Stoupají a stoupají

Autor
Štítky

Pamatujete, když jsem na podzim psal článek o tom, že letošní zima bude z hlediska dostupnosti potravin jednou z nejblbějších?  Pamatujete si, že jsem v srpnu psal o povodních v Číně, které budou mít vliv na cenu komodit, které mohou poskočit o tisícovku až dvě? Měl jsem dobrý odhad. Vezměte tedy na vědomí, že současná vysoká cena komodit je dána situací v Číně, kterou ovlivnily letní záplavy a koronavirus, který ovlivnil brazilskou a argentinskou zemědělskou produkci na jižní polokouli. 

První vlaštovky, že toto nastane jsem viděl už těsně po žních. V době, kdy jsou ceny obilí  nejnižší, protože je ho všude dost, jsme se u nás na firmě při vykupování vůbec nehandrkovali. Naši obchoďáci, kteří by si pro korunu nechali vrtat koleno  bez problémů kývali na relativně vysoké výkupní ceny. Zemědělci měli slušnou úrodu a dostali za ní slušně zaplaceno. (Říkám slušně zaplaceno, nikoliv královsky zaplaceno).  Dostali tolik, že tím bez problémů pokryli svoje náklady, vynulovali některé ztráty z minulých let a vůbec byli velmi spokojení. Takové prachy za tunu už roky neviděli. Ovšem dneska si rvou vlasy... 

Abych to vysvětlil, dovolte mi malou odbočku. Rozumný a prosperující zemědělec dodržuje takové neformální pravidlo třetin. Třetinu úrody "má prodanou už předem". Někdy brzy zjara podepíše smlouvu s výkupem na zhruba třetinu předpokládané produkce. Výkup má zase svoje smlouvy s mlýny na prodej obilí ve kterých si mlýny dávají obrovské smluvní pokuty, pokud by výkup nedodal ve stanovený čas příslušné množství. Mlýny jsou v podobné pozici vůči velkým pekárnám. Proto i výkupy uzavírají smlouvy se zemědělci, aby měli dodávky smluvně zajištěné a pokryté.  

Cena za obilí dle této smlouvy bývá o trochu vyšší než cena ve žních. Není to žádná raketa, ale zemědělec z tohoto prodeje zpravidla pokryje svoje náklady právě u toho výkupu, který mu dodává i hnojiva, agrochemii a naftu. Zjednodušeně to berte tak, že zemědělec dá zhruba třetinu své úrody na pokrytí nákladů, které mu vzniknou, protože musí na to pole něco nasypat, pálí naftu a bojuje s cizopasníky, aby mu tu úrodu nesežrali. 

Druhou třetinu výnosu zemědělec prodává zpravidla brzy po žních. Z těchto peněz pokryje náklady na mzdy, opravy techniky a tak podobně. Na této třetině úrody se moc nevydělá. Prodává se v době nejnižších cen a každý zemědělec se snaží vydržet s prodejem co nejdéle, protože ceny od žní zpravidla zvolna rostou. Čím déle vydrží, tím více dostane. Zemědělci ale zase nečekají příliš dlouho, protože během podzimu se ukáží stavy porostů na jižní polokouli a v té chvíli může cena i výrazně klesnout v očekávání úrody z Argentiny a Brazílie. 

Poslední třetina úrody je zemědělcův osobní risk. Ta se prodává až další rok zjara. Může se na ní výrazně vydělat a nebo výrazně prodělat. Pokud zemědělec vydělá, koupí si nový traktor, nebo vezme rodinu na dovolenou do Thajska. Pokud prodělá, nikam nejede a nekoupí si nic, ale nezkrachuje. Ne vždycky zemědělec čeká. Někdy prodá dřív, protože cena je tak zajímavá, že už mu risk nestojí za to. 

Letošek je rok, kdy by se zemědělcův risk vyplatil úplně neuvěřitelně. Zároveň ale tento stav přišel po několika suchých letech, kdy byli zemědělci spíše na huntě a hodně z nich nemohlo čekat s prodejem příliš dlouho, protože už neměli peníze na provoz. Kromě toho dostali pěkné peníze už na podzim.  Hodně z nich kývlo na velmi příjemné ceny po žních a prodali hned všechno.  Nechtěli riskovat, že se cena úrody propadne a nemohli si dovolit čekat s prodejem na únor či březen. Spokojili se s tlustým vrabcem v hrsti. 

Ti co ale vydrželi, ti teď prodávají za pohádkovou cenu. 

Ve žních se tuna pšenice vykupovala zhruba za 4000 korun. Berte to jako ilustrativní hodnotu, protože záleží na parametrech té pšenice, záleží na vzdálenosti k dopravě, na obsahu dusíku a dalších věcech. Cena to byla velmi solidní, protože úroda byla výrazně nadprůměrná a v takových letech jdou ceny spíše dolů. Zemědělci proto neváhali a prodávali, dokud "jsou obchodníci blbí". 

Dneska se pšenice vykupuje skoro za 6000 Kč za tunu. Dvoutisícový rozdíl. Podobné je to i s ostatními plodinami. Dokonce i ta kukuřice, která se urodila naprosto rekordně, vzrostla podobně výrazně na ceně.  Obchodníci nebyli blbí, že dávali hodně už ve žních. Oni byli naopak mazaní a pohádkově vydělali. 

