Volby

Autor
Štítky

Volby, volby,...

Jak se blíží naše podzimní volby, už nějakou dobu mě svrbí ruka a mám chuť sepsat své názory na volební systém u nás a na volební systémy obecně. K našim letošním volbám mi navíc tak nějak pasuje tenhle obrázek, který jsem našel na kterémsi anglofonním serveru:

 

 

Obecně je totiž v naší současné demokracii skoro jedno, kterou stranu si zvolíme, protože v konečném výsledku bude, jako ostatně po každých volbách, nakonec stejně všechno trochu jinak. Levicově zaměřený volič, jakým jsem i já, má v podstatě na výběr jen dvě strany, v jejichž programech lze nalézt nějaké stopy sociálně orientované politiky - ČSSD a KSČM. Jistě uznáte, že to je, vzhledem k současnému stavu obou těchto stran, výběr poněkud žalostný.

Svého času se na Kose svým článkem zeptal LeoK: „Co dělat po pádu ČSSD?“ Ač jsem článek četl vícekrát a snad dostatečně pozorně, odpověď na v titulku položenou otázku jsem si v něm, alespoň pro sebe, nenašel. LeoK ve svém jako vždy velmi pěkném článku mimo jiné uvádí i odpovědi některých známých i méně známých osobností na uvedenou otázku. Mám-li být upřímný, nenašel jsem mezi nimi žádnou smysluplnou odpověď, tedy takovou, která by mi aspoň něco málo napověděla. Ostatně, můžete si to, sami za sebe, zkusit také, článek je na https://vlkovobloguje.wordpress.com/page/15/.  

Mám za to, že samotný volební systém, tak jak je v současné době nastaven a praktikován, vlastně vůbec není určen k tomu, aby se podle výsledků voleb určovalo další směřování společnosti, nejen u nás ale v podstatě ani nikde jinde na světě. Asi ne náhodou se i v zemích klasické západní demokracie šíří názor, že „nejvýraznější vlastností současných voleb je široce rozšířené odmítání volebního systému, politických kampaní, stran a kandidátů...“. Takto například hodnotí přístup veřejnosti k volbám James Petras ve svém článku na serveru Dissident Voice 26.června 2017 (viz Elections: Absenteeism, Boycotts, and the Class Struggle, http://dissidentvoice.org/2017/06/elections-absenteeism-boycotts-and-the-class-struggle/).

Ale ještě než se konečně dostanu ke svému vlastnímu hodnocení volebních systémů, připadá mi vhodné uvést ještě jeden citát: T.G.Masaryk: „Na nás záleží, jaký budeme mít stát. Nebudeme-li si svůj stát sami budovat a řídit, asi bychom neměli ani naříkat.“ V jedné věci zde má Masaryk pravdu - na nás záleží. Ale ve zbytku citátu hodně záleží na tom, co si Masaryk představuje v onom „my“. Mluví za sebe a úzký okruh elit? Nebo obecně za poněkud širší okruh lidí, kteří na nejrůznějších úrovních rozhodují o chodu společnosti? Pokud mluví obecně o všech členech společnosti, pravdu bohužel nemá. V běžném životě má obyčejný člověk jen pramalý vliv na směřování společnosti, ve které je od voleb k volbám nucen žít. Proto přímo nesnáším řeči typu: „my jsme si zvolili“, „my jsme připustili“, „my jsme si to podělali“. To je prosím hloupost - měl snad někdo z nás nějaký vliv na to, jak nás několik let Česká národní banka okrádala neustálým oslabováním koruny? Měl někdo nějaký vliv na to, zda parlament ratifikuje smlouvu CETA? Další hromady příkladů si můžete doplnit sami.

Ale teď už k volbám a volebním systémům - i když na to budu muset jít poněkud zdaleka.

Dá se se snad obecně souhlasit s názorem, že lidská společnost je „živý systém“, ve smyslu definice Jamese Griera Millera, uvedené v jeho knize „Living systems“. A volby jsou svým způsobem prvkem řízení takového živého systému.

Živým systémem je podle Millera například buňka - ale také nadnárodní společenství, jakým je například Evropská unie. Mimochodem - i když Millerova kniha je půl století stará, stále má hodně co říci i k současnosti. Kdo by snad měl zájem, může o živých systémech obecně něco najít na https://en.wikipedia.org/wiki/Living_systems a o Millerově knize na http://www.panarchy.org/miller/livingsystems.html. Mimořádně zajímavé jsou například informace z doby zakládání Římského klubu a jeho první odhady ohledně budoucnosti, v porovnání se současným stavem. Ale pozor, samotná kniha má přes tisíc stran...

