Víc se vyplatí drancovat třetí svět

Autor
Štítky

Včera jsem vzal svojí dcerku, její kamarádku a mého kamaráda na lodičky... Nic vážného, žádná divoká voda, normální výlet... když splouváte řeku, která je už minimálně tisíc let propojená s člověkem a jeho činností, tak to ani jinak být nemůže. Splouvali jsme Dyji. Start ve Znojmě, konec v Hrádku nad Dyjí. Pětadvacet kilometrů po řece, čtyři jezy, zachovalé části meandrů, trocha lužního lesa, ledňáčci, volavky, slepá ramena s bobry, labutě... čistá voda, u dna se míhají štiky. 

Místy řeka odemílá čtyřmetrový břeh čisté hlíny... Ani kamínek, nic. Až člověk přemýšlí, kolik práce tam udělala voda a vítr za ty desetitisíce let, kdy se tam nanášel materiál, aby dneska bylo co ukrajovat. Jsou tam ještě přirozené tůně, kam se stahují ryby za sucha, kde nedosáhnete pádlem na dno. Místy je Dyje tak úzká, že plujete v tunelu větvoví a to je také jediné nebezpečí, které vás tam čeká - občas si nějaké silnější větve nevšimnete včas a ona vás hodí do vody. 

Největší fór na Dyji je to, že i když si místy zachovala přirozený tok, vlastně by mohla být klidně narovnaná jak Labe. Už v temném středověku právě tam existovaly zavlažovací kanály dlouhé desítky kilometrů. Dnešní jezy, které jsme sjížděli na skluzavkách, tam byly už odnepaměti. A v nedávné minulosti vznikly na Dyji dvě přehrady, které zařizují, že řeka má stálý tok i v létě právě proto, aby fungovaly ty závlahy. Letos je to jedno, vody je tolik, že se vodáci topí i tam, kde je normálně klidno, ale v suchých letech je Dyje celkem spolehlivá - poteče celý červen a kus července, dokud se nesklidí zelenina. Pak vypnou čerpadla na závlahách, zavřou stavidla na kanálech a začnou přehrady zase plnit. 

Dalším plusem je to, že Dyje ještě není zkomerčněná. Není problém si ve Znojmě pujčit lodičku, ale tábořiště jsou od sebe daleko, kempy asi jen tři a máte v nich pocit, že jste se vrátili na začátek devadesátých let. Za těch včerejších pětadvacet kilometrů jsme nepotkali nikoho. Ideální řeka na líbánky... Nikdo vás nebude rušit, zastavit se může kdekoliv a pokud nebudete dělat oheň, jste každému ukradení. Po celou dobu máte pocit, že jste v divočině, ale stačí kdekoliv vystoupit na břeh a ujít padesát metrů... a jste zpátky v moravské krajině, která je obdělávaná už od přelomu letopočtu a už tisíc let tam každý skrojek půdy někomu patří. 

Proč to všechno píšu... 

Víte, já jsem tam včera plul poprvé. Dřív nebyl čas. Všude na mě z lesa koukaly pozůstatky čerpacích stanic a prázdných kanálů, kde se prostě jen demokraticky rozkradly čerpadla a trubky... protože při budování svobodného státu jaksi nikdo nemyslel na to, že stovky kilometrů kanálů se komerčně moc dělat nedají. 

Celé ty dyjské závlahy, to byl tak komplexní projekt... od přehrad, co udržovaly zásobu vody, přes jezy, které zajistily vzdutí a kanály, které vedly vodu desítky kilometrů od řeky. K tomu pak čerpací stanice, které obsluhovaly výše položená místa.... Dnešní firma Závlahy Dyjákovice je jen droboučkým pohrobkem dávné slávy, kdy se tam nedaleko hranice pěstovala exotická zelenina v nejsušší krajině v republice, ale ničemu to nevadilo, protože Dyje... 

