Že je v tom něco jiného?

Autor
Štítky

Zajisté jste zaznamenali informace, že se nám nějak množí případy, kdy lidé podali žádost o důchod, protože jim vznikl nárok, ale i po několika měsících žádost stále nemají schválenou a důchod jim nechodí. Je to tak častý případ, že o tom začala informovat i naše pravdomluvná mééédia, která zatím drží basu s tou nejlepší a nejdokonalejší vládou všech dob, která samozřejmě nedělá nic špatně. Samozřejmě nikdo neví, kolik takových případů je, ale když už musely i Noviny a Seznam vyjít s tím, že nejen lidi nemají důchod, ale ještě po nich pojišťovny vymáhají pojistné, tak to bude hodně běžný jev.

Nejlepší ministr sociálních věcí Jurečka to doteď pořád okecával tím, že úřady jsou přetížené a nestíhají vyřizovat žádosti. Žádný veřejnoprávní intervjuk samozřejmě tento výrok nezkoumal a neověřoval. Říká to šéf Lid(l)ovců, tak je to jistě pravda… Naše nezávislá média už dávno neplní svojí funkci a až jednou budou smetena, bude se v tomto státě žít lépe… ale když už jejich funkci musíme přebírat my blogeři, tak to holt dneska zkusím:

Hele, kolik důchodců u nás jde ročně do důchodu? Sto až sto padesát tisíc? Pomalu odcházejí do důchodu silné ročníky, takže bych si troufal tvrdit, že každý rok je to trochu víc než předtím, ale cifry se od předchozích let nijak dramaticky neliší. Možná o nějaké tisíce lidí, ale rozhodně ne víc. A najednou to drhne…. Já vím, přibyli tady Ukrajinci, jejich dávky se také musejí odbavovat, ale fakt je to tak enormní zátěž na úřady? Všichni víme, jak se ve státních kancelářích pracuje, nějaké zběsilé tempo tam nepanuje. To je fakt takový problém udělat o deset procent práce víc? Nebo trochu racionalizovat to vyřizování? V dnešní době internetů?

Vidlácky se ptám… nebude za tím něco jiného?

Když se dívám na (ne)vyřizování žádostí o důchod, tak si nemohu pomoci, ale vidím úplně dokonalou analogii firmy před bankrotem. Jak vypadá v praxi, že jde podnik do kopru? Začne se zpožďovat s platbami. Kolikrát já už to viděl… Nejprve chodí platby v předstihu proti splatnosti, pak jsou vždycky zaplaceny až v poslední chvíli, pak už splatnost překračují… a v té chvíli u nás startuje tým lidí, aby takového odběratele začal řešit, protože už brzy přijde den, kdy nezaplatí vůbec.

Jurečko! Přiznej se ty chlape lidlovecká… že ty už nemáš prachy?

Ministerstvo sociálních věcí začíná připomínat přesně takovou situaci. Nemají peníze a tak prostě zdržují a odbavují to, až když někdo umře. Při Stanjurových schopnostech minstra financí by nás to nemělo vůbec překvapit. Zřejmě jediným překvapeným by byl blyštivý Péťa, protože ten je velký státník a na takové prkotiny, jako prachy v hajzlu, nemá čas.

Vím, že mě na ministerstvu sociálních věcí čte celá řada lidí…. Nechcete se mi anonymně ozvat? Neuhodil jsem hřebíček na hlavičku? Máte tam ještě vůbec na důchody peníze? Nebo se vám soudruh ministr upnul k chiméře, že konsolidační balíček to napraví a brzy prachy budou? Jurečka totiž v poslední době mluví jako účetní v předlužené firmě.

Stejně to bude i u Válka, že? Jo, kdyby všude v Evropě byl nedostatek léků, tak bych to chápal, ale zajeďte si do Polska… tam v lékárně za pakatel koupíte to, co u nás chybí. U nás chybí i to, co jinde nechybí. Že za tím taky budou prachy? Nejsou peníze, tak se nenakupuje a předstírá se, že je všechno v pořádku. Ale jinak Válek také mluví jako manažer, který vysvětluje zaměstnancům, že tento měsíc přijde výplata později, ale nikdo se nemusí bát, situace je nadmíru výtečná.

Pusťte k něčemu libtardy a výsledek se brzy dostaví…

Ne, nevím, jak to doopravdy je. Nekoukal jsem ministerstvům na účty. Ale vypadá to úplně stejně, jako když šly do kopru henty Harvardy, H-systémy, IPB, kampeličky a další. Za normálních okolností, když dojde na nějaký zádrhel, tak se začne řešit a dokonce i průměrní manažeři ho vyřeší. Ale tohle vypadá, že se vyřešit nedá. Chybějící peníze jsou už prostě takové. Ministerstvo sociálních věcí má největší rozpočet. A důchody jsou zase největší položka na ministerstvu sociálních věcí. Ministerstvo zdravotnictví je také pěkný bumbrlíček…

Hele, že oni normálně krachují?

