Uvidíme...

Autor
Štítky

Na začátku odpovím Donaldu Trumpovi, proč píšu tento nekonečný seriál článků....  jednoduše proto, že se celkem nikde nic neděje, kromě toho, že jeho jmenovec v USA - v současné době prezident, vytváří různé tanečky a zdání krizí které pak vzápětí zase řeší. Vidlák má  také krizi, ale tvůrčí , protože není snadné napsat každý den něco, co by se dalo číst a tak pokračuje v nastoleném tématu v naději, že z toho třeba něco bude. Depresi z toho nemám a pokud mé články vyzněly jako výzva k aktivitě, či lamentování, že aktivita není, tak jsem to blbě napsal. Ani o jedno jsem se nesnažil. 

My Češi jsme tady v kotlině už pěkně dlouho a přežili jsme i když kolem byli větší, silnější, mocnější, bohatší, chytřejší i zlejší. Někde to v sobě jako národ máme.  Jen bych to rád pochopil. 

A teď k věci: 

Winston Churchill ve své knize Druhá světová válka hned v prvním díle dosti podrobně rozebíral její příčiny. Z čeho se Hitler vynořil, jak vznikla politika usmiřování, zhodnotil akce spojenců a vyslovil pak poměrně nepříjemné závěry. Kdyby spojenci provedli akci proti Německu hned když Hitler nechal obsadit demilitarizované Porýní, žádná válka by nebyla. Šlo by o rozsáhlejší spíše policejní expedici, protože Německo ještě nemělo žádnou skutečnou vojenskou moc. Vše by se obešlo takřka bez obětí.

V roce 1938 v době anšlusu Rakouska a následně Mnichovské krize mohli spojenci opět zasáhnout. Hitler by byl poražen za cenu menší války. Oběti by byly, ale převážně by je neslo Československo. Opět na nic podobného nedošlo a na válku došlo až ve chvíli, kdy už to bylo vlastně obráceně. Německo bylo připraveno, Francie a Anglie nikoliv. Na válku došlo až ve chvíli, kdy už se z krize nedalo vybruslit.

Do té doby byla pořád vůle se válce vyhnout, protože pro věc míru nebyla žádná cizí oběť dost velká. Této myšlence bylo obětováno demilitarizované Porýní, Rakousko, Československo a vlastně i Polsko. Británii to došlo vlastně až tam u Dunkirku.

Ve včerejších komentářích zaznělo, že jedinec nedělá revoluci, ale že revoluce si vybírá jedince, případně že na barikády se jde až ve chvíli, kdy lid může ztratit už jen své okovy.  Dokud má člověk co ztratit, tak přece nedělá potíže, ale prostě stojí stranou. 

Ale znamená to tedy, že je nám (lidstvu, občanům České republiky, čtenářům tohoto blogu) souzeno řešit krize až ve chvíli, kdy vypuknou plnou silou? Že všechna varování předem (a že jich je) tak jako tak budou víceméně ignorována? Že se možná stanou předmětem mnoha článků na obskurním blogu, ale i kdyby napsány nebyly a nikdo je nečetl, nic by se vlastně nezměnilo? 

Není to nakonec nějaká zákonitost? Že ti mladí a blbí se stávají těmi blbými a navedenými, kteří pak tvoří dějiny šturmováním na Stalingrad a vypínáním jaderných elektráren a skeptici přijdou na řadu, až když je zle a nadšeným budovatelům nové společnosti dojde dech a rapidně jim přibude mrtvol? Churchill přišel v Británii na řadu až ve chvíli, kdy se Hitlerova mašinérie nedala na kontinentě zastavit. Adenauera by za války také nikdo neposlouchal. To přišlo až když všichni mladí a nadšení příznivci Vůdce leželi roztroušení od Stalingradu po El-Alamein. Do té doby nebyla poptávka po zdravém rozumu. 

