Není všechno pokrok, co se třpytí

Autor
Štítky

Dnes navážu na včerejší článek o tom, jak mám stále neodbytnější pocit, že budeme muset začít znovu od začátku. Popisoval jsem důvody, proč si to myslím. Napadlo mě, že bych mohl zkusit definovat to místo, kdy pokrok přestal být pokrokem a stal se pomalu pastí. 

Je to asi podobné jako za Římské říše. Pax Roma, velká říše stojící na otrocké práci, díky tomu měli plnoprávní občané celkem čas dělat i jiné věci než jen se dřít na poli a tak v roce 200 našeho letopočtu bylo lidské poznání zhruba na úrovni roku 1600. Mělo to samozřejmě jisté modifikace, ale díky řeckým vynálezcům a filozofům, římské moci a dlouhém období míru byl Řím na prahu objevu parního stroje. Ale k čemu by jim byl že? Hodilo se to tak na otevírání chrámových vrat, aby to bylo jako kouzlo, ale práci mnohem levněji konal otrok. 

A pak otroci došli. Nebylo jak dělat výboje a pokud už se výboje dělaly, vedly do chudých krajin s nomádskými obyvateli, kteří prostě jen ustoupili do stepí, pouští či hor a nic po nich nezůstalo. Dalo se to řešit? Jistě dalo, vždyť parní stroj byl za dveřmi, ale prostě to nikoho nenapadlo. Plnoprávná chudina se dál dožadoval chlebu a her, žoldnéři si dělali co chtěli a stát nasazoval jedny Germány proti jiným Germánům a když ti první dezertovali a přidali se k těm druhým, tak jediné řešení bylo, najmout třetí Germány. Pak bylo nutné znevolnit obyvatelstvo, zdevalvovat měnu, atd, atd, až už to nemělo žádný smysl. Pak přišli ti Germáni a lid je vítal...

Dnes z delšího časového odstupu je řešení jednoduché. Ale tenkrát to bylo tak nepředstavitelné, že prostě jejich směr pokroku zašel na úbytě a středověk sice začínal z antického dědictví, ale od začátku.

Kdy se něco podobného stalo nám? Jaký pokrok nabízí už desátý model i-phonu? Je to furt ten telefon s internetem, jen je stále dražší, rozbije se dřív a má "lepší dyzajn". To už přece nemá s pokrokem nic společného, Apple už několik let víc připomíná sektu se svými věřícími, kteří kupují každou blbost. A přitom prakticky totéž vám nabídne čínský šmejd za desetinu sumy. A ten "ajfoun" nevydrží desetkrát déle, nemá desetinásbnou výdrž, nezvládne desetinásbnou vzdálenost od vysílače, ani neumí desetkrát víc.

Kdy naposled jsme u nás v republice otevřeli nový důl na nějakou užitečnou rudu? Kdy jsme naposled postavili novou elektrárnu? Kdy jsem udělali továrnu, která je světově (nebo alespoň evropsky) jedinečná? 

Jaký je pokrok v botách Adidas, které vydrží totéž co boty z tržnice? Jsou to světové megakorporace a tak tak vyžijí díky penězům za předražený šmejd a přitom se cena takových bot už pomalu blíží ceně za kterou by to mohl dělat švec doma na verpánku a celkem slušně z toho vyžít. Dělám trochu  do historického šermu, koupil jsem si gotické boty za tři tisíce. Výrobce byl dokonce ochotný prodat i levněji, šil to doma na staré, ale stále funkční mašině. A ty boty by se daly nosit místo kozaček.  Nejsou o nic horší než dnešní Baťovky a stojí prakticky stejně. A propo, po patnácti letech mi dosloužily německé bundesewehrácké kanady. Koupil jsem si stejné. Od stejného výrobce,  stejný typ. Ale už nejsou stejné. Ty původní měly pevný kožený jazyk, ty nové už místo něho mají jakousi koženkovou membránu, která je prý strašně super. Není. Ale mnohem dřív se roztrhá. Může si nějaký manažer té továrny na boty vůbec dovolit říci, že tenhle pokrok je blbost a že se vrátí zpátky ke koženým jazykům? 

Když jsem si zařizoval zabijačkovou kuchyň, samozřejmě jsem šilhal po pořádném kotli, ale pak jsem si prostě nechal stočit nerezový plech a za pár korun jsem to udělal stejně kvalitně jako výrobek z Německa. Slouží bez poruch  a celá kuchyň mě stála pár tisíc a ne statisíce. Jediný rozdíl je v tom, že já na to nemám certifikát. Vlastně už to v ničem jiném není. 

A ptám se.... je certifikát ještě pokrok a nebo už jsme překročili rubikon jakýkoliv krok zpět je zbabělost, která se v dnešním světě vlastně nedá udělat. Je možné ještě někde při jednání na vládě říci, že jsme se spletli a je třeba udělt krok zpět, aby bylo možné udělat další kroky vpřed jiným směrem? Může si nějaký politik nebo korporátní manažer vůbec dovolit takovou sebereflexi, aniž by ho hned sežrala početná smečka manažerů kousek pod ním, co se třesou na jeho místo? 

Může vysoce postavený úředník přijít a říci, že polovina apírů, které jeho úřad požaduje vůbec není zapotřebí a tak je nebude vyžadovat? 

Chápu, že Babiš chtěl EET, ale proč musí být na každé provozovně ten nápis o povinnosti vydávat účtenky? Dávají za to i pokuty. To jako ten nápis, který je kontrolován, ten je nějakou garancí něčeho? 

O byrokracii se mluví všude, to je opravdu už jak za toho Říma, ale jediným lékem na byrokracii je nový úřad. Nebude míň byrokratů, zase jich bude víc. Celá digitalizace státní zprávy neudělá nic s tíém, abyste nosili lejstra. Jen se jich bude požadovat víc, vznikne víc grafů a ty budou pořád méně vypovídající a nikoho nebudou zajímat. 

