A jaká byla řepka...

Autor

Pokud dovolíte, nechám si ještě den dva na tu Arménii. Zatím bych v tom neviděl žádné US převraty jednoduše proto, že je to málo medializované. Potřebuji se trochu více zorientovat, něco načíst a doufám že ve čtvrtek nebo v pátek kolem toho dáme pokec. Dneska mám pro vás ryze domácí téma, které se mě profesně úzce dotýká. 

Asi jste si nevšimli, že je v ČR méně hektarů osetých řepkou že? Žlutých lánů je stále dost, každý si toho všimne, ale naše data nelžou. Letos naše firma prodala o mnoho výsevních jednotek řepkového osiva méně. Jsem zvědavý, kdy vyběhnou ti aktivisté a začnou se spontánně radovat, že žluté smrti ubylo. Kmenta, Patočka a další novináři by mohli uspořádat hapenning a poděkovat Babišovi. Protože úplně stejně jak mohl předtím za pole osetá řepkou, úplně stejně teď může za jejich pokles. 

On tedy nemůže ani za nárůst ani za pokles, ale bylo by hezké, kdyby ti pseudozemědělci a pseudoekologové vyrazili ze svých klimatizovaných kanceláří v Praze a postavili se k poli se slunečnicemi a skandovali s transparenty: "tady byla řepka, tady už není, díky pane ministře." Měl bych pocit, že nejsou úplně blbí. 

Co se stalo? je to jednoduché... řepky je v Evropě všeobecně dost. I když v ČR byla loni neúroda, celkově vzato byl loňský rok na severní polokouli velmi dobrý a letos na jižní polokouli také. Lodě jsou plné obilí i řepky, vyrábí se tolik metylesteru, kolik ho Čepro a jiné evropské palivové podniky potřebují a a tak jde cena dolů. Tak moc jde dolů, že se řepka jednoduše nevyplatí. 

Na vypěstování tří tun řepky na jednom hektaru je zapotřebí 30 tisíc korun. Tu a tam se v příznivých podmínkách podaří vypěstovat ty tři tuny za 28 tisíc Kč a sem tam se najde zpravidla zahraniční podnik, který s přispěním moderních technologií dokáže vypěstovat na hektaru pět tun řepky a stojí ho to 36 tisíc. Tito zahraniční supermani jsou také dnes jediní, kdo na přece ještě mohou vydělat. Ale jen pokud dostatečně zaprší, takže celková statistická data to prakticky neovlivní. Průměrné náklady na hektar řepky jsou dnes těch 30 tis. Kč a průměrný výnos jsou tři tuny z hektaru. Náklady na výrobu jedné tuny řepky jsou deset tisíc korun. 

Výkupní cena jedné tuny řepky je 8.900,- Kč. Průměrný zisk na řepce je letos - 1.100,- Kč na tunu. Na hektaru jde o ztrátu 3.300,- kč, což tak nějak pokryjí zemědělské dotace. Řepku proto letos zasel jen ten, kdo má dlouhodobou smlouvu a nebo ji neprodává Babišovi. Babiš totiž dražší řepku nepotřebuje, koupí si jí libovolné množství v Hamburku v přístavu a dovezou mu ji po Labi lodí. Ekologové můžete jásat, splnil se váš sen, řepky ubylo a jestli to takhle půjde dál, příští rok jí bude zase o mnoho méně. 

Ovšem když řekneme A, musíme říci i B. Půda samozřejmě nezůstane ležet ladem a zemědělec se poohlédne po jiné plodině. Například té slunečnici. Je to také olejnina, je žádaná pro potravinářské účely, nedělá se z ní benzín, ale je to asi nejhorší předplodina na půdu. Pěstovat něco po slunečnici, to znamená o to víc nasypat hnojiv, aby se ta půda alespoň trochu vzpamatovala. Řepka s hlubokými kořeny držela v půdě vodu, velmi brzy zjara vzrostla, je hustá a tak bránila slunci a větru v odpařování a erozi. Slunečnice je přesný opak.  Je vysoká, štíhlá, kořeny nemá prakticky žádné a je ještě náchylnější na cizopasníky, než zmiňovaná řepka. 

