Řemeslo

Autor
Štítky

Albert Schweitzer byl viděno dnešníma očima určitý sluníčkář své doby, ale je třeba mu přiznat, že svou pomoc Africe dělal za své. Sám se chtěl stát doktorem v Africe, sám vystudoval medicínu, psal po večerech knihy, dělal varhanní koncerty a za peníze takto vydělané odjel do Afriky, která se  mu nakonec stala osudem. Knížky, které o tom napsal, stojí za to. 

Dnes budu parafrázovat jednu jeho myšlenku, kterou napsal v knize "Z mého života a díla". Má tam kapitolu o pomoci Africe. Teď se to skloňuje i mezi politiky a mocnými, schvalují se různé Marschalovy plány africkým zemím a móóře miliard dolarů, lecjaká neziskovka i církev buduje v Africe školy a dělají to tak už padesát let a stejně se chystají na pochod nepředstavitelné miliony lidí, protože v Evropě jim bude líp a Merkelová je tam pustí. 

Co tedy o tom všem napsal člověk, který tam byl, žil, léčil a prožil to všechno na vlastní kůži bez turnusů, střídání, ale také bez politikaření? 

Inu, že Afrika potřebuje výuku řemeslům. Že humanitní vzdělání je na nic v zemi, která nevygeneruje žádné zboží, maximálně tak suroviny. Že vzdělaný černoch (on ještě skutečně říkal Afričanům černoši) nakonec pohrdá prací, protože to je jen pro ty blbce a sám se angažuje možná tak ve státní správě, ale většinou si začne hrát na bílého sáhiba a tráví život ne prací, ale tím, že je vzdělaný. 

Ve středověku v Evropě nebylo moc vzdělanců a byli pro život běžného člověka úplně zbyteční. Parní stroj nevymyslel filozof, ale řemeslník. Soustruh nevymyslel církevní otec a převodovky jako první konstruovali sekerníci a mlynáři. Hodinář postavil první plynový motor, kováři a slévači ymysleli, jak udělat hlaveň pušky či děla rovnou a ono se to pak dalo použít na parní válce. Otec parní lokomotivy George Stephenson se naučil číst až jako dospělý, ale už v patnácti dokonale rozuměl všem součástem Newcomenova ohňového stroje. Moderní tkalcovské stavy konstruovali lidi, kteří tkaní rozuměli, obráběcí stroje první konstruovali lidé, kteří uměli obrábět, koneckonců i moderní pluh sestrojili bratři veverkové - zemědělec s kovářem.  A John Deere byl také kovář. Většina těchto vynálezů se objevila dřív než slovo inženýr. Až když byly položeny základy průmyslu, tak přišli ti další, kteří vymýšleli z laboratoří a od psacích stolů. Pak teprve se uvolnilo místo pro lidi, kteří parní stroj spočítali a lépe vyvážili. Pak teprve přišel graf pracovního cyklu tepelného stroje.  Nejprve stála těžká a málo efektivní vysoká pec (která ale chrlila železo  a vydělala si na sebe i šlechtice, který financoval její stavbu), pak teprve přišel Bunzen, který začal používat pro efektivitu její kychtové plyny. Nejprve byly doly na uhlí, které vybuchovaly, zaplavovaly se, ale chrlily uhlí, pak teprve přišli borci, kteří zavedli ventilaci, vrtací kladiva a Nobel také přišel až ve chvíli, kdy prostě existovala poptávka po bezpečné trhavině. A kdyby nebyl Nobel, byl by někdo jiný. 

Proto taky dneska stojí skoro všechny nové výrobky za houby. Vymýšlejí je lidé, kteří s nimi nikdy nepracovali ani to nemají v plánu. Platí to pro traktory stejně jako pro telefony. 

A hele, ono to neplatí jen pro Afriku, ale vlastně i pro tu naši vzdělanou Českou republiku, kde je každý druhý vysokoškolák, ale neumějí dohromady vůbec nic a práce jim nevoní. A sice se pořád mluví o robotizaci, ale v celé Ojrópě je nedostatek vyučených, kteří by něco uměli. Dokonce jsme tak daleko, že stačí chodit včas do práce a kapitalista nenasyta platí školení, protože nic lepšího nesežene. Nakonec největší poptávka je po dělnících a jejich drábech. Jak má nastat nějaká robotizace, když nikdo neumí robota opravit a udržovat? Když nějaký manažer prohlásí cosi o deseti dalších za branou, odpovědí je dělnický smích. 

