Restituce zdaněné

Autor
Štítky

Pro všechny, kteří považují církve za zbytečnou přítěž dnešní společnosti a mají radost, že sněmovnou prošlo zdanění církevních restitucí, mám špatnou zprávu. Ještě nás čeká dlouhá předlouhá právní bitva do které se zapojí senát, ústavní soud, církve, neziskovky a další instituce a jak to dopadne, to se dneska ještě neví. Rozhodně to nebude brzo. 

Už jsem to tu několikrát zmiňoval, že moje veřejné psaní na Kose začalo článkem o církevních restitucích ve kterém jsem tvrdil, že restituce budou znamenat konec církví podstatně spolehlivěji než předchozí stav, kdy stát přispíval na platy duchovních (de facto je všechny platil za svého). Restituce mohou být zajímavé pro klerikální partaj katolických hlavounů, protože výnos z majetku a výnos z peněz jejich životní náklady pokryjí docela dobře. Ale na nic dalšího to nevystačí. 

Českobratrská církev evangelická si teprve teď, po šesti letech od podpisu a deseti letech od vyjednávání začíná uvědomovat do jaké smlouvy se vlastně nechali vmanipulovat a jak moc jim to v konečném důsledku uškodilo. V církevním tisku se objevuje stále víc názorů právníků odborníků a církevních elit, jak dobrý nápad to s těmi restitucemi byl, jak nebyla jiná alternativa a jak to dozajista, určitě, možná, snad dobře dopadne. Když můj táta před deseti roky upozorňoval přesně na dnešní stav, tak ho ukřičeli. Dneska už si o tom cvrlikají vrabci na střeše. 

I bez daní z náhrady rostla spoluúčast jednotlivých sborů na platu faráře o deset procent ročně. Loni se platilo sto tisíc, letos už sto deset, příští rok skoro sto třicet a má se to zastavit někde kousilínek pod skutečnými náklady na farářské místo (asi 400 tis. ročně). Nějaké to procentíčko se doplatí z ústředí díky výnosu peněz z restitucí. Tolik teorie. 

V praxi to samozřejmě bude horší, protože investiční možnosti církve jsou poměrně chabé. Na nemovitostech se moc vydělat nedá a na nějakých cenných papírech se skoro vždycky nakonec prodělá. Nakonec zbyde klasika v naší době - peníze se použijí nikoliv na investice, ale na provoz, pak se začnou odporodávat nemovitosti a dnešní faráři čtyřicátníci to nejspíš doklepou do důchodu. Na mladé faráře už nezbyde, ale oni nejsouo blbí a do církevní kariéry se nehrnou. Leda z nouze a nezbytnosti. 

Poločas rozpadu církve je ubohých deset let. Toho si teď konečně tam v Praze také všimli. Poprvé po třiceti letech se objevil článek, který se zamýšlí nad tím, jestli ěnco není špatně, když v roce 1990 měla ČCE 200 tisíc členů a teď jich má sotva 50 tisíc. A to nevědí, že za deset let jich bude už jen dvacet tisíc a nejspíš ani to ne, protože sešup teď teprve nabere grády, když se všechny peníze, síly i rezervy napřou k tomu, aby vůbec bylo možné zaplatit faráře. 

Zdanění restitucí to celé jen trochu urychlí. 

Za dvacet let tu katolíci budu mít pár hlavounů, pár katedrál na divadýlko a jinak skomírající farnosti takřka bez lidí. Ale jim to tak moc vadit nebude. Na pohodlný život těch několika lidí nahoře to postačí. Evangelíci budou mít za sebou rozštěpenou církev, protože se začnou hledat viníci, vyplavou staré antipatie a bývalé hříchy a v ohni jejich rozbrojů shoří i lecjaké křesťanské ideály. V Praze se zbytky evangelíků přimknou ke Kavárně (pardon, to už se stalo), začnou oddávat jakákoliv pohlaví s jakýmikoliv, budou hlásat demokratizaci fetišizovaného majetku a boj za záchranu šesté Kliniky v další vyplundrované budově a Putna bude hlavní poradce synodního seniora na plný úvazek. A vsaďte se, že první novodobá mešita v Praze bude z bývalého evangelického nebo husitského kostela. 

