Tohle ČSSD nemůže přežít

Autor
Štítky

Vysloveně mě to bolí. Jsem starý levičák, dlouho mi politika ČSSD imponovala, byl jsem její voličem v době, kdy to vůbec nebylo v módě a teď to vezme směr, ze kterého už není návratu. Čím déle to sleduju, tím více mám pocit, že to není ani tak Sobotkova nebo Hamáčkova vina a svým způsobem to není ani Zemanova vina, prostě sociální demokrati kdysi chytili dějinnou vlnu a teď po ní jedou.  Nejdřív je vyvezla nahoru, dala jím rychlost a převýšení pro dlouhou jízdu a nakonec ta vlna byla tak silná, velká a dlouhá, že se nikdo z partajních šíbrů nenaučil hledat nějakou novou. Až teď, kdy už jen dojíždí příboj, tak hledají novou vzpruhu, ale kolem jsou už jen malé vlnky. Každý pokus o nový start končí ještě hůř. 

Pojďme si to zrekapitulovat: 

Předsednictví v úspěšné vládě, které zdevastovalo preference víc než to dokázal Špidla s Grossem, Hulínským i Rathem dohromady. Pokud mě paměť něklame, ani Grossova upřímnost či Rathových sedm mega v krabici, ba ani Kubiceho zpráva nebo Zemanovci neuškodili ČSSD tolik jako vláda, která zvedla důchody, zvedla přídavky na děti a nepřekážela konjunktuře, která zajistila víc volných míst než nezaměstnaných. 

Proč to? Inu vlna dojela a k dispozici už byli jen LGBT komunita, školská inkluze a zákaz kouření. Témata pro půl procenta voličů.Tátové od rodin, dělníci od soustruhů, pokladní v Lidlu, technici a učitelé šli jinam. Desítky procent voličů, kterým ČSSD za čtyři roky nedokázala nic slíbit a zastat se jich. Za půl procenta hospodských nekuřáků ztratit deset procent hospodských kuřáků, to jen tak někdo nedokáže. A i když české mámy hubou inkluzi podporují, nechtějí mít ve třídě svých dítek žádné problémové žáky. A při každých třídních schůzkách vysvětlovaly učitelky, že na ně ředitel, potažmo ministerstvo, potažmo Valachová kašlou. 

Nakonec z toho vyvázli ještě lacino. Jsou v parlamentu, mají patnáct poslanců a leckde nastrkané náměstky. V senátu jich je ještě docela dost, v krajích taky. Ještě je kam upíchnout stranické papaláše. Po volbách celkem věcně hodnotili, že je Babiš sejmul. Ať už si to zasloužili a nebo ne, ať to byla fér bitva nebo sada podpásovek, ano, Babiš si přivlastnil zásluhy a nechal jim problémy. 

Já bych si sice stranickou sebereflexi představoval jinak než Hamáček na sjezdu, ale budiž. Všichni hlavouni celkem jednohlasně tvrdili, že s Babišem už nikdy. Rozumná myšlenka. Ano, tvrdá je skýva opozice, ale mohli klidně sedět v závětří a čekat na Babišovy chyby. A ty už přišly. Premiér zjistil,že už nemůže tak přímočaře říkat, co mu slina na jazyk přinese. Musí uzavírat spojenectví, dělat nepopulární rozhodnutí, bojovat s vlastními lidmi, vysvětlovat lidem nevysvětlitelné. Hamáčekmohl klidně sedět v parlamentu a aktivovat žlázu "my vám to říkali" a hrát si to, jak zásadoví byli, když Sobotka Babiše odvolal. Mohli se dívat, jak se Babiš probíjí k předčasným volbám, kde není nic jistého, případně, jak mu Okamura okopává kotníky a komunisti ukazují národu, že jsou stejně blbí, jako kdokoliv jiný v parlamentu.  Ne, možná by neměli nové voliče, ale pár procent od komunistů by dostat mohli. 