Z minulého režimu jsme prostě nedrancovali třetí svět. Pěstovali jsme si sami a byli jsme schopní dělat neuvěřitelně komplexní projekty, které se plánovaly na desítky let dopředu. Pak padla železná opona a tohle všechno bylo najednou zbytečné. Banány jsou levnější než domáci jablka a cibule a brambory z Egypta jsou tak laciné, že se prostě nevyplatí žádný z těch kanálů obnovit. Možná jednou... až tu Afriku definitivně rozdrbeme, až bude plodit už jen lidi na útěku, až začne být moře zase nebezpečné, pak možná budou v krajině s úžasem chodit geometři a objevovat dávné kanály, které bude stačit vyčistit a ono to zase pojede. 

A nebo až ty zavládne ta elektromobilita díky které si nikdo nebudeme moci dovolit auto a kdy ceny za "ekologickou" dopravu rapidně vzrostou, ono to vlastně bude mít i výhody. Vrátíme se k tomu, že tam mezi Znojmem a Hevlínem máme nádherné zahradnictví, které bez problémů zásobí celou republiku základní zeleninou.

Jednou budeme na celu tu Sametovku a jejích čtyřicet následjujících let brát jako omyl. Jako díru v dějinách, kdy jsme uvěřili medovým slibům o svobodě a demokracii, ale ve skutečnosti to byla doba předávání všeho několika bohatým a několika vykukům. Jednou se na dnešek budeme dívat jako na dobu šíleného úpadku zakrývaného kořistěním u ještě chudších než jsme my. Jednou přijdeme na to, že doba komunistická možná nebyla tak naplněná pozlátky a plnými regály zboží, ale byla to doba skutečně udržitelného rozvoje bez drancování třetího světa. možná to nebyla doba svobody, ale byla to doba, kdy jsme měli to, co jsme sami zvládli vypěstovat a vyrobit. Byla to doba, kdy jsme dělali na svém a ze svého a jaké jsme si to udělali, takové jsme to měli. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (196 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

MEMENTO obsahující vše potřebné:
Jednou budeme na celu tu Sametovku a jejích čtyřicet následjujících let brát jako omyl. Jako díru v dějinách, kdy jsme uvěřili medovým slibům o svobodě a demokracii, ale ve skutečnosti to byla doba předávání všeho několika bohatým a několika vykukům. Jednou se na dnešek budeme dívat jako na dobu šíleného úpadku zakrývaného kořistěním u ještě chudších než jsme my. Jednou přijdeme na to, že doba komunistická možná nebyla tak naplněná pozlátky a plnými regály zboží, ale byla to doba skutečně udržitelného rozvoje bez drancování třetího světa. možná to nebyla doba svobody, ale byla to doba, kdy jsme měli to, co jsme sami zvládli vypěstovat a vyrobit. Byla to doba, kdy jsme dělali na svém a ze svého a jaké jsme si to udělali, takové jsme to měli.

Průměrný počet slepic: 4.8 (83 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díra v dějinách která nás přinejmenším technologicky pozvedla.
Díra v dějinách která nám umožnila navázat doslova miliony vazeb se svobodnější částí světa ať už na osobní nebo firemní úrovni.
Díra v dějinách, která nám dala možnost poznávat i jiná místa než Artěk a Baltskou riviéru.
Díra v dějinách díky které můžeme srovnávat realitu v jiných zemích a nejsme již odkázáni na filmové bláboly.
Každý převrat má plusy a minusy.

Průměrný počet slepic: 1.9 (54 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prý, že "Díra v dějinách která nás přinejmenším technologicky pozvedla."
1.
Konkrétně prosím.
2.
A potom ještě bych se zeptal, kterými technologiemi nedisponuje Čínská lidová republika, řízená komunisty dnes???