Kdo nemůže zasít slunečnici, protože je moc vysoko a nemá na to podnebí, ten přidá na pšenici či kukuřici. Takže pole nebudou žlutá, budeme mít ty velké širé rodné lány, ale osevní postup už se střídat nebude skoro vůbec, protože u nás se dá vydělat v podstatě jen na pšenici do chleba, ječmeni do piva, kukuřici do krmiv, slunečnici do oleje a donedávna také na řepce do benzínu. Všechno ostatní se levněji doveze odjinud... tedy hlavně z Ruska. 

Takže ekologové sice mohou mít radost z menšího množství řepky, ale jinak je to všechno dál pěkně na levačku. Jen ubyla další plodina na střídání. Všechny ostatní problémy se zasolením, přehnojováním, pesticidy a podobně, to všechno bude pokračovat, jen to bude zase o něco rychlejší proces. Nakonec měli pravdu ti, co na svých polích nastavěli sluneční elektrárny. Pod fotovoltaikou se pasou ekologické ovečky, žádné pesticidy, žádná hnojiva, výnos z hektaru zhruba stejný jako u zemědělství, akorát se to obejde bez traktorů a agronomů.  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Takže přejdete z prodeje semen na prodej panelů? :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podívejte se dneska na oblohu, pěkně nás sprejujou....
Dita

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jedů - ééé, pardon - léků. Samozřejmě léků, pane dochtore.
Jinak to je taková príma nakopávačka, tento Vidlákův dříst. Člověk se svižně vybelhá z pelechu, půl hoďky hledá brejle, půl hodiny hledá cestu k zrcadlu, půl hodiny se hádá s tím cizím xichtem naproti, ať vypadne, že na návštěvu se nechodí tak brzy ráno a navíc v pyžamu, pak půl hoďky hledá zuby, než je najde pod křížovkou, u které včera večer zachrápal, pak před obědem pustí komp a přečte si Vidláka.
Už zbývá jen začít po obědě trénovat skok do truhly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chytrá paní v SRO vesele oznámila, že Ojrodotace budou pro příště směřovat do Špánu, Itošky a do Řecka. (Už žádní hnusní a zlobiví smetáci zpoza železné opony, dodávám já). Jednak kvůli skvělým hospodářským výsledkům, druhák - což je podstatně horší - kvůlivá opáleným strávníkům na člunech.
Což - si myslím já - je průser jak mraky.

Zatím bez slepic

Targusi, mrzí mě, že jsem se tak brzy ukázal být dobrým prorokem, když jsem v neděli psal:

-všechny uvedené země (Itálie, Španělsko, Řecko, Nizozemí) čeká hospodářský propad na chvost EU a škrtání ve výdajích

-budou mít vysokou nezaměstnanost spolu s hromadou imigrantů z Afriky

-lze čekat radikalizaci všech těchto zemí vůči imigrantům a ještě vůči postsocialistickým zemím (tedy vůči nám – budou nás obviňovat, že jim nechceme ulevit od dovezených muslimů a že jsme si bohatě žili z eurofondů, které už na ně nezbyly)

-EU bude krátit dotace pro postsocialistické země a ze všech nejdříve to odnesou kverulanti Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko. Dojde ke snaze nám nacpat více muslimské nadílky než dosud v EK spočítali v kvótách. Andreje Babiše ten vývoj postihne nejdříve.