Navíc Andrej ukazuje, svojí politickou nezkušenost. už stihl leckoho naštvat a udělat si jméno nadlouho svým vyhošťováním diplomatů, schvalováním útoku v Sýrii a pak odvoláváním, co řekl a řečeným, co odvolal. Být Hamáčkem v opozici, tetelil bych se blahem. 

Ale oni ne. Oni jdou a už podruhé jednají s Babišem o vládě. A zdá se, že se dohodnou. Vlezou tam, budou vytěženi, využiti a odhozeni. Jak to bude vypadat v praxi, to jsme mohli vidět tento týden. Šéf komise, která hlídá komisi, která hlídá policii, tedy ten slavný GIBS je jistý Mašek z ANO. A když jsem procházel jeho životopis, tak to bude docela slušná mlátička také. Ne, on bude větší frajer, ten se nesesype jako komunista Ondráček. Tenhle chlap bude mít slušně ostré lokty. Tak moc vadil komunista, který by hlídal Babiše, až nakonec bude Babiše hlídat Babišovec. Někdy mám pocit, že Kalousek už dávno pracuje pro Andreje. 

A tohle všechno ČSSD posvětí. Bude dalším Ondráčkem, dalším otloukánkem, který svojí neslavnou úlohu dohraje až do hořkého konce. ODS podobnou situaci pochopila včas, ČSSD asi šanci nedostane.  Vůbec nejde o ministerstva či o posty. Možná buldozer Paroubek by z toho něco vytřískal, ale Hamáček a Zimola? Nemají šanci.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Foldyna.
Tedy aspoň podle řečí, které se vedou..., a vodateče..., a pivo se pije...
Na rozdíl od Vidláka si myslím, že právě o ty posty a ministerstva jde

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Jsem unaven přátelé.. Kam až to vše může dojít?..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když se zpětně ohlédnu za politikou ČSSD a zapomenu na angažmá B. Sobotky, jedna věc ČSSD dlouhodobě likviduje. Je to odklon od národní politiky ve prospěch mezinárodní v Bruselu. Jednoduše, místo aby ČSSD hájila více národní barvy, chce se tak zalíbit v Bruselu, až jí to škodí u voličů. Hlasy voličů totiž vznikají doma a ne v EK. ČSSD ovšem dala přednost kosmopolitní orientaci a análnímu alpinismu vůči Bruselu. Tak zákonitě přišla o hlasy. A taky nenaslouchala voličům.
Navíc ČSSD má hodně líný volební tým. Místo, aby odpovídal pisatelům byť automatickou odpovědí, neudělá vůbec nic. Neodpoví. To u Babišů funguje zdatněji a lépe, každému pisateli odpoví, že se problémem zabývají.
ČSSD je možná dobrá v jednáních v Bruselu, ale v národní politice dobré nápady nemá

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Gerd jako obvykle. Stručně a přesně.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji za chválu. Škoda jen, že ČSSD je nepoučitelná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

1/ církevní restituce
2/ karenční doba u nemocenských (první tři dny zadáčo)
3/ inkluze ve školství
4/ likvidace děcáků, Klokánků a spol. plus protlačování pěstounského byznysu
5/ snaha o protěžování menšin - jedno jakých
6/ exekutorská mafie