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (222 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

V roce 1947 do hotelu Mont Pelerin na břehu Ženevského jezera sezval F. A. Hayek skupinu ekonomů z nichž nejznámější jsou Ludwig von Mises a Milton Friedman. Tito ekonomové věřili, že v souboji mezi kapitalismem a demokracií musí mít kapitalismus vždy nadřazenou pozici; většina z nich také tvrdila, že demokracie (vláda lůzy)  je naprosto podřadný způsob řízení národa. Stačí nechat vše na magickém trhu a miliardářích a vše bude fungovat skvěle. Během tohoto jednání vtělili své představy do tezí a tím položili základy nového ekonomického směru, který nazvali "neoliberalismus".
Tyto základní principy neoliberalismu jsou následující:
 

- Nejdůležitějším úkolem ekonomické regulace je kontrola inflace a nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je úspornost (neúčast vlády na životě obyvatel, zejména jakýmkoli podpůrným způsobem).

- Od ostatních regulací ekonomiky musí být upuštěno, protože trh je chytřejší než vládní agentury nebo byrokraté.

- Je třeba zrušit regulaci jak obchodu s nemovitostmi, tak bank, které nabízejí hypotéky.


- Je třeba privatizovat státní podniky,  přirozené monopoly, jako jsou městské veřejné služby a řízení letového provozu, školy a programy, jako jsou sociální zabezpečení a zdravotní zabezpečení. Všechny "sociální" programy musí skončit.

- Vlády se musí radikálně zmenšit, aby se snížila jejich moc a aby korporace a jednotlivci s velkým bohatstvím mohli svobodně kouzlit na trhu.

- Daně je třeba snížit až na kost; pokud nelze "vládní bestii" zmenšit, je třeba ji vyhladovět.

- Musí skončit omezování trhů jen na nějaký konkrétní národ - celý svět je jevištěm volného trhu, k němu musí mít korporace a bohatí kapitalisté svobodný přístup, aby mohli uplatnit svá kouzla.

- Vlastnická práva jsou důležitější než lidská práva.  Rasová, náboženská a genderová diskriminace a s nimi spojená ekonomická nerovnost jsou problémy, které by neměly řešit vlády, ale volný trh a lidé, kteří tento trh ovládají.

První příležitost pro použití těchto neoliberálních zásad v praxi byla poskytnuta v roce 1974 v Chile. S podporou Nixonovy administrativy pozval Pinochet skupinu ekonomů, kteří studovali u Friedmana, aby si mohli vyzkoušet svůj neoliberální experiment v praxi. Milton Friedman se stal poradcem  Richarda Nixona, Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové. Ve Spojených státech proběhla v roce 1981 neoliberální Reaganova revoluce. Jednalo se o umírněný neoliberalismus, podobný tomu, který již zavedla Margaret Thatcherová ve Velké Británii. Zatímco "šokový neoliberalismus" byl nastolen v Chile, Iráku a po roce 1991 v Rusku.
Když neoliberalismus zachvátí nějakou zemi objeví se tam obdobné příznaky, které sice často nejsou veřejně formulovány, ale jsou důsledkem uplatňování výšeuvedených základních principů:


- Trh (kapitalismus) je nadřazen hlasům (demokracii), a proto jsou všechny nezbytné kroky k zavedení neoliberalismu v  "sociálním státě" oprávněné, i když se proti němu většina občanů staví.

- Zatímco volnému pohybu osob mezi státy mohou být kladeny překážky, volnému pohybu zboží a peněz by neměly být kladeny žádné překážky.

- Jakékoli zapojení vlády do života občanů mimo prosazování práva a řízení armády nevyhnutelně vede ke ztrátě svobody korporací a bohatých, a proto by mělo být ukončeno nebo takové státní aktivity zprivatizovány.

- Sociální stát musí skončit; je ze své podstaty násilný a donucovací, protože je placen z daní vybraných pod hrozbou vládního násilí (zbraně, vězení) od dobře situovaných lidí, a také ničí motivaci k práci tím, že poskytuje základní potřeby nezaměstnaným a lidem s nízkými příjmy.

- Dokonce i tak všeobecně přijímané vládní funkce, jako je udělování licencí lékařům, jsou nevhodnými zásahy do volného trhu.

- Dokonce i fašismus a oligarchie jsou přijatelnější alternativou než demokratický sociální stát.

- Soutěž, nikoli spolupráce, je charakteristickým rysem všech skutečně důležitých lidských vztahů; vítězové by měli být oslavováni a poražení ignorováni.

- Nerovnost je známkou toho, že společnost funguje tak, jak má, protože trh odměňuje ty nejschopnější a trestá nebo nechává za sebou ty, kteří nejsou schopni nebo ochotni nést své vlastní břemeno.

- Občanství je druhořadé; občané země jsou v první řadě spotřebitelé a mělo by se s nimi tak jednat, protože ekonomika je důležitější než stát.

- Společnost jako taková neexistuje, je to pouze soubor atomizovaných jednotlivců a jejich rodin.


- Monopoly vznikají díky jejich velké efektivitě při uspokojování trhu a neměly by být zdrojem obav ani nijak regulovány.

- Odbory brání vedení podniků v objektivním rozhodování, a jsou tak v rozporu se svobodně fungující ekonomikou a svobodným národem.

