Vajíčko

Autor

Ano, taková ta oválná věc, co se nedá postavit na špičku a jen Kolumbus to vyřešil tím, že ho prostě naťuknul a pak už to šlo. Váha zhruba padesát gramů, tenká skořápka, ale dostatečně pevná, abyste měli problém vajíčko rozmáčknout v dlani a uvnitř všechny důležité látky, které potřebuje člověk na jeden den. Dejte si vajíčko a žaludek se dá doplnit jakýmkoliv balastem.

Dobrá slepice vám snese skoro každý den jedno. Když má ideální podmínky a ideální krmivo, dokáže být neuvěřitelně výkonná. Samozřejmě ji to vyčerpává a vypadá opelichaně, ale kdyby jí nebylo dobře a neměla vše potřebné k životu, tak vám vajíčko prostě nedá. Každý domácí chovatel slepic vám řekne, že snůška klesá, jakmile se prudce změní teploty nebo když slepice vystraší sousedovic pes, co běhal kolem jejich výběhu a štěkal… Nebo když v zimě už neměly k dispozici mlíčí a trávu.

Velkovýroba vypadá sice průmyslově a málokdo si takový provoz dovede představit, ale slepice se tam má jako „prase v žitě.“ Dostává takřka dokonalé krmivo, má tam stabilní a stálou teplotu a má tam klid, protože to slepice na snášení potřebuje. Jinak by vajíčko nesnesla. To je stejné jako s krávou. Když se k ní nebudete chovat jako k turovi, tak prostě nenadojí.

Když před padesáti lety poprvé nastoupila zdebilizovaná ekologická mládež, která ničemu nerozumí, dělaly se tehdy demonstrace za klecový chov. Prostě není možné držet slepice ve společné hale jen se snůškovými hnízdy. Slepice tvoří hejna, takové hejno má pět až sedm jedinců, požadujeme rozdělit velkochov na klece po sedmi slepicích… Protestovali tak dlouho, až se to zavedlo.

Výrobcům to moc nevadilo. Klece byly sice dražší a chov komplikovanější, ale zase se daly naskládat i na sebe do více pater a do haly se vešlo násobně víc slepic. Chtělo to jen výkonnější klimatizaci, dopravníky na vajíčka a další propriety, ale v té době to nebyl problém. Mládeži to na čas zavřelo hubu, výroba vajec se zracionalizovala a na zisky to nemělo vliv.

Dnešní klimatická a ekologická mládež už nečte ani nemyslí (proto jsou doopravdy poslední generace), zato trpí předčasnou ejakulací názoru a tak se protesty dopracovala k tomu, co bylo běžné do sedmdesátých let. Že slepice zase žijí ve velké hale na podestýlce, nejsou nijak rozdělené a po stranách mají snůšková hnízda. Výrobcům to tentokrát už trochu vadilo, protože do jedné haly se těch slepic vejde méně, pozemky pro výstavbu jsou dneska drahé, ale máme tady naší vaší EU, ta dodá investiční dotace, tak se to zvládne, no ni?

Vajíčko stojí dvě koruny. Postavíte halu, vybavíte jí, vyšlechtíte vhodné plemeno s vysokou užitkovostí, namícháte dokonalé krmivo, předcházíte epidemiím v prostoru, kde je deset tisíc slepic pod jednou střechou, uděláte linku na sbírání, čištění a označování vajec, zaměstnáte několik ošetřovatelek, účetní a nějakého drába, který všechny bude buzerovat… samozřejmě to nezvládnete sami, protože investice do ziskového provozu se počítá ve stamilionech i miliardách, nejdokonalejší šlechtěnci se rodí v Holandsku, takže je třeba brát genové linie tam, pak se bojíte, aby vám nezdražili elektrický proud, protože bez elektriky vám celá hala vychcípá během několika hodin.

To všechno se dá udělat tak, aby vajíčko šlo do hytlermarketu za 2,15 Kč. Tolik vám totiž všechny ty Kauflandy, Alberty, Tesca a Globusy za ta vajíčka dají. A ještě si vezmou nějaké poplatky za regálovné, musíte si sami platit doplňovače zboží, protože jejich skladníci to tam ani nedají a vy nemáte kšeft. Můžete dělat co chcete, cena je taková, protože pro obchodní řetězce není žádný problém dovézt vajíčka z Polska, kde je levnější elektrika i levnější krmiva a úroveň ochrany zaměstnanců je také úplně jinde. A nebo dovezou vajíčka z Německa, kde dostal producent mnohem vyšší národní dotace, včetně těch investičních.

Tomu se v Evropě říká volný trh… Všichni jsme si tu rovni, ale dotace a podporu má každý jinou. Vždycky se směju, když se někdo zaklíná tržní mantrou, budováním obchodních vztahů a podobnými řečmi. Nic takového neexistuje. Stačí rozhodnutí některé z vlád v Polsku, Rakousku, Maďarsku, Slovensku, i u nás, ohledně výše investičních dotací a všechno je rázem jinak. Každý, kdo vykřikuje o volném trhu, tak dělá medvědí službu národnímu hospodářství protože nutí naše podniky, aby uspěly bez podpory tam, kde jiní inkasují obrovské dotace. Jestli to chce někdo narovnat, může kandidovat do ojroparlamentu a tam přetlačit všechny frakce a nastolit tam konečně ten rovný přístup trhu bez dotací. Přeji hodně štěstí. Co, Svobodní? Už chystáte kandidátku?

Producent vajíček za dvě koruny z vajíčka udělá všechno. Hytlermarket si přirazí další dvě až tři koruny marže a vystaví to v obchodě. To je všechno. Když stavěl svou hyperprodejnu, dostal na to daňové prázdniny, města se mohla přetrhnout, aby mu přivedla silnici až k jeho obchodní zóně, nikdo nekladl překážky, nikdy se na těchto pozemcích nenašli žádní vzácní brouci, kteří by zabránili výstavbě, žádný aktivista se nikdy nepřilepil k lednici v Lidlu… a proto, milé děti, odchází z této země každý rok stamiliardy peněz na dividendách. Prodávat je totiž mnohem levnější než vyrábět.