Existují v dějinách i příklady včas řešených krizí? Nebo jde vlastně jen o to, nakolik si společnost vyvraždí svoje skeptiky? Protože pokud si je vyvraždí, může pak blbnout o to déle. Ještě v pětačtyřicátém se nadšeně umíralo za Vůdce v obklíčeném Berlíně a mluvilo se o tom, že ve světě bez nacionálního socialismu se nebude dát žít. Možná Britové vyhráli jen díky tomu, že Chamberlein neposlal Churchilla do koncentráku. 

Musíme si prostě počkat na ty výpadky elektřiny, zablokované dálnice, nefunkční dopravu a vraždící mohamedány, aby bylo možné něco udělat? Skutečně platí to, co napsal včera Targus, že nejprve musí být o hodně hůř, aby jednou možná mohlo být líp? Vypadá to tak, ale zase by to neměla být jen výmluva.  

Když si uvědomím všechna ta dějinná náboženství, která čekala Armagedon, závěrečnou bitvu a předtím mělo být tak zle, že živí záviděli mrtvým... Nebo i vojsko v Blaníku, které vyjede až bude opravdu nejhůře... není to jen jiné vyjádření toho o čem dneska píšu? Že prostě nejprve musí být strašně zle, aby se k pár přeživším mladým blbým a už nikoliv nadšeným přidali i ti starší, méně blbí a skeptičtí? Veškerá varování budou přehlížena, salámová metoda postačí, aby se vše zhoršovalo dostatečně pomalu a změna nastane až už bude opravdu zle? 

Vlastně to uvidíme v přímém přenosu. Když se podíváme na západ od nás, tak v ledasčem nás předběhli. Státy tam mají větší dluhy - ano i Německo a Francie.  Mají mnohem horší bezpečnostní situaci, mají svoje no go zóny, mají své džihádisty, kteří odjeli, vraždili a vrátili se - ano i Německo a Francie. Mají banky plné nevymahatelných úvěrů, mají investiční bubliny proti kterým je ta naše ještě sranda. Mají nefunkční armády, ale mají plné sklady uniforem pro těhotné vojačky. Stíhačky jsou mimo provoz, ponorky jsou mimo provoz, tanky jsou mimo provoz. Tu a tam nějaká kapitánka neuhne před tankerem a potopí nepotopitelnou fregatu.  

Kdy to budou řešit? Až v Německu někdo otráví vodárnu a kolem Marseille bude opáčko Alžírské války? Až v Malmo budou plavat na hladině mrtvoly po stovkách? Až na Sicílii přistane za rok pět milionů uprchlíků? Až si Erdogan zkusí urvat kus Řecka? 

Nebo až dojde k totálnímu blackoutu díky přetížené síti od větrníků? Až jednoho dne do supermarketů nedojedou rohlíky? Až si v zimě nezatopíme, protože ruský plyn nebude? Nebo až nám Amíci nainstalují plnou republiku raket středního doletu? Nebo až budeme mít exekuci úplně všichni a na každého politika i šéfa bude několik trestních oznámení, soudů a vyšetřování? Až už nebude možné dělat ani starostu na vesnici, aniž by to skončilo trestním oznámením? 