Tyto body spolu s dalšími úlety v průběhu volebního období (podvratná činnost Potáty SlužebníhoPiva, Engelsové, Šimlíkové atd.)fungovaly na volební elektorát jako magnet. Ovšem s totožným pólem, takže odpuzoval, jak jen se dalo. A Rovnátko to už jen hnojil, namísto, aby se porval s konkurenty při Zemanově atentátu a udělal na vedoucích místech ve straně čistku.
Dalším zásadním problémem ČSSD (a v podstatě všech stran) je naprostá absence mladších členů s mozkem nezdeformovaným pobytem ve schůzovacích sálech. Naprostá duševní vyprázdněnost a totální absence jakékoli vize, třeba i úplně blbé, ale vize...
Vidím-li v bedně Hamáčka či Zimolu, automaticky se rozpláču. Jistý, určitě zcela blbý chlap (protože to byl Rus) jménem I. P. Pavlov tohleto nazval podmíněným reflexem a když se podíval na své psy, ihned začal slintat. Asi měl rád bravčové na reťazu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stále věřím, že socani nejsou takoví pitomci jak se teď jeví. Stále jednají, jednají, ale nedohodnou se. Nastavují větší požadavky než na co mají a Babiš potupně ustupuje. Tak to je přímo rajská hudba.
Stále věřím, že se Babiš bude muset sklonit před Okamurou a zažije svoji medicínu opozice v pozici. Komunisti v zádech, taky přiloží své pozičně opoziční polínko. Už se k tomu jednou nadechli.

Babiše, se svým raketýrským pojetí politiky, to musí zlomit.

Kéž by se tak stalo! A pak že je nuda.

Zatím bez slepic

Věříte, že socani nejsou takoví pitomci, jak se teď jeví. Jenže oni na té nejvyšší stranické úrovni opravdu zhloupli. Důkazem je přístup k Altnerovi a dluhu vůči němu. Zatímco na prosté lidi uplatnili veškerou exekutorskou přísnost, sami sobě si ČSSD dala výjimku. Jinak by už dávno zkrachovala a místo v Lidovém domě seděli její zaměstnanci v parku nebo na pracovním úřadu.
Jsou výjimky, ale ty utlačují do pozadí. ČSSD se stala bruselskou stranou evropského typu a jen se zhlédla v politice vysezení problému (odkoukali u Angely Merkelové). Jenže co platí na německé voliče, neplatí v ČR.
Voliči volili Andreje Babiše z důvodu personální nouze na české politické scéně, ne pro horoucí lásku k němu. Jenže duo Hamáček - Zimola se už stačilo zdiskreditovat také. Nechť si je oba ČSSD nechá ve vedení a skončí úplně v zapomnění. Jestli chce prohrát volby úplně, Hamáček se Zimolou dělají skvělou práci. Jestli chtějí vyhrát, musí v ČSSD začít jednat úplně jinak. Mají své vlastní webové stránky. Stačí je otevřít novým názorům a nechat své příznivce, aby o tématech hlasovali na webu. Pak si vyprofilují politiku skutečně lidovou a rychle. Jenže se chopili hesla J.C. Junckera, že když je to nutné, mají se na voliče vykašlat. Tak to udělali a výsledek se dostavil!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Jestli chce prohrát volby úplně, Hamáček se Zimolou dělají skvělou práci."

Média toužebně uváděla, že Zimola je ten správný co socany zvedne. Mám obavy, že je jen a jen trošku bystřejší řadový socan. Bez myšlenky, bez tahu, no, toto partajní volební údobí sicani šlapou stále do ho....

Zatím bez slepic

Ono by to nebylo zase tak těžké, kdyby ČSSD zapomněla na stranickou linii a kabinetní hrátky a místo toho se zeptala svých voličů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, ona se přece ta zbytková mumifikovaná hlava na udušeném těle členstva sociální demokracie přece jen nakonec svých voličů zeptala.
Pravda, povinně, když nebylo zbytí.
Při volbách.
A voliči (tentokrát včetně mne) odpověděli.
Jinak přece ta (snad pětičlená, snad užší) stranická věrchuška nekomunikovala ani se svými poslanci, ani s vlastními ministry. Nikdo nevěděl, neví a bohdá nebude vědět, co za zavřenými dveřmi chystají, šmudlají a jaké podrazy a na čí příkaz připravují.

Taková dobrá jedna třetina členů ČSSD jsou fajn lidi, žádní sobotci.
Jenže už byli dávno vyčmucháni a ocejchováni jako nespolehliví poctivci, neochotní podílet se na podrazech. Takže mají smůlu.