A pak bude konec. Nebudou lidi, nebude nikdo v jehož jménu by to mohli dělat a pak už to neokecají.  

Otázkou není, zda se to stane, ale kdy se to stane. Zdanění restitucí celý proces o tři roky urychlí a v současné době za Vidláka nevidím nic, co by ho mohlo zvrátit.  

Mně je to ovšem dneska tak nějak jedno. Máme zabíjačku, bo já zabíjačkou řeším všechno. Mám tu na návštěvě Targuse, který nechává pozdravovat a zatímco toto čtete, v kotli už je zaděláno na pořádnou baštu. 

PS.

Duka se nechal slyšet, že zdanění restitucí narušuje právní jistotu v ČR. Kde se ozval, když se zdaňovalo stavební spoření? Tam mu to samozřejmě nevadilo, protože pro věc kalouskova rozpočtu nebyla žádná cizí oběť dost velká. Když se tehdy někdo ozval, církve jednohlasně doporučovaly nepodlehnout hlasu lůzy. A ted? Zdá se, že ani ti katoličtí věřící nemají ve většině tendenci Duku a jeho postoj hájit. 

 

  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

A na základě čeho "to stojí"? Na čem jsou postaveny státy nebo vítěznná tažení, na myšlenkách...

To že frantíci prohrávají stojí na majetku? Tak proč prohravají z někým kdo nemá ty pola a kostely... Jednoduše, protože mají myšlenku za kterou jdou ti agresivní jedinci a vůbec nejde o to jak je debilní(přesně ti co u nás leží v hovnech na "klinice" v praze, fakt jim nejde u práva hermafroditů aspol., ti potřebují rebélii, kterou jim dává hereze=jakákoliv, když je nevyužije systém)...
Další věcí je, že na to mají čas, myslět na hovadiny. Už staří lidi říkali "je vidět že máš čas myslet nad blbostma", proč? Protože když se nemusíš starat o to abys přežilm, máš volnej čas a když máš volnej čas a koníčka, tak začneš myslet na hovadiny...
Takže fakt francie a německo napadá majetkem církve, ale zdradou elit, kteoru jim dovolil lid, který nemá co dělat a nechal si převzít mládí nepřítelem...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hranice církevních restitucí byla stanovena k roku 1948 zákonem. Reminescence z dob 200 a více let starých jsou zbytečné a účelové. Vůbec nehrají roli. Kdo ví, jak získávali majetek vaši předkové.
V tak ateistické zemi, jako je ČR po komunistech, je celou dobu voláno po odluce církví od státu - tedy včetně placení církví a jejích zaměstnanců státem. Právě proto byly zrealizovány církevní restiituce, aby církve /nejen ta jediná oprávněná katolická restituentka). Církevní restituce jsou realizovány především proto, aby církce měli majetek, se kterým mohou hospodařit a produkovat zisk pro svoje lidi a řinnost. Tak to církve v rámci odluky chtěly a nikomu nepřísluší hodnotit, nakolik je to správné nebo čpatné nebo nakolik to církve mohou přežít. Je to jejich věc a svobodné rozhodnutí a navíc příklady z ciziny, kde k té komunistické krádeži nedošlo celkem v poklidu ukazují, že to celou dobu jde. Je yto jen o umu a štěstí, jako ve všem jiném. A vzhledem k tomu, že k víře člověk církev nepotřebuje, nic zásdadního se nemůže stát.
Zdaněny jsou pouze finanční náhrady a kvůli tomu, že se někteří lidé domnívají (a možná mají pravdu) že jejich výpočet nebyl úplně v pořádku a proto, že z těch 59 mld je asi jen polovina skutečná náhrada, druhá půlka nahrazuje inflační ztrátu od zadržení nevrátitelného církevního majetku v 1990 až do doby celkového splacení.
V letech před znárodněním byl církevní majetek majetkem církví. Na WEBU MŠMT k tomu bývala (možná je dodnes) celá nůče právních dokumentů. O každém jednotlivém vraceném a nahrazovaném majetku se soudní jednání vést může, dokonce prvím "soudem" je Pozemkový fond, který má výrazně silné slovo, co bylo a co ne církví, a několik takových soudů už i proběhlo.
Zdanění vrácení ukradeného může být těžko morální. Co se týče zákonného rámce, první vytvořilo ještě OF, následně i ČSSD s uvedenými restitucemi souhlasila a nezpochybňovala vlastnictví majetku církvemi, akorát se za celých 8 let svých vlád neodhodlala církevní restituce dovést do konce, i když na to měla naprosto jedinečnou příležitost : dost výrazné zisky z růstu HDP v letech 2000-2006. A tehdy mohla dokonce nasadit nahrazované ceny ap. podle svého. Bohužel tehdy právo prohrálo s populismem, protože ČSSD začala vnímat, že se to společnosti moc nelíbí, církevní restituce vůbec, a tak to alibisticky nechala až na další vládu. Která to už zodpovědně "rozsekla" bez uhýbání. Vzhledem k tomu, že restituční zákony byly ošéfovány celým parlamentem zcela v duchu příslušných schvalovacích pravidel, je zbytečné se nad tím rozohňovat. Já si myslím (vím), že díky Zemanovi, Sobotkovi, Grossovi, Paroubkovi a Babišovi přišla tahle země o mnohem víc než je 30 mld inflačních náhrad (ne úroků, tedy ne příjmu) církví.
Ano, ČSSD mohla církevní restituce klidně i zrušit, ve svých 8 letech vlády. Tedy pokud by získala většinu pro návrh. Proč to asi neudělala???
Komunisté v 1945-1948 v této zemi ukradli majetek a potenciál, který tuto zemi stavěl na post jedné z nejprůmyslovějších zemí světa. "Dotáhli" to na asi 63. Oni majetek kradli jedněm, aby ho mohli přerozdělovat druhým, kterých bylo mnohem víc, tudíž je logické, že se žádné zbohatnutí komunistů nejen nekonalo, nemohlo konat, ale právě naopak, vyžrali i 40 let budoucnosti po 1989.
Jsem ateista.