Jedním z devatenácti prvků, nutných k fungování živého systému, které jsou v knize popisovány, je zpětná vazba. Je to nezbytná součást řízení každého systému. Systém bez zpětné vazby se rozvolní, rozpadne nebo přestane plnit svůj účel. Hlavním problémem je, že zpětná vazba každého systému musí působit v reálném čase. V tomto smyslu ovšem volby funkci zpětné vazby společnosti neplní. Každý, kdo někdy přišel do styku se systémy řízení v reálném čase, vám potvrdí, že při řízení válcovací stolice nelze na signál, že ingot dojíždí na konec válcovací tratě, reagovat až za čtyři roky. Dobře, tohle asi není úplně dobrý příklad. Tak redy jiný: volbami určujeme, kdo bude další čtyři roky řídit autobus, ve kterém se všichni někam vezeme. Jenže co když se řidič rozhodne jet někam úplně jinam, než prohlašoval před volbami, nebo co když se úplně zblázní a zamíří s autobusem přes svodidla do propasti - bude stačit otočit volantem až za čtyři roky? Trvám na tom, že i společnost je bezpodmínečně nutno řídit v reálném čase. Mohli bychom se tady rozpovídat o odvolatelnosti politiků ale bylo by to na nejeden celý příspěvek. Dovolím si (promiňte mi poněkud černý humor) navrhnout jiný systém. Nechť je uzákoněno, že v určený den v týdnu a v určenou dobu musí všichni poslanci parlamentu i senátu sedět na svých sedadlech. A nechť jsou tato sedadla vystřelovací a jejich iniciace nechť je v určenou dobu ovládána z internetu, stejným způsobem, jakým by mohlo být realizováno internetové referendum.

Ale vážně - politické strany by v každém případě měly být postihovány (v reálném čase!) za neplnění nebo přímo porušování svého volebního programu. Jejich program je totiž slibem a závazkem jejich voličům - a sliby a závazky se musí plnit.

Dále si myslím, že by mělo být odstraněno jakékoli zvýhodňování jedněch stran a znevýhodňování jiných. Typickým zvýhodňováním velkých stran je pětiprocentní klausule pro strany a desetiprocentní pro koalice. A co ty ostatní, menší strany, které se proto do parlamentu nedostanou? Proč by se jejich hlasy měly přerozdělovat (viz d‘Hondtova metoda) ostatním stranám? Copak voliči malých stran nemají právo mít svého zástupce v řídícím a zákonodárném orgánu? Že se roztříštěný parlament na ničem nebude schopen domluvit? V takovém případě nikdo z poslanců, kteří nejsou schopní domluvy, aniž by slevili ze svého volebního programu, nemá v parlamentě co dělat.

Podobným zvýhodněním velkých a znevýhodněním malých stran je státní příspěvek. Možnost zúčastnit se politické soutěže nesmí žádným způsobem záviset na bohatství jedněch a chudobě druhých - jaký smysl má souboj boxerů, z nichž jeden si do rukavic může strčit podkovy a druhý nesmí?

Jestli jsou volby prvkem řízení společnosti, jsou taky svým způsobem prostředkem, jak zjistit názor dospělých členů společnosti (kteří mají volební právo) na to, jakým směrem se společnost má ubírat. V tomto smyslu odmítám připustit, že volič může být současně členem dvou společností - když má dvojí státní občanství a obě mu dovolují být voličem. Každý by si měl vybrat, kam patří, a podle toho volit. Nevidím důvod, proč by měl člověk, který před lety emigroval do Kanady ale stále má i české občanství, mít právo v České republice volit. I při nejlepší vůli musí znát zdejší politickou situaci jen povrchně.

Pokud se při volbách svým způsobem zjišťuje i politický názor potenciálních voličů, měla by se také jinak interpretovat neúčast ve volbách. Podle mého názoru je neúčast projevem toho, že danému voliči je zcela jedno, kdo bude zvolen. Jeho (ne)hlas by tedy měl být přerozdělen nikoli jen těm stranám, které se do parlamentu dostanou, ale buď všem stranám rovnoměrně nebo jedné z nich zcela náhodně. Volič, který se naopak rozhodne k volbám dostavit, by měl navíc mít možnost dát najevo, že nechce volit žádnou z nabízených stran, ať už to udělá formou přetržení hlasovacího lístku nebo s pomocí volby možnosti „žádná z nabízených“, která mu ovšem musí být při volbě nabídnuta. Proč by se měl volič rozhodovat mezi různě pokřivenými „A“, když z nějakých, pro něj dost dobrých důvodů chce „Z“. Pokud pro něj „A“ představuje zlo, proč by musel volit jedno ze dvou zel? Samozřejmě, že v případě, že by se ve volbách nejsilnější stranou ukázala být „žádná z uvedených“, volby by byly neplatné, neboť taková strana nemůže sestavit vládu ani vstoupit do žádné koalice. Že by se tak volby prodražily, že by pak musela být volební účast povinná? Podle mne to jsou jen zástupné argumenty. Volič musí mít právo uplatnit svůj názor na to, jakým způsobem bude řízena společnost, jejíž je součástkou.