- Kontrola inflace je důležitější než prevence nezaměstnanosti.

- Daňové ráje a další způsoby, jak se bohatí lidé a korporace mohou vyhnout placení daní, jsou ekonomickým a společenským dobrem, protože jednoduše odměňují tvrdou práci a inovace a zároveň upírají zdroje vládní bestii.

Každá země, která zavedla neoliberální politiku, se buď změnila v násilný policejní stát (Chile) nebo zdevastovala vlastní dělnickou třídu a zároveň vytvořila obrovskou spoustu miliardářů (Spojené státy a Velká Británie) nebo obojí (Rusko za Jelcina).
Příště se trochu podrobněji podíváme na nejdůležitější trojici z otců zakladatelů neoliberalismu. Dva z nich na konci třicátých let emigrovali před nacizmem, ale ještě před tím tu nacistickou ideologii do sebe nasákli jako houba.
Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)

"Tito ekonomové věřili, že v souboji mezi kapitalismem a demokracií musí mít kapitalismus vždy nadřazenou pozici; většina z nich také tvrdila, že demokracie (vláda lůzy)  je naprosto podřadný způsob řízení národa..."

Vláda lůzy..., a my si tady představujeme, jak jsme rádi, že to tady máme, jak si vládneme, a jak je to TO ONO.  S tím, že lůza je naše vláda a volila ji i jejich část lůzy. Kapitalismus tu vládne cizí a naše podřadná vláda se přitom tváří, že je "demokratická". Z toho blázince není úniku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

mohl byste mi, prosím, napsat zdroj této věty: Tito ekonomové věřili, že v souboji mezi kapitalismem a demokracií musí mít kapitalismus vždy nadřazenou pozici; většina z nich také tvrdila, že demokracie (vláda lůzy)  je naprosto podřadný způsob řízení národa.? Nějak se mi nechce věřit, že by zrovna tito ekonomové dávali do protikladu hospodářský systém (=kapitalismus) a formu vlády (=demokracii).

Pak mám ještě jednu otázku. V tom úvodním článku jste obhajoval jeho publikaci tím, že obsahu řadu zajímavých faktů. Já mám tedy spíše dojem, že článek obsahuje spíše jen názory než fakta. Článek mi přijde spíše jako všeobecná kritika volného trhu a zdůrazňování některých společenských důsledků volného trhu.  

Jinak mám určité pochybnosti ohledně přínosu podobných článků. Jestli Vaším cílem bylo poskytnout čtenářům podporu pro utvrzení v jejich názoru, že kapitalismus je zlo, pak to asi tento účel plní. Ale těžko to může mít nějaký další význam bez diskuse nad konkrétními názory autora (kterých tam je spoustu a každý z nich může být podkladem pro nějakou věcnou debatu).

Já nemám problém s tím, že někdo kritizuje nějaký ekonomický systém (kapitalismus nebo socialismus), ale taková kritika by měla vést k nějakým konkrétním návrhům pro ekonomický systém ČR. Jinak to je jen takové intelektuální mudrování bez přidané hodnoty. 

Milkman   

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Tato věta vznikla jako moje zobecnění z několika úryvků z knih, které Ludwig von Mises napsal koncem třicátých let. O von Misesovi, jako jedním ze zakladatelů Neoliberalismu bude více v 2. pokračování. Třetí pokračování seriálu bude věnováno prvnímu nasazení Neoliberalismu v praxi - v Pinochetově Chile a tam doopravdy o nějaké souznění s demokracii nešlo.
Jinak o současném vztahu mezi Noliberalismem a demokracií se vyjadřuje Robert W. McChesney v předmluvě ke knize Noama Chomského "Zisk má přednost před lidmi."
"Neoliberalismus funguje nejlépe, když existuje formální volební demokracie, ale když je obyvatelstvo zbaveno informací, přístupu a veřejných fór nezbytných pro smysluplnou účast na rozhodování."
Jinými slovy: Aby mohly být zvoleny strany prosazující Neoliberalismus je důležitá hra na demokracii, kdy voliči jsou dopředu zformování pomoci PR agentur a prostřednictvím masmédii.
Smysl těchto příspěvků vidím v tom, že přibližují návštěvníkům fóra pojem Neoliberalismus, jeho kořeny, jeho obsah a jeho dopad. Chci o toto téma jednoduše vzbudit zájem. Kdyby se to dalo najít jinde, třeba v našem tisku, tak si rád ušetřím práci.
Ty slepice pod Vašim příspěvkem nejsou ode mne.
Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Děkuji za odpověď. Sice nemám přečteno vše, co LvM napsal, ale hodně by mne překvapilo, pokud by z jeho spisů skutečně něco takového vyplývalo. Rád se nechám poučit, když mne nasměrujete na pasáže, ze kterých jste čerpal.

Pokud jde o aktuální prosazování neoliberalismu, pak široko daleko není žádná relevantní politická strana, která by myšlenky liberalismu (jako ekonomického učení) prosazovala. V ČR k tomu mají nejblíže Svobodní, kteří balancují na 2 % voličské podpory. Zdůrazňuji, že liberalismus je pro mne ekonomické učení založené na myšlenkách volného trhu a minimálního státu, nikoliv sociální inženýrství současných neomarxistů.