Vždycky, když si v Lidlu koupíte vajíčko za pět korun, tak jste dvě koruny dali Jandejskovi či Babišovi, kteří to vajíčko vyrobili (v tom lepším případě, v tok horším jste ty prachy poslali do Polska), korunu jste dali zaměstnancům hytlermarketu a dělníkům, kteří ten Kaufland postavili a dvě koruny jste dali německým majitelům, kteří si z toho vyplatili bonusy, koupili si nové jachty a smějí se kolik je tady blbců, kteří se zadarmo a do krve bijí na fejsbůku za mantru volného trhu.

Jasně, čeští zemědělci si mohou taky postavit prodejny a konkurovat. Akorát jim nikdo nedá daňové prázdniny a těžko si postaví národní kolos o velikosti Globusu, protože něco takového musíte umět. Zkuste být sdružení českých farmářů a drubežářů a běžte jednat s Prahou, aby vám nabídli pozemky na stavbu dalšího Tesca Letňany… Zkuste to samé s blbou vesnickou sámoškou a zjistíte, že to není vůbec žádná legrace. I kdyby teď přišla osvícená vláda, odstřelili by Prouzu a celý jeho svaz obchodníků, který je mocnější než ministr zemědělství a dali by zelenou budování národního obchodního řetězce, tak to bude trvat deset let a celá EU bude řvát jak píchlé prase. O to se náš hytlermarketový oligopol postará.

Proto je mým druhým artikulem opatření, které by mělo donutit obchodní řetězce, aby zveřejňovaly nákupní ceny. Aby i poslední Jarin z Horní Dolní viděl, kolik při nákupu dá producentům a kolik dá německým vlastníkům. Aby o tom začal přemýšlet a začal hledat, jestli se to jinde (v podnikové prodejně) nedá koupit levněji. Aby začal chtít nějakou změnu. Aby dostal argumenty, až mu budou zase vysvětlovat, že žijeme v tom nejdokonalejším systému a máme se, jak jsme se nikdy neměli.

Chci, aby novináři začali psát o tom, kolik si hytlermarkety berou na maržích. Oni jsou sice investigativní, ale v tomto ohledu jsou slepí a hluší. Tak aby to prostě viděl každý na první pohled. A klidně ať Prouza od rána do večera vykřikuje, že se to hytlermarketům jen taktak vyplatí.

Že to nejde? Že to porušuje nějaké zákony o obchodním tajemství? Výše provizí finančníkům se uvádět musí. RPSN se uvádět musí. Tohle by se také dalo zařídit. Nejde to jen tehdy, když lidé nechtějí, aby to šlo. S volným trhem a obchodními vztahy se můžou jít vycpat. Nic takového tady nemáme, ale zato máme drahé potraviny. Dražší než v Německu. Vláda prý na obchodní řetězce tlačí… ale žádný konkrétní tlak jsem nezaznamenal. Jen jsem zaznamenal premiéra Nutellu, který na německé ceny čuměl jak Dežo na internet.

Já navrhuju jasný konkrétní tlak. Tvrdý tlak. Který nejspíš ani nebude muset být zrealizován, stačí ho nastolit jako reálnou hrozbu. Něco jako sektorová daň. Prodejny nad pět set metrů plochy budou uvádět nákupní ceny svého zboží. Ceny, které jsou uvedeny na faktuře od producenta. Na každém platu vajíček je napsáno, kdo je producent a někde v účetnictví je zaznamenána konkrétní faktura ke konkrétnímu vajíčku.

A ano, až Svobodní vyhrají volby a nastolí ten rovný, spravedlivý a volný trh bez pokřivujících dotací a zařídí, aby ten trh nekurvili ani v Německu ani v Polsku ani ve Francii, tak pak můžeme zveřejňování nákupních cen v hytlermarketech zrušit. Podle mého skromného odhadu se jim to podaří tak za 1984 let. Ale dokud tu budou dotace, dokud jsou Němci bohatší a mohou svojí výrobu víc podporovat a dokud tu budou blbci, kteří ucvrkávají blahem z takového volného trhu, tak nelze jinak, než jim dát přímo před oči v obchodech názorný příklad.

Když bylo možné chytré a vzdělané lidi přesvědčit, že grýndýl je dobrá věc a zachrání nás větrníky, slunečníky a měsíčníky, tak by neměl být problém přesvědčit lidi, že jsou to právě hytlermarkety, díky kterým naše ekonomika krvácí asi nejvíc.

Dneska diskutujme o povinnosti obchodních řetězců uvádět vedle prodejních i nákupní ceny.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (303 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jsem pro  ale pochybuju že by to vedlo ke snížení cen. Pochybuju že by se vlastník sedíci kdesi v Německu  zastyděl a cenu snížil. I kdyby byl tento údaj mezi lidmi známý tak co dál? Myslíte že lidi přestanou nakupovat?Ne budou brblat nadávat cosi o zlodějích ale stejně nakoupí za tyto ceny. Nemají totiž v drtivé většině na výběr.Ano mohou jet nakoupit ven ale to se přece již děje. Mohou část potravin koupit přímo u farmáře ale i to se již děje . Tak jak sakra donutí údaj o nákupní ceně hytlermarkety zlevnit?

Průměrný počet slepic: 4.4 (54 hlasů)

a širší stanjoudův úsměv.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak jsou na tom švýcarské slepice. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

to je jasný jak facka, švýcarské slepice to dělají líp a ještě častěji a demokratičtěji! Neboť, fantazie Julese Verna jsou jen slabým čajíčkem ve srovnání s fantaziemi Miloše z Berna. Ale jinak nic proti Milošovi, blbec to určitě není.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Švýcarské slepice jsou suverénní.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Das Schweizer Ei - Švýcarské vejce

henne +

 

 

 

 

 

 

 

 

Auslauf garantiert. - Výběh garantován.
Suisse Garantie heisst, dass die Hennen jeden Tag Zugang zu einem geschützten Aussenklimabereich haben, auch bei Bodenhaltung.
Suisse Guarantee znamená, že slepice mají každý den přístup k chráněnému venkovnímu klimatu, i když jsou chovány uvnitř.

henne 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Weil sie täglich viel Auslauf und gutes Futter bekommen, legen Schweizer Hühner die besten Eier.
Protože mají každý den dostatek pohybu a dobré jídlo, snášejí švýcarské slípky ta nejlepší vejce.

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

Za slepice jsem dala 5 slepic... :-)

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Bylo by třeba zjistit v jakých podmínkách chovají černé slepice.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Tam vidím jedinného kohouta na tolik slepic.