Že v řízení naší společnosti není úplně všechno v pořádku, dokládá pěkně i článek „Superhrubé souvislosti superhrubé mzdy“ Vladimíra Opatrného na serveru !Argument ze 24.srpna 2017. http://casopisargument.cz/2017/08/24/superhrube-souvislosti-superhrube-mzdy/ I tento autor položil nutnost zpětné vazby na první místo ve svém seznamu nedostatků v řízení společenských procesů.

Nakonec bych se chtěl zmínit i o referendu, jako jednoho, dost specifického druhy volby. Na rozdíl od zastánců přímé demokracie si myslím, že by referendum mělo být používáno velmi opatrně a zodpovědně. Bez nestranného a důkladného informování voličů o důsledcích obou možností a bez precisní a jednoznačné formulace otázky nemá referendum vůbec smysl a je velmi snadno zneužitelné. Myslím, že už jsem někde popisoval případ referenda o umístění hlavního nádraží v Brně, které bylo přímo ukázkovým zneužitím tohoto prvku přímé demokracie. Referendum je, stejně jako oheň, dobrý sluha ale zlý pán. Je ovšem na druhé straně pro náš stát ostudou, že po tolika letech „demokracie“ u nás voliči ještě tento prostředek k disposici nemají.

Dalo by se ještě něco napsat o kroužkování, panašování a dalších drobných „vylepšeních“ stávajícího volebního systému, ale zdá se mi zbytečné probírat zkrášlovat systém, který je od základu špatný.

Na závěr se přiznávám, že jsem svůj článek napsal se zjevným úmyslem vyvolat bohatou diskusi. A koho že budu volit? Nikoho z nabízených - ať už to v důsledku bude znamenat cokoli.

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane JF.
Perfektně napsáno.
Napíši to znovu,pokud každou stranu vedou židé,tak nemůžeme čekat rozdíly v politickém,ani hospodářském pojetí státu.
Přitom se to děje v každém státě a USA nejvíce,že to až bije do očí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mě by spíše zajímalo co myslel u referenda v Brně jako ukázkovém zneužití?
Když odmlčíme způsob informování a realizaci samotného referenda (zvolené datum, aby došlo co nejméně lidí, jednostrané informace obou strana, např. brno ve svých tiskovynách pouze názor tehdejších vladnoucích strana), apod.

Byl skutečný problém kdo vůbec hlasoval. Vyjmuta byla vyjmuta množina lidí, kteří nádraží využívají z myslím 90? procent, tedy ti co každý den dojíždějí, zato Brňáci, kteří nádraží využijí pouze když někam cestují a v počtu celkového využití jsou drtivou menšinou měli rozhodovat o tom co budou z větší části využívat jiní?

Proto by mě osobně zajímalo, co JF vidí jako ukázkové zněužití, když z mého obecnéhopohledu byl problém množina voličů vs uživatelé než samotná demagogie obou stran...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dnešní demokracie jsou informace a přístup k nim. Masmédia si pro sebe usurpovalo sdružení oligarchů, šíří propagandu nikoli informace. Kdo chce a dá si práci, má sice ještě možnost se k informacím dostat, ale těch, co to baví jsou ochotni tomu věnovat čas, není zas tam moc.

Bez toho, aniž by se přístup k informacím vyřešil, je zbytečné uvažovat, jaká forma demokracie by byla nejvhodnější.

