Klinická smrt

Autor
Štítky

Asi jste také zaregistrovali situaci v Práglu, kde najatý exekutor vyklízí centrum Klinika. Tato Klinika - bývalá plicní léčebna byla jako chátrající budova v roce 2014 obsazena aktivisty, kteří zde založili cosi odlišného, ale zároveň stejného, jako byla třeba vila Milada. Takový squat nesquat, komunitní centrum, krizové centrum a podobně. Budova jim nikdy nepatřila, jednu dobu měli nájemní smlouvu. Později jim byla vypovězena a měli prostory vyklidit, což se nestalo a od té doby jela soudní mašinérie přelíčení, odvolání a postoupení k vyšší instanci. Nakonec byl právní názor klinikářů zamítnut (ústavním soudem) a v těchto dnech nastoupil exekutor. Mám k tomu několik vidláckých poznámek:

1. Když vás exekutor bude chtít vystěhovat z domu, tak na vás naběhnou ostří hoši za asistence policie. Vašim dětem bude vytrhávat z rukou hračky, sebere vám všechno, policie mu ještě pomůže a ještě si pro všechny případy své arogantní chování natočí, aniž by mu cokoliv hrozilo. Když jde o liberálni demokraty z Kliniky, tak se jich exekutor slušně ptá, pokud mu brání ve vstupu, tak použije jiný vchod, pokud ho neuposlechnou, nic se neděje. Stojí tam stejná policie a nevidí v tom žádný problém. Opět je vše natočeno, odvysíláno v přímém přenosu a za čas se budou Kavárníci divit, proč je nikdo nemá rád. Inu dvojí metr v praxi. 

2. Když jsme u toho dvojího metru. Vyklizení jedné budovy se dostalo až k ústavnímu soudu. Až úplně nejvýš, kam to jde. Kdyby šlo o váš rodinný dům, nedotáhli byste to nikam. Zamávali by s vámi na okresní úrovni, ani byste nemrkli. Žádné zastání by nebylo. 

3. Je vidět, že dnešní hlavní boje se nedělají pochodněmi ani kulkami. Jen dostatečně hlasitým široce medializovaným hysterickým křikem. Vítězí ten, kdo křičí hlasitěji a déle. Kdo umí  dostat svůj případ do hlavních vysílacích časů. Nezáleží na tom, co říká, jen potřebuje mít dostatek prostoru pro zveřejnění svých postojů. Pak je krátká policie, soudy, spravedlnost, politici dokonce i ten exekutor je malinkej, až to bolí. Měli bychom se to také naučit. Žádné právo, to křik je vládcem. 

4. Mě osobně překvapilo, kolik je na té Klinice aktivistů s diplomem evangelické fakulty Univerzity Karlovy, která je Almou mater naší českbratrské církve evangelické. Dám jen jeden příklad: 

https://www.facebook.com/klinika451/videos/1005486209661490/  

Tohle video není skvělé jen tím, jak vypadá podle aktivistů z Kliniky správná demokratická společnost s rozhodováním koncenzem zdola, ale úžasná je i ta stupidita novinářů s jejich otázkami. Například otázka, proč Klinika v knihovně nabízí k půjčení i knihy od Lenina, ta mě poslala pod stůl. 

Jen teď přemýšlím, co to ukazuje... jestli na evangelickou fakultu nastoupí jen ten, koho nevzali nikam jinam a když vstup stojí za houby, tak stojí za houby i výstup  a nebo jestli tam profesoři skutečně produkují tohle. Ještě přidám jedno jméno - Magdalena Šipka. Vygůglete si to, já na to už nemám nervy. Můj bratr Master denně děkuje Všemohoucímu, že si tuto slečnu nevzal za ženu. Kdysi se mu totiž líbila.

Když si vzpomenete na Marii Ferynu - tedy chlapa, který si z předstírání transgenderu zajistil dostatek nezávazného sexu a zřejmě mu to i prošlo - i  s tou výmluvou, že byl zdrogovanej, opilej, protože zažíval těžké období a pak si uvědomíte, že to jsou dnes ti moderní mladí a dynamičtí pokrokáři, kteří nás povedou k radostné budoucnosti. Nedávno do ČCE vstoupil i Martin Putna. Když to poslouchám, asi se dám k mohamedánům. Jejich příchod zdá se nebude katastrofa, ale řešení. Nota bene se o něj zaslouží právě ti mladí a dynamičtí demokrati. Jak zní to provolání že není boha kromě boha a Mohamed je jeho prorok v originále? 