Průměrný počet slepic: 4.6 (47 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prý, že "Díra v dějinách která nás přinejmenším technologicky pozvedla."
1.
Konkrétně prosím.
2.
A potom ještě bych se zeptal, kterými technologiemi nedisponuje Čínská lidová republika, řízená komunisty dnes???

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

ad 1) výčet technologií které jsme po převratu absorbovali ze Západu by se sem těžko vešel.
Pokud jste natolik technologicky mimo, abych tento fakt musel dokazovat na konkrétních příkladech, tak promiňte, ale nejste na úrovni která by nám dvěma umožnila další smysluplnou diskuzi.
ad 2) konkrétní příklad technologie kterou Čína neumí a v dohledné době ani umět nebude jsou nejmodernější čipy z továrny TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) které je Čína nucena hromadně nakupovat a osazovat jimi své výrobky. Mimochodem tahle fabrika jede 56 procent světové výroby čipů a jejich technologii nemá ani žádná evropská fabrika. Je to také jeden z důvodů, proč si Čína zatím Tchajwan nevzala, riskovali by masivní výpadek vlastního exportu.
Dalším příkladem technologie kde Čína zaostává (a to i za Ruskem) jsou proudové letecké motory s vektorováním tahu a možností supercruise.

Průměrný počet slepic: 2.5 (28 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta fabrika na výrobu čipů z Tchaj wanu má pobočky po celém světě, mimo jiné také v ČLR.
Každopádně, ale Čína si klíčové věci nakonec vyrobí sama, viz. https://forbes.cz/nejvetsi-cinsky-vyrobce-cipu-postavi-tovarnu-za-24-mi…

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Laco lžete, vlastní výroba čipů probíhá na Tchjwanu, v pobočkách to maximálně dají vlastní samolepku zabalí dají do své krabičky.
Alespoň AMD nebo ATHLON to tak s čipy z Tchajwanu dělají.
Opakuji, že Čína čipy s tímto výkonem a velikostí dělat neumí a dlouho umět nebude (5,5 × 5,9 mm2 se 130 tisíci logických prvků).
Neumí to ani žádná evropská fabrika. Konkrétně se bavíme o technologii 6nm a dnes nejmodernější sériovce 5nm.
Nemusí se Vám to líbit, nemusíte s tím souhlasit, můžete proti tomu dokonce i protestovat, ale to je asi tak vše co s tím naděláte.
odkaz např. zde : https://cs.wikipedia.org/wiki/TSMC

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dokonce ani drogy jsme tu masivně neměli. Tedy kromě piva, že ano, ale je ještě nyní naše?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

možná jediná společnost která umí 5nanometrový proces je nizozemská ASML, která je zatím licencuje applu

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

No nejsem kandidát věd, ale myslím, že obecně si dovedu představit co která technologie umí.
Jenže já se neptal, které technologie jsme po roce 1989 absorbovali, ale ptal jsem se, kterými technologiemi jsme v roce 1989 nedisponovali.
Z uvedeného je vidět, že pomaleji chápete psaný text. Ale nevadí mi to. Stále čekám, s čím převratným přijdete.

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)

Hádáte se o dílčí nepodstatnosti.
Proč se Západ zemí RVHP tak hrozně bál, že nechtěl spolupracovat a raději rozjel závody ve zbrojení a uzbrojil nás. Proč na steroidech dluhu a na náklady zemí třetího světa přezásobil většinu svých lidí výrobky lehkého průmyslu?
Jinak země RVHP dokázaly, ač mnohem menší, za své, bez dluhů a tedy trvale udržitelně, zabezpečit své lidi tak, že skuteční pamětníci většinově litují při srovnání (a to jsme o 30 let vývoje dále a měli by jsme se mít mnohem lépe, stačí srovnat s Čínou).

Průměrný počet slepic: 4.5 (30 hlasů)

Komunistický blok, potažmo RVHP byl natolik skvělý a výkonný že v ekonomicko mocenské soutěži s prohnilým Západem prohrál a rozpadl se.
Přitom měl jak suroviny tak trhy. Chyběly konkurenceschopné technologie a motivace zaměstnanců.
Prohnilý Západ naopak pokračuje a díky vlastní mocensko ekonomické převaze na sebe nabalil drtivou většinu evropských post-komunistických zemí včetně naší kotlinky.
Čekám, kdy zdejší diskuze o důvodech pádu naší velké bolševické říše začne připomínat německé meziválečné pohádky o tom jak vlastně Německo válku prohrálo jenom díky Dolchstoss od židů.

Průměrný počet slepic: 2.2 (17 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak ještě jednou. Východ byl Západem uzbrojen přesně dle plánu Reagana. Západ vynaložil takové finance na zbrojení (tisk dolaru na dluh a drancování zemí třetího světa), že mnohem menší Východ to finančně neutáhl. Otázka je proč se Západ tak hrozně bál a normálně nespolupracoval?

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

Psychopati neradi spolupracuji. Neberou druhe jako sobe rovne. Ale moc radi vyhravaji. I v pripadech, kdy vyhra je vlastne prohra.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

naučili se je ovládat. To je velký rozdíl. A dokáže to kdekterá opice nebo papoušek. Krom ještě zbývajících pár výjimek jsme opravdu u mladých ve stavu 2+2=22. Dřív se vědělo jak a proč to funguje, jak co opravit - včil jen vyhodit a koupit nové. Ju a ještě něco

Veledůležitý mladík jdoucí po pláži sám od sebe začne vysvětlovat staršímu občanovi odpočívajícímu
na schodech, proč nedokáže starší generace pochopit mladou:
" Vy jste vyrostli v jiném světě, všeobecně vzato, ve velmi primitivním světě", řekl mladík dost nahlas, aby ho všichni okolo slyšeli.
Mladí lidé dnes vyrostli s televizí, tryskáčema, cestováním ve vesmíru, člověkem chodícím po Měsíci.
My máme atomovou energii, lodě, mobily, počítače s rychlostí světla... a mnohé další.
Po chvíli ticha starý občan odpověděl takto: " Máš pravdu synku. My jsme neměli tyto věci, když j
jsme byli mladí...- tak jsme je alespoň vymysleli".
No, a teď mě ty arogantní "chlapečku " řekni, "co ty děláš,neb jsi udělal pro následující generaci ?"
Tak asi takhle, A týká se to kdečeho, vč. umění. Nedokáží to co předchozí generace, tak to hnusně "zjednodušují" což ukazuje na co mají a co chápou. Jít dneska na klasiku / ať divadlo, koncerty či kino/ je bída a zmar. Akorát ty nahotinky jim jdou... pro asi ten pád do ničeho......

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

Znám podobný :
Mladík prochází kolem činžovního domu na jehož schodech sedí starý pán a kouří.
Cucák mu začne vysvětlovat, že kdyby si odpustil cigarety, v důchodu by na ten dům měl.
Starý mu odpovídá : "já si nic odpouštět nemusím, já jsem majitel."

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

... a jak se tato technologie "projevuje" v životě obyčejných lídí, respektivně v potřebě pro naši republiku ?!

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

pokud budeme pokračovat s nadzvukovými stíhačkami, budeme nuceni tuto technologii částečně splatit firmě, od které budeme stroje kupovat nebo pronajímat.
pokud budeme schopni vyvinout, vyrobit a v neposlední řadě prodat - bude placeno nám.
Motory výše uvedených charakteristik v současné době z našich sousedů užívá Německo, Rakousko a Polsko, chystá se k tomu Slovensko a Maďarsko.
Výrobci : Státy (F-22, F-35), Britové s Francouzy (BAE Systems), Rusové (Izdělije)

