Tvrdé jádro

Autor
Štítky

Jak je to dlouho, co přišli první bruselští politici s nápadem rozdělit EU na jádro a periferii? Rok? Dva? Prý vznikne vícerychlostní Evropa, kde to pevné, nerozborné a dokonalé jádro vytvoří státy bývalých zakladatelů. Ti budou dále přijímat migraci německým stylem, budou mít vliv na ty nejdůležitější instituce EU a budou nařizovat ostatním okolo sebe, co mají dělat. 

Mimo to pak budou ostatní státy, jako třeba ČR či země Visegrádu, to budou ti xenofobní burani, kteří ničemu nerozumí, nechovají se lidsky a těm bude třeba omezit penězovody a postavit je do latě. 

Jak to tak v EU bývá, všechno trvá dlouho... Plány se rozjely, ale k naplnění zatím nedošlo. 

Pak z toho slavného jádra vypadlo Španělsko. Ono se v té lidské a demokratické EU dost blbě vysvětlovalo, proč španělský premiér Rachoj poslal policajty na Katalánsko, které v referendu řešilo osamostatnění. Stejně tak se blbě kouká na to, jak jsou katalánští politici souzeni s výhledem na doživotí za to,  že nikoho nezabili, nikomu nezkřivili vlásek, nikde nic neukradli, jen si dovolili nastolit agendu, kterou po nich chtěli jejich voliči. 

Tož dobrá, horkokrevní Španělé... nevadí, jednota a nerozbornost EU to překoná a nové jádro bude ještě nerozbornější. 

Pak přišly volby v Rakousku. Ty prezidentské nakonec vyhrál "ten správný" kandidát Van der Belen... sice nadvakrát -  kvůli podivným hlasovacím dopisům bylo nutné volby zopakovat, ale naštěstí pro jádro EU se to povedlo. Nevyhrál xenofobní Norbert Hofer se kterým si správný Evropan ani nepodá ruku, ale moderní miláček Vídně. A pak přišly parlamentní volby a z nich se vyloupl premiér Kurz - jinak mladý klouček, který je sice konzervativec, ale s těmi xenofoby z rakouské "skoro fašistické" partaje se rychle domluvil. Kurz byl ten člověk, který přesvědčil Makedonii, aby zavřela hranice a tento malý státeček tak za Merkelovou vyřešil její největší politický problém. Rakušané na to nezapomněli a milý Kurz teď zavírá mešity, zkouší prosadit zákon, aby se zase mohlo kouřit v hospodách a vůbec dělá Merkelové opozici kamkoliv přijde. Navíc je to premiér tradičního jádra zakladatelů a tak není možné ho odbýt nálepkou komunistické minulosti.

Dobrá, Rakousko je malá země, EU bude ještě jádrovatější a ještě silnější i bez něj.

Pak se ukázalo, že podobně jako Rakousko to dělá i Dánsko. Jen bez toho velkého haló. Dánové si do země důsledně nepouštějí nikoho bez dokladů, vyhošťují nelegální migranty bez pardonu, v afrických zemích, kde ta maigrace začíná, si zaplatili velmi halasné inzeráty, že to v Evropě zase není taková pohádka a i když se Dánové nevyjadřují ve světových médiích a celkem důsledně drží před novináři hubu, jedou si svoje. Skoro bych řekl, že je to asi nejlepší taktika. Co novináři neřeknete, to nemůže obrátit proti vám.

Zase je to jádro menší.

Najednou Itálie přestává přijímat německé lodě s migranty na palubě, které vylovili u Libyjského pobřeží. No jo, také tam byly volby, které vyhrála Liga severu a hnutí pěti hvězd, které se sice teoreticky neměly nikdy domluvit, ale domluvily se nakonec docela dobře a nový premiér už úřaduje.  A nemluví se jen o migraci, ale také o neplacení dluhů a dalších neslýchaných novotách. 

A aby toho nebylo málo, rozjel se nám spro v Německu. Merkelová a Seehofer už nenacházejí společnou řeč. Není divu, v Bavorsku je před volbami a Seehofer tam byl tak pevně usazený v křesle, že se to podobalo víc Putinovi než běžným demokratickým politikům. Ten chlap vyhrával s pohodlnou většinou a jeho strana CSU by si to ráda udržela. Bavorsko tak zastávalo sice disciplinovanou linii, ale po svém. Zřejmě si tam někdo vyhodnotil průzkumy veřejného mínění a zjistil, že s kancléřkou by mohli mít koalici doslova do statků a hrdel... A tak si na předvolební mítinky zvou rakosuského Kurze místo koaliční Merkelové. Vůbec ti Bavoři mají teď zajímavá hesla - přestat dělit obavy lidí na ty správné - finance, ekonomika a ty špatné - migrace, začít hlídat hranice, důsledně deportovat... 

