Kdyby došlo na tu katastrofu...

Autor
Štítky

V posledním seriálu o žních došlo v diskusi několikrát na případnou katastrofu při které by se rozpadlo zásobování a co by to mohlo znamenat, jaké by to mohlo být. Dovolte abych k tomu přidal Vidlácký pohled. 

V České republice žije zhruba polovina lidí ve městech a polovina na vesnicích. Jenže když se na to podíváme blíže, tak mezi životem na vesnici a ve městě zase není takový rozdíl. Jistě, na vesnici se lidi víc znají, sousedi si pomáhají, folklór, Jízda králů, Hody, Jarmarky, kroje, paličkování... Ale nakupovat se chodí také do supermarketů nebo sámošek Jednoty.  Ve městě mají lidi doma zásoby jídal tak na týden, na vesnici o trochu více. Ale takových, kteří mají opravdu doma sklep plný brambor, regály plné kompotů a marmelád, šandly plné sádla a domácí konzervy s pečínkou... takových je nás ve Vidlákově pět a půl. 

Všichni ostatní normálně nakupují ve stejných Flopech, Kauflandech a Albertech jako všichni ostatní. Většina mléka se prodá normálně v Tetrapaku a mlékomatů je pět na okres. Stát se celkem systematicky postaral, aby žádný drobný chovatel nemohl oficiálně nic prodat, protože na všechno jsou šílené hygienické předpisy. Mlíko do lahve od Cocacoly dostanete od známého a to ještě opatrně, protože stačí jeden průjem a milý lidumil má problém. 

V praxi vzato se vesnice od města liší jen tím, že lidi na sobě nejsou tak namačkaní. Jinak se Česká republika spíš podobá velkému městu než státu. Jak říkají naši ruští kamarádi, ČR je jeden gorod, protože z každého místa je vidět alespoň jeden dům...

V principu proto pochybuju, že by pro měšťáka mělo nějakýá velký smysl v hordách útočit na venkov a shánět jídlo.  Pochybuju, že ho někde ve Vidlákově sežene víc než na Žižkově nebo v Lužánkách. Naše obyvatelstvo neživí vesnice, ale ty velké mlýny, pekárny, velkovýkrmny a jatka. Ty nejsou primárně na vesnici. Ty jsou tak nějak všude podle dojezdových vzdáleností v byznysplánech. 

V zemědělství pracují s bídou dvě procenta obyvatel.  Ti také jediní disponují nějakými znalostmi, jak se to jídlo dělá. 

Pokud by přestal jít proud, většina zvířat do dvou dnů vychcípá. Přestane fungovat ventilace, bez strojů nikdo krávy nepodojí, sto tisíc slepic v jedné hale nikdo bez automatu nenakrmí, mrazírny se rozmrazí a vlastně zůstane jen zrno v silech, protože to jen leží a pár měsíců vydrží i bez elektřiny.  Než se většina lidí v katastrofě stihne rozkoukat, už žádné jídlo nikde nebude. Nebude benzín, nebude internet a lidi budou tak vyděšení, že se od svých domů a úkrytů nejspíš ani nehnou. 

Většina lidí na silech a ve mlýnech jsou myslivci. Mají k dispozici odpad z obilného čištění ze kterého platí členské příspěvky v mysliveckém sdružení a jsou po zuby ozbrojení. Pokud na ně nepřijede vysloveně motostřelecká jednotka, nějakému gaunerovi, co se bude cítit bez státní moci dobře, tomu se celkem snadno ubrání.  A rychle vytvoří mafii kontrolující poslední použitelné zdroje jídla. 

Z měst nepřijede organizovaná síla, spíš poslední zbytky chudáků, kteří přežijí to rabování a nějakou šťastnou náhodou se dostanou někam, kde ještě nějaké jídlo bude. Tam budou přivítáni s otevřenou náručí, protože když nepůjde proud, bude zapotřebí pracovní síla. A pracovní síla dostane najíst a všichni budou spokojení. 

Mnohem spíš si proto dovedu představit obrázek, jak městský manažer nosí v kýblu zrní, okopává ředkvičky a učí se, jaké to je být dvanáct hodin na sluníčku, než nějaké ozbrojené bandy vybírající výpalné.  Vidím spíše prosebníky u nesmlouvavého sedláka než nebezpečné zločince. 

Na vesnici se určitě mnohem rychleji vytvoří nové vazby a nové distribuční sítě. Býti agronom, to bude hodně dobré bydlo. Býti silomistr či parta okupující silo, to bude zlatý důl, míti pár hektarů pole, to bude život středověkého feudála, který prohání nové poddané estetiky a gender magistry z Prahy. 