Zatím bez slepic

Měřeno HDP na obyvatele byla ČSR na v roce 1948 na 23 místě na světe a když přišel plyšák tak zastávala ČSSR 28. místo. Dnes po 30 letech budování kapitalismu ČR klesla na 42. místo. Kde asi soudruzi z Hlávkovy koleje dělali 30 let chybu, že jen padáme a padáme.
Za socíku během 40 let o 5 míst.
Za pravdolásky během 30 let o 14 míst.
Prokazatelně to komunismem není, když mnohé jiné země za 30 let poskočily nahoru.
A to nemluvím o zadlužení o 1,6 bilionu Kč a rozprodeji státního majetku za nejméně další 4 biliony. Bohužel pravdoláska a klausismus, navoněná bída.

Zatím bez slepic

Já psal o stavu průmyslu, ne HDP ppp.
Byl by seriozní zdroj o uvedeném pořadí? Který, mimo jiné, zahrnuje i vliv "komunistického účetnictví", kdy DM byla počítána 1:3 při reálném stavu 1:12???
Rozprodání komunisty nakradeného majetku je v pořádku. A co 4 biliony komunistického latentního dluhu jen na infrastruktuřem nemovitostech ap.?
Dluh 1,6 bil vytvořili komunističtí pohrobci, s tím nic nenaděláme.

Zatím bez slepic

To je otázkou do pranice!
"Posel první" tvrdí, jak byl vynikající.
Ovšem "posel druhý" si všímá toho, že tento průmysl nebyl schopen dosáhnout sériovosti výroby a tedy byl logicky orientován na kusovou výrobu.
Svými schopnostmi zůstal někde na konci/začátku 19/20 století.
O realizaci velkých sérií produktů si mohl jenom zdát. Technologický vzor jaký představovaly tehdejší podniky v USA a kupodivu i v SSSR, byl pro něj nedosažitelný.
Ano zní to jako rouhačství. Ale náš průmysl se držel něm. technologických vzorů, nikdy neopustil své základy. A jak víme, německé technologické vzory v době krize, válce, prohrály v souboji s masovou produkcí.
( Stačí si vyhledat dobové fotografie z fabriky ve Slaném jak byly dílny vybaveny - a to se tam vyráběly špičkové výrobky, tanky LT 35)

