Opata a (L)opata - doplněno

Autor
Štítky

Tak se nám ten Afghanistán pěkně sype... Někdy nemohu uvěřit tomu nebetyčnému optimismu našeho generálního štábu, že co čtenář, to blbec.  Případně existuje druhé vysvětlení o blbosti v nejvyšších kruzích. Jinak by přece nebylo možné zveřejnit takové podrobnosti o tom útoku na naše vojáky. Generál (L)Opata se nám povedl. V národě švejků jsme si lepšího feldmaršálka nemohli přát. A propo - Janda je naprosto dokonalý feldkurát Katz.  

V tom Afghanistánu jede patrola. Pak zastaví a jdou ven z aut. První jde Američan a pes. Pak jsou tři naši kluci a pak dva místní. Pes zmerčí místního kluka a začne na něj štěkat. Amík zaklekne a míří na něj zbraní. Afghánci se drží vzadu. A tři naši hoši mu jdou vstříc. Bum. Takhle se to učí? Tohle je předpisový postup při zajištění sprostého podezřelého? Po těch tisících útocích? Bombočuch začne štěkat, Amík to pochopí, bo je psovod, Afghánci to pochopí, bo vědí o co gou a naši melody boys jdou kupředu... Bum bum a je po všem. A ještě nám řeknou, že svým jednáním zabránili dalším ztrátám na životech. Ano, zachytávat střepiny těly našich statečných hrdinů, to by naše armáda ve jménu spojenectví zvládla. 

V Kábulu ze bojuje za Prahu. 

V praxi to vypadá tak, že naši emeričtí spojenci po útoku povolají letectvo, bojové vrtulníky, drony a když jsou schopni rozstřílet svatbu, zřejmě jim nedělá problém spustit kanonádu po teroristickém útoku. Statisticky připadá na každého mrtvého teroristu dvacet osm kolaterálních škod. Všimněte si, že používám newspeak a neříkám, že jde o osmadvacet žen a dětí. 

Vlastně každý uprchlík z Afghanistánu má v rodině nějakou tu kolaterální škodu. Naše armáda bojuje za svobodu a demokracii a bojueje za tu Prahu za nadšeného ryku našich sluníčkářů, Schwarzenbergů, ale i Babišů, Metnarů a Zemana. Za každého teroristu odprásknou osmadvacet nevinných civilistů.   Je válka a my jsme ve válce. Jinak to nejde. 

Tu a tam to nějakou tu kolaterální škodu přestane bavit, vytáhne dolary za udávání američanů Talibánu nebo naopak, prodají děti, druhou a třetí manželku a  vypraví se do Evropy. A ti stejní Schwarzenbergové, Jandové, z toho udělají posvátnou krávu. Každý tento uprchlík je lidská bytost (co na tom, že v Afghanistánu si to Američané i naše armáda nemysleli) a musí se pro něj udělat první poslední. 

Tam v Hindukůši je odstřelujeme tou nejmodernější technikou, chlubíme se, jakou uděláme za to zabití našich vojáků odvetu, píšeme ty kolaterální škody do statistik a bereme to jako uspokojivý výsledek a doklad naší humanity. Ovšem jakmile ten stejný vousáč ujede pět tisíc kilometrů, tak je hoden ochrany. 

Při tom by bohatě stačilo, aby byl hoden té stejné ochrany jako u nás tam doma. Stačilo by na ně nestřílet. Dnešní svět je prostě schýza první kategorie. V Afghanistánu je ve jménu humanity střílíme a tady je ve jménu humanity pouštíme zcela z řetězu. Uznání Kosova je v pořádku, ale Krym je fuj. Saúdové jsou spojenci a kamarádi, Asad je hajzl. Jaderný Kim je najednou kamarád a téměř jaderný Teherán je nepřítel. Rusko je to nejhorší, ale jeho plyn nám nesmrdí. A desítky dalších případů... 

Samozřejmě takový Afghánský uprchlík má v hlavě obrázky naživo - zastřelenou sestřičku nebo babičku rozmáznutou po celé ulici, ale při té cestě k nám se rozhodně obrodí, přestane si myslet, že jsme velký satan a když přeběhne v Bavorsku hranici, tak naprosto radostně chápe, proč tam na jeho rodinu už osmnáct let střílíme. 

Nakonec nejlépe vystihuje situaci jeden bonmot mého kamaráda: Naši technici tam v Afghanistánu udělali nějaké průzkumné vrty a zjistili, že je tam ohrožená demokracie. 