Jste zručný automechanik? Ale opravdu zručný, umíte nejen napojit auto na diagnostiku, ale rozumíte mu, čtete tuningové časopisy, dáváte si do kupy veterána, víte jak funguje zapalovací i žhavící svíčka? Tak jste za vodou. Kterýkoliv autoservis se po vás v záplavě vzdělaných, ale nic neumějících blbečků oblízne. Svým způsobem, pokud opravdu rozumíte logistice a nejste blbec přes počítače, tak při denšní fluktuaci zaměstnanců nezůstanete dlouho dělňasem ani ve skladu DHL. Umíte vydrátkovat rozvaděč? Za každého takového letos odcházejí čtyři do důchodu. Pokud vás baví soustružení, přijmou vás i bez výučáku a pokud vám to půjde, za dva roky budete požívat veškerých výhod odborové organizace ve firmě. 

Vlasně by to nebylo až tak těžké, nastartovat prosperitu. Stačí jen opravdu něco umět. Nejen kecat, psát porady a vyplňovat hlášení ISO 9001. Pokud opravdu umíte, i ta zahraniční korporace vás vezme, protože takové lidi potřebuje. Sice nebudete mít peníze, jako kamarád náměstka, ale k žití to bude. A za pár let můžete stát s vlastním soustruhem ve vlastní garáži.

Prostě na začátku je schopnost něco vyrobit. Ne to okecat, popisovat a snít o svém snu, ale reálně něco udělat. Znám několik skvělých modelářů, co lepí letadýlka nebo dělají vláčky. Ani jeden nemá vysokou školu, všichni dělají v normální fabrice u ponku, ale mají stejníé i větší peníze než já. Proč? Protože mají zlaté ručičky. Znám instalatéry, kteří nejdou pod čtyři stovky na hodinu. Ale za jejich rukama jsou rovnoběžné trubky, krásné spoje, které netečou a čistá práce. Znám pokrývače, kteří jezdí do práce na šest hodin, ale udělají během toho víc, než jiní za dvanáctihodinovou šichtu a ještě je radost na to koukat a kupodivu si za těch šest hodin vydělají víc než jiní za dvanáct. 

Co se společností plné vzdělaných ale jinak neschopných čechů, nebo černochů?  Nic. Mohou si na pracáku "přečísti Vergilia v originále". Zatímco jejich blbější spolužáci, kteří mají průmyslovky nebo učňáky a vzali svoji budoucnost trochu vážně, začali někde za minimální mzdu a za pár let je jejich kapitalistický privatizér přemlouvá, aby zůstali, protože za ně nemá náhradu.

Na začátku musí být výroba. Klidně i primitivní. Pak se na ni mohou nabalit zlepšováky a nakonec se s tím dá lítat na Měsíc a ještě padesát let potom se dá žít z naučených postupů a fortelů. (V USA se furt ještě dělají špičkové věci a v Německu také). 

V Africe (ale i u nás)  se musí začít normálně vyrábět. Ne iphony, ale jednoduché vozíky, které si bude moci dovolit i chudý černoch, aby dojel na trh s větší dávkou melounů. Pak na to namontují třeba nějaký jednoduchý motor, co spaluje všechno. Stejně tak u nás musí být nejdřív šikovný soustružník. V dnešní době tisknutí peněz se pro něj soustruh vždycky najde. Stejně tak se pro šikovného kováře vždycky najde výheň. Ale fakt šikovného, ne blbce. 

Vzdělaní teoretici jim maximálně utečou do západní Evropy, aby tam nic nedělali.   

Všechny kecy o vysokých školách u nás jsou nesmysl. Postačí tři roky v učňáku, které nejsou proflákané a opravdu něco naučí. Kdysi ty tři roky stačily na to, aby si sedmnáctiletý absolvent uměl naskládat ozubená kolečka na řezání závitů na soustruhu, elektrikářský zobák uměl spočítat závity cívky do elektromotoru nebo tranformátoru a zednický bažant uměl nahodit třicet metrů čtverečních omítky. Rovně. 