Zatím bez slepic

Ano, znám spoustu voličů ČSSD, co jsou fajn lidé a poctivci. A v dobách, kdy vládla ODS a Kalousek se ČSSD zdála jako strana mírných beránků a v rámci korupce přímo dětinská. Viz Rath se 7 miliony v krabici v době, kdy Kalousek nadával Čunkovi, že on sám vytáhl ze státního rozpočtu několik miliard a nikdo si toho ani nevšiml, zatímco Čunek položil stranu kvůli pár poslaneckým náhradám. Jenže ty doby jsou pryč a jestliže lidé volili menší zlo, tak to už ČSSD nestačilo ve chvíli, kdy si část voličů myslela, že ANO něco změní. Že pár lidí ve vedení strany si kvůli korytům na 4 roky vytře pozadí se zbytkem členské základny je chybou členů ČSSD. Mohou je odvolat kvůli tomu, že s nimi vůbec nekomunikují. Sice netušíme, jaké podrazy vedení ČSSD chystá, ale víme, odkud dostává příkazy. Jsou to jen dvě místa, Merkelová v Berlíně a Juncker v Bruselu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Btw. věštec má věštit a nikoli věřit.

Víte, co mi připomíná ČSSD?
Nadupaný sportovní vůz s přestřihnutými brzdovými hadičkami.
Po volbách socani konečně pochopili, ža ta jejich kára je zralá minimálně na SO (střední oprava).
Pak se situace vyvrbila tak, že někteří mamlasové ve vedení začali tvrdit těm druhým - menším - mamlasům, že socanská kára sice není v nejlepším technickém stavu, ale v porovnání s ostatními plečkami v peletonu to je vlastně úplně výborné.
I navolili se noví šoféři, kteří zjistili, že namísto plynového pedálu je možno šlapat na krk Burešoví a kára jede, jako zamlada.
Další volby budou velmi nepříjemnou šikanou na závodní dráze.
A noví šoféři naprosto flagrantně serou na brzdy - zpětnou vazbu členské záklany a sympatizantů, kteřížto jasně řekli, že Bureše do party nebrat.
A vůbec neřeší ten obří betonový sloup vprostřed šikany - sloup střízlivé a racionální úvahy voličů - nač dávat hlasy hochštaplerům, kteří přání většiny voličů proměnili za pomyslný vavřínový věnec dočasných vítězů na ministerstvech a v dozorčích radách polostátních firem.
¨Tuto zatáčku nemůžou vybrat, ani kdyby zvládali techniku průjezdu powerslide a sideway.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

platí co jsem zde už párkrát napsal: Budou pro mě volitelní, až je bakalosdělovadla přestanou řadit mezi demokratické strany.
Toho by mohli docílit, pokud by u nich převládli politici typu Foldyna a Keller. To se ale těžko stane.

Jinak jejich sjezd, co měl řešit volební průser, to bylo čiré zoufalství: Žádný průser zřejmě nenastal, proto se žádný neřešil. Akorát se zmohli na pokřik Babiš! Babiš! Jako vyplašená straka.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Technická:
Admirále, Keller nikdy nebyl a nikdy nebude členem ČSSD!

Jen za ČSSD kandidoval do europarlamentu, když potřebovali někoho jako lákadlo - a zároveň se jej potřebovali zbavit coby příliš aktivního kritika. což byl fikaný politický tah, hodný Kalouska.

Nemístně inteligentní Keller jim bohužel jejich kalkulaci kapánek pokazil, když minimálně obden komentuje vnitřní, zahraniční i bruselštrasburgské dění, až se mu od klávesnice kouří.

A Foldyna je poctivý prostý exjugoslávec, který se zřejmě nechce znovu dožít humanitárního bombardování Prahy a trenýrek s hvězdami a pruhy, vlajícími nad Pražským hradem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
jenom drobný povzdech:

Pokud mohu soudit, zapálení socdemáci jsme zde na Kydech dva:
Vidlák a já.
(A pár latentních sympatizantů, co se ze studu nechtějí přiznat.)