Jistě, bude u toho nějaký bordel i nějací mrtví, ale v praxi většina mrtvých bude hned v těch prvních dnech, kdy najednou v regálech nic nebude a lidi budou mít pocit, že se všechno ještě vrátí zpátky. Pak se jen přesune těžiště moci ke skutečnému bohatství - k hlíně. Kdo má půdu a dokáže si ji udržet, ten bude pán. Kdo má znalosti, jak z půdy získat plody, tan bude šafářovat a mít se dobře. A ti ostatní, ti dostanou kus žvance, slámu na spaní a budou rádi že jsou rádi. 

Chcete zvládnout katastrofu? Mějte trochu půdy, naučte se pěstovat alespoň zeleninu. Mějte doma zásoby na zimu a pořiďte si kamarády na obilném sile nebo ve mlýně. Případně si u zemědělce zamluvte, že mu budete robotovat místo traktoru, až to kiksne. Nic jiného se asi vymyslet nedá. A nebo dá? Diskuse je vaše. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní.
Ještě chtělo přidat v takových případech,není nic hned jako hypermarketu.
Prase musí nejdřív porodit prasnice,další půl roku krmit.
U hovězího je to ještě déle u drůbeže je sice kratší doba,ale aspoň sehnat oplodněná vajíčka,pak si s tím poradí dost vesničanů.
Na pšenici musíte mít pole,obdělat,zasít,ale stejně čekáte 10 měsíců na sklizeň.
Ještě je dobré mít zásobu luštěnin a když je k tomu trochu uzeného bůčku,paráda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na toto téma napsal román - studii Robert Merle "Malevil". Kniha končí usnesením rady přeživších atomovou válku, ve které se rozhodli, že rozjedou výrobu nábojů do pušek, ke kterým kdysi přišli. V době téměř kamenné, do které podle Merleho lidstvo tehdy spadlo, nebyla žádná legrace náboje vyrobit. Jenže s ohledem na miniválky mezi skupinami přeživších je bylo moc potřeba.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Laco G.
Kdyby došlo na atomovou válku,tak ti přeživší,budou mít spíš starost sehnat kvalitní jídlo.
Horší to co asi myslí pan Vidlák,stačí vyřadit Jaderné elektrárny,nebo i uhelné,aby nešel elektrický proud,to by bylo nepředstavitelné,co by nastalo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže jako první začnou podřezávat venkované, kteří nemají krávu venkovany, kteří ji mají... Já vím, nemluvíme o stejné zemi a stejné době, ale když v době vrcholícího válečného komunismu nechtěl už nesmlouvavý venkovan lidem žadonícím a šmelícím z města nic dát, nastoupily rudé gardy a čeka (a žárliví sousedi či sousedi snažící se odlákat pozornost od sebe).
Vzato kolem a kolem a kolem, nejspíš by záleželo na rychlosti onoho pádu z tlustých do tenkýho a na regionálních předpokladech. Vidlákův text vlastně říká, že v první fázi by byli ti venkované vlastně v nevýhodě - narozdíl od těch měšťanů to mají k rychlému zdroji jídla (hypermarketům) nejdál, ve městě je větší pravděpodobnost vzniku paralelní struktury (ať už na bázi zbytků původní moci, tak třeba té zločinné). Co Vidlák, myslím, nedoceňuje je, že myslivecká obrana sila znamená, že nikdo nebrání domov a slípky na zahradě.
Vpodstatě asi můžeme doufat, že vezme věci do rukou včas nějaký osvícený plukovník (jinak legrační armády), jenž spolu se zbytky dalších ozbrojených složek nastolí včas jakousi organizaci v jádře.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trochu z ineho uhla rozobral koniec civilizacie Stephen King v dost hrubom romane The Statement.
Po cesky - Svedectvi.
Myslim si, ze okrem myslivcov bude ozbrojenych zopar ludi z mesta. A tiez zopar ludi z okolia armady.
A ak pride na to, ci vyhra sef caty specialnej jednotky, co pride k silu poziadat o nejaky ten hrniec psenice, alebo myslivec, co to silo strazi, tak si tipnem, ze myslivec moze odbachnut len jedneho vojaka...(abo dvoch, ak to stihne) a potom to tam od myslivcov vycistia. S tou novou mafiou kontrolujucou zvysky jedla vsak plne suhlasim. Enem ti myslivci to nem budu :D.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Záleželo by na tom, k jak fatálnímu zničení infrastruktury by došlo.

Pokud by se jednalo o menší lokálně ohraničené škody, byla by současná společnost poměrně rychle schopna návratu k normálnímu stavu. Násilnosti a excesy by byli, ale centrální moc by nebyla poškozena tak, aby je nedokázala potlačit.