To by se taky dalo považovat za týrání kohouta. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

No vidíte Miloši, konečně nám radíte v něčem, v čem bychom snad byli schopni vás napodobit. Shodou okolností to bylo tento týden jako téma dne myslím na ČT.  Ale s chovy lidí zatím jen tak nehneme, to ztrácíte čas. :-) Pěkný den. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zpravidla při prvním probuzení kolem 3 hodiny zimního času nahlédnu na Vidláka a zjišťuji, že už jiní nespavci našli důvod úvodní článek doplnit a komentovat. Já si své komentáře si nechávám na dopoledne, až se proberu a nechám si přečtené Vidlákem i komentujícími projít hlavou...

Včelko Májo, dneska vás zastoupím a přiložím hned dva odkazy. Jeden už tady byl, druhý je dalším dílem toho prvního, ale lze najít i na internetu další vystoupení a sdělení ing. Petra Blahynky.

Dane Sterziku, obávám se, že dnes s jedním tvých artikulů jste nabídnul konkrétní, několikrát sdělené jedno z mnoha opatření, která je nutno, ne možné, ale nutno řešit a čtenáři jakoby se lekli, jen čtou a přidávají slepice. Bez slepic určitě vajíčko nebude. Nejde o vajíčko, jde o řešení vývoje naší a nejen naší společnosti. Jde o odvahu lidí vyslechnout si návrh řešení třeba i právě ing. Blahynky, který jej zdokumentoval na konkrétních poznatcích a osobní konkrétní životní zkušenosti. Je nesmírně důležité vidět celou jeho přednášku č. 2 až do úplného závěru, kde jasně říká. Předkládám názor, námět, možnost změny, která je však možná jedině za situace, že se najdou odvážní občané, dost široká a chápavá občanská společnost, která půjde do rizika a pravděpodobného, předpokládejme přechodného "zchudnutí" o "jogobelu" ve všech podobách, o návrat k dostatečně široké soběstačnosti, která umožní najít chybějící produkty tak, aby naše země nebyla zemí stále více závislou kolonií na jakékoliv velmoci.

Kdo vydržíte sledovat obě videa, oba odkazy, uvažujte, zda se lze přiblížit NĚJAKÉMU SROZUMITELNÉMU ŘEŠENÍ marasmu, do kterého jsme se dostali většinovou demokratickou volbou, ve které jsme se mnozí stali chciválkami, dezoláty, staromilci s komunistickou minulostí, zkrátka lidmi nehodnými názoru jakkoliv dobře míněnému.

Změna je nutná, je lhostejno, zda jí zahájí PRO, KSČM, nebo "Inovace republiky". Podstatné je zvednout občanům sebevědomí tak, aby nešli za hláškou "utáhněte si opasky a bude líp", ale aby přijali a pochopili systém, ve kterém najdou své místo jako osobnosti spoluzodpovědné za místo, které bylo dlouhé desítky let a před tím staletí místem, kde předkové dokázali padat a vstávat, aby udrželi svým potomkům prostor pro život na úrovni doby.

Neumím dohlédnout toho, co ing. Petr Blahynka nabízí jako možnost. (Máme Petra Pavla, Petra Fialu, proč se nepokusit do třetice odposlechnout a hledat možné v nemožném třetího Petra v řadě) V mém věku už nejspíš nebudu tím, kdo se významně může podílet na takové, třeba ne na této, ale jakékoliv podobné vizi. Rozhodně je však nutné něco udělat, především produktivní generace musí najít odvahu cosi spustit. Já a mě podobní můžeme pomoci, jak často píši, radou, případně upozorněním, ale realizace je na velké skupině lidí všeho vzdělání, všeho postavení v produktivním věku, s nutností stejně řešit vzdělávání a přípravu dalších generací.  

Prosím, kdo to shlédnete, najdete tam i onu drobnost, kterou Daniel Sterzik tentokrát nadepsal "Vajíčko".  

Ing Petr Blahynka - Změna Systému

IngPetr Blahynka -Změna systému 2 Trailer - YouTube

Přeji klidné a příjemné prožití víkendu

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

Vladimíre, byl jste rychlejší a napsal jste komentář mnohem lépe, než já. Taky jsem chtěl na  pokračování přednášky od Blahynky  upozornit.  Snad není na škodu, že oba upozorňujeme na stejný odkaz.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Obávám se že pan ing. Blahynka do svého vystoupení zapoměl zahrnout i Českou republiku, když mluvil , že je 5 úrovní kategorie států. Česká republika je totiž pod vedením profesora Nutelly státem nově zavedené 6 kategorie ....

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Blc

Trvalý odkaz

a ve vládě stoosmičku. To abyste věděli, že je Česko v prdeli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

do řiti nás dostalo.

Jak se dostat z řiti ven?

Vyhnat SPOLU do ho... ! ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

ovládne ČEZ to SPOLU, tak pak stáhnou Čechy hodně dolů. Jenže Češi, ta banda volů, zase zvolí ty šmejdy, co jsou vždycky SPOLU.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

SPOLU táhne jen banda VOLŮ (...a voličů, kteří jsou na pi.u).

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Možná, že jste hned objevila nový básnický směr, kdy rým není na papíře, ale vzniká teprve v hlavě. Mám na mysli to poslední dvojverší. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Taky jsem si pustil Blahynku. Musím se přiznat, že mi nevyhovuje jednostranný monolog v problematice, která vyžaduje přemýšlení, abych mohl sledovat krok za krokem slova přednášejícího. Kdybych tam seděl, asi byl celou akci kazil neustálými dotazy. Mám radši psané texty. Takhle jsem postupoval podle Leninova "krok vpřed dva kroky vzad". Takže jsem si některé pasáže vyslechl třikrát i více.
Blahynku jsem neznal, nevím čím vlastně je. Teď převzal roli popularizátora. Je to takový inspirátor, nápady z něho padají a tváří se autoritativně. Otázka je důvěryhodnost jeho názorů. Určitě nebude ekonom a taky asi není technik, možná, že je politolog.
Sledoval jsem krok za krokem jeho ekonomický úvod dokumentovaný grafikou. Tedy s úroky z půjček si fakt nevěděl rady.
Souhlasím s tím, že dluhy zvyšují objem peněz v oběhu, když se dluhy splácí, tak se peníze z oběhu stahují. Ale s tvrzením, že úroky  nahradí položku dluhů v oběhu, nesouhlasím . Nějak zapomněl že ty úroky někdo musí platit a vlastně ty zaplacené úroky jdou na úkor mezd nebo zisků, takže nemohou figurovat ještě jako další položka navíc. Podobně plaval s vysvětlováním funkce dolaru jako rezervní měny.
Samozřejmě, v takové přednášce, kdy se to bere letem světem na tom vůbec nezáleží. Jádro problému spočívá v tom, že ekonom, který v tom má jasno, by to neřekl, natoš aby si pro to připravil obrázky.
I to jeho tvrzení o tom jak Nikola Tesla provozoval elektromobil s dálkovým přenosem elektrické energie je pouze z oblasti science fiction. Je pravda, že si nechal postavit laboratoř s věží Wardenclyffe Tower, kde se mu podařilo utopit své vlastní mění a peníze od mecenášů. Věž chtěl využít pro bezdrátovou komunikaci i k experimentům s bezdrátovým přenosem elektrické energie, ale peníze byly utraceny dříve než byl projekt dostaven.
 