Nakonec se v Římě dohadovali úředníci o tom, kdo má jaké kompetence v které provincii a přitom tam už si dávno Germáni dělali co chtěli, jen posílali ta správná hlášení. Když Odoaker sesadil Romula Augusta - posledního západořímského císaře, poslal tomu východořímskému zprávu, že ho uznává za svého právoplatného císaře. Tam v Konstatinopolu se zaradovali, zapsali si to, ale Odoaker si dělal co chtěl. Nepřipomíná vám to EU? Sice si to tam zapisují, dělají konfenrece, ale Orbán si to dělá jak chce sám a Poláci už na EU vysloveně kašlou. Ale tu a tam se sejdou v Popradu a pošlou do světa zprávu že EU je skvělý projekt. Na realitu to ovšem nemá vliv. 

Nebo je pokrok ten Německý přístup ke stavbě větrných elektráren? Přejeďte hranice - mají to tam všude. Jsou jich tisíce a desetitisíce a  budou jich statisíce. Je sto tisíc betonových sloupů lepších než jedna betonová atomová elektrárna? Tolik sloupů, tolik solárů a burzy jako by to vůbec nezaznamenaly. Ale stačí aby Saúdové zabili na konzulátě novináře a burzy to hned ovlivní. Stačí aby Trump vydal povolení k těžbě ropy a celý svět včetně Putina i bin Saúda pozorně kouká, co to bude znamenat pro jejich rozpočty a geopolitiku. Němci staví větrníky, ale všechno se stejně točí kolem Nordstreamu 2. Může vůbec v Německu někdo přijít a říct nahlas do kamer, že stavět větrníky byla blbost, je třeba s tím přestat a dělat něco jiného? 

A to jsem vůbec nezmínil dnešní migračni krizi, války našich spojenců, Turecko, Rusko, Jemen, rostoucí Čínu, Tibet a další zóny konfliktu. Dá se vůbec nějak vycouvat kousek zpátky k "poslední stabilní verzi systému" a vykročit vpřed jinudy? Protože pokud ne, tak prostě budeme muset začít znovu od začátku. Ne proto, že by byl pokrok špatný a žít Tolstojovsky rustikální život bylo to největší štěstí. Ale prostě zajdeme na to, že jakékoliv řešení bude společensky nepřijatelné a tak prostě vyhraje realita a dotluče nás někam na náš začátek středověku. Sice budeme mít slušné dědictví, ale začneme na něm od nuly. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

v podstatě souhlas.
vlastně popisujete sentiment mnoha lidí co znám. jsem zvědavý k jakému závěru dospějete. kdy skončila ta doba kdy věci ještě dávaly smysl?
snad moc nepředbíhám.

jsem slyšel už několik dat. v USA se za přelomovou dobu považuje období mezi napadením Pearl Harbor(u) a válkou ve Vietnamu (za války v Koreji to už bylo mimo, jen si toho ještě nikdo nevšiml), mezi katolíky to je II. vatikánský koncil (1965), u nás v Československu se uvažuje o poslední neděli než začala kolektivizace, a už jsem slyšel i svátek sv. Anny toho roku co v Sarajevu zabili arcivévodu Ferdinanda (26.červenec 1914). vlastně je to v každém případě někdy v minulých sto letech (plusminus)
Nakonec to vypadá že čím větší organizace, tím déle se jakžtakž udržela při "smyslech"
Československo s 15 miliony obyvatel šlo do kytek první?

Zatím bez slepic

A tam totiž začala likvidace reality a oblbování a ovlivňování slovanských národů. Likvidace slovanského vidění světa, dosazování králů a císařů z vyvolených zemí totálně ovládaných křesťanskou církví...germanizace...

Zatím bez slepic

No, tak zrovna ten Cyril s Metodějem byli naopak projevem snahy vyhnout se právě té germanizaci, stejně jako zasahování Němců do dění u nás. A když se ukázalo, že v realitě doby je ten tlak z Německa příliš velký, bylo to právě ono křesťanství, které nám zajistilo na 500 let domácí dynastii. Ti "autentičtí Slované" žijící na dotyku s Východofranskou, později Německou říší postupně tak nějak... autenticky zmizeli.

Zatím bez slepic

Někde jsem v diskusích narazil na odkaz na nějakého biskupa jménem Gorazd. Zde on píše o tom jak postupné dosazování právě německých farářů odčešťovalo naše vesnice
http://orthodoxia.cz/gorazd/kolonizace.htm..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nedavno bol zaujimavy clanocek o jednej ceskej dedinke, kde pred cca 18-imi rokmi postavili 3 veterniky. A obec z toho malal vdaka dotovanej elektrike cca 3 melka rocne do rozpoctu. Akurat si zacali lamat hlavu ako dalej, kedze pre eko elektrinu plati 20 rocne moratorium. Ergo po 20-tich rokoch vam uz nik za dodovanu cenu elektrinu z veternikpov nekupi a zostane vam len lacna cena, ktora sa prosim pekne nevyplati, nakolko to nezaplati ani udrzbu vrtuli.
Takze som zvedavy na ten hukot za 10-15 rokov, ked uplynie povinna doba pre tie eco solarne farmy a farmicky od solarnych baronov. To bude hlavy bolenie a este lepsi problemik bude, ako to cele zlikvidovat ekologicky :D
Ked sa nic nepokazi, tak sa toho dozijem..... :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

mají z těch větrníků příjem do obecní kasy (tak to má být a ne aby peníze mizely do daňových rájů) po 20 let. Když zasejí, mají příjem jen jednou za rok, pak musí zase znovu zasít (investovat). A nevím proč se Vidlákovi nelíbí vétrníky, to jsou lepší stožáry vysokého napětí, těch je mnohem více? 😀
Větrné elektrárny a vodní elektrárny (dříve mlýny) byly v Evropě už od středověku a když je konečně umíme vyrobit high tech, podobně navíc i solární panely, tal proč je neužívat a mít "palivo" zadarmo a nevypouštět svinstva do ovzduší a vody. Pro mě to je tedy velký technický pokrok.

