Už nás nesponzorují

Autor
Štítky

Tak se nám republikáni a demokrati v kongresu dohodli na zvýšení dluhového stropu a celý Západ jásá. Vše je vyřešeno. Spojené státy dostojí svým závazkům, propad akcií skončí, vše se vrátí do normálních kolejí, nikdo se nemusí ničeho bát. Demokraté mluví o odvrácení katastrofálního scénáře, který by měl dopad na miliony pracovních míst. Republikáni zase mluví o bezprecedentních škrtech, které se jim podařilo prosadit. Prezident Biden vyzval obě komory, aby zvýšení dluhového stropu schválily…

Jsem jediný, kdo v tom vidí především to, že se Spojené státy zase více zadluží?

Ono se totiž vůbec nic nezměnilo. Už vícekrát se v kongresu hádali o dluhový strop a využívali to jako nátlak na protistranu. Vždycky se nakonec dohodli a i tentokrát bylo víceméně jasné, že se dohodnou. Jen to hrotili až do poslední chvíle, aby ještě trochu zatlačili. Kdyby se totiž nedohodli, Američané by je nejspíš vynesli v zubech. Oni jsou na podobné věci docela hákliví…

Trend je ovšem jasný… největší světový dlužník se zase více zadluží. Zase se vytiskne víc dolarů, aby se to zadlužení nějak pokrylo. Takhle to dělali dlouhá desetiletí. Prostě natiskli další dolary, ty se rozptýlily do světové dolarové ekonomiky, různí diktátoři si henty dolary uložili na švýcarská konta a všichni byli spokojení.

Tedy… do loňského roku. To se najednou ukázalo, že ve jménu západní civilizace je možné různá dolarová konta zamrazit nebo rovnou ukrást. Ano, dělo se to i předtím, ale ve velmi omezené míře a ve velmi křiklavých případech. Od chvíle, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu, se takřka skokově změnil západní přístup k soukromému majetku. Najednou je možné zabavovat oligarchické jachty i oligarchické dolary.

Oligarchové s tučnými konty ovšem nekoukali jako vrány, nenechali se obírat a ejhle… najednou tu máme dedolarizaci. Byli to právě ti bohatí, kteří zatlačili na svoje vlády, diskrétně se začali domlouvat s Čínou či Dubají a začali přesměrovávat svoje penízky. A k nim se přidali i běžní podnikatelé a investoři, kteří zjistili, že je nic nechrání a nevědí dne ani hodiny, kdy si někdo někde vymyslí nové sankce, které se budou týkat právě jejich byznysu. Ne, oni neopustí kšefty s USA. To by byla hloupost. Ale budou diverzifikovat. V situaci, kdy jste postavili továrnu a nevíte, jestli to za rok už nebude na indexu, nemáte jinou volbu.

Všímáte si, že nám žádný pravdomluvný intervjuk nikdy ani nenaznačil, kolik ruských oligarchů se pěkně vrátilo domů a začali utrácet v Moskvě místo v Londýně?

A tak najednou vidíme, že ruská ropa přiteče do naší země nikoliv přes ropovod Družba, ale přes Indii i Itálii. Proč? Protože na jedné straně jsou sankce, na druhé straně prostě není nadbytek ropy a na třetí straně se kšeft musí hýbat. Dobře, v Evropě jsou idioti, ale Saúdové najednou prodávají Číňanům ropu za juany! Indové se nepřiklonili k Západu, ale využili svého postavení jako skvělého nástroje k vlastnímu obohacení. Koneckonců je jich už víc než Číňanů a skoro všichni tam umí anglicky. Stále více zemí dává přihlášku do BRICS a hlavním důvodem jsou kšefty v národních měnách a nebo alespoň v jiné měně, než je dolar.

Ano, dluhový strop se v USA jako obvykle zvedne, jako obvykle to Kongres nakonec schválí, příslušné penízky se na FEDu natisknou (vygenerují v počítači), ale jedna věc je jiná… už zůstanou doma v USA. Místo dolarů míří do světové ekonomiky juany a další měny. A tak mají v USA nezvykle vysokou inflaci. Ale čím více zvedají úrokové sazby, tím víc jim krachují banky. Když nebudou zvedat sazby, bude inflace, protože se zadlužují a tisknou peníze. Na tom se nic nezmění, i kdyby se republikáni s demokraty na dluhovém stropu dohodli úplně hladce.

Stejně tak se nic nezmění na tom, že celou EU stahuje válka Ukrajiny a Ruska ke dnu. Fiala si může vykřikovat co chce a může si na fejsbůku platit jakoukoliv reklamu, ale nic to nemění na tom, že z peněz, které z nás vláda vydře, se nic nového nepostaví. Nakoupí se za ně zbraně, něco půjde na Ukrajinu, něco se zadotuje ČEZu, ale nebudou z toho ani továrny ani silnice ani přehrady či elektrárny.

Navíc si Evropa dobrovolně a radostně otevřela vedle ruské fronty ještě jednu – grýndýlovou. A jak známe z historie… když bojujete na dvou frontách, tak většinou prohrajete.

NATO stále existuje a tváří se velkolepě… ale ani tady se nemění nic na tom, že bez USA by nevydrželo ani pět minut. A je to drahé… to nejvíc vadilo Trumpovi. Ale když se nad tím zamyslíte, je Turecko ještě v NATO? Je Maďarsko ještě v NATO? A hraje NATO v Evropě spíše podle německo – francouzských, nebo spíš podle polských not? Zajímá někoho Stoltenberg? Na české noty se neptám, ty tam nehrají roli. Fiala vždycky udělá, co mu řeknou.

Ať se na to díváte z kterékoliv stránky, přišlo k nám zlomové období dějin, které je ještě urychlováno hloupostí našich elit. Jsme spíš na začátku tohoto procesu, než na jeho konci. Ještě pořád je co promrhat, ještě pořád je co obětovat, ještě pořád je kde brát. Na dluh se to dělá už dvacet let, ale teprve teď se tři čtvrtiny planety rozhodly, že přestanou Západu půjčovat. Obrazně řečeno, předchozí vlády si ještě mohly „napůjčovat“ v Africe. Ty dnešní už musejí obírat vlastní občany. Ještě nedávno mohla EU drancovat zdroje v Rusku v podobě nákupu levné ropy a plynu. Ještě tomu Gazpromu dělali různé arbitráže a podobně. Teď už EU musí drancovat český Temelín, protože ruské zdroje si sama odepsala. Hromadě lidí u nás to ještě nedochází… myslí, že patříme na Západ… ale nevědí, že Západ si to nemyslí. Patříme na Západ asi tak stejně, jako tam patří Bangladéš.