Jinak pro plošné energetické pokrytí země tady máme sluníčko, to je schopno v našich podmínkách dodat elektromagnetické záření cca 1kW/m2, v tropech 3x více. Touto energií ovlivňuje a vytváří klima na celé zeměkouli. Ale na přímé napájení elektromobilu je to málo. Že by nějaký technik chtěl toto energetické pokrytí Země zvýšit dejme tomu 10x, aby elektromobily získaly trvalý přísun elektřiny na dálku a přitom si myslel, že tak velkou intenzitou elektromagnetického pole nezničí vše živé na zemském povrchu?
Blahynka má široký rozhled, působí jako ohňostroj zajímavých nápadů, ale pozor, bere vše z moc vysokého nadhledu, s detaily se moc nezdržuje a moc je nedomýšlí. Je dobře, že se tady objevil, ale potřeboval by oponenta, který by ho korigoval v oblatech, kde není doma, pak by to bylo dokonalé.
Určitě si vyslechnout, ale nebrat jako dogma!
Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Že se řítíme do obrovského maléru a postupně se naše směřování  mění v nekontrolovaný volný pád, který je umocněn debilními nařízeními EU  je asi většině místních jasné. Ale nějaké konkrétní kroky, nápady a rady co s tím, toho moc nikde není.  Prakticky všechny "konspirační"  teorie, především ty v souvislosti s covidem  se postupně  ukázaly jako nepříjemná pravda.   Covid, válka na Ukrajině, válka na Blízkém východě, banda vlastizrádců, jsou jen ty nejvýznamnější okolnosti.  Ale bohužel  jich je  ještě mnohem více a ve středně dobém horizontu  jsou životy nás všech  doslova ohroženy. 

Před nějakým časem jsem tady upozornil na zajímavou přednášku od Petra Blahynky.  Nyní je pokračování, tentokrát již s návrhem na  zcela konkrétní kroky.  Čas pracuje proti nám. EU, MMF, WHO, atd. atd.  za nadšeného hýkání  našich   jelit   nám doslova utahují  smyčku kolem krku.

Myšlenky Blahynky jsou vskutku neobvyklé, ale to co říká dává smysl. Někdo  se mne tady ptal, jestli tomu co přednáší Blahynka věřím. To není dobrá  otázka a odpovím jinou otázkou: "Máme nějaký jiný, konkrétní plán, jak z těch sraček, do kterých se noříme  dostaneme ven?"  Pokud ne,  poslechněme si, co Blahynka říká. A zkusme se nad tím zamyslet.


Petr Blahynka - Změna systému 2 - výzva k akci
www.youtube.com/watch?v=56m4SEgRYgU

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

do žádného maléru se nemůžeme řítit, poněvadž jsme ve sračkách až po krk.  S touhle vládou to fakt nejde a nepůjde. Jenže, spousta lidí to ještě nechápe.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Blahynka - vyslechla jsem celé a rozeslala. (ale nejsem si jistá, jestli tomu všichni jsou ochotni dát ten čas...)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

https://youtu.be/56m4SEgRYgU?t=2317
Covid ukázal, že krajské řízení nefunguje. Pokud se má stát efektivně řídit, je potřebné rozdělení republiky na menší části - na okresy (nebo lépe tradiční regiony).
- švýcarský federalismus, plná autonomie malých tradičních celků

Dále je nutné dát co nejvíc pravomocí obcím! Jenom to, co přesahuje obce, budou řešit okresy. Stát musí zasahovat jenom ve věcech, přesahujících možnosti okresů.
- silné švýcarské obce spravující daně, princip subsidiarity

Ing. Blahynka byl nepochybně na delším školení ve Švýcarsku :-)
Také se vzděláváním a zkouškami pracovníků státní správy je v naprostém souladu.
Jen zatím zapomíná na základní stavební kámen - Suveréna ...

blahynka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokonce i počet ministrů nové vlády odpovídá švýcarskému modelu :-)
Jen ten premiér je v kolektivním systému zbytečný ...

vlada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z řad Státní rady je na 2 roky zvolen prezident republiky, který má jen reprezentační pravomoci.
Nebo ještě lépe s prezidentem, řídícím vládu, voleným každý rok parlamentem ...
Státní rada nahrazuje Ústavní soud, který je zrušen. Výklad zákonů zajistí Státní rada.
Ani Švýcarsko nepotřebuje ústavní soud, protože zákony posuzuje Suverén - hlasující lid.

statni rada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps: Už víte, jak se dostat do nejvyšší kategorie států?
Základem je vzájemná důvěra ke společnému rozhodování

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Taky že jsem si na vás i vzpomněla :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Neexistuje tato teorie v koncentrovanější podobě? Není úplně špatná, je tam spousta pouček z komunismu, ale aby si to člověk dal do souvislostí musí znát celek. Na to nemám dost trpělivosti. Poslouchal jsem pozorně až do doby, než pan inženýr začal mluvit o elektroautech bez baterií a Nikolu Teslovi.   Natáčel jsem audioknihy učebnice různých filosofů ale ani Marx nebyl tak rozvláčný. 

Ale poslechl jsem si celou "Výzvu k akci."  Na základě pravdivých premis navrhuje systém, kterými mi nepřipadá realizovatelný, protože znám lidi. Podíval jsem se, odkud "vane vítr" a nepřekvapilo mě to. Nemám vůbec nic oproti komunismu, je to krásná idea, dopodrobna promyšlený systém.