Zatím bez slepic

Větrné elektrárny se ukázaly jako škodlivé vůči životnímu prostředí ze dvou důvodů. Tím prvním je fakt, že se na jejich výrobu spotřebuje více energie než za svou životnost vyrobí. Druhým jsou subsonické frekvence generované listy vrtulí. Člověk na ně citlivý není, ale zvířata ano a větrné elektrárny spolehlivě vyženou všechny ptáky. To lze ovlivnit otáčkami a tvarem listu vrtule, jen je třeba další vývoj. Pak je tu ještě jedna věc a tou je námraza. Pokud se na konci lopatky obrovské vrtule utvoří kus ledu, postupně odpadne. Díky délce listu je to skvělý prak, kdy ten kus ledu lopatkou vymrštěný dokáže zabít člověka.
S výjimkou prvního důvodu jsou ty zbylé nějak řešitelné. Ovšem elektrická energie vyrobená ve větrné elektrárně se bez dotací ještě dlouho neuživí.
A ani s těmi škodlivinami v ovzduší to není pravda. Větrná elektrárna je nestabilní zdroj podle toho, jak fouká vítr, takže potřebuje trvalou zálohu, kterou je nejčastěji uhelná elektrárna.
Němci už zjistili, že si sice zastavěli pobřeží elektrárnami, ale CO2 vypouští pořád stejně kvůli nutné záloze v uhelných elektrárnách.

Zatím bez slepic

o moderních větrných elektrárnách pane Gerd? Energetická návratnost větrných elektráren je vynikající, energie vložená do výroby včetně konečné likvidace se Vám vrátí dřiv než za rok, tam kde hodně fouká i za pár měsíců. Je to lepší než u fotovoltaiky (samozŕejmě záleží na lokalitě). A životnost bude přes 20 let.

Zatím bez slepic

Smolíčkovi. Tu já nejradši.
Ad větrníky.
Do energetické návratnosti slunečníků, větrníků a měsíčníků je zcela samozřejmě připočíst ztráty tvořené tzv. zálohami. Snad mi tady nebudete tvrdit, že se tyto zdroje nezálohují - na rozdíl od uhelek a atomek, u kterých takových záloh není potřeba.
Je to asi stejný systém, jako bych se rozhodl jezdit 20 km do práce na kole a za mnou by jela manželka s doprovodným autem.

Zatím bez slepic

vše se zálohuje, neexistuje JE jen s jedním reaktorem, když 2-3 měsíce jeden reaktor stojí (Temelím) tak běží aspoň ten druhý, i v uhelných elektrárnách máme asi dvojnásobný výkon než je potřeba, rezervy má vše. To je realita. No a když víte že bude pěkné počasí tak Vám sluníčko přes polední špičku ušetří spoustu uhlí či plynu, obdobně s větrem, No a vodu můžete zadržovat a pouštět když js třeba....
Je to stejný systém jako když na dlouhé štrece jedete s kopce zadarmo
A doma by jste taky našel část činností které můžte přeložit na dobu když je elektřiny nadbytek (slunce svítí nebo vítrfouká nebo voda teče) a je /bude levná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, mě to přijde, že tady už píšeš o věcech, kterým nerozumíš a děláš závěry, kde přání je otcem myšlenky. Vyjádřím se ke dvěma bodům, se kterými mám osobní zkušenost.
První je oblečení a boty z tržnice (tzv. od Vietnamců). Zažil jsem to v časech, kdy jako rodina jsme měli tak málo peněz, že nic lepšího jsme si nemohli dovolit. Opravdu to není totéž jako značkové zboží v obchodech. Sportovní boty zde zakoupené neměly delší trvanlivost než půl roku a byly šité na špatné kopyto, tzv. „nepasovaly na nohu“ a ještě se v nich díky levným materiálům noha pařila, takže z toho smrděly nohy a bylo to o mykózu. Dnes už si naštěstí značkové zboží z normálních obchodů dovolit můžeme a rozhodně bych neměnil. Kvalita bot Salomon, Nike či Adidas je jako z jiného světa, i celokožené se zde najdou a vydrží bez problémů roky každodenního nošení a obvykle končí tím, že se jim prošlape podrážka skrz naskrz. Oblečení totéž. Jednak v tom z tržnice člověk vypadá jak od kolotočů a opět ta paropropustnost materiálů je na úplně jiné úrovni u značkového oblečení (nepaříte se v tom).
Co se týká Apple a mobilů obecně, tam jde o obchodní modely. Apple je prémiová značka pro boháče. Takovému Babišovi je jedno, jestli dá za telefon pět nebo třicet tisíc. Výhodou je dokonale odladěný software a ovladače, tedy telefon spolehlivě funguje a dělá co má a nedělá, co nemá = lze ho zabezpečit tak, aby vám nekradl vaše data. Aplikace spouští v izolovaných prostorech, jedna data druhé nevidí. Ostatně, používá ho i Putin. Android je naproti tomu úplně jiná kategorie, Linuxové jádro (kdo ví, že má vlastně na telefonu Unix 😊 ) a nad tím nadstavba od Google, který ji nabízí zdarma výrobcům pod podmínkou, že tam neodinstalovatelně nacpou jeho aplikace. Android má nejvíce aplikací, protože Google vymyslel obchodní model „zadarmo“ = umisťováním reklam do aplikací, tedy v principu (přeháním) chcete-li si zatelefonovat, nejprve shlédnete reklamu na vložky, odkliknete, že si opravdu nechcete koupit něco, co se vám ke koupi nabídlo a pak teprve naskočí číselník. O příjem z reklamy se pak šábnou autor aplikace a Google. Navíc aplikace, pokud k tomu má přidělená práva (spousta aplikací požaduje práva na všechno možné nebo je nenainstalujete a většina lidí neodolá, když to má kamarád…) - vám vše, na co má právo, ukradne a bez vašeho vědomí odešle v nějaké podobě autorovi aplikace (například kontakty). Proto se tvrdí, že Android vůbec nelze zabezpečit tak, aby ho bylo možno bezpečně používat v korporátním prostředí. Ale protože to, co zde popisuju, není z vnějšku vidět, tak na to všichni dlabou. Když si aplikace koupíte, přestanou vyskakovat reklamy (obvykle), ale data vám to bude krást pořád dál. Ano, poslední verze androidu už mají systém práv propracovanější, práva se dají odebírat i dodatečně již nainstalovaným aplikacím a postupně se to lepší, protože trh už je obsazený (a prokeclo se to), tak už ty nekalé praktiky nelze v takové míře používat. No a levné čínské alternativy, které nejsou designované západními firmami, ty mají všechny tyto neduhy plus navíc mizernou lokalizaci do češtiny, nedoladěné ovladače a konstrukci, takže telefon sice má použité stejně výkonné procesory, ale klidně zamrzá, přehřívá se a je obvykle bez aktualizací výrobce. Prostě jako ty boty a oblečení z tržnice.