V nejbližší budoucnosti to bude stále markantnější. Dluhová jízda USA, kterou tam zřejmě už nedokáží zvrátit a do toho rostoucí nechuť světa, tuto jízdu sponzorovat. Grýndýlová jízda Evropy, kterou nezastavila ani válka na Ukrajině. Do toho stále rostoucí a neomalenější obírání vlastních občanů, protože černoši i žluťáci už dělají všechno pro to, aby se obírat nenechali. Ne, nestane se to naráz. Ale každý rok teď uvidíme stále hlubší zásek do našich peněženek, protože zbytek světa naopak svoje vrecka postupně přesouvá jinam. Je samozřejmě jasné, že nám budou říkat, že je to pro naše dobro a najdou si spoustu zdůvodnění… koneckonců posledních třicet let se tu investovalo především do propagandy.

Nic to ale nezmění na tom, že Východ už nás nesponzoruje. My se teď jen budeme dívat, jak to dochází i našim ojrohujerským spoluobčanům.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (236 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Krátké zhodnocení vývoje u nás:

Bylo zjištěno, že systém blbé totality byl

vystřídán systémem totální blbosti!

 

Válek: Kdyby lidé léky nekupovali, byl by jich dostatek.

Jinými slovy - roušky jsme si našili,

svetry upletli, takže

uvařit z nivy penicilin

nebude až takový problém.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (107 hlasů)

"Správný Čech" chce na veřejných budovách UA vlajku.

Kdo chce vlajku českou, je rusák.

A komu to nepřijde logické,

tak je ruSSák.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (87 hlasů)
Trvalý odkaz

Četli jste "Tři kamarády"? Nevím jak teď, ale před padesáti lety, v době mého mládí byl Remarque mezi študáky hodně oblíbený. Příběh se odehrává v Německu za Výmarské republiky, někdy v polovině dvacátých let. Tak tenkrát zaměstnanci brali denně dvě výplaty. Byla taková inflace a hodnota Marky klesala tak rychle, že včerejší výplata by vám nestačila na zaplacení dnešního obědu. Německo muselo podle usnesení ve Versailles platit válečné reparace. Platit muselo v tvrdejch - vše co se vyrobilo a vypěstovalo šlo na vývoz. Doma nebylo téměř nic, ceny čehokoliv letěly nahoru a aby lidi nepomřeli hlady jely také naplno tiskárny peněz. Velká část Němců brala liberální Výmarskou republiku jako pomstu za prohranou válku. S návodem jak z toho ven přišli jak komunisté tak fašisté. Kdo z nich uspěl víme všichni...
 
Platit reparace po prohrané válce nebylo běžným zvykem. Jak k tomu došlo? No, mě to taky překvapilo. V První světové válce spolu válčila Trojdohoda s Trojspolkem. Klíčovým hráčem Trojspolku byla Německá říše, tedy druhá říše podle Hitlerova počítání. Před 1. válkou to byl evropský hospodářský zázrak. Aby to Trojdohoda ekonomicky zvládla musela kde co, ale hlavně zbraně, nakupovat z USA. USA vstoupily do války až v dubnu 1917. A po válce veškerou pomoc, kterou dodaly spojencům před tímto datem vyúčtovaly jako půjčku úročenou 4%.  Celý tento dluh byl Francií a Anglií v roce 1920 přeúčtován Německu jako válečné reparace. Jednalo se o obrovskou, v podstatě nesplatitelnou částku 269 miliard zlatých marek, která měla být uhrazena ve 42 ročních splátkách, které by Německo platilo až do roku 1962. Velká ekonomická krize, která vznikla v Americe v roce 1929, změnila svět, v roce 1931 se odepsaly některé dluhy a s nimi i nesplacené válečné reparace.
 
Zdá se, po více než sto letech se bude situace opakovat. Ani podpora válčící Ukrajiny ze strany USA není projev solidarity a dar, ale opět půjčka. Podle New York Times dosahuje už dnes dlužná částka 2 biliony dolarů,  které bude muset Ukrajina Západu zaplatit.
A USA říkají: - No, my už připravujeme proces proti Rusku u Mezinárodního trestního soudu pro válečné zločiny, kterému bude předložen seznam škod, které mají po Rusku vymáhat, aby Ukrajina mohla začít své dluhy splácet.
Ale samozřejmě ten proces bude trvat roky a roky. A mezitím bude muset Ukrajina rozprodat všechna svá aktiva. Nesplácené dluhy se budou kapitalizovat. Ukrajina bude muset prodat své zemědělství americké společnosti Monsanto. Bude muset prodat svá práva na plyn společnosti Chevron. Spojené státy si najaly firmu BlackRock z Wall Street, aby sestavila seznam všech aktiv, která Ukrajina má, a našla způsob jejich prodeje americkým kupcům.
Otázkou je, zda je reálné, že to nakonec zaplatí Rusko. Rusko zatím nepřiznalo svoji porážku a nepodřídilo se vítězům jako Německé císařství na konci roku 1918. A zatím se ani nezdá, že by se k tomu v nejbližší době chystalo. Takže ty platby asi zůstanou na nešťastné Ukrajině.
Zkrátka, co se z části podařilo jednou nemusí podruhé vyjít vůbec.
 
 
Průměrný počet slepic: 4.7 (83 hlasů)

V roce 1989 měla Ukrajina 51,3 milionu obyvatel. Do roku 2014 počet klesl na zhruba 41 milionů. Dnes je to pravděpodobně asi 31 milionů.
Asi 5,5 milionu uprchlíků je v Rusku, dalších 4,5 milionu v Evropské unii. Mladí odešli, staří zůstali, demografická situace se zhoršuje, počet zemřelých ještě před válkou několika násobně převažoval nad počtem narozených a současná válka je z tohoto hlediska katastrofou.

Prohlížel jsem si graf vývoje HDP několika zemí mezi lety 1989 a 2019. Nešlo tam o porovnání HDP mezi jednotlivými zeměmi, ale o porovnání trendů, tedy jak se za třicet změnila hospodářská situace v těchto zemích. Nejlépe na tom byla Čína, kde se HDP zvýšil 14,8 x (vzrostl ze 100% na 1480%), Nejlepší z evropských zemí bylo Polsko - zvýšení 2,51x. Na druhém konci byly Gruzie a Ukrajina, kterým za toto období HDP poklesl. V roce 2019 dosahoval HDP Ukrajiny hodnoty 0.57 z dob  konce SSSR.  Jaké číslo by to bylo dnes?

Životní úroveň běžného Ukrajince je dramaticky nízká na rozdíl od 0,01% obyvatel, těch na co jsou vrcholu pyramidy, kteří neuvěřitelně během pár let zbohatli. Co se chopili příležitosti - kleptokrati a vládní úředníci, kteří si přivlastňují velkou část válečných půjček poskytnutých Ukrajině.

Ano Ukrajina je nešťastná země. Nabízí nějakou perspektivu běžnému Ukrajinci?