Pokud by ale došlo velkému, komplexnímu poškození civilizace, znamenalo by to více či méně rychlou cestu na úroveň civilizace někdy před průmyslovou revolucí a to ještě v lepším případě. Nějakou dobu by se přehrabovalo rumiště a vybíralo, co se dá použít, pak by nastala potřeba vyrábět (oblečení, obuv, nástroje atd.) a narazilo by se na fatální technologickou, nástrojovou a energetickou nedostatečnost.

To, co Merle líčí v Malevilu, by byl jen začátek toho sešupu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Česko je stát, který je ještě schopen se uživit. Horko, těžko, ale je. Žemědělské půdy valem ubývá, ale zase výnosy jsou o mnoho vyšší.
Elektrifikace Čech a Moravy začala nějak kolem roku 1926, kdy byla postavena první velká elektrárna v Ervěnicích. V tu dobu měly české země také okolo 10 miliónů obyvatel a uživily se. I bez té elektriky, bez kvalitní dopravy, byla země schopná tyto lidi uživit. Byl tvrdý život, ani tehdy nebylo 10 milionů lidí potřeba. V celé Evropě byla situace podobná a také proto, vymysleli tehdejší politici, a pak diktátoři, dvě světové války.

Přežití by tedy záviselo na tom, zda by byla společnost schopná takové reorganizace, aby změnu ustála. Nutný by byl režim, podobný válečnému stavu.
Jiná, a vážnější otázka je, z jakých příčim by došlo ke kolapsu. Nejvíc se nabízí nukleární konflikt a tady jsou veškeré spekulace zbytečné. Pro Čechy a Moravu by se určitě jedna, nebo dvě nálože našly, a ty by docela stačily Musíme si uvědomit, že ty současné jsou 1000x účinnější, než ty v Hirošimě.

Zatím bez slepic

Lidé žili před elektrifikací, jenže byli na to odjakživa zvyklí a přispůsobení, měli a ovládali technologie a postupy fungující bez el. e.

Nedokázali by se vrátit, nejsou vybaveni znalostmi, jsme příliš specializovaní. Ty technologie a znalosti, které pomáhaly lidem přežít před průmyslovou revolucí jsou ztraceny a zná je jen pár lidí. Zkuste si vyrobit košík, hrnec, košili.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

svět je doslova zavalen nejen odpady, které by bylo možno pro první časová období použít, ale i polotovary, které by vykryly počáteční potřebu.
Nezapomeňte. že Dalibora naučila housti nouze. Když teče do bot, dějí se věci...

Zatím bez slepic

Psal jsem, že první čas by se lidé přehrabovali v rumištích. Zvládli by zřejmě i jednodušší staré technologie. Ale vyrobit od ocel, vytěžit a zpracovat ropu - to si těžko dovedu představit, když si uvědomím, jak specifické znalosti a dovednosti k tomu jsou třeba.

Zatím bez slepic

není potřeba elektřiny, resp. lze se bez ní obejít. Úplně postačí první litry té "mastné vody", které vypumpujete z podzemí.
Druhá věc je pak výroba zařízení, které ropu pumpuje nahoru.
Musíte své úvahy zohlednit i predikcí, kolik lidí by hypotetickou katastrofu přežilo. Pokud bychom se bavili o obyčejném kolapsu dodávek elektřiny, neviděl bych to tak dramaticky. Je dostatek záložních zdrojů (elektrocentrál), které by umožnily provoz důležitých uzlů (nemocnice, letecké terminály, průmyslové podniky).
Daleko horší by byl kolaps dodávek ropných látek - benzín, nafta, plyn. Tam už by to šlo na dřeň. Nemožnost obdělat půdu, kolaps distribuce potravin, atd.
S absencí elektřiny by nastaly výrazné problémy ve sběru dat pro logistiku zásobování a pochopitelně s platbami kartou.