Doplnění 14.8. ráno:

Tak jsem si přečetl, že nějaký generál Štefan Muránský dneska bezotyšně řekl do článku na Novinkách, že obyvatelstvo tam kolem té základny v Bagrámu podporuje Talibán. A naši vojáci mají na starosti ostrahu základy  a jezdí na místa, odkud je základna ostřelovaná. Neměli by toho generála degradovat a zastřelit? Takhle prozradit vojenské tajemství a navíc rozvracet morálku a víru ve vítězství? 

Takže základna v Bagrámu je běžně ostřelovaná a místní podporují Talibán. Kde se stala chyba? Máme tam naší demokratickou základnu, kde se snažíme už dlouhá léta vysvětlovat obyvatelstvu výhody té naší svobody a auroatlantických hodnot a oni místo aby nám líbali ruce, tak podporují Talibán. Všimněte si - nikoliv nějací horalé, kteří českou patrolu ještě nikdy neviděli a znají jen svého imáma. Obyvatelstvo v okolí základny, kteří se dnes a denně potkávají s realitou naší demokracie... ti podporují Tálibán. Tam muselo být už kolaterálních škod, vystřílených svateb a vesnických slavností. 

Díky generále, zase máme lepší přehled o tom, jak tam bojujete za naší svobodu. Žádný divadýlko z rakvemi na tom nic nezmění. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Bez komentáře. Stačí BRAVO!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Píšete o "schýze" dnešního světa. Schýza je choroba a nevím, zda v tomto stádiu je ještě léčitelná k uzdravení, nebo už zbývá jen léčba paliativní.
Pro náš "západní" svět doplním ještě jednu diagnózu, a to je pokrytectví, což vlastně asi choroba není, jen vada charakteru. Významná!
Schizofrenie, nastartovaná pokrytectvím - tak bych to asi popsal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak už jsem psal,USA nemá tolik vojáku,aby dokázala obsadit všechny státy,tak nutí spojence,aby jim v tom pomohli.
Co nejde přehlédnout,kam se probombardují,usadí,tak ten stát je ve válečném stavu napořád.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale ono by to slo. Rusove ten Afganistan skoro udolali. I americani by ho udolali, kdyby valcili naplno. Kseft je vsak trvajici valka, vystrilite, nakoupite, vystrilite, nakoupite a tak porad dokola.

Kdyz do toho pujdete naplno: vystrilite, vyhrajete, neni na co strilet a je po kseftu.

Zatím bez slepic

"I americani by ho udolali, kdyby valcili naplno."

Američani by Afghánce udolali, kdyby válčili naplno, tedy povraždily veškeré Afghánce. Asi se vám takové vývody nebudou zdát, leč vskutku není jiná možnost. Nakonec Američani to vědí a mají to taky odzkoušeno, neb vyvraždily původní obyvatele Ameriky. A jak se jim teď daří.

Máte jen dvě možnosti:
nechat vše na vývoji,
vraždit.
NATO, a jsme jeho součástí, se rozhodlo k variantě vyvraždit všechny co nevyznávají liberální demokracii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každý tento uprchlík je lidská bytost - a co my, taky jsme jeste lidske bytosti?

Co ti zmasakrovani v Bataclanu, taky lidske bytosti?

Co bezdomovci, taky lidske bytosti?

Co ty znasilnene v Koline nad Rynem, porad jeste lidske bytosti?

Co vychodoevropske sexualni otrokyne v zapadoevropskych albanskych bordelech pro zapadoevropske tatiky, porad jeste lidske bytosti?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, Slované jsou pro západní národy stále jen untermensch a pro asijské a africké národy jsme kolonialisté a otrokáři. Jsme v nejhorší možné pozici ze všech.

Zatím bez slepic

Kubač je mimoň a je nebezpečný asi tak jak náckovské teorie o rasách.

Zatím bez slepic

Možná si špatně rozumíme, medvěde.
Stejně jako nebaštím všechno, co napíše takový Stanislav Komárek, na kterého se Kubač odvolává, nebaštím ani každé slovo tohoto autora.
I v onom článku o rasách je několik zjevných metodologických chyb.

Nicméně rozhodně to tomu pánovi pálí a doporučuji ho třeba k doplnění myšlenkové diety diváka ČT.
(Kromě toho mě zaujaly hlavně jeho články o technice...)
Náckovská teorie o rasách byla především absolutně blbá a pomíjela dokonce i v té době známé skutečnosti např. o mechanismu dědičnosti.
Blbých teorií je ovšem spousta - zde ale vadila hlavně přeměna jedné z mnoha blbých teorií ve zrůdnou praxi.
Kubač pro změnu zcela ignoruje např. epigenetiku a krutě podceňuje vliv výživových faktorů...dalo by se s ním polemizovat - ale o to se právě nikdo nesnaží, -pokud se provede jakýkoli výzkum na jakkoli velkém statistickém vzorku, je pak je jeho výsledek - pokud se nehodí objednateli či tomu, kdo jej financuje - zamáznut či ututlán.
Což bohužel dnes často platí pro obě strany sporu.