V roce 2014, bohužel uvěřili Nulandové a Bidenovi, kteří je lákali na Západ a slibovali lepší zítřky. Měli se radši víc zamyslet nad slovy dnes stoletého Henryho Kissingera, který to řekl jasně: „Je nebezpečné být nepřítelem Ameriky, ale být jejím přítelem je smrtící.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

Co by středoškolák jsem si Remarqua oblíbil, přečet jsem těch jeho dvanáct knížek (napsal jich víc, ale v té době některé ještě nebyly přeloženy), jednu po druhé, v takové jednorázové čtenářské euforii. Je to už půl století, takže už bych nebyl schopen odvyprávět děj jednotlivých knížek. Ale myslím že "Tři kamarádi" i "Černý obelisk" jsou právě z té inkriminované doby, o které jsem chtěl vést řeč. Ale v které z těch dvou knih je ten výrok o dvojí výplatě za den, to už fakt netuším. Ten název "Tři kamarádi" mě byl nějak sympatičtější, tak jsem ho uvedl. Ale ono to je vlastně jedno, to byl jen takový "oslí můstek", abych se dostal k tomu, o čem jsem chtěl psát.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Já vás nekritizuji, ale tohoto autora mám rád a brutální inflaci si pamatuji právě z toho obelisku. Ze Třech kamarádů mě vytane zase ženská s tuberou. Asi si je opět střihnu po letech. Ale teď louskám zase Londonova Tuláka po hvězdách.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Myslím si, že UA nejenže nedostane z Ruska ani kopějku, ale ještě ztratí část svého území ve prospěch nově vzniklých republik, které budou sloužit jako nárazníková zóna proti americkým základnám, založeným po celé Evropě. Nebo až začnou vyjednávat o konci konfliktu, tak si UA rozdělí na dvě půlky, jak Německo po druhé světové. Uvidíme..

A aby mohl soud v Haagu soudit, musely by ho obě strany uznat. A moc bych se divila, že se to stane..

A ještě k tomu Vidlákovu článku:  Americe zůstane jenom Evropa, dokud ji nedostane finančně na stejná kolena, na která padá sama. U nás se ten pád urychlí přechodem na euro, pokud ho stihnou prosadit. To, že se ty velké státy formou BRICSu odklánějí od dolaru je pro Ameriku obrovský průšvih nejen finanční, ale i geopolitický. (Psalo se o tom už někdy kolem roku 2015, a to inteligentní kavárna tvrdila, že se to nikdy nestane..) Vidíme neslavné americké ODCHÁZENÍ na vlastní oči i peněženky..

Přeji prima večer.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Inzo, 

hyperinflaci ve Výmarské republice nepopisuje podle mne román Tři kamarádi, ale jiný román stejného autora - Černý obelisk. Jinak Tři kamarádi jsou samozřejmě také bezva román, jako skoro vše od EMR. 

Platba poraženého státu (tj. reparace) nebylo v dějinách  nic neobvyklého. Například Kartágo platilo reparace Římu po první i druhé punské válce. Francie po bitvě u Warterloo musela platit celkem 700 milionu franků náhrady škod Rakousku, Rusku, Velké Británii, Prusko a dalším (viz Pařížská smlouva z roku 1815). Asi bych toho mohl dohledat ještě více, ale asi to na vyvrácení Vašeho tvrzení o neobvyklosti placení reparací stačí.  Německo nebylo jediný stát, který měl platit reparace vítězným mocnostem, protože platit měli v různé výši všechny státy Trojspolku (a spojenci Trojspolku).

Ten zbytek Vašeho článku nevím úplně  jak uchopit. Ano, Ukrajina se asi hodně zadlužuje, docela by mne zajímala struktura financování nejrůznějších požadavků Ukrajiny (dodej zbraní, provoz státu apod.), aktuální výše dluhu a jeho měsíční vývoj. Předpokládám, že USA není jediná země, které na Ukrajinu hrne peníze (nebo zboží na úvěr), ale nikde se moc o detailech nepíše (nebo jsem to nenašel). Nepřijde mi nic skandálního na tom, že by Ukrajina měla nějakým způsobem vracet válečné půjčky. A nakolik to celé zaplatí Rusko? Podle mne ztuha, maximálně budou nějaké snahy zadržovat majetek RF, který se nachází mimo území RF (zřejmě na základě nějakých rozsudků MTS pro válečné zločiny, ale neznám přesně statut tohoto soudu a jeho kompetence). Je to spíše jenom o tom, vygenerovat nejrůznější nároky každého proti každému tak, aby po válce bylo o čem vyjednávat. Koneckonců reparace pro první i druhé světové válce také ve finále nebyly uhrazeny v plné výši. 

Milkman

  

Průměrný počet slepic: 3.6 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

a hajzl mají na chodbě! ;o)

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

USA dodávají Ukrajině zbraně, na základě smlouvy o půjčce a pronájmu. Je to podobné jako za první i druhé světové války a půjčky se splácejí.

https://byznys.hn.cz/c1-63545070-britanie-v-breznu-splati-svuj-zbyvajici-dluh-z-prvni-svetove-valky

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/britove-vrati-penize-jimiz-hojili-sramy-od-hitlera.A061227_134631_zahranicni_tha

 

Souhlasím s tím že dluh Ukrajiny u USA bude „kapitalizován“, to znamená že USA dostanou pod kontrolu vše co má na Ukrajině nějakou cenu a veškeré výnosy půjdou do USA. Trestní stíhání Vladimíra Putina a dalších politiků a podnikatelů a pokus o to, aby Rusko platilo válečné reparace je jen pojistka, aby mezi Ukrajinou a Ruskem nedošlo k zastavení bojů a nějaké rozumné dohodě. Za těchto podmínek je jakákoli dohoda nemožná. Rusko a ostatně ani USA rozsudky těchto soudů neuznává, takže se už dopředu ví, že jsou k ničemu, a slouží jen k propagandě, a znemožnění jakýchkoli rozumných dohod mezi válčícími stranami.

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

...dluh Ukrajiny u USA bude „kapitalizován“, to znamená že USA dostanou pod kontrolu vše co má na Ukrajině nějakou cenu a veškeré výnosy půjdou do USA.

----------------------------------------------------------

Kus Ukrajiny budou vlastnit USA..., takže by se USA jejím prostřednictvím mohly ucházet i o přijetí do EU :-)) 

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Myslím si, že UA nejenže nedostane z Ruska ani kopějku, ale ještě ztratí část svého území ve prospěch nově vzniklých republik, které budou sloužit jako nárazníková zóna proti americkým základnám, založeným po celé Evropě.

Nebo až začnou vyjednávat o konci konfliktu, tak si UA rozdělí na dvě půlky, jak Německo po druhé světové. Uvidíme..