Uvidíme... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

tak ako ju mal vlk na kose, aj na vidlaka to dolahlo.
Ma pocit, ze musi kazdy den nieco napisat.
Vidlaku - ked ti nic nenapada - nepis, vole.
Ked nemas kvalitny matros od dodavatela - nepublikuj.
Nic horsieho ako ked sa z radosti stane povinnost.
Kludne to mozes robit tak, ze si precitas Terku Spencerovic a vyvolas diskusiu - co vy na tento nazor hnojnici jedny. A diskusia tu bude - ne ze ne :D :D
Takze klidek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Lidi, viděli jste ten rozhovor s Hrušínským? Se mi nechce věřit, že takhle mluví jen kvůli dotacím pro svoje divadlo. Ten člověk vůbec netuší, která bije, jaké jsou problémy a vývoj dnešního světa. Ale takových lidí je tady v Praze kolem mě většina. Ta naprostá rezignace na nějakou samostatnou nezávislou politiku. Přesvědčení, že když jenom kousíček vykoukneme z té západní řiti, že nás hned schramstne Rusko s Čínou a nastane něco jako pravěk. Jako bych slyšel svojí tchýni.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan Hrušínský už prohlášením, že akce žlutých vest jsou organizovány z Ruska samotným Putinem aspiruje na titul notorického blba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, ve svém článku jste se ptal na včasné řešení krizí - dám příklad z naší vlastní historie. Josef II. Moc dobře si uvědomoval, že tehdejší společnost je feudalismem omezovaná a výbuch visí ve vzduchu a je třeba ji modernizovat, dělal to možná příliš zbrkle, příliš pokrokářsky atd, takže ho za jeho života nenáviděli, a až později byl pochopen a oceněn. Také svému švagru Ludvíku XVI radil k reformám, ale ten byl příliš tupý a jak dopadl, víme. Tento příklad ale ilustruje další fakt, který historici vnímají, ale veřejnost nechápe. Ideální společenské zřízení (co se týče akceschopnosti a řešení problémů) není demokracie, ale osvícená diktatura, v nejlepším případě monarchie. Proč diktatura? Protože tento osvícený diktátor se nemusí ohlížet na aktuální nálady ve veřejnosti a může konat tak, aby to - z dlouhodobého hlediska - bylo prospěšné. Nemá termín čtyři roky u koryta. Proč monarchie? Protože osvícený monarcha nepotřebuje tunelovat svůj vlastní stát a chce jej v co nejlepším stavu předat svým následníkům. Je tu ale jeden "malý" problém. Kde brát ty osvícené monarchy či diktátory. Těch neosvícených je spousta...
A co se vaší deprese týče, jak už tu bylo řečeno a jak jsem i radil Vlkovi - nemusíte každý den napsat článek. Pokud na to nemáte náladu, tak nepište. Nebo to nakonec skončí zhnusením a odporem k celému blogu, a to by byla škoda, ne?

Zatím bez slepic

Problém je, že z každé osvícené diktatury se dříve či později stane diktatura bez přívlastků. Takže s tou diktaturou raději pomalu.
Pokud chcete monarchu, kterému patří stát (aby si ho netuneloval, jak píšete), pak, prosím, beze mne. Beze mne "až do těch hrdel".
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák v podstatě zjistil totéž, co už v 16. století napsal Niccolo Machiavelli. "Souchotiny je v počátku obtížné poznat, ale snadné léčit. Později je už snadné souchotiny poznat, ale obtížné léčit."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovoluji si upozornit na jednu drobnost - a nevím, zda ž výše nezazněla od někoho jiného: z hlediska logiky a selského rozumu něco jako "včas vyřešená krize" neexistuje. Protože má-li se včas vyřešit, lépe by snad bylo "předejít jí", pak k té krizi nedojde. Tudíž jako krize nebude rozpoznána. Tudíž bude i nadále platit, že si všimneme až těch, které na nás dopadnou.

Pak se lze snažit řešit krizi dřív, než na nás skutečně dolehne. Tam je problém v tom rozpoznat, kdy ke krizi skutečně dochází, jaká je její podstata, co jí může řešit. Bohužel, "skepticismus" může přispívat právě i k vytvoření oné předdpokládané krize. Být mladý a nadšený aktivista totiž ještě nevylučuje, že můžete mít v dané věci pravdu a že ji naopak nemá skeptik.

Rozpoznávání krizí i jejich řešení obecně brání ideologické rozpory a partikulární zájmy - téměř vždy je zde někdo, kdo na krizi vydělá (není-li již zcela fatální) a někdo, komu naopak ublíži. A totéž platí pro řešení těchto krizí.