Zatím bez slepic

Kousek níže je link bez ohledu na posly, jak to tehdy bylo

Zatím bez slepic

Je pravda co píšeš tedy "seriovosti" nebo je pravda "seriovosti věcí jako televize"? Pak je otázka proč kamiony, obráběcí stroje dokázali, ale televize a počítače ne?
Když se podívám na Zlín a okolí, tam to šlo a umělo se, takže není pravda že neuměli, ale někdo v Praze zakazoval, pak je otázka proč...

Zatím bez slepic

ČR byla průmyslově zemědělský stát. A ten průmysl byl až na pár firem lehký a zpracovatelský.
Pokud jde o zdroj mých tvrzení, přečtěte si článek PATŘILO NĚKDY ČESKO MEZI 10 NEJROZVINUTĚJŠÍCH STÁTŮ SVĚTA ? na mém mlýnu. Stačí zadat do Googlu. Nejnovější
informace na countryeconomy.
Rozprodání komunisty nakradeného majetku je v pořádku? Jaká byla hodnota například Škodovek v roce 1948 a jaká když se prodávaly. Zejména u té plzeňské po náletu těsně před koncem války? Co třeba VŽKG? Postavena na zelené louce a prodána Mittalu, který ji teď zašantročí?
Jó tak hospodářství ČSSR mělo vnitřní dluh? To myslíte neopravovanou dálnici D1, kterou Husák postavil a pravdoláska ji jen ničila a neopravovala? Nebo mosty v Praze? Co metro ve 2002 při povodních, protože se pravdoláska vykašlala na pravidelnou údržbu, stály opravy miliardy.

Zatím bez slepic

spojeny se Salomonem Rotschildem. Mittal to nekoupil, zájem projevili Ovčaří a Světlík.

Zatím bez slepic

Já vím. Jen škoda, že odborníci to vidí dost jinak :
"Před osmdesáti lety zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a zanechal za sebou ekonomicky silnou zemi. V roce 1937 bylo Československo ve srovnání s evropskými zeměmi na 13. místě v hrubém domácím produktu na obyvatele dle parity kupní síly. Parita kupní síly zohledňuje různé ceny v porovnávaných ekonomikách.
Skutečný vrchol ale zažilo Československo před velkou krizí na přelomu 20. a 30. let minulého století. "Podle výše národního důchodu na obyvatele zaujímalo Československo 17. místo ve světě, dle hodnoty průmyslové výroby na obyvatele jsme byli na 12. příčce ve světě, podle podílu na světové průmyslové výrobě dokonce na 10. místě," uvádí historik a ekonom Pavel Szobi z Evropského univerzitního institutu ve Florencii."

Ptal jsem se, odkud čerpáš ty data svá?