Ve světle těchto videí i článků je Trump vlastně úplně normální a Kalousek žabař. A já se hrdě hlásím (jak nikdy neopomene dodat Cato Targus) k těm starým, hlouým a ošklivým. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

...a to ještě při velké míře smířlivosti po požití většího než středního množství C2H5OH.

Zatím bez slepic

Důležité je, jestli po tobě fotráku nezůstala uhlíková, népe řečeno uhlovodanová stopa.

Zatím bez slepic

Nezůstala, Admirále, vše řádně zmetabolizováno, úklidu paluby třeba nebylo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co i píše D.T.
Na těch aktivistech v Klinice,vidíme důsledky i našeho školství,které produkují netáhla,nemyslící jedince,hlavně že mají VŠ.
Ti už se nevejdou ani do neziskovek,nebo je tam ani nechtějí.Kolik by to bylo pracovní síly,po čem volají prům.svazy.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď proběhla médii vlna informací, kolik že je u nás (legálně) zaměstnaných cizinců. Něco málo přes deset procent "živé síly" a zaměstnavatelé by chtěli další. Zatím lákají do práce seniory (staré, ošklivé a hloupé), i já jsem toho příkladem.
Není divu, když značná část mladých tráví čas na klinikách.
Ostatně celý ten případ označil jeden komentátor za "parodii revoluce". Pro mě je to jeden z řady signálů postupné degenerace státu.

Zatím bez slepic

Pane Godot.
Vzpomínám na něco podobného,co se dělo v Londýně v 80 letech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"To nemohl napsat myslící člověk, pouze nekonzistentní lhář", říká o něco výše Donald T.

Podobné výroky mě vždy rozesmutní, zvláště když je slyším i od hlavy státu směrem k našim (nebo spíše JEJICH ?) novinářům.

Lhaní je tvůrčí činnost vyžadující značnou inteligenci.
Dobrý lhář by měl být naopak konzistentní alespoň v rámci jednoho svého článku.
A pokud ne, musí tuto nekonzistentnost maskovat logickými klamy či třeba použitím termímů v jiném či posunutém kontextu.
Jinak to není nájemný lhář hodný svého jména, ale nájemný papoušek.

Ceněný lhář, ať už píše do novin či nové Kladivo na čarodějnice pro budoucí školské vymývárny mozků, NESMÍ uvěřit vlastním lžím a bludům!
Dobrý advokát přece také nevěří tomu, že jeho šestnáctkrát trestaný klient-recidivista je tentokrát nevinný jako lilie a jeho oběť si všechno vymyslela, aby zabránila jeho čerstvé definitivní touze stát se novým a lepším člověkem.

Putna, Janda, Štětina, Kalousek či Kníže často nevěří jedinému svému slovu. Obviňovat je z nedostatku inteligence je hrubé podcenění - jeich inteligence!

Zatím bez slepic

Souhlasím. Lháři jsou potřeba více než kdykoli dříve. Do reklamních agentur, do pojišťoven, bank, marketinku. A samozřejmě bez lhářů by se už dávno rozpadla Evropská unie. Koneckonců i nacisté měli Josepha Goebbelse, protože si uvědomovali potřebu kvalitních lhářů., stejně jako zavádíme u nás různý agentury pro boj s "dezinformacemi" a "fake news" či ruským "hybridním hrozbám".

Lhář samozřejmě nemůže věřit vlastním lžím, jnak dopadne jako drogový dealer, co začne šňupat vlastní zboží.

Stejně tak souhlasím s tím, že lidé co nám přijdou nekompetentní, musejí být velice chytří - jinak by se s nimi jejich chlebodárce nemazal a skončili by velice špatně. Nekompetentnost je často jen mylný dojem, že stát a úřady stát, nebo EU má sloužit lidem - vidlákům. Z této pomýlenosti vznikají mnohé špatné úsudky o nekompetenci mnohých všeho schopných.

Ostatně tato civilizace alokuje nejlepší a nejchytřejší lidi právě proto, aby podvedli či zmátli ty méně chytré. Ve 20. století řada geniálních mozků vytvářela hodnoty pro technický i jiný pokrok. Dnes ovšem nejchytřejší lidé dělají modely a strategie jak napálit a oddřít toho prostého člověka - jsou v bankách, pojišťovnách, reklamkách, vedou různé aktivistické organizace - třeba jak se prolhat k výhodnoti fotovoltaiky, biopaliv, nevýhodnosti rodiny, výhodnoti homosexualismu, ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O Klinice napsala blog i Michaela Pixová, ktera se profiluje jako:
Sociální geografka zkoumající městská prostředí a jejich vztah k alternativním kulturám a k aktivní občanské společnosti. Aktivistka stojící u zrodu o. s. PragueWatch, někdejší aktivní členka umělecké skupiny Guma Guar, kdysi rovněž vystupující pod pseudonymem MC Mikatchou jako hlasový doprovod elektronické taneční hudby. Dnes se zajímá především o městský aktivismus v Česku, jehož výzkumu se věnuje v rámci svého postdoktorského projektu na FSV UK. Jako autorka spolupracuje s online deníkem A2larm, kde se kromě témat souvisejících s jejím oborem zaměřuje na kritiku ženského údělu v české patriarchální a materialisticky zaměřené společnosti, zejména ve vztahu k systému porodní péče a k rodičovství.
S necim takovym se da uzivat snad jen v Praze ... no mozna jeste v Brne ... :-D

Z jejiho blogu vybiram:
I přesto mají ve čtvrtek 10.1.2019 v 10 hodin dopoledne do objektu nastoupit speciální policejní jednotky, které mají v popisu své práce obranu prohnilého a neudržitelného systému založeného na vykořisťování, nerovnosti, a prohlubování socioekonomických rozdílů napříč českou společností. Strážci tohoto pořádku zřejmě zastávají názor, že Praha by i nadále měla být především exkluzivní pevností sloužící primárně povrchnímu konzumu, pomíjivému turismu a finančním hrám ekonomických elit.
http://blog.aktualne.cz/blogy/michaela-pixova.php?itemid=33172

Zatím bez slepic

Párkrát jsem sem vložil její blogy z Aktuálně. Pro obohacení. Z toho, co píše se dá dovodit, že Pixová na kliniku patří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bohuzial, bod c.3 plati v komunitach, kde nie je riadna vymozitelnost zakona.
Cigani - hlucni a v pripade problemov velmi hlucni :D
Aktivisti - detto
Tentokrat to vidlak pomenoval uplne spravne.
Peniaze krivia charakter a aktivisti ich maju kopec a zdarma. To je len dosledok.
Otazkou je - kto dava prachy na toto?
Kto plati pravnikov (na strane aktivistov) a preco?
Ked je kazdemu jasne ze je to mimo zakon??
Nuz podla man len jeden zo sposobov ako okopavat clenok vlade CR. Ako zamestnavat institucie, aby nevymyslali dobre veci, ale aby sa zaoberali chujovinami...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Již očištěn od důsledků včerejšího lihokvasu (včetně nadměrné smířlivosti), chce se mi opět zvolat! Ale to bych se opakoval.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, být v jedné církvi s Martinem Putnou to bych asi nevydýchal. Vždyť by se mohlo stát a pokládám to i za dost pravděpodobné, že by z něj za zásluhy mohli udělat biskupa.

Pak ta volba mezi "Otče náš na nebesích" a "Alláhu akbar" není úplně absurdní.

Zatím bez slepic

každopádně se nedá nic zkazit tím, když se k evangelické modlitebně v Vidlákově preventivně přistaví minaret.

Pokud by kolektivní sloučení putniánů s machometány nevyšlo, může se minaret vždycky pronajmout hasičům na sušení hadic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stání se muslimem se dělá zcela dobrovolným chtěným prohlášením tzv. šahády:

lá 'iláha 'iLaLah, muḥaMaduRasúluLah

-velkýmí písmeny (L M R) jsou prodloužené souhlásky (transliterace je většinou uvádějí jako dvě stejné souhlásky za sebou např. právě ll), to čeština nezná. To prodloužení jde natrénovat tak, že jakoby pozastavíš výslovnost na tom písmenku, ale nepřerušíš výslovnost, tedy nerozdělíš to na dvě slova. Kdybys vyslovoval (písmenkoval) po jednotlivých písmenkách "i" "l" "a", tak ale pozastavíš výslovnost jen za tím "l" tedy "iL""a"; nebo třeba jinak zapsáno "iL-a".