Zatím bez slepic

Tak kde to "zančkové nakupuješ"? Já koupil značková trička "adidas" apod. Včetně zaručeně super trooper běžeckých bot za 4,5kKč a nevydrželi ani 3 spartany... To nemluvím o tričkách apod.
Nakonec jsem se vyprdl, na ty značkové a jdu "na tržiště" do lídlu, tam je tričko za 99, vydrží v podstatě to samé, jako z logem adidas, spartana apod., ale nevadí, že ho musím kupovat co rok nové, jako mě vytáčelo u značkového, protože cena...

A ty nohy a zapaření, to je výběr botů na konkrétní situaci, spatné ponožky a i v kožené kvalitní obuvy je normální si dát zásyp do ponožek a měnit je 2x-3xdenně... Hygienu nevyřeší boty za 5kKč, ale hygienické návyky...

Zatím bez slepic

No tak trička tam nekupuju, ono když je bavlněné tričko z bavlny, tak na nápisu nezáleží. Mám na mysli ale třeba lyžařské bundy nebo boty typu "botasky". A kde to nakupuju? A3 Sport, Sportisimo hlavně.

Zatím bez slepic

ty kožené boty, co vydrží "roky každodenního nošení". Moje zkušenosti říkají, že "roky" jsou v úplně nejlepším případě dva, průměr je někde pod rokem a půl. A ano, nejčastěji začne podrážka propouštět vodu. Pak si říkám, že ty z "tržiště" nebo z Lidlu za třetinu ceny, taky kožené, vydrží určitě dýl než třetinu doby.
A ano, umělé bych už nekoupil - případná úspora prostě nestojí za to.

Zatím bez slepic

Jo, psal jsem 2 roky, ale neměl jsem zapnutej numlock :) A pokud chcete, tak konkrétně tyto:

https://www.sportisimo.cz/adidas/anzit-dlx/94513/?varianta=465513&gclid…
https://www.eobuv.cz/trekingova-obuv-salomon-evasion-2-ltr-398566-30-m0…

Levné boty z Lidla jsem zkoušel taky, na nohu moc nepasovaly a propouštěly vodu ve spoji podrážka-vršek už asi po měsíci nošení.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Boty Meindl Island MFS a Pro. První vydržely šest let. Druhé mám doposud. První dostaly dost zabrat. Nosil jsem je minimálně polovinu roku jako zimní, navíc jsem tehdy relativně dost nachodil. Každý den 6-12 km. Plus nějaké ty čundry přes léto. Jediné, co na nich odešlo, byla podrážka Vibram. Výměna a kompletní "repas" stojí kolem dvou tisíc a můžete chodit dál. Pravda, ono se zdá blbý dát skoro 7 tisíc za boty. Jenže dokud neprdly podrážky, měl jsem nohu jako v bavlnce a i když jsou to v podstatě pohorky, tak do -15°C jsem s nimi dokázal celkem slušně existovat. Ty druhé mám doposud a s procházkami se chystám znovu začít. Jednak mi to docela chybí a druhak mi to dělalo dobře na zdraví. Vyčistil jsem si u toho hlavu a pro srdce je to hotový balzám. Když mi to přišlo snadné, tak jsem si hodil do báglu nějakou "výstroj simulující" zátěž a chodil dál. Bohužel těch 12km pro mě bylo tehdy a bude i dnes kvůli nedostatku času maximum. Navíc teď budu rád, když ujdu zase jen pár kilometrů za den. Ale časem se to zlepší a bude fajn.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevím srovnávat speciálky na treky se "značkovýma typu adidas" apod. je trochu mimo, alespon podle me.

Ono je to o znalsotech co clovek ma a pri vyberu pouije. Trebas u protivodni uprave kuze vim, ze za 2 roky je s toho normalni kuze, ale zapaltil jsi..., vis, ze i kdyz mas protiupravu, tak stejnak pri dlouhem vystaveni vode, opet selhava, takze znovu se musis vracet "k natirani jako pred 30lety"...

Ale reálně, bezny clovek ma na vyber boty z Lidlu za par kacek vs adidas pod. za tezky prachy, ale nedostane za to co si zaplatil...
Jasne Targus napsal, ze koupil a propusteli ve spoji, ale jak koupil specialku na behani v terenu a uz druhej 25km beh v terenu je oddelal a v testech ej vychvalovali co nevydrzí...

