Ukrajina mezi řádky

Autor
Štítky

Než budeme dnes pokračovat v nastoleném tématu, ještě pár slov k včerejšku:

 Pavt není Sartre. Jeho identita je mi známa, o jeho článku jsme si psali. Upozornil jsem ho, že za svůj postoj dostane na budku a domluvili jsme se, že do diskuse nebude vstupovat, protože pokud čtenář něco blbě pochopí, může za to vždycky autor a ne čtenář. S Pavtem jsme si pak ještě vyměnili pár mailů ohledně rozdílného vidění Ukrajiny a rozloučli jsme se v dobrém. Pavtův článek měl úvod stať a závěr a to je moje jediné kritérium k vydání.  Náízory a postoje necenzuruji. I když s ním v lecčem nesouhlasím, u mě na dvorku má právo mluvit. Každý může napsat článek, kterým Pavtův postoj vyvrátí bod po bodu.  Všechny vydám. Pokud budou mít úvod, stať a závěr. 

Co se týče Sartra, je myslím ukázkovým příkladem, jak se vyvolávají démoni. Stačí jen opakovat jejich jméno a pak se jim věnovat. Řekl bych, že má právě službu a tak na nás má čas. Stačí ho nevzývat a on zmizí sám. 

Včera se pod Pavtovým článkem rozproudila docela výživná debata, která mimo elfí reinkarnaci ukázala, jak moc je problém Ukrajiny vážný a že se nás každého dotýká podstatně více než třeba obdobný průser v Sýrii, Jemenu, Súdánu, Iráku i Afghanistánu. Nijak mě to nepřekvapuje. Jsou to slované, jsou nám blízcí, před třiceti roky jsme s nimi měli společnou hranici a každý z nás nějakého Ukrajince zná, byť třeba jen ze stavby.  Proto bych chtěl dneska navázat smířlivějším článkem o tom, co v debatách nezarezonovalo, ale co by se nemělo mezi řádky opomíjet:

1. Ukrajinci si moc neuvědomují, že u nás nebo kdekoliv na Západě jsou vlastně úplně totéž, co jejich východnější bratři. Jsou to prostě rusáci. Se vším, co k tomuto výrazu patří. Rozeznat ukrajinštinu od ruštiny, to už ani u nás neumí každý a všichni germáni, angláni a románi nemají vůbec šanci. Ukrajinští turisté se chovají stejně jako ti ruští a ukrajinští gastarbeitři se neliší od těch ruských (jen si nemyslete, dost Rusů pracuje na západě i u nás).  Ukrajinci (i ti moji příbuzní) zatím nepochopili, že pokud se Západ o Rusech vyjadřuje jako o póvlu, tak to platí i pro ně. Jsou dobří jen na to, na co byli dobří vždycky... jako kameny do hry, kterým se nemusí platit, které je možno plošně vykořisťovat kdekoliv a kdykoliv. Nevěříte? Najděte mi ukrajinského dělníka, který dostává plat jako Ćech. Ne, jsou prostě určení k ždímání. Je hodně Čechů, kteří sdílejí náš kydařský pohled na současné Rusko a Ukrajinu, ale klidně vykořisťují chudáčky rusáčky co to jen jde.  Včetně práce načerno, placení pod rukou a kupování dělníků od mafie.

2. Rusové v posledních třiceti letech prodělali drsnou školu. Nikdo se k nim nelísal. Oni byli ti, co mají nečestně to přírodní bohatství a velký stát. Oni byli vždycky ti špatní, zlí, neohleduplní, oni doplatili na všechno co se dalo. Průměrný Rus se už naučil dívat na Západ (i na nás) podezíravýma očima a nevěřit nám ani nos mezi očima. Většina Rusů je přesvědčená, že je od Západu nečeká nic dobrého. Je úplně jedno, jak moc to zvládla Putinova propaganda a jak moc se na tom podepsal sám Západ. Ukrajinci touto školou neprošli. Oni naopak měli pořád před sebou tu chiméru té EU, která jim všechno dá a stačí už jen trochu zabrat, kývnout na každý požadavek a zítra, pozítří, za rok se to konečně splní. Ukrajinci mají pocit, že jsou pro nás jiní než Rusové. Ale není to pravda. 