Dovolím si to demonstrovat zde na oblíbené bitvě "o globální oteplování" a "kdo za to může" a zda má nebo nemá smysl něco dělat a pokud ano, pak co a pokud dělat, jak k tomu přistoupit.

Zatím bez slepic

Skepticismus navíc svádí k "nicnedělání", protože "vše může být špatně, spiknutí, podvod, manipulace". A, bohužel, ne každá krize se dá vysedět. Zda je však lepší nadšenecké chování, si také nejsem jistý.

Skeptici by ve fungující společnosti měli fungovat jako brzda a korektiv nadšeným aktivistům, aby se nerozběhli příliš jedním směrem. Na strannu druhou nemohou být koulí, která zpochybní vše až k nehybnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle o zásobách ropy a ropném bodu zlomu je zajímavé:
http://www.zvedavec.org/komentare/2019/01/7804-co-se-stalo-s-ropnym-zlo…
Modelový příklad toho, jak je veřejnost i politici manipulováni předzvěstmi krizí, které nenastanou, nebo jsou velmi, velmi vzdálené. Klimaalarmisté o tom ví své.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jakápak budoucnost,když se krize vytváří jak na běžícím pásu.
Jak o Trumpovi píše T.Spencerová,Trump vytvoří krizi a pak ji s halasem řeší.
Co je horší,že už není spolehnutí,ani na velká,světově sledovaná média,od kterých to pak rozšiřují menší,že ty krize vytváří také,lhaním,propagandou,tak se nemůžeme divit nástupu alternativních médií,že se to snaží napravit.
Proto je potřeba jasné říci,co tíží lidi,kam vstoupí USA,tam válka,zabíjení,lidské trápení,emigrace.
Tak v prvé řadě,toto zastavit,odsoudit,jinak se můžeme durdit,upsat a nic se nezmění.

Zatím bez slepic

Friedman má vždy zasvěcené a neidealistické (cynické, pravdivé) komentáře a rozbory. Stojí to za zhlédnutí. A napadlo mě, vzhledem k jeho poslední odpovědi: Když necháme Německo aby projevilo svou geopolitickou sílu pouze přes to, že celosvětově zahájilo a též do konce 2040 dokončí svoji Energiewende a pak celosvětový Energy transition (ten bude trvat tak do 2060), tak tím bude Německo saturováno a v Evropě bude mír. A čára světového konfliktu se přesune z "Pilsudského linie" do jihočínského moře.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je ten svazák, co reportuje v ČT o událostech v Rusku a na Ukrajině.
Něco se mění !
Tentokrát to bylo (s ohledem na kurz, který ČT drží) neobyčejně objektivní. Tvarůžková se snažila, ale dost marně. Nestačil jsem se divit.
Nakonec si přece jenom neodpustil dávku propagandy, ale přesto.

Největší prohrou pro americké zbrojaře by bylo usmíření mezi Ruskem a Ukrajinou. Tak snad aspoň malá naděje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dostal jsem se na Vidlákův dvůr až teď večer, tak se s dovolením vrátím k těm včas vyřešeným krizím. Jasně, mnohé ani nezaregistrujeme, mnohé ale probíhají před našima očima. Jedny mají kladné znamínko, ty druhé záporné. Ta kladná proběhla před našima očima při znovupřipojení Krymu k Ruské federaci (mnozí víme, co by se bylo bývalo stalo, jenomže jak oponovat těm, kteří tvrdí, že to nebylo třeba), další příklad je obsazení poloviny Polska Rudou armádou v roce 1939. Skuteční armádní specialisté a historici tvrdí, že to byla jedna z rozhodujících příčin, proč Německo prohrálo. Zmenšilo se mu totiž zázemí pro útok na SSSR, prodloužily se dopravní trasy i komunikační trasy. Ty záporné proběhly také před našima očima - Lybie, Irák, Sýrie atd. Problém je v tom, že za ty kladné včas řešené krize se morálně fackuje, třeba po osmdesáti létech, za ty záporné - no to se tak někdy stává.

Zatím bez slepic