Myslím, že z Vašeho přeprávění názorů RWM se čtenáři dozví asi tolik, jako by se o tržním hospodářství dozvěděli studiem Marxova Kapitálu. 

Pakliže máte zájem u čtenářů vzbudit zájem o liberalismus, pak je to spíše o doporučení nějaké základní literatury od ekonomů, kteří tento směr založili. Jinak Vaše příspěvky k neoliberalismu jsou spíše dodáváním munice pro kritiky tohoto směru. Proč ne, ale pak si myslím, že kritika má směřovat k autentickým myšlenkám těchto ekonomů. Jen tak se dá o liberalismu smysluplně debatovat. 

Pokud byste organizoval nějaké diskusní téma k liberalismu, tak se určitě rád zúčastním. 

Slepice neřeším :-).

Milkman    

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Inzo, je to jasný, kapitalismus má přednost před vším - však to vidíme už od převratu, a nejvíc je to vidět u této vlády, která se na vlastní lidi vůbec neohlíží a bere to "přes mrtvoly" hlava nehlava. O prachy jde "až" v první řadě. O lidi vůbec ne, už se ani nesnaží cokoliv vysvětlovat a udělají to. Je to jen o jejich potřebách. Horší divadlo se v Evropě jen tak nevidí. 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlákův blog - Vidlákův článek = 4620 znaků

Inzův příspěvek v diskusi = 5541 znaků

A ještě že prý 

To už je na založení vlastního blogu. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Máme nenasytný byrokratický moloch, kde počet úředníků (přelož - parazitů) každoročně roste abnormálním tempem. Navíc průměrná mzda je ve státním sektoru vyšší než v soukromém.

A firmy si stěžují že nejsou lidi. Protože výrobní sektor o lidi vykrádá nenažraný státní sektor.

A firmy již nedokáží lidi přeplatit, protože nenažraný státní sektor vykrádá na odvodech a daních ten soukromý a firemní sektor.

Takže čím dál méně lidí ze svého mála živí čím dál více státních nenažranců.

 

Toto jsou jednoduché počty. Náraz do zdi je nevyhnutelný.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

Souhlasím s Vámi, ale hlavní problém je stále narůstající množství zákonů a předpisů, většinou vynucených EU. Taky množství všech možných dotací, které je nutné napřed schválit a následně kontrolovat jejich plnění. Taky množství nepotřebných institucí s množstvím úředníků které „nutně“ potřebují pro provoz.

Schody se zametají odshora, a tak bych začal zrušením Senátu a Ústavního soudu, Vystoupením z mnoha mezinárodních organizací a u některých razantnímu omezení naší účasti v nich. Ale toto všechno asi po dobrém nepůjde.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučuji shlédnout na YouTube diskusi s Radimem Valenčíkem, název "Radim Valenčík a další - Útok na penzijní systém. Co je za tím?"

Výkon Inzy je pozoruhodný, ale diskutující u Valenčíka řeší současný vývoj k této problematice velice aktuálně, podrobně a v podmínkách ČR.

Já jen dodám, pro některé zdejší diskutéry pochopitelně nejasně a mimo mísu, že souvislost vidím i s problematikou vojenské politiky vlády (výrazně se zdráhám napsat obranné). Úspory naznačené vládou se +- zázračně přibližují částce pro dlouhodobé potřeby AČR a otázky související s naplněním "zvací smlouvy s USA".

Armáda není zadarmo a v úsporách vlády se s ohledem na ministerstvo obrany vůbec nehovoří.

Jednou z drobností, ze které se dá vyhrábnout nějaký ten peníz je právě důchodový systém.

2% a pokud možno víc, stále platí a zajištění obranného charakteru armády se zatím nekoná. Že by se měnilo procento vyšších úřednických funkcí na GŠ a MO se nehovoří, proporcionální nábor do základních funkcí a spousta problematických bodů z hlediska výzbroje a personálního umístění v pevných objektech, obsazení jednotek pro obranu a další vnitřní funkce armády, to je rovněž problematické. 

Platnou představou zůstává navyšování prostředků pro MO. O výdajích na zajištění prostor slíbených perspektivně armádě USA se raději ani nezmiňuji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

 

Jurečko! Přiznej se ty chlape lidlovecká… že ty už nemáš prachy?

Jo, kdyby všude v Evropě byl nedostatek léků, tak bych to chápal, ale zajeďte si do Polska… tam v lékárně za pakatel koupíte to, co u nás chybí.

Pusťte k něčemu libtardy a výsledek se brzy dostaví…

Hele, že oni normálně krachují?“

-------------------------------------------------------------

 

Ze státní kasy financují co můžou kolem Ukrajiny, tam jsou jak protržení…, tak se to samozřejmě musí projevit ve všem ostatním, na našich obyčejných lidech - na vládě ne, ta si v této situaci dokázala ještě přidat desetitisíce, za tu bídu, kterou tady předvádí a trousí. Vymést je, je málo, za to by měli sedět. Tato vláda tu není pro lidi.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

 

 

 

Česko chce krále. Korunovace Petra Pavla už se chystá

JINDŘICH ŠÍDLO, TÝM ŠŤASTNÉHO PONDĚLÍ

Seznam Zprávy, ČTK...