Zatím bez slepic

Seberu Vám iluze.
Obnovení výroby elektřiny, pomocí Vámi zmiňovaných elekrocentrál nedojde. Pokud jste absolvoval ZVS (základní vojenskou službu), tak vás během výcviku frajtr v ČVO 580, fce 088 (chemický instruktor) učil něco o tom, že pokud odpálíte jadernou bombičku ve stratosféře, nedojde k obvyklým doprovodným jevům jako je pronikavá radiace, tlaková vlna, termická vlna a nakonec tolik zpopularizovaný jaderný spad. Nic z toho nenastane.
Vznikne ale elektromagnetický impuls, který vyřadí veškerou elektroniku. Během výcviku se výbuch jaderné zbraně simuloval
"fugasem", výbuch ve stratosféře měl být ten maličký kroužek kouře , který celou tu šaškárnu zakončoval. Takže po takové aplikaci jaderné zbraně si nejenže nezatelefonujete, ale nenastartujte ani auto. A to ani auto s obdobnou úrovní palubní elektroniky jakou měla nezničitelná Tatra 111. Rusáci prý mají z tohoto důvodu skladem staré parní lokomotivy, aby mohli zkusit nějak fungovat po válce, kterou plánují naši spojenci.
Elekrocentrálu nenastartujete jakbysmet. Co se týče svícení, budete se muset spokojit s loučemi, pokud tedy dokážete rozdělat oheň, sirky jednou přece jenom dojdou. Svíčky budou nedostupné pro holotu, včelí vosk bude drahý. A petrolejka bude sci-fi, něco jako teď cestování v čase.
A že k elektromagnetickému impulsu nad naším územím v případě války dojde, tím si můžete být jist. Naši spojenci se netají tím, že jsou přesvědčení, že jadernou válku s Ruskem vyhrají, když zaůtočí jako první. Současně s útokem chtějí civilizaci, tedy tu svou transatlantickou ochránit tím, že například od Finska dolů, přes území bývalých ruských satelitů až k Středozemnímu moři vytvoří takovou "zeď" ze stratosférických jaderných výbuchů, které zblbnou naváděcí elektroniku ruských odvetných raket.
O té "elektromagnetické zdi" jsem se dočetl kdysi na Technetu.
Skvěle to ty choré lampasácké mozky naplánovaly, že?

Zatím bez slepic

příští opravdu velká válka bude vedena asi jinými zbraněmi, než nukleárními.
Obrovský potenciál mají např. termobarické zbraně.
1/ Jsou vůči živé síle daleko účinnější, než jádro. Jsou přímo ideální pro nasazení na městské aglomerace.
2/ Zdaleka nenapáchají tak velké materiální škody.
3/ Absentuje radiaktivní zamoření, které je škodlivé a nevypočitatelné s ohledem na možnost ovlivnění proudění vzduchu při sérii opravdu velkých výbuchů.
4/ Jejich výroba je neporovnatelně levnější.
5/ Jejich výroba je neporovnatelně jednodušší, technologie jsou dávno zvládnuty, v praxi se zcela běžně užívají, ovšem prozatím v malých rážích, nejvýše proti desítkám osob na jeden projektil - Afghanistán, 2. válka v Čečně.

Zatím bez slepic

Jestli by nebylo plánovačům válek líto nevyužít potenciál, který jaderné zbraně mají. Jejich výroba, uskladnění v podzemních skladech a připrava k akci v podzemních odpalovacích rampách, si vyžádala hodně lidského umu, nákladů, organizace, .., A především v situaci, když bude některá strana před tatální vojenskou porážkou.

V případě, že by se stalo to, co píšete, odpadly by starosti s uživením se zbytků populace. Ale nevěřím tomu. Hitler mobilizovat zbytky bojeschopného obyvatelstva, mládež, starce, ženy, když už nebyla naděje na výhru, i desertéři byli nemilosrdně střílení. V takové situaci už poraženému nezáleží na tom, jestli bude poražen on, nebo celý svět. Tedy, bude spokojenější, když bude zničen celý svět, nejen on sám.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

jedna věc je mít v silu jadernou nálož, druhá věc je dostat ji na místo určení.
Když to odpálíte v silu, stane se v podstatě úplné ho**o.
Když vám to nepřítel sundá nad vaším územím, taky žádná výhra.
Základ pro zbraně obojího druhu je mít nosič, který vám nepřítel není schopen jen tak sundat. Což splňují např. rakety krátkého doletu, páč tam není čas na opičky s PVO. Např. raketová technika, kterou určitě znáte pod jménem Grad.
Anebo rakety, které umějí "zatáčet", či nejsou dostižitelné kvůli udělené rychlosti.
Ale to jsem odbočil. Nemyslím si, že by nějaká země s počtem nosičů v řádu jednotek, až desítek, mohla rozpoutat něco, jako je jaderná přestřelka.
Další problém, který naši soudruzi s Jů es Ej hrubě zanedbali, je boj na radiových vlnách. Krádeže dronů v akci jsou dnes naprosto běžnou věcí. Mohlo by se taky stát, že vám nepřítel tu "chytrou" raketu s jadernou náloží jednoduše otočí a pošle zpátky. Taky žádná výhra.
Vzhledem k těmto rizikům napadá laika a gaučového generála, jestli by nebylo vhodnější ušetřit za vývoj a výrobu dosti drahého "jaderného oného" a namísto toho zrychtnout deset dvacet termobarických hračiček stejného účinku a efektivity.