Já nevím, co je "Tvůj Mlýn" nayož jaká je relevance toho, co tam píšeš. Poskytni zdroj, ze kterého jsi vycházel, máš-li ho. Už jen že já napíši NEJPRŮMYSLOVĚJŠÍ a ty mne vyzýváš hledat NEJROZVINUTĚJŠÍ země světa svědčí o tom, že se jaksi stále nebavíme o tom samém. "Rozvinutost" jakékoli země je dána mnohem víc a hlavně SUBJEKTIVMNÍMI faktory, než hodnocení samotného průmyslu.
Ano, rozprodání uvedeného je v pořádku. Dobře že se ptáš na tu Škodu. Ano, v 1948 byla ta cena úplně jiná než v 1948. Kdo/za koho se tedy tak hrozně snížila díky neinovacím, nemodernizacím a stagnací na těžkém průmyslu s nízkou přidanou hodnotou? Kdo to tu mezi těmi roky vládl a byl dokonce jediný majitel uvedeného a i jediný zaměstnavatel?
Mittal VŽKG dost dlouho a úspěšně provozoval. To je jako se ptát, kde jsou šeské textilky. Podlehly konkurenci. A u těch by se to stalo zřejmě i v příapdě, že by tu komunisti nevládli. Prostě holt dětské práci ve Vietnamu, Číně a vůbec východní Asii se konkuruje jen těžko.
Ano, mělo. Minimálně 4 biliony, což jsou peníze, které musela ČR a potažmo již soukromí vlastníci jak firem, tak i jiných objektů vč. bytových - u firem občas za cenu vytunelování) nejprve nacpat do uvedených staveb a objektů do roku 2000, než se technologie stala konkurenceschopnou (v 2000 jsme dokonce měli nejmoderněji vybavené firmy v EU) nebo na úrovni odpovídající západnímu standardu u nich ovšem kontinuálně. To nemluvím jen o D ale vůbec stavu a rozsahu dálniční a silniční sítě, vodovodní a kanalizační, plynovodní, o stavu správy a řízení státu, o rozpadajících se budovách s vybavením po Hitlerovi atd atp.
Jestli měl někdo opravovat D1, tak primárně právě už Husák. Pravdoláska Havel s tím neměl vůbec nic společného, to byl celou dobu jen prezident bez pravomocí. Vlády mohly jediné s tím něco dělat, ale, nezlobte se na mne, po 1989 musely jít peníze primárně na trasformaci, privatizaci, liberalizaci a restrukturalizaci, po komunistech jsme v podmínkách "volného trhu" byly naprosto nekonkurenceschopní, ještěže Klaus podrazil tehdejší kurz Koruny k marce a dolaru. A i když to je mnohem smutnější a je otázka, jestli to muselo být, tak "ještěže z nás" Zeman udělal alespn levnou montovnu svýma daňovýma prázdninama, pozemky za 1 Kč a dotací pracovního místa pro zahraniční investory.Každopádně srovnávat to se zaplavením metra je asi nesouměřitelné, ani narychlo nevím, jestli to nebyl nový úsek a jestli ne, tak zda za Husáka byly nějaké takové povodně jako po v 2002.
Mnohem víc a navrch skoro zcela neúčelně vynaložéné jsou miliardy do sociálních systémů.

Za skutečný úspěch komunistů na poli infrastruktury považuji to, že dotáhli skoro na 100 % elektrifikaci ČSSR.

Zatím bez slepic

Zaprvé Havel měl pravomocí dost a dost, aby zrušil zbrojní průmysl jako dárek svým sponzorům.

S těma investicema a konkurenceschopností neříkáte celou pravdu. Trh měl být po dobu transformace uzavřený a otvírat se jen po odvětvích a v momentě, když to snesou.

Dělal se přesnej opak. Pustili lišku do kurníku a pak sváděj na komunisty, že jim sežrala slepice. Neměli ji tam pouštět. - Jenže Havel se musel sponzorům odvděčit za prachy na chlast a děvky.

Podívejte se dneska na Rusko. Zavedou se proti ním sankce a ekonomika se jen rozvíjí, protože přišla o konkurenci. I v Sýrii jim sankce pomohly.

Sankce fungovaly možná v 45-89 kdy prostě nevěděli, jak to vyrobit, ale v době internetu a průmyslové základny v Číně, to je prostě k vysmání.

České textilky podlehly konkurenci? Ale jak. Prostě sem nechaj vietnamce a korporace dovážet všechno z Číny.

Jak to udělaly západní firmy. Nechaly si vývoj návrhařinu a v Číně maj jen vlastní výrobu. A za tu platěj málo a za zbytek kasírujou.

Na tohleto se měl dát našim firmám čas se připravit a o to západ nestál a proto nám sem toho zrzavýho zmrda dosadili v první řadě.