Co oproti tomu umí vysokoškolsky vzdělaný ekonom? Dovést bankovnictví a hypotéky do krize. Různých estetiků a absolventů evropských studií máme plné neziskovky, ale bez státního cecíku by byli všichni na ulici. Co já si už vyslechl od lidí, co opravdu rozumějí automatizaci... že za každého nahraditelného dělníka nastupují dva mnohem méně nahraditelní opraváři robolinek.  Za chvíli se vyplatí ševcovat na verpánku, aby takový člověk za dva tácy udělal boty, uživil se, vydělal si a ještě to bude levnější než záplava bot od Adidasu z Číny. Sice horších, ale za stejné peníze. 

Kdo umí, ten má vždycky menší nouzi než ti okolo něho, co nic neumí. To platí dokonce i na té vybydlené Ukrajině. I Rusové jsou schopní dávat svoje hospodářství krok za krokem dohromady z vlastních zdrojů. A to mají míň vysokoškoláků než Evropa. Ale určitě mají víc obráběčů, zedníků, námořníků, zámečníků a zemědělců.  Prostě když jste v průseru, nepodporují se vysoké školy, ale řemesla. Zámečník ledacos vyrobí i bez inženýra, ale inženýr bez zámečníka udělá kulový i kdyby měl k tomu deset robotů. 

Kdo něco umí rukama a v principu je jedno, jestli umí zabít a rozbourat prase nebo zafalcovat plech, jestli to dělá nožem, kleštěmi a nebo ohraňovákem, ten je za vodou. Vždycky pro něj bude práce. Možná ne pod laskavým státním dohledem, možná načerno, ale prostě bude. Stejně tak, když se někdo nebojí vyměnit plínu pacientovi nebo umí pohlídat pět dětí, takový člověk nikdy nebude v nouzi. Budoucnosti se   musí bát jen ten, kdo nic neumí. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Změny bývají po většině "tažené", těch "tlačených" o kterých by se dalo říct, že byly úspěšné, něco přinesly a "vydržely" je v historii hodně málo.

Ta změna směrem k elektromobilitě je "tlačená" a ještě neumětelsky.

Nemám odpor ke změnám, mám odpor k "tlačení" a vadím mi, že bych to měl zaplatit.

Zatím bez slepic

Jde o strašlivé plýtvání a jde na úkor přírody.
Rozšířila se móda velkých aut.
Taková Škoda Kodiaq 2,0 TDI/140 kW 4×4 AP 140 kW, 4x4 má pohotovostní váhu 1761 kg.
A vývoj ?
Prý je řešení v kombinovaném provozu - tedy do auta se musí nacpat dva motory, elektrický a benzínový a výkonná baterie. Baterie Lithium-iontová. poměrně žába s výkonem 24 kW, která by SUV sotva utáhla váží 200 kg.
A teď uvažte, že v autě sedí žába o hmotnosti 50 kg a prohání se městem.
Nepoměr vah je 1 : 40. Musíme použít 40 x větší váhu k tomu, abychom slečnu přesunuli z místa na místo. Není to směšné ?
Lidé opravdu kupují raději velká auta pro titěrné slečny v domnění. že jsou při nehodě bezpečnější.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro všechno platí, jak co, kdy kdo atd. Vystudovala jsem /absol. 1973/ nechvalně známou VŠE - nějak mi ji osud přihrál, nebyla to moje touha - a v podniku, kde jsem pracovala, jsem nesahala po paty šéfovi - tehdy se útvar nazýval informační soustava - účetnictví, statistika - který měl "jen" abchodní akademii. Nevím, jak získávanou praxí bych se byla nebo nebyla vyrovnala, brzy nato jsem začala ve školství a to je jiná kapitola. Jsou ovšem vysoké školy a vysoké školy - například techniky, medicína - tam samozřejmě bez vysokoškolského studia se těžko - nebo vůbec nelze uplatnit. Myslím i dneska - proto o ně není takový zájem, - je to opravdu těžké vystudovat. Pak jsou samozřejmě školy, a mezi ně patří bohužel i filosofická fakulta UK, které se dají vystudovat všelijak a "výsledný produkt" je ubohost, který opravdu degraduje vš studium - navíc se zavedením Bc stupně. Ale to je záležitost dneška. Já jenom podotknu, že jsem celý život dost záviděla /v dobrém slova smyslu/ lidem, kteří uměli "rukama" ať už jako profesi, nebo zájmově, ti neměli problém se uživit a dokonce se velmi snadno /jen pokud jsem slyšela/ uplatňovali i v zahraničí. Což já - nemehlo - jsem neuměla. Tak jenom tolik, omlouvám se za zmatené stařecké výlevy, ale nic nelze úplně zobecňovat.