Zatím bez slepic

Targusi,
u vás nikdy nevím, kdy si děláte srandu a co naopak myslíte vážně.
V tomhle příspěvku je téměř všechno mimo mísu.

Zatím bez slepic

Mně se tam dostala do pracek zajímavá učebnice pro nižší velitele týlových jednotek, mimo jiné pojednávající o nebezpečí vzdušného nebo dělostřeleckého přepadu termobarickou municí v souvislosti se zřízením stanoviště pro cisternovou rotu.
Otázka vyčištění jednoho hektaru od živé síly protivníka, to jest vojáků ČSLA, tam byla propočtena na jednotky sekund.
Čuměl jsem na ta písmenka jak tele na nová vrata a nevěřil, že něco takového je možné.
Pokud to vypadá z ptačí perspektivy jako blbost - asi tak jako pro Jožana Káčko použití FLAK-u 88 na rozbíjení betonových bunkrů ve Francii - doporučuji pogůglit a najít si něco málo o konfliktech SSSR x Čína v r. 69. A samozřejmě nevěřit kecům v Literárkách, že za totální zničení týlu čínské divize může špatně vypočtená trajektorie Gradu, která byla počítaná nikoli na velitelském stanovišti baterie, nýbrž kdesi v hlubokém týlu na velitelství divize.
Tenkrát se tam chudákům sovětským vojclům prostě přimotala termobarická munice, která ještě nebyla pořádně vyzkoušená.
Hledejte pod hesly SSSR,Čína, 1969, Damanskij, Semipalatinsk, ozbrojený střet.

Zatím bez slepic

Napsal uživatel Asfaltový holub (neověřeno) dne St, 20. 06. 2018, 09:41

In reply to Kdyby došlo na katastrofu... by Targus (neověřeno)
Trvalý odkaz
termobarické hodinky a jaderné holinky

TARGUSI,
nebudem rozbíjet tento text.
Co se týče termobarického efektu, nikterak jej nezpochybňuji, na boj SSSR kontra ČLR a využití termobarické munice (tehdy se jí u nás říkalo "vakuová")
si dobře pamatuji. Zpochybňuji, a to tak že velmi, další Vaše vývody, týkající se strategie náhrady jaderné munice municí termobarickou.
Jestli budu mít čas a přemůžu nechuť, někdy něco připíšu pod onen předvčerejší článek a dám vědět v diskuzi pod článkem, který bude tou dobou aktuální.
(Mimochodem, výrazný a děsivý termobarický efekt měly i běžné bomby či hlavice V2 při bombardování Londýna za druhé světové. Po dopadu bomby na blízké domy zastavily téměř (až na okna) nepoškozené autobusy a cestující nevystupovali. Byli totiž mrtví, měli roztrhané plíce, stejně jako zdánlivě nezranění chodci nedaleko.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku popsal jsi situaci k čemu by podle tebe došlo. Ono zřejmě nejpřesnější k popisu takové situace by bylo napsat něco ve stylu: "Jak kdy a jak kde"! Určitě by někde umírali lidi brutálním násilím, ale dokázal jsi v článku nakousnout i to, že jinde by se třeba projevovala až nečekaná lidskost a solidarita a snaha postavit se na nohy a zase budovat tzv. "lepší". Né každej by asi byl natvrdo a dlohodobě konfrontován s bandami zdivočelých kanibalů a né z každého by se člen takové sebranky windýg {z indiánského wendigo} stal. Ovšem neřeší to nic z toho, jak by dopadl kdo konkrétně, neb něco jiného je popis situace či dějů a něco jiného ryzí osobní prožívání toho.

Tudíž by to chtělo být naprosto konkrétní a tedy nahodím trochu filozofičtější otázky.
Kdyby ses octl v takovém stavu ty, co bys v tom vlastně chtěl dělat ty osobně? Byl bys ochoten ve stavu nouze s prosíkem přijít za někým kdo by měl jídlo a tzv. vlastnil půdu že mu za žvanec vlastně budeš otročit? Nebo bys to viděl na to jít za takovým sobcem s flintou nebo alespoň klackem a vyrubat to z něj spíš po zlym -> přece když vlastní a ty hladovej co přišel o všechno ... tak je to beztak zmrd (a páč jsme se beztak všichni narodili s holou prdelí a právo si uzurpovat a nepodělit se je špatné ...)
Nebo v případě že bys byl tím s plným sklepem by ses hodlal dělit nezištně (lepší než 1 nasycenej a 4 hladoví je 5 najedenejch z pětiny) nebo bys klidně dělal otrokáře (ehm sedláka/hospodáře) a lidi by si to u tebe museli tzv. zasloužit?
Odpovídat nemusíš, dá se z tvých textů zatím vydedukovat ono (byť určitým způsobem umírněné) "zasluhovat si"!
Ale na tyhle otázky může samozřejmě něco nahodit kdokoliv z diskutujících, jako kdyby byly položené jemu :-).