Pěkný večer přeji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Hádky o zvýšení dluhového stropu jsou zcela normálním projevem demokratické debaty nad podobou zákona, který není Bidenova administrativa schopna protlačit "na sílu", protože demokraté nemají většinou ve Sněmovně reprezentantů. V takovém případě je pochopitelné, že nad konečnou podobou takového zákona se vedou složité debaty.  Není jediný důvod v tom vidět cokoliv jiného. A dohodnout se nějak samozřejmě musí, protože v opačném případě by to vedlo k poškození ekonomiky. A nebylo to poprvé a asi ani naposledy. 

Vzniklý dluh USA je financován různými způsoby, zpravidla přes finanční trhy (vydáním dluhopisů, půjčky apod.) Kvantitativní uvolňování (=tisk peněz FEDem) rozhodně není tímto nástrojem (mimo jiné kvůli hrozbě nežádoucí výše inflace). V článku ostatně není nic, co by jakkoliv podporovalo závěry o tom, že by USA kryly obsluhu dluhu výhradně "tiskem peněz". FED samozřejmě kvalitativní uvolňování  peněz čas od času používá, ale tvrdit, že je to metoda krytí státního dluhu USA je, dejme tomu, značně nepřesná. 

Proces dedolarizace nemá počátek v konfliktu RF x UA, ani nebyl "vynalezen" oligarchy jako nástroj ochrany jejich majetku. Tento proces probíhá již delší dobu a rychlosti nabral po světové finanční krizi v roce 2008. Příčinou tohoto procesu je růst ekonomik některých států a s tím související kvalitativní změny domácích měn těchto států (velmi zjednodušeně řečeno). Dolar byl stabilní (a v podstatě jedinou měnou), která vykazovala dlouhodobou stabilitu a byla celosvětově přijímána. Takový stav těžko mohl trvat věčně, protože státy se v průběhu času nějak ekonomicky rozvíjejí a vyvíjejí. Nekteré hůře (až na výjimky státy Afriky) nekteré lépe (klasicky Čína nebo Indie). Pro USA je samozřejmě výhodné, když mezinárodní obchod "jede" v dolarech, stejně jako pro Čínu bude výhodné, pokud se jim podaří prosazovat juan do mezinárodního obchodu. Prozatím je dolar ale měnou číslo jedna v mezinárodním obchodu. A pokud bude jeho pozice nahrazena Juanem nebo nějakou jinou měnou, tak na tom není nic špatného pro světový obchod, a je na tom spousta dobrého pro ty země, jejichž měny budou dolar nahrazovat. Proč ne. Jestli je to dobře pro nás (občany ČR), to si musí každý posoudit sám. Za mne je asi lepší, když nám "vládne" dolar než juan. Radovat se z toho, že dolar opouští pozici světové měny mi přijde dosti krátkozraké, protože nevidím jediný důvod myslet si, že vláda juanu by pro ČR nebo Evropu měla nějaký zvláštní přínos. 

Tvrdit, že EU drancovala RF v "podobě nákupu levné ropy a plynu" je tedy velmi zvláštní úhel pohledu. RF prodávala za ceny, které trh nabízel. Mimochodem, za jaké ceny měla tedy RF prodávat ropu a plyn, aby to nebylo "drancování"??. A jak označit nakupování ruské ropy a plynu těmi státy, které se k sankcím nepřipojily? Těmto státům musí RF  prodávat ropu a plyn za ceny nižší (než tržní), protože bez prodeje ropy a plynu by rozpočet RF přišel zhruba o třetinu příjmů.

Sice by si komentář zasloužil každý odstavec, ale asi by to nic nezměnilo na tom, že podle Vás je USA zlo, EU je zlo, Ukrajina je zlo a tak dále. Nic proti tomu, každý má nějaký názor. Nicméně pouhá nenávist není program, který by vedl k větším dobru pro větší počet lidí. V plné nahotě to ostatně prokážou parlamentní volby (tím míním, že strana PRO nedosáhne ani 10 % hlasů, pokud vůbec nějaký mandát získá). 

Milkman 

   

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano, ty dluhové hádky jsou normální. Normální není to, jakým tempem ta dedolarizace probíhá. Navíc už i pravdomluvný mejnstrým informuje o tom, že se stále více států hodlá zapojit do seskupení BRICS. A to dilema mezi juanem a dolarem (respektive mezi vlivem Číny a USA) v zemích třetího světa často rozhoduje jeden zásadní fakt. Číňané pomoc těmto ekonomikám farizejsky nepodmiňují jako USA dodržováním lidských práv a principů právního státu. Farizejsky proto, že v některých státech se o tyto principy Američané nezajímají, protože byznys a zájmy... Moc hezky o tom píše Tim Marshall v knize V zajetí geografie. Uvidíme, kolik dostane PRO. Moc jim fandím, neboť to je jediné uskupení, které usiluje o skutečnou změnu. Hlavním cílem ale musí být odstranit fialovou bídu, s pomocí Velkého bociana, samuraje nebo marťanů od Paroubka... P.S.: Doufám, že jsem si nespojil to vaše "nenávist není program" se stranou PRO. S některými částmi toho, co jste napsal, mohu souhlasit více či méně. Každopádně PRO jenom planě nekritizuje, ale nabízí pozitivní program a řešení, založená na odborné bázi. A spojovat ho jakkoli s nenávistí je čirý hnus. Hnus fialový...

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Na to Vám asi nejlépe odpoví shlédnutí videa s názvem "Hampl – Vidlák – Doležal / Trialog o české politické opozici / Debatní klub" (je to na YouTube) z 2. května 2023 (tedy dosti aktuální rozhovor). 

Petr Hampl to tam říká dosti srozumitelně. Opozice nemá ideologii, nemá expertizu, ale má touhu po moci. Hlavní úsilím opozice (tam si klidně dosaďte PRO) je získávání "lajků" na facebooku a podbízení se potenciálním voličům. 

A k té nenávisti. Pár projevů JR na Facebooku jsem si poslechl. Když bych vynechal nadávky, urážky a výkřiky do tmy, tak z toho projevu zůstane tak 15 %. Občas jsem měl obavy, že mu praskne žilka z toho, jak tam hulákal a bušil do stolu. To byly prostě "dvě minuty" nenávisti jako z knihy 1984. Pozitivní program, natož založený na nějaké odborné bázi, jsem tam nezaznamenal. Ale rád se poučím a můžeme zahájit diskusi nad programem PRO. Ja jsem rozhodně pro :-).

Milkman

   

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)

tak vás rád poučím. Protože to co píšete, je nebetyčná hloupost. Něco jiného je úderná demonstrace, něco jiného je pravidelné vysílání. Málokodo sděluje svým příznivcům konkrétní návrhy. Teď o víkendu se konala Mše za Českou republiku. Tady je projev Jindry po skončení mše: (1) Facebook To rozhodně nejsou minuty nenávisti, naopak výzva k respektu a toleranci.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Děkuji Vám za odkaz, určitě se na to mrknu. 

Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Když jsem se někdy kolem roku 2015 začala zajímat o politiku, tak jsem registrovala, že BRICS už funguje, tedy že se ve zkratce zmiňované státy začínají dávat dohromady a že se začínají dohadovat o podmínkách a o tom, že přestanou používat ke svým obchodům dolary. Tehdy se tomu kavárníci smály, že to není možné a že se to nikdy nestane. Myslím, že jsou nyní dost překvapeni a kdo z nich má trochu rozumu v hlavě ten si uvědomuje, jak obrovský průšvih to je nejen pro USA, ale i pro Evropu.

K těm lidským právům - o tom si myslím, že nikdo nemá právo zasahovat do zřízení jiného státu, ať už je jakékoliv. To, co vyhovuje v jedné zemi nemusí vyhovovat lidem v zemi jiné. A ruku na srdce - demokracie neexistuje. Vždy její myšlenku zneužije ten, kdo je u moci, jak můžeme v přímém přenosu sledovat u naší současné vládní skupiny. Plná ústa demokracie a myšlení a chování rovno komunistům padesátých let.

Mějte klidný večer.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vážená paní LaCasito (mimochodem velice hezká přezdívka),

a jaký systém podle Vás funguje lépe?

Jinak demokracie je definována hlavně svobodnými volbami v přiměřených intervalech, a ve kterých mohou svobodně kandidovat v zásadě jakékoliv politické strany. 

Kde se vláda nelíbí většině občanů, tak mají možnost zvolit si jinou vládu. Vám to možná přijde jako nějaká poučka z učebnice politologie, ale mně to dává smysl. Demokracie Vám přeci nemá zaručovat takovou vládu, která Vám osobně bude vyhovovat, ale možnost tu vládu vyměnit či nahradit. A na okraj poznamenávám, že demokratické státy jsou přesně ty státy, kam směřuje drtivá většina emigrantů ze států, které moc demokratické nejsou. 

Přeji hezký večer

Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Přece komunismus, ten funguje nejlépe. Nikdo nic nemá a všechno patří všem. Tedy myšleno - platí jen pro plebs. 

Ale teď vážně. Pokud ten, kdo v demokracii vládne, ohýbá ústavu, tak je asi něco špatně. Pokud ten, kdo rozhoduje o soudnictví pozměňuje zákony tak, aby to vyhovovalo tomu, kdo vládne, tak je asi něco špatně. Pokud ten, kdo rozhoduje o soudnictví pozměňuje zákony tak, aby vyhrál ten, komu on fandí, tak je asi něco špatně. Za posledních pár let se zasáhlo do zákonů tak, jak se zasahovat nemělo.

A co se v poslední době děje, to zcela jistě nevyhovuje většině občanů. Na mém osobním pocitu tu vůbec nezáleží. Ale pokud bych si mohla vybrat, tak proč ne přímá demokracie? Proč by o zásadních otázkách nemohli lidé hlasovat? A bavíme-li se o zastupitelské demokracii, tak ta tu u nás jaksi také nefunguje, že?! Protože kdyby fungovala, tak by poslanci hlasovali podle přání svých voličů a rozhodně by nehlasovali hromadně podle nějakých svých stranických dohod. Za mne tedy jednoznačně - demokracie - nic moc.

Záleží také na tom, jestli se "demokraticky" k moci dostanou lidé, kteří prokazatelně lhali, jako se to stalo teď. Nebo pro příště budou vyhrávat volby jen ti, kteří budou lépe a více lhát? Je to také demokracie?

Ještě jste kousl do migrantů. Lidé se snad odpradávna zkoušejí stěhovat tam, kde by se jim dle jejich názoru snadněji žilo. Začít život v jiné zemi, proč ne. Ale rozhodně sám za svoje. Pokud hostitelská země rozdává finanční podporu jak na běžícím pásu nemůžete se divit, že se do ní stahují noví lidé kdoví odkud. Pokud si vzpomínám, tak když z naší země utíkali lidé "na západ", tak ani náhodou neměli takovou finanční podporu jakou mají cizinci dnes.

 

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Jáchyme, 

proč si myslíte, že tempo dedolarizace není normální. Z mého pohledu je to prostě reakce na měnící se podmínky světového obchodu. Když jsem chodil na základní školu, tak byla Čína rozvíjející se země produkující rýži. Dneska mají vlastní vesmírný program, silnou ekonomiku a armádu a jejich měna byly jenom pomalované papírky (z hlediska světového obchodu). Indie podobně a našli bychom asi další státy, které se za posledních 30 let dost změnily. Asi je prostě na vzestupu. Znamená to sestup USA nebo to znamená, že na světovém pískovišti už si hraje více států? Každopádně to znamená, že USA při prosazování svých zájmů musí více přemýšlet nad tím, jak budou reagovat ostatní světoví hráči. A stejně jako USA (či jiná velmoc) si prostě dělají to, co chtějí, tak se stejně bude chovat Čína nebo Indie. Mně to přijde normální a správné. Jiný (lepší) systém mezinárodního uspořádání světa zatím není. Máme tady velmoci, silné státy a státy. Stát stranou si nemůže většina států dovolit, takže většinou mají nějaké spojeneckého vztahy s velmocemi a silnými státy. A čas od času se koalice přeskupí. 

Pokud jde o BRICS, tak moc nerozumím větě "už i pravdomluvný mejnstrým informuje o tom, že se stále více států hodlá zapojit do seskupení BRICS". Ono se snad někdy tajilo, že existuje BRICS? Nebo se nějaké státy chtěli přijít k BRICS, ale nám to tady tajily? Samozřejmě se nic netajilo, píše se o tom zcela normálně a poměrně v reálném času (tedy s žádným ročním odstupem). 

Číná má prý jinou mezinárodně politickou filosofii odpovídající jejímu postavení jedné z nejstarších civilizací. Oni prostě nejdříve nakupuji, co se nakoupit dá a čas nehraje nějakou zvláštní roli.  Prosazování čínského světa přijde až potom. A pokud vím, tak speciálně pro Číňany jsem v Evropě jedna velká skupina barbarů. Moc bych se neradoval z toho, že by v Evropě měli vládnout Číňané. 

A k tomu PRO. Já prostě nevěřím tomu, že jakákoliv vláda by si nějak zvlášť trhala žíly, abych se měl dobře. Volím podle principu nejmenšího zla. Vy asi volíte podle principu "konečně nějaká strana, které to s námi myslí dobře". Neberte to, prosím, jako nějakou jízlivost, moje rodiče volili podle úplně stejného principu. A vždy to skončilo stejně. Mesiáš (Sládek, Vít Bárta, Babiš apod.) zklamal. Já prostě na Mesiáše v politice nevěřím.