Kdo nakonec v tom pevném jádru zůstal? Jen Emánek... Novodobý mininapoleon Emanuel Macron, který ještě včera na minisumitu a migraci plkal cosi o omezení peněz neposlušným státům. Chlapec ještě nepochopil, že neposlušní už jsou kromě něj vlastně všichni a leckteří z těch neposlušných mají své státy více v lati než on sám. Ještě nepochopil, že on sám žádné peníze, které by někomu přiškrtil, nemá. Naopak by se brzy mohlo ukázat, že právě Francie je celé EU jen pro smích, protože její lídr nepochopil kolo dějin, případně bral moc peněz od Sorose a Američanů a teď sedí sice v hezkém paláci, ale jinak je to blbec. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

I když mám pro Frantíky celkem slabost, poslední odstavec je nejlepší. A z něho je nejlepší/nejveselejší poslední věta. Příliš často nepodléhám bujarému veselí, ale dnes jste mi udělal hezčí ráno, protože jste mě hlasitě rozesmál, tou větou.
Díky.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

mně taky :-)))
Jestli on ten Motýl Emanuel nechce schramstnout veškeré EU dotace pro své zemědělce?
Přístup Dánska se mi velice líbí - od začátku migrační krize jsem nechápala, co se stalo se starou dobrou propagandou? Taková "Svobodná Evropa" pro celý Maghreb a Arábii, ta by nadělala práce......zjevně se tak nějak nechtělo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nás bude asi nejvíc bolet hlava z Německa. Jako vždy, nutno dodat. Vybudovali jsme si grandiózní závislost, z toho plyne, že pokud budou mít problémy Němci, budeme je mít na druhou a že se ty problémy blíží, je nasnadě. Dnes je tam Merkelová, co by nejradši přijala všechny černé plaváčky do Německa a k nám je pak poslala na práci, Seehofer chce zavřít hranice, což by znamenalo řetězovou reakci, nehledě na to, že v něm má vepřová hlava Poslt pevnou oporu. S Afd je to podobné jako se Seehoferem, akorát není zcela jisté, co se z nich může vyklubat. O zelených a soc. dem raději nemluvit, jsou naprosto nekompatibilní s naším většinovým pojímáním světa.

Takže? Blahořečen budiž ten, kdo potichu nebo s halasem krůček po krůčku bude oslabovat naši závislost na sousedovi.

Zatím bez slepic

"Vybudovali jsme si grandiózní závislost"
"pokud budou mít problémy Němci, budeme je mít na druhou a že se ty problémy blíží"

Myslíte, že kdybychom si vybudovali závislost třeba na Francii, nebo Řecku, budeme na tom lépe?
Jsme malí, tudíž nemáme výhody z rozsahu, proto se musíme přiklonit k tomu, kdo ty výhody má. Soudím, že je stále být "Vybudovali jsme si grandiózní závislost" na Německu, než na kýmkoli jiném.

Staňme se další zemí Německa a budeme mít po problémech.

Zatím bez slepic

Úplně pomíjíte to, co píšu o naší nekompatilibitě s Německem.

Jestli že chceme hrát vadí - nevadí, tak mě vadí.

Zakonzervovat stav, kdy jsme zadním dvorkem Německa, to není dobrý nápad.

Zatím bez slepic

Nevím o jaké "nekompatibilitě s Německem" píšete, nebo v čem jsme nekompatabilní. Společenské a tím i politické vztahy určují výhradně a jenom ekonomické vztahy, v souladu s Marxem. Dokonce na to máme i pořekadlo: Koho chleby jíš, toho píseň zpívej.
"Vybudovali jsme si grandiózní závislost" a nejednou nejsme kompatibilní?
No nevím, nepřipadá mi to jako konzistentní postoj.

Zatím bez slepic

V tom případku se budeme muset naučit, jak už jsem psal, jíst i jiný chleba, než ten německý. V tom jsem konzistentní.

Zatím bez slepic

Tak ještě jednou.
Jsme malí počtem a možnostmi, tudíž ekonomicky neschopni být velkými. V tom případě je nejpřínosnější, spojit se s někým, kdo uvedenou nectnost nemá. V Evropě ten největší je Německo, tudíž je i nejpřirozenější se spojit s ním a těžit z jeho rozsahu.

Pokud s napsaným souhlasíte, pak nevím v čem by měla spočinout kritika "Vybudovali jsme si grandiózní závislost".

Nebo by snad měla být naše ambice pokořit Německo ekonomicky?

Zatím bez slepic

Pane věštec,jsme malí,ale ne prodejní,býti další spolkovou zemí Německa,jako chudí příbuzní,bez známky rovnocenosti,bez možnosti o něčem rozhodnout,tak to určitě ne.Tak to asi myslí i pan Admirál.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, jsme malí a tudíž i prodejní. Prodáváme svou schopnost pružně reagovat na menší požadavky velkého. Nevidím na tom nic špatného.

Asi jste měla na mysli podlézavost až lokajství, takové to: švestičky z naší zahrádky. S tím by se již dalo souhlasit v obecné rovině vždy, leč o tom ani komentář, ani článek nebyl.