Jedno je však pořád to samé -> kdykoliv čtu nějaké takovéhle téma typu "co v globálním průseru udělat a jak pokračovat", vychází mi pořád dokola jedno a to samé -> snad všichni kdo o tom uvažují/píší mají tendenci -> pořád údajně budovat/zlepšovat společnost (resp. civilizaci) ve které je "právo něco vlastnit" považováno za něco naprosto normálního. Já o něco takového tedy bytostně nestojím.

P.S. Takže touha duše čili vlastní touha něco vlastnit (čili asi to co se nazývá ďábel či satan) je zřejmě tou příčinou zla -> a nemůže za to očividně žádná událost v minulosti která by tenhle následek jaksi vyvolala, očividně je to problém vlastní vnitřní přítomnosti, a to ať je "přítomnost" ve světě kolem snad jakákoliv.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Svět si neuvědomuje na jaké hraně balancuje.
Provokace USA vůči Rusku už dávno překročily hranici únosnosti. Mainstream ještě nerozebral jednu provokaci a už je tu druhá. USA pořád zkouší, co ještě Rusko vydrží.
Co by se asi stalo, kdyby Rusové splnili svou hrozbu, kterou slyšel celý svět :
" Pokud Američané vypustí na Sýrii své rakety, budou zničeny nejen ony, ale i zařízení, z kterých budou odpáleny. " Není pochyb o tom, že by to dokázali a Američané přesto rakety vypustili.

Politici nás chlácholí, že to bylo jen divadlo, že vládci byli předem dohodnuti na tom, že přímý konflikt velmocí se odkládá, a Rusové opět provokaci spolknou. Spolkli !

Ale svět o žádné dohodě, pokud byla, neměl ani páru. A jak reagoval ? Nijak ! Nikdo z našeho civilizačního okruhu se nezmohl na protest proti hazardu USA.

Lidé otupěli ! Pryč jsou doby, kdy konflikt dvou jaderných mocností byl nepřípustný. Tato možnost se prostě meuvažovala. Zločincem by byl automaticky ten, který si začal. Dnes je přímý iniciátor možného střetu tolerován. Jde o naprosto nepochopitelné chování toho světa, ke kterému patříme i my.

Pravda je, že s Trampem se situace trochu zklidnila, ale co sházelo, aby vyhrála Clintonová ?

Zatím bez slepic

Přečtěte si na Parlamentkách bojovné vyjádření jejich válečné ministryně Ursuly von der Leyen. Pořád se mluví o tom, jak chudáci stále odpykávají tu druhou světovou, to stádo možná, ale jestřábi? A stádo je zmanipulované, určitě by na příkaz šlo. Stejně se ale oné amazonce divím, vždyť musí vědět, co by pro ně úder na Rusko znamenal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Matně si vybavuji jednu z maturitních otázek z ruštiny, karatajevský fatalismus. Nějak jsem to s vydatnou pomocí rozmilé paní profesorky skoulel (za odměnu tance na maturitním večírku). Globálně jsem tuto filozofii schopen respektovat, v chůzi však po ulicích centrálního městyse, osazeného etnikem vývojově konzervativním, napadají mě myšlenky jdoucí proti Bibli. Neboť až vypnou tu "elektriku", pošta nevydá dávky, sociálka nevydá dávky na bydlení, Billa neprodá Colu a Marlboro, v jakém poměru budu já a moje kompoty ve sklepě ku hmotě těchto potřebných? Při klidné mysli, že děti a vnoučata jsou již bezpečně na Azorech a v Equadoru,
budu schopen se ubránit útoku zatnutím bajonetu do agresora člověka? Budu při tom schopen přemýšlet, kdo za tím stojí, nebo se ve mě probudí zvíře s atavistickým pudem sebezáchovy?

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když v okamžiku ozbrojeného konfliktu, začnete přemýšlet tímto způsobem, jste mrtvý. Na druhou stranu, když se budete snažit si alespoň něco natrénovat, tak většina těchto starostí v podstatě odpadne. To nejdůležitější bych shrnul asi do následujícího:
1. útočník je „CÍL“
2. „CÍL“ je objekt, který je nutno neutralizovat jakýmikoli prostředky
3. dokud se „CÍL“ pohybuje, či pokud jen stojí, je stále „CÍL“

Vaším úkolem pak je naučit se, aby jakýkoli podobný „CÍL“ byl neutralizován (rozumějme zlikvidován):
1. v co nejkratším možném čase
2. za co nejmenšího úsilí
3. s co nejmenším množství vynaložených prostředků (dále viz. double tap, mozambique drill apod.).