Milkman 

 

  

Průměrný počet slepic: 2.4 (11 hlasů)

Milkmane, víte, proč politici stále selhávají? Protože mesiášům nedáváme podpůrné struktury. Nestačí mít charismatikého lídra, je zapotřebí, aby za ním stálo něco, o co se může opřít a díky čemu si bude moci dovolit vyskakovat a machrovat i na silnější. Tady vůbec nejde o Rajchla, i když si myslím, že v jeho osobě jsou koncentrovány mimořádné politické vlastnosti. Rajchl nemůže uspět, pokud nebude mít silné vlastenecké zázemí. A naopak - pokud toto zázemí vznikne, uspějí i jiní, než jen Rajchl. 

Proto je zapotřebí především budovat podpůrné struktury a na prvním místě jsou to vlastní média. Undergroundově, přes facebook a další sociální sítě. Je zapotřebí zařídit, aby politiky nezpovídala jen Česká televize a aby byli schopni do veřejného prostoru vnášet i jiné otázky. Na tom pracuju. Pokud tohle dokážeme, budeme mít politiky na výběr. Pokud to nedokážeme, Rajchl s tím zřejmě nic neudělá, i kdyby byl génius. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

To máte určitě pravdu a podepsal bych se pod to bez výhrad.  A jak jsem psal někdy v jednom z mých prvních příspěvků, tak máte můj respekt, že to děláte. Tak to totiž má být. Jenom mi prostě vadí absence elementární slušnosti (=viz včerejší příspěvek pana Antonína) a nadávání na všechny, co mají jiný názor. Já si takto politickou kulturu moc nepředstavuji. 

A samostatnou kapitolou je odbornost navrhovaných politických řešení. Dejte sem někdy info o tom, až bude strana PRO pořádat nějaké odborné programové debaty, to se rád přijdu podívat. Já chápu, že v politice je nutné zjednodušování, protože ne každý je odborník na monetární politiku, rozpočet a já nevím na co ještě. Ale pořád je přeci rozdíl mezi zjednodušováním a zjevnými nesmysly. 

 

 

Přeji Vám hezký den

Milkman

P.S. Moc jsem nepochopil Vaše dnešní jásání nad probíhající dedolarizací. Když pominu, že je to podle mého normální projev růstu ekonomik některých států, tak vlastně nevím, jestli to je pro mne, jako občana ČR, dobrá zpráva nebo špatná zpráva. Vy to prezentujete jako nějakou další ránu upadajícímu systému, ale i kdyby to tak bylo, je to pro nás dobře? A případně v čem je to dobře a proč se z toho radovat?

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Antonín včera trefil hřebíček na hlavičku, už ho to zkrátka naštvalo. Mnozí to vidí podobně, ale nechávají to plavat. Antonín tu chybí, stejně jako zde velice postrádám synapse, Itkicu a pár dalších. Lidi, kde jste...? 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Já se z toho neraduju... já prostě jen konstatuju, že se to děje a člověk by před tím neměl zavírat oči, ale připravovat se na nevyhnutelné. 

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Je pravda, že Noe začal také stavět Archu před tím, než začalo pršet :-). Jenom nějak nevidím ty katastrofální důsledky procesu dedolarizace. Pořád to vnímám jako nějaký projev vyvíjejícího se světa, ve kterém velmoci vznikají a zanikají. Ty procesy jsou ale většinou pozvolné, takže je popisují zpětně až historici na pozadí staletí. Já osobně si myslím, že se mne tento proces za mého života nijak nedotkne. Možná pak v učebnicích dějepisu z roku 3000 bude tomuto období věnována zmínka, že v letech 2000 až 2050 nastal ústup USA z pozice dominantní ekonomické a vojenské velmoci a o slovo se přihlásila Čína a Indie, která zaujala místo v radě bezpečnosti místo Francie (třeba). 

Milkman  

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Já myslím, že to bude katastrofa pro naše úspory. dedolarizace bude pro nás v konečném důsledku měnová reforma. A druhé nebezpečí vidím v tom, že se dedolarizaci bude v našem civilizačním okruhu čeleno pomocí digitální měny. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Dedolarizace jako příčina měnové reformy v ČR? To jste mne zaskočil nepřipraveného. Budu nad tím přemýšlet, zatím tam moc kauzalit nevidím, ale tím neříkám, že nemáte pravdu. Jen jsem nad tím takto nepřemýšlel.

Dedolarizace jako příčina digitalizace měny? Digitalizace měny je podle mne mokrý sen neomarxistů z EU, kteří to hájí bojem proti šedé a černé ekonomice. Já za tím samozřejmě vidím snaha státu šmírovat, za co a kde utrácím. Digitalizace měny je čiré a esenciální zlo. Ale myslím, že z dedolarizací to moc společného mít nebude. 

Milkman - milovník cashe.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Digi je výmysl chorých mozků, kteří chtějí mít pod kontrolou úplně všechno, celý náš život - hnus, stačily neotestované vakcíny. Milovnice cashe

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Digitální měna je, že nemáte NIC. Někde na bankovním účtu nějakou cifru. Když vypadne elektrika, když se do systému dostane nějaký vir, když přestane fungovat internet, jak zaplatíte?

A jak zaplatíte, když Vám "stát" zakáže nebo znemožní poslat peníze kam chcete? Cizí budou rozhodovat o Vašich penězích..

Nemít možnost držet peníze v ruce - to je malér. To z nás udělá závislé otroky a zbaví nás to veškerého majetku.

Jediný způsob jak se tomuto ubránit je nechat si peníze v ruce. Jinak se vrátíme do dávnověku k výměnnému obchodu, já Tobě slepici, Ty mě motyku.. Nebo slepice za deset mušliček..

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Už mi tu jednou někdo vytkl že v oblasti mezinárodních financí jsem laik. Měl pravdu. Jenže to že jsem laik mi nebrání abych i o takových problémech které mne přesahují uvažoval.

Takže úvaha na téma dedolarizace:

Ve všech centrálních bankách je část rezerv v dolarech. Ty dolary vtiskl FED ( a je celkem jedno jsou li to tištěné papírky nebo nějaké jedničky a nuly v počítači, výsledek je stejný). No a tyto dolary nepřešly do centrálních bank jiných států jen tak, za nic. Pokud je centrální banky nakoupily, tak za ně poslaly své peníze a za tyto peníze různých států bylo nakoupeno zboží, nebo cokoli jiného co se dá za peníze koupit.

No a při dedolarizaci nastane opačný efekt. Centrální banky všech států se budou dolaru zbavovat a budou za něj nakupovat peníze jiných států a dolary budou putovat zpět do USA kde za ně bude požadována měna jiných států. Poptávka po dolaru prudce klesne a FEDu klesnou jeho zásoby cizích měn a bude muset vzniklý stav vyrovnat zlatem, protože, že by získal tolik cizí měny vývozem zboží není reálné.

Kromě této úvahy na úrovni centrálních bank je tu ještě po světě obrovské množství dolarů v komerčních bankách, a taky v soukromých rukách. V okamžiku, kdy bude jasné že uložení majetku v dolarech bude nejisté, budou se dolaru zbavovat i soukromé osoby, komerční banky a firmy.