Zatím bez slepic

zaujimavy nazor. Suhlasit s merkelizmom v case ked aj v Nemecku merkelizmus odchadza... a vacsina Nemcov by s Cechmi mozno aj menila. Nie Ste nahodou Vlk? Pripomina mi to jeho nazory.
Ale v jednom mate pravdu. Ono tie pidistatiky maju sancu stat sa Nemeckom. Az Nemci emigruju z Nemecka asi takym sposobom ako dnes ich hodne uteka do Madarska. Ale to bude transformacia opacna - Nemecko na Cechy, Slovensko, Madarsko, Polsko, samozrejme Rakusko a nezabudajme na Rusko:)

Zatím bez slepic

Tak ještě jednou.

Jsme sice malí, ale to neznamená, že jak politicky, tak ekonomicky nemůžeme uskutečňovat politiku více azimutů. Pan Bůh pochval ty, co se o to snaží.

Tulit se nějakým způsobem k Německu při současné míře ekonomické závislosti znamená říkat si ve vztahu k Německu o bezprávný stav.

Tulit se k Německu při současném stavu Německé politiky (popsal jsem v prvním vstupu), znamená přímé ohrožení národní existence.

Howg

Zatím bez slepic

Konečně jsem to pochopil. Přijdete do hospody, furiantsky se rozhlédnete, vyberete si nejlepší místo, proškolíte okolosedící, a pak jdete za hostinským, ať vám půjčí. Ano správně, tak se to dělá.

Zatím bez slepic

Být po mém, tak do tý hospody vůbec nepůjdu. Smrdí tam záchody a hostinská je p..ča Půjdu jinam

Zatím bez slepic

Takže Protektorat Böhmen und Mähren?

Zatím bez slepic

Ve 30. letech by p. Věštec byl zřejmě přívržencem Konráda Henleina.

Zatím bez slepic

Ve třicátých letech by byl jen Henleinovým přívržencem, dnes jeho tajemníkem a autorem jeho projevů.
Heil Merkel!

Zatím bez slepic

Všichni, kdo dnes horují pro připojení ČR k Německu, by si měli připomenout osud Lužických Srbů. V roce 1918 a po 1945 ještě velmi stáli o připojení k ČSR. Nestalo se, zůstali součástí Německa. Dnes jsou jejich zbytky určeny k asimilaci s Němci.
Stejný osud by čekal Čechy, Moravany a Slezany. Vlastně by se uskutečnil Hitlerův plán na osídlení střední Evropy Němci, jen tak nějak víc demokraticky - se stejným výsledkem.
Ne, nemám pochopení pro volání o připojení k Německu jako další spolková země. Byla by to fatální chyba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsáno.
Ono k tomu rozložení EU dochází právě z vůle těch největších,ty malé už jsou tak malé,že není potřeba je ani zvát ke stolu,že ani ty drobty nebudou.Takže už budou vládnou Bruselští pomocí nařízení a když nepomůže,vyšlou trestnou delegaci.
Už žádné slovo nepomůže,jen činy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z každé země V4 plyne do zemí bývalé západní Evropy několikanásobně více peněz než opačným směrem. Jsme kolonie!
-----------------------------------------------------------------------

„Myslím si, že Macron vědomě lže. Musí přece vědět, že z každé země V4 plyne do zemí bývalé západní Evropy několikanásobně více peněz než opačným směrem. Konkrétně v případě Česka je tento nepoměr ještě horší než u našich sousedů. Navíc lidé u nás vydávají vzhledem ke svým příjmům výrazně víc za potraviny a další věci základní potřeby než lidé na západ od našich hranic. Jedná se často o produkty, která k nám jsou dováženy poté, co byla naše vlastní produkce záměrně utlumena. Toto naše znevýhodnění zvyšuje zisky firem v zemích, jako je Francie. Evropské fondy mají toto znevýhodnění aspoň zčásti mírnit. Jakmile budou pro účely vydírání kráceny, jak navrhuje Macron, vynikne o to více naše postavení srovnatelné s kolonií. Pikantní je, že politici typu Macrona, kteří se omlouvají za koloniální minulost svých zemí, neváhají sáhnout k podobným praktikám vůči nám. Svědčí to o míře jejich upřímnosti a důvěryhodnosti,“ upozorňuje europoslanec Jan Keller

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemůžu si pomoct - tapetování je matka moudrosti.
Přečtěte si tohle, pokud jste to ještě nečetli.
Pokud jste to četli, přečtěte si to znovu!

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-strategie-pokojneho-ovladnuti-d…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A tohle si taky nenechte ujít.
Do konce dnešního dne zbývají čtyři minuty, třeba to stihnete.
pokud ne, bude nto platit ještě pár desítek let.

http://casopisargument.cz/2018/06/25/morgenthauv-plan-na-povalecne-zneh…

Zatím bez slepic