Navzdory všemu

Autor

Původně jsem myslel, že téma sta let výročí republiky se mi vejde do jednoho článku. Ale mám toho na srdci víc a tak začneme už den před oslavami. 

Můžeme se na oněch sto let republiky dívat různě. Bude se mluvit o svobodě, demokracii, totalitě, sudetských němcích, bude se mluvit o propadu HDP a ústupu z výsluní vyspělého světa. Bude se mluvit o tom, jak jsme byli francouzský protektorát, pak německý, pak sovětský a teď jsme kolonií EU a lepší to nebude. Mladá nána z pražské neziskovky bude především nadávat na Zemana a Babiše, ale zřejmě by nedokázala ani vyjmenovat všechny prezidenty, jak jdou za sebou. Sedřený horník před důchodem pamatující zašlou slávu svého stavu, ten bude mluvit zase jinak. Nebo možná nebude vůbec mluvit a jen se ožene hajcmanem. 

Já bych chtel být optimistický a mám k tomu dva důvody. Jeden chci nastínit dnes a druhý zítra. Takže: 

Navzdory všem klikatým cestám dvacátého století jsme tady pořád. Palacký měl pravdu - byli jsme před Rakouskem a jsme tady i po něm. Přes všechny choutky všech mocností kolem, to hlavní se jim nepovedlo. Neudělali si z nás ani poslušné pejsky, ani nás neasimilovali a ani nás nevyhladili. Pořád jsme tu. 

Možná jsme kolonie ve které nám nic nepatří, ale na druhou stranu, kdy jsme měli elity, které ten svůj kapitál používaly pro svůj národ? Čest výjimkám. Možná za totáče zůstávaly peníze doma, ale že bychom díky tomu měli tak suprovou zemi, která hravě předběhla Německo, to tedy zrovna ne. Kdo mi vyjmenuje deset českých velkokapitalistů jakékoliv doby a jejich akciovky či rodinné podniky, kteří by měli v srdci náš národ a tuto českou kotlinu? Většinou, jakmile u nás někdo zbohatl, tak najednou z něj byl euroobčan, evropan a styděl se za to, že vyrostl mezi těmi zaprděnými čecháčky.  Takž národ by na tombyl stejně, jen by si na nás otevírali hubu česky a ne německy. Ostatně naši buržousci se vždycky jako první přidali k jakékoliv okupační moci. 

Díky elitám tady opravdu nejsme. Nemáme žádné elity na kterých by náš národ stál a víte co? Mně nechybí. Jsme tady navzdory tomuto faktu, jsme tady i když nemáváme českými vlajkami na každém rohu a i když si nepřikládáme ruku k srdci při hymně a naši žáčci nepřísahjí vlajce každé ráno, stejně jsme tady i když na nás má chuť osmdesát milionů Němců. 

V historii nám naše pány popravili, zabavili jim majetek nebo je poněmčili. Stejně jim to nepomohlo. Dělali to ekonomicky i vojensky, zkoušeli to demokraticky i diktaturou. Vnucovali nám Quislingy, přijeli na nás s tanky, zavřeli nám vysoké školy, měli tady třímilionovou pátou kolonu, ale nakonec Němci táhli heim ins Reich a my tu jsme pořád. 

Jsme na tom nejblbějším možném místě v Evropě.  Každý blbec, který se dostane k moci, tak táhne přes nás. Každý si sem přijde naloupit, odvážejí nám naše poklady už od třicetileté války. A víte co? Pořád je co krást. Komunisti to tady prý zhuntovali (slova mojí učitelky), ale dvacet let bylo co privatizovat a rozebírat.  A teď? Máme třetinové platy oproti Německu, jsme jen ta montovna, ale pořád se tu montuje a většina keců o přesunu výroby jinam, jsou jen plané výhružky. 

Jsme možná jen kolonie, ale máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Máme mizerné politiky, naše elity se po povýšení okamžigtě odrodí, vysávají nám kapitál, chčijou nám na hlavy, ale pořád jsme tady. Mohou se tam v Berlíně vzteknout, mohou si v Paříži nadskakovat, dokonce mohou ve Washigtonu rozkazovat, ale jsme tu furt. 

A navíc, naše země je docela pěkná. Nemáme ji rozstřílenou jako Jugoslávie. Nemáme ji ekonomicky zlikvidovanou jako Venezuela, nemáme dluhy jako USA, nemáme mafii jako Itálie a nemáme chalífát jako Francie, Belgie a Holandsko. Nemáme ochlasty jako Rusko, nemáme feiministky jako Švédsko. Nemáme bigotní katolíky jako Polsko. Tedy máme, ale orpoti zmíněným zemím máme různých kreténů jen pár. 