Zatím bez slepic

Havel nic nezrušil Maximálně k zrušení uvedeného přispěl svým postojem, nikdo ho poslouchat nemusel.
Jste velký ekonom, soudím. každopádně já se nebudu dohadovat o ničem rozšiřujícím, na tvrzení, že náš průmysl udělali komunisté konkurence neschopným trvám. Co si myslíte, že mělo probíhat a jak PO NICH, po 1989, sem nepatří
Rusko sankce dostaly ve skutečnosti na kolena. Nesmíte podléhat dojmům, že když si tam teď jablka pěstují sami, že to je něco, co je žádoucí. Rubl se propadl těsně po zavedení sankcí o 60 %, z toho zhruba půlku dělala tehdy klesající ropa, zbytek sankce. Díky ankcím byly zrušeny tisíce společných projektů ruských firem se západními, včetně amerických. Západní banky nesměli žádné ruské projekty financovat. Rusko žije. Ale hůř neý před sankcemi. Už ztratilo mstamiliardy USD. Cena za Krym.
Já napsal, jak / čemu podlehly české textilky. Ano, jistěže, přenesení výrob do nízkonákladových zemí. Udělá to každý hospodář. Ale oponuji - Čína už dávno pro západní firmy zas až tak levná není, zhusta kvůli opatřením, které proti tržním principům (tedy onomu přesouvání výroby za nižšími náklady) zavádějí levicové sociální vlády zemí původu. Takže z té láce dětské práce (jistěže nejen) těží v podstatě jen samotná Čína výrobou pod licencí, ukradených technologií a jistěže má i něco svého). To ale nemůže trvat do nekonečna, už dnes na jihovýchodním průmyslovém pobřeží Číny jsou platy srovnatelné se západem.

Je celkem možné, že se někomu měl dát na něco čas. Ale to opravdu nic nemění na tom, že díky komunistům se náš průmysl, ekonomika a HDP ppp propadlo na zhruba 50 % běžného vývoje uvedených kriterií v porovnávaných západních zemích, nezatížených vládou komunistů a až po 1989 začalo znovu stoupat, byť pomalu. Nebýt toho zrzavého zmrda, možná jsme ještě měli vládu komunistů .-)

Zatím bez slepic

Nezrušil? A proč se chlubil Devátej, že např. Slušovice je stály 3 miliardy tehdejších korun, aby je zničili? to jsou slova jednoho s těch co to prováděli, chceš snad tvrdit, že neví co říkal :D

I to o průmyslu první republiky je pohádka co se neustále opakuje, když se počítali auto a nákladáky na obyvatele vs německo co bylo prý "ve sračkách", oproti ČR, která měla kvést, tak proč je ČSR x krát horší, když měla onen průmysl co nám evropa měla závidět...
Jediné co ČSR měla, tak vybavenou armádu, kterou musela předat německu... Byla na tom přesně stejně jako v roce 89, kdy byl těžký průmysl a průmysl na výrobu vyzbrojování... Otázka zní, proč, kdo nutil ČSR být zbrojnicí, obslužným státem...

Zatím bez slepic

zmiňován projekt univerzity z Groningen, ze kterého čerpám i já na Mlýně. Jenom ten propagandistický článek nezmiňuje, kam jsme spadli za pravdolásky a proč pod dobu posledních 30 let v mezinárodním srovnání jen padáme a padáme hloub mezi 194 státy světa. Při zmínce o SRN neuvádí, že USák po válce odpustil Německu reparace a že Německo minimálně po II. válce moc nemuselo zbrojit, bylo okupovanou zemí pod bodáky USáka. To se to zázrakovalo.

Zatím bez slepic

ta je nulová, je to jen sestava dat bez souvislostí.
Proč?
Porovnává hrušky se švestkama.
Např. dává do poměru nás a italy, nebere v potaz velikost, válečná poškození infrastruktur států, poměřuje nás s Finskem, Norskem, to už je naprostá absurdita. Oba státy byly fakticky 100% vývozci surovin. Copak my jsme vyváželi ryby, dřevo a následně ropu, provozovali 50% světové flotily tankerů?
V případě zmíněného zázraku Německa po válce, se mezi lidmi neví, že poražené Německo dostalo "odpustek " 50% reparací a zbývající splátky mu bylo dovoleno realizovat ve výši 15% zisku exportu, pokud se zisku dosáhlo.
A aby německý export byl realizovatelný v potřebné výši byly mu otevřeny bývalé kolonie jeho evropských soupeřů. Svět už tenkráte byl rozdělený a o svobodném obchodu jsme si mohli jenom zdát.
Ano, jistě je zde námitka Marshallova plánu, ale ať se případný namítající seznámí s tím, co to fakticky byl onen zázračný Marshallův plán a jak byl realizovaný.