Dvousethektarový malý soukromý zemědělec mohl loni sklidit řekněme 1400 tun pšenice. Při dvoutisícovém rozdílu jde skoro o tři miliony korun.  Sumička kulatá. Za to by byl pěkný traktor nebo slušný příspěvek do rodinného rozpočtu. Podotýkám, že je to jen cenový rozdíl, nikoliv celá suma. 

Ti zemědělci, kteří v minulých letech dobře a úsporně hospodařili a díky tomu letos vydrželi s prodejem až doteď, ti si právě vytvořili rezervu na dva případné hubené roky. 

Proč ten nárůst cen? Inu koronavirus. I když to vypadá, že se asijské státy s breberkou vypořádaly nejlépe, dovolte mi si myslet, že to nejspíš nebude tak přímočaré. Čínská zemědělská produkce se hodně propadla. Sice to bude propad jednorázový, ale lodě s pšenicí pěkně plují do Šanghaje a to už pár let nebylo. Mám zprávy i o tom, že transsibiřská magistrála tlačí na východ jeden vlak s obilím za druhým.  Čína má hlad. Její vlastní zdroje (Čína je největším světovým zemědělským producentem daleko před Ruskem i USA) letos nenaplnily očekávání. 

Před mnohem razantnějším zdražováním potravin nás v podstatě zachránila loňská velká úroda. Byla tak velká, že ceny začaly rapidně růst až teď.  (myslím úroda na severní polokouli, ne u nás) I když ceny zvolna rostly celý podzim a zimu, to hlavní se na cenovkách v obchodem teprve projeví. Ne, regály nebudou prázdné. Ale cena bude pořádná.  

Vysoké ceny samozřejmě zamávají s rozvojovým světem - především s Afrikou -  a zajistí víc migrační chuti po Evropě než všechny neziskovky a Kalerghiho plány dohromady.  Pro nás znamená vyšší cena rohlíků jen tolik, že na dovolenou pojedeme místo na Malorku na Mácháč. Pro průměrného Egypťana to znamená, že se buď naobědvá,  ale nebude mít na autobus do práce, nebo pojede do práce, ale bude hladovět...

Nesmíte se samozřejmě divit - na této situaci sice vydělají všichni zemědělci, ale nejvíc na ní vydělají obchodníci a velcí hráči. Ti, kteří dokázali včas a ve velkém nakoupit, kteří měli obilí kam uložit a kteří měli skutečné nefalšované a neupravované zprávy o vývoji situace. Ti, kteří věděli už ve žních, že ceny budou stoupat, protože si dovedli představit, co se bude dít na komoditní burze, až se projeví ty záplavy a covidový propad mobility pracovních sil v průmyslu i zemědělství, protože dneska je to propojené.  

Proto si myslím, že koronavirová situace je všude víceméně stejná a liší se spíše v metodice statistických výkazů než skutečností. Liší se v množství lhaní, zavírání očí před realitou a trochu také v národních mentalitách. Ale dopady jsou víceméně všude stejné, jen jinak pojmenovávané. Česká republika je trochu výjimkou - negativní výjimkou. Já vím, že hodně mých čtenářů nevěří ani v breberu ani v to, že jde o normální pandemii a mají pocit, že o nic nejde, jen nám lžou... mám pro vás špatnou zprávu - velký byznys si myslí něco jiného. A velký globální nadnárodní byznys ve kterém figurují obrovské lodě a větší prachy než je americký státní rozpočet, ten má lepší informace než zdejší chřipečkáři. 

Mimochodem - to je právě jeden z důvodů, proč se zdráhám uvěřit tomu, že Babiš ztratil kontrolu nad situací s koronavirem u nás a nechce se mi zatím ještě úplně připustit, že je mimo realitu a že neví, co dělá. Jednoduše proto, že jeho lidi ve žních přesně věděli, jaká bude situace ve světě, jak se pohnou ceny, jak bude reagovat Čína na záplavy a koronavirus, jaké ztráty tam skutečně na produkci měli a jako jediní ze všech výkupců u nás dokázali nastavit tak velkorysé ceny, že všichni o překot prodávali Agrofertu a líbali jim čižmy za skvělé ceny. Ti stejní lidé jsou kolem Babiše pořád. Oni fakt umějí a jsou placení ne za přikyvování, ale za skutečný globální byznys. Ti se nezakecají.  Věděli, co bude s půlročním předstihem a dokázali svojí radost nad super bomba bysznysem utajit tak, že si celý ten kšeft udrželi sami pro sebe.

Malá slovní úloha.... pokud Agrofert vykoupil zhruba 6 milonů tun komodit a na každé tuně realizoval marži ve výši 2000 Kč, kolik je to peněz na Andrejovu volební kampaň? Podotýkám, že výkupy splní svoje plány, pokud na každé tuně mají na marži sto korun. Letos výkupy vydělaly nad plán cca jedenáct miliard. Něco si tam nechají na investice, něco bude rezerva, ale odhaduju, že Andrejko má k dispozici minimálně pět miliard čistá ruka se kterými si může dělat co chce. I když se to zdaní, pořád má peníze na sto volebních kampaní s drajvem, který si nedovedeme představit. 