Jenom jeden zažitý argument - ten systém nefunguje, protože na to "nejsou lidi". Lidi jsou jiní, než předpokládá systém. Byl jsem i ve Slušovicích v době jejich slávy. Fungovalo jim to tam výborně,  ale nikdy jsem se nedozvěděl, proč to fungovat přestalo. Severní Korea taky funguje i když nemá dost zdrojů. Ptám se - jak dlouho? A těch zpráv, jak se tam žije znám dost na to, abych tak žít nechtěl.

Možná sepíši nějakou "AntiBlahynku", dám to na blog a sem dám odkaz. Ale šťastný nebudu. Je to bourání něčeho, co vypadá moc prima, ale není a nebude to nikdy  funkční.  Ale je pravda, že mravenci, včely a termiti s podobným systémem už stamiliony let nemají problém. Prosperují dodnes.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

u kterých farmářů nakupuje pan Vidlák, ale já jsem se nesetkala s prodejcem, který by měl nějaké zboží levnější, nežli právě ty hytlermarkety. Kvalita je jistě lepší, ale tento článek je právě o ceně a lidé, kteří mají hluboko do kapsy jsou nuceni kvalitu vyměnit za cenu. A ta je v tomto případě u farmářů vyšší. Nakupuji na farmářských trzích, nebo na portálu SCUK a to jsou ceny neskutečné.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

bohužel, ani ta kvalita nebývá vždycky u farmářů vyšší. Ano, přání jistě může být otcem myšlenky, ale v českém Absurdistánu je jinak snad úplně všechno.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

s prodejem ze dvora. Musí se hledat, musí se cestovat, ale najde se. Nezbývá, než akceptovat ceny zpravidla ve výši mezi "akčními" cenami supermarketů a jejich "normální, tedy nenormální cenou". To je výhoda nás důchodců, pokud jsme pohybliví a fyzicky zdatní, abychom to zásobování zvládali, v mém případě bez cestování vlastním osobním autem.

Mohu posuzovat trhy v Praze, kde se setkává zboží od regionálních pěstitelů a centrálních skladů jako je například velmi známý sklad ve Slivenci. Jak je to v dalších městech, jako je Ostrava, Plzeň Brno, Hradec králové, Pardubice, České Budějovice, to nevím, ale obávám se, že regionální pěstitelé využívající tyto trhy se musí také vypořádat s městskými vyhláškami, případně s trhy v prostorách soukromých majitelů, musí zaplatit prodejce, přepravu a možná ještě něco, co sám nevím, ale spolu se snahou "vydělat" hlídají ceny proti řetězcům a s ohledem na "snad kvalitu" jdou na vyšší ceny, než by si člověk jdoucí z práce přes tržiště představoval.

Nebudu sdělovat ceny prodejců, kam jsem schopen a ochoten putovat, aby se cena s dopravou rentovala. Můžu vás ujistit, že to funguje. Mléko  stáčené do vlastních nádob je mnohonásobně levnější, než z tržnice, kde jsem narazil i na částku 60 Kč/l. Současně jsou k prodeji jablka několika druhů, cenově odpovídající akční ceně zahraničních řetězců, vejce jsou také k mání, relativně dražší, než opakující se slevy řetězců, ale s mlékem se to mnohonásobně srovnává a sortiment je širší, podle místních možností a sklizně. Jogurt z dovezeného mléka není vůbec problém vyrobit a doplněný o vlastní náplně nejrůznějšího druhu je výrazně lacinější, než "Jogobéééélla". Tvaroh levněji nevyjde, ale opět ta vlastní výroba umožňuje mít tvaroh podle potřeby, buď kvalitní měkký, nebo tvrdý na strouhání. Vedlejší produkt z tvarohu se hodí dokonale na zadělání chleba, nebo uvaření omáček či polévek. Výrobou sýrů se nezabývám, ale na cestách za mlékem jsem se potkal s lidmi, kteří je umí.

Zkrátka, pokud bychom byli ochotni podpořit společenskou změnu, nákupy ze dvora by nemusely být nejspíš nutností, asi bychom se museli smířit, že nově vytvořené NAŠE řetězce by lácí nejspíš neoslňovaly, ale já stále tvrdím, že co je doma, to se počítá ,,, pánové... a stát spolu s producenty by se mohli dohodnout na cenách, které by slušně živily producenty a rádi bychom je odebírali my zákazníci. O nic jiného snad nejde.

To všechno ovšem souvisí s odvahou a možná i (doufejme) s přechodnou skromností občanů vyzvat "někoho" k propracování nejen pěti, ale mnohem více artikulí, a se zásadní změnou legislativních opatření bez "přívěsků", které si mnozí poslanci tak oblíbili.

Pochopitelně toto se netýká jen naší zemičky, proto asi bude potřeba přijmout nadhled k jinakostem sousedů, národů a národností, aby procesy probíhaly přibližně současně a ve spolupráci.

I tady, my starci máme stále živou paměť. Ví někdo například, proč jsme nakupovali městské autobusy v Maďarsku, když se Maďaři učili vyrábět autobusy u nás? Pamatuje si někdo přelomové tvary úspěšných autobusů, vyvinutých a vyráběných ve Vysokém Mýtě, které se objevovaly ve městech a letoviscích v Bulharsku, při čemž si své autobusy vyráběli Bulhaři ? Pamatuje si někdo, kdo zaváděl výrobu barevných televizorů v Polsku? A to jsou jen země v relativně blízkém okolí a především země, které nám tehdy byly blízké politickým systémem.  

Určitě se najde někdo, kdo úspěšně zaútočí, že jsme byli v mnohém daleko za slepicemi oproti západu. V mnohém určitě, ale já nepíši o zboží a materiálech, já se snažím zdůraznit potřebnou spolupráci, která umožnila zemím, které nebyly technicky zdaleka tak vyspělé, jako ČSSR, řešit své možné nedostatky a mezery. My jsme nejednali jinak. Výhodou bylo, že jsme "za hubičku", nejen výměnou dostávali to, co se u nás nevyplácelo produkovat.

Dostal jsem se asi daleko od místních pěstitelů, ale byl bych rád, aby bylo pochopeno, že nejde o stávající pěstitele, a tržiště, nejde o oslavu socialistického systému, ani o pomluvu kapitalismu, ale o nutné společenské změny pro začátek, které by mohly mít šanci aspoň nastartovat další, snad ve všech společensky nutných oblastech.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Nakupoval jsem u statkářů, ale přímo" ze dvora". Ceny znatelně nižší byly, o vyšší kvalitě nemluvě. Ale nemusí to být pravidlem.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Největší supermarket Lidl má tržby 60-85 mld Kč za poslední roky, zisk se pohybuje lehce nad 5 mld Kč. Počítám že většina nákladů bude za zboží. Kolik si myslíte, že můžou zlevnit?

