To neděláš dobře Jaromíre

Autor

Maneca měla zase jednou trefu. Včerejší zabijačka vepříka byla moc pěkná akce. Tentorkát hlavně rodina a dlouholetí přátelé, všichni kovaní zemědělci, práce bez jakékoliv organizace, všichni prostě vědí. 

Prase opravdu velké, vyškvařeno skoro 60l sádla, prejt budeme zpracovávat asi ještě týden a při psaní tohoto článku odbíhám ke kotli a míchám zabijačkovou polévku, aby nezkysla. Všechno šlo jak na drátkách... kromě štetin. 

Víte, mám chlívek poměrně malý. Prasátka tam jsou ráda, protože je tam teplo, bezpečno, jsou na podestýlce a žerou si podle libosti. Tak jsem si myslel, že vepřík nebude v kondici. Navíc už byl dosti přerostlý, ten už by se na zabijačku měl vlastně těšit. Ale chyba lávky. Dostat ho z chlívku byl nadlidský úkol pro tři stokilové chlapy a nemít tam samé profíky a ostřílené borce, boj by byl mnohem delší. Vlastní exekuce už byla úleva pro všechny okolo. 

Protože jsme vepříka trochu vystresovali a protože jde o přeštické prase, které je hodně štětinaté, ne a ne ho opařit a zbavit chlupů. Spotřebovali jsme skoro 200 litrů horké vody, trvalo to přes hodinu a stejně jsme ho museli hlavně oholit. 

Mimochodem - prase to bylo sice největší ve chlívku, žral skvěle, udržoval si od všech ostatních prasat odstup, nikoho nepouštěl ke korytu, ale když jsem vstoupil, zbaběle se krčil v koutě. 

Jakmile Maneca nadnesla jméno, hned se mi to spojilo. Velký křikloun, nepříjemný společník, zbabělec ve větší kondici než by člověk řekl, který dorostl víc než si kdy mohl přát, vždycky u koryta o které se nemusel zasloužit, štětiny, které nešly dolů za žádnou cenu a nakonec docela dost sádla... 

Jaromír Štětina je jasná volba. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

teda dopadl.
Až mu řeknu ve schůzovně, že bude drbán zvonkem nebo řetězem po žebrech a poléván vroucí vodou..., nevím, nevím...
Nicméně stejně bych vyfotil ušmiknutou hlavinku jeho jmenovce a poslal mu ji přes fejsbůk. Ať má aspoň rámcovou představu, že jo...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, sice jste, jak píšete, sehraný zabijačkový tým. Všechno vám jde jak po drátkách, ale kdyby jste si pozvali ten tým ze Saudské Arábie, co si ho zvou na velvyslanectví...

Zatím bez slepic

No jo pane Admirále, nepracoval ale té tým z SA kromě rozčtvrcení i na rozpuštění? Asi by nebylo žádoucí, aby pak piclého čuníka nebylo možné najít. Ale představa muslimského týmu vraždícího prase je docela zábavná :-)))).

Zatím bez slepic

nevíte, co je todlencto obohacování.
Vlastně teď jsem si vzpomněl, na co byste mohla zabrat. Komunisti si vždycky při návštěvách VZÁJEMNĚ VYMĚŇOVALI ZKUŠENOSTI!!!!!!!!
Aspoň to tvrdili v televizních novinách, na které jsem se musel povinně dívat, když jsem se plížil po Plzni v zeleném.
Tak kdysi měnili a dnes se obohacuje, éto vsjo, jak by řekl soudruh Lenin.
No, a jádro pudla - Vidlák by mohl soudruhy z království obohatit v tom, jak by on zpracoval soudruha novináře. Třeba by jim mohl doporučit, jak vyškvařit špíček a zavařit maso ze soudruha novináře do flašek a konzerviček, opatřit je pohednými štítky, a posléze je nenápadně exportovat na turecké území.

Hele, příklad.
Turecký policajt (dále jen TP)držící službu u saudské ambasády: Hele, pocem, vole, co to máš v kapse, vole?
Saudský masový operátor (masový od slova maso a operátor, protože "řezník" je nemoderní a nesoučasný): Si nesu sváču, né? Pí**, vole. (tato "vsuvka" je mezi mladými velmi oblíbena, protože jeden vůl nestačí).
TP: To ukaž, vole, ne? A neříkej mi pí**, vole.
SMO (sauský masový operátor): Hele, to mám z našeho suproše (všimněte si, že ani moc nelže). Fakt hustý, vole.
TP: Tý vole, no ty pí**! Vole, dej mi ne? ten štítek je fakt hustej! Supr konzervička!
SMO: Nedám, vole, by mě šéf nakrájel a nacpal do úplně stejný flašky, jakou máš v ruce. To je ňáký zkušební žrádlo, asi kosmický, nebo co. Fakt nemůžu.
TP: Hele, meleš hovna. Já dobře vím, jak to u vás chodí. Tady děláš krky, vole, a včera jste se o tohle masíčko servali jak koně a řvali jste u toho jak tuři. Jsme to všecko slyšeli, vole.
SMO: Cos tak asi moh slyšet, pí**, vole. Dyť vám ty mikrofóny rušíme a stěny jsou vylepený mirelonem.
TP: Přes mirelon slyšíme dobře, molitan byl lepší, vole A neříkej mi pí**, vole.
SMO: Jasně, já vím, ale molitan se blbě čistí, a my máme spořivýho šéfa, vole. Hele, já spěchám, tak uděláme kompromis. Já ti jednu konzervičku pustím, ale příští tejden, co ty na to?
TP: Ó KÁ, vole.

Muslimští přátelé se rozejdou.

TP volá za rohem do propisky: Šéfe máme ho. Na nahrávce řekl slovo, ze kterého vystřihnem "KOMPRO". Zmákl jsem ho.

SMO volá před rohem do hodinek: Šéfe, jdou po nás, do týdne potřebuju jako úplatek vagón konzerviček s kozlečím masíčkem, jinak nás mají. Takhle jim zacpem huby a ještě na ně budem mít kompro, že kšeftujou s kradeným masem.

O kilometr dál sedí řezníkův šéf se šéfem TP v kafírně, chlastají ze kávových hrnků Tulamorku, pokuřujou, zajídají do vepřovým pršutem nebo nějakou jinou vepřovou sračkou z Kaufu a jeden povídá druhému:
Tak, to bychom měli, kozlečí střelíme jako halal žrádlo do Německé Jůnyje a ty dva pitomce semelem příští kvartál, sedí?
A kolega mu odpoví: Ale já chci o deset procent víc, páč mám o deset let blíž do důchodu a nechci třít bídu s nouzí.

Nebudu vás dál napínat, domluvili se na sedmi.

Zatím bez slepic

Akorát ještě, že za dalších 14 dnů musíme semlít i toho cypa starého škaredého, bo se ten hajzl nevzdělany maskoval za hodinky i kávovy hrnek současně a ještě to pak zatepla vykecal všem těm džaurum nevěřícim ksenotento-fobnim.

Zatím bez slepic

Odborníka na rozpouštění by holt i s kyselinou nechali doma, nebo by se přidělil k míchání polívky.

Je pravda, že by se jim čuník mohl eklovat, jsou zvyklí na jiné.

Zatím bez slepic

Nejaka nova hra od Sveraka?

Rozctvrceny a vypusteny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Přesně takoví postup sem čekal.
Když máte malý chlívek,že ho nejde picnout v chlívku,tak to je někdy problém s tak velkým prasetem.
Já jsem to dělal jinak,když jsem tahal hnůj,pouštěl jsem prasata do jiného prostoru,kde jsem jim podával chleba,podrbal za ušima,tak si nějak zvykly na jiné místo.I to množství sádla odpovídá vaze prasete, při tom intenzivním krmení.Bylo něco jiného,jak to dělal táta dříve,když nebylo tolik krmení pro prasata,tak se to nahrazovalo trávou,jetelem,řepnými listy,otruby,tak výkrm trval déle a nemělo tolik sádla.Ze štětinami byl většinou problém,tak jsem si pomáhal plynovou bombou s hořákem.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

u nás vyrostli lidi v bídě a vychcaní byli jak díra do sněhu.
Fungovali systém - kdo právě teď nepracuje, žere zadarmo, a to teda ne!

Např. moje tetka byla ve svém životě na jedné jediné dovolené. A když přijela, řekla čtyři slova:
UŽ NIKDY V ŽIVOTĚ!
Namísto zaslouženého volna rajzovala po zemědělských brigádách, z nichž si přivážela kromě peněz nemálo obilí ke skrmení nádvorní zvěří.
Proto po dvoře a přilehlém potoku neustále a furt šmatlali nějací ptáci.
Ty jsem nemusel, páč se nechtěli se mnou honit a rovněž se nechtěli nechat drbat za ušima. Naopak pitomý houser mne namísto přátelského olíznutí a vrtění ocasem mlátil křídly a bolestivě klofal zobákem.
A rovněž mi vadil nespočet ptačích hovem na dvorku, zejména když jsme tamtéž hráli fotbal a mne jakožto nejtopornějšího strčili do branky a já musel chytat míč domatlaný od zelených hoven.

Zatím bez slepic

O těch brigádách vím také.
Hodně,hlavně ženy ze Slovenska,chodívaly na brigádu do řepných oblastí v Čechách,jednalo se ponejvíce o okopávání a jednocení cukrové řepy.
Byla tak peněžitá odměna i v naturáliích,třeba obilí.Jednalo se tak o dva až tři týdny,pracovaly až dvanáct hodin,ohnuté o motyčky a jednocení,která nebyla na tvrdou práci zvykla,pak byla některá z toho marod.
Také si vzpomněl na to rčení,na tom našem dvoře,všechno to krákoře.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Helejtese Vidláku, zajímalo by mě, proč se ten váš čuník krčil v koutě, když jste vkročil. Nemyslím to vůbec úhybně, ale prase pozná, že nadchází konečná?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No pochopitelně, to je obecně známá věc!
Jenomže spousta lidí neuznávají existenci telepatie.
Mohl bych o telepatii napsat knihu, ale jak dokázat, že si nevymýšlím?
Telepatie je poměrně rozšířený komunikační prostředek, jak mezidruhový, tak uvnitř druhu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák nemá pouze jedno prase a Štetina nikoho z těch (tuším že ještě tří) před tím nepouštělo ke žlabu a teď se podle vyprávění Vidláka krčilo, tedy pokud se nekrčila i zbývající prasátka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera demonstrovalo ve Francii 290 000 lidí, jeden mrtvý, šestset zraněných - zatím.

Mohli bychom si s Francií v rámci předávání zkušeností na pár měsíců vyměnit vlády.

Ve Francii by se demonstrační situace zklidnila na včerejší nudnou pražskou úroveň,
v Česku bychom okusili nefalšovanou tradiční evropskou demokracii. Třeba by si tu pak mohla EU experimentálně bez větších rizik vyzkoušet i znovuzavedení gilotin - vynálezu demokratické francouzské revoluce.

Oranžově revoluční pražská kavárna by to jistě podpořila a americké velvyslanectví by dodalo košatinky svobody na useknuté hlavy.
Ještě přece dlužej Francii za svou uvnitř dutou Sochu svobody s výtahem!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už je to hodně dlouho, co jsme naposledy chovali prase. Je holt jiná doba, dříve v naší vesničce na kraji Vysočiny mívali prase pomalu v každé chalupě, dnes je to věc několika málo jedinců. Důvody jsou podle mne dva: drahé krmení a není, kdo by to dělal. K tomu prvnímu - dříve lidé mívali záhumenky a svoji práci na nich nebrali jako náklady, zaplatila se nafta nebo benzín (nebo se to "napsalo na člena JZD", pak to bylo za hubičku) či se dala nějaká koruna sedlákovi za koně/krávy a to bylo zhruba vše (něco sousedům za výpomoc, ...); dnes máme komerci a kupovat krmení se nevyplatí. Ke druhému - lidé většinou pracovali buď v JZD, nebo v blízkých fabrikách, kde ve 14:00 padla, ve 14:15 odjížděly autobusy a ve tři už byli lidé na poli; dovolená se brala hlavně kvůli žním nebo podobným větším pracem. Tohle už je dnes také těžko představitelné.
No a poznámky:
* prase 250 kg je hodně velké
- takové prase tři chlapi nepřeperou (možná ani pět chlapů)
- pokus o souboj s prasetem končívá nepříjemným úrazem (ne prasete :-))
- prase není za co pořádně chytit a umí parádně kopat
* základem je dobrý řezník
- vleze si do chlívku, pohovoří s čuníkem, na zadní nožku uváže provaz
- no a v klidu vyvede ven, přiloží pistoli - a pak se teprve uplatní ti chlapi

Takhle nějak to u nás většinou probíhalo.

Zatím bez slepic