Ale ekonomický vývoj nepřemohou ani kdyby jim nacpala dotace všechny. Jen se ukáže, že jde o černou díru a skončí to vyloučením Španělska, Itálie a Řecka z EU, a jejich hospodářským propadem.
Pokud EU odejme ČR eurodotace, je to pro nás skvělá zpráva. Jen pro ty neziskovky přisáté na eurocecík je to zpráva špatná.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevážně: kdybych mohl, šel bych vám polámat ruce a nohy. Furt enom cosi špekulujete, do všeho se serete, a potom to tak vypadá. Fuj, chlape jeden.
Vážně:
1/ vypadla vám Francie a vzápětí za ní bude na řadě Belgie
2/ s dotacemi bude pevně propojen povinný příděl hnědáků a stane se tak v době krize, dříve asi ne.
3/ s neziskovkami se šeredně pletete, jsou jako rakovina. Budou metastázy a budou vysávat pouze národní rozpočty, případně zaskočí Norské fondy nebo nějaké podobné obskurní struktury s neomezeným množstvím barevných papírků, případně s papírkem čísla účtu s virtuálními číslíčky, jak se na to chystají ve Švédsku.

A vojtěška nehrozí, abyste věděl. Toho, Boh dá, nebude, aby se vyhazovaly prachy na užitečné proudžekty.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targusi,
Francie ještě ne a Belgie taky ne, ale Nizozemí ano! O víkendu přijelo 7 bouchačů z Nizozemí a obhlédli situaci. Teď se děsně diví, proč jsou ve vězení. Vždyť podle nich jen zkopali jednoho číšníka. Pro ně slabší víkend.

Ohledně neziskovek se obávám, že máte pravdu. :-( Ty si peníze ze státního rozpočtu vždy vybrečí. Na ostatní už nezbude. Mohly by si vzít státní rozpočet celý a ani by nemusely předstírat, že něčemu prospívají. Mohly by se válet. V USA prý zjistili, že vytvořením neziskových organizací řešících problémy začleňování se problémy jen prohloubily. Do doby, než vznikly, v 50. a 60. letech v USA docházelo k razantnímu zlepšení situace chudých lidí. Te´d je situace opačná, stav se jen zhoršuje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Fotofoltaika neni zas tak ekologicka. Aby panely fungovaly musi se mejt a mejou to nejakejma srackama, ty po sikmejch panelech stecou do pudy a nez ta blba elektrarna zmizi mate zamorenej pozemek. Navic alespon nektere jsou postavene na pronajate pude, takze foto-barona to nezajima, ten bohatne z dotaci a majitel uz tam moc ovecky dat ani nemuze. Kdyz pak baron zmizi i s prachama nekam do ciziny neb se elektrarna parkrat preprodala a skonci tesne pred likvidaci u bilyho kone, tak to bude na jeho triko vsechno to zase z pole vytrhat a ekologicky zlikvidovat.

Zatím bez slepic

A nemyje se to vodou ktera neco na zpusob destilovane, ayb nebyli skvrny pri zasichani nez nejakou chemii? Co potrebujes, smyt prach a na to staci moda a kartac, dat do toho chemii je jenom peniz navic, proc by nekdo platil navic kdyz nemusi?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nebylo by vhodné využít situace s přemírou volné půdy a dát zemědělcům dotace, aby na půdě pěstovali zelené hnojení? Třeba vojtěšku a místo sklizně zaorat. Tím by se organická hmota dostala zpět do půdy. Pokud by se takový program povedlo zavést, půda by opět získala schopnost zadržovat vodu a my bychom měli boj se suchem vyhraný.