Zatím bez slepic

Absolventi obchodních akademií do roku 1948 byli vítanými praktiky, uměli kromě účetnictví minimálně 1 až dva cizí jazyky, těsnopis, ale také poradit majiteli jak optimalizovat daně. Dtto tehdejší VŠE, potom to šlo ale z kopce. Táta absolvoval obojí a skončil VŠ studia v 48 v Nerudově ulici v průvodu na Hrad. V praxi se nikdy neztratil i tak.

Zatím bez slepic

Za socíku byl o medicínu zájem obrovský a poměrná čísla byla 1;10. Na ekonomku to nevím.

Na vejšce, co jsem studoval já, byl poměr 1:2. O tom, že byste tam byl z protekce se nemluvilo vůbec. Žádné sexuální tabu včetně incestu a zoofílie nebylo tak tabu, jako jestli protekci máte nebo ne. Ale když se to řeklo tak zaobaleně, jak to jen šlo, v malé skupině, tak jste se náznakem dozvěděl že tam jsou přes protekci všichni přítomní bez jediné vyjímky.

Někdy to dotyční na začátku ani nevěděli. To jim to až během studií přiznali rodiče.

Školy kam brali a kde měli pořád podstav byly takové školy jako báňská, vojenské školy (na vojenskou medicínu jste se dostal i s trojkama bez nějaký extra protekce), pro kluky snad pedagogické. Pak snad takové nesexy obory jako strojní textilní.

Když dnes vidím herce, filmaře a s další umělce naříkat, jak na ně byl režim zlej, tak si jen odplivnu, jak lžou a maj všechny za blbce. Protože tam byla poměrná čísla byla v řádu několika stovek : 1 a na zkoušky je připravovali zase profíci.

Že by někoho vzali na filmovou, jak to bylo vidět v Básníkách…… HA HA HA. Pohádka.

Taky proto bylo brzo jasné, že revoluce byla podvod na podvod, protože ji jakoby dělali ti nejprotekčnější z nejprotekčnějších. FAMU, DAMU, filda.

Zatím bez slepic

Ukázkovým příkladem je Martin Mejstřík (1962). Otec, vysokoškolský pedagog, vyloučen po 68. ze strany, on od 1982 dva roky na Pedagogice UK, obor vychovatel spec. pedagogika (tam mohl být přijatý normal). Mejstřík uvádí, že byl po dvou letech z fakulty vyloučen pro "politickou nezpůsobilost". A v 1986 je přijat na Divadelní fakultu AMU, obor loutkoherectví, kde vstupuje do SSM a spoluzakládá s Žáčkem, Chaunem, Pajerovou atd. studentský časopis, kam píše kritické články. A tyhle pohádky mu někteří i věří.

Zatím bez slepic

No, já když se prvně hlásil na pajdu, tak nás na 30 míst bylo 900... Možná to bylo aprobací, určitě ale ještě krátce porevolučními zvyklostmi na straně jedné a dorostlými Husákovými dětmi na straně druhé. Tak jsem si v mezičase dal také nějaké to živení se rukama (tranzitní pošta, bufet na hranicích) a vojnou (u stavařů... Když potřebovali postavit něco přesného (třeba výtahovou šachtu), poslali na to gympláky a průmyslováky, i když vyučených zedníků byla třetina posádky...)

Zatím bez slepic

On byl nával i na tu speciální pedagogiku, i když větší na učitelský obor než vychovatelství. Nepamatuji si už konkrétní číslo, ale v tom roce 1982 byl poměr přijatých/přihlášek stejný jako na práva. Špatně jsem se vyjádřila, má poznámka u Mejstříka měla znamenat, že u toho Pajďáku mu to ještě mohu věřit, že se tam dostal normálně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bude hůř, pěkně to napsal Zvedavec
Ze slova plánovat se stalo sprosté slovo, trh nic nevyřešil protože nedostatek banánů před léty, nahradil nedostatek pediatrů , zubařů, techniků.
Školy berou kdejakou hlavu , protože jsou z ní peníze a nabízí „atraktivní obory“ které tyto hlavy zvládnou .
Divím se proč stát „nakupuje“ vzdělávací služby v oborech , které nepotřebuje a proč nezvýhodní studia oborů, které jsou z hlediska potřeb a budoucnosti strategické. Ale dnes už nebude síla do toho sáhnout a školy budou produkovat to co produkují dnes.

Zatím bez slepic

In reply to by ota51 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za dob totality byly dějiny umění prémiový obor pěstovaný kupodivu na vysoké úrovni. Ale do ročníku přijímali na UK v Praze tak 6 uchazečů jednou za dva až tři roky. Dnes absolvují historici umění ročně tak 50 a vycházejí ve čtyřstupech. Mnohé absolventky jen proto, aby se jejich mužíčci milionáři mohli pochlubit, že jejich ženušky jsou PhDr..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tehdy jsem v komentáři psal, že přijde doba, kdy naší potomci nebudou rozumět tomu, co jim zanecháme, natož to opravit. Ono totiž skutečně jde o to rozumět světu, umět se dívat a snažit se chápat. Toho bohužel ti se sklopenou hlavou nad displejem nejsou schopní. To není o vzdělání....ale klid, příroda si vždy uměla poradit.

Zatím bez slepic

Oni s ti po nás poradí. Spoléhám na ně, i když je na tou současný vzdělávací systém moc dobře nepřipraví. Budou muset. Ono učení se plavat, když vás hodí do vody má něco do sebe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přímo k tomu, co píše Vidlák, je tohle od Fialy:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/ekonomika/prekrmeny-rozpocet
Píše tam, o průmyslu 0.4.
Já osobně z přechodu na 0.4 nevidím žádnou tragédii nebo blížící se prudký zlom. Prostě víc věcí, budou vyrábět roboti a automatické, či poloautomatické linky. Ubyde požadavek na nekvalifikovanou práci, přibude požadavek na kvalifikovanou manuální práci, obráběči, nástrojaři, zámečníci, elektromontéři, elektronici a programátoři. Někdo musí to "0.4" konstruovat, technologicky zpracovat a vyrobit, udržovat, seřizovat.

Jedno je jisté: Potřeba VŠ vzdělaných globálních transgenderových multikulturních specialistů nevzroste. Ti mohou tak nanejvýš prcat na Klinice.

Zatím bez slepic

Vtip je, že ti multikulturalistio se už na to připravili. To máte všechny ty neziskovky, co vytvářejí problémy, které pak pomáhají řešit... V Německu se jich také hodně uchytilo ve službách (pro přistěhovalce)...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, také jsem skončil bez vysoké školy a také jsem se prosadil. A moji klienti litují, že už jsem na 75 % v důchodu. To si nefandím, to se pozná podle toho, že mi pořád nabízejí víc peněz než chci, abych víc pracoval …. a mně už se nechce.
Tak si myslím, že Vám rozumím. Ostatně jsem se dost zasadil o to, aby jeden vnuk studoval fyzioterapii, což je ruční práce umocněná přece jen nějakou tou intelektuální nadstavbou a bez studia ten obor zvládnou jen jedinci zcela mimořádní, snad od Přírody (či boha, chcete-li) nadaní. A druhý studuje průmyslovku, jakousi mechatroniku - to by měli být právě ti, co ty roboty budou umět třeba i opravit či tak něco.

To Vám píšu proto, abych Vám mohl oponovat.

Svět se, podle mě bohužel (ale to je tak všechno, co s tím mohu dělat), vyvíjí trochu jinak. Všichni mohou být manuálně zdatní a šikovní a pracovití, ale nakonec přijde ten vystudovaný de facto neuměl a zasedne si do křesla v té třeba tisíce kilometrů vzdálené bance a stejně je okrade a znehodnotí měnu (což se děje stále),a vyvolá krizi, na které vydělá. A ti vaši (klobouk dolů) šikulové u soustruhů budou makat na sto procent za sto korun a ten bankéř, co si neumí ani zavázat tkaničky u bot (to dělá maminka) bude brát za svých 50% (protože ještě musí stihnout golf a večer tu párty i viceprezidenta společnosti) třeba tisíc nebo milion (to záleží na tom, jak vysoko se už vyhrabal).
Takže to co píšete je sice pěkné a mně osobně sympatické, ale ve výsledku je to tlačení se do pozice nevolníků.