Zatím bez slepic

já jsem celý článek Petra Kubáče nečetl, protože mne odradil již popis dědičnosti krevních skupin. Jeho nesmyslnost mohu demonstrovat na příkladu své rodiny. Mám krevní skupinu A, manželka má krevní skupinu B. Podle Petra Kubáče by naše děti musely mít krevní skupinu AB, jenže to je naprostý nesmysl. Každé z našich tří dětí má jinou krevní skupinu, ale ani jedno z nich skupinu AB. Dědění krevních skupin je totiž příkladem genetického polymorfismu. Gen pro krevní skupinu totiž nemá jednu formu, ale dvě, tedy dvě alely. Krevní skupina A má alely A0 (nebo může být AA), krevní skupina B má alely B0 (nebo může být BB), krevní skupina AB má alely AB a krevní skupina 0 má alely 00. Z uvedeného je zřejmé, že rodiče s krevními skupinami A a B mohou mít děti s jakoukoliv ze čtyř krevních skupin. Je také zřejmé, že rodiče A + A nemohou mít dítě B nebo rodiče B + B nemohou mít dítě A. Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a 0, tak ani jedno dítě nemůže mít skupinu ani po jednom z nich - jeden z rodičů dodal alely AB, druhý 00, takže možné kombinace jsou A0 a B0, takže děti mohou mít krevní skupinu A nebo B. Jestliže u našich dětí jejich krevní skupiny včetně Rh faktoru znám, tak u našich vnoučat krevní skupiny neznám. S manželkou jsme také Rh inkompatibilní - já mám Rh faktor negativní, ona má Rh faktor pozitivní. Takováto inkompatibilita ale nevadí. Problém je, pokud je matka Rh negativní a otec Rh pozitivní a dítě zdědí Rh faktor otce, protože imunitní systém organismu matky považuje plod za cizorodý prvek a reaguje vytvářením protilátek.
Na závěr - když možné kombinace systému AB0 shrnu, tak je situace následující:
Pokud mají oba rodiče krevní skupiny (jsou fenotypově) A a A, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A nebo 0.
Pokud mají rodiče krevní skupiny A a B, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A, B, AB nebo 0.
Pokud mají oba rodiče krevní skupiny B a B, pak má jejich dítě buď krevní skupinu B nebo 0.
Pokud mají rodiče krevní skupiny A a 0, pak má jejich dítě krevní skupinu A nebo 0.
Pokud mají rodiče krevní skupiny B a 0, pak má jejich dítě buď krevní skupinu B nebo 0.
Pokud mají oba rodiče krevní skupiny AB a AB, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A, B nebo AB.
Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a A, pak má jejich dítě krevní skupinu A, B nebo AB.
Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a B, pak má jejich dítě také buď krevní skupinu A, B nebo AB.
Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a 0, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A nebo B.
Pokud mají oba rodiče krevní skupiny 0 a 0, pak má i jejich dítě krevní skupinu 0.

Zatím bez slepic

In reply to by Josef K. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík za upřesnění, nejspíš máte pravdu.
Autor není lékař ani genetik.
Jenže to, co si zřejmě (pravda, nepřesně) zapamatoval z četby, použil jenom jako jednu z ilustrací metody.
Stát by se mu to nemělo, ale mám dojem, že by vyznění článku neovlivnilo, kdyby nahradil svůj nemístně zjednodušený pohled vašim podrobným rozborem.

Zatím bez slepic

na vás a článek si přečtu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

proběhlo katastrofálně. To je naprosto jasné.
K probíhajícímu dištanci českých Švejků ze služby bych jen podotknul, že bych fakt rád věděl, kdo a co tak šíleně zkur**l, že je bylo nutno na neurčito vyřadit z kolotoče služeb. Naprosto nikdo mi nenakecá, že to je kvůli psychickému otřesu ze smrti tří bratrů ve zbrani. To je ko*otina na entou.
Jinak mohu doporučit dnešní vlkův článek na Kose. Klade dobré otázky, na které neumí odpovědět ani on, ani nikdo z těch šašků, kteří si myslí, že nám vládnou.