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

Nemůžete z účetnictví vytáhnout tržby a zisk (před nebo po zdanění) a myslet si, že se z toho něco dozvíme. V tržbách mohou být i poskytované služby, atp. Musíme mít k ruce účetní osnovu a pak už jsme schopni z toho něco vyčíst. Ani ze závěrky a rozvahy toho moc nevyčtete.

Tím co je důležité jsou náklady, odpisy atd. Může tam být např transfer k vlastníkovi přes vnitřní fee, licence apod. Takhle to porovnávat nejde.

IK

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Názorně nám to předvedla spořitelna a její matka Erste. Na to si ale platíme stát, aby to dal do pořádku, tak šup šup.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dobrý den, nevím jestli by zveřejňování nákupních cen pomohlo, ale vím, že by to nikdy politici nepřipustili- slouží totiž řetězcům víc než lidem. Dnešní lidi ale nákupní ceny už znají (můžou si je vyguglovat jako třeba já: https://institut23.wordpress.com/page/11/ ), ale nemají možnost nikde nakoupit levněji. V ČR totiž funguje cenový kartel, takže ve všech obchodech jsou ceny přibližně stejné. Osobně nakupuji v českých obchodech J.I.P., které mají českého vlastníka a zisky tedy zůstanou v ČR. Jinou výhodu to nemá, protože o tolik levnější zase nejsou. Musím navíc chodit nakupovat každý den, jelikož udělat v takovémto zařízení větší nákup je zhola nemožné. Kdyby začalo hodně lidí nakupovat v českých řetězcích, tak by těm zahraničním klesly tržby a museli by se zamyslet, jak zákazníky získat zpět. Řešení tedy vidím přes naše peněženky- sice nebudeme mít levnější potraviny (možná ale nakonec ano), ale zisk obchodníků zůstane v ČR. Nevím kolik lidí čte tyto diskuse, ale pojďme společně, v co největším počtu nakupovat u českých obchodníků !!

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Každý Vidlákův článek by si zasloužil vytesat do kamene! Nebo alespoň na všech TV kanálech číst před hlavními zprávami. Nebo udělat z nich "sebrané spisy" a knižně vydat. Byla by to obžaloba třicetileté devastace kdysi vzdělaného, vysoce kvalifikovaného, technicky, průmyslově, zemědělsky a kulturně vyspělého národa a státu. Ostatně o tom dnes a denně Vidlák v té či oné podobě podává svědectví.

Bohužel, pravím vám všem, co tu oprávněně nadáváte na poměry a kritizujete zvrhlý systém, o kterém si bohužel většina lidí myslí, že je tím nejlepším, co tu kdy bylo, pláčete hezky, ale na cizím hrobě! Nechci nikomu sahat do svědomí, ale kolik z vás tu sebranku, která je bez výjimky za současný stav tak či onak zodpovědná, už víc jak tři dekády volil? Kdo z vás tenkrát zvonil klíčema? Dnes už je pozdě cokoliv změnit. Kolik voličů by hlasovalo pro odchod z EU? Kdo by byl pro vystoupení z NATO? A myslíte si, že by nám to ONI dovolili? Už nám tu doma nic nepatří, vše je prodáno cizincům. To jim ten majetek sebereme, znárodníme? Nebo je poprosíme aby na nás byli hodní? Posledních sto let je svět plný příkladů, že ONI si svůj majetek, moc a vliv sebrat nenechají a se zdůvodněním "obrany demokracie a lidských práv" jsou schopni "neposlušné rebely" humanitárně vybombardovat!

Rád výborné Vidlákovy články i naprostou většinu diskusních příspěvků čtu a raduji se, že v tomto slzavém kapitalistickém údolí nebloumám jako Robinson, ale já jsem nikdy nebyl fanouškem sociálnědemokratické politiky, ani nějaké třetí cesty nebo kapitalismu s lidskou tváří, protože je považuji za kolaboraci s těmi, které pokládám za viníky a příčinu současného všeobecného marasmu bez výjimky. Jak z toho ven? Abyste neřekli že kritizuji a nenabízím řešení: Vzpomeňte na klasiky a přemýšlejte!

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

co se to děje v PRO ?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

------------------------------------------------

Před pár minutami jsem byl zvolen

předsedou strany PRO na další dva roky.

Budu pracovat ze všech sil, abychom

co nejdříve ukončili dobu fialového

temna a přispěli ke zlepšení života lidu

této země.

---------------------------------------------

Mnozí už jste jistě zaregistrovali humbuk kolem semináře, jež se má uskutečnit 20.11. na půdě poslanecké sněmovny, a jehož hlavním tématem má být covid-19.

Zúčastní se jej přední kapacity v oblasti epidemiologie, imunologie, ale i statistiky a matematiky jako je profesor Jiří Beran, prof. jaroslav Turánek, MUDr. hana Zelená a mnozí další špičkoví odborníci.

Původně přislíbil účast i Roman Prymula, a mnozí se tak těšili na první otevřenou konfrontaci zástupce oficiální vládní linie s jejími kritiky od doby, kdy Jirka Beran zesměšnil Milana Kubka v debatě na XTV.

Reakce na sebe samozřejmě nenechala dlouho čekat. Debata byla označena za “dezinformační” a jeden ze strůjců monstrózní covidové lži, alabamský progresivista Zdeněk Hel začal hystericky usilovat o zrušení celé akce.

Prymula okamžitě stáhl ocas a svou účast odvolal. A Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že se s touto skupinou “neztotožňuje”, ale že s tím nemůže nic dělat.

Mimochodem, když se prodavačka mobilů ze Svitav neztotožňuje s profesorem Beranem v oblasti epidemiologie a vakcinace, tak je to asi tak, jako kdybych se já neztotožňoval s Novakem Djokovicem ohledně toho, jak se správně hraje forehand.

Pevně věřím, že seminář proběhne a že bude zlomem na naší cestě k dosažení vyšetření všech covidových lži a zločinů.

