Sedm stovek

Autor
Štítky

Tak nám na Znojemsku skončily žně. Ještě se budou dosekávat různé malé plácky, ale na celkové bilanci se už nic nezmění. Měli jsme největší úrodu za třicet let. Na lepších půdách byl výnos i dvanáct tun pšenice z hektaru. Neuvěřitelná čísla. Ani kukuřice mnohdy nedá tolik. Sklady jsou naplněné až po špunty. Pánbůh byl letos štědrý a i přes nižší kvalitu, množství je letos takové, že nikdo neprodělá.

Dokonce i biozemědělci, kteří produkují pšenici pro ty různé EKO matky, které to chtějí bez průmyslových hnojiv a pesticidů, tak i ti letos dopadli dobře. Běžně se jim stává, že mají obilí napadené snětí, protože nepoužívají namořené osivo, mají malý výnos, protože nepoužívají hnojivo a mají to udušené, protože se nemají jak zbavit plevelů, ale letos dobrý. Nepotkal jsem se s jedinou napadenou fůrou a to se mi ještě nestalo.

Kdo si hodláte pořídit nějaké slepičky či prasátko, teď je ta pravá chvíle, koupit si krmení. Všichni mají dost, každý rád něco odprodá, každý sklidil nějaké málo dusíkaté obilí, takže se to pro zvířátka hodí. Ceny jsou v podstatě předválečné a předcovidové. Ostatní regiony na tom budou podobně, byť třeba ne tak dobře.

Zároveň se ukazuje, že počet lodí, směřujících do ruských přístavů v Černém moři, se zatím nijak nesnížil. Jak se dalo čekat, uctivým obloukem se vyhýbají ukrajinskému pobřeží, pěkně to berou v blízkosti tureckých výsostných vod, ale jinak se nezměnilo nic. Západní polovina Černého moře je prázdná, východní je plná. Ukrajinské přístavní terminály jsou zničené, ale na ruské přístavy neletělo nic. Ani na moři zatím nebyl hlášený jediný incident. Možná proto Erdogan propustil Azováky domů… Bylo to takové bolestné pro Zelenského, protože zřejmě existuje nějaká dohoda, že lodě jsou i pod tureckou ochranou. Putin asi neprotestoval, protože co je pár vojáčků proti fungujícímu exportu, že?

Rusko před několika dny snížilo cenu své pšenice. Dělají to podobně jako s ropou. Ať je cena na burze jakákoliv, prostě si ty ceny už určují jinak. Raději prodat se slevou, než neprodat vůbec. Zájemců mají alespoň podle lodní dopravy docela dost. Zřejmě se Lavrov v uplynulých měsících docela snažil. Inu, v Rusku letos znovu očekávají rekordní množství obilovin na vývoz.

Už teď registruji zájem obchodníků na Západě o naskladňování vlaků s pšenicí. Nepřekvapivě zjistíte, že cílovými destinacemi jsou ty nejzápadnější oblasti Německa nebo Holandska. Možná proto vlastně proti ukončení obilné dohody neprotestují ani Němci. Oni mají také přístavy a také budou exportovat do světa. A neváhají, začínají hned.

Obchod s komoditami má svoje specifika. Jakmile totiž uspokojíte poptávku, spadne strašně rychle dolů téměř na nulu. Když je levná ropa, tak prostě stojí za to, nakoupit na sklad, protože ropa se nekazí. To samé platí i pro kovy a podobně. Ale jídlo se opravdu dlouhodobě skladovat nedá a i když obilí nějakou dobu vydrží, nemůžete ho prostě nalít do nádrže jako ropu nebo nechat někde za plotem jako železné trubky. Potřebujete k tomu poměrně sofistikovaný sklad, což stojí peníze. I když máme globalizovanou planetu, pořád platí, že žijeme od úrody k úrodě a i když každý africký diktátor chápe, že plebs nesmí mít hlad, žádné velké zásoby si nedělá. Lidi prostě snědí tři jídla denně a víc nepotřebují. Víc se toho neprodá. Proto, jakmile budou podepsány kontrakty a lodě vyjedou, poptávka takřka ze dne na den skončí, protože víc se nakoupit nedá. Není to kam uskladnit a není kdo by to snědl.

Ceny na burze teď zlehka stoupají a Rusko prodává pod cenou. Západní Evropa i USA také budou exportovat, takže se na globálním byznysu s obilím také přiživí. Ono to nebude trvat až tak dlouho. Během dvou tří měsíců bude poptávka uspokojena. Samozřejmě papírově. Lodě budou plout celý podzim, zimu i jaro. Dodávky se dělají just in time.

Naše republika bude v situaci, kdy má takřka rekordní úrodu, ale na světové trhy se nedostane. Část této úrody půjde vlaky na Západ, aby tam dodala chybějící obiloviny, které Západ vyexportuje po mořích, ale ono toho nebude zase tolik, protože v této chvíli je pšenice dost a nedaleko od nás je Ukrajina, která má sklady plné a ceny třetinové oproti nám. A jakmile je obilí jednou ve vagonu, tak už tisíc kilometrů stojí pakatel. Pro německého obchodníka je výhodnější naložit levnější ukrajinské obilí i přes větší vzdálenost, než dražší české.

Nevěřím na žádné omezení exportu ukrajinského obilí do EU. A pokud ano, tak jen pro někoho. Jestliže je někde levné zboží a tlak na jeho prodej, tak si kapitalismus cestu najde. Oficiálně, neoficiálně, legálně, nelegálně… to je jedno. Nečekám, že by se k nám do republiky ukrajinská pšenice v nějaké větší míře dostala, není k tomu důvod. Sami letos máme nadbytek. Ale ceny půjdou prostě dolů, tomu se prostě nevyhneme. Neviditelná ruka trhu je v tomto ohledu naprosto nemilosrdná.