Zatím bez slepic

To je ten problém,ZD raději pěstují plodiny méně náročné na ruční práci a malými náklady.
To byl i záměr EU,když jsme museli omezit zemědělskou výrobu,pěstovat řepku a kukuřici.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Solarne pannely su asi taky vydobytok vedy a techniky ako svojho casu azbestova izolacia, co olovene tubky na vodu.
Este nenastal cas, ked skonci ich zivotnost a len potom sa budeme vsetci divit, co s nacatym eko-bordelom.
Ono - do solarnych panelov sa dava taka chutovka - chlorid kadmia. Preto sa nesmu ziadne panely ani paneliky z kalkulacky dostat niekam len tak na skladku. Páč je to svinstvo. Niektore univerzity sa snazia tento element nahradit chloridom horcika, ale stale to nie je ono.
Ja mam napriklad chalupu s eternitovou strechou. Svojho casu skvela vec, Kazdy novy dom v dedine mal tasky z eternitu na streche, vode odolne, nehorlave. Ak vsak budem chciet strechu rekonstruovat, budem musiet zavolat firmu, s ktorou pridu ludia v atombordely a budu s jemnocitom rozoberat tu moju strechu peknu. Nechcem zatial uvazovat, co dany ekocirkus bude stat.
Takze si pamatajme - so solarkami bude veselo tak za 20 rokov. (a kedze ja som skeptik, tak aj skor, :D Na superultra modernu domacu solarnu srandu na strechu dava firma zaruku 10 (slovom desat) rokov na striedac.)
Ten ekologicky pristup k veciam a energii nas raz pride ozaj draho.... fakt so skeptik....

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Ono - do solarnych panelov sa dava taka chutovka - chlorid kadmia."
Kam se to dává, ať se mohu podívat, dopředu, dozadu z boku, nebo někam dovnitř?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Server nizozemského listu Algemeen Dagblad napsal, že sedm mužů vyrazilo do Prahy proto, aby oslavili nadcházející svatbu jednoho z nich. Většina z nich prý pochází z Haagu a okolí, JEDEN PRACUJE U AMSTERODAMSKÉ POLICIE (!). Dvěma hlavními podezřelými jsou podle listu bratři, přičemž jeden z nich je majitelem fitness studia, v němž zároveň pracuje jako trenér. Veřejnoprávní stanice NOS uvedla, že zadržení odmítali konzulární pomoc nizozemského velvyslanectví v Praze, později ji ale přijali"

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/222059-utok-na-cisnika-zalobci-navrhl…

(Žeby předvoj budoucích policejních školících center pro ukázňování původního obyvatelstva Kotlinky? Přece si s námi nebudou špinit ruce, když mají profesionálně vycvičené nohy!)

Bylo by hezké, kdyby snědý nizozemský policista vedl ve vězení svou nevěstu v pruhovaném hidžábu a s malovanými holandskými dřeváky na nohou do české vězeňské mešitky..
Prefabrikovaný betonový minaret jistě promptně dodá Saudská Arábie, náš a americký největší spojenec ve válce o demokratickou naftu a její transatlantické peněžní hodnoty!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
vlivem špatné komunikace mezi svatým Petrem a Babišem bude, jak jsem se dozvěděl, málo řepky.
Nestačila vyrůst a už nasazuje na květ.

Kromě toho bude taky málo vína.
Což je průsrer - z vína se dá taky destilovat alkohol coby biopalivo.
Takže hrozí, že se budem sjíždět neekologicky.

(Neví někdo, jestli se dá naopak z řepky dělat víno ? Moje babička dokázala vyrobit vín...omlouvám se, alkoholizovanou tekutinu prakticky z čehokoliv, ale z řepky to, pokud vám, nikdy nezkusila.)

Zatím bez slepic

Víno jde udělat z čehokoliv, před 2000 lety to zkoušel nějaký chlapík v místech, kde se dnes řežou Židé a Palestinci. Prý se mu i dařilo, jednou z toho udělal večeři. Pak si vyšlápli na Olivetskou horu a řvali jak na lesy. No, ale tajemství výroby si nechal pro sebe, tak ho kámoš prásknul za 30 stříbrných placek. A stejně nic neprozradil, ani na kříži.
Pak to tajemství objevili někteří vinaři a začali přidávat do svého kyselého vína záhadnou látku jménem cukr. Značí to, jako patoky pro Pražáky. Takže, jde to! Nasypte do řepkového oleje dost cukru, něco vína a dostanete alkoholizovanou tekutinu. Jen si před konzumací zajistěte volnou cestu na WC. Budete ji potřebovat. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bosom friend,

This is John from Shenzhen Shenzhen Laputa technology Co.,Ltd.
. We have Ten Years OEM factory experience in Bluetooth speakers,
Bluetooth headset, Wireless charger and also other consumer digital items.