 

Petr Pavel je prezidentem sice jen 67 dní, ale už teď láme srdce všech Čechů. Lidé na sociálních sítích jsou z něj nadšení, kdykoliv udělá… úplně cokoliv. A my tak říkáme: udržme si tohoto státníka navždy. Udělejme z něj krále!

 

Můžete si říct, že to je příliš radikální návrh. Omyl. K Petru Pavlovi se už teď chováme v podstatě tak, jako kdyby králem už byl. Například když se vracel z Ukrajiny, dozvěděli jsme se živě v České televizi přesnou minutu jeho přistání na českém území, abychom návrat hlavy státu mohli náležitě oslavit.

 

To ale není jediný případ glorifikování Petra Pavla. Když šel prezident předávat ocenění Zdeňku Svěrákovi na hudební ceny Anděl, moderátor ho uvedl jako „zosobnění důstojnosti“ a celý sál mu tleskal vestoje. A poté, co ho i s první dámou viděly české sociální sítě na korunovaci Karla III., vypukla přímo exploze nadšení...

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Minulý týden byla ve Šlapanicích úžasná atmosféra.

Dnes vyrážíme na jih Moravy znovu, tentokrát do Zlínského kraje, konkrétně do Uherského Hradiště - Jarošova, kde se ve velkém sále Rezidence Hnízdo v 18.00 setkáme s našimi příznivci.

Z mých předchozích cest po tomto regionu už vím, že nejnáročnějším úkolem nebývá zaujmout publikum, protože lidé jsou tady nesmírně milí a srdeční, nýbrž dostat se na pódium střízlivý.

Na první pohled se to nezdá jako složité zadání, ale já tam byl a vím svoje.

Diskusně přejet nějakého poslance v televizi, to je hračka, ale projít přes stréca s lahví meruňkovice v ruce, to už chce sakra kus odvahy. 🙂

Moc se na vás těším, přátelé.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

A pak, že pravda a láska vítězí...

Hele, co ještě "nevyleze" na světlo boží.

V roce 2019, ve věku 83 let, zemřel geniální podnikatel-komunista Ing. František Čuba. Od roku 1963 do roku 1990 předseda JZD Slušovice, později Agrokombinátu Slušovice. Byl to podnik s obratem přes sedm miliard ročně s ročním ziskem 850 mil. korun.

Četné výpravy z celého světa se přijížděly přesvědčit na vlastní oči, jak takový ekonomický zázrak funguje uprostřed plánovitého socialistického hospodářství. Ing. Čuba se nikdy netajil tím, že jeho vzorem byl zlínský podnikatel Tomáš Baťa.

Proto také zisk podniku přerozděloval do tří oblastí- mzdové fondy, fondy rozvoje podniku a do oblasti zdravotní a sociální péče.

Mnozí se tehdy divili, jak je možné, že děti ze Slušovic tráví prázdniny u Jadranu nebo na Francouzské riviéře.

V roce 1989 však přišel politický převrat zinscenovaný po domluvě mezi trockistickou KGB a americkou CIA, přičemž československá StB u nás pak tento převrat uskutečnila.

Ing. Čuba chtěl v procesu privatizace národního hospodářství získat privatizované podniky výlučně pro domácí podnikatelské subjekty. Spolu s poradcem předsedy vlády doc. Nevařilem navrhoval akcie pro zaměstnance podniků, respektive vytvoření družstevního podílnictví v národních podnicích.

Z hlediska našich nových přátel z USA na věčné časy nebylo žádoucí, aby nějaký československý subjekt byl ekonomicky úspěšný. Takže to Ing. Čubovi nakonec zlomilo vaz.

Prezident Václav Havel 21. srpna 1990 ve svém zlovolném emotivním projevu na Václavském náměstí vyslovil odsuzující verdikt :

"ZA VŠÍM SE SKRÝVAJÍ CHAPADLA NEVIDITELNÝCH MAFIÍ, KTERÉ SE SNAŽÍ KŠEFTOVAT S MAJETKEM, KTERÝ JIM NEPATŘÍ, USTAVUJÍ PODEZŘELÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI A HLEDAJÍ CESTY, JAK ULÍT NELEGÁLNĚ ZÍSKANÝ KAPITÁL. KRAJNĚ TEMNÉ SLUŠOVICKÉ ŽILKY NENÁPADNĚ PRORŮSTAJÍ CELÝM NAŠÍM POTRAVINÁŘSTVÍM".

Havlovi šlo o to, aby "privatizace" u nás, ve smyslu rozkradení a devastace, se zúčastnil pouze západní kapitál.

Následující den po tomto odsuzujícím projevu zednáře Havla odstoupil Ing. Čuba z funkce předsedy JZD Slušovice. Ale tím to neskončilo. Havel měl v úmyslu vymazat tento komunistický zázrak z myslí občanů, a tak podnikal další kroky.