Osobně bych preferoval stranický tisk, popř. jiné médium transparentně zštítěné tou či onou stranou. Přečtu si, poslechnu si, kouknu, za koho kopou a jsem doma. Pak mohu i demokraticky rozhodovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Jejich program je totiž slibem a závazkem jejich voličům - a sliby a závazky se musí plnit." - Keby strany dodržovali svoj program tak nechápem prečo by Čech v Kanade nemohol podľa programu voliť. Tie každodenné šarvátky, obvinenia, bonmoty a nadávky len tlačia k iracionálnej voľbe. Búrka v pohári vody.
Možno sa ten Čech chce vrátiť a má tam aj rodinu, alebo tým pádom musia dostať volebné právo cudzinci žijúci v Čechách.
"Copak voliči malých stran nemají právo mít svého zástupce v řídícím a zákonodárném orgánu?"
"V takovém případě nikdo z poslanců, kteří nejsou schopní domluvy, aniž by slevili ze svého volebního programu, nemá v parlamentě co dělat."
Takže ad absurdum s právom malých strán budeme mať v parlamente sto strán s rôznymi volebnými programami a budeme na bežiacom páse vymieňať poslancov, ktorý sa nevedia dohovoriť bez toho, aby vybočili zo svojho volebného programu, čo pri niektorých programoch je úplne nemožné.
Kto nejde k voľbám - nechce voliť, prečo by sa mal jeho hlas počítať?
Referendom by som začal v obciach, možno v krajoch, ale okolo toho je potrebné aj prostredie s právomocami, určovanie výšky daní, uľahčené podnikateľské prostredie, výberové riadenie pre štátne (obecné) zakázky a pod.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

doporučuji tento článek:
http://infokuryr.cz/news.php?extend.19270.2
Výňatek: situace jak u nás, tak i v dalších nemocnicích v Mnichově je
neudržitelná. Pohotovost na klinikách nezvládá a tak vše začínají
posílat do nemocnic. Řada muslimů odmítá k ošetření ženský personál....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám na to "My jsme si zvolili," "My jsme bombardovali" atd úplně stejný názor. Ne to neuvěřitelně cynické a manipulativní tvrzení.

Beru to tak, že mám před sebou dobytek, co to má osobně na svědomí a je třeba s ním zacházet podle toho.

Admirál

Stranický tisk máme. Všechny noviny a TV jsou jedné strany - vrchnostenské. Špekulujou jak omezit internet.

Myslím, že právě teď je nejdůležitější přemýšlet, jaká forma demokracie je nejlepší. Do kdy chcete čekat? Až si vrchnost upevní pozice, navozí sem dost vetřelců a ti ji budou volit, aby nám pak demokraticky odhlasovali, že se máme všichni dát na islám, jinak nemáme právo na život?

Radši si sežente aspoň dva kámoše a začněte přímou demokracii s nimi, i když budete volit na začátku jen ve a o třech. Nikoho se na nic neptejte, nikde to moc nerozhlašujte, protože každej, komu to bude jen trošku vadit vám bude házet klacky pod nohy. Když to bude fungovat, tak se ostatní přidaj, když to fungovat nebude, tak to budete mít experimentálně ověřený.

Ve Švýcarsku jim taky nepřišel nadělit demokracii nějaký Dienstbier.

Zatím bez slepic

Ještě je jeden manipulativní politický výrok, a to že politici jsou jen obrazem svých voličů. Nikoliv, jsou jen mimořádnou sbírkou psychopatů a sociopatů se zbytnělým egem, trpící přehnaným narcismem, neoprávněně přesvědčených o jejich důležitosti na běh dějin a nesmírnou chamtivostí po moci a penězích (většinou oboje dohromady).
Metoda vlády ušlechtilé aristokracie nebo osvíceného taťky monarchy se nikdy nepovedla, ale vyhovuje náramně těm, kdo jsou právě u moci, aby si zdůvodnili svoji nadřazenost nad tupou masou lidí.

Zatím bez slepic

"Stranický tisk máme. Všechny noviny a TV jsou jedné strany - vrchnostenské. Špekulujou jak omezit internet"

Akorát že se sebeneoznačuje za stranický,, nýbrž nezávislý, vyvážený, pluralitníííí... atd. Nejlepší je ČT.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zpětná vazba nám ve volbách opravdu chybí. Třeba možnost odvolat politika kdykoliv v průběhu volebního období. Máme je zvolené na 4 roky, tak by šlo velmi snadno na určitý "volební víkend" připravit všechny volby a otázky, včetně možnosti odvolání politika z funkce poslance. A kdo by dorazil k volbám, hlasoval by ano nebo ne, kdo by nedorazil, bylo by mu jedno, který odpověď bude vybrána a jedna nabídka nesouhlasím ani s ANO ani s NE by se také velmi hodila.
Přímé referendum pak by stačilo o:
- mezistátních smlouvách s významnými finančními dopady na občany (CETA)
- změnách hranic
- imigrační a vízové politice
- odvolání celé vlády a celé Poslanecké sněmovny a Senátu
- změna platné měny na území ČR
- změna rozloh krajů a zemské uspořádání
- navyšování počtu státních zaměstnanců

Ale o to není zájem, integrace Evropy se provádí z Bruselu. To i KSČ prováděla chytřejší politiku zavádění socialismu a Miloš Jakeš byl určitě chytřejší než Jean-Claude Juncker.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

a proč vlastně jen o tomhle?