Lišíme se v tom, že Vidlák se domnívá, že Sobotka NENÍ blbeček, jak zní většinový názor socdemáxkých exvoličů, nýbrž slizký elektrický úhoř (jak zní kvalifikovaný názor Vidláka).
Já jako zastánce extrémního mírového řešení a snah o všeobjímající konsenzus patřím j jedné desetimilióntině tuzemců, kteří se domnívají, že obě varianty se vzájemně komplementárně doplňují, tedy že Sobotka je jak blbeček, tak slizký elektrický úhoř.

Další významná názorová skupina čítá dva členy, tj. o sto procent více než ta má:
Ta tvrdí, že Sobotka je nejlepší přeceda socdem všech dob.
Oněmi dvěma členy jsou Bohuslav Sobotka a Vlk.

A včil mudruj.

Pokud někdo namítne, že řešíme otázky minulosti, kdy B.S. býval toaletním papírem Kalouskovým, který si s ním nejprve vytřel zadek, aby s ním posléze vytíral oči nám, zatvrzelým voličům ČSSD, zdvořile nesouhlasím.
Kalousek stále žije, stále je nejplatnějším a mediálně i zahraničně nejpodporovanějším hybatelem likvidace zbytků symbolické státnosti našeho protektorátu či chcete-li, přechodného kondominia.

A v patlamentu zbyl v posraneckých lavicích po volebním masakru PŘEVÁŽNĚ lógr Sobotkou připuštěných a do přeživších předních řad kadidátek protlačených Sobotkových zástupců.

Takových, kteří stejně jako ON vědí, že teplé a výživné větry povanou NEJSPÍŠ z Brusele.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud budou každou stranu vést židé,takhle to dopadne,že není rozdílu mezi stranami.
Ani ti komunisté se toho nevyvarovali,když sleduji Dolejše,klidně by mohl dělat ekonomického náměstka Kalouskovi.
Pak je tady jedna důležitá věc,po sametové všichni předsedové vlád měli manželské problémy a většina se jich rozvedla,takže pracovali na něčem jiném,než pro stát.
To mě také zaráží,co pana Vidláka,strana co má hájit zájmy dělnické třídy,sociálně slabších,rodím,dětí,dává podporu vyděračskému kapitalismu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

poposedávačích, aby pracovali rukama nebo - nedej Bože - hlavou? Jste zešílel?
A z toho se odvíjí ten zbytek, o kterém jste si drze dovolil psát.
Dělnická třída - mimochodem dnes docela drsně osekaná, sociálně slabší a rodiny s vícero dětmi asi stranickou kasu, potažmo konta oněch poposedávačů, nenaplní, bohužel. A to je, oč tu běží.
Kde vzít a nekrást? Lopaty mamjí houno, prubnem soudhy kaptááálisty, jestli z nich volačo nevypadne. Sice to bude lopaty něco stát, ale NÁM to vadit nebude. Leda tak semo tamo nějakému debilovi, který ještě nepochopil, že u lopaty se slušně přežívat prostě nedá. A proto je potřeba tyhle pitomce od lopat akorát jednou za 4 roky přesvědčit, že nikdo jiný mu nedá tolik, co jim MY slíbíme.
A to je to kouzlo. Něco jako Dejvit Kapr-fílt.