Zatím bez slepic

Hodnota zmíněného článku je pro vás nulová z úplně jiného důvodu - že nemáte ani páru, co je HDP na obyvatele, viďte? A že tudíž to poměření JE NAPROSTO V POŘÁDKU, protože v sobě zahrnuje velikost i válečná poškození - kde, mimochodem, ČR byla jedna z nejméně poškozených ekonomik, i když se to "znalcům" informovaným o americkém bombardování škodovky v posledních dnech války jistě "nezdá"
A asi jste si ani nevšiml, že období až do 1950 je tam vynecháno

Zatím bez slepic

A máte představu vy co je to HDP? Nemyslím to nekritické modelení v TV a novinách, ale i kritické hlasy typu Pikora apod. lidí?
Nikdy jste si nedal otázku, jaktože Rusko, která mělo mít HDP předurčující, že nejsou shopni nic zapaltit, mělo i v té době armádu lépe vybavenou jak německo?
Není pravda to co psali Pikorovci, tedy že je otázka "spotřebního koše" vs "co je v něm" vs "co si dokáží vyrobit/mají kontrolu nad výrobou"...
Mě stréc po návratu z emigrace říkal "nikdy nepřepočítávaj, ale kolik ty zde koupíš a kolik on tam" ;) Jeslti ty budeš psát "HPD 100dolarů USA vs 10dolarů ČSR, tedy ČSR je ubohost, ale nenapíšeš mi kolik za to koupils v USA a kolik v ČR, pak mi píšeš nic neříkající čísla=poroivnáváš jablka a hrušky"

Zatím bez slepic

No jak se na tom článku dočtete, i přes vývozce surovin Norsko jsme před komunisty (válkou) byli skoro na jejich úrovni. Až díky komunistům jsme sletěli dolů.

Zatím bez slepic

Já se o HDP opravdu moc nezajímám tomto případě.
Ta hodnota nemá vypovídací hodnotu.
Např polovina Norské obchodní flotily ( co do velikosti byla jedna z největších na světě!)byla za války potopená/zničená a nahrazovala se novými konstrukcemi. Jak se to asi projevilo na HDP vlastnické země? Podotýkám, že hlavní výkony tehdy nesly speciální lodní konstrukce, jako jsou tankery, mrazírenské lodě, velrybářské lodě ! Tedy žádné levné "pramičky" ( lodní typ Pamamax si ještě musel chvíli počkat), které lze porovnávat s třeba Pragovkou. A zde je problém komu fakticky reálně patřila ona zmíněná loď a Pragovka.
Za další, v roce 1962 začal průzkum a těžba ropy v Norsku (v roce 1963 vláda vyhlásilo suverenitu nad norským kontinentálním šelfem)
A co se týká hrdosti nad tím, jací jsme byli pašáci schopní se srovnávat s Norskem, doporučuji porovnat život v Norsku a ČSR.
Něco o tom vypovídá výzbroj armád obou států před vypuknutím války.

Zatím bez slepic

Plácáte nesmysly..
Proč neuvedete jak nás západ blokoval,sankcionoval a když už nějaké obchody,tak to chtěli pomalu zadarmo,sice tomu hodně napomohli pracovníci PZO,kteří se vynořili,jako největší boháči po sametové,tím jak nakupovali privatizované firmy,třeba Babišové.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uveďte to vy, jestli máte pocit, že tím zdůvodníte propad českého hospodářství za komunistů :-))) Mimochodem, i když nás západ, celkem logicky, za komunistů pro svou ochranu blokoval, opět to bylo výhradně kvůli komunistům. Tedy opět jejich vina.

Zatím bez slepic

O těch kterým nás přiklepli soudruzi Roosevelt a Churchill na Jaltě?

Nebo o těch, které sami vyvezli do Ruska i se zlatem na revoluci?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak proč nás dávali Stalinovi, když nás pak museli blokovat?

Západ by nám měl platit odškodné za následky Jalty.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až Vidlák napíše článek na toto téma (Jalta, Stalin, .... odškodné), věřte, že vás tady budu nejspíš jen číst

Zatím bez slepic

Jo a taky se zapomíná podotknout, že USA financovaly Marshallův plán z toho, co nakradli v Evropě.