Bajonet a raději napíšu, že mnohem lepší je třeba stará dobrá polní lopatka, je až ta poslední zbraň, která by Vám měla zůstat, až všechny ostatní prostředky obrany budou vyčerpány. Když na ni dojde, nejspíše to tak jako tak nepřežijete, ale pořád můžete nadělat ještě docela dost paseky.

Zatím bez slepic

Ono to spíš vypadá, že tou "mrtvolizací" (odlidštěním, sebráním "CÍLI" jeho lidských atributů, uděláním ho věcí) odlidšťuje člověk (mrtvolní, věcuje) sebe samého, neb je tím kdo to v sobě provádí. Což možná má za následek zřejmě to, že je sám jakýmsi "CÍLEM".

Zatím bez slepic

Nazval bych se celkem tolerantním člověkem. Můj názor je ovšem ten, že v okamžiku, kdy se někdo rozhodne uchýlit k násilí vůči bližnímu, pozbývá veškerých práv a svobod a i své, často tolik omílané, lidskosti a s jako takovým by s ním mělo být nakládáno.
Co se týče cílů, tak to jsme dnes již v podstatě všichni. Válka již vypukla. To, že si toho spousta lidí ještě nevšimla, neznamená, že neprobíhá.

Zatím bez slepic

Je fakt, že pokud po vás půjde útočící parchant, tak máte právo se bránit a rozšrotovat ho. Otázkou však je, jak rozlišit, že to je skutečně sráč, co se za lidské prožívání jen vydává, neb ve svém nitru toho má víc nelidského než lidského. Sejmout na základě špatného rozlišení člověka (byť třeba zmateného, zraněného, podrážděného) je pro jiného člověka asi řádným morálním průserem, ale sejmout nelidskou pokryteckou svini, tam pro žádné pochyby očividně nemá být důvod a neměl by tedy být absolutně žádný prostor pro jakékoliv výčitky.
Druhá věc je útok za účelem předejití budoucího napadení, které by se člověku od nelidské svině dostalo někdy v budoucnosti, ať již v blízké či daleké. "Preventivní" útočení (třeba tzv. humanitární bombardování) z vylhaných důvodů ("zbraně hromadného ničení", svržení diktatury apod.; se skutečným důvodem asi ze strachu z budoucnosti) s oblibou dělá amíkokracie, akorát jak vidno, je to rozšiřování toho deviantního (nelidského) na úkor toho lidského.

Zatím bez slepic

S tím nelze než souhlasit.

Jen doplním, že problém u "útoku za účelem předejití budoucího napadení" je v tom, že je to útok a není to obrana. Obrana, nebo sebeobrana, chceme-li, je nezadatelným právem každého jedince. O tom bych nepochyboval. Pokud bychom se rozhodli útočit preventivně, stavíme se v podstatě z morálního hlediska na horší úroveň, než má potenciální útočník. To je přesně ten případ humanitárního bombardování, případně prohlášení jisté "krvavé Madly", že půl milionu mrtvých dětí stálo za to napadnout bez výstrahy a jakéhokoli mandátu a důvodu Irák. To je jasný případ deviantního chování. Ostatně tak to označil i pan doktor Koukolík v jedné ze svých přednášek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přečtěte si Bídné roky od Knuta Faldbakkena. Četla jsem to někdy v půlce osmdesátých let a tehdy mě při čtení mrazilo. Doslova. Když si vybavím některé zvlášť výživné pasáže z knihy, na které se nedá zapomenout, mrazí mě ještě i teď.
A nejen zásoby by v případě katastrofy byly důležité. Daleko důležitější vidím ZNALOSTI. Jak se co dělá, z čeho se to dělá a tak. Jídlo jednou dojde, ale kdo neví, jak přijít k dalšímu (plus k dalším věcem - třeba obyčejně jak picnout králíka nebo slepici), tak moc dlouho nepřežije taky. A kdo dneska ví jak vyčinit kožku z králíka? Nebo obecně jakoukoliv kůži nebo kožku. V zimě se bude hodit. Když nepůjde přímotop a nejsou zásoby dřeva.
I já bydlím na vesnici, ale i zde je už jen pár staromilců, co mají zahrádku na zeleninu a pár ovocných stromků, a nějakou tu slípku či králíka. Zbytek bydlí v panelácích naležato. To jsou ty novostavby, tři metry kolem baráku k plotu s perfektně střiženým trávníkem. Větší kus "polnosti" by nezvládli. Ještě tak vyrejt z toho svého plácku pampelišku, ale na víc nestačí. Nemají čas, nemají chuť a nemají znalosti. Nevím, jak bych z těchto primadon udělala námezdní sílu, kdyby na to přišlo.
Tuhle přišla jedna "novodobá selka"na radu, si pořídila pět slepiček. To víte, vejce jsou kaufu furt drahá, a když teda mají ten prostor... a manžel (její) je šikovný (kurník mají tak na třicet slípek). A že jedna slípka furt sedí na hnízdě a ne a ne slízt. Povídám, sedí na vejcích a kvoká. Nééé, ona na to, slípka ani nepípne. A že když teda sedí na těch vejcích, tak to asi vysedí kuřata, žejo? Nevysedí, povídám, nemáte kohouta. A to oni se jako s tím kohoutem na tom hnízdě střídají??? Měla jsem co dělat, abych v rámci dobrých sousedských vztahů se nezačala řehnit nahlas. Asi chyběla na hodinách biologie. Nakonec jsem jí věnovala pár vajec našich slepic, páč my kohouta máme, tak snad ta její slípka něco vysedí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na podobné téma napsal Ondřej Neff knihu "Tma" - jak by to tu vypadalo, kdyby došlo k výpadku elektřiny...
https://www.cbdb.cz/kniha-2156-tma-tma