Vse je to cena vs sluzba vs pozadavky, placeni za "tri pruhy" apod. je zbytecnej luxus a z meho pohledu i blbost, znacka znamenala neco v 60-70 letech, dneska je to smejd stejnej jak v lidlu tak v adidasu :(

Zatím bez slepic

No tak já nevim, co myslíte těma těžkejma prachama. Schválně jsem sem dal odkazy na konkrétní boty, i když by se to asi nemělo, aby bylo jasný, že mluvím o botách v ceně kolem dvou tisíc. A když s tím jdu třeba do mokré trávy, nastříkám to impregnací.

Zatím bez slepic

Máte pravdu, jenže v mém případě se z těch speciálek stal v podstatě standard. Zkrátka dnes bych si nic „horšího“ nekoupil. Třeba tu protivodní úpravu beru jen jako bonus navíc, který může, ale nemusí fungovat, zatímco dobře ošetřená kůže bude fungovat prakticky vždy. Jasně, na nějaké bloumání do a z práce mám nějaké prachobyčejné boty, kterým, když se něco stane, tak se nic neděje. Jenže pokud mám jít někam do přírody, potřebuji něco, na co se mohu spolehnout. A kdyby selhalo i to, jako třeba ty podrážky, tak je pořád můžu olepit nějakou mil-spec lepící páskou, kterou vždy nosím někde v báglu.

Ty trekové boty si může na internetu najít každý. Jenže málokomu se chce vypláznout za boty v podstatě minimální mzdu. Vtip je však v tom, že ty boty vydrží mnohem více, než ty „rádoby“ značkové, takže v konečném důsledku někdo za boty utratí 2x, 3x více než já. A zatímco já mám po celou dobu nohy v suchu a teple, někdo řeší neustálé trable.

Další věc je, že mám dojem, že lidi nějak zapomněli se o věci starat a pak se diví, že jim něco nevydrželo. Třeba u těch Meindlů jsou největší slabostí ty podrážky Vibram. Ony prasknou vždy a zabránit tomu nelze (vlastnost podrážek Vibram obecně), ale lze se postarat o zbytek a ten si pak nechat přímo u Meindla „repasovat“.

Tak si říkám, zním jak reklama na boty, ale ono to tak funguje všude a ve všem. Selhat může cokoli, ale je lepší si vybrat z takového zboží, kde je ta pravděpodobnost řádově nižší.

Zatím bez slepic

Kdysi jsem si koupil ve slevě 3 nebo 4 páry bot. Byly to Dr Martensky a CATky.

Nosil jsem je na střídačku, ale ne úplně nastejně, takže odcházely v pořadí používanosti. Když jsem vyhazoval poslední, tak jsem počítal jak dlouho mi vydržely a bylo to 12 let každodenního nošení s obdobíma celodenní chůze.

Protože byly ve slevě tak za těch asi 1200 kč za pár to byl nejlepší poměr kvality a ceny co jsem kdy měl. Navíc byly i hezký. CATky byly stavebnický odolnosti a diskrétně módního zpracování.

Ovšem když maj stát 3000-4000 i 5000, tak na to seru.

Baťovy boty vydržely tak rok a půl až 2 roky to jsem taky nakoupil rovnou 4 páry.

Boty od vietnamce se rozpadly tak do měsíce. Stály jen několik set, ale i tak to byly vyhozený prachy.

Teď jsem se konečně šel podívat na čínskej Aliexpress, kterej mi známej furt doporučoval. Kvalitu nevím, ale jelikož je to světovej web, tak je možnost, že nebudou prodávat ten šunt třetí kvality, jak nám sem dodávaj dovozci. - Jen jsem tam nakoukl, ceny jsou od lacinejch až po normální, vzhled módní a u některejch dovoz zdarma. A slevy. - Otravný je, že tam jsou toho kvanta, tak to je šílený se tím proklikávat a když si neshovám odkaz, tak nikdy nenajdu to, co se mi minule líbilo nejvíc.

Zatím bez slepic

No, zúžení otázky pokroku na boty nebo telefony je podle mě trochu zcestné. Sorry jako. Navíc přidám pár střípků ze života. Zeť mojí přítelkyně si za necelé čtyři litry koupil značkové boty. Shodou okolností jsem si v té době nové boty koupil i já(za necelé čtyři stovky u ťamana). Když pak ty boty stáli vedle sebe, tak se na první pohled dali splést. Jen na těch jeho byla bílá fajfka. Jaké však bylo jeho zděšení, když uvnitř botky na ne zcela viditelném místě byla nanocedulička s nápisem ,,made in China." Na těch mých byla viditelná na první pohled. Ale to není to podstatné. Po necelých dvou měsících se mu odloupla podrážka ve stylu ,,žralok." Následovala reklamace. Trvala měsíc. Samozřejmě si musel koupit jiné na tu dobu. Po měsíci přišlo vyrozumění, že je reklamace uzavřena a má si přijít vyzvednout své zboží. Vrátili se botky se žralokem, s vyjádřením, že reklamaci neuznávají, neboť botky byly údajně nošeny v rozporu s účelem ke kterému byly vyrobeny. Nebyly totiž určeny k běžnému dennímu nošení za každého počasí. Následující anabázi už nebudu popisovat. Moje botky za čtyři stovky po půl roce nošení měli prošoupané podrážky, i když z vrchu vypadaly skoro jako nové. Nicméně jsem je s klidným srdcem hodil do kontyše a šel si k ťamanovi koupit nové. Takže jestli je tohle pokrok...........
Co se týče telefonu. Také jsem si koupil pěkná telefon. Chytrý. S displayem pět a půl palce. No, za dva měsíce šel smykem. On si prostě dělal co chce. I když byl odložen a já ho nepoužíval, neustále na něm cosi běželo. Na pozadí. Stále se musel dobíjet, stále žral jakási data o kterých jsem neměl ani tucha a furt si něco stahoval. Pořídil jsem si úplně ,,primitivní" telefon, kterej ale má všechno co ty ajfouny, kromě internetu. Nikdo se mi do něj nenabourá, nikdo mi z něj nic neukradne a dokonce i písničky z SG karty přehrává náhodným způsobem, takže to mám stále jako diskotéku na které nevím co za ,,flák" dá DJ příště. Navíc, pokud jdu z domu na dobu kratší než pět hodin , tak můj telefon doma ,,odpočívá v pokoji."Raději se venku dívám po holkách a jiných zajímavých objektech, než abych chodil jako ovce se svěšenou hlavou a zvonečkem na krku. A je fuk, jestli je na zvonečku vyraženo Apple, Samsung, nebo Huavey. Takže jediný pokrok co se mobilních telefonů týče vidím v tom, že nemusí být stále lapen na drát pevné linky. Tož tak.