3. Putin na Krymu uspořádal referendum, protože věděl, že to dobře dopadne. Pochybuju, že je tady na Kydech někdo, kdo by věřil, že kdyby referendum dopadlo obráceně, tak by Putin sbalil mužíčky a vrátil poloostrov zpátky do Kyjeva.  Koneckonců nejlepším důkazem je neexistence jakéhokoliv organizovaného odporu proti okupantům na Krymu. Obyvatelstvo Krymu je ve většině rádo, že je v Rusku a ti co rádi nejsou to neprožívají tak tragicky, aby byli ochotni házet bomby a střílet. Ovšem v takovém Čečensku nebo Dagestánu... tam by obdobné referendum mohlo dopadnout všelijak. A proto tam na něj nikdy nedojde. Kavkaz je také horká půda a také důležitá.  

Na Donbase sice možná pomáhá ruská armáda, ale málo platné, bojují tam i ti místní. A bojují jich tam tisíce a desetitisíce. Možná mají podporu velkého bratra z Moskvy, ale bojují a umírají. Bez Putina by se asi neudrželi, ale prolévají svojí krev. Ruská armáda tam posílá zbraně, instruktory a možná i nějakou tu speciální jednotku, ale místní obyvatelstvo dodává svůj vlastní kanonefutr. A nemuseli by. Mohou přejít na Ukrajinu nebo zdrhnout do Ruska. Naši Mírové Karasové nám ukázali hodně ruských vojáků, ruských zbraní a různí analytici nám ukázali, jak BUKy přejely z Ruska, sestřelily letadlo a zase se vrátily, ale nikdo nám zatím neukázal jediného chudáčka, který by byl násilím zverbován, sebran v Doněcku na ulici, aby bránil proti své vůli Putinovo impérium. To také o něčem vypovídá. A ještě více vypovídá to, že pro Ukrajinu jsou všichni ti donbaští vojáci teroristé, co to dělají dobrovolně. Inu pokud dobrovolně nasazují život, tak mají na Kyjev jasný názor. Pokud bojují z donucení zlým Putinem, nebylo by nic snazšího než jim přiznat statut válečných zajatců a zvítězit díky dezercím od nepřítele. 

4. Z výše uvedeného vidlácky vyvozuji, že žádné mezinárodní právo neexistuje. Ne proto, že by nebylo napsané a nebo že by neexistovaly dobré principy. Ale není nikdo, kdo by takové mezinárodní právo dokázal vymáhat. Ani USA, ani EU, ani OSN, ani Čína a ani Rusko.  Rusko nemělo sílu postavit se NATO v Jugošce a tak mohlo jen protestovat. A EU neměla sílu postavit se za Ukrajinu. USA se nechtějí postavit proti Saúdům, EU nedokázala zabránit americkému vpádu do Iráku i když byli její velcí hráči proti. Proto pro Vidláka není žádný paragraf mezinárodního práva argumentem. Všechny strany ho používají jen jako klacek na druhé. Pokud jim na to skočím, dopadne to jako ve včerejší debatě ve všeobecné bitce precedentů podle kterých jedna nebo druhá strana něco porušila a která to udělala jako první. Je to úplně jedno, mezinárodní právo nikdo není schopen garantovat a proto je pasé se o něm bavit. 

5.  EU by si měla uvědomit, že z ruského pohledu vypadá posledních tisíc let dějin docela monotóně. V Evropě přijde k moci velký hráč a ten si jde vyzkoušet svoji sílu do Ruska, kde dostane po čuni. Němečtí křižáci došli na Čuské jezero, Poláci až do Moskvy, Švédům patřil tehdy neexistující Petěrburg, Napoleon se rozplynul v ruské zimě, Rakousko došlo kousek za Halič a Hitler ke Stalingradu. Z ruského hlediska jsme všichni stejní. Prostě se tu jen popereme o to, kdo ho má největšího a pak si to půjdeme všichni nerozborně vzkoušet někde v ruských stepích. Pokud se EU a USA podaří poštvat Ukrajinu proti Rusku, Rusové budou mít další důvod ke kolektivní evropské vině. 