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Excellent weblog right here! Also your website lots up fast! What host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol
Fitflop Slippers http://www.fitflopssaleclearanceuk.com/fitflop-slippers-c6.html

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

your credit score
<a href="http://paydayonlineexpress.com">payday express</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

personal loans reviews
<a href="http://paydayonlineexpress.com">pay day loans</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

payday loans odessa tx
<a href="http://paydayonlineexpress.com">payday loans</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

san diego payday loans
<a href="http://paydayonlineexpress.com">loans for bad credit</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Generic cialis prices <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> and cialis pharmacy paxil <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> daily cialis generic <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> buy tadalafil india tadacip <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> viagra 800 number <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis original buy online <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> indian buy generic cialis cialis <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy generic cialis online</a> splitting cialis tablets <a href="http://cialismnrx.com/">Buy Cialis Online</a> viagra brands <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy cheap viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Canada cialis online <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> buy tadalafil india <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> viagra trial pack cialis 20mg <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> canadian pharmacy online cialis <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> viagra recommended dose <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Viagra dejstvo cialis pills generic <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> canada cialis online <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> price of daily cialis 20mg <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> how long does cialis 20mg <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> over the counter viagra cvs <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Edrugstore cialis pills cialis <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> where to buy generic cialis <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> cialis canadian pharmacy real cialis online <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> montreal cialis generic <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> does blue cross blue shield cover viagra <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cialis pills online pharmacy <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> viagra adalah cialis pills <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> generic cialis no prescription <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> buy brand cialis online <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> generic viagra reviews <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Get cialis prescription and order cialis online <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> cialis online pharmacy drugs <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy generic cialis online</a> cialis 5mg price online canadian pharmacy <a href="http://cialismnrx.com/">Buy Cialis Online</a> viagra risks <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy cheap viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Buy cialis online cheap <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> order cialis online 37.5 <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy generic cialis online</a> find cialis generic <a href="http://cialismnrx.com/">Buy Cialis Online</a> best places to buy viagra <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy cheap viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Order cialis online without prescription canadian pharmacy <a href="http://cialisndbrx.com/#">buy cialis online</a> buy cialis online doctor <a href="http://cialischmrx.com/#">buy cheap cialis online</a> my experience with cialis pills cialis <a href="http://cialischbrx.com/#">buy generic cialis online</a> emedicine viagra cialis pills <a href="http://cialisdbrx.com/#">buy cheap cialis online</a> bob dole viagra <a href="http://chviagranrxusa.com/#">buy generic viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tadalafil manufacturer cialis 20mg <a href="http://www.cialisongen.com/#">generic cialis online</a> cialis generic dosage <a href="https://cialisnorxs.com/#">buy generic cialis</a> quick payday loans for bad credit <a href="http://paydaysonlinemoney.com/#">loans for bad credit</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Walgreens cialis online pharmacy <a href="http://www.cialisongen.com/#">buy generic cialis online</a> cialis generico online <a href="https://cialisnorxs.com/#">generic cialis online</a> payday loan lender <a href="http://paydaysonlinemoney.com/#">payday express</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic