Uvidíme...

Autor
Štítky

Na začátku odpovím Donaldu Trumpovi, proč píšu tento nekonečný seriál článků....  jednoduše proto, že se celkem nikde nic neděje, kromě toho, že jeho jmenovec v USA - v současné době prezident, vytváří různé tanečky a zdání krizí které pak vzápětí zase řeší. Vidlák má  také krizi, ale tvůrčí , protože není snadné napsat každý den něco, co by se dalo číst a tak pokračuje v nastoleném tématu v naději, že z toho třeba něco bude. Depresi z toho nemám a pokud mé články vyzněly jako výzva k aktivitě, či lamentování, že aktivita není, tak jsem to blbě napsal. Ani o jedno jsem se nesnažil. 

My Češi jsme tady v kotlině už pěkně dlouho a přežili jsme i když kolem byli větší, silnější, mocnější, bohatší, chytřejší i zlejší. Někde to v sobě jako národ máme.  Jen bych to rád pochopil. 

A teď k věci: 

Winston Churchill ve své knize Druhá světová válka hned v prvním díle dosti podrobně rozebíral její příčiny. Z čeho se Hitler vynořil, jak vznikla politika usmiřování, zhodnotil akce spojenců a vyslovil pak poměrně nepříjemné závěry. Kdyby spojenci provedli akci proti Německu hned když Hitler nechal obsadit demilitarizované Porýní, žádná válka by nebyla. Šlo by o rozsáhlejší spíše policejní expedici, protože Německo ještě nemělo žádnou skutečnou vojenskou moc. Vše by se obešlo takřka bez obětí.

V roce 1938 v době anšlusu Rakouska a následně Mnichovské krize mohli spojenci opět zasáhnout. Hitler by byl poražen za cenu menší války. Oběti by byly, ale převážně by je neslo Československo. Opět na nic podobného nedošlo a na válku došlo až ve chvíli, kdy už to bylo vlastně obráceně. Německo bylo připraveno, Francie a Anglie nikoliv. Na válku došlo až ve chvíli, kdy už se z krize nedalo vybruslit.

Do té doby byla pořád vůle se válce vyhnout, protože pro věc míru nebyla žádná cizí oběť dost velká. Této myšlence bylo obětováno demilitarizované Porýní, Rakousko, Československo a vlastně i Polsko. Británii to došlo vlastně až tam u Dunkirku.

Ve včerejších komentářích zaznělo, že jedinec nedělá revoluci, ale že revoluce si vybírá jedince, případně že na barikády se jde až ve chvíli, kdy lid může ztratit už jen své okovy.  Dokud má člověk co ztratit, tak přece nedělá potíže, ale prostě stojí stranou. 

Ale znamená to tedy, že je nám (lidstvu, občanům České republiky, čtenářům tohoto blogu) souzeno řešit krize až ve chvíli, kdy vypuknou plnou silou? Že všechna varování předem (a že jich je) tak jako tak budou víceméně ignorována? Že se možná stanou předmětem mnoha článků na obskurním blogu, ale i kdyby napsány nebyly a nikdo je nečetl, nic by se vlastně nezměnilo? 

Není to nakonec nějaká zákonitost? Že ti mladí a blbí se stávají těmi blbými a navedenými, kteří pak tvoří dějiny šturmováním na Stalingrad a vypínáním jaderných elektráren a skeptici přijdou na řadu, až když je zle a nadšeným budovatelům nové společnosti dojde dech a rapidně jim přibude mrtvol? Churchill přišel v Británii na řadu až ve chvíli, kdy se Hitlerova mašinérie nedala na kontinentě zastavit. Adenauera by za války také nikdo neposlouchal. To přišlo až když všichni mladí a nadšení příznivci Vůdce leželi roztroušení od Stalingradu po El-Alamein. Do té doby nebyla poptávka po zdravém rozumu. 

Existují v dějinách i příklady včas řešených krizí? Nebo jde vlastně jen o to, nakolik si společnost vyvraždí svoje skeptiky? Protože pokud si je vyvraždí, může pak blbnout o to déle. Ještě v pětačtyřicátém se nadšeně umíralo za Vůdce v obklíčeném Berlíně a mluvilo se o tom, že ve světě bez nacionálního socialismu se nebude dát žít. Možná Britové vyhráli jen díky tomu, že Chamberlein neposlal Churchilla do koncentráku. 

Musíme si prostě počkat na ty výpadky elektřiny, zablokované dálnice, nefunkční dopravu a vraždící mohamedány, aby bylo možné něco udělat? Skutečně platí to, co napsal včera Targus, že nejprve musí být o hodně hůř, aby jednou možná mohlo být líp? Vypadá to tak, ale zase by to neměla být jen výmluva.  

Když si uvědomím všechna ta dějinná náboženství, která čekala Armagedon, závěrečnou bitvu a předtím mělo být tak zle, že živí záviděli mrtvým... Nebo i vojsko v Blaníku, které vyjede až bude opravdu nejhůře... není to jen jiné vyjádření toho o čem dneska píšu? Že prostě nejprve musí být strašně zle, aby se k pár přeživším mladým blbým a už nikoliv nadšeným přidali i ti starší, méně blbí a skeptičtí? Veškerá varování budou přehlížena, salámová metoda postačí, aby se vše zhoršovalo dostatečně pomalu a změna nastane až už bude opravdu zle? 