6. Stejně tak bychom měli všichni zpozornět nad moderními pokusy poštvat proti Rusům nějakého pořádného hajzla.  Před druhou světovou si také leckdo v Británii myslel, že Hitler se pěkně vymlátí se Stalinem a oni si pak půjdou vzít to spáleniště. Nedopadlo to. Proto by si EU měla dávat pozor, jaké hajzly na té Ukrajině vlastně podporují. Rusko je po zuby ozbrojené, armáda je vycvičená a velmi velmi silná. Rusko v současné chvíli není žádný obr na hliněných nohách. Pokud tomu někdo v EU věří, tak podlehl vlastní propagandě. Aby to nedopadlo jako posledně... ukrajinské bojůvky se mohou obrátit tam, kde to budou mít jednodušší. Bojovat s moderní ruskou armádou není žádná sranda, ale zkusit to proti nulové armádě Rumunska, Maďarska či Slovenska... to by mohlo stát za pokus. Náckům je ostatně jedno, kde budou zabíjet podlidi. 

7. Jediná naděje pro Ukrajinu je v beznaději. Oni musejí pochopit (a to nejen ti v Kyjevě, ale jeden každý Ukrajinec), že jsou jen otroci vhodní pro vykořisťování. Oni musejí přijít na to, že to s nimi nikdo nikde dobře nemyslí, že  i jejich vlastní elity si rády hrají na Zápaďany především tím, že je ždímou. Oni musejí přijít o tu chiméru, že jim díky Západu bude líp. Oni musejí přijít na to, že si musejí doma udělat pořádek sami a nikdo jim v tom nepomůže. 

Z tohoto hlediska je současný vývoj velmi optimistický. Všechny strany dělají vše pro to, aby si to lidi tam kolem Dněpru uvědomili. Ale co bude pak, to je ještě hodně otevřená záležitost. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Někde jsem slyšel/četl vtip.
Ptají se ukrajinského vojáka: "Proč bojujete na Donbase?"
Odpoví: "Protože je tam ruská armáda!"
"A proč nebojujete i na Krymu?"
"Protože tam je doopravdy ruská armáda!"

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

č. 1.
Nejen Rusové a Ukrajinci jsou na západ od Aše jsou nazýváni póvlem. A nejen oni dělají za mzdu nižší, než domácí "publikum", pokud by se toto vůbec snížilo k takové "zcela nevhodné" činnosti...
Dál to snad ani není potřeba rozvádět, že...

Jinak mě Vidlák dost sere, páč nemám do čeho kopat a naše názory na tuto nešťastnou zemi a ještě nešťastnější lidi jsou pouze vyjádřeny jinými slovy...

Zatím bez slepic

Tak...

Zatím bez slepic

Ukrajina je v zadeli minimálně na 40 let.

Já si myslím, že různé kousky Ukrajiny se rády připojí k okolním zemím. Anexe Krymu nebude poslední. Obyvatelé mnohých okrajových částí Ukrajiny nebudou chtít sdílet mizérii kyjevské vlády a kyjevského státu. Přímo se nabízí Rumunsko/Moldávie/přilehlý kus Urajiny - v jakékoli výměně. Maďarsko si také můžou plácnout s přilehnou Ukrajinou. Podkarpatská Rus by se také nedala dlouho přemlouvat, kdyby Maďarsko nebo Slovensko připustilo možnost jí zpětně připojit jako kdysi. O polské straně ani nemluvě.

Zatím bez slepic

Tak podkarpadska rus poslala v 91 delagacu, ze by chtela do csfr, ale Havel je poslal...

Zatím bez slepic

co mohl delat jineho, rozkazy jsou rozkazy

Zatím bez slepic

extrémní nacionalisté, kteří by rozdmychávali nacionalistické vášně u maďarské menšiny na Ukrajině, tak už to tam pořádně jiskří.

Zatím bez slepic

Každý kdo byl déle na zapade vidí ze i cech je v Německu, Švýcarsku, Británii jen levný rusak, jako Ukrajinci u nás

Jen to ještě některým nedošlo, protože vidí ty velké peníze,ktere si mohou vydělat.

Pokud se podívají jak se západane chovají k ostatnim východním narodum dojde Jim to.

Zatím bez slepic

Tak nějak to je. Celá západní Evropa od Francie až po Skandinávii považuje všechno na východ za póvl. Cítí se být nadřazena tomu póvlu, a tomu póvlu velet, a udělat jim tu velkou službu, že je zcivilizuje a dovolí jim sloužit západní Evropě.

Proto Adolf Hitler neměl problém naplánovat genocidu především Slovanů, trochu méně Židů. A proto Německo, Velká Británie, Francie, atd. neměla problém podepsat Mnichovskou zradu a následně prostě dát Němcům nějaké křováky z Čech. Proto neměla Francie žádný problém bombardovat Srbsko v Kosově relativně nedávno. Atd.

Zatím bez slepic

Proto jsou vsichni co nas tahnou na zapad takovy svine.

Zapad potrebuje jediny, dostavat kopance do kouli. Pak se plazej. Jako ted pred barevnejma a spol.

Zatím bez slepic

A co bod č. 7?
7. Jediná naděje pro Ukrajinu je v beznaději. Oni musejí pochopit (a to nejen ti v Kyjevě, ale jeden každý Ukrajinec), že jsou jen otroci vhodní pro vykořisťování. Oni musejí přijít na to, že to s nimi nikdo nikde dobře nemyslí, že i jejich vlastní elity si rády hrají na Zápaďany především tím, že je ždímou. Oni musejí přijít o tu chiméru, že jim díky Západu bude líp. Oni musejí přijít na to, že si musejí doma udělat pořádek sami a nikdo jim v tom nepomůže.
To by snad Targusi stálo za rozkopání. Nemyslíte, že Ukrajina díky éře SSSR se stala průmyslovou velmocí. Jak zbrojní průmysl, vývoj, letecký průmysl, těžký průmysl, dar Krymského poloostrova(to bych radši ani nezmiňoval) a já nevím co ještě tam bylo koncentrováno a to nesvědčí o tom, že by to s nimi nikdo nikdy dobře nemyslel. Rus to s nimi podle mě myslel dobře, určitě je nevykořisťoval(nepřipomínejte hladomor,to je samostatná kapitola). Nebo se snad mýlím?

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

povšimnout, že CCCP skončilo v propadlišti dějin...
Ne, vážně. Vidlák určitě nemyslel stav před, nýbrž stav nyní. Vůbec si nemyslím, že to politbyro nemyslelo s Ruso-ukry dobře. Ale není nic staršího, než včerejší noviny, jak praví klasik.
Stran průmyslu, no..., byl jsem tam párkrát. Novomoskovsk, Dněpropetrovsk, Kremenčuk, Záporoží, blablabla...
V druhé polovině devadesátek už docela tragédie. Skoro bych řekl stejné panorama, jako v Rumunsku. Haldy mrtvého nekvalitního betonu a rezavého železa, všude pusto, prázdno, z fabriky s 10 000 zaměstnanci fungoval jeden cech, a tak všelijak podobně. Sednout si a plakat.
Kdo koho vykořisťoval.
Pokud se shodneme, že tehdejší režim neměl se socíkem nic společného, nýbrž že se jednalo o velmi špatně řízený státní kapitalizmus, budem v naprosté shodě.
Je drsnou skutečností, že ekonomiku CCCP táhly tři, čtyři svazové republiky - dobrá, ať nežeru, tak šest - zbytek se vezl přesně tak, jak se pokoušejí vézt snědí přišelci v Německé Unii.

Zatím bez slepic

Nechci z toho dělat slohovou práci, jen jsem chtěl naznačit, že mnoho komentátorů a myslím tím ty , kteří tomu rozumějí tvrdí, že když někdo měl po pádu SSSR velkou šanci na blízkou ekonomickou prosperitu, tak to byla právě Ukrajina. Kdo tam sral všechen ten potenciál z celé říše "Zla" nevím, ale je tomu tak. Možná, že nejvíce za Ukrajince Chruščova. Pak by ale měl Vidlák pravdu, že ne Rus, ale Ukrajinec v čele svazu to myslel s Ukrajinou dobře. Teda tenkrát, za socíku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

udělat z minulé diskuze statistiku.
Jakože kolik příspěvků měl náš trpajzlík Jenda-Pavel.
Vyzývám všechny zdejší nepříliš sklerotické prdůchy a spol. ať si to nějak rozdělí a v nerozborné jednotě nás oblaží - co oblaží - omráčí tou magickou trpasličí číslovkou!
:-)))

Zatím bez slepic

Je toho hodně, privela. Snad bych i vzal ty koule do hrsti a spočítal to, leč zdá se mi, že mnohé reakce na J-P pod nickem "anonym" vyšly z téže klávesnice. Samopodpora diskuse. Číslo by tudíž bylo hrubě podstřelené.

Zatím bez slepic

Kecáš, fotráku!

Zatím bez slepic

Dokaž to!

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dokaž to ty!

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak se nám diskuse pěkně rozběhla, ten anonym na mě reagující jsem totiž já, fotrák osobně!

Zatím bez slepic

Pravdu díš!

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak tohle sem dal někdo za mě. Já onomu neznámému Sartrovi děkuji za záskok, zdá se, že zase bude práce pro Mastera

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

které by Slované dokázali prodat Germánům.

Zatím bez slepic

svoji pracovní sílu nebo surovinu. Svůj um už méně. Proč to tak je?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

lítá do kosmu nebo jeho výrobky z Kaspiku do Sýrie. Jeho pyramida má špičku. I za odlivu mozků a přílivu vodky.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co Rusovi zbývá? Nemá na výši moderní obory jako jsou genderové vědy, klimatická věda, dějiny komiksu, antropologie, atd. - jako vyspělé země. A tak se realizuje v zastaralých oborech jako je raketová technika, vojenská tehcnika, elektronika, atd. - a je v tom sakra dobrej. Ale až tam zakoření pyšné pochody, transgenderové záchodky, a veškerá pozornost lidí se upne na problematiku práv menšin, tak také změní své zaměření na progresivnější.

Zatím bez slepic

A přitom Česká republika prodává Germánům mnoho věcí. Ty produkty pak dojednou do Germánie, tam to Germáni zabalí, nalepí na to nálepky "Made in Germany" a najednou je to germánký výrobek za pětinásobek ceny. Zřejmě u nás máme málo obaloven, tím to bude.

Zatím bez slepic

vyděláme na melasu
a když budeš hodně vzpurný
poležíš si na dně urny.

Zatím bez slepic

Vazne? Tak treba skodovku, ze. Nebo vsechny ty dalsi tovarny kterejch se tu po revoluci zmocnili.

Zatím bez slepic

jaro nedělá.

Zatím bez slepic

Jedna, tech tovaren byly tisice

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naštěstí jsem předchozí článek od pavta nečetl. Bohatě mi stačila diskuse s ním dříve, abych to považoval za naprostou ztrátu času.

Ad 1) a) Ukrajinci u nás nejsou Rusáci. Neštěstí Ukrajiny a Ukrajinců je jinde. *** b) Oni si neuvědomují, že jsou typickým nárazníkovým územím, nárazníkovější než jiné běžné nárazníkové státy - se vším co k tomu patří. Na jejich hranicích a uvnitř ukrajinského státu se vždy budou konat velmocenské hrátky.

Ad 2) a) Rusové prodělali drsnou školu posledních 100 let. *** b) Rusové se naučili podezíravě dívat na Západ stejně jako my Češi - poté, co jsem se Západu otevřeli kolem 90. let 20. století. Zatímco nám Západ své nejhorší vlastnosti ukazuje po kapkách, v Rusku to vzali raketově: V prosinci 1992 byli 10 x dražší potraviny než v lednu 1992. Západ po rozpadu Sovětského svazu odvezl a vytunelovat z Ruska dvojnásobek toho, co je stála 2. světová válka. Dodnes jim tam nechali pátou kolonu, která jim dodnes drsně škodí - a Vladimír Putin s ní musí tvrdě zápasit. Otevření se Západu v 90. letech stálo Rusko několik miliónů mrtvých hlady poté, co ruskou ekonomiku řídili američtí poradci - prakticky každý Rus má v příbuzenstvu někoho, kdo umřel následkem západních reforem. To nezapomenete. Nejbližší další pokus Západu o ovládnutí Ruska je možný za 60 let - až tyto vzpomínky zahynout či zesenilní spolu se svými nositeli.

Ad 3) a) Otázka položená Vidlákem je bezpředmětná. V okamžiku, kdy jste ruský obyvatel Krymu, a právě na vás začíná genocida a vyvraždění podporované Kyjevem i celým světem Západu - je vaše odpověď v referendu naprosto jasná - jste pro Rusko. Nevím, jak by se vůbec mohlo stát, aby Krymané byli proti připojení k Rusku. *** b) Proti čemu by Krymané jako podle Vidláka měli porotestovat? Že je Rusko zachrání od jasné smrti, kdy po jejich genocidě a krvi touží cca 2 miliardy lidí celého světa a 2 celé kontinenty - a pokud budou Ukrajinci, tak je také v krvi utopí? *** c) Co se vám nelíbí na skvělé ruské strategii, která je navíc perfektně morální, na rozdíl od idiotské strategie Západu, která je masovou vraždou? Proč to přirovnáváte k Čečensku? Něco asi nechápu.

Ad Donbas) Už chápu. Vidlák je vysazen na RUsy a Rusko asi stejně jako Jakub Janda. Rozumím... Žádná neutralita.

Ad 4) Zase ty černobílé závěry. Samozřejmě, že žádné mezinárodní právo neexistuje. Angela Merkelová ho bez mrknutí oka zlikviduje pozváním imigrantů do Německa (porušení Schengenu a Dohody Dublin II). USA, Velká Británie, Francie - poruší cokoli mrknutím oka. *** b) Je tu nepochopení situaci. Od roku 1945 do roku cca 2000 byl jediný hegemon USA - a jeho politici, stratégové, klíčoví lidé - si zvyklo na to, že jsou řediteli zeměkoule. V mezinárodní situaci nastává proces, kdy USA stále jedná jako hegemon, a zároveň druzí reagují, jako by hegemon už nebyl - ve výsledku vzniká zmatek, který lze vykládat všelijak. *** c) Rusko se nechtělo účastnit války, to pro Jugoslávii. Bylo ještě naivní, a věřilo, že se lze dohodnout. Teprve později zjistilo přesně to, co Krymané v Ukrajině. Že pokud budou pasivní, jsou určeni ke genocidě. Jiný plán zbytku světa pro Rusko neexistuje - než genocida, krvavá jatka a zničení země. *** d) Teprve v západní hře na Sýrii a Ukrajinu jim docvaklo, že buď se zúčastní hry, nebo k tomu rozpadu a genocidě dojde. Jinak řečeno, Západ si troufl na Sýrii, protože si myslel, že Rusko bude pasivní jako u Jugoslávie. Vidlák udělal stejný omyl jako celý Západ.

Ad 5) a) Z českého pohledu je nutné konstatovat - na pouhém základě neznalosti cizích dějin - že jakékoli cizí dějiny, tedy i ruské jsou monotónní. Není to ale fakt, ale pouze dojem. Rusko navíc je konglomerát několika desítek etnik a národů - každý má své dějiny. *** b) Zase ta generalizace, že z ruského pohledu jsme všichni stejní. Fakt si myslíte, že v Rusku, Číně, či kdekoli jinde na světě se neperou o to, kdo ho má většího? A že se tak neprali i lovci mamutů nebo třeba Inkové? *** c) A pak to prohlášení o vnímání ruské kolektivní viny vůči Evropě. Můj ty svatej Tondo kolenatej!

Ad 6) Svět si dává většího bacha než si myslíte. Ti štváči proti Rusům nechtějí štvát sebe proti Rusům. Jim se už dobrých 100-150 let líbí proxy válka. Tedy postupně rozšířit po celém světě drb, jak je Rusko špatné a agresivní. A očekává, že dříve či později se najde naivní blbec, který tomu uvěří jako svatému obrázku, a to Rusko napadne. Stejně naivní, jako ti dva, co vzali Palachův týden moc vážně a chtěli se rovnou upálit, když je to tako žůžo, že se týden slaví. *** b) Rusko především má vyšší ideje, a jeho vojsko není pouhým žoldáckým uskupením. Ono má za co bojovat, a jsou vlastenci. Budou v pozici těch, co bojují o svůj domov a své děti. *** c) Rusko nepodlehlo neomarxismu a sluníčkářství a progresivismu. V Rusku se stále cení kvalita, znalosti, umění a schopnosti - ne pouhé pózy vykastrovaných eunuchů jako v Evropě či v Praze na Karlově univerzitě či v Brně na Masaryčce. Tedy jejich zbraně získávají tehcnologickou převahu, protože nemají nadbytek genderových odborníků a nedostatek matematiků, fyziků a tehcniků jako v České republice či kdekoli na Západě. Čím později bude Rusko napadeno, tím drsnější kopanec dá protivníkovi. Rusko se probudilo, a buduje obranu raketovým tempem.