Myslíte že to USA ustojí? Pokud je má úvaha špatná, v čem je špatná?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Vážený pane Freude, 

podle mého názoru je v základu správná Vaše úvaha, že projevem dedolariazce by mělo být snížení celosvětové poptávky po dolaru. 

Pokud dedolarizací rozumíme, že se v mezinárodním obchodu (typickým příkladem je trh ropou a plynem) přestanou kontrakty uzavírat v dolarech, ale v jiné měně, pak konečné efekty tohoto procesu záleží na řadě proměnných.

Předně proces dedolarizace neproběhne ze dne na den (=zítra všechny vlády a soukromé subjekty oznámí, že se zbavují všech dolarových aktiv). Proces dedolarizace bude spíše pozvolný a z řady důvodů asi nebude komplexní, protože část světového obchodu bude i nadále probíhat v dolarech.

Také centrální banky budou i nadále část aktiv držet v dolarech. Je to přeci jenom dlouhodobě nejjistější měna (byť by mne zajímala odpověď na otázku, proč touto měnou není třeba švýcarský frank).Počátky nadvlády dolaru vycházejí asi z Brettonwoodského měnového systém z roku 1945, který zakotvil vazbu mezi dolarem a zlatem. Důvodem asi bylo nějak podpořit mezinárodní obchod, který se v té době začal intenzivněji rozvíjet. Dalším faktorem je objem celkového světového obchodu v dolarech a míra nahrazení dolaru v mezinárodním obchodu jinou měnou (třeba juanem).  

Dalším faktorem je počet globálních hráčů, kteří se rozhodnou opustit ve vzájemném mezinárodním obchodě dolar a nahradit ho jinou měnou. 

Konečně je třeba počítat i s nějakou měnovou politikou USA a FEDu. Předpokládám, že už nyní analyzují možné dopady dedolarizace na ekonomiku USA a hledají nějaké cesty, jak tyto dopady (snížení celosvětové poptávky po dolaru) neutralizovat nebo rovnou odvrátit. 

Podstatné asi je, co by případná dedolarizace mohla znamenat pro nás. Můžeme se samozřejmě posmívat USA, že světový trh odchází od dolaru (byť se to zatím neděje v nějakém zásadním měřítku), ale to je asi dost málo. Vzhledem k tomu, že naše ekonomika je závislá především na ekonomice Německa, měli bychom se ptát na dopad dedolarizace na euro a ekonomiku NSR. Sám na to žádný názor ještě nemám. Můžeme nad tím hloubat spolu. 

Milkman

P.S. Vsadil bych si na to, že to ekonomika USA ustojí. Je to přeci jenom stále nejsilnější ekonomika světa. A jako ustála opuštění zlatého standardu, tak ustojí i jiné ekonomické šoky. Pokud tedy USA neovládnou ještě více další sluníčkáři.  

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Píšete, že by Vás zajímalo, proč centrální banky nemají ve svém portfoliu místo dolaru Švýcarský frank. Tak přesně tuto otázku položil reportér při rozhovoru jednomu bývalému (už nevím kterému) členu naší centrální banky a on mu na to odpověděl má li tento reportér představu o tom kolik dolarů mají ve svém portfoliu všechny světové banky a kolik bylo Švýcarskou centrální bankou vydáno Švýcarských franků. Prostě Švýcarských franků je na pokrytí rezerv centrálních bank velmi, velmi málo.

To že zatím nikdo z velkých vlastníků dolaru, se této měny ve velkém rozsahu a naráz nezbavil, je dáno tím, že nikdo z těchto velkých hráčů nemá zájem na krachu USA, a to i ti kteří je nenávidí. Jsou si totiž dobře vědomi, jak velký by to znamenalo otřes pro světovou ekonomiku a v konečném důsledku i pro ně, takže se dolaru zbavují jen pomalu. Jenže konečný výsledek pro USA bude stejný, jen to bude nějaký čas trvat a v určitém momentu, jakmile budou tito velcí hráči přesvědčeni že důsledky krachu USA už je neohrozí, udělají to.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Opuštění Zlatého standardu bylo logickým důsledkem při obrovském počtu obchodů a objemu peněz, který při nich byl potřebný. Si myslím. 

Ale na rozdíl od Vás si myslím i to, že pokud se stále více zemí bude odklánět od používání dolaru při obchodování, bude to pro USA neustojitelné. Každá země, kde bude vláda rozumná, se přidá na stranu silnějších, a to USA nebudou. A dopad pro Evropu bude katastrofální - kdo bude mít ve světě zájem o euro? Americe zůstane jen Evropa. Všichni velcí hráči už jsou fuč. A "demokratickou" Evropu a "demokratické" USA převálcuje nedemokratický zbytek světa..

Mějte prima večer.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Čím zklamal Babiš? Čapí hnízdo? :-)) Nebo snad covidem? (Kdyby v té době vládla dnešní hrůzovláda, tak nemáme nic a mrtvých by bylo neurekom - EU se na všechny vybodla, jak víme).

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Jana Černochová se při nákupu zbrojní techniky chová jak rozmazlené dítě v hračkářství. Chce všechno, chce to hned, a neřeší, jestli na to máme nebo ne.

Takovému dítěti kreditní karta do ruky opravdu nepatří.

Pokud mu ji přesto dáte, tak se připravte, že budete mít doma spoustu zbytečného harampádí, které budete splácet mnoho let. A bude vás to stát tolik, že nakonec můžete skončit v insolvenci.

V našem případě ve státním bankrotu.

Peníze je nyní třeba investovat do lidí, nikoliv do železa!

----------------------------------------------------------------------------------------

A já ještě dodávám (k "Čím zklamal Babiš") - kdyby tady v době covidu byla tato hrůzovláda, tak při jejich vrozené rozhazovačnosti z cizího bychom se chodili už jen pást.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Detektivové ukončili prověřování Babišova střetu zájmů. Nebyl spáchán trestný čin. Národní centrála proti organizovanému zločinu po zhruba třech a půl letech uzavřela prověřování případu střetu zájmů expremiéra a poslance ANO Andreje Babiše.

 

 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

a peníze se dají vzít jen tam, kde jsou. I náš největší Čech Karel IV zmasakroval židy, když potřeboval peníze. Nyní bude oběť střední třída a majitelé nemovitostí (kdo neuplatí energie, nařízené rekonstrukce a daně bude muset prodat). Že vznikne spousta nových žebráků je našim (j)elitám fuk. Exekutoři budou mít žně. No a moc se dá udržet buď úspěšným spravedlivým vládnutím (aby lid příště dobrovolně opět volil stejné vůdce) a nebo cenzurou, lží a tyranií (aby se lid nedozvěděl pravdu a když jo, tak aby si netroufl ji říkat). Co si myslíte že je u nás?