A samozřejmě platí, že když zemědělci dobře vydělali (i když ne tak dobře, jako velcí hráči), tak stoupnou ceny hnojiv a chemie. Hnojiva jsou také záležitost globálního byznysu a týká se to také celého světa a nejen babišovy Prechezy a Setuzy. 

Teď už chápu, proč se celý podzim skoro žádné obilí nevyváželo, proč jsme byli ochotní zaplatit lecjaké smluvní pokuty, proč se zkracovaly termíny plateb, proč se všemi myslitelnými způsoby makalo na tom, aby se vykoupilo všechno co je k mání. Oni věděli bez příkras, jaké to bude. Tyhle odhady jsou skutečně těžká disciplína a každá chyba je drahá. Už jsem zažil situaci, kdy cena obilí stoupla na podobné ceny jako dneska a pak rázem spadla na třetinu. Ale letos ne, letos to zatím stále stoupá a stoupá. 

Neříkám to proto, abyste na Andreje měnili názor. Jen bych chtěl, abyste věděli, jaké lidi má okolo sebe. Dovedu si proto představit, že nás Andrejko ještě může překvapit.  Nevím, proč teď dělá to co dělá. Nevím proč budí zdání, že je úplně mimo... a možná i mimo je.  Ale dobře vím, že jeho lidi dokázali celý podzim vytvářet zdání, že ceny komodit brzy spadnou dolů a je rozumné prodat, dokud je dobrá situace. A nikdo to neprokoukl. Kdyby kterýkoliv zemědělec tušil, že v únoru dostane za tunu o dva tisíce víc než v červenci, vzal by si půjčku, zaplatil by lidi i stroje z úvěru a z prodeje by pak pohádkově  vydělal. Ale... je to riziko. 

Já slyšel trávu růst právě tou vysokou cenou po žních bez handrkování. To mi říkalo, že se něco bude dít. Ale několikrát během podzimu jsem byl připraven připustit, že jsem se mýlil. Cena byla stabilní a já si připadal se svými předpověďmi jako blbec. Ale můj první odhad byl správný... 11.8.2020 jsem ve svém článku mimo jiné  napsal toto: 

Letos to ale bude zřejmě jinak. Nedokážu samozřejmě posoudit, jak vážný je rozsah čínských povodní, ale zřetelně vidím, že po několika letech se nikdo se zemědělci nehandrkuje o cenu a vykupuje se o sto šest. Cena je taková, že se hodně zemědělců ani nesnaží smlouvat. Mají pokryté náklady, letos budou slušně ziskoví a na konci roku se bude hodně investovat i opravovat, aby se nagenerovaly nějaké výdaje. 

Ti kdo tomuto byznysu rozumí, už zřejmě mají jasnou představu, kolik milionů tun všeho bude muset Peking nakoupit. Letos zřejmě lodě zase vyplují směrem do Žlutého moře a cena opět až do ledna pěkně poroste. Pak se všichni budou modlit, aby úroda v Brazílii, Austrálii a Mosambiku moc nevyšla a cena poroste až do příštích žní. 

Troufám si tvrdit, že cena pšenice může během zimy vystoupat o tisícovku i dvě na tuně. Lidem to prodraží chleba i krmení, ale skladovatelé budou mít pohádkové časy. 

Vy, co máte nějaké ty slepičky, či prasátka doma, nakupte si zásoby krmení co nejdřív. 

Čína, to není nějaká zemička třetího řádu. Oni mají spoustu peněz a mohou si letošní ztráty dovolit. Mohou si je dovolit mnohem víc, než si my můžeme dovolit zdražení chleba a masa. Oni tu cenu snesou a pokud budou muset, vyšroubují ji hodně vysoko, protože jediný nepřítel, který může Si-Ting-Pingovi opravdu zatopit, není USA a zákaz TikToku, ale normální hlad.  

Už od jara tvrdím, že letošní zima bude jedna z nejblbějších za dlouhá léta. Bude drahota, že kecům o dvouprocentní inflaci přestane věřit poslední hujer nejpozději v únoru. Zásobte se. Zavařujte, nakládejte, šlapejte zelí, dělejte kompoty. Ať máte alespoň na ten drahý chleba.  Pokud Čína vyhlásí nákupy, bude to fičák. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

přežírání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo je tam háže? Já ne. Já dojídám všecko. Proč to ti lidi vůbec kupují a za co?

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

To je hned Ládíku.

Spousta věcí se docela rychle kazí a když nakupujete pro pět lidí, kteří nemají vždy na všechno chuť, tak vám zplesniví chleba, ztvrdnou rohlíky.

Žampióny rychle zhnědnou. Mrkev v pytlíku chytne černou plíseň. Banány moc nevydrží. Cukety začnou časem hnít. Jarní cibulka začne hnít nebo osychat. Takhle spousta ovoce a zeleniny.

Pokud nemáte v lednici pod 4 stupně, tak se rychle kazí uzeniny. (Stačí když se 5 lidí podívá každej párkrát denně do lednice a hned tam stoupne teplota.)

Členové rodiny se občas nají venku a nemají hlad když přijdou domů. Nebo si vezmou nějaký smetánky, rýži v mléce, termixy, jogurty, makovce, koláče, tatranky, tvaroháčky, buráky, křupky, slané tyčinky, pop corn a podobně.

Dcera, co za poslední tři dny jedla jen mango, na něj najednou nemá chuť a mango, který bylo napřed dlouho nezralý, je najednou během dvou dní přezrálý a už je dokonce cejtit kvašením. Ananas je nedozrálý a shnilý současně.

Když nemáte čas nakupovat každý den tak samozřejmě musíte kupovat do zásoby.

Občas se do jídla dostanou nějaký hnusný brouci, motýlci a další hnusný hmyz. Klidně to přitáhnete z obchodu. Někdy koupíte něco nového na otestování a on to je hnus.

Někdy upečete bábovku a ona se zdrcne. Někdy zkusíte na něco jinej recept a nechutná to ani vám.

Jsou uvařená jídlo, co jsou hnusná i když je dáte jen přes noc do lednice.
Když máte zvířata, tak jim to dáte zkrmit. Když je nemáte, tak to jde do odpadků.

Pro tělo je lepší jíst podle chutí, ekonomicky je lepší jíst podle toho, co se první zkazí. - Jenže kdo chce jíst nahnilá jablka, oschlé sýry nebo povadlou šunku.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

když přijde hlad (můj poznatek). A to ne ze zásob, ale jedině čerstvé, právě ulovené nebo sklizené, jak preferuje p. Polrajch.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Je to hroznej úděl... Já musím pít jen staré víno, sýry znám jen plesnivé, i teď v zimě musím jezdit jenom autem bez střechy, musel jsem si postavit dům bez topení a dokonce mám i mobil bez tlačítek, ani ty si nemůžu dovolit! :-D

Zatím bez slepic

Nechci nic omlouvat, ale nevyhodí domácnost polovinu, z třetiny vyhozeného jídla?

Není to avízo před zvýšením cen?

Lidé šetří, obchodníci mají malý zisk.

„Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí.

Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí.

V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.

Více než polovinu vyhodí domácnosti, 30 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 12 % ve stravování a 5 % vyplýtvají velkoobchody a maloobchody.“

https://zachranjidlo.cz/kolik-se-plytva/

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Neustále jsem si kladl otázku, kdo náklady kovidu zaplatí. Jestli to budou, jako dříve, zaměstnanci a důchodci, nebo i také někdo jiný. Zatím to vždy bylo, vždy, když byla nějaká krize, tak to zaplatili zaměstnanci, zejména zaměstnanci veřejného sektoru, a důchodci, kterým se reálné důchody propadly.
A už je to tady! V nedělním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil předseda Senátu PČR Vystrčil, že v určitém momentu by část (např. 20–30 procent) mzdy lidí na home office, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným.
Ukázalo se, že Vystrčil je ještě větší mimoň, než jsem si myslel, a to z tohoto důvodu:
1) Tito lidi začnou ihned šetřit jako divocí, a tak přelijí krizi na další sektory, především na drobné služby, což bude pokračovat i po uvolnění omezení. To byl přesně důvod krize, do které nás dostal Kalousek, když sebral veřejným zaměstnancům 15 % platu a která skončila až po intervenci ČNB, což byla svého druhu měnová reforma a okradení nás všech.
2) Kdo bude moci, tak se vrátí do práce. To asi epidemiologické situaci moc nepomůže.
3) Zaměstnanci si rozhodně nežijí nad poměry a když mediánovému pracovníku, který má 20 tis. hrubého, seberete 30% jeho platu, tak se bude muset jít pást, protože mu už nezbude ani na jídlo, neb vše ostatní dá za nájem, energie, internet (který si platí zpravidla ze svého), pitnou vodu apod.
4) Zaměstnanci už možná konečně pochopí, že na rozdíl od nich OSVČ platí poloviční sazbu zdravotního a sociálního pojištění a neplatí (až na malé výjimky) daň z příjmu fyzických osob. Tudíž se na veřejných příjmech moc nepodílí. To bylo vždy obhajováno s tím, že nesou větší riziko. Nyní, když to riziko tu je, tak by chtěli, aby jim to zaměstnanci zaplatili. Aby sami mohli jet na lyže do Dolomitů nebo k moři na Zanzibar.
5) Když Vystrčil mluví o dvou milionech válečníků, tak asi myslí koho? OSVČ je cca 1 milion, ale z toho je cca 600 tis. na vedlejší pracovní poměr, tedy chodí do práce a k tomu mají nějaký přivýdělek. Skutečných podnikatelů je možná tak 200 tis. Ale z nich většina podniká ve výrobních oborech a krizí postiženi zatím nebyli. Kolik je asi u nás hospod a fytek? Počet hospod odhaduji tak na 6000, počet fytek na 800. Kolik je katednic? Myslím, že jich může být tak 8000. Kolik je divadelníků a jiných umělců? Řekněme 2000. Stále se tedy těch dvou milionu potřebných nemohu dopočítat. Jsou to voliči ODS, které chce pan Vystrčil uplatit? Jaké bude mít pro výběr kritérium?

Průměrný počet slepic: 4.7 (40 hlasů)

Viděl v jeho očích ten pohled, který jako by říkal: "Ptáci létají, ryby plavou, Vystrčil mele blbosti."

Nějak nedokážu uvěřit, že Vystrčila někdo bere vážně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

pokdu máš homeoffice, tak ber, navrhuje, že 1/3 své mzdy máš dát hospodským ;)

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

že se takhle zřetelně odkopávají ještě před volbami. Prostě ODS jak ji máme v živé paměti. Zítra se samozřejmě budou bakalháři předhánět v dezinterpretacích a vytrhávání z kontextu, ti přímější napíšou něco o sobeckých sockách bez solidarity, bezpochyby se objeví obvyklá lež o "těch co živí zaměstnance" a volič s větším než stopovým množstvím soudnosti bude mít pro podzim další jistý kousek papíru, který bude nejlépe finálně upotřebit v oné malé místnosti. Jen mě tak napadá, s čím vším by se ještě odkopali PO volbách, kdyby v nich shodou okolností (a těch, kdo sčítají hlasy) uspěli. Voliči historií již poučeni vědí, že ODS se po volbách umí odkopat velmi výrazně, vč. toho, co před volbami důrazně popírala, namátkou např. americký radar, zdravotnické poplatky, zvyšování daní, zmrzačení stavebního spoření, trestání rodin, podpora flákačů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

To není aktualita. Aby mohli šmejdi vydělávat, musej to blboni platit. Například podílníci na půdě, rozpočtu a rozhodování by to platit nemuseli, ale blboni nechcou psát a sečítat svoje potřeby, no a tak plní napsaný potřeby šmejdů. A že už jich je. Pakárna, co? Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

Karolina Stonjeková
10 hod

“A pane Vystrčile, jak se vám to stalo?”
“No... já jsem takhle jednou seděl na lavičce Václava Havla a jak tak sedím a sedím, tak mě napadlo, že když ten socialismus nešel vybudovat zleva, tak ho zkusíme vybudovat zprava.”
“Děkujeme za rozhovor a posíláme klíčenku s vlaječkou Tchaj-wanu.”😂😂😂

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

takýže zásoby v komoře proložím bobkovými listy, aby nebyly breberky a hlídat teplotu... njn furt se něco děje

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plus hřebíčkem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Skoro jsem se rozplakal.
Dotace vůbec nezapočítal, na které se ale skládají všici konzumenti. Ráz, dva...tu máš zisk ze své lopoty. Traktor přikúpíš, aj stodolu. Prý že " za svoje".
A ešče by mě zajímalo, kde to ten zemědělec má uskladněné, ve svoji stodole ? Nebo u Babiša..respektive v nemajitelově svěření ve stodole...

Takže nedostatek uměle vyrobený, ne fyzický. Stačilo napsat. Všeci do pár kapes, pár kapes (kartel ?)všeckým zdražení...
-------------
Kolik je u nás Slámy ? Moc to nebude, a všecko to stejně časem shnije. Na co to skladovať , na co živiť...

Průměrný počet slepic: 2.3 (21 hlas)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zkus místo prášků rum nebo vodku. Pokud ovšem nejsi uvyklý.
Hezký den.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

na ja, chlore :-))) Jinak máš ten protektorátní slovník docela vybroušenej. Jste zábavní, referenti.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatím se nemusíme bát konkurence obilí z Marsu ani Jupitera, stačí gdyž nám jebe z konkurence Austrálie a Argentiny. Hlavně aby z teho byl vejvar pro překupníky. Blboňům stačí pilinovej chleba z vysokohorskou přirážkou. A pak se nelze divit, že de celej tendle liberalizmus kříženej korporátním fašizmem z kopca.

Herci, byrokrati a šmejdi s vekslákama odvedou "daně" a blboni zajásaj, že se z nich nažerou. To je jak s tím covidem. Hlavně že to máme v tabulkách a tak temu všemu věřte a skočte do propasti hned zítra, páč pak budou fronty za příplatek. A že si zemědělec na ukradené půdě po předcích může nadrbat vejvar kolaborací s cizími šmejdy mi jako vodvaz nepřipadá. Normální stát by řek, že ani zrnko nazmar, vzal by všechno za podílníky dohodnutej taríf a finíto.

O tem, že maj blboni žrát jídlo vypěstované nejdál tři sta kilometrů od talířa je celkem zbytečný mluvit stejně tak jako že lidi zhebnou na nedostatek rouškového vzduchu a ze zpráv keré si tlučou každej den do makovice. Hotové

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Zkusme si (čistě hypoteticky) říci, že politika je jako byznys.
Babiš a jeho lidé to, dejme tomu, umí s obilím - nemám důvod ani znalosti ke zpochybnění údajů ve Vidlákově dnešním textu.
S jakou komoditou se ovšem operuje v politice? S voliči, jiná komodita v ní, myslím si, není. Jeví se mi, že tam se situace za posledních 12 měsíců nevyvinula pro Babiše dobře. Voliče včas nenakoupil, teď mu ubývají (myslím si) a jejich nákup bude obtížný. Jeden bilbord přinese dejme tomu x voličů. Přinese 100 bilbordů 100x voličů? To asi ne, tak to nefunguje.
Je mi trochu záhadou, proč se Babiš neumí i v politice obklopit tak schopnými lidmi, jak to Vidlák líčí v byznysu.
Jediné, co může Babiše zachránit, je neschopnost opozice, ale příliš mnoho psů - zajícova smrt. Aby nakonec nezůstal jako ten kůl v plotě.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Volby jsou jako nákup a zboží je to, co politik předvedl od minulých voleb, nebo co slibuje, že předvede - popis na plechovce, protože co je uvnitř zatím nevíte.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Godot (neověřeno) dne Po, 01. 03. 2021, 02:49

Pane Godote, u komodity obilí lze zhruba předvídat, jaký vývoj asi bude. Z historie odborníci ví, jaké dopady budou mít jednotlivé vlivy na ceny.

U komodity voličů je mnoho vlivů, které nemusí mít racionální základ, například stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Nemusíme jít pro příklady do daleké historie, projednávání Pandemického zákona opozice v Senátu pozdržela, tím Babiše vystavila časovému tlaku, protože nevěděl, podle jakých pravidel má jet.
Svolal Vládu, kde asi projednal více variant, ale nic nerozhodl.

To bylo něco pro Fialu, Babiš nic nekoná, když požádal o prodloužení Nouzového stavu, bylo to špatně.

Když vyhlásil nový Nouzový stav, tak mu mezitím schválili Pandemický zákon. Opět řev opozice, Babiš s námi projednal Pandemický zákon, a pak si vyhlásí nouzový stav, podvodník nás tahá za nos.

Co Babiš udělá, nebo neudělá, je špatně.

To se špatně obchoduje s komoditou Volič, když nejde použít „Zneužití dominantního postavení na trhu“, „Kartelová dohoda“, atd..

V tomto kšeftu je volný styl bez pravidel, rozhodčího.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Josefe, zkuste se zahledět malinko více do minulosti, ne jen do února 2021. Léto, podzim, Vánoce 2020.
Podřízení se jiným cílům, než řešení covidu. Podřízení v zájmu nákupu voličů. Neklaplo to, druhotné dopady jsou pro Babiše velmi nepříjemné, záměr nevyšel.
Co teď?
Píšete:
"V tomto kšeftu je volný styl bez pravidel, rozhodčího."
Ovšem tato "nepravidla" (zdravím papá Klause) platí pro všechny stejně, pro Babiše i opozici.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

Když jsme po krk ve sračkách, má cenu se ohlížet do minulosti?
Popisovaná situace pomohla řešení, jak z těch sraček ven?
Raději budeme si každý foukat sví bobínko, až se hladina uzavře.
To nám pomůže, jsme zásadoví.
Piráti poukazují, jací jsme poustevníci.
Hlasovali pro ,,Izolačku"?
Kdo se moc ohlíží, může si rozbít čumáček o kandelábr.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Josefe, asi podléháte emocím, zdá se mi.
Reagujete na mé celkem drobné poznámky způsobem, jako kdybych byl viníkem zmíněných chyb, což je legrační.
Jen se snažím popsat situaci a vyvodit z nich nějakou (svoji osobní a pro ostatní nezávaznou) predikci, co asi tak může nastat. Nikoliv snad, že si takový vývoj přeji.
Ačkoliv všechny průzkumy veřejného mínění beru s rezervou (sám jsem jich kdysi několik zadával), nějakou vypovídací hodnotu přece jen mají, zejména pokud trendy vycházejí všem podobně. Babišův trend jsou ztráty, a tak se zamýšlím, proč k nim dochází. Důvodů je jistě více, ale jedním z významných bude neúspěch v boji s covidem. Nebo myslíte, že Babišova vláda je v něm úspěšná? Já myslím, že není.

Z reakcí svého okolí například soudím, že mladá generace (která volila Piráty v počtu větším než malém), tuto volbu potvrdí i na podzim. Oni berou celou epidemii jako nepříjemnost, ale (na základě svých zanedbatelných životních zkušeností) nikoliv jako záležitost fatální. Souvislosti jim dílem unikají a dílem je ani nezajímají.
Dále soudím, že ČSSD je pro přemýšlivé lidi odepsaná, protože ti registrují Bláznivého petříčka a spol. Hamáček je ministr vnitra a s touto funkcí obvykle souvisejí nějaké restrikce a omezení - další ztráty jedné ze stran dvoučlenné koalice, především mezi lidmi, kteří naopak příliš nepřemýšlejí.

Obliba ANO drží ze setrvačnosti, nové pozitivní impulsy hnutí nenabízí. ANO až zoufale potřebuje nějaký úspěch. Je vidět někde na obzoru? Pátrám, ale nevidím.

Ohlížet se do minulosti má cenu vždy. Kdo chce odhadovat co bude, musí nejdřív zhodnotit co bylo a (pokud možno) i proč. Oblíbenou taktikou vládnoucích za předcházejícího režimu bylo přiznání (drobných) chyb, doprovázených ovšem striktním tvrzením, že podstata je dobrá. Také ohlédnutí do minulosti....

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

" Úspěchem" by mohlo být i to, že vybraným profesím (hlavně státním zaměstnancům) přidá tak, aby je případná inflace poškozovala co nejmíň, takovýto " úspěch" je měřitelný a velmi viditelný. Budí obrovský kladný ohlas, byť by zadělával na velké neštěstí.
No a nakonec je to vždy státní mašinerie, která vyhraje, respektive po nějakou dobu bude na pozicích vítěze. Ta má monopol na násilí. To ví každý fašoun. Ať už má na sobě háv černý, modrý, červený.....
Penězi dycky zalepí huby, záleží na tom, jaký počet těch hub bude...a třeba i ve spolupráci s odbory. Těm taky jde o hlavně o jejich lehkoživný způsob života, z cizího krev neteče.

Možná si coby úspěch přivlastní i chaoticky vedený boj s covidem, až bude po něm. Jakožto nemusí být ještě leta, po něm (po covidovi).

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se ohlížím, až pomine nebezpečí.
Pomůže mi ohlížet se na valící lavinu?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

že vidlák v létě říkal, že úroda obilí bude dobrá, ale že bude obilí nekvalitní. Že bude málo potravinářské pšenice a bude se muset dovézt.
Koupil jsem pytel pšenice pro slepice a opravdu - jestli to není stoprocentní zadina, pak se to do mlýna naprosto nehodí. Zrníčka tak malá, že je musím večer namočit, aby nsboptnala a slepice je vůbec našla. :)

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Pucku v tom, že je málo potravinářské pšenice zase tak velký problém není. Jednak se to dá "dochemizovat". Přidáte pár patřičných sajrajtíčků a i nekvalitní mouka bude kvasit jedna radost. Navíc třeba v Itálii se urodila naopak zase příliš dusíková pšenice, takže teď jezdí výměny. Vysokodusíková pšenice jede sem a nízkodusíková jede do Itálie a všichni jsou spokojení. Vysoká cena je dána opravdu čínským hladem. Povodně + koronavirus. 

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Není dána čínským hladem. To bychom musil být velkými vývozci pšenice do Číny.
Je dána možností toho čínského hladu využít. Nic víc. Prostě " tržní (to je tak nesmyslné slovo, v prostředí manipulací kurzem, manipulací cenama, manipulací dotacema ...) příležitost(ta prý dělá zloděje)"
V podstatě jen další důkaz o desocializaci a denacionalizaci společnosti národní. Jeden z mnoha. Jeden z mnoha důkazů ve prospěch první části teorie - že když každý bude starat se zejména o užitek pro sebe, tak v souhrnu se bude užitek rozprostírat přes celou společnost.

Já teda narazil zatím jen na tento graf , jak je to s konečnými destinacemi vývozu, to nevím, ale že by Čína ? A navíc - klesající trend....
https://knoema.com/atlas/Czech-Republic/topics/Agriculture/Trade-Export…

Mimochodem - za ukrajinský hladomor může prý také to, že věrchuška prodávala nedostatkové obilí do zahraničí, samozřejmě objektivně nucena - kvůli potřebě deviz. A to v době, kdy výnosy poklesly, respektive úroda.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Dá se to názorně ukázat na politice N. Chamberlaina verzus W. Churchila.
Když leze tlustý do tenkýho, taky mává, obrazně, bezcenným cárem papíru. Slavnostně slibuje vakciny budou!, jenže zapomněl, nebo jeho poraděnkové, zapomněli, že tenhle národ už zažil sliby - maso bude -. A konečném důsledku maso nebylo a ani ty vakciny nejsou. Vakciny nejsou, prašule nejsou, zůstali jen mrtví a dluhy.
Jediný co by Andrejka mohlo TEORETICKY zachránit, je fakt, že žádný Winston není na obzoru, ani v koutě. Jen další Nevillové v sakra dlouhém zástupu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Snad jediná reálná možnost, jak být ve volbách první, je dělat Orbána. Sehnat vakcíny, jedno odkud, a začít masivní vakcinaci.
Dojde na vakcinační pasy, dovolená před dveřmi a budou omezení.
A teprve potom se začne reálně účtovat. Těsně před volbami.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by B52 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jandák k vakcínám, ČSSD a politice
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jandak-Vinik-covid-prus…
Jandák je také jeden z těch, co představuje mojí směřování Soc. dem. Je tudíž přirozené, že u ž v ČSSD není.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by B52 (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/670939/sokovana-monika-babi…
to jsme to dopracovali, že opozice a piráíti. Když to nejde tak, tak holt jinak?

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by B52 (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/670939/sokovana-monika-babi…
to jsme to dopracovali, že opozice a piráíti. Když to nejde tak, tak holt jinak?

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Jediný rozdíl mezi Cha a Chu byl v tom, že jeden chtěl mít Británii imperiem za cenu míru a druhý za cenu války. Nakonec ve vztahu k Československu (spolu)provedli vlastně oba totéž, jistěže ale to první předání bylo by mohlo znamenat konec našeho národa, bylo pro nás větší pohromou, než to druhé (z toho prvého částečně vyplývající) .
Churchill otevřeně píše, že kdyby to bylo Holandsko, které by na evropském kontinentu mělo připravit o vliv Británii...tak by Británie musela jít do války s Holandskem. Že pak byla německá expanze i biologicky rasistická, na to neměl vlivu.
Jít do války proti SSSR v roce 1945.....v tom ale už nikdo Churchilla a spol. nechtěl podpořit, respektive málokdo. Však taky už neměl by o co bojovat, imperium bylo vyprodané.

Do jaké války by se tedy mělo jít, kdyby český Winston existoval ?
Jen doufám že ne někam ke Gallipoli...Uffff !