-podtečkované ḥ je "hrdelní h", normálně vnímáš v puse přední část jazyka jakoby vodorovně. Tak špičku jazyka vodorovně odtáhneš od zubů o něco dozaději, tím se ti jazyk vzaději udělá jakoby víc do obloučku a v krku řekneš "h". Vyjde z toho takové divné "h" a někdy až divné "ch", podle gramatik je tomu podobný zvuk jako když si v zimě foukáš do zmrzlých dlaní :-),

-jednoduchá uvozovka ' je ráz, gramatiky uvádějí prudké rozražení hlasivek a dávají příklad např.: "kočku" -> "k očku" -> "k 'očku"; nebo "nebrečelo" -> "nebreč Elo" -> "nebreč 'Elo'"; nebo "kalí kovy" -> "k Alíkovi" -> "k 'Alíkovi".

-pod termínem shahada (angl.) to snadno vyjůtubuješ i v různých videích, čili je možné si poslechnout více muslimů jak to vyslovují - a ty slovní rázy (') třeba ani nezaznamenáš :-). V prodlouženější verzi se šaháda říká i v pozdravech v modlitbě nebo při svolávání k modlitbě: 'ašhadu 'aLá 'iláha 'iLaLah, wa 'ašhadu 'aNa muḥaMadaRasúluLah.

-co se týká překladu, tak o překlad slova 'iláh se vedou různé výklady a dohady už hodně dlouho. Někdo používá termín "bůh či božstvo s malým "b"; jedním z významů -- který používám i já -- je uctívaný. Takže se to dá přeložit jako "Žádný uctívaný jedině Pánbůh, Mohamed (jest) posel Boha", nebo "Žádný uctívaný krom Pána, Mohamed (je) posel Hospodina" :-). Ta delší verze je v překladu třeba: "Prohlašuji žádný uctívaný leč Bůh, a prohlašuji Mohameda poslem Pána". Arabština nemá sloveso "být/je", proto tam ty závorky ().

-rozhodnutí stát se muslimem je záležitostí mezi Tebou a Pánebohem a On je tím, kdo to přijímá. Já mu to kdysi řekl ryze česky podle transkripce s dvojitými souhláskami (říkal jsem prostě dvě souhlásky za sebou jak bylo snad takto psáno - lá iláha illa llah, muhammadur rasúlu llah) a i tak to byl velmi silný zážitek, fakt nečekaně silný. A od tý doby lepší :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak mas klud a je to dobre :D ??

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až na to, že to prohlášení je nesmysl. Po přeložení do češtiny zní "Není jiný bůh kromě boha, a Mohamed je prorok boha." To je logika jako noha: "Není jiný Donald Trump než Donald Trump" nebo "Není jiný Václav Klaus kromě Václava Klause".

Zatím bez slepic

ako zbludila ovecka mozes mat pocit, ze je aj iny boh. Alebo bohovia.
A tymto len uznas, ze si sa mylil, a ze si prestal bludit a pridal si sa do stada oveciek, co idu tymto smerom.
Cize logiku to ma. Obcas si sadni na zadnicu a podumaj. Logike to pomaha :D

Zatím bez slepic

Já to chápu. Jde prostě o rituál, na větě nezáleží. Klidně by muslimové mohli jako zasvěcovací větu použít větu: "V Mekce to smrdí jako v psírně." a splnilo by to účel stejně dobře. Prostě nějakým potentátem/politbyrem určená věta.

Zatím bez slepic

Pakli je pro vás v češtině bůh s malým "b" totéž co Bůh s velkým "B", netřeba vám to nijak vyvracet. Už třeba v Bible Svaté "Kralické" 1613 jsou různí bohové s malým "b", a třeba nazýváni ukydaní bohové.

V arabštině slovo 'iláh jež někteří překládají jako bůh či božstvo s malým "b" není slovem 'aLáh, které je do češtiny jakožto Bůh, Pánbůh, Pán či Hospodin.