Jak říkal feldkurát Katz, to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tento plán na pomoc EU z takzvané Mírové daně v USA (dočasně snad 90 % příjmu Američanů) za ČSR odmítli opět komunisté, byť tedy pod kuratelou sovětských. Prostě zase "zásluha" komunistů.

Zatím bez slepic

Hele Marsaluv plan byl, že nám půjčí peníze, abychom koupili zboží v USA, taková horší verze hypotéky... Co dělá z lidí hypotéka, otroky těch co jim půjčili peníze a kdo je vítzězem? Jenom ten co prodal a ten co půjčil, ten co si půjčil a koupil...
Proč v Austrálii si musíš platit soukroé důchodové, ale když se něco podělá, doistaneš od státu státní, ALE podmínka je nesmíš odjet do zahraničí? Selský rozum říká, že je to obdoba MArshalova plánu, kdy tomu kdo půjčil a tomu co prodává do dává výhodu, tedy australskýmu státu, když ví, že koupíš v austrálii...

Jestli bych já osobně řekl, že udělali komunisti po roce 1948 dobře, tak na první místo bych dal odmítnutí Marshalova plánu... Proč? Protože mám selský rozum a narozdíl od spolužáků z vějšky vidím co dělá hypotéka/úvěr, které já nemám...

Zatím bez slepic

Jo a taky se zapomíná podotknout, že USA financovaly Marshallův plán z toho, co nakradli v Evropě.

Jak říkal feldkurát Katz, to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

13 mld tehdejších USD (skoro 200 mld dnešních) to USA stálo.

Zatím bez slepic

Proboha s kým se to bavíte, vždyť to je Sartr! Stejný záběr, stejný keci o RF a Krymu.

Zatím bez slepic

Prokazatelně to komunismem není, když mnohé jiné země za 30 let poskočily nahoru.
-------------

Přesně tak, z Číny jsme dováželi tak akorát propisky a vepřový konzervy. Vyváželi jsme tam průmyslové výrobky.

Co dnes z Číny nedovážíme?

Zatím bez slepic

Mnohé jiné, nebo Čína, o které nemůže být v souvislosti s zdejším tématem ani řeč nejen proto, že tam byl ten komunismus vždy jiný, než v sovětském bloku (ani se neměli rádi), natož proto, že ten její růst začal právě až po pádu sovětského imperia v podmínkách volnějšího trhu, kdy u nich komunisti nastolili komunistický feudalismus?

Zatím bez slepic

To je přeci jedno jaký tam měli komunismus, důležité je, o jak moc poskočili.

Asi dělali něco lépe než soudruh Havel a jeho charta boys.

Zatím bez slepic

Ale oni uvedeným způsobem poskočili až po 1990, ne předtím. Až když zmizel sovětský blok. A jistěže tam dělali něco jinak. Ten socialismus tam dělali úplně jinak. Takže to byl spíš regulérní feudalismus.

Zatím bez slepic

Vietnam, Severní Korea, Kuba, Venezuela, a další komunistické (socialistické) země, to byly panečku "poskoky" vzhůru ....

Zatím bez slepic

Prokazatelně to komunismem není, když mnohé jiné země za 30 let poskočily nahoru.
-------------

Přesně tak, z Číny jsme dováželi tak akorát propisky a vepřový konzervy. Vyváželi jsme tam průmyslové výrobky.

Co dnes z Číny nedovážíme?

Zatím bez slepic

Tedy ten anonym

Zatím bez slepic

Je dobre, ze sa najde sem-tam nejaky clovek, ktory pouklada vedla seba fakty, nebojuje husitske vojny a neoplakava Bielu horu, ked sa jedna o veci stare 50 - 100 rokov (keď do toho zamontujeme i taticka, ktory mal katolicku cirkev tiez v zaludku), kedy sa bud bralo cirkvam, co sa dalo, co sa nedalo, tak sa im nechalo bez penazi na udrziavanie a obnovu (urcite vsetky placky si 50, ci 100 rokov neudrziavaju byt, dom, pole..., ze?) a co sa zobralo, tak to sa tiez zdevastovalