhé jsem byl kluk.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Pane V.Čech.
Nejznámější ruská odrůda byla Mironovskája v 60-70 letech,její výnos se pohyboval 60-80 q na ha,podle bonity půdy a hnojení.Už se v tedy rozšiřovaly,bezosinaté odrůdy.K těm výnosům musím dodat toto,tenkrát se selo tak 2-2.5 q po ha v současnosti je to 3-3.5 q po ha.Takže pak pole potřebuje více vláhy a hnojení.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Iba by som doplnil že vtedy bola populácia zhruba 4,5mil. ľudí a veľká časť z nich pracovala v poľnohospodárstve (ako Vidlák uviedol, bolo to manuálne náročné), dnes je v ČR 10 mil. ľudí, na poli robia menej než 2% populácie. Okrem toho Európa nekŕmi už len seba ale pekný kus Afriky (Egypt je najväčší dovozca jedla vôbec). To ako sa to robilo kedy by dnes s 8 miliardami ľudí bol pekný recept na hladomor nevidených rozmerov. Do roku 2100 bude mať napr. Čína sotva 600mil obyvateľov a podobné to bude takmer všade, potom si možno budeme môcť dovoliť iné metódy výmenou za nižšie výnosy, dnes ani náhodou.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Krátký amatérský report z každodenní cesty autobusem severně od Prahy:

Tady jarní sucho nebylo zdaleka tak výrazné jako na Znojemsku, takže pšenice, ječmen i vše další vypadalo ještě před měsícem opticky nádherně, klasy nalité pomalu na rekordní úrodu (jak/zda hnojili a čím nemohu posoudit). Ale silné lijáky před týdnem-dvěma to myslím hodně poškodily, obilí bylo už téměř zralé a po deštích to silně zhnědlo až zčernalo (ječmeny), pšenice často na velkých plochách polehala, to jsem tu poslední roky nevídal. Úroda bude na kvantitu patrně dobrá, ale kvalita bude asi hodně mizerná. Ječmeny maj posekané, dnes se pustili do pšenice. Zjevně museli čekat, až to po deštích pořádně oschne, chtělo to dřív.

Co se týče skladby plodin, opticky hodně letos přibylo kukuřice - té to po deštích zatím zjevně svědčí, už má všude kolem dvou metrů výšky a kvete.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravim.Schlewick Hollstein hned u more.
Jecmeny
Cosmos 10.9 t/h 16% vlhkost na poli
Midnoght 11.6 t/h 15.5% vlhkost na poli
Higgins 11.1 t/h 15.5% vlhkost na poli
U nej by to bylo lepsi ale par hektaru bylo pod vodou

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by Radvot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vse v potravinarske kvalite

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Radvot (neověřeno)

Trvalý odkaz

pane jo... tomu se těžko konkuruje

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Sice teda taky nezní bůhvíjak optimisticky, ale alespoň není přímo o válce a já se dnes snad nebudu muset zase rozčílit.

Řepku i pšenici beru. Aj ten ječmen je lepší, než ty kulomety.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

že dnes budu veskrze pozitivní.

A když se tady píše o těch plodinách, tak já bydlím pod lesem a před pár lety se mi zde uchytily lesní jahody. Takhle v rohu zahrady. A každý rok se o kousek plochy rozrostou. A je to hezké. Když kvetou a když pak mají ty červené plody. Ony ty plody jsou sice takové připrcatělé a stejně mi pak většinu sežerou nájemníci, ale to neva. Mě se líbí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Tak je tam chodím kontrolovat, ne a ony furt nejsou zralé, až tam najednou jednoho dne nejsou vůbec. Tak ty mi zase sežraly veverky. Ale co, tak si je pak koupím v tesku.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

A co žito, teda podle nás REŽ?  Pěstuje se to vůbec ještě někde u nás? A má rež dobré výnosy? Ten žitný chleba mám rád. Všichni mluví o pšenici a ječmenu (a to většinou krmném), ale co ostatní obiloviny? Oves pro koně a na mou oblíbenou ovesnou kaši? Skladuje pan Vidlák i něco jiného než pšenici? A jak to vypadá?

Zemědělcem nejsem, ale zajímám se, proto se doptávám... asi hloupě, že?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

viděl jsem tu teď na jednom menším poli tritikale (kříženec žita a pšenice). Má to prý lepší výnosy než čisté žito, a na pšenično-žitný chleba se to údajně dá taky použít.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Pane V.Čech.
Dříve,každý zemědělec pěstoval žito,zrno na mouku,sláma nechutnala dobytku,používala se na povřísla,nebo se nařezala na podestýlku,ale dost dlouho po vesnicích na stružlok,než přišli madrace,říkali ,že jsou madrace z mořské trávy.Pak každý kdo měl koně,tak oves pro koně a sláma ke krmení.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dobytek žere slámu? Dokonce koně? To jsem asi špatně porozuměl, prosím o vysvětlení. Nějak se snad dá zkrmit řezanka - s něčím...Myslím, že ta režná sláma se používala na došky, pokud nebyl rákos (snad dokonce nějaký extra) na pokládí doškové střechy jsem se byl podívat jako kluk s dědou v Rymicích (je to u Holešova). Už tehdy to bylo něco extra! Pak jsem viděl ze slámy dělat úly, vypadalo to ohromně. Ale jestli to byla sláma režná, nebo jiná-ví Bůh. Slámou jsme cpali slamníky i na vojně.

A to tritikale? Nikde jsem pole neviděl, obrázek jsem si našel na google. Takže z čeho dělají ten žitný chleba? Nebo je rež hlavně import?

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Pane V.Čech.
Za soukroma,normálně se dělala řezanka sláma,ječná,ovesní a seno,když bylo nejhůř i pšeniční sláma.
Žitná dlouhá se opravdu používala i na střechu stodoly,nebo stáje,domovní většinou šindel.Na úly jsem viděl jen ve filmu Babička,ale co vím,tak jen na zimu,kdo neměl možnost to jinak zateplit.

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Dobytek slámu klidně žere... ale nenažere se z ní. Ve slámě nic není. Ale pokud dodáte dobytku živiny třeba formou ovsa nebo jiné obilniny, tak mu vlastně dáte tři hrsti, které reprezentují jeho energetickou denní potřebu, ale on má prázdný žaludek a řve hlady i když má všechno co potřebuje. Proto ho musíte nacpat "polystyrenem". Něčím, co není výživné, ale zaměstná mu to žaludek a střeva. Sláma se řezala, později i šrotovala. 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jako u lidí...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

pac trhy vedia nieco co my nevieme....
Ropa dál zlevňuje. Už je na ceně z doby před válkou
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ropa-dal-zlevnuje-uz-je-na-cene…

No ale je zaujimave, ze benzin zdrazoval okamzite, no som zvedavy, kedy sa dostane zase na 1.4€/L

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Dost bylo Pánů. Volte přímo svoje potřeby. Poté přestane zdražování, války, genocida a otroctví. Hotové

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nikdo z "Pánů" nám naše potřeby nezaručí, pokud si je sami nezajistíme. Zatím však kdokoliv byl zvolen - stal se z něj "Pán", ve větší či menší míře "Pán", poskok dalších "Pánů". Hotové - na vždy?

Zatím bez slepic