Zatím bez slepic

Pane Godot.
To je všechno hezké,když se daří,ale už si i vrabci cvrlikají,jak i říká ekonom Zelený,těch virtuálních peněz je už příliš mnoho.
Podobný mamánci,si pak nevědí rady,kdežto,řemeslník,sedlák přežije.

Zatím bez slepic

Nemyslete si, že v těch 1000 km vzdálených bankách sedí samí VŠ.

Makléři na burze, co čuměj do počítačů, ti nemusej mít ani středoškolský vzdělání. Jestli byl film Vlk z Wall Street o trošku přehnaný firmě, tak všechno,co tam bylo vidět je v normálních bankách taky, jen lehce skrytý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zase jeden co dláždil ostatním cestu do pekel, svými dobrými úmysly.

Před ním žily africké společnosti v rovnováze. Úmrtnost vysoká, Kompenzována vysokou porodností. Pak tam přijde nějakej sluníčkář a systém totálně rozhasí. Lidi zůstanou takoví jací byli, jejich styl života se nezmění, co by nebrali, když někdo dává a začnou se množit víceméně exponenciálně, protože tam kde se evropani museli snažit sami změnit svůj styl života a z toho vyplynul menší počet dětí stejně jako lepší zdravotní péče, milí afričánci si žijou tak jednoduše jako to jen jde. Jsou pořád stejně primitivní a mají pořád stejný počet dětí.

Když nemaj co žrát, sluníčkář dodá peníze odcucnutý v Evropě, když jsou nemocní, dostanou léky z Evropy a za pár desetiletí táhnou jak kobylky do Evropy. (Bělochy vyhnali už dávno z většiny zemí, Jižní Afriku už maj obsazenou a dokončujou vyvražďování bělochů, rasizmus až na půdu.) Fakt skvělou věc započal ten pan Schweitzer. Němky dnes mezi jiným znásilňují i černoši. Všechno, co potřeboval, aby domyslel do konce svoje jednání, měl přímo pod nosem.

Znal jsem už před lety takový sluníčkáře. Černoška se na ně vesele smála, loudila z nich jídlo, na který dostávala stejný prachy jako oni, když jim člověk říkal nebuďte blbí, tak měli nos nahoru a věděli to líp. - No a za rok za dva ji zaslechli někde říkat, jaký jsou to hlupáci, co jí už všechno dali a došlo jim, co se jim říkalo hned od začátku.

Co dodat, až zas někdo potkáte nějakého spasitele, rovnou ho skopněte do Macochy. Uděláte tím něco dobrého pro své děti.

Zatím bez slepic

My vymíráme, my potřebujeme pomoc ! Afričanům a Arabům se evidentně dobře daří, utěšeně se množí.
Zákony přírody by měly platit i pro člověka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Téměř 52 milionů korun na výzkum migrace ve střední a východní Evropě získal český historik Michal Frankl. Jde o ojedinělý úspěch – žádný jiný český vědec loni od Evropské výzkumné rady takový grant neobdržel. Hlavní zkoumané země: Československo, Maďarsko, Polsko a Jugoslávie. Nechejte mě hádat, co se nakonec dozvíme...
https://video.info.cz/strunc/muslimu-se-bojime-jako-zidu-za-prvni-repub…
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/historik-michal-frank…

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík, to je síla!
Ani ne tak těch ušmudlaných padesát padesát miliónů korun pro českého pomocného konstruktéra sociálního lysenkismu. Ty mají posloužit především jako návnada a motivace pro tržně orientované ambiciózní nástupce komsomolců či Merkeljugend.
Spíš bych se podíval na ty ostatní evropské miliardy, které potečou na vědecký důkaz nutnosti zániku současné lidské civilizace a její nahrazení civilizací nelidskou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdravím vidláku - mluvíte mi z duše.
Zrovna tohle řeším se svými dětmi - rozhodování o škole.
Sám jsem začínal 3 (a půl) lety učňáku až později přišla maturita a časem i další (humanitární :-) vzdělání.
Kéž by se mým dětem řemeslo zalíbilo jako mě.

Zatím bez slepic