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

O peníze jde úplně vždy. To není nic proti ničemu. Ani komunisté se nedopracovali do fáze, kdy by bylo možné zrušit peníze. Ani experimentování Rudých Khmérů se zrušením peněz se moc nepovedlo. Alespoň tedy z mého úhlu pohledu.

Nevím, kolik máte ve svém okolí žebráků, já je tedy nijak masově nepotkávám (myslím opravdové žebráky z hladu a nouze, nikoliv rumunské nebo bulharské gangy pseudožebráků). Ano, většina z nás se bude mít vice čí méně o něco hůře, než před covidem/válkou. Někdo si nebude moci dovolit jen na dovoleno k moři, někdo si nebude moci dovolit platit elektřinu nebo jídlo. Ale pořád se průměrně budeme mít lépe, než lide v drtivé části světa, kde skutečně umírají žebráci hlady na ulici nebo děti na podvýživu.

Jak veliké žně budou mít exekutoři nejlépe zodpoví místopředsedy strany PRO, soudní exekutor Mgr. Ondřej Dostál, který se exekucemi živí, takže bude mít přehled.

Prozatím se u nás moc získává a udržuje ve volbách. V době internetu si každý může najít tu svou pravdu, která mu je nejbližší. A pokud jde o lži a cenzuru? V rámci možností lže každá vláda. Ale pokud u nás neprobíhají soudní procesy s "protistátním centrem v čele s XY", kdy na konci je, řečeno s klasikem, jedenáct špagátů, pak o tyranii prosím nemluvte. Máte každé 4 roky možnost hlasovat pro tu politickou stranu, kterou preferujete, to prostě s tyranií nemá absolutně nic společného.

Takže minimálně z pohledu možnosti měnit vládu je u nás rozhodně vše v pořádku. O tom si mohou v Severní Koreji nebo v Číně nechat zdát.   

Milkman       

 

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

dokonce museli postavit nový - větší, a starý funguje pořád. Pokud vím, chodí se tam žebrat o sociální dávky, nikdy jsem tam nebyl, ale možná taky budu muset, jestli to naše vláda tak povede dál. Vidívám tam dav (i dřív - za Babiše jsem tam dav viděl). Premiér k tomu dokonce vybízí. Tak to jsou ti žebráci. Mě by stačilo, kdyby mi nechali většinu peněz co vydělám, ale oni ne - chtějí přerozdělovat aby mohli krást. A ještě říkají, že jim dávám málo. Ještě bych za žebráky považoval většinu státních zaměstnanců, kteří berou peníze za nic. Kteří to jsou sami ví. Na změnu vlády chystají korespondenční volby - to by bylo, aby to nějak necinkli. Nevěřím tomu, že můžu volbami něco ovlivnit. Že lže každá vláda? Ve velkém s tím začal Babiš a tihle to dokonale rozvinuli. Vlády před tím lhaly sporadicky. Soudní procesy už probíhají, co ta učitelka, kterou vyhodili z práce? Zdá se mi, že se vám totalita líbí.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Znám jednoho mladého kluka, který sedí ráno v Tesku, páč je tam teplo a párkrát se pokusil ode mě vysomrovat pár drobných. Kdysi jsem se pohyboval ve špatné společnosti, odkud jsem včas zdrhl, čímž jsem si zachránil život a podle jeho očí vím, že jede ve fetu. Tomu pomoci nemohu, ani tím, že mu něco dám. To je žebrák.

Pak žije pod děčínským mostem ve stanech pár bezdomovců. Těch jsem si všiml, když jsem tam jednou zastavil a potřeboval se vymočit. A jejich tváře jsem pak občas viděl i ve městě. Nikdy po mě nic nechtěli a nežebrali. Prostě si ten svůj osud hrdě nesou, i když jsou na samé hraně společnosti. Jelikož vím, že bezdomovci mají rádi alkohol, sem tam, když v Tesku nakupuji, tak do košíku přiberu pár krabičáků, zastavím tam a pak poklábosíme. A už jsem od nich slyšel zajímavé příběhy, ale krabičáky jsem jim přinesl proto, že jsem chtěl já, ne proto, že by mě o to žádali. Nejsou žebráci.

Dnes už mám přidělenou datovou schránku, ale loni jsem ještě nesl jako osvč na sociálku roční výpisy. Ale to okénko bylo ve třetím patře a já musel profrčet přízemím, kde je pracák. Fůra cigošů a i ostatních lidí. Ale zrovna v té době jsem četl, že u nás v čr je víc požadavků na pracovní místa, než nezaměstnaných. Tak těmhle bych krabičák nekoupil. To žebráci jsou. Ale u nich mě sere, že je platím i já, i když nechci.

 

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

ještě se žebrá o dotace

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

už ze své podstaty podráží normální trh. Já se považuji za konzervativce a dle mého jakákoli dotace trh křiví. Jde o výhodu pro něco, pro co jsme se ideologicky rozhodli.

Dotace pro solární panely. Na první pohled bohulibá činnost. Budeme využívat sílu slunce zadáčo. Akorát to uměj nejlíp vyrobit v čajně a zdochnou u těžby těch nerostů na to potřebných pár černoušků támhle někde v Africe, ale co, zachráníme planetu za dvacet let o půl stupně oteplování. Tak flákneme dotace. Akorát, že to slunce nám furt svítit nebude, občas se zatáhne, nebo se mrška schová na noc na druhou stranu. Tak musíme mít zdroje, které to vyrovnají. Budeme je platit i v době, kdy nic nevyráběj, ale potřebujeme je. Tak to někdo zaplatí. Jak? Započítá se to do ceny elektřiny. Takže ten, co má ty panely na střeše, někdy mu vyráběj, takže se mu hodiny točej míň, tudíž ten poplatek za udržení stability tolik nepocítí. Ty topíš elektrikou a panely nemáš? Nó, tak to  ti nezávidím.

Zemědělský dotace ani radši nezmiňovat. Dřív se zasadilo, pak sklidilo a podle toho se určovala cena. Dnes aby zemědělec byl i ekonom a odborník na nové vyhláška a zákony, což moc nejsou, tak si zaplatěj maníky, kteří jim ty lejstra vyplněj.

Já nejsem ani zemědělec, ani ekonom, ale když jsem si nedávno v márketu koupil dvě předvařené kukuřice a pak doma s brýlemi si na obalu přečetl, že: země původu - Indie, tak mi přijde blbost, vozit něco, co roste u nás, z druhý strany planety.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajinský premiér Fialenko vyšle signál, že v rámci prohlubování transatlantického partnerství, budou Češi rádi sanovat americké dluhy.

Zavedeme daň z daně, a speciální poplatek za platbu daně.

Zrušíme pár nemocnic, a nakoupíme americké ponorky.

Český občan se rád spokojí s jedním vařeným bramboren na den, aby průměrný třistakilový američan mohl mít k obědu své tři BigMacy a litr čokoládového MilkShake. ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)