 A pořád máme naší řeč, kterou se málokdo dokáže naučit tak, aby to nebylo poznat po první větě. 

Víte, já vlastně ani nevím, jak je to možné, že navzdory všem těm klikatým dějinám jsme neskončili jako Lužičtí Srbové nebo jako Bosna. Ale vím, že to nezajistil ani kapitál, ani elity a ani politici. A tak si nedělám hlavu z toho, že nic podobného nemáme. Nepotřebujeme to. Naše státnost, náš národ a naše češství roste z jiných zdrojů. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, to nenávidíte některý národ vzdálený od nás více než 3000km, že by jsi k nim nasadil naše elity ala Janda?

Přiznám se, já takové nepřátele nemám. A také všichni okolo mají takových vypečených "elit" domácí provenience, jak ke mě jdou informace, dost.

Zatím bez slepic

Admirále.
Já se zastanu pana Gerda a souhlasím s těmi 3.000 km.
Pan Gerd neuvedl na kterou světovou stranu by je poslal,myslím si,že na severní pól to mají akorát.
,aby jim vychladly hlavy.

Zatím bez slepic

Pánové, děkuji za názor, ale je jedno, kterým směrem se vydají. Pokud na sever, tak po 3 000 km je tam jen sever Norska. Laponců je málo, pustiny jsou liduprázdné. Je to tak akorát, aby vlastním tělem zachraňovali lední medvědy od smrti hladem. Na severovýchod je to akorát na Island. Ten má pusté vnitrozemí. Na západ jsou Azorské ostrovy, součást EU. Na východ je to přesně na východní břeh Kaspického moře. Kazachstán nebo Turkmenistán. Ale nejzajímavější je směr na jih, kde je Mali, Niger, Čad nebo Súdán. Tam by se vítači cítili ve svém živlu.
Přeci bych je nenechal utopit. Zato sežrat medvědy ano, byli by poprvé ve svém životě něčím užiteční. :-)

Zatím bez slepic

Bohužel se obávám, že právě ten jih, tedy Afrika, bude u nás a za chvíli. Všimněte si, co je dnes hlavní téma politiků, když hovoří o migraci. Zhruba 30 - 35 let těžil velký kapitál z budování po válce a dosával z kolonializace, pak mu pomohl rozpad Východniho bloku a teď táhnou do Afriky, samozřejmě pomáhat, protože Agenda 20030, tedy 17 cílů udržitelného rozvoje. Prolejzám teď stránky neziskovek a mají to uvedené téměř všechny jako svůj program. "...je to komplexní a tranzitivní vize lepšího světa pro všechny. Plán na vymýcení extrémní chudoby. Cíl 1 zní: Vymýtit chudobu ve všech jejích formách všude na světě."
Naše vláda má Sněmovně do 15.11. předložit své stanovisko ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci (má se podepisovat začátkem prosince). Byla bych hooodně překvapená, kdyby bylo nesouhlasné.
Chtěla bych být optimista, co se týče naší budoucnosti, ale jsem v tom škarohlíd. Příchod většího množství Afričanů k nám, plus dlouhodobá manipulace skrze reklamu, rozpad rodiny, úpadek vzdělání atd. Kéž byste měl, Vidláku, pravdu.

Zatím bez slepic

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/americka-agentura-pro-mezinarodni-r…
USAID je Americká agentura pro mezinárodní rozvoj. Jedná se o nezávislou agenturu federální vlády USA. Její oficiální cíle zahrnují poskytování "ekonomické, rozvojové a humanitární pomoci po celém světě na podporu amerických zahraničně-politických cílů."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Elity nám skutečně chybějí. Vidlák nebo Gerd nade mnou si ovšem pletou jelita a elitou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nepotřebujeme žádné skutečné zemědělce. Nepotřebujeme nikoho, kdo by něco uměl. Nepotřebujeme žádné skutečné techniky. Nepotřebujeme žádné lidi, co umí řemesla. Nepotřebujeme žádné šikovné lidi. Nepotřebujeme žádné chytré lidi.

Víte co, i tak je naše země pěkná. A pořád máme naší řeč, kterou se málokdo dokáže naučit tak, aby to nebylo poznat po první větě. (atd...)

Zatím bez slepic

V této souvislosti jsem si, Trumpe, vzpomněl na Hrušínského s kocovinou , který říká v Slavnosti sněženek:
"Tady by bylo tak krásně...kdybych tady nebyl já!"