Our products make use of standard manufacturing procedures, as well as we have our own professional R&D and quality assurance team.We Ensure 100% last check prior to shipping. Likewise, we have actually certificated with BQB, CE, FCC, Rosh.

Below i would love to Introduce our warm selling F1 Bluetooth speaker,
1. Constructed From Aluminum Alloy product, frozen surface area really feels Premium
2. TWS 3D border audio, left & right noise channels
3. Magnetic charging base style
4. Mini portable, appropriate for gift custom-mades

Welcome to see our site: https://www.bluetoothspeakersuppliers.com
Welcome to call us without be reluctant: info@szlaputa.com

Anticipating deal with you.

Best regards,
LAPUTA Sales Manager John
Shenzhen Laputa technology Co.,Ltd.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

This is really interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I've shared your site in my social networks!
Parajumpers Long Bear http://www.parajumpersonlineshop.com/parajumpers-long-bear-c1_21.html

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

quick cash payday loans
<a href="http://paydayonlineexpress.com">payday loans online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

payday loans as seen on t v
<a href="http://paydayonlineexpress.com">payday loans online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis generic <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> cialis 5mg <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy generic cialis online</a> metformin expiration cialis generic pills <a href="http://cialismnrx.com/">Buy Cialis Online</a> viagra dosage <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy cheap viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis pharmacy online <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> serevent complications cialis pills <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> generic cialis soft tab <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> sex cialis pills <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> why viagra so expensive <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis generic cheap viagra <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> cialis online canada no prescription <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> viagra suisse cialis pills <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> buy cialis online toronto <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> india viagra <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href="http://genviagramdmrx.com/#">generic viagra online</a> <a href="http://cialismdmarx.com/#">buy cialis</a> <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cialis generic</a> <a href="http://viagramrxgeneric.com/#">viagra online</a> <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Order cialis soft <a href="http://www.cialisongen.com/#">generic cialis online</a> generic cialis online pharmacy <a href="https://cialisnorxs.com/#">buy cialis online</a> bad credit personal loans in nj <a href="http://paydaysonlinemoney.com/#">cash advance</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis generic purchase <a href="http://www.cialisongen.com/#">generic cialis online</a> sample cialis pills buy <a href="https://cialisnorxs.com/#">buy cialis online</a> what is a personal loan <a href="http://paydaysonlinemoney.com/#">loans for bad credit</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Generic cialis vs brand cialis <a href="http://www.cialisongen.com/#">buy generic cialis</a> cialis 40 mg tablets <a href="https://cialisnorxs.com/#">buy cialis online</a> loans for christmas <a href="http://paydaysonlinemoney.com/#">payday loans</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href="http://cialiishb.com/#">generic cialis</a> <a href="http://viagramrxgeneric.com/#">buy cheap viagra online</a> <a href="http://cialischbrx.com/#">generic cialis online</a> <a href="http://cialisbs.com/#">generic cialis online</a> <a href="http://genviagramdmrx.com/#">viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hi

Thank you for the fast delivery to my place.
When I received the product. I immediately saw that something was wrong with it, and when I opened it, the package was unfortunately broken.
I made a picture so that you can see what I have received. https://imgurgallery.com/sj7t52w
I am a regular customer, and I regularly order from your shop.
Hope we can solve this small problem in a good way.

Yours sincerely

"Sent from my Android Phone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hello

My package was damaged for the second time.
I made a picture so that you can see what I have received. https://imgurgallery.com/dc34rf
I hope you can help me solve this problem.

Sincerely
Rebbeca Hodgson

"Sent from my iPhone"

Zatím bez slepic