Kde jste se prosím naučil arabsky, že uvádíte údajně tak jasný překlad? V mluveném slově kdyby byla použita slova bůh a Bůh, tak rozdíl ve velikosti písmen není znát, proto jsem použil např. Pánbůh a nakousl, že samotné slovo 'iláh vůbec nemá tak jednoznačný význam, jak mu někteří v překladech jakožto bůh s malým počátečním "b" udávají.

Dle mého názoru moc zjednodušujete, stejně jako váš jmenovec am. prezident -> a stejně jako jemu to zjednodušování nefunguje ani vám :-).

Zatím bez slepic

Pracoval jsem řadu let mezi Araby, já sjezdil pracovně kde co. Po nějaké době jsem jim jakž takž rozuměl a jakž takž s nimi mluvil arabsky - řekněme pitomou a lámanou arabštinou. Nejvíce jim dávala zabrat moje věta: "Anná am echkí Arabí ešrín sene." (Mluvím arabsky už 40 let.) Oni nemají smysl pro dvojsmysly ani sarkasmus. Dostávalo je to do prekérní situace. Chtěli mě povzbudit ve zlepšování se v arabštině, ale zároveň mě nějak říci, že tak dobrej zase nejsem. Pro asijskou povahu (Araby, Číňany, ...) neřešitelná zdvořilostní situace.

Dnes už jsem arabštinu zapomněl. Ale až budu chtít narušil muslimské organizace, tak se pokusím o takíju (muslimský výraz pro lhaní ve jménu správné věci, což používají vůči káfírům, tedy nevěřícím psům) a rozklad zevnitř. :-)

Navíc ona ta arabština a hebrejština se od sebe také mnoho neliší, je to skoro jako čeština a slovenština.

Zatím bez slepic

Pro takový případ by tedy zřejmě mělo stačit říci, že takíjujete už čtyřicet let :-).

Zatím bez slepic

Nerada vám názím vidle do vašeho poučování, ale již první manželka toho vašeho proroka Mohameda, mu říkala, že si vybral z plejády arabských bohů, boha Baala. Asi proto, že jeho socha v tamnějším panteonu byla největší. A to byl bůh zla, proto tak toto náboženství vypadá ... je přeci tak mírumilovné ...

Zatím bez slepic

Opět unikátní názor na islám, prosím uvedla byste mi odkaz kde jste se to na internetu dočetla? Nějak tuším, že superblábolů tam bude více a mohl bych si rozšířit obzory :-).

Poučování si z toho děláte vy :-)! Z psaného textu mnohdy nejde poznat jak jej autor vlastně myslel a to co si čtenář mnohdy usmyslí na základě jakýchsi svých premis a vytváření závěrů z četby někdy ani vzdáleně nekoresponduje s tím, jak to sepsající vlastně myslel. Ale u mě jde především o přesnost, někdy až naprostou (naprostou = bohužel ach ty extrémy). Ale uvědomil jsem si, že poučování může být od snahy o přesnost velmi těžko rozlišitelné.

Arabské slovíčko 'iLá neznamená jakési srovnávací "jako", takže pakliže jste chtěla nějak navázat na překlad šahády, překroutila jste to.

To že něco po přečtení někde na internetu (v horším případě doslechnutí se někde) přijímáte za své je -- řekl bych ryze -- vaším problémem a nikoliv vaší předností. Ku útěše snad mohu - a to jistě ne nijak neskromně - uvést, že v tomto vzorci chování jedete společně s většinou občanů.

Zatím bez slepic

Nebýt vztahu islámu k nevěřícím, tak by se na něj většina populace dívala stejně shovívavě jako na Svědky Jehovovy a nikdo by islám neřešil. Nejvíce škody islámu nadělali teroristé ve jménu Alláha. Po takové ukázce tolerance nemá islám mnoho nových stoupenců.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mé zkušenosti s islámem jsou naprosto odlišné a není v něm podle mého názoru absolutně nic, co by jakkoliv připomínalo budování jakýchsi myších utopií :-). A z vámi odkazovaných článků: sobí to též nebudou a velikonoční utopie kurů s obrněnými kuríky též ne :-).
Co si o islámu myslí všelijací stádysti, tedy toužiči po všelijakých myších utopiích, kéž je mi Panebože už šuma fuk :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když srovnám hippies v Americe před zhruba 50 lety (měl jsem to štěstí, že jsem dostal stipendium od US university začátkem roku 1969) a v jedné komunitě jsem pár dní pobýval a přes USA v té době cestoval) tak vidím jeden OBROVSKÝ rozdíl mezi nimi a třeba současnou "klinikou".
Hnutí hippies mělo obrovský vnitřní smysl, oni nechtěli jít válčit do Vietnamu,"Make love not war" mělo velký náboj, hippies měli silný idealismus a touhu po svobodě, už tehdy mnozí chtěli pomáhat světu. (Na druhé straně byla spíše zpovykaná západní Evropa s knížkami předsedy Mao a Československo to byla z hlediska světa jen bezvýznamná lokální episoda).
Že by hippies byli financováni penězovody z neziskovek, sponsorováni starosty San Francisca, a zajímali se o LGBT+ to ani náhodou. Jen protirasistické hnutí bylo už dost silné. Rasismus byl v té době v USA silný, z obou stran, i z té černé, pamatuji Černé panthery.
Pamatuji barikády i ohně i na mé drahé soukromé univesitě v milionářské čtvrti. Když jsem se na to šel večer podívat, můj profesor mě potkal a říkal,
raději jděte domů, víte Vy jste z té komunistické země, ještě by si mysleli že jste do toho nějak aktivně zapleten.
Teď mi dnešní doba často připomíná spíše dekadenci, tehdy ne. Asi to stáří.

Zatím bez slepic

Dekadence nezačíná 100procentní dekadencí, ale podle společnosti je nástup rychlí či pozvolný... Není to stáří, ale pouze ruzně dávkovaná salámová metoda, tedy v tém době malí plátek, který jste strávil a dnes vydíte silný, který už se vám zasekl v puse...

Ono v něčem má Islamismus a kdysi křesťaství pravdu, jsou základní "pravdy", přes které nejede vlak a musí být vynucovány přes "mrtvoli", jinak se ti systém zhroutí a to jakýkoliv, systém stojí, dokud vynucuješ základní pravdy, když je přestaneš vynucovat, tak 80procent populace co jsou ovce začnou bučet qa hledat nového ovčáka...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dekadentní Řím měl nejdříve spoustu nezávazných orgií pro jejich senátory (v podstatě lepšolidé), pak chléb a hry pro plebejce, potom spoustu císařských vyhlášek určujících život a nakonec to bylo natolik k nevydržení, že obyvatele dnešní Itálie příchod barbarů nijak neohromil.
při dnešních komunikačních možnostech se procesy odehrávají o něco rychleji. Přijde jiné obyvatelstvo s jednotnou myšlenkou a provede restart civilizace.

Zatím bez slepic

Tentokrát to bude trochu jinak. Rozpad EU máte za humny, ta hydra se ani při vší setrvačnosti další pětiletky nedožije.

To co tentokrát nastane bude oligarchizace České republiky jako na Ukrajině. Postupně se většina majetku a moci dostane do rukou různých miliardářů a korporací, které budou vládnout v podstatě mafiánsky. Nebudou tedy žádná pravidla. Zbytek lidí bude v postavení žebráka snažících se přežít v nuzných podmínkách.

Zatím bez slepic

Pane D.Trump.
Váš názor naprosto sdílím a zastávám.
Už se o tom psalo,že tady v republice,vládne pět rodin.
To co se děje kolem Babiše a jeho ovládání,skupování dalších firem,zem.družstev,přesně ukazuje na to mafiánstvé,oligarchizaci a další jen čekají na příležitost vládnout.

Zatím bez slepic

Ale přesně takhle začínal feudalismus! Třeba takové území Holandska, Belgie, severní Francie, bylo pod nájezdem vikingů. Vesnice chránil šlechtic se svou ozbrojenou tlupou. Chránil jen ty vesnice, které mu platily za ochranu. Prostě mafiánské výpalné. Vesnice, kterém u za ochranu neplatily, se brzy staly cílem nájezdů, protože byly snazší cíl. A tak rychle zmizely.
Zajímavé je, že se potom všichni vrhli na akumulovaný majetek, takže vesničané pořád někomu platili ourok, ale šlechta se už pobíjela mezi sebou. Ovšem vesničané to také vždy odnesli.
Žádná zářivá budoucnost. Jen k tomu lze říci, že i ty oligarchické rodiny časem zdegenerují a vymřou po meči i přeslici.

Zatím bez slepic