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

1989, nikoli o dnesku.
Pokud mne pamet nemyli, mydlili jsme tehdy podzvukove Albatrosy a vcelku solidni stihacky jsme meli od Rusa potrebnem poctu.
Dnes mame 14 predrazenych krapu dobrych tak akorat na hovno. Bratia Slovaci to maji jeste lepsi. Ze vsech 2 Migu 29 jim lita jeden.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Targusi, bratia slováci nemají jen jeden funkční Mig29. Ve skutečnosti přezbrojují na nejnovejší verzi F-šestnáctek (F-16 Block 70/72).
V současnosti je k dispozici osm kousků, v roce 2023 jich budou mít 14.
To je ohledně nadzvukových mašin síla srovnatelná s Maďary a výrazně převyšující naše Gripeny v rychlosti, dostupu, doletu, únosnosti i výkonu palubního radaru.
Proč si proboha nezjistíte fakta předtím, než plácnete kokotinu (somárinu) o jednom funkčním migu ?

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten nejprve píše a až pak přemýšlí...

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano Čína neumí hodně věcí, ale konkrétně letecké motory neumí ani Němci, Italové. Francouzi to dali dohromady s RR. Ale jinak rychle směřuje k totálnímu technologickému debaklu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

A cena za to vše? Naprosto neúměrná a likvidační. Bohužel to nejhorší není zdaleka za námi. Již je v plném běhu program GBW(Green Blue World), zatím dost skrytě.
A nakonec se velkým obloukem vrátíme tam, kde jsme byli, ale s řízenou spotřebou a mnohem méně svobodni.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

V zásadě souhlas. Cena byla neůměrná - ne však likvidační.
Otázkou je zda pokud by k převratu nedošlo bychom do toho kolapsu nespadli společně s rusáky a nezažili svinskou jelzinovskou éru se všemi minusy.
A to minusy zela reálnými, na rozdíl od toho kolapsu který tu někteří už čtyřicet let soustavně věští a který nenastal.

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

female viagra <a href=" https://viagracnd.online# ">viagra liver disease</a> - cheap viagra australia
https://viagracnd.online# tricare viagra
alternate of viagra in india <a href=https://viagracnd.online#>where can i buyt generic viagra</a> buying viagra in australia with paypal

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

where to get doxycycline <a href=" http://doxycyclinescheap.online/# ">buy doxycycline</a> - buy doxycycline without prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol price us <a href=" http://ivermectinon.com/# ">best price on ivermectin pills</a> - ivermectin 50 mg

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

mens erections <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">cure for ed</a> - cure for ed

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin nz <a href=" https://stromectolgnr.com/# ">ivermectin</a> - stromectol coronavirus

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

where to buy cheap plaquenil <a href=" http://hydroxychloroquinegnr.com/# ">hydroxychloroquinegnr</a> - plaquenil otc

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra discount <a href=" http://viagragtr.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - over the counter viagra

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy generic 100mg viagra online <a href=" https://viagragtr.com/# ">viagra over the counter</a> - buy viagra online usa

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

medicine for erectile <a href=" http://pillgtr.com/# ">buy prescription drugs from canada</a> - best natural ed treatment

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin stromectol <a href=" http://ivermectinizi.online# ">ivermectin for humans</a> - stromectol buy

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

non prescription prednisone 20mg <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone</a> - where to buy prednisone in canada

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

where can i buy viagra over the counter <a href=" https://viagramgz.com/# ">best place to buy generic viagra online</a> - viagra from canada

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

remedies for ed <a href=" http://indiarxmgz.online# ">overseas pharmacies shipping to usa</a> - online canadian drugstore

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://buysildenshop.com/>free viagra sample online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy generic 100mg viagra online <a href=" http://viagramgz.com/# ">best place to buy generic viagra online</a> - п»їviagra pills

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

п»їviagra pills <a href=" https://viagramgz.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - buy real viagra online

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin online <a href=" http://ivermectincovi.online# ">ivermectin</a> - ivermectin oral 0 8

Zatím bez slepic