(Bože, jak já jsem depresivní! A to je teprve sedmadvacátýho!)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, Vidláku, v naší zemi přežíváme díky našemu plebejství. I já, občas si hrající na elitáře, se k němu ve skutečnosti hrdě hlásím. Přežíváme (a mne tak úplně špatně), mj. díky našim haškovsko/cimrmanským plebejským genům.
Měl pravdu, ten elitní gauner, co ho ti naši plebejci právem popravili, jsme smějící se bestie. Díky pánubohu za to.

"Od hostinského Palivce nemůžeme žádati, aby mluvil tak jemně jako pí Laudová, dr.Guth, pí Olga Fastrová a celá řada jiných, kteří by nejraději udělali z celé Československé republiky velký salón s parketami, kde by se chodilo ve fracích, v rukavičkách a mluvilo vybraně a pěstoval se jemný mrav salónů, pod jejichž rouškou bývají právě salónní lvi oddáni nejhorším neřestem a výstřednostem."

Ostatně, dnes jsem s bujarým veselím zjistil v denním tisku, že první zástupce náčelníka generálního štábu naší armády se jmenuje Baloun, takže nic není ztraceno!

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote,
toho Balouna jsem nepostřehl!

Ale třeba je Baloun první rorýs (kdyžuž ne genderově vhodnější vlaštovka) kdy zástupci českého plebejstva začínají infiltrovat mezi vládnoucí elitu, aniž by byli syny velkého Izraele, duhově sexuálně genderoví agenti putinovského kapitalizmu
či servisní jelita ospalého mezinárodního šlechtického multimiliardáře z Orlíku.

Jméno Baloun zavazuje.

Doufám, že je zárukou alespoň toho, že česká armáda, která se v poměru počet aktivních bojovníků /ku počtu mrtvých hrdinů úspěšně probojovala na první místo na světě (počítáme pochopitelně pouze bojovníky demokratických cizineckých legií)
alespoň prosadí do armádních kuchyní VŠECH demokracií pokořených zemí světa vepřo-knedlo-zelo !
(Nebo přinejmenším halal mutaci kozo-knedlo-zelo.)

Zatím bez slepic

Jeti že je zástupcem náčelníka generálního štábu Baloun, tak v hierarchii naší armády bude mít vysokou pozici také nějaký Lacina (vrchní feldkurát). Měl by mít protekci, leda že by Baloun považoval Lacinu za potravní konkurenci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jsem slyšela záznam projevu prezidenta 27.10.2018 a pro jistotu si našla i tištěný text. A nějak mi logicky podivně stále nesedí věta níže. Já teda nevím, ale jaký tam dle té věty řekl, že máme ten úkol? Zabránit, aby se útoky neopakovali mi zní dost divně, asi fakt blbnu...
Pro mne by tam bylo logičtější: zabránit, aby se tyto útoky opakovaly, než neopakovaly...
Nespletl se prezident, a nebo nechtěně řekl pravdu, že máme od spojenců za úkol udržovat chaos a kšeft s vojenským materiálem .......!?

Toto řekl:
"Od té doby uplynulo sedmnáct let a naším úkolem je zabránit, aby se tyto útoky neopakovaly."..

https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/vybrane-proje…

Zatím bez slepic

Když vycházím z toho data,tak jsme těm útokům nezabránili.
Útok na Irák,útok na Libyi,útok na Sýrii a podpora útoku na Jemen,na Mali.

Zatím bez slepic

Majko,
negace negace je těžký oříšek pro rodilého mluvčího, natož pro překladatele do zaoceánské cizozemštiny.

Podle vývoje vojenskopolitické situace můžeme posléze tvrdit, že vrchní velitel našeho vojska neřekl co řekl, nýbrž že řekl, co neřekl (a naopak).

Vámi nadnesený výrok lze ovšem vyložit ještě třetím způsobem:
Soustřeďte se na sloveso OPAKOVAT!
Žádný útok, páchaný jen trochu schopným nepřítelem se NIKDY neopakuje! Můžeme říci, že co útok-to originál!
Náš prezident má plán - chce nepřítele nechat usnout na vavřínech, aby OPAKOVAL útoky na naše chlapce, tj.aby útočil stejným způsobem.
Na tento typ útoku budou již ovšem naši chlapci nejpozději po svátcích plně připraveni, takže takovéto útoky budou odrážet levou zadní.
Naši chlapci svému prezidentovi rozumějí!

Ale schválně zkuste projev (včetně tohoto mého vysvětlení) hodit do gůgltranslátoru a po zpětném překladu uvidíte, že z toho vyleze ještě větší kokotina než to, co jsme my dva s prezidentem ZDÁNLIVĚ napsali.