Zatím bez slepic

A ještě jedna poznámka - docela dost by mne zajímalo, co ten čokl, ňafající na přítomnost derivátů kyseliny dusičné. O něm není nikde ani čárka.
Z toho mi leze jedna docela OBLUDNÁ DEDUKCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Švejci šli na bouchacího pasáčka koz, protože emeryckej pes má větší bojovou cenu, než tři hňupi z Německé jůnyje.
Proto nyní Švejci nejdou na venkovní patroly, protože:
1/ někteří z nich, kteří nejsou úplně vymytí, se začali šprajcovat
2/ kdyby vylítli do luftu další Švejci, nějakého pitomého civila by mohlo napadnout, že něco je špatně, takže je potřeba přecvičit taktiku kontrol pasáků koz.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nyní se naši dopletení zelení spojenci spojenců (vysvětlení v odkazu výše) rozhodli na tu nebojovou, obranou, poradensky školící a výcvikovou MISI poslat kluky nové, kteří ukážou umění nemožného. Tedy kterak elitní BOJOVÝ útvar se pomstí za smrt našich kluků nebojově a to vyškolením a výcvikem těch kluků afgánských. Cynik by řekl, no někdo je musí naučit používat ty NATO zbraně, ty výbušniny nejsou velký kšeft, jinak zbrojařský byznys nepoběží ....

https://www.novinky.cz/domaci/480474-do-afghanistanu-se-vrati-elitni-vo…

Zatím bez slepic

Jak jsem vyhrál válku píše Patrick Ryan: "Pozor na lstivé Afghánce."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen heslovitě.
NATO-isti, přišli a zase odejdou. Jestli jako vítězové, anebo jako spráskaní psi, ponachám každému na jeho fantazii.
Domáci pasáci tam byli před nimi a budou ještě dlouho po nich. Pokud by jen náznakem projevili averzi k Talibanu, čeká je minimálně vyobcování z kmene či klanu formou úprku někam do pryč, a to hodně daleko. Pokud ne, čeká je repríza československého filmu "Pane, vy jste vdova." Buď rána do palice, anebo klasická hláška "Zavři voči, brouku," a šmiky šmik pod bradou.
K tomu je potřeba dodat silné ovlivnění jedinců bigotním vyznáváním muslimské víry s její predestinační naukou.
Proto budou samozřejmě Taliban podporovat a občas i nějakou dušičku k sebevražednému útoku rádi dodají. Imám je pochválí, synáček odkvačí do nebe mezi dva a sedmdesát krásných hurisek, tak co.
Proto se obávám, že v reálu tam není možné získat jakéhokoli fanouška tzv. západní demokracie po dobu delší, než bude trvat masívní uplácení náčelníků a imámů.

P.S: jestliže "naši" NATO-idní šašci v r. 2018, kdy reálně existují funkční, ve válce vyzkoušené systémy zaměření lokací palebných postavení (tzv. palpostů) s adekvátním propojením systémů řízení palby vlastních zbraní, nejsou schopni zlikvidovat palposty Talibanu jinak, než osobní návštěvou, nemám co dodat, kromě hořkého pláče.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je jasné,že děláme špinavou práci pro USA,tak se nemůžeme divit,že se náš kontingent ztrátám nevyhne ani v budoucnu.
Hodně států své vojáky už odvolalo z Afghánistánu,proč to neudělají i naši politici!
Přitom jasně vidíme,že ten boj proti teroristům nefunguje,když teroristů spíš přibývá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://literarky.cz/politika/svet/26774-kaspicke-moe-jako-model-pro-pek…

Velmi zajímavá událost, která s tímto Vidlákovým článkem nesouvisí jen zdánlivě:

...A zase bude Amerika muset napsat objednávku příslušné firmě na dodání 1ks barevné revoluce na klíč alespoň v jednom ze zúčastněných států.

Nebo tam začnou utiskovat nějakou etnickou, náboženskou, politickou či sexuální menšinu a bude je třeba bombardovat, vyhlásit sankce a vyměnit nesprávnou vládu za vládu alespoň tak demokratickou a lidskoprávní, jako má naše spřátelená Saudská Arábie?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle mého názoru jsou všechny předcházející diskusní komentáře zbytečné. Hlavní problém je porušování mezinárodních vztahů ze strany
západních politiků nevměšovat se do vnitřních věcí cizích států. Osobně bych si přál, aby si Afgánci zorganizovali svoji armádu a všechny
t.vz. bojovníkycizích států za jejich údajnou bezpečnost tisíce kilometrů od Afganistánu ze svého státu vyhnala, nebo porazila.

Zatím bez slepic