Vlastně to uvidíme v přímém přenosu. Když se podíváme na západ od nás, tak v ledasčem nás předběhli. Státy tam mají větší dluhy - ano i Německo a Francie.  Mají mnohem horší bezpečnostní situaci, mají svoje no go zóny, mají své džihádisty, kteří odjeli, vraždili a vrátili se - ano i Německo a Francie. Mají banky plné nevymahatelných úvěrů, mají investiční bubliny proti kterým je ta naše ještě sranda. Mají nefunkční armády, ale mají plné sklady uniforem pro těhotné vojačky. Stíhačky jsou mimo provoz, ponorky jsou mimo provoz, tanky jsou mimo provoz. Tu a tam nějaká kapitánka neuhne před tankerem a potopí nepotopitelnou fregatu.  

Kdy to budou řešit? Až v Německu někdo otráví vodárnu a kolem Marseille bude opáčko Alžírské války? Až v Malmo budou plavat na hladině mrtvoly po stovkách? Až na Sicílii přistane za rok pět milionů uprchlíků? Až si Erdogan zkusí urvat kus Řecka? 

Nebo až dojde k totálnímu blackoutu díky přetížené síti od větrníků? Až jednoho dne do supermarketů nedojedou rohlíky? Až si v zimě nezatopíme, protože ruský plyn nebude? Nebo až nám Amíci nainstalují plnou republiku raket středního doletu? Nebo až budeme mít exekuci úplně všichni a na každého politika i šéfa bude několik trestních oznámení, soudů a vyšetřování? Až už nebude možné dělat ani starostu na vesnici, aniž by to skončilo trestním oznámením? 

Uvidíme... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Nikterak nehodlám zpochybňovat statečnost a obětavost Rusů, ale je velkou otázkou, kde by byli bez spojeneckých dodávek...

Zatím bez slepic

je, že se nám snaží vsugerovat, že bez dodávek USA, by Sovětský svaz nad Hitlerem nezvítězil.

Jak píše Wiki, USA v rámci Lend-lease poskytly dodávky těmto zemím: Dodávky trvaly od března 1941 do 20. září 1945. Celkový objem dodávek představoval částku 50,1 miliardy dolarů, z této částky dostala Velká Británie 31,4 miliardy, SSSR 11,3 miliardy, Francie 3,2 miliardy, Čankajškova Čína 1,6 miliardy a ostatní spojenci (Brazílie, Norsko, Nizozemsko…) dostali celkem 2,6 miliardy dolarů (ČSR 0,6 miliardy).

Zejména tito překrucovači dějin zamlčují, že zatímco SSSR dostával pomoc od USA, Hitlerovi pomáhala celá Evropa bez Velké Británie a krátce před tím i finančníci a velké firmy z USA.

Zatím bez slepic

Jenže dodávky do SSSR šly i přímo z Velké Británie. Já netvrdím, že bez pomoci spojenců by Sovětský svaz neodolal, ale je otázka, jak by to bez nich šlo (dopravní možnosti Rudé armády apod.).

Zatím bez slepic

Nooooooooo, a jak by to slo nemcum bez americke, anglicke a francouzske pomoci... treba v Mnichove.

To je ta sama logika.

Taky muzeme dumat, jak by dopadlo Rusko, kdyby se k Nemcum pridali Anglicane a Americani uplne otevrene. - Proste nesmyslne uvahy.
Americani jim pomahali ve svem vlastnim zajmu. - Umožnil zapůjčit nebo pronajmout válečný materiál a potraviny zemím, jejichž obranu prezident USA označil za životně důležitou pro obranu USA.

Obracene se muzeme ptat, jak by dopadli, kdyby sami museli posilat sve vlastni vojaky cedit krev.

Otazka je, jak by bez SSSR odolala Britanie a pak USA.

Tay Land

Zatím bez slepic

Stejně tak si můžeme položit otázku, jak by to šlo Němcům bez sovětské pomoci do 22.6.1941? Bez dodávek potravin, ropy, dalšího zboží od neutrálů, i bez Stalinova blahopřání Hitlerovi k dobytí Francie v červnu 1940 (aby přesně o rok později volal po druhé frontě :)). Ano, máte pravdu, slovo kdyby je pro historiky zakázané, ale tak lákavé :)

Zatím bez slepic

Dodávky pomoci do SSSR byly realizovány cestou arktických konvojů, dále cestou přes Írán a pak také severopacifickou cestou. Arktická trasa byla nejkratší, ale také nejnebezpečnější. 3 964 000 tun zboží (23 %) bylo dodáno touto trasou; 7 % materiálu bylo na této cestě ztraceno. Cesta přes Írán byla nejdelší a začala se využívat až od poloviny roku 1942. Poté tudy prošlo 4 160 000 tun zboží, 27 % ​​z celkového objemu. Pacifická cesta fungovala již od roku 1941, ale z důvodu války mezi Japonskem a USA na ní mohly být používány pouze sovětské lodě. Nicméně tudy bylo přepraveno 8 244 000 tun zboží (50 % z celkového objemu).

Zatím bez slepic

Je něco v rozporu? Jen doplním (z knih a ne z Wikipedie), že z hlediska nasazení na bojiště s Němci byla nejkratší cesta severní, protože zboží dopravené sovětskými (a stovkou amerických převedených pod sovětskou vlajku) loděmi kolem Japonska muselo ještě cestovat Transsibiřskou magistrálou.

Zatím bez slepic

vaše vědomosti, proto si dovolím pouze připomenout nejdůležitější a nezpochybnitelné věci:

1/ Stalinovi se podařilo přestěhovat velké množství (schválně nepíšu většinu) průmyslových závodů za Ural
2/ SSSR měl převahu v počtu obyvatel použitelných coby kanonenfutter
3/ Wehrmacht narazil nikoli na dobře bojujícího protivníka, nýbrž na:
A/ LOGISTICKÝ VRCHOL, který mu nedovoloval přepravit více vojáků a potřebného materiálu (v době, kdy ještě byly zdroje), a
B/na dobře bojujícího protivníka.

Prostě jednoduše řečeno na Ural by Áda nedošel, protože by mu to nedovolovala kapacita stávající infrastruktury, kterážto byla už přetížena na linii Leningrad, Moskva, Stalingrad.
Ergo kladívko, WWII. by zcela jistě trvala déle a byla by ještě krvavější. Ale to je vše.

Zatím bez slepic

Všechny body výše uvedené jsou zavádějící a matoucí.
Důvod proč Stalin nakopal Hitlera je v ekonomickém přístupu k válce.
Ve II sv válce šlo především o souboj ekonomik, tam Hitler prohrál. Protože SSSR jej předčilo v efektivitě výroby. Dnes se těžko přijímá, ale taková byla realita.
Tedy bod po bodu:
1/ Přestěhování prům závodů
Když stěhuji stroje, musí být pro ně přichystány dvě věci. Fundament pod mašinu a přísun potřebné energie. A to SSSR měl nachystané
Ale nic mi to nebude platné, když se bude fondem strojů a materiálů plýtvat.
Zde nastupuje tvrdý inženýring.
Stačí porovnat technické řešení tanků T 34 a Panter. Svařovací automaty proti ručním svarům.
Nebo kanony nejpoužívanější ráže 76,2 - 75 mm, v prvním případě pro všechny kanony shodné střelivo, v druhém, co typ kanonu jiné střelivo.
2/Převaha obyvatel.
Opravdu?
Pokud vezmeme v potaz i etnické složení výsledek je jiný. Na jedné straně skupiny vysloveně nepřátelské, Pobaltí, Záp Ukrajina, skupiny nezúčastněné, muslimové a na straně druhé připočteme skupiny z okupovaných zemí sympatizující s nacismem, vyjde nám parita.
Ovšem v počtech pracovních sil silná převaha na straně Hitlera.
3/ Logistický vrchol, zde se musíme obrátit opět k pojmu inženýring

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

K bodu 1 - Je otázkou, zda by si wehrmacht výrazněji v delší válce pomohl konstrukcemi jako T-34. Zda by si mohl dovolit dlouhodoběji podobný poměr ztrát, jaký měli Sověti třeba u Kurska. Jednoduše, problém Tigerů a Pantherů nevidím v jejich zbytečné složitosti a náročnosti na člověkohodiny - protože kdyby nebyly čím byly, s velkou mírou pravděpodobnosti by Německo dojelo na nedostatek (vycvičených) osádek. Většina statistik poměrně jasně ukazuje, že i při omezených surovinových zdrojích a přes strategické bombardování, dokázal německý průmysl vyšponovat výrobu do nejvyšších obrátek v době, kdy mělo být již naopak na kolenou. Otázkou ovšem zůstává, zda mělo surovinové rezervy pro produkci ještě vyšší (byť třeba méně technologicky náročnou) a zda měli lidské rezervy pro jejich posádky.
Ad2) Ukrajina tehdy není ani etnicky totéž, co Ukrajina dnes. Hitler sám udělal pak všechno pro to, aby minimálně významná část Běloruska či Ukrajiny se k tomu Stalinovi přece jenom dala. Nezapomínejme, že ani Německo samo se nemohlo příliš na své spojence spolehnout. A zároveň muselo být stále připravené bojovat i na ostatních frontách. Což je samozřejmě vůči Rudé armádě citelně oslabovalo.

Zatím bez slepic

Hospodářská pomoc samozřejmě byla důležitá. A bylo by také nespravedlivé přehlížet sebeobětování spojeneckých námořníků, kteří se prokousávali k Murmansku mrazivými oceány vystaveni pumám junkersů a torpédometům vlčích smeček.

Zároveň má v sobě celý program samozřejmě určitou pachuť. Jednak si většinu nechali západní spojenci tvrdě zaplatit ve zlatě (viz např. HMS Eddinburgh, na jehož palubě nešlo ke dnu pouze zlato, bohužel pro nás) - od Británie pak Američané inkasovali také poměrně tvrdě (nejenom) zlato. Druhak ve vztahu k SSSR k němu bylo přikročeno v podstatě až ve chvíli, kdy začala platit premisa: "Čím déle budou Stalin s Hitlerem krvácet ve vzájemném klinči, tím více se budeme později smát my." Jednoduše, Roosevelt s Churchillem Stalina potřebovali, aby vykrvácel Hitlera. A bude-li u toho krvácet i on sám, taky dobře. Příliš rychlé vítězství jedné nebo druhé strany by bylo vyloženě nežádoucí.
ZÁROVEŇ Američané netušili, zda nebudou potřebovat pomoc v Asii proti Japoncům. Brity v té době už zase tak vážně nebrali a Britové definitivně ztratily status nezávislé mocnosti. Takže jim opět nezbývalo, než tooho Stalina udržet při životě.

Zatím bez slepic

Jinak nejvýznamnější byla spojenecká pomoc asi vážně z hlediska dosažení dostatečné mobility. Se zbraněmi to úplně slavné nebylo, byť některé se překvapivě osvědčily právě na té východní frontě (P-39).

Zatím bez slepic

Británie s Francií si nikdy nepřipustily, že Francouzi skutečně a Britové málem prohráli 2. sv. válku 15.3.1938, kdy Hitler obsadil zbytek ČSR a získal bez boje nepoškozenou výzbroj pro 40 divizí Wehrmachtu, jen tak najednou. To byl rok času, který měl Hitler proti Británii a Francii navíc a pak už byl jen obtížně zastavitelný. Neville Chamberlein a Edouard Daladier svými podpisy v Mnichově nepřinesli mír, ale zničující válku a nesou značný podíl na tom, že 2. sv. válka měla tolik obětí, protože jinak bylo možné nacisty zastavit mnohem dříve.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Abych ještě poděkoval za reakci na mě v úvodu článku.

Nicméně všechny ty články jsou s tunelovým viděním. Státy a civilizace stojí a padá na idejích, kterými začaly. Pokud se jim stát/národ zpronevěří, nezáleží vůbec na ničem, zánik je naprosto a zcela neodvratný.

Technicky vyspělé hitlerovské vojáky porazili tehdy zaostalí Rusové.

Čeští husité byli schopní - jako jediná skupina na světě - bít a porážet křižácké vojáky a armádu.

Komunistický režim v Československu nebyl poražen bojem.

A i ta izraelská Hagana měla hlavně společnou ideu, a až potom to ostatní.

A když už Targus mluvil o Hickokovi, ten byl v technické střelbě levý jako šavle, ale dokázal zachovat chlad a klid i ve velice vypjatých situacích - a tím pobíjel protivníky.

Když nejsou ideje, může být tisíckrát hůře, a nic se nezlepší. Všechny ty střelby o tom, jak jsme jako Češi zaostalí, neschopní. Naše kultura, jazyk, národ, děti - nestojí za nic. Všechno to zapomínání českých hrdinů a stavění protičeských vlastizrádců na piedestaly - jako byli Václav Havel, Tomáš Halík, naši posametoví umělci, celebrity, Jakuba Jandy, ... Všechno to přepisování historie v neprospěch Čechů. Všechny ty omluvy nacistickým Sudentským Němcům. Všechno to podkuřování islámu a znevažování křesťanství. Všechno to placení rozkladných neziskovek a pátých kolon. --- To vše není nic jiného, než ničení idejí, na kterých dobrá budoucnost Čechů a českého národa stojí.

Český národ jako Fénix stal kdysi skrze Národní obrození z mrtvých, protože si zachoval ideu. Díky českému jazyku se zcela nesmísil a neponěmčil. To se povedlo málokteérmu národu.

Pokud bude hůře a bude co ztratit, ale všechny vyšší ideje a ideály budou pryč - pak se už nikdo nikdy nespojí ani nevzepře. Nic lepšího už pak nikdy nenastane.

Zatím bez slepic

Státy a civilizace stojí a padá na idejích, kterými začaly.

- To je sice pravda, jen je potreba si uvedomit, co to vlastne je, protoze veta muze zustat stejna a obsah se zmeni.

Kdyz vznikly USA jako zeme, kam kazdej muze prijit a vsechna nabozenstvi si jsou rovna, tak kazdej znamenalo Eropan a vsechna nabozenstvi znamenalo krestanske cirkve.

Zatím bez slepic

Mám pocit, že tunelového vidění se dopouštíte i Vy. Křižácké vojáky a armádu porážel kde kdo (namátkou bitva u Hattínu, pád Akkonu apod.). Jakkoliv nosím hrdě kalich na hrudi, pavéze i korouhvi, odmítám vidět věci jednostranně.

Zatím bez slepic

Tuším že Cílek nebo Bárta též říkají, že každou civilizaci nakonec zničí to, co ji před tím učinilo velkou. Zdá se, že tu nosnou ideu je třeba též vhodně průběžně revidovat, aby se nám ona sama nestala nakonec zkázou. Otázkou pak je, zda po oné případné "revizi" pak zůstaneme sebou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
navzdory mému cca hodinu starému poslednímu příspěvku pod minulým blogem je doufám jasné, že si uvědomuji mimořádnou kvalitu Vašich příspěvků i naléhavost Vašich apelů.

Mám to tak říkajíc za pár, zanedlouho budu spokojeně šumět v plechovce.

Jsem sice do značné míry zoufalý provokatér a klaun, ale jsem si plně vědom, že navzdory jakémus-takémus akademickému titulu s prošlou záruční lhůtou mne aktuálně převyšujete rozhledem i IQ.
Mohu s tím vnitřně nesouhlasit, ale to je asi tak to jediné, co s tím mohu dělat, jak by řekl velký Járadac, největší Čech

Vzhledem k tomu, že jsem Vám nedodal ani jeden jediný příspěvek, měl bych vlastně držet hubu.
Jenže mě fascinuje ta nesmírná diverzita vzájemně si odporujících, nicméně suverénních, definitivních a jedině platných soudů, které se rozprostírají pod Vašimi blogy.

Bojím se, že kdybych něco napsal, každý tiše hekne: Týýý voe!!! Tohle by mě v životě nenapadlo !!!
A zavládne zděšené mlčení, následované přívalem anonymních nominací na mou Nobelovu cenu...

Hanba by mě fackovala, kdybych Vám ji vyžral... To už byhch si připadal jako vůl jako Obamova formátu!

Zatím bez slepic

ako si vcetci myslia, ze skoncia v plechovke :D
Odporucam si nastudovat ako skoncili priania papeza J.P.II, ktore zadefinoval co sa ma diat po jeho smrti :D.
Ked uz nevladnes telom, ani duchom a ani hmotou - je lepsie nemat plany. ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každá diskusní společnost nakonec sdružuje lidi jednoho, dvou či tří názorů na svět
a ti si navzájem potvrzují (a i částečně rozšiřují) ten svůj životní názor. To platí pro Vidláky, Vlky i různé odstíny pražské kavárny i pro
bruselské komsomolce, ...
Já vidím, že zde se svým milovaným Švýcarskem jako vzorem pro ČR neuspěji, diskutující zde jsou ovlivnění propagandou proti referendům
a obrazem Švýcarů jako zazobaných bankéřů. Kdyby tam žili tak by viděli jak jsou Švýcaři pracovití, řemeslně a technicky excelentní,...

Jen bych měl jednu poznámku pro obyvatele tohoto blogu, který moc rád čtu (moji dědové byli sedláci a řemeslníci, já už jsem žil ve skleněné věži vědy): navštivte někdy taky technické blogy o energetice, o elektromobilitě, aby jste věděli jaká bije a kam věda a průmysl směřují. Zde vidím, že Vidláci jsou skeptičtí i nepřátelští vůči solárním panelům, vůči větrníkům (jinde s větrníky žijí již stovky let, stejně jako my s malými vodními elektrárnami) a myslí si že jen "jádro" zachrání energetiku (a proč si tedy analogicky nemyslí, že jen podniky s mnoha tisíci hektary mohou kvalitně hospodařit a ty menší farmy či Vidlákovy záhumenky by se neměli zlikvidovat??).
Takže zpět k světu: imperia tu byly vždy a spolu bojovala o moc,
dřívější hrozby: epidemie, hladomory, války jsou vystřídány hrozbami novými: jaderná válka, lokální války, přelidnění a s tím spojená migrace.
Ale základ: rodina, přečkává po tisíciletí ve všech různých civilizacích a to čím nás krmí noví komsomolci je často čistá dekadence (odsouzená jako vždy v historii k zániku).

Zatím bez slepic

Komentáře jsou málo... Já osobně bych rád viděl ČR jako Švýcarsko. A kdyby k tomu byly i ty banky a zazobaní bankéři, vůbec by mi to nevadilo... :-). Pokud jste ve Švýcarsku insider, nebo jste tam třeba byl na dovolené, nebo prostě s nimi obchodujete, napište článek a podělte se o dojmy i fakta.
Mimochodem... tento blog čte denně asi dva tisíce unikátních čtenářů. Pokud nejde o mimořádně vypjatý článek, mívá pod sebou sotva padesát komentářů. To je 2,5% z čtenářstva. Hodně z nich ale komentáře vůbec nečte. Napište mi článek nebo ještě lépe celou sérii na švýcarské téma.

Zatím bez slepic

omlouvám se... Milane napište mi článek

Zatím bez slepic

od té doby co jsem dostal infarkt před 2 lety jsem šlápnul na brzdu, přestal pracovat
a starám se o vnučky, ženu, zahrádku, psa a kocoura.
A i jsem líný psát delší články, ale sledovat internet (včetně vědy) a psát jen krátké komentáře je moje vášeň.
Takže zde připojuji můj poslední delší článek o fotovoltaice (tou jsem se zabýval, i ve Švýcarsku, kde jsem skoro každoročně 1-3 měsíce pobýval
v Institutu mikrotechnologie, přednášel a staral se o doktorandy)
Zde je odkaz, i ten celý web Oenergetice je zajímavý a dovíte se zde i o fotovoltaice, větrnících, jaderných elektrárnách více, na slušné úrovni.
.http://oenergetice.cz/nazory/strecha-bez-fotovoltaiky-jako-pole-ktere-n…

Přeju hodně zdaru v dalším pokračování Vidlákových kydů
Milan

Zatím bez slepic

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Milan V.
FE mne zajímá také a možná příští rok,bychom mohli ze synem něco do toho investovat.
Projdeme si dostupné informace i třeba u těch co to mají,jak postupovat,čeho se vyvarovat.
Mělo by se jednat asi o 100 m2
Zajímá mě jiná věc,víme co dělá velká tmavá plocha,třeba letišť,kolik vytvoří tepla,které stoupá a ohřívá ovzduší,že to vytváří až vzdušní viry,jak říkají letci,že nad takovou oblastí,dochází propadu letadel.
Co asi udělá taková plocha FE na našem území,kdyby se instalovalo Vámi popsané množství.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Udělá to asi to jako když tu plochu vyasfaltujete (třeba parkoviště u nákupního centra). Panely i asfalt mají velmi malou reflexi slunečního záření, takže fotovoltaický panel se v létě ohřeje na 50 stupňů celsia (i trochu více za bezvětří), stejně jako asfalt.
V USA spočítali, že kdyby byla u nich veškerá plocha silnic co je pokryta asfaltem pokryta slunečními články tak to vyrobí 4krát více elektřiny než celé USA spotřebují veškeré energie
Takže - nemusíme se bát že se Země kvůli solárním panelům bude přehřívat, existující asfaltování povrchu místo zeleně je mnohonásobně nebezpečnější.

Zatím bez slepic

provdala se tam. Vždycky mne naštve, když na srazech říká pořád dokola. Kdybyste jen viděli jak Švýcaři tvrdě makají. Proto mají životní úroveň jakou mají. Vždycky se jí zeptám. Kdy byla naposledy na území Švýcarska pořádná válka? V roce 1640? A kolik špinavých peněz vypraly švýcarské banky, včetně peněz Židů a pohlavárů SS? Jó to se Vám žije. My taky tvrdě pracujeme.

Zatím bez slepic

Ve Švýcarsku jsem pracoval a obyvatelé ČR makají mnohem tvrději.

Zatím bez slepic

Zájem by byl, ale:
1) lidičky tady na tento systém nejsou absolutně ani připraveni, ani vychováni
2) veškeré síly, které zde působí, se maximálně snaží, aby to tak i zůstalo

Schválně, jaká je vůbec naděje, že se dospěje k tomu, aby se schválil systém obecného referenda? Žádný, to tady neexistuje ani v možnosti. Stačí, jaký je kolem toho povyk, když to náhodou někdo tu a tam nakousne. Pokud přijdete na nějaký způsob, který bude fungovat, tak sem s ním, ale jinak je to jen zbožné přání bez možnosti naplnění.

Zatím bez slepic

Přiznám se, že pro některé vaše závěry (s čím zde uspějete či nikoliv) nevidím v našich diskusích oporu. K větrníkům etc asi zhruba tolik, že většina z nás zde, doufám, nespatřuje ve větrnících a panelech samotných cosi jako největší zlo. Ona ho spíše spatřuje právě v nekritickém adorování a způsobu, jímž je prosazován. Namísto, aby se otevřel prostor pro technologii, která je nejefektivnější pro tu kterou potřebu, pokřivují se parametry ve prospěch technologie jiné, která byla vybrána ideologicky. A v tom, tedy alespoň já, vidím zlo.

Zatím bez slepic

A jak casto jim to ukradnou, to co tak tvrde udelaj?

Vite co se stane u nas, kdyz zacnete pracovat vic? Predelaj nam normy, abysme dal dostavali stejne penize. Ty prachy si pak odvezou do ciziny a sponzorujou si s nima jejich nezamestnane a jejich investory.

Solarnimi panely sponzorujeme pro zmenu hlavne nase solarni barony a nemecke duchodce. - Oni nam toho Havla nemcouri (mezi jinymi) nesponzorovali 20 let jen pro jeho zrzave vlasky a vadu reci. Chteli z toho prachy a moc a taky je dostali.

My jsme tu taky meli vetrniky stovky let, ty dokonce jeste nekde stojej, taky vodni elektrarnicky.

Kdyz prijdou cesi do Svycarska, tak tam stouje s otevrenou pusou nebo zacnou fungovat vicemene jako mistni. - Porovnavate neporovnatelne.

Takhle muzu ja jet na Madagascar a radit jim tam.

Zatím bez slepic

FVE téma mně opět nachytalo, tudíž si dovolím oponentní názor k vašemu odkazovanému článku.

V našich zeměpisných šířkách je s FVE jen jeden problém a to, co udělat s energetikou v zimě a co v létě. Vše ostatní sou kolize nižšího řádu. Na tuto otázku zatím nikdo neodpověděl, tudíž osud FVE je osudem nechtěného dítěte. Unie nás tlačí do zelené energie, leč v létě ji je nadbytek a v zimně naopak zásadní nedostatek. Nadbytek se dá vcelku dobře vyřešit nespotřenou, zato nedostatek v zimních měsících znamená jedině. V létě konvenční zdroje odstavit a přes zimu je oživit a provozovat. Nevím jak by to bylo drahé a jak by se s tím ta zelená energie vyrovnala.

Jsem nadšenec a vlastník FVE ale i tak odmítám nevidět ona popisovaná rizika.

Ke střechám, Ono je to velice krásné spočítat odhadem kolik střešní plochy má zástavba. Jen drobnost, drtivá plocha střech je špatně orientovaná, tudíž ty krasopisné počty jsou moc optimistické. Dnes již vím, že daleko rozumnější je umístit panely na volnou plochu. Odměnou je snazší přístup, tudíž se zjednoduší vše co je spojeno s povinnostmi s tím spojených.

Další kapitolou je akumulace, ještě jinou připojovací podmínky, ERU, OTE a dalších tisíc drobností jež říkají, FVE a větrníky ano, ale jen do míry co si lidé sami bez dotací a jiného svinstva sami zřídí. Vše ostatní znamená jen a jen státem podporovaný narůstající průser.

No a přichází otázka: víme že Unie a stát podporuje zlotřilost, zastavení oné katastrofy je jednoduché, leč stále topíme pod kotlem zelené energie.

Vždy platilo: šetří li jednotlivec, je to požehnání, šetří li většina, je to katastrofa. No a ten okamžik kterým je přechod od jednotlivec ku většina, soudruzi Europeisté nedovedou ani náznakem odhadnout.

Zatím bez slepic

To co tu u nás proběhlo v roce 2010 s fotovoltaickými elektrárnami je zločin světového formátu. My jsme vypsali nejvyšší cenu dotací na světě na energii vyrobenou ve fotovoltaických elektrárnách a ještě jsme, na rozdíl on Němců v té době povolili výstavbu na zemědělské půdě. Takže proto jsme v roce 2010 byli prví na světě ve výstavbé fotovoltaických elektráren když se to přepočte na počet obyvatel. Každý protřelý světem chtěl u nás investovat.
Čili klasický případ: komsomolci v EU něco vymyslí a všehoschopní v ČR se toho chytnou a nás oškubají, za pomociERÚ, vlády a parlamentu.
Totéž chtějí ted realizovat s novými JE (prý nás teď oškubají méně, resp dostaneme za to víceelektřiny).

Řešení je v pomalém nástupu moderních technologií u nás. Začít s fotovoltaikou pomalu a v malém na střechach. A čekat na další zlevnění -to je jistota (teď už jsou velké fotovoltaické elektrárny šestkrát levnější než jsme "my" (třeba největší vlastník v ČR což je ČEZ) platili v roce 2010.
Ještě k orientaci střech: až budou panely za polovic čím dál tím víc lidí si je bude orientovat na JV či JZ nebo rovnou na východ i západ, jsou i jiné finty jak (s určitou ztrátou) zrovnoměrnit dodávku elektřiny z fotovoltaiky přes celý den.
Ale u nás na 50 rovnoběžce, na rozdil třeba od Španělska bude vždy platit že fotovoltaika v zimě dostatek elektřiny nevyrobí. Ale v zimě musíme topit, tak nám musí pomoci společná generace tepla aelektřiny v teplárnách a elektrárnách.
A selský rozum mi říká že v zimě budu si brát teplou vodu z bojleru u mého plynového kotle a v létě(zhruba od jarní do podzimní rovnodennosti) uložím levně přebytečnou energii z fotovoltaiky do elektrického bojleru v mém rodinném domě.
Topení je sezonní záležitost, fotovoltaika u nás na severu též.
Tož tak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

odkazy na slunečníky, větrníky a měsíčníky!
Rád si počtu, jak budu jezdit na baterky s nohama na volantu a reklamním tiskem před očima - chci říci před brejlemi.
Aby bylo jasno, proti elektromobilitě nemám vůbec nic. Dokonce ani proti větrníkům.
Jen mám jisté obavy, že technici mají totéž, co bylo zmíněno zde - totiž tunelové vidění. A to tak, že velmi.
Nicméně vůbec se nebráním načerpat nové znalosti.

Jen taková perlička.
Byl jsem s klukem omrknout jistou školu. Samozřejmě, že první, co bylo, návštěva dílny s CNC mašinami. I hodil jsem do placu pár kusů kvalitního dřevíčka a výkres se žádostí o předvedení, jak se takový výrobek vytvoří.
Tvořily se dva výrobky na dvou mašinách, na jedné to dělali učni třetího ročníku, na druhé jejich mistři.
Předem se přiznám, že jsem strašná kurva a že jsem předvídal výsledek.
Ani jedna partička se nepřiblížila času, který potřeboval ke zhotovení jistý starý pán (74 let) ve studené garáži a na předválečné mašině ovládané jeho rukama a jeho - v tomto punktu geniální - hlavou.

Zatím bez slepic

Taky to znám...
Tu a tam potřebuju náhradní díly, které se už nedělají, ale ti proradní komunisti udělali mašinu tak dobře, že zbytek se ne a ne rozpadnout a na trhu jsou nové stroje dražší, ale za to horší. A tak objíždím Brno s okolím a hledám, kdo by mi to vyrobil. V některých případech mi komunisti nechali dokonce i kompletní dokumentaci (v jiných případech nechali pokrokoví kapitalisté archivy vyhodit, že to k ničemu nebude).
Nejlepší práci dělá v garáži důchodce Vlček. Má východoněmecký soustruh, který umí i řezání proměnlivého stoupání závitů. Nevím, kde tu mašinu vzal, ale údajně si ji koupil jako šrot, protože v podniku kde pracoval byli také novodobí CNC pokrokáři. Dodnes za ním z toho podniku jezdí, protože udělá za pár korun to, co nezvládne tým konstruktérů technologů a CNC programátorů. O Jarinovi, který CNCčko krmí materiálem ani nemluvím.
Když jsem toho chlapa viděl, jak mi dělá výstředníky podle starých zlomených na což nebyla ani jediná čárka v papírech a všechno dělal podle starých zkroucených a vyježděných, pak se to u nás nasadilo a bez jediné korekce to sedlo a od té doby to jede... tak bych mu podepsal jakoukoliv fakturu. Mimochodem ten chlap to včetně materiálu udělal za cenu za kterou mi v Královopolské strojírně nabídli, že mi to oměří a udělají výkresy.