V roce 2004 vyhlásil soud konkurz na Čubovu společnost Agro Avan. Byl to další podraz a Čuba to věděl. Podal proto žalobu na neznámého pachatele. Policie však případ ihned odložila a právníci Ing. Čuby neuspěli ani u Ústavního soudu.

Už v roce 1990 byl Ing. Čuba odsouzen na rok vězení s tříletou podmínkou za umožnění vzniku soukromých kont z banky družstva. A teprve v roce 1998 by zproštěn obžaloby.

Takže shrnuto a podtrženo. Nebýt žida Havla a spol, mohl být Ing. Čuba dále velmi úspěšným a Českému státu prospěšným podnikatelem, a možná ještě dnes mezi námi.

*Č E S T J E H O P A M Á T C E !*

Ing. Petr Kubišta

učitel odborných předmětů VOŠ a SŠT Česká Třebová

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)

Vážená paní Májo, 

vážně věříte tomu, že se vedení KGB a CIA sešlo někde u kafe a tam naplánovalo, jak za pomoci StB uspořádají v ČSSR převrat? Nadto s "trockistickou" KGB. Pokud vím, tak trockismus byl v SSSR podstatou řady obvinění osob, které skončily na popravišti. Že by se zrovna v KGB trockistům dařilo přežívat se mi úplně nezdá. Nadto je trockismus hlásal permanentní revoluci s cílem prosadit komunistické myšlenky po celém světě. Pak se to asi trockistické KGB trochu nepovedlo....

Jinak krátkým nahlédnutím do výpisu z obchodního rejstříku lze zjistit, že Ing. Čuba byl předsedou AG Slušovice do 23. března 1992, což také úplně neladí s tvrzením, že Ing. Čuba odstoupil den po projevu Havla (který byl  21. srpna 1990). 

Bez ohledu na minimálně diskutabilní pravdivost Vámi nakopírovaného článku však zůstává otázka, jaký má podobný článek přínos pro dnešní dobu... Já jsem si z toho odnesl jen to, že Ing. Petr Kubišta má dosti nevšední přístup k faktům. 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

....je třeba si zvyknout jako na vyčpělý, ohřívaný,  propagandistický guláš. Šídlo spolu s panem Dobrovským se pohybuje výhradně ve "svém prostředí".

"Petr Pavel je prezidentem sice jen 67 dní, ale už teď láme srdce všech Čechů"?

Je pravda, že ten náš známkový velekněz PePa je vyvoleným určité skupiny lidí a zatím jich není úplně málo. Propaganda za celou dobu od jeho vojenského angažmá do finále volby pracovala intenzivně a nese své ovoce. Měli jsme v historii několik výrazně milovaných prezidentů, kteří byli a jsou následnou propagandou házeni až do hnoje. Ono se teprve ukáže, jak bude ta naše prezidentská persóna koloběžka I. hodnocena.

Opravdu jsou důležitější věci, kterým je právě teď potřeba věnovat pozornost a podporovat to, co může pomoci naší vlasti k návratu tam, kde přirozeně desítky let byla.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Když jsem to včera četla, jímala mě z toho panika. Ale máte recht - to Šídlo bude pošahané, jinak by to bylo na emigraci..., ale není kam... 

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Nemyslím si, že je z PP nadšeno tolik lidí.

Jeho osoba je lidem dnes a denně neustále cpána pod nos. A to "nadšení" projevují stále ti samí lidé. Rozdíl mezi nimi a námi ostatními, které osoba současné hlavy státu do žádného vytržení neuvádí je jen v tom HLUČNÉM ryku. Kdo je schopen kritického myšlení na podobné články nenaskakuje. A otázka je, kdy to množství informací lidi znechutí. A za jak dlouho..

O víkendu jsem si někde přečetla, že se prezident někde projel na motorce a s ostatními motorkáři vydělal nějaké peníze někam na charitu. No a víte co mi v hlavě naskočilo? Jak jen to ten Zeman s tou motorkou zvládl.. Na PP mi mysl nepadla.

Přeji prima odpoledne!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Myslím, že nekrachují oni, ale my! Ovšem jejich vinou! (nejsou to jejich prachy)

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Když byl Jurečka ministr zemědělství, tak za něj začala kůrovcová kalamita. Neudělal proti tomu nic, jenom chodil do televizních studií pózovat se sklinkou mlíka, aby jakože podpořil tento sortiment. Za celé 4 roky tak jenom panákoval, zatímco brouk sežral lesy skrz naskrz,  svou neschopností v nich připustil pohromu epických rozměrů, která bohužel stále nenápadně pokračuje. Lesy ČR jsou v přímé gesci MZe, Jurečkova odpovědnost je bez diskusí. I těch nýmandů po něm. S touto lesní genocidou se změnilo počasí i u nás, důsledky poneseme brzy všichni.