Že už brzy budeme zvát pana Hela, Prymulu, Chlipbka, Flégra a další strůjce covidové totality k tomu, aby nám podali vysvětlení k jejich skutkům v tomto smutném období, nikoliv do poslanecké sněmovny, nýbrž ke speciálnímu vyšetřovacímu útvaru Policie ČR, který za tímto účelem hodláme zřídit.

Pravda totiž nakonec vyjde najevo a my se postaráme o to, aby viníci nesli plnou trestně-právní odpovědnost.

V této věci nemám a nebudu mít největší slitování, protože nejvíc jste ublížili našim dětem.

A to prostě odpustit nelze.

Jindřich Rajchl

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

že Petra Redlová a další v PRO končí ????

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Viz níže. Rajchl se malinko odkopal.

Neboli nastalo to, co se dalo očekávat. PRO je jen žebřík k moci pro pana doktora.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/strana-pro-jindrich-rajchl-odchod-tomas-nielsen-ladislav-vrabel-spd-okamura_2308270500_jgr

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

 které pokračují i v době, kdy se už není o čem hádat. Jenom se hledá někdo "kdo za to může". Mrtvé nevzbudíme. Vajíčka nezlevníme a elektřinu taky ne. Neboli pan doktor Rajchl hledá spíše takovou skupinu lidí, kteří hledají viníky, aby je odsoudili. Neboli nastoluje náhradní téma. Je to snazší, než se ptát, co budeme dělat s lidmi, kteří umožňuji vládnout těm, kteří dokáží okrádat celou populaci a jejím jménem prosazovat třeba rusofobii nebo jiná, pro budoucnost aktuální témata. Pan doktor si vybírá problémy již vlastně vyřešené, kde nehrozí nebezpečí, že by se spletl  a nebyl proto někdy v budoucnu opět zvolen předsedou...  Nic o naší podřízené úloze v EU, nic o tom, jak se ubránit nařízené rusofobii. Nic o pronikání "kultury mazání" nebo o genderismu. 

Vidlák naopak hledá řešení otázek. které nás budou trápit stále víc. To smysl má, velký, i když skupina, která ho bude následovat je různorodější a ne ve všem se shodne.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

Pomůže poprava vraha nějak jeho obětem? Jen zadostiučinění pro pozůstalé. Dokonce ani to nezabrání opakování vražd. Při veřejných popravách zlodějů ve středověku se v davu čumilů činili jejich kolegové kapsáři, na které se zatím nepřišlo..

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený Vidláku, dnes trochu dříve, protože po napsání článku se odebéřu ke konzumaci svatomartinské husy s drobným předkrmem a skvělou polévkou, abychom to společně zapili úžasným moravským ryzlinkem po vzoru Alsasanů a vyzkoušíme i lehké červené. Prostě si uděláme pohodu a pro jednou se vykašleme na politiku. Věřím, že i Vy!
Díky za druhý díl! Diskuze je povedenější, jde přímo k věci, až na drobné výkřiky, a sešla se zde řada dobrých nápadů, které lze využít. Ostatně tak jsem si to v duchu představoval, když jste své artikuly vypustil. Že se za jednoduchým heslem seřadí řada dalších možných řešení, které chytrý šelma ministr ve své práci využije.
Já jsem se k tomu přihlásil již včera, dnes to zde pouze zkopíruji, ale přesto se mi velmi líbil příspěvek Slávka, hlavně ta část s daněmi, ale i nápady dalších. Objevil jsem tu i citát od Petra Hampla a jsem rád, že jsme došli spolu ke stejnému závěru (napsal jsem ho už včera).
Ano, Vidláku, základem pochopitelně musí být vlastní výroba, ale k tomu máme, a to si přiznejme, ještě docela daleko, i když to tak hrozné není.
Rozhodl jsem se také, až na výjimky, nerozporovat některé závěry mých ctihodných spolu diskutérů, ale nemohu přestat kroutit hlavou nad závěry některých z nich, že se stejně nic dělat nedá. K tomu připomínám, že v životě platí, že když mě nechce tahle, může mne chtít ta druhá.
To ale, v čem mají tito lidé pravdu, je fakt, že konglomerát monopolních výrobců, kteří ničí naše dlouholeté výrobky (viz Opavia) a monopolních prodejců, tady trh rukou společnou a nerozdílnou zničili. Já pouze navíc říkám, že díky tomu se na jejich zájmy nemusíme ohlížet. Já rozumím výrobci, že vyrábět určitý druh piškotů v malém množství je pro ně ztráta. a nahradí to výrobou bezchutných v Polsku, které dodá na celý trh, ale mohu k tomu konstatovat jediné :
„Děláš velkou chybu, Jaromíre. To se ti vymstí. Co zas? No to tvoje vracení sirek do krabičky… Jednou to poznáš.“
Poznají to ve ztrátě trhu, ale to už u toho bohužel budou jiní manažeři.
Než tady napíši svůj návrh řešení, dva osobní poznatky ze života řetězců a prodeje potravin.
V republice existoval projekt na porovnávání cen potravin (soukromý), kde na základě informací z různých míst prodeje byly porovnávány ceny u jednotlivých výrobců a byly také porovnávány z dostupných zdrojů s cenami od výroby. Na základě ohromné databáze byly nabízeny služby školám, nemocnicím, velkým hotelovým řetězcům a dalším, že když dají k dispozici faktury s nákupními cenami, tento projekt jim řekne, jak efektivně nakupují jejich zaměstnanci. Bylo to docela skvěle rozjeté a zastavil to až Covid. Zažil jsem několik plačících vedoucích školních jídelen, když jejich nadřízení dostali porovnání efektivity jejich nákupů….
A protože tohle dokázal soukromník (náklady na to nebyly nijak veliké), není žádný problém, aby tohle zadal stát, buď opět soukromníkovi nebo nějaké škole nebo výzkumáku. Za necelý rok z toho pro ministerstva začnou vypadávat takové informace, až se budou divit. Totiž všichni ti, kdo zde tvrdí, že nelze zjistit náklady výrobce se mýlí. Výroba potravin v unii je velmi sledovaná, každý potravinový výrobek je sledován od prvotních vstupů až do prodejny (známe v prodejně každou krávu, ze které tam visí koleno). Cenu může ovlivnit pouze balení, ale to už je na legislativcích, aby to vychytali. Nákupní cenu proto mohou řetězce klidně vyvěšovat, a nic se nestane. Mají to v elektronické podobě.
Povídačky o tom, co si z toho vezme zákazník, když má tři obchody, a každý má stejnou nákupní cenu a rozdílnou prodejní, jsou jenom povídačky. Tato informace bude mít na prodejce šílený vliv (na jeho uvažování), ale musí být doplněna celou řadou legislativních opatření.
Druhým příkladem je příběh prodeje jednoho výrobku, u kterého jsem asistoval přímo jako právník. Příslušná organizace měla dohodu s nadnárodním výrobcem, že bude na základě licence prodávat a distribuovat celou řadu jejích výrobků, které každý z Vás znáte. Tato společnost se pochopitelně snažila dostat do řetězců, protože objem prodejů je tam obrovský. Nabízet prodej výrobků po drobných prodejcích pomocí Horeky prováděli také, ale tato činnost byla velmi neefektivní. Potřebujete k tomu flotilu automobilů a prodejců, kteří obrážejí jednotlivé drobné obchody a musíte nabízet i další zboží, protože abyste např. vozili jenom žvýkačky, tak s tím vás každý hospodský vyhodí. To nemluvím o zboží, které musíte vozit chlazené.
Tedy řetězce. Jeden z výrobků, který můj klient nabízel byl velmi oblíbený, a můj klient ho od výrobce nakupoval za 50 Kč. Nikdy, a to zdůrazňuji nikdy, neprodal řetězci tento výrobek za cenu vyšší než 53 korun čistých. Stejný výrobek prodával poté řetězec za 120 Kč na svých pultech. Nebudu se zde rozepisovat o regálovném, o platbách za zalistování, atd. atd. Jeden z řetězců má dokonce celý nákupní postup udělaný tak, že za ně zaplatíte i DPH, které odvádějí oni, a když máte štěstí, tak ho za půl roku dostanete zpět. Když jsem se obrátil na finanční úřad s touto věcí, bylo by doporučeno, ať podání stáhneme, protože nás vykopnou ze všech řetězců. Asi za rok mi pracovník tohoto úřadu neofiko sdělil, že by stejně nevěděli, jak to řešit. Že nezákonné to je, ale ten řetězec je tak významný pro státní rozpočet, že mu všichni jdou na ruku.
Můj návrh řešení?
Opsat zákony Francie a Španělska, které upravují fungování řetězců. A začít stanovením nejvyšších marží(ve Francii běžné), pokračovat uzákoněním povinnosti zveřejňovat nákupní ceny, dále spolu s Petrem Hamplem doporučuji pokračovat použitím zákona o hospodářské soutěži a podle vzoru ze Spojených států, kde takto byly zničeny ropný a telefonní monopol, rozbít jednotlivé řetězce každý tak na deset celků a zakázat jejich spojení po dobu třiceti let a zakázat jednomu vlastníkovi vlastnit nebo najímat více než např. pět prodejen. Z toho vyjmout družstevní vlastnictví. Nedovolit jednomu řetězci držet více než pět procent obratu prodeje potravin (ale i dalšího zboží) na určitém území. Tedy, státním tlakem, zřídit opravdový trh.
To nemluvím o zakleknutí daňové správy, zamezení převodu zisku do zahraničí ze strany řetězců pomocí vnitropodnikových cen, atd.
Přikázat po vzoru Francie, aby pracovníci v řetězcích měli stejnou výši mezd, jako mají pracovníci tam, kde má řetězec sídlo. Francii to takhle prošlo v EU u řidičů, tak proč ne v obchodě v České republice.
A ano – zavést nulu u DPH na základní potraviny, a pět procent u ostatních potravin. U alkoholu a vybraných produktů ať se jde klidně na padesát procent ( z toho vyjmout víno a pivo).
To vše si zaslouží řetězci za fakt, jak si s námi vytírají ….
Vidláku těším se na další díl.
Hezkého Svatého Martina a dobrou chuť. IK