Vážně si myslíte, že referendum by rozhodlo hůře než odborníci třeba o adopcích dětí homosexuály? - Přečtěte si novinky.

To samý o bombardování Jugoslávie, uznání Kosova nebo o lithiu? O exekucích ? Přejmenování ruzyňského letiště ? Táboře v Letech ?

Nevidím jedinou věc, ke které by se k něčemu lidé nemohli vyjádřit - zvlášť když to mohou zase opravit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O tom, kdo bude na kandidátní listině voleb KTERÉHOKOLIV stupně rozhoduje nanejvýš stovka lidí.

Kandidáti na skutečně vrchlové posty - tedy ty, které mohou skutečně o něčem rozhodnout - jsou ale předvybráni z ještě menšího počtu - řekněme deseti.

Rozhodujícím kritériem pro připuštění dovrcholové funkce je především možnost SKUTEČNÝCH, tj. ekonomických vládců za kulisami ovládat "vládnoucí " obslužnou elitu.
Podmínkou nutnou, nikoli však postačující pro to, stanout na politickém jevišti je tedy ovladatelnost.

Ovladatelný je člověk úplatný, zasrašitelný nebo ten, na koho máme nějaké devastující informace ještě předtím, než se ocitl na kandidátce .(Libovolná diskreditující informace se dá dnes rychle vyrobit a rozšířit - ale je to zbytečně drahé. Nejlepší je připustit do rozhodujících funkcí jen a pouze toho, na koho máme nějaké těžké kompro.)

Pokud chceme po volbách uzavřít koalici, stává se kompro na koaličního partnera nezbytností. Není-li, je třeba jej vyfabrikovat nebo jej co nejdříve nechat bez přečtení podepsat složitý dokument, vyrobený nastrčeným právníkem či poradcem.

Pokud ekonomičtí vládci za kulisami (v případě kolonií či protektorátů českého typu pochopitelně převážně zahraniční) nedosáhli vzájemné shody a nedaří se jim vzájemně infiltrovat skupiny služebné elity, zvané politické strany,je třeba podstoupit svobodné volby.

K tomuto účelu je nutno finančně náročným způsobem zblbnout manipulovatelnou většinu voličů .
Nestačí-li to, je třeba pomocí armády presstitutů nahustit do hlav racionálně uvažující menšiny takové cinknuté informace, aby se logickým a racionálním rozhodnutím, učiněným však na základě falešných premis, rozhodli iracionálně a pro sebe, jakož i pro všechny ostatní nevýhodně.

V krajním případě lze exhumovat Pravdu a Lásku, aby se do našich pomýlených myslí humanitárně probombardovala.
Dovozovou munici s patřičným ziskem dodá nezisková organizace, kterou si sami nevědomky platíme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

generic viagra from india <a href=" https://viagracnd.online# ">men on viagra videos ViagraCND100Mg</a> - buy cheap viagra
http://viagracnd.com/# viagra softtabs
buy viagra in canadГЎ <a href=http://viagracnd.com/#>pfsier viagra from canada rsygzhl</a> viagra purchase in sydney

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

amoxicillin 500mg no prescription <a href=" http://amoxicillinamoxilcheap.com/# ">amoxil for sale</a> - buy amoxicillin 250mg

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

stromectol australia <a href=" https://ivermectinon.com/# ">buy stromectol online</a> - ivermectin otc

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

price of ivermectin <a href=" http://ivermectinon.com/# ">generic stromectol</a> - ivermectin 6 mg tablets

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vacuum pumps for ed <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">prescription meds without the prescriptions</a> - diabetes and ed

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ivermectin 12 <a href=" https://stromectolgnr.com/# ">ivermectin tablets for humans for sale</a> - stromectol without prescription

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hydroxychloroquine plaquenil cost <a href=" http://hydroxychloroquinepst.online# ">hydroxychloroquine</a> - plaquenil sulfate

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

lexapro buy <a href=" https://lexaprognr.com/# ">Escitalopram</a> - medication lexapro 10 mg

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pain meds online without doctor prescription <a href=" http://pillgtr.com/# ">ed meds pills drugs</a> - ed prescription drugs

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

clomid price <a href=" http://clomidgtr.online# ">clomid</a> - clomiphene online

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cialis no perscription overnight delivery <a href=" https://cialisgtr.com/# ">cialis discounts</a> - cialis sale online

Zatím bez slepic