Teď jsou tedy na řadě důchodci, kterým tento "hospodář" kroutí krkem. Že nejsou prachy je nabíledni, milión ukrajinců sem přijelo a stále jezdí mlsat jako kuny do kurníků. Ti mají  s výplatou palmáre přednost, neboť je tato vláda kolaborantská; nadbíhá invazivním, tuzemci pohrdá. Tato dávková turistika nás sežere stejně jako citovaný brouk.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

"Teď jsou tedy na řadě důchodci, kterým tento "hospodář" kroutí krkem. Že nejsou prachy je nabíledni, milión ukrajinců sem přijelo a stále jezdí mlsat jako kuny do kurníků. Ti mají  s výplatou palmáre přednost, neboť je tato vláda kolaborantská; nadbíhá invazivním, tuzemci pohrdá. Tato dávková turistika nás sežere stejně jako citovaný brouk.

---------------------------------------------------

Jo jo, tak to je, popsáno přesně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Rovná se průser a tečka.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

jako obvykle mám pocit, že účelem Vašich článků je hlavně vyvolávání emocí bez toho, abyste si dal práci s nějakým dohledáváním dat. Nic Vám přeci nebrání v tom, abyste se pokusil zjistit, jaká je průměrná délka vyřízení žádosti o důchod a jestli tento ukazatel má nějaký trend (průměrná délka se prodlužuje, zkracuje, je zhruba stejná). Pracovat s pojmy "množí se nám informace" nemůže nahradit práci s "tvrdými" daty. Jiná "tvrdá" data, jako je například počet vyplácených důchodů, počet přijatých žádostí o důchod, struktura těchto žádostí o důchod (starobní, invalidní, sirotčí apod). se dají zjistí například ze statistické ročenky ČSSZ.  

Jinak bych nečekal, že z (Vámi tvrzeného) prodlužování délky vyřízení žádostí o důchod je možné dospět k úvahám o tom, že stát krachuje. Pokud se shodneme na standardní definici státního bankrotu, pak jeho ukazatelem je ochota věřitelů nakupovat vládní cenní papíry (velmi zjednodušeně řečeno). Jinak obecně platí, že stát má vždy peníze, protože má k dispozici možnost uvalovat nejrůznější daně.

Konečně je dobré si uvědomit, že pokud by skutečně "stát krachoval", pak to není krach "jejich", ale nás všech, protože důsledky státního bankrotu dopadnou v podstatě na všechny. A nejvíce samozřejmě na ty chudší. Takže není rozhodně důvod se radovat, pokud by se snad státní bankrot blížil. 

Milkman    

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

1 - U zcela zřejmého faktu, že stát najednou přestal zvládat vyřizování důchodů v zákonném termínu, se asi všichni shodneme.

A úvahy proč tomu tak je, na to má snad každý právo. Notabene když tyto své úvahy zcela jasně opatří otazníkem.

 

2 - Dovolil bych si rozlišovat mezi kracem a státním bankrotem.

Státní bankrot ma zcela jasné dispozice a ukazatele, které jej určují.

Krachovat ale může i stát který finance (ještě) má, nebo má možnost si je obstarat, pokud takový stát vedou telata která ty finance neumí zpracovat.

 

Na závěr jeden odkaz na článek, který mluví zcela jasně o tom, že u nás vládnou telata:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-dvojity-podraz-na-seniory-misto-penze-prisel-oficialni-dopis-dluzite-tisice-230889

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

To jste mne pobavil. Takže seznamzprávy jsou nějaké důvěryhodné medium? Zrovna na tomto webu? Jinak ten článek (který jsem neznal) má stejně nízkou vypovídací hodnotu, jako dnešní článek pana Vidláka. Dojmy a pocity. Možná Vám takový článek stačí pro nějaké závěry, ale pro mne to je prostě jen nějaký informační balast. A není to pro mne tak důležitá věc, abych to nějak více zkoumal, jestli to skutečně tak je, případně jaké jsou důvody tohoto (údajného) prodlužování. 

Spojení krach (=bankrot) a stát obvykle v ekonomii označuje stav, kdy stát není schopen splácet svým věřitelům a stát si musí peníze půjčovat za nějaký nesmyslný úrok, až nakonec prohlásí, že není schopen splácet. K tomuto výsledku samozřejmě vede nějaká cesta, která může být označena jako krachování. Ale asi nemá valný význam se v tom nimrat. Podstatou mého příspěvku bylo, že a) k důvěryhodností článku je vhodné uvádět nějaká tvrdá data a b) dovozovat závěry o krachu státu jsou přinejmenším předčasné.

Milkman   

 

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

Je mi jedno co jsou seznamzprávy zač, v tom se nimrej ty.

Ale ti lidé, co jsou tam zmiňovaní, jsou skuteční.

 

Ale hlavně, těm lidem je úplně u (_!_) jestli stát krachuje nebo je v bankrotu, nebo oplívá bohatstvím a plnou pokladnou.