P.S. Zakázal jsem doma Nutellu. Už nikdy se nezbavím pocitu, že se dívám na předsedu vlády

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

Fenomén konkurence je relikt kapitalismu volné soutěže. Nevím jak kde, ale u nás na pravidelných trzích, kde trhovci nabízejí mimo jiné i zeleninu a ovoce různého původu (domácího i velkoobchodního) žádnou konkurenci nevidím. Česnek, brambory, cibule, mrkev, jablka, v létě třešně, jahody... všichni prodávají za stejnou cenu. Rozdíl je tak bezvýznamný, že se nevyplatí přejít na druhou stranu tržiště pro "levnější". Odhaduji, že polovina z prodejců nerozezná květák od zelí. Nehledě nato, že tam jsou ceny vyšší, než v supermarketech. Podstatně vyšší. Nebýt Vietnamců a nenáviděných supermarketů, byl bych týden před výplatou bez koruny. Smutné. Až sem jsme to dopracovali s tržní ekonomikou! Buďto dobré, kvalitní a drahé, nebo lacinější ale horší až mizerné. Řeknu to na plnou hubu - v roce 1989 jsme s nadšením a nadějemi přešli z deště pod okap! A jak debilové pod ním stojíme na kost promoklí už 34 let :(

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Nutellu jsem nikdy nejedla, nejím a jíst nebudu. Blaf.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Přeji pěkný večer,

moc pěkně řečeno, jen bych dodal jak říká moje žena : všecko co se týče zemědělství se začalo sr...t když z úvodníku televizních zpráv zmizel kombajn....

Jsem přesvědčen, že stávající dotace jsou zlo které křiví veškeré vztahy. A že by to bylo potřeba narovnat , jak byl výše zmíněn p. Blahynka, začít něco dělat, vzít si téma zamyslet se nad ním a navrhnout řešení a dát ho k diskuzi.

Takže co ty dotace změnit pro začátek na podporu výrobce toho co pro soběstačnost potřebujeme - např. vajíčko , kilo masa, litr mléka, kilo brambor atd a tím podepřít první výrobní článek řetězce výroby potravin a zajistit mu jistotu výroby a zisku.

 Jak to  udělat, kolik dát a jakou formou , jak ošetřit případné zneužití atd to je k diskuzi.

Ale zajistilo by to stabilitu a rozvoj namísto nejistoty , stagnace, rušení chovů, sadů atd.

Kočken - konec

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

protože to je bohužel přirozené chování všech obchodníků. Mít na něco monopol kdy si mohu stanovovat ceny a nikdo mi v tom nepřekáží.

P.S.: Na návrh zvednout DPH u piva a vína asi nemá koule nikdo, že?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)