Podle prvního cvrlikání bezi obchodníky a prvních dohod ohledně nakládek a dodávek po železnici si myslím, že ceny za tunu pšenice spadnou během letošního podzimu o šest až sedm stovek na tuně. Dostaneme se někam kousek nad tři tisíce za tunu.

Přestávám věřit, že by Ukrajinci narušili ruský export obilovin. Sami sobě by totiž nijak nepomohli a kromě Ruska by poškodili i Turky a další státy, které z toho mají spoustu peněz a jsou (zatím ještě) Ukrajině přátelsky nakloněny. Vyšší ceny se mohou udržet jen tehdy, kdyby teď Čína ohlásila velké nákupy nebo kdyby Američané měli obrovskou neúrodu. Ale žádné takové informace zatím nejsou.

Loni v tuto dobu ceny raketově rostly a když pak začaly klesat, protože se panika uklidnila, Černého Petra měli v rukou právě obchodníci. Ti draze koupili a pak obtížně prodávali, případně prodávali pod cenou. Letos se dá očekávat podobný scénář a už se jim do toho moc nechce. Dva roky draze nakupovat a levně prodávat, to by bylo zničující. Myslím si, že nejlepší ceny jsou teď. Dokud není ještě jisté, jak to dopadne v tom Černém moři a dokud Afrika podepisuje smlouvy o dodávkách. Až se tato poptávka naplní, pěkně se uvolní omezení exportu z Ukrajiny, o to se velcí hráči postarají… a ceny půjdou dolů.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (134 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

A bude ta naše pšenice naše? Nebo ji budeme prodávat na Západ a budou nás krmit tou ukrajinskou (nebo namíchanou)..., která je možná taky ještě někde ve skladech.. :-(

Průměrný počet slepic: 4.7 (54 hlasů)
Trvalý odkaz

Z tohoto příspěvku Milkman dnes vydedukoval, že lžu, protože jsem prý napsala, že Stanjura má rozpočet 295 miliard. Pořád nikde nevidím slovo Stanjura a to číslo? Asi metafora nebo zase nějaký doublethink....

----------------------------------------------------------------------

Co dokázala naše vláda za 19 měsíců u moci?

Rozeštvat národ, nasrat národ,

ekonomicky stát zlikvidovat,

zajistit nejdražší energie a potraviny,

přijmout nejvíce uprchlíků,

zadlužit se na milion let,

zajistit občanům ČR nejvyšší daně,

zavést cenzuru,

zavírat lidi s „nesprávným“ názorem,

zničit malé a střední podniky,

okrást důchodce,

zajistit nedostatek léků,

zemědělcům sebrat dotace,

zavřít poštu...

Průměrný počet slepic: 4.8 (81 hlas)

Vážená paní Májo, 

až se někdy naučíte opírat ty Vaše výkřiky do tmy názory o nějaká objektivně měřitelná fakta, bude jistě i méně důvodů na Vaše lži poukazovat.

Také by (nejen Vám) pomohlo, pokud byste se trochu zamyslela nad tím, co jsou fakta a názory (výstižně shrnuto zde) a především nad tím, jaký je účel diskuze.

Samozřejmě se můžete dál držet své dosavadní životní filosofie a trousit tady nějaké žlučovité výlevy, anebo se pokusit o to, aby Vaše příspěvky byly nějak přínosné pro dialog mezi diskutujícími. 

Stručně tyto principy dialogu shrnuje wikipedie takto:

Aby rozhovor mohl vést k vytvoření společného výchozího stanoviska, k lepšímu nebo hlubšímu poznání, musí jeho účastníci splňovat jisté podmínky:

  1. musí mít vlastní názor, který jsou schopni zdůvodnit, případně i podložit konkrétními příklady;
  2. musí být schopni tento názor jasně, srozumitelně a pokud možno stručně vyslovit;
  3. musí být ochotni poslouchat i názory a argumenty druhých a
  4. případně se jimi i nechat přesvědčit.

Zejména tato poslední podmínka je náročná a vyžaduje od všech účastníků odvahu nechat si vlastní názor zpochybnit. Proto se jako dialog označuje jen takový rozhovor, při němž jsou tyto podmínky splněny. Naopak třeba „mlžení“, snaha ovlivnit partnery jinými prostředky, překřikování nebo skákání do řeči tyto podmínky porušují a rozhovor zůstává několika monology, takže nemůže nic přinést.

Milkman 

Průměrný počet slepic: 2.7 (26 hlasů)

Uvážlivý Milkmane,

Moc by lidem České republiky pomohlo, kdyby jste vašimi radami a diskusí obohatil naše vyvolené. Především ty vládnoucí a nejspíš i jejich rádce a porádce.

Pokud vládci, jejich poslanci, jejich straníci, jejich voliči nejsou naprosto ochotni vůbec diskutovat, proč  toto vyžadujete v nějaké diskusi spolku Vidlákovy kydy?

Proč se nesnažíte stejně kultivovat diskusi na Novinky a Idnes, kde je diskuse podobná kultuře fronty u pokladen v koloniálech tržního blahobytu?

Já ji tak kultivovat nemohu, neboť tam mám jako mnozí normální občané  diskusi dávno zakázanou. Nejednou mně vyhrožovaly trestním stíháním za podporu jednání, které tady vykonává šílený starosta Řeporyjí a nemalá tlupa politiků.

Viděl jste někdy chování a jednání Vaška Otázky Moravy a jeho tovaryšek a tovaryšů ve všech zpravodajských kanálech?

To je přehlídka a vzor ukřičených, arogantních, skákačů do řeči, pokládajících otázky na něž už předem dovolí jedinou odpověď nebo žádnou. 