Oni fyzicky nemají své důchody a navíc jim hrozí dluhy, které jim způsobil stát vedený telaty.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Milkman - Vidlák nemá pravdu, seznamzprávy nemají pravdu... (přitom jsou to provládní intervjuci a nějaký kritický článek vůči této vládě aby u nich člověk pohledal...). Pravdu má jen pan Milkman, který je zde samozvaným hlavním rozhodčím. Trochu nechápu, proč si tady lebedí, když všichni zde jsou dezinformátoři s příspěvky, které se mu nelíbí..., správné jsou jen jeho zdroje. Mně se zase nelíbí ty jeho, jsou značně nabubřelé a namachrované. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

V podstatě s vámi souhlasím. My kteří už jsme do důchodu šli, víme, že ten výpočet a zařazení není ze dne na den a nejspíš ani hodně výkonné počítače to neurychlují.

Za sebe si nedovolím tvrdit, že úředníci ČSSZ jsou neschopní lemplové. Ten problém, pokud vím, je jinde. Především u lidí, kteří z nejrůznějších důvodů skončili v závislém zaměstnání, ještě jim není doručen výměr ČSSZ a zdravotní pojišťovna ještě není informována o přiznání důchodu příslušné osoby, ale dál od ní vyžaduje platby, relativně oprávněně. To je aspoň z mého pohledu ten pravý problém mnohých "čekatelů na důchod". To by podle mě měli vědět a být informováni lidé na důchod čekající, snad jejich zaměstnavatel, ale určitě by o postupu a nebezpečí z prodlení ve vztahu ke zdravotnímu pojištění měla informovat správa sociálního zabezpečení zpracovávající podklady a rozhodovat o zahájení výplat důchodu současně s informováním zdravotní pojišťovny, od kdy se dotyčná osoba stává státním pojištěncem. V každém případě je to mezirezortní problém mezi Válkem a Jurečkou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi Vám to přijde nezvyklé, ale obvyklé pravidlo je takové, že dokazuje ten, kdo něco tvrdí. V daném případě by proto bylo vhodné podpořit tvrzení, že se prodlužuje doba vyřizování žádostí o důchod, toto tvrzení podpořit nějakými čísly. 

Milkman  

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Tvrdá data byste chtěl. Už jsem viděl spoustu lidí, kterým bylo jasno jak má někdo jiný něco dělat a kritizovali (a sami to neuměli). Mě to Vidlákovo vysvětlení, že už o tom píší i "pravdomluvná" média stačí, protože jsem to tam taky viděl. Jestli to umíte líp, tak se ukažte, jinak si budu myslet, že neumíte.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

mám bavit Milkmana? Tu otázku si dám. Netřeba bavit Milkmana,  on se pobaví sám.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Sám slovutný Zauber, věnoval mi rým, hrdě chodit po světě, konečně již nyní smím :-).

Milkman  

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)

po světě a zpívá tra-la-la, vždyť hrdý je na sebe víc než Fiala.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Od umělce Zaubera ještě veršů pár a sbírku mých básníků do spalovny dám :-).

Milkman

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

lidem emoce, ať alespoň něco mají. Vždyť ti šmejdi ve vládě jim jen na nervy hrají.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jurečko! Přiznej se ty chlape lidlovecká… že ty už nemáš prachy?  Odpověď: Jurečka prachy má, tedy hlavně pro sebe a má jich více než dost. Ovšem, pro důchodce prachy pochopitelně nejsou. Důvod: Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

tak to je bezesporu nejsrandovnější  a nejméně schopný ministr zdravotnictví v historii českého národa. Pozoruhodné na tom nejvíce je, že se ve funkci ministra udrží rekordně dlouho. Inu, Absurdistán...

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Však Válkovi už zakázali něco pindat, aby ho z vlády nemuseli vyndat. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ještě jedna zajímavost, kdykoli se objeví kritika na pětihnus či Milkmana, dostane takový komentář pouze jednu slepici. Tak buď sem na VK zavítají ranaři typu Lipovský, Baxa či Sikela, nebo je  rozdává jejich advocatus diaboli Mlikman. A to se záhy dozvím, až dostanu solitérku :-).

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak by řekl Rodrigo (kubánský špion z jednoho dílu 30 případů majora Zemana): Je to celé společná akce CIA a starých nacistů. Ale nepodceňuji ani společnou akci trockistického křídla KGB a Společenství legitimních věřitelů České republiky. Rozhodně byste neměl toto odhalení nechat jen tak být. Nelze totiž vyloučit, že nitky vedou až do nejvyšších kruhů významných zednářských lóží :-).

Milkman, alias Lipovský, alias Baxa, alisa Síkela  

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

ale těšte se, brzy se dočkáme, soudruzi už na tom pracují. Zas budou mít všichni stejně (prd, jen zasloužilí budou mít Žigula Kodiaka). Ať žije KSČ naše ukrajinská vláda! Hurrrááá

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Urááááá!

Zatím bez slepic

to bylo správně v těch starých časech (Rusové neřeknou H ani za zlatý prase, někdy používají místo toho G), dnes už tam H klidně je, páč nebudeme kolonie Rusů. jak tomu bylo tehdy, ale Amíků a EU (jak už to je teď). Ti už to ejč mají. měl jsem asi napsat Urrrááá Hurrrááá! aby to bylo jasný :-) I když možná spíš 3..2..1..GO!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

klucí, nechcete si jít měřit pinďoury jinam ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)