Slovensko a Rumunsko historicky nikdy nebojovalo, důvody uvidíte při letmém pohledu na mapu. Nicméně Maďaři, přes jejich současný vojenský stav, to by si Ukrajinci zadřeli třísku do zadele!

Ad 7) a) Ukrajina dávno chápe. Majdan 2014 není dílo Ukrajinců, a už vůbec ne těch prostých. Majdan 2014 je dílo západních armád, které se postarali, jsouce v tu dobu v Kyjevě, aby se to rozjelo. Ukrajinců se nikdo neptal. *** b) Ukrajinci mají před sebou stjený historický pkol jako Rusové a Češi - pochopit, že Západ není anděl, a jediným záýjmem Západu je tunelovat, ničit a zotročovat. Rusové to pochopili, Češi pomalu začínají chápat, a Ukrajinci na to měli ještě málo času. Zvláště proto, že Západ vše šikovně svedl na ukrajinské oligarchy. Ale ne nadarmo Viktoria Nulad rozdávala koláče přímo v centru Majdanu, a ne nadarmo tam vystoupilo 80 % všech západních potentátů, včetně našich demokratů jako je kníže Kárl.

Situace kolem Dněpru je jiné kafe. Prosím pěkně, tam jsou lidé určení ke genocidě. Kyjev ten flák půdy nepustí, protože jinak by surovinově měla Ukrajina houby. Uznat omyl také nemůže, protože na Rusy svádí i to, že dýchají. Tam je blbě a ještě dlouho bude blbě. Kdykoli nějaký ukrajinský potentát, oligarcha, sluníčkář, apod. bude chtít odvést pozornost, pojede za Dněpr vraždit lidi. Událost, která to může zastavit (a možná zastaví, možná ne) teprve čeká v budoucnosti.

Zatím bez slepic

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

snůška pravd.

Zatím bez slepic

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

Donalde, nechci být za rozkopávače báboviček, ale myslím, že jste tentokráte Vidlákův článek vůbec nepochopil. Nebo jste na vyšší vlně, kterou nechápu zas já. Tvrdit, že je Vidlák vysazen na Rusy a Rusko jako Jakub Janda...?

Jinak dvě technické:
Ad "Ukrajinci u nás nejsou Rusáci" - Obávám se, že se na Ukrajince u nás, pokud už se je rozhodneme rozlišovat, díváme s daleko větším despektem než na Rusáky, pokud už je rozlišíme... Jedni jsou "těmi v teplákách ze staveb a uklizečky" a druzí jsou "ti co si v kožichu kupujou Vary". Samozřejmě, že tomu tak ve skutečnosti není, ale jako základní zjednodušení stylu "Češi prosím nekraďte" a "Polský instalatér" to funguje.

Ad "Slovensko a Rumunsko historicky nikdy nebojovalo..." A víte o tom, že byli Slováci ve třiačtyřicátém po boku svých německých přátel v podstatě až na Kavkaze? A Rumuni se (kromě jiného historického nebojování) motali někde kolem (Než tedy přeběhli zase na druhou stranu)? Nic proti Slovákům a Rumunům (ti pak navíc prolévali krev zase za nás), ale já jen pokud jde o to historické nebojování.

Zatím bez slepic

Tigra zatáča
u Rostova na Donu
robí kolonu.
Smer Baku!
Figu takú!
Borovú.
Tam na tu budovu. Pal!
Jedeme dál.

Zatím bez slepic

Souhlasím s tím, že Donald nepochopil vidláka, protože po přečtení obou, podle mě napsaly jinýma slovama prakticky totéž ;)

Ale s tím slovenskem a rumunskem, kdy prosím bojovali? To co jsi popsal, bylo, že poslali "pár" vojáků, asi jako dnes ČR poslala někoho do Mali či Afgánu, ale to lze pouze pospsat jako "se účastní"...

Zatím bez slepic

- Čechistán dnes posílá na expedice mukly (Muži Určení K Likvidaci) v řádu jednoho praporu, v WWII. šlo o množství v řádu divizí.
Jedna divize má 10 - 18 tis. kusů dobytka - pardon - mužstva jdoucího na jatka.

Zatím bez slepic

A jaký je rozdíl mezi ČR a afgán vs slovensko a wermacht ve WWII? Obá účast je pouze kosmetická, tedy má za cíl psát "my spojenci bojujeme proti zlu/nepřídely/ďáblu"...