Zkuste naučit diskusi nejdříve tyhle Konyáše západních hodnot a my se od nich bude učit spolu s politickou elitou zároveň.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (39 hlasů)

Vážený pane Agarine, 

stejně jako Cyrila a Metoděje osud povolal do do Velkomoravské říše, povolal mne osud sem a nikoliv na Novinky nebo iDnes. 

A jak dobře víme, kdo se protiví osudu, ten si může pohněvat bohy :-). 

Takže s pokorou jsem přijal svou misi a šířím osvětu zde, anebo se mi třeba nechce podstupovat registrační proces na novinkách či iDnes, protože tam stejně žádné kvalitní články nejsou. 

Otázky VM jsem přestal sledovat asi před 5 lety. Předně mi přišel VM již poněkud opotřebovaný a také v podstatě přestalo mít smysl to sledovat, protože odbornost politiků šla dost do hajzlu (začalo to již před Babišem, za jeho vlád to gradovalo a dnes to není o moc lepší) . Sleduji raději politické a ekonomické podcasty a odborné weby (třeba weby ČNB, ministerstva financí či ČSÚ).   

Jaké politiky si volíme, takovou politickou kulturu máme. A samozřejmě nemohu zapomenout na premianta tohoto webu - pana Rajchla -  jeho je skutečně radost poslouchat, z něj ta kompetentnost a detailní znalost jakékoliv jím komentované problematiky doslova pryští.

Milkman 

Průměrný počet slepic: 2 (20 hlasů)

srovnávat se s Cyrilem a Metudem ?? Není to trochu opovážlivé ?

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Zjevně jsem podlehl našeptávání Satana. Za trest si dnes po obědě nedám doutníček a poslechnu si nějaká moudra od Pata a Mata Petra a Michala. Musím na sebe být přísný.

Milkman - kajícník 

Průměrný počet slepic: 2.4 (13 hlasů)

K tomu mám jediné - lhal a vymýšlel jste vy, vydedukovával něco, co jsem nenapsala. Doslova jste napsal toto:

Milkman: Pokud tady například včera paní Mája napiše, že pan Stanjura nejvíce zadlužil ČR, protože stání rozpočet ČR na rok 2023 pracuje se schodkem 295,0 mld Kč,…. Jednoduše vyvratitelná a zbytečná lež...

--------------------------------------

Odjakživa nesnáším lež

Nesnášela jsem už prolhané děti ve škole a vím, že tato vlastnost je neodstranitelná, roste s člověkem, takže když lže dítě o něčem, co udělalo, případně to svádí na jiné, lže potom i v dospělosti. Lhaní považuji za nejhorší vlastnost. Je to něco, co bych trestala.

Proto se Milkmane nedivte, ač nejste hloupý, pro mě jste se degradoval na lháře, pro mě jste lhář a lháři u mě vždycky končí, nevěřím jim z principu už nic. V životě jsem pár takových potkala, jsou ambiciózní a jdou přes mrtvoly. Znovu opakuji - nic z toho, co jste napsal, jsem v tom příspěvku neměla.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Až se dostanete k tomu, abyste vysvětlila svou lež, že se "tato vláda zadlužila na milion let", můžeme se posunout k mé pravdě, že nejvíce se zatím zadlužila vláda pana Babiše.

Předpokládám, že "touto vládou" jste myslela vládu pana Fialy s ministrem financí panem Stajnurou a "zadlužováním" jednotlivé státní deficity za konkrétní roky a/nebo celkovou výši státního dluhu. Obojí je objektivně měřitelné. A v obou případech vyhrává vláda pana Babiše s paní ministryní financí AS a nikoliv "tato vláda. 

Přeji hodně úspěchů při vysvětlování :-).

Milkman 

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

Jak jsem napsala - když se někdo projeví jako lhář, u mě skončil. Je na tom něco nesrozumitelného...? Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ano, lhala. Vláda se nezadlužila na milion let, ale zadlužila nás, občany.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Máte recht, Bobe.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Neplýtvejte svůj drahocenný čas paní Včelko, pane Bob, pane Agarine a jiní s trollem Milkman, je to kovaný fialový troll který byl nasazen jako šváb od svých pánů kterým slouží pro rozklad zde na Vidlákových Kydech. Pro všechny trolly jakožto i pro tohoto zákeřného trolla platí zlaté a vyzkoušené pravidlo “Nekrmte trolla”.

 

Cílem tohoto trolla stejně jako každého trolla je bavit se rozvracením diskuse. Pokud jej diskusní komunita bude ignorovat, přestane jej jeho činnost bavit.

V angličtině pro vyjádření tohoto postoje existuje několik ustálených rčení a zkratek, například:

DNFTT. – Do not feed the trolls. – v češtině nekrmte trolly, smyslem je nedělejte to, co troll chce (tj. reakce, které troll očekával).

 

https://i2.wp.com/www.offrecord.cz/wp-content/uploads/2016/03/Troll_text.jpg

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Máte pravdu.

Sice jsem na začátku příspěvků podepsaných Milkman se snažila tyto číst nebo na ně reagovat proto, abych se nepohybovala v komunikační bublině, ale je vidět, že jeho příspěvky nejsou argumentační, ale provokativní.

Dnes už jimi neztrácím čas.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Myšlenky, ze kterých zamrazí!

Steve Jobs (56), miliardář se jměním cca 7 miliard dolarů, zemřel 5. října 2011 na rakovinu slinivky. Zde jsou jeho poslední slova...

V jiných očích je můj život podstatou úspěchu, ale kromě práce mám málo

radosti. A nakonec bohatství je jen životním faktem, na který jsem zvyklý.