Zatím bez slepic

https://www.lidovky.cz/svet/v-reakci-na-utok-na-ceske-vojaky-omezily-us…

Cz hrdobec dostal doživotně po držce a Amíkům za to zatrhli kontakt s jejich afgo spojenci na vycházkách. Nic většího bych z toho nevyvozoval, po kolikátý asi za ty roky války. Ale jestli je to nějakej univerzální vzorec - co exlej hrdobec, to alespoň míň vycházek pro rambíky - tak by při >2 počtu rakvistů rambíci museli možná bejt furt na ubykacích a určitě by je chytla ponorková nemoc, takže by ze sebe začli dělat reálný zombíky! Kdo má kurva pořád věřit tomu, že plíživý prohrávání s neplíživym omezováním je jasná cesta k vítězství?

Zatím bez slepic

Rada sice k hovnu, ale kdybyste jí zrealizovala, určitě byste už nikdy vysvětlení nechtěla. Napsat dva identický dopisy, jeden samýmu prezidentujícímu vrchnímu dědkologovi a druhej jeho udatnýmu bééékánkovi. Kdyby vám štěstí přálo, odepsali by vám oba a po přečtení dvou superpamfletů byste jistě došla k názoru, že se na nějaký chápání povýšených zatvrzelců můžete příště s klidem vysrat, což bývá pro intelekt zřejmě prospěšnější než zácpa debilitami :-).

Zatím bez slepic

Měl na mysli útok 11.9.2011 na World Trade Center, který spustil celou tu válku proti terorismu. Bohužel v zabránění hanebně selháváme. Účast Saúdů byla v dokumentech k 11. září cenzurována už v USA, za vraždu novináře neuděláme ani "Ty, ty, ty! Ještě jednou, a bude to podruhé!" tak nevím, jak lze zabránit tomu, aby se útoky neopakovaly, když sem Frontex a neziskovky vozí imigranty a s nimi teroristy, seč jim síly stačí.
Němci teď řeší, co se sirotky po členech Islámského státu. Naučili se zabíjet, mají vymyté mozky. Jediná možnost je poslat je do muslimské země, kde budou šťastni.

Zatím bez slepic

Ti mrňaví černoši z Namibijské pouště mají mlaskavky a my holt máme zase "Ř" a dvojitý zápor, který logicky vysvětlit nelze a naopak lze na něj svézt jakékoliv neobratné vyjádření, ála teď pan prezident.
Skutečnému výrazu např. "nikdy bych to neudělal" může porozumět jen rodilý Čech, pro každého jiného je to pitomost.
A jen pro zajímavost - cizinci se potýkají nejen s naším "Ř" a dvojitým záporem, ale třeba i se "zmrzlinou". Vyslovení ZMRZ v jedné řadě se prý vzpírá fyziologickým zákonům - a vidíte - jde to... :-) .

Zatím bez slepic

ale on to bohužel neopraví, stejně jako gentlemanstvím Hitlera. P.S. Čeština je těžká řeč. Např. nic nevidím se někde říká vidím nic. Chybí nám filologická logika, proto je naše řeč tak těžká.

Zatím bez slepic

A nebo je tam naopak té logiky až příliš...
Každý z těch dvou záporů v "Nic nevidět" se totiž vztahuje k něčemu jinému.
a) Ono "Nic" vyjadřuje zobecnění (konkrétní by bylo "Nevidím to" -> například hledám v úloze nějakou chybu, nevím jakou ani kolik jich je, tudíž jsem v rovině obecné, ale nedokáži ji nalézt - (nic vs. něco) nebo vyjadřuje zdůraznění záporu (nic vs. vše; oslepnu a v hrůze vykřiknu "NIC nevidím".) Vtip je, že zdánlivě logická věta "Nevidím vše", jež by mohla nahradit onen druhý význam zdůrazněného záporu může v češtině znamenat též, že z vybrané množiny vidím jen část - nevidím ji celou, "vší". "Nic" ve smyslu zdůrazněné negace je tak vlastně jediný možný způsob vyjádření.

b) Ono "Nevidím" se pak nevztahuje k tomu, na co koukám, ale k tomu, kdo se kouká.

Tím zdvojeným záporem v tomto případě popisujeme víc, než pouhé nevidění něčeho/všeho. Vzato důsledně, můžeme si větu rozebrat pomocí otázek: 1) "Co dělám?" - "Nevidím!" (neguji vidění) 2) "Co nevidím?" - "Nic!" (něco zobecněné v záporu či zesílený zápor).