Uvedl jsi příkalad "PR účasti" na bojování jiného státu, musíš dát příklad kdy bojovalo slovensko...

Zatím bez slepic

Jo a nezapomínejme na armádu Bernoľák (útok na Polsko) - cca 51 300 chlapů po mobilizaci 8 ročníků zálohy. Na východ se vydalo cca 50 000 chlapů. Po reorganizaci a odeslání 35 000 mužů zůstalo v Rusku cca 15 000 chlapů ze Zajišťovací a Rychlé divize (ta o 8 450 chlapech, ti se podívali při ústupu i na Krym). Na dvouapůl milionový státeček mi to nepřipadá zase málo, byť v kontextu východní fronty jde o zanedbatelné číslo. Naši v Afghu kosmetičtí jsou bezpochyby 245 chlapů z 24 500)..
Tvrdit, že to "nebojovalo Slovensko", protože se "podílelo na válce německé" mi přijde ovšem poněkud přehnané. Stejně jako tvrdit, že my ji v Afghu nevedeme. Bohužel, vedeme.I když tomu říkáme "mise" a "nevedeme válku proti státu, ale proti teroristům z Talibanu"... Mimochodem, Kanada nasadila na zápdní frontě 1944-45 něco přes 44 000 mužů. Také nevedla válku?

Zatím bez slepic

Rumuni byli tusim zrovna ty jednotky na ktere se utocilo pri operaci Uran nebo Saturn. Slovaku tam dost, meli tam armadu 2x vetsi nez ta nase dnesni.

Zatím bez slepic

A) Chybí mi kontext. Protože nejsem masochista, nečetl jsem Pavtův článek. Bohatě mi stačila dávnější předchozí debata s ním.

B) Já jsem víceméně souhlasil s duchem texta Vidláka. Jen jsem některé věci drobně upřesnil.

C) Těžko říci, jak se koukáme na Ukrajince. Řekl bych, že spíše se projevuje řadu desetiletí trvající očerňování Rusů, stejně jako různé asociace s dobou komunistickou. Takže drtivá většina lidí Ukrajince bere asi jako za rozvojového člověka, ale bez toho nenávistného podtextu. Je to ale nesmysl, protože většinu ruských zvěrstev za minulého režimu prováděli Ukrajinci, byť v rámci Sovětského svazu.

Zatím bez slepic

Slovensko a Rumunsko za svůj stát bojovali velice zřídka, pokud vůbec. Slovensko má před sebou předsunuté Maďary, kteří to odsírali. Rumuni zase Bulhary, případně Srby.

Zatím bez slepic

Za knizete Vlada byli Rumuni na hranici s Tureckem. Tam ho vyskolili. Naucili ho jak na ne.

Zatím bez slepic

Standoe,
dík za připomínku!
Donald má sice v něčem pravdu, ale mj. co se týče zmínky o Vidlákově nekritickém zaujetí proti Rusku - má buď vlčí mlhu, nebo jej postihl přechodný výpadek čtenářské gramotnosti.
To se stává.
*****
(Chodím po včerejšku kanálama. Je tady smrádek, jak sem postupně vsakují mastné saze z včerejší "diskuze", ale teploučko .... navíc mám z ostudy kabát, zima mi nehrozí....)

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak nejak :D uzivaj kanaly :D

Zatím bez slepic

Rumuni šli s Hitlerem dobývat SSSR. U Stalingradu si to vysloveně užili. Ještě když jsem jako ucho jezdil se staršími kamarády na čundry do Rumunska, jsme v hospodě potkali dědky, co nám vyprávěli, že tam byli a jak si užili.
Pak tam byl jeden, že prý Československo dobře zná. Že prý po skončení války se 2 roky vraceli domů, mmj. i přes ČSR. Byl prý u oddílů Štefana Bendery.

Zatím bez slepic

Jinak řečeno se účastnili války jako kanonfuter/umírali za bojovýá zájem jiného státu, na začátku války za říši a na konci "protože reparace atd." změnili strany a bojovali zase za spojence :D,
ale "samotné rumunsko nebojovalo"...

Zatím bez slepic

Přibližně souhlas. Rumunsko asi moc na výběr nemělo. Co jsme četl, rumunští vojáci se také chovali k civilnímu obyvatelstvu jako prasata.

Zatím bez slepic