Zatím bez slepic

tu O Sněhurce, tu já taky rád.
Bajky o neroztrhatelných a nezasmraditelných Adidaskách mne pobavily, ovšem na sedm nadržených trpajzlíků to nemá.
A telefén řeším velmi jednoduše. Mám starý, mačkátkový. A nemusím řešit 3,14-viny s aktualizacemi, které zaserou za tři roky značkovou mašinu tak, že je na odvoz do sběrného dvora. A hlavně se mi do něj nikdo dálkově nesere.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Budoucnost nás čeká neveselá.
Jak někdo tvrdí,při tak obrovských vymoženostech žijeme na dluh,kdo to zaplatí.
Přitom každý rok čteme,kolik dalších miliardářů přibilo.
EET jenom vytvořilo tisíce pracovních míst pro přátelé Babiše,od výrobců pokladen,servis,mobilné,internetové operátoři,až po zřízení oddělení na každém okrese,které sleduje každého podnikatele,jak nakládá EET.Co přinese EET,tak to sežere administrativa.
Celá chyba je v tom,že politici nenesou zodpovědnost za své činy.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Celá chyba je v tom, že politici nenesou zodpovědnost za své činy".
Máte pravdu.
Ovšem bacha! To tvrdil ve svém kdysi populárním dílku Mein Kampf i jeden muž s legračním knírkem.
Aneb: Fašistou snadno a rychle ve třech lekcích.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

tento stav se nazyva nabozenstvi pokroku. Stale verime modle ze dalsi pokrok VZDY prinese zlepseni a odmitame prijmout jakekoliv nazory ze to tak neni
https://thearchdruidreport-archive.200605.xyz/2013/04/the-religion-of-p…
Nabozenstvi pokroku je civilni (skryte) nabozenstvi a je hlavnim nabozenstvim kapitalismu.

pekne srovnani je treba citron 2CV a aktualnich aut ohledne ucinosti.
http://www.lowtechmagazine.com/2008/06/citroen-2cv.html
i pres veskere vylepseni je ucinnost na pomer vahy stejny

mozna si tho vsimate treba v oblasti elektronizace - zjednoduseni pro urad (elektronicke formulare, ale s el. podpisem), skolu (elektronicka zakovska), ale soucasne preneseni povinnosti a prace na vas - vy vyplnujete,musite mit pocitac atd.
nebo napriklad treba samorucni pokladna v ikea, tescu - nedostavate zadnou slevu, je to pomalejsi, ale je to v nabozenstvi pokroku

Zatím bez slepic

jak rika klasik - takovej to byl dobrej napad (nahovno)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/485906-dcera-s-otcem-spatne-na…

citace
Jednadvacetiletá žena jménem Émilie tvrdí, že si v IKEA vybrala čtyři skleněné dózy s víky, ale u pokladny si ona ani její otec neuvědomili, že víko není součástí nádobek a musí se zaplatit zvlášť.

Když odcházeli od kasy, zastavil je člen ostrahy a upozornil je, že víka nezaplatili. Mladá žena chybu uznala, její otec se omluvil a chtěl zbytek doplatit. Nejprve o to údajně žádal ochranku a pak přímo ředitele. Situace se ale vyhrotila a šéf pobočky nakonec dvojici obvinil z krádeže. Zavolal policii, která dvojici odvezla na stanici.

Policisté jim oznámili, že na stanici stráví 24 hodin, odebrali jim vzorky DNA a vyfotografovali je. Po několika hodinách byli propuštěni.

Zatím bez slepic

ZŠ na užívání elektronické žákajdy?
Když mi kdosi ze školy poslal přístupové kódy, odepsal jsem stručně: HOVNO!!!
A panu třídnímu jsem "po modernímu" zavolal z mobilu, ať se mne neodvažuje obtěžovat žádostmi o elektronické podpisy a elektronické omluvenky.
Vyřešený problém.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Existuje hnutí prepperů, kteří žijí normální životy, ale vedle toho se připravují na zvládnutí nějaké katastrofy. Má to smysl v oblasti hurikánů, tornád, zemětřesení a záplav, ale nic z toho se netýká ČR. Při případné katastrofě jako první dojdou energie, jídlo a léky. A zbytek? V podstatě žijeme v rozlehlém městě zvaném ČR s parky a zahrádkami mezi jednotlivými sídly. Že bychom se uživili lovem je nereálné. Význam mají už jen prostředky sebeobrany.

Navíc při přípravě na katastrofy vycházíme ze znalostí o předchozích katastrofách, takže se podobáme generálům bojujícím minulé války, aby prohráli budoucí konflikty. Důležitější je schopnost správně a rychle reagovat a to je přesně to, co politici na všech úrovních a státní úředníci postrádají.

Zatím bez slepic

Tak existuje, ale ten popis jaký jim dáváš je pouze nálepka co jim dala televize, viz ta serie ny nejakym "naucnym kanalu", kam vybirali ty nejvetsi exoty...

Prepperi ty skuetcni, ne ten obraz co ukazuej TV a veris mu, tvrdi takove veci jako napr. nemecka vlada, ze bys mel mit jidlo na nejakou dobu, piti na nejakou dobu apod.
Mel bys vedet jak se chovat v kritickych situacich, např. při autonehodě jak zachranit zivot svýmu děcku, když si propíchne plicu zebrem a ta se zacne plnit=do 10-15minut je KO atd.
Kdyz si prectes co "pravej" a ne televizni prepper ma umet, je to skoro kopie, toho co ucil stat za prvni republiky nebo komunistu pro pripat valky...

Takže Gerde, skutečný prepeři kromě extrémů a tech co ukazují v TV nejsou jak píšeš ty ;)

Zatím bez slepic

Assi si nerozumíme, prepperů se týkala jen první věta, že žijí normální život a připravují se na zvládnutí katastrofy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi je mimo téma se dohadovat Adidas - neAdidas, Apple - neApple. Jde o to, jak píše Vidlák, stávající systém vyčerpal možnosti expanze stejně jako se to stalo Římské říši a bude to mít pro nás s modifikacemi stejné důsledky, jako to mělo pro Římskou říši.

Vidlák také správně vyjmenovává symptomy, byrokracie pro byrokracii, postupné znefunkčnění mechanizmu správy a na "barbaři za branami i před branami.

Netýká se to jen našeho prostoru a EU, týká se to celé západní civilizace.

Zatím bez slepic

nasi otroci jsou ropa/uran/plyn/uhli - tise slouzi kazdemu z nas, slapou ve strojich, pohaneji motory, cerpaji vodu, vyrabeji elektrinu pro kazde pouziti

s nakupem kazdeho vyrobku si berete desitky az stovky mrtvych ropnych otroku
kdo nam bude slouzit az tito otroci dojdou ?

navic je to uchylka spalovat zemrele a zetlele

Zatím bez slepic

V současné společnosti je zvykem jakoukoliv událost maximalizovat a patřičně zvýraznit, neb jsou z toho prachy a dobře se tím blbnou lidi... denně slyším, ač jsem z vesnice ve středních čechách o dopravních problémech na ostravsku, či u Budějovic, srážka se zvěří někde u Hodonína, díky tomu kolona až do Vídně....
Vím, že Austrálii, kam se v životě 90% čechů nepodívá, spadl můstek přes místní potok....
Všechny tyto informace ve stylu, který zde zavedla Nová, tedy vytřeštèné oči a hysterický komentář.
Lidi už hysterický reagují na cokoliv, stačí někomu šlápnout na nohu a už je z toho osobní útok. V dobách kdy bylo ještě skoro všechno v normálu, zpíval pan Suchý: malé věci řešte ruky mávnutím..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdy se něco podobného stalo nám?

UŽ SE TO STALO, těžko říct kdy to přesně nastalo, ale nejspíš někdy po přelomu tisíciletí nastal bod ze kterého není navratu - dál jen stále zlepšování až do úplného krachu.

Jakákoliv diskuze s věřícími v náboženství pokroku je skoro nemožná, okamžitě vás označí za tmáře, který se chce vrátit do jeskyní, případně na stromy.

Je to jako s pětiletou holčičkou - zavře očička, dá si ruce na ouška a zpívá lalala, já tě neslyším a ani tě nevidím. lalalala

otázky:
Může vysoce postavený úředník přijít a říci, že polovina apírů, které jeho úřad požaduje vůbec není zapotřebí a tak je nebude vyžadovat?
Může vůbec v Německu někdo přijít a říct nahlas do kamer, že stavět větrníky byla blbost, je třeba s tím přestat a dělat něco jiného?
Je možné ještě někde při jednání na vládě říci, že jsme se spletli a je třeba udělt krok zpět, aby bylo možné udělat další kroky vpřed jiným směrem?
Může si nějaký politik nebo korporátní manažer vůbec dovolit takovou sebereflexi, aniž by ho hned sežrala početná smečka manažerů kousek pod ním, co se třesou na jeho místo?

na všechny tyto otázky je odpověd NE

Je to proto, že ostatní kněží náboženství pokroku (někdy i byrokracie) vás zesměšní a odstraní jako zpátečníka. (podívejte se na film idiokracie = sodovka je pro brambory nejlepší, nevíme přesně proč, ale je to základní pravda a obyčejná voda je jen do zachodu)

Dá se s tím něco dělat ? ANO
Lze jako to již úspěšně děláte začít u sebe a dělat to co můžete sám ovlivňovat.
= Rozšířit svůj okruh kontroly
= použít stoismus k objevení radosti
= překonat nekonečný hlad po krátkodobém zlepšování

http://www.mrmoneymustache.com/2013/10/07/how-big-is-your-circle-of-con…
http://www.mrmoneymustache.com/2011/10/02/what-is-stoicism-and-how-can-…
http://www.mrmoneymustache.com/2018/04/10/hacking-hedonic-adaptation/

Zatím bez slepic

Ale může přijít, ale musí dát i odpověd kam dal. Bohužel nahoře v politice nejsou lidi z vyzí, které udělal krize a řešení této krize, dneska jsou ve firmach na zapade a ve vladach, stranach lidi co si to odkecali na schuzich pri presentacivh grafu apod.

Zatím bez slepic

Jste v zajetí propagandy a paradigmatu.

"Může vůbec v Německu někdo přijít a říct nahlas do kamer, že stavět větrníky byla blbost, je třeba s tím přestat a dělat něco jiného?"

Němec není hlupák a ví, že toto je jediná cesta jak zajistit energetickou soběstačnost, až nad soběstačnost. Omlouvám vás, asi nejste z oboru, tudíž ty soudy.

Mi jsem neskuteční hlupáci a chceme postavit (nebo dostavit) další jaderku za dnešních 300miliard s garancí státu, protože je to nerentabilní, potažmo prodelečné, pod divnou záminkou, že je třeba postarat se o lidi aby měli tu elektrickou energii.
Kdyby, a to je ten základní neduh, vskutku někdo z vůdců použil malou násobilku a začal sní pracovat, přišel by na jednoduché řešení: stabilizace sítě pomocí dostatečného množství baterií akumulátorů v ceně dostavby jaderky.
Ujišťuji kohokoli, že to nakonec takto i v budoucnu dopadne. Je jen a jen otázka, kolik to nepochopení kupeckých počtů bude stát. Přirozeně nás všechny.

Zatím bez slepic

nevim z jakeho oboru jste, ale garantuji vam ze MY uz zadnou jaderku nedostavime, v soucasne dobe na to nikdo nema kapacitu a MY ani znalosti (firmy zruseny, odbornici rozpraseni)
cina a rusko si jedou svoje a nikdo jinej to nedokaze, USA taky zadnou aspon dalsich dvacet let nedokaze - lidi jsou propusteny a tu jednu co ted solichaj bych fakt diky tem "odbornikum" nechtel spoustet.

Zatím bez slepic

Americké jaderné elektrárny stavěl Westinghouse. Nekoupili jej Číňané? Nebo o tom vážně uvažovali a ani USA už nemají odborníky a zkušenosti, aby postavili jadernou elektránu. Tak s jádrem skončíme u Francouzů, Číňanů nebo Rusů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Westinghouse a firmy jaderného průmyslu usa ztratily znalosti, protože se stavba novych reaktoru zastavila a kapitalistické firma se drahých odborníků zbavila protože je lze přece kdykoliv koupit na trhu
http://e-republika.cz/article3863-Pro%C4%8D-bankrotuje-Westinghouse

Zatím bez slepic

Bude to Westinghouse. Proto že - Proto, že tady u nás máme Americké velvyslanectví.

Tak se připravuje Fukušima.

Zatím bez slepic

Možná to vyhraje, ale nikdy nepostaví

Podívejte se na web kolik se rozestavělo, ale nedokončil reaktoru (google nuclear reaktor wiki)
budeme radi když dopadneme aspoň jako Kuba

http://outsidermedia.cz/Tento-provazany-provazany-provazany-svet-NUC6/

nebo cela serie
http://outsidermedia.cz/autor/crustgroup/

Zatím bez slepic

za par rokov sa zisti, ake to bolo nerentabilne a zivotne prostredie poskodzujuce. Este mam v blahej pamati ako sa do nebeskych vysin vynasali male vodne elektrarne. Aktualne je to vazny ekologicky problem. Z 250 novych malych vodnych elektrarni je tusim 15 akoze este posudzovanych a aj rozostavane sa asi nespustia, hrozia zaloby za zmarenie biznisu a lesnici, vodohospodari a rybari hovoria o kalamite co doteraz popachali jestvujuce. Takze za par rokov sa to bude burat, ked prevazia argumenty, ze takuto "eco" elektriku nepotrebujeme. A rovnake to bude aj s veternikmi v Nemecku. Az pride cas a niekto zoberie kalkulacku do ruky, tak je jednoduchsie postavit uholnu elektraren s ozaj dobrym odprasnim, ako pre rovnaky vykon rozosiat more stlpov po krajine. A k tomu s nepredvidatelnim vykonom.
Takze nemci nevedia co cinia...a aktualne je to len dobry biznis s dobrou PR. A rusi su v klidku, lebo plyn je plyn.
Ty asi tiez nie si od fachu...

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Aktualne je to vazny ekologicky problem." Jste schopen vysvětlit v čem onen ekologický problém spočívá.
Shodou okolností je asi 2km od mého bydliště jedna malá vodní elektrárna na řece Moravě a po proudu dále asi 20km další. Za celou dobu jejich existence jsem neslyšel, že by měly jakýkoli negativní vliv na cokoli ekologického.

Zatím bez slepic

Jel jste někdy kanohehou po řece? Třeba po Berounce?

Nastavěné, neprůjezdné jezy, vybagrované srovnané podjezí, kde není žádná voda.

Bez dotací nereálné projekty.

Zatím bez slepic

vestec by sa mohol naucit pracovat s internetom a nie len vestit z gule.
zadajuc do gugla:
ekologicke problemy s malymi vodnymi elektrarnami

mi vyhodi okrem kravin s dotaciami aj clanok :
http://www.kajakar.sk/2012/11/mve-maly-vykon-velke-problemy-ako-nizko-v…

Ja to mam sice z radia, kde prebiehala diskusia vodohospodarov, rybarov a lesnikov o tom, ze vsetky nove projekty MVE su v podstate pozastavene. Kazda MVE patri nejakemu Jozkovi Pucikovi, ktory z nej chce vytrieskat v prvom priblizeni peniaze. A kedze su to MALE elektrarne na MALYCH riekach, tak sa tie rieky prehradia komplet. Lebo malo vody. Ziadny priechod pre ryby smerom nad elektraren a dole ryby mozu ale cez turbinu. atd...atd...

Zatím bez slepic

Jako vždy odpověď bez argumentů.
Každá MVE musí mít rybí schůdky.

Ale jo dobře, beru to. Chtěl jste tak nějak jenom ulevit vnitřnímu přetlaku. Dá se to pochopit.

Zatím bez slepic

cenou takových akumulátorových baterií, dále nad škodami na životním prostředí při jejich výrobě a zejména likvidaci, dále nad jejich doslova tragickou životností (ne více, než jeden tisíc cyklů) a dále pak logistikou energie v takových baterkách uložené.
Jistě, já vím, už Bursík kdysi tvrdil, že logistika není problém. Sice mluvil o silniční dopravě, ale logistika je pořád jen jedna.

Zatím bez slepic

Mám vcelku velkou elektrárnu bez dotací. V oboru se orientuji a proto i moje soudy. Nic není růžovoučký, bez problémů. Vždy budeme řešit CO a za KOLIK. V každém případě rizika jaderky mnohonásobně převládají. Nehledíc na rozložení onoho baterkovýho rizika.
Baterky nejsou ideál, ale jsou řešením.

Zatím bez slepic