Dnes je jiná doba, měna nepodložená zlatem je perfektním sluhou (ale i zlým pánem). Netřeba Cha či Chu, třeba spíše Teng Siao Pchinga, když už tedy uvažovat ve fuhrerovském modu.
Anebo raději Roosevelta, ale spolupracujícího s Wall Street, samozřejmě při omezení jejich vlivu, peníze jako prostředek, ne jako účel. Pokud se daly vyrobit 2 000 000 000 000 káčat kvůli růstu cen papndeklu nebo aut, lze vyrobit nesouměřitelně méně kvůli bezpečnosti či zdraví. V podstatě je to jen o tom chtít. Samozřejmě že i umět (roušky z Číny umí za cizí peníze dovézt každé hovad, kdyby měl dát ze svého, tak se oběsí). Pokud se neumí, tak následují skutečně Cha či Chu.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera pouštěli na ČT24 u Moravce dole vtip vypsaný na lince dole, asi nějak takto:
- Zeman: Vakcína Sputnik V je na cestě, brzy dorazí do ČR
- Zeman + Babiš: SUKL by ml povolit její aplikaci
- SUKL: Nemáme pravomoci, to musí MZ
- MZ: Nemáme pravomoci, to by musel Blatný udělit výjimku
(Blatného nedali, ale asi má problém, protože následovalo)
- Zeman: Blatný vyhořel, na návrh jej okamžitě odvolám
- Babiš: Odvolání Blatného není na pořadu dne
(Takže vakcíny asi budeme archivovat, protože to zase pustili od začátku)

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Vakcíny něleží ve skladech. Něvertě temu. Tie ampulky sa skladují nastojato.

Průměrný počet slepic: 3.4 (20 hlasů)

Z diskuze u Bavora:
Článok o tom,že prezident Zeman jednal s Putinom o dodávkach vakcíny pre ČR,je uverejnený aj na „Politikus.ru.“Diskusiu pod článkom ovládli zhruba 3 názorové skupiny.
1 – Čitatelia poukazujú na kauzu Konev a protiruské vyjadrenia a iniciatívy českej vlády.Ich názor sa dá zhrnúť do vety,“nech sa Česi najprv ospravedlnia a až potom vakcíny.
2 – Druhá skupina poukazuje na nízke percento preočkovania občanov RF a píšu :“Sami máme málo,najprv treba vakcíny Rusom a až potom iným štátom.
3 – Tretia skupina diskutérov tiež odmieta dodávku vakcíny SputnikV pre ČR.Zdôvodňuje to tým,že akákoľvek postvakcinačná zdravotná komplikácia vyvolaná ruskou vakcínou bude v ČR zneužitá na protiruskú kampaň a zneváženie Ruska vo svete.
Z uvedeného usudzujem,že Sputnik nebude ani v ČR,ani na Slovensku.Bolo by to také…neeurópske a antiamerické keby sme uprednostnili tyranskú ruskú vakcínu pred „slobodnou a demokratickou“americkou alebo britskou.

Možná pošlou něco z Tchaivanu Vystrčilovi? (pokus o vtip)

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

názorů úplně chápu a být Rus, asi bych k některé z nich patřila.
Jinak mne osobně dost mrzí, že tady v ČR se Sputniku V nejspíš nedočkáme; když už bych se nechala něčím bodnout, tak nejspíš jím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

do ČR v ampulkách ve tvaru Koněvova pomníku?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Já se divím, že se s náma vůbec baví - jen namátkou tank, pomník Vlasova, nám. Němcova, samozřejmě Koněv atd. atp. Dělat tohle skopčákům, tak frau Ferkel by s čechama zamávala jak pánbů přikázal, a nikdo by se nad tím nepozastavil.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by sh0tek (neověřeno)

Trvalý odkaz

do Argentiny:
24.12.2020 300 000 dávek
16.1. 300 000 -"-
28.1. 240 000, z nich 20 000 pro Bolívii
16.2. 400 000
Páta partie (2 letadla) čítala 1 mil. dávek, dovezena 28. února
Celkem přes 2 mil. dávek za dva měsíce. Každý ať se nad tím zamyslí sám.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

a získávají tak vliv ve světě. V Argentině před přistáním upozorní pasažéry, že občané UK a USA musí po přistání zaplatit vstupní poplatek do země. Jen oni.
A v letadle lidé tleskali. Asi je nemají vůbec rádi.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

doletěla

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen můžeme říci,Babiš je jen tvrdí kapitalista,na všem vydělat i kdyby národ vychcípal.
Já jsem také napsal,že brebera je jen další možnost,jak přijít k majetku,movitého i nemovitého.
Také jsem napsal,když má k tomu podnikání na své straně státní správu,zákony i razítko,tak se nedivme,že toho využívá i zneužívá,přitom by měl být pod tvrdou kontrolou.

Průměrný počet slepic: 2.5 (18 hlasů)

Von der Leyenová :
"Evropská unie podcenila míru potíží, které mohou výrobci vakcín mít při spouštění výroby ve velkém, ale strategie společného nákupu podle ní ale byla správná. ..."

Vzniklá rvačka o vakcíny měla pak stejný průběh, jako rvačka o roušky ze začátku epidemie. Silnější mají, slabší ostrouhali.
EU má 27 států a jen jediný Bruselu nevěřil. Maďarsko ! Babiš je jen jeden z 27 premiérů, který naletěl. Není na místě jej za to kamenovat !

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)