Ve chvíli, kdy ležím na posteli nemocný, vzpomínám na celý svůj život,

uvědomuji si, že veškeré mé uznání a bohatství, které mám, jsou

nesmyslné tváří v tvář hrozící smrti. Můžete najmout někoho, kdo pro vás bude

řídit, vydělávat peníze…, ale nemůžete najmout nikoho, kdo by vás přes tuto nemoc přenesl. Můžete mít materiální věci, ale je tu jedna věc, kterou nemůžete mít, protože je ztracená - ŽIVOT".

Chovejte se dobře a važte si ostatních. Jak stárneme, jsme chytřejší a pomalu

si uvědomujeme, že hodinky, které stojí 300 nebo 3000 dolarů, ukazují stejný čas.

Ať řídíme auto za 150 000 nebo 30 000, dosáhneme svého cíle. A pokud dům,

ve kterém žijeme, má 300 nebo 3000 stop čtverečních, samota v něm je stejná.

Vaše skutečné vnitřní štěstí nepochází z materiálních věcí tohoto světa. Ať létáte první třídou nebo ekonomickou, spadne-li letadlo, spadnete s ním."

Pět tipů pro vás ode mne:

1) Nevychovávejte své děti, aby byly bohaté. Vzdělávejte je, aby byly šťastné.

2) Jezte jídlo jako lék, jinak budete muset jíst svůj lék jako jídlo.

3) Ti, kteří tě milují, tě neopustí, i když mají 100 důvodů - vždy si najdou takový, proč vytrvat.

4) Je velký rozdíl mezi člověkem a člověkem.

5) Pokud chceš jít rychle, jdi sám, pokud chceš dojít daleko, jděte spolu.

A konečně šest nejlepších doktorů na světě:

1. sluneční světlo

2. Ticho

3. Pohyb

4. Zdravá strava

5. Důvěra

6. Přátelé

Udržujte je ve všech fázích života.

Je jedno, v jaké fázi života se právě nacházíme, jednou budeme čelit dni, kdy spadne opona.

Važte si své rodiny, svých přátel… a chovejte se k nim dobře.

Steve Jobs, vizionář, který změnil svět

(Oldřich Beránek, 24. září 2020)

Průměrný počet slepic: 4.9 (95 hlasů)

a slibuji, že pokud jednou budu tak ve vatě, že si budu moci v pondělí koupit nové Lamborginy, v úterý Ferrari a ve středu třeba Porsche, tak natuty taky potom sesmolím návod, jak se chovat střídmě a být skromný.

Ale lidi, kteří mají hlouběji do žlabu většinou tyto vznostné chytrosti nenapadají. Já se kdysi dostal do tak těžkých dluhů, že jsem nevěděl, kterou složenku zaplatit dřív. Naštěstí mám supr ženskou a společnými silami jsme se z toho vyhrabali a dnes se máme dobře. Ale v době, kdy hrozilo, že nám exekutor zaklepe na dveře, tak pokud by nám na ně zaklepal tento procitnuvší věrozvěst, asi bych mu jí přímo mezi dveřma vypálil přímo mezi oči.

Průměrný počet slepic: 3.7 (33 hlasů)

Steve Jobs byl jednou z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. Těžko by u vás zaklepal na dveře...

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Včera jste psala, že už na mě nikdy nebudete reagovat. Já vám odepsal, že vás stejně vyprovokuji, takže se neudržíte.

Uplynul jeden jediný den a stalo se to, co jste psala, že se nestane, to, co jsem psal já, že se stane. Kdo měl pravdu?

Já se bavííím...

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Sestra pana Jobse, která byla osobně přítomna odchodu pana Jobse z tohoto světa, se vyjádřila tak, že "Steve Jobs' final words were, "OH WOW. OH WOW. OH WOW.". 

Ale třeba pan Jobs počkal, až všichni odejdou, rychle naskočil do soukromého jetu, doletěl k paní Máje, zaklepal jí na dveře a teprve tam řekl ta poslední slova, o kterých píše paní Mája. Pak se mlčky vrátil zpět a teprve poté nás doopravdy opustil. Kdo ví :-).

Já osobně bych spíše věřil sestře pana Jobse.

Milkman

P.S. A ano, samozřejmě vím, že je v podstatě jedno, jestli to řekl jako poslední slova, nebo to řekl týden před úmrtím nebo to SJ neřekl vůbec. Na věci to nic moc nemění. Je to však výmluvný příklad lehkomyslného nakládání s objektivní realitou a toho, jak snadno vznikají lži. 

Průměrný počet slepic: 1.4 (11 hlasů)

i kdyby to neřekl Jobs, tak je to super

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Ono není důležité, kdy vyslovil poslední slova ve svém poselství lidem, když věděl, že umře.., jestli to bylo posledních pár dnů, pár týdnů nebo pár měsíců. Těžko by byl někdo schopen něco takového říct pár minut před smrtí, to dá rozum (tedy některým). :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak k tomu mám taky historku.

Máme zverimex v jednom městečku, kde jsme dominantní. A asi si nedovedete představit, kolik se na takovém krámu během zimy prodá tun slunečnice, co lidi kupují pro ptáčky. Prakticky to je v zimě nejobrátkovější zboží. A já jí tehdá kupoval přímo od zemědělce za 8 kaček za kilčo a prodával na svých krámech za 16. Ale pak jsem si všiml, že v márketech to pálí za 35-40. Tož jsem to zvedl na dvacku. A ten rok si tam na kraji otevřel obchod s hospodářskými potřebami můj spolužák ze střední a prodával jí za 12. Tak jsem za ním zajel a: "Marceli, co blbneš, proč tak levně?" On na to, že jí kupuje za 7, tak 12 mu přijde přiměřený až dost. Vysvětlil jsem mu, že je to blbost a udělali jsme dohodu. On jí bude pálit za 18, páč je na okraji a já v centru jí budu mít za 20.

A všichni byli spokojeni. Byl spokojený Marcel, jelikož na tom měl marži nějakých 140%. Byl jsem spokojený i já, jelikož jsem na tom měl marži 150% a byli spokojeni i zákazníci, protože oproti 4. pětkám v Lidlu u mě dali půlku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (31 hlas)

Miloši, já vám prozradil nákupky a proč jsme to takto prodávali. Ano jsem Žid, nenáviďte mě. "Chyťte je, svažte je, mučte je, zabte je".

Ale všimněte si, že jste naštvaný na mě, ale ne na ten Lidl, který to prodával 2x dráž a kupoval to minimálně za stejnou cenu. Prosím, příště u toho trošku víc přemýšlet, kdo je větší zloděj.

To je prostě obchod. A už jsem to zde kdysi psal, můj největší rekord byl, když jsem nakoupil 2 tuny krůtích křídel za velmi výhodnou cenu, páč dodavatel se jich před vánocemi potřeboval zbavit, takl ty jsem pálil s marší, teď si sedněte, 1600%

Průměrný počet slepic: 3.4 (32 hlasů)

.. kdy ve všech obchodech v republice měli jednotnou cenu :-)

A co mě překvapilo ve Švýcarsku: někteří dodavatelé (např. čipsů) dodávají ke zboží i cenovky, které jsme pak v kiosku u bazénu instalovali

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Berrnard za dvacku je v pořádku, když to zákazníci kupují, je to jejich věc.  Problém je v tom, že berrnard udělal kartelovou dohodu s dalším dodavatelem. Ve správném kapitalismu by se našel fofrem někdo, kdo by to za těch 12 prodával a ti 3 by měli prd, jenže u nás se soudruzi snaží, aby takoví dodavatelé nemohli vůbec vzniknout (ANO i Babiš se o to snaží a konkurenci dokonce i likviduje, třeba pomocí FÚ, což já považuji za zločin s trestem natvrdo).

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

protože mu Světový židovský kongres vyhlásil v r 1933 válku a uvalil na Německo hospodářské sankce

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Cenovka na pytlíku je bezva, ale vy asi nevidíte i jiné věci

Moje žena mě nedávno říkala, že za minulý měsíc vysolila bance 4000 pouze za to, že má její terminál na platební karty. Proto mají drobní obchodníci raději platby v hotovosti, páč když vytáhnete kartu, 2% jdou bance. Ale tím to nekončí. Vy, když si nakoupíte, pak to pípne, vám okamžitě prachy zmizí z účtu, ale tomu obchodníkovi se neobjeví hned. Žena mi říkala, že koukala na výpis a to, co se profičelo krz karty minulou středu, tak jí přistálo na účtu v pondělí odpoledne. Takže banka měla k dispozici bezůročně na 5 dní určitou částku peněz. Vynásobte si to počtem svých zákazníků, kteří mají její terminál (který se mimochodem nedá koupit, ale při určitém obratu vám ho neúčtují, pokud máte obrat malý, budete ještě platit nájem), tak to je celkem slušná sumička peněz, která se dá na úrok půjčovat.

Tak kdo je tady větší zloděj?

Průměrný počet slepic: 4.2 (40 hlasů)

Tady ve Švýcarsku mi prodavač v drogerii sdělil, že za platbu platební kartou mu účtují kolem 0.25 Fr, takže by prodělal, pokud by někdo chtěl platit kartou úhradu pod 5 Fr. Ta 2% si banky mohou přirazit jen tam, kde člověk ve své zemi není Suverénem :-)

Jak jsem ale dohledal na internetu, poplatky se liší dle typu karty a společnosti, která platby zprostředkovává.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

A v tom je právě ten zakopaný pes

Miloši, já vám prozradil nákupky a proč jsme to takto prodávali. Ano jsem Žid, nenáviďte mě. "Chyťte je, svažte je, mučte je, zabte je".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

MAP 1738 Hrozba nové virové epidemie z Ukrajiny! Tamní ministerstvo zdravotnictví už vydalo varování! Proč nezavádí česká vláda kontroly na hranicích!?

Podle ukrajinských expertů tato virová epidemie vyvolává sekundární bakteriální nákazy, jako těžké zápaly plic, hnisavé záněty středního ucha a bakteriální střevní infekce, které ohrožují životy zejména starých a nemocných lidí! Situace je pro ČR tedy velmi nebezpečná, protože díky neschopné Fialově vládě nejsou v ČR  v dostatečné míře k dispozici antibiotika, v dodávkách léků podle předsedy České lékařské komory Kubka panuje největší chaos za 30 let! A navíc podle varování  Bruselu v celé EU hrozí bez naléhavých opatření od podzimu akutní nedostatek antibiotik!! Bez antibiotik přitom nelze léčit sekundární bakteriální nákazy, před kterými ukrajinští experti varovali!! V dnešní analýze se proto na celý problém podíváme podrobněji! 

Ljudmila Savčuková, vedoucí oddělení imunoprofylaxe Kyjevského městského centra pro kontrolu a inspekci nemocí ministerstva zdravotnictví Ukrajiny vydala v úterý 25. července varování před vznikem nebezpečné virové epidemie Spalniček na území Ukrajiny! Už týden před tím vydala obdobné varování ředitelka odboru civilní ochrany a veřejného zdraví ukrajinského ministerstva zdravotnictví Olena Handzyuková, a to pro oblast Volyně a města Rivne. Vzhledem k tomu, že od počátku prázdnin se ukrajinští uprchlíci hromadně vracejí přecpanými autobusy do vlasti, a jak česká mainstreimová média dále tvrdí, se na konci prázdnin budou, (stejně přecpanými autobusy), vracet, zdá se, že Česko má zaděláno na vážný epidemický problém, protože zdravotní stav přijíždějících Ukrajinců na hranicích opět jako při začátku pandemie COVID nikdo nekontroluje, a navíc v zemi chybí antibiotika!!