IMHO, zamyslíme-li se, je i "Vidět nic" samo o sobě logický i fyzikální nonsens, byť filologický možná nikoliv). Nic prostě vidět nelze. A ani ta věta nedává logiku (Srovnej s: "Co dělám?" "Vidím!" "Co vidím?" "Nic." -> ale já přece NEvidím! A pokud vidím, tak něco vidět musím, jinak nevidím!)

Kdybych to měl shrnout, problém dvojité negace a dalších podobných jevů našeho jazyka je spíš v jejich složitosti a komplexnosti - možná až přehnané.

K záporům: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4062

"Jestliže se větným záporem (zápornou větou) popírá obecně, t. j. za neplatné se prohlašují všechny možné případy, jichž se zápor týká, přistupuje k zápornému slovesu ještě zobecňující záporný výraz s ni- (nemám nic, ani jeden se nevrátil) nebo výraz podobné platnosti (tu není žádná pomoc; za mák tomu nerozumí = ani za mák, ani trochu). Výrazů s ni- může být ve větě několik, obecnost záporu se jejich hromaděním jenom zesiluje, na př. nikdo nic neví, nikdo nikde nic neviděl, neměla na světě nikoho a ničeho"

Zatím bez slepic

Dvojitá negace jako komprese

Mně ta dvojitá negace připomíná spíš komprimaci - asi každý zde zná třeba soubory ZIP či RAR, kde jde prostě o zmenšeninu do které bylo nacpáno něco většího.

Čech prostě řekne zkomprimovaný základ a chápe, že mnohdy je tam mnohem víc souvislostí a záležitostí, než jakoby ta slova samotná uvádějí. Když však ta samotná slova řekne cizinec, tak očividně myslí jenom to co říká a o žádných hlubších věcech které jsou v tom napasovány prostě nemá většinou šajn. Někteří ho mají, ale pro to, aby vyslovili všechno, musej říct všechny věty z kterých se to skládá, kdežto Čech to prostě může říct i chápat zapakovaný.

Kompresní příkladné NIC NEVIDÍM klidně znamená ANI KOUSEK Z TOHO CO JE PŘEDPOKLÁDÁNO VIDĚT, NEVIDÍM. Co je na tom rozvinutym nelogickýho? Nic :-) čili ani kousek nelogiky to neobsahuje = ryze logické :-).

Čech z NIC NEVIDÍM bude chápat: i jakýsi předpoklady, i obraz jako celek, i to že může vidět jen nějakou část obrazu, i že s tim třeba bude nějak dál naloženo atd.
Cizinec svým VIDÍM NIC většinou akorát sděluje, že něco co tam měl vidět jako celek, tam není. Tečka celý hotovo. Žádný mnohem hlubší další souvislosti. Když po něm budete chtít předpoklady, obraz jako celek, části obrazu, jak s tím dál naložit atd. budete mu muset ke každý týhle souvislosti říct něco samostatně, čímž ho přesytíte a bude k nepotřebě, i když nasranej že je za debila a že toho po něm chcete moc.

Takže když budu chtít mluvit s cizincem, nebudu na něj moci mluvit jako RAR či ZIP, ale jako třeba mnohem větší TXT který z toho rozpakaju. I když jak známo: Skálou nepohneš a blbci nevysvětlíš! [Arabášská logika pro pokročilé, výrok 28].

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kedze zijem na SK dlhsie ako v CSSR :D nad niektorymi vasimi argumentami mi vazne spadla sanka.
Skuste si dat vo vasich argumentoch miesto CR .. napriklad Afganistan... oficialne ma ten stat o rok menej nez vy/my/vyberte si :D
Elity ziadne, furt ich niekto sulozi :D a zeby boli happy ze maju kulturu afurt ich nik nevyhladil?? :D Mozno ze oni maju tu smolu ze maju strategicke nerastne suroviny a v CR je prd :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, trochu nerozumím, s čím polemizujete. Chcete snad říct, že Afghánci nejsou rádi, že dosud existují jako Afghánci? Že by jako byli fakt raději, kdyby je už ti cizáci konečně postříleli, nebo alespoň odnárodnili (pomineme-li, že národ "afghánců" neexistuje)?

A pokud chcete říct, že jim - na rozdíl od Čechů? - nestačí jen to, že existují a mají své zvyky, jazyky a tradice - tvrdí snad Vidlák, že máme rezignovat na požadavek být státotvorným národem? Ať čtu Vidláka horem dolem, vidím pravý opak.

Mimochodem, aby mohl národ existovat jako politický státotvorný národ... musí především existovat. Naopak to nefunguje.
Pokud vám spadla čelist z jiných důvodů, zkuste to, prosím, upřesnit.

Zatím bez slepic