O dnešní údajně geniální technice si také myslím svoje. Včetně elektroaut i větrníků. Ale ano, až v Německu zavřou poslední jadernou i uhelnou elektrárnu a zvládnou svojí energetiku pomocí solárů, větrníků, vodních zdrojů a baterek a ještě budou moci vyhrožovat Putinovi, ať si svůj plyn strčí za klobouk, tak se hluboce skloním a poprosím za odpuštění pro blbého Vidláka.

Zatím bez slepic

Plyn nezakázali a chystají zadní vrátka. Rychle budují Nord Stream II.

Zatím bez slepic

plyn? Ten jim přeci vadí taky, ne? Proto přece budou od r. 30 dělat jen elektroauta.

Zatím bez slepic

A tu elektrinu budou v tech elektrarnach vyrabet jak?

Zatím bez slepic

Špička? Byli. Dnes už ne, vývoj se přesouvá do Asie.

Zatím bez slepic

Asi před 10ti lety jsem potřeboval šroub se závitem whitword do 50 let starého buldozeru John Deere. Starý jsem donesl do opravny traktorů téže značky. Na šroub se podívali a řekli, že není problém, nechají mi ho poslat z USA (poštovné zdarma, přibalili by to k nějakému traktoru),
a ať jim řeknu katalogové číslo.
Vytřeštil jsem oči, kde mám vzít 50 let starý katalog a řekl jim ať si ten šroub změří a podle rozměrů ho objednají.
Pak vytřeštili oči oni, že to neumí a že bez katalogového čísla to nejde.
Tím naše spolupráce zkončila :-)

Zatím bez slepic

Pokud by to byl "whitword", neměl by to být problém ho identifikovat a vyrobit. To dokáže na trochu schopném soustruhu i průměrný soustružník buďto závitníkem (očkem) nebo od nože.

Horší by bylo, pokud by to nebyl "whitword" ale nějaký závit podle americké normy, tam už je to horší a tam už je i jen identifikace pro docela náročná. Ten se na běžném evropském soustruhu vyrobit nedá, protože nedisponuje převody umožňující nastavit stoupání. Jedinou možností je koupit si závitník (očko), což je docela drahé.

S tím mají problém nejčastěji motorkáři s motorkami ze zámoří.

Zatím bez slepic

Nemám naprosto nic proti modernizaci výroby, resp. její robotizaci, automatizaci, atd. To je v pořádku.
Ovšem máto pořádný háček, tedy hák. Kdyby to nešlo ruku v ruce s debilizací a fachidiotizací všeho lidu. Není potřeba se nic učit a chápat, když to za nás udělá někdo jiný, či něco jiného (gůgl, CNC mašina, seřizovač, ajťák). My jsme tu od toho, abychom se odvazovali a zadlužovali.
Výsledky jsou tragické.

Zatím bez slepic

Moderní CNC stroje bych v žádném případě nezatracoval. Tvarově složité díly, které se dají vyrobit na CNC pěti osé frézce se na klasice vyrobit nedají. Samozřejmě, že to potřebuje výkres ve 3D a programátora, který naprogramuje dráhu nástroje. Kvalifikaci obráběče nahrazuje programátor, obráběč provádí jen korekce a jednodušší díly programuje přímo do stroje.

Zatím bez slepic

Nejsem technik, ale z působení ve fabrice, kde se točil film, Marečku podejte mi pero vím, že nasazení CNC bylo už za reálného socialismu striktně ekonomicky propočítáno a potom byl tvrdě vyžadován 3směnný provoz, vyráběly se pouze výrobky v hromadné výrobě, například příruby k oněm sečkám, co Sovák kritizoval, že nesečou. Zkoušet vyrobit 1 ks výrobku na CNC je zhůvěřilost.

Zatím bez slepic

na mechanice už nikdo dělat neumí...
:-(((
Tedy na učňácích se to klucí učí asi tak půl roku. Pak to rychle zapomenou.
O "mistrech" z pracáku se snad ani bavit nebudem...

Zatím bez slepic

Dovolím si s Vámi nesouhlasit. Je to naopak. Vím, o čem mluvím.
NC či CNC stroje jsou vhodnější pro kusovou, opakovanou a malosériovou výrobu. Pro svou univerzálnost jsou pro série zbytečný přepych Pro větší série a hromadnou výrobu se vyplatí zpřípravkování či plně zautomatizovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

at bude jakkoliv je dobre byt pripraven

kupte si treba knihu

Ruka noci podaná
Základy rodinné a krizové připravenosti

https://www.dokoran.cz/?p=book&id=1069

a pripravte se na tri scenare
- pozar v dome
- blackout na 10 dnu
- epidemie nebezpecne nemoci (chripka) s omezenim na 3 tydny

pripadne ctvrty - havarie na dalnici s cekanim 8 hodin

Zatím bez slepic

In reply to by alepro (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na dálnici D1 jsem odstál 26 hodin, ani jsem nevěděl, jak.
Je to už sice 12 let, ale nikdo mi je dodnes nezaplatil.
To bylo tenkrát, jak se na TV Nova rozčilovali, že kamiony nemají zimní gumy na návěsech, a proto se tam stojí.

Zatím bez slepic

Prosím, vysvětlete mi. Ony tenkrát existovaly nějaké zimní pneu na návěsy?

Zatím bez slepic