Zatím bez slepic

Pořád něco vymýšlejí jak oškubat lopaťáky.
Poslední pokus,jak vymyslet důchodovou reformu,aby lopaťák přispával více,přitom by stačilo zvednout mzdu a stoupnout i odvody státu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nadpis článku skutečně odráží objektivní situaci v ČSSD. Příčiny je nutné vidět v dlouhodobém fungování stylu a metod práce uvnitř strany. Strana dlouhodobě neřeší skutečné problémy uvnitř strany. Z vlastních chyb se
nepoučila. Naopak je stále opakovala. Celý řetěz korupčních afér a caus velkých, ale i regionálních zůstalo nevyřešeno. Připomenu jen, že teprve dnes začal soud o privatizaci OKD. Momentálně žiji v Moravskoslezském
kraji. Tento kraj, potažmo Ostrava byl baštou sociální demokracie. Podívejte se na výsledky posledních voleb. To je přímý důsledek situace ve straně.Nejsem a nikdy jsem nebyl člen ČSSD . Byl jsem volič a sympatizant. Jak
mám jako volič chápat, že do funkce hejtmana nominovali bývalého ministra Palase, který si ještě v době výkonu funkce postavil penzion v Jeseníkách za řadově několika desítek milionů. Bývaly primátor žije mezi
milionáři na Čeladné. Když ho nezvolili na kandidátku strany tak se soudil" demokrat ". Bývaly poslanec umístil na kandidátky placených míst zastupitelů řadu členů své rodiny. Tuto informaci se občané dověděli
z otevřeného dopisů na křídovém papíře. Byla tam rozkreslená struktura.Ověřoval jsem si to po volbách. Ty jména jsem dohledal. Řada caus spojených s klientelismem je trestně stíhána. Připomenu 44 000 bytů OKD.
Na tomto se podílel bývaly premiér a předseda ČSSD. Co pro takto postižené lidi udělali? Výsledkem je , že volič je opustil.
Problém sociální demokracie je ten, že nejen, že se odtrhla od svého elektorátu, ale vedení strany se odrhlo od členské základny. Vedení strany žije v akváriu a nemá přehled o tom co se děje v regionech. Výsledek je,
že strana je neakceschopná. Klasickou ukázkou byl jejich poslední sjezd. Jakoby si ani neuvědomovali vážnost situace. Místo přijetí krizového plánu a zvolení krizového vedení si zvolila opět lidí, kteří nepřekročí vlastní stín. Namísto krizového manažera si zvolili opět člověka, který zná jen poslanecké lavice a intriky. Jak to může dopadnout, když i další členové vedení jsou ze stejného hnízda. Jediný Foldyna se vymyká. Před chvíli na ČT 24 odpověděl , že on tady zastupuje regiony a lidé v regionech mají jiné představy než ....... Nedopověděl. Já osobně vidím cestu, že by se vyčlenila na půdorysu soc. dem. názorová platforma, která by založila politickou stranu. Mohli by se přidat i další poslanci a nemuseli by začínat od píky.
BANÍK má větší šance se zachránit v lize než ČSSD. Na rozdíl od soc. dem Andy má určitě plán.
Hamáček si jde pro polibek smrti. Užije si svých pár minut slávy a skončí na smetišti dějin jako jiné
marionety před ním

Zatím bez slepic

Vahy.
Perfektně napsané.
Jde si domyslet,že Zeman domluvil Babišovi,ať to MV přenechá ČSSD,stejně nic nezmůžou a Hamáček už vůbec ne.
Jak jde poznat,Babiš si už nějak poradí a ČSSD vystrojí funus.
Nebyla zmínka,kdo další podpoří vládu,komunisti,nebo SPD.
Pokud komunisti,ať si také šetří na funus.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Many thanks for sharing, I always learn something new from your posts.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I've seen something similar in another thread. You will probably find certain parts of that post helpful, not everything of course, but I believe it is worth checking out.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Whoa! This might be one of the most helpful things on the topic I've ever read. Thanks for your work.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I have seen something very similar in some other thread. You will probably find some parts of that article helpful, not everything obviously, but I think it's worth checking out.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Amazing site, how do you find all this info?I've read a couple of articles on your website and I love your style. Thanks a million, keep up the great work.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Recently I have come across one post which I assume you could find helpful. Someone may take a steaming dump all over it, but it answered some of my questions.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I am impressed. I do not think I know anybody who knows so much about this as you do. You need to make a career of it, seriously, awesome site

Zatím bez slepic