Situace je tedy závažná a je s podivem, že česká vláda opět nic nedělá! Podle vyjádření slavného epidemického experta Prymuly dokázala už tato virová epidemie Spalniček, jejíž zavlečení do Česka z Ukrajiny nyní hrozí, v minulosti vyřadit z činnosti i celé oddělení nemocnice Motol, a Česku tak podle vyjádření Prymuly hrozí, že by celé nemocnice nemusely fungovat, když se k nám epidemie zavleče, a nebude její následky čím léčit! Pomalu to tak vypadá, že Fialová vláda snad kolaps českého zdravotnictví plánuje, protože podle vládního materiálu se loňský deficit financování českého zdravotnictví 2.2 miliardy zvýší letos na 7.5 miliard, pokud nebudou podniknuta stabilizační opatření!  

Prymula i ukrajinští experti se ve svých vyjádřeních shodují – epidemie Spalniček – představuje velké riziko pro život starých lidí! Podle Prymuly jsou v Česku staří lidé proti Spalničkám často neočkovaní, protože se narodili před zahájením očkování v roce 1969, a protože Spalničky se v Česku krom velmi malých epidemických případů v letech 2014 a 2019 nevyskytovaly. Proti Spalničkám není podle Prymuly i ukrajinských expertů lék, a v EU 1 z tisíce nakažených zemře!

Podle varování ukrajinských expertů  mohou spalničky v kombinacemi s baktériemi vyvolat těžký zápal plic. A po spalničkách vzniká sekundární imunodeficience, na jejímž pozadí často vznikají další bakteriální komplikace: hnisavý zánět středního ucha, angína, sinusitidu, a střevní infekce! 

I podle vševědoucího ČRo představují spalničky největší problém u dospělých. Prvním problémem je samotná diagnostika. Při onemocnění dospělého se totiž většinou na spalničky vůbec nepomyslí. Navíc se nemusí jednoznačně vyvinout všechny příznaky. Onemocnění může probíhat při výskytu teplot a nevýkonnosti a zdánlivě vypadá jako viróza. Pokud se zavčas neléčí, může postihnout další systémy, především neurologický i kardiální systém a vznikají tak komplikace, které mohou být doživotní nebo fatální!

Podle Ukrajinských expertů z 10 neočkovaných lidí na Spalničky onemocní 9! Při poslední epidemii v oblasti Rivne v roce 2019 onemocnělo 7 000 lidí, tedy skoro 0.7% všeho obyvatelstva! Situace na Ukrajině není epidemiologicky jednoduchá, protože v oblasti dolního toku Dněpru, už byl zjištěn po vyhození Kachovské přehrady výskyt Hepatitidy Anemoci špinavých rukou, a dalších nakažlivých chorob. Zdá se tak jasné, že zavedení hraničních kontrol, a zdravotní kontrola vracejících se Ukrajinců, jsou minimální preventivní opatření, které by měla vláda provést, pokud nechce hazardovat se zdravím starých a nemocných občanů ČR, a riskovat zavírání nemocnic, před kterým varoval vyznamenaný pandemický expert Prymula! Stejně tak je nutné okamžitě připravit preventivní zásoby antibiotik!!

Protože podle ukrajinských expertů jsou nyní na Ukrajině, díky zásilkám z Holandska, dostatečné zásoby očkování proti Spalničkám, měla by vláda zavést jednoznačně pro všechny do ČR přijíždějící Ukrajince povinnost prokázat, že jsou proti Spalničkám očkovaní!

Doufám, že na rozdíl od počátku roku 2020, kdy jsme jako první v ČR informovali, že k nám míří nebezpečná pandemie z Číny, nebudeme mít tentokráte zase pravdu, a Ukrajinci epidemii včas vyřeší. Protože spoléhat se na českou vládu, která vyházela stovky miliard za COVID, když už to nebylo třeba, že je zase ráda nevyhází za nějakou další pandemii, až bude pozdě, je naivní!     

zdroj: https://www.michalapetr.com/map-1738-hrozba-nove-virove-epidemie-z-ukrajiny-tamni-ministerstvo-zdravotnictvi-uz-vydalo-varovani-proc-nezavadi-ceska-vlada-kontroly-na-hranicich/

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

§§  podle varování  Bruselu v celé EU hrozí bez naléhavých opatření od podzimu akutní nedostatek antibiotik!! Bez antibiotik přitom nelze léčit sekundární bakteriální nákazy, §§

Léky, které uměly léčit ty druhotné bakteriální infekce Babišovo vláda stáhla z trhu a dokonce zakázala. 

Řadu z těch, které léčily lidi po celém světě zesměšňovala a dehonestovala. 

Přece nebudou lidé brát léky pro dobytek, které ale léčí?

Probíhá několikaletá propaganda proti seniorům, kteří ujídají z koryta těch, kteří chtějí víc a nejlépe všechno.

Neléčily babičky i dědečky, ale viníci byli ti neočkovaní, že ministři a odborníci?!

Nejsou léky dnes? Nebudou ani zítra. Nebudou ani při epidemii.

Však se jim ta důchodcovská reforma přece jen musí podařit. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Plýtvat ječmenem do pečiva? ;o/

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

krásně využít do uzenin :-)

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Německým internetem začalo otřásat politické virální video, jak vojáci Bundeswehru vybílili německé rodině byt na humanitární pomoc vůdci Zelenskému! Nadsázka připodobňuje atmosféru v současném Německu ke III. Říši a Olafa Scholze k Adolfu Hitlerovi! Jeho projev z Falkensee byl doslova Hitlerovým ztělesněním a Němci v něm vidí válečného štváče, který žene Německo do dalšího střetnutí s Ruskem! Za videem stojí skupina ruských herců!

Na německých kanálech na Telegramu se tento týden začalo šířit virální video, které zachycuje scénku německé hlídky Bundeswehru pod vedením agilní komisařky, která vtrhne do bytu německé rodiny a nařídí vojákům, aby začali do pytlů házet veškerý majetek a vybavení. Zatímco rodina s malým dítětem sleduje projev Olafa Scholze ve Falkensee, který řve a slibuje Putinovi válku a Ukrajině finanční a humanitární pomoc, tak příslušníci Bundeswehru mezitím celý barák vybílí.

Všechno zabaví a na stěnu pověsí obraz Volodymyra Zelenského a komisařka začne provolávat slávu Zelenskému se slovy Heil Zelenský! Na konci videa je informace o tom, že od minulého roku poskytla německá vláda finanční a humanitární pomoc Ukrajině ve výši 22 miliard EUR a brzy už nebude z čeho brát, takže vláda Olafa Scholze jménem NATO začne brát peníze a majetky lidem, aby byly peníze pro Ukrajinu.

Velitelku v roli rekvírovací komisařky hraje ruská herečka Julia Mandriko, dalším hercem v roli vojáka konfiskujícího obsah ledničky je ruský herec Igor Alexejev. Video spustilo v Evropě hotový poprask, protože trefně a pravdivě popisuje fašizaci německé vlády Olafa Scholze a naprosto šílené ničení německé ekonomiky a zejména bezpečnosti zatahováním Německa do Američany vyprovokované války na Ukrajině. Celé video je postaveno okolo záznamu šíleného kancléře Olafa Scholze.

Ten se letos 2. června ve Falkensee nedaleko Berlína zúčastnil Evropských slavností a během projevu se dostal do prudké roztržky s účastníky jeho politického shromáždění. Němci na něj začali pískat, křičeli na něho, že je válečný štváč a v tom okamžiku se prostě něco stalo a Olaf Scholz se náhle změnil. Začal křečovitě držet mikrofon a spustil řev z pódia s takovou dikcí a artikulací, že místní lidé doslova ztuhli, protože to, co najednou slyšeli, to znělo jako projev říšského vůdce Adolfa Hitlera ze Sportpalast v Berlíně. Jeho projev byl natolik autentický, že Němci od června změnili na Scholze názor a už ho nepovažují jen za americkou loutku, která jen plní rozkazy, ale za skutečného a nebezpečného válečného štváče a maniaka. Německo má opět u moci naprostého šílence, který je stejně jako Adolf Hitler přesvědčen, že mír znamená porážku a zkázu, zatímco válka znamená naději a vítězství.

video "Heil Zelenský!" z českými titulky viz  zde: 

https://rumble.com/v32rqsu-heil-zelensk-virln-video-kritizuje-vldu-olafa-scholze-za-pomoc-ukrajin-na-k.html

video s Olafem  Scholzem s projevem "ala fuhrer" z českými titulky viz zde:

https://rumble.com/v2sakty-nmeck-kancl-olaf-scholz-kiel-na-astnky-demonstrace-spd-a-styl-projevu-pipom.html

 

více ve zdroji viz zde: https://aeronet.news/video-heil-zelensky-nemeckym-internetem-zacalo-otrasat-politicke-viralni-video-jak-vojaci-bundeswehru-vybilili-nemecke-rodine-byt-na-humanitarni-pomoc-vudci-zelenskemu/

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Na ruských servrech odkazovali na stejné video v s úplně jiným komentářem:
https://t.me/OstashkoNews/86121

«Хайль Зеленский!»: в Германии сняли «социальную» рекламу о помощи киевскому режиму
Пишут, что авторы ролика – члены партии «Альтернатива для Германии». В видео солдаты НАТО забирают все у немцев ради помощи Украине.

„Heil Zelensky!“: v Německu natočili „sociální“ reklamu o pomoci kyjevskému režimu
Píše se, že autoři videa jsou členy strany Alternativa pro Německo. Vojáci NATO na videu berou Němcům vše, aby pomohli Ukrajině.

Že by Rusové ruské herce nepoznali? Je vidět, že propagandisté na obou stranách barikády jsou si ve svém optimismu velmi podobní :-)

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajinský moderátor a novinář Dmitrij Gordon natočil videocast a vylíčil natvrdo, jaký osud čeká Ukrajinu po nepovedeném summitu NATO ve Vilniusu.

Celých 8 let kolektivní Západ používal Ukrajinu jako tyč, kterou šťouchal do ruského medvěda, aby Ukrajinu napadl

Ukrajincům nedochází, že západ nikdy nepočítal s tím, že by ukrajinská armáda mohla Ruskou armádu porazit. Porážka Ruska měla proběhnout po uvalení sankcí v Moskvě, ne na frontové linii

Ti inteligentnější to možná tuší, ale většina Ukrajinců si dodnes myslí, že Západ pomáhá Ukrajině kvůli tomu, aby AFU porazila a vyhnala z Ukrajiny Ruskou armádu. Jenom malé části Ukrajinců dochází, že ta pomoc Ukrajině je pouze maskírovka, neplánovaný vývoj, se kterým původní plán nepočítal. Ruský režim měl již teď být zhroucený po sankcích a v Rusku měla být nová vláda. K tomu ale nedošlo.

A západ teď neví, jak to zamaskovat, a tak vyzbrojuje Ukrajinu, aby to jako nevypadalo tak trapně, že nejprve od roku 2014 celou Ukrajinu štve proti Rusku, ale potom jí ani nepomůže, to by prostě vypadalo na mezinárodní scéně divně. Jenže pravda je taková, že nikdo na západě nevěří, že by ukrajinská armáda Rusy porazila, tedy s výjimkou opravdu tupých českých, slovenských a polských politiků, kteří mají modré knížky, nikdy na vojně nebyli, ale o to zelenější mají mozečky, což zdůrazňují kabelkami a jinou “ryze vojenskou” výstrojí v civilu.

O to drsněji potom působí výroky českého generál-prezidenta, který vypouští balóny oznamující brzký pád do reality ohledně osudu a budoucnosti Ukrajiny. Do žní to nebude, ale do konce roku ano. Zelenský již stříhá metr, brzy to přijde. Vila na Floridě už volá, hola hola, politický azyl volá! A nebudou to Rusové, kteří půjdou po Zelenském, ne ne. Půjdou po něm jeho vlastní lidé, rozvědky GUR a SBU pod novým vedením, půjdou po něm tátové od zabitých kluků, kterým Zelebub sebral syna a nechal ho zabít v masomlýnu na Donbasu...

 

https://aeronet.news/…ne/

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Už jsem se trochu bál, ale nakonec paní Mája zachránila svět před pádem do nicoty. Jedna porce sraček od Petra a Michala byla spravedlivě vyvážena další porcí sraček z aeronetu, což zabránilo tomu, aby se v nepřátelském znamení Štíra střetl mikrokosmos s makrokosmem.

A ano, uznávám, že to je výkřik do tmy, který výjimečně nedokládám argumenty. Má to několik důvodů: 

a) články MaP a články z aeronetu jsou mnohem profesionálněji vytvářená propaganda, takže uvádění na pravou míru zabere mnohem více času a práce, než jsem ochotný z mého volného času obětovat,

b) podrobné ilustrování jednotlivých příkladů manipulace z fakty, posouvání významů údajných citátů, lživého parafrázování z jiných zdrojů, podsouvání falešných dojmů ohledně aktuálnosti kontextu nějakého výroku ve vazbě na téma článku a pod. by výrazně přesáhlo standardní rozsah běžných komentářů, ale především

c) většině čtenářů tohoto webu je zřejmě zcela jedno, jestli věří lžím nebo je alespoň dál šíří, hlavně, že emoční a názorové vyznění článků MaP/AE odpovídá jejich postojům.

Milkman  

 

Průměrný počet slepic: 2.2 (17 hlasů)

cemper asi nejsi, to je ještě větší blb, ale dalece od něj nebudeš. Trolling jak z učebnice.

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

mit nějaké věcné argumenty, tak dejte vědět. 
Naflusat tupě na autora  umí každý Bob. 
Milkman

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)

taky marně čekám, kdy s něčím konkrétním přijdeš ty

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak bohužel ani teď to nevyšlo. Smysluplné formulování myšlenek a argumentů zřejmě nebude Vaše parketa. Ale jistě kromě hulvátství a nevychovanosti budete určitě vynikat i něčem jiném. 
Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

nebreč tady a přečti si zpětně svoje příspěvky

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Oceňuji Vaši snahu a vytrvalost, kterou předčil snad jen sovětský letec Meresjev při snaze znovu létat i po amputaci dolních končetin. Taková snaha zaslouží jistě uznání a pomoc, ke které jsem připraven. Takže pojďme na to:

Psal jsem zde o lecčems. Co konkrétně se Vám nelíbí, kde konkrétně mám nějaké faktické chyby, v čem konkrétně chybuji při formulaci názorů?  
 

Využijte na maximum svou aktivní slovní zásobu všech 35 slov a nějak to naformulujte. Třeba to půjde.  
 

Milkman

 

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Bob je možná trošku drsnější, ale o to více přirozenější.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Milkman dává argumenty a vyká.

Bob pouze uráží a tyká.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

to je věrozvěst, který nám nepřináší žádnou novou hlaholici. Má sice argumenty tvrdé jako pěst, ale zřejmě bude trochu na palici.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Neplýtvejte svůj drahocenný čas pane Zauber s trollem Milkman, je to kovaný fialový troll který byl nasazen jako šváb od svých pánů kterým slouží pro rozklad zde na Vidlákových Kydech. Pro všechny trolly jakožto i pro tohoto zákeřného trolla platí zlaté a vyzkoušené pravidlo “Nekrmte trolla”.

 

Cílem tohoto trolla stejně jako každého trolla je bavit se rozvracením diskuse. Pokud jej diskusní komunita bude ignorovat, přestane jej jeho činnost bavit. V angličtině pro vyjádření tohoto postoje existuje několik ustálených rčení a zkratek, například:

DNFTT. – Do not feed the trolls. – v češtině nekrmte trolly, smyslem je nedělejte to, co troll chce (tj. reakce, které troll očekával).

 

https://i2.wp.com/www.offrecord.cz/wp-content/uploads/2016/03/Troll_text.jpg

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

když on je takový slušný, tím mně  připomíná někdejšího Vencu (flašku) Havla.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

diky za hezký článek. Už si nějaký čas říkám, ze bych se mohl trochu dovzdelat v problematice obchodování na komoditních burzách, takže super, ze jste to nakousl. Neměl byste nějaké odkazy k tomu, jak fungují světové trhy s obilninami? Případně napište nejaky článek, jak to vlastně celosvětové na těchto trzích funguje. 
Pokud byste o tom psal ve Vaší knize, tak nebudu čekat, až ji vyhraji :) a rovnou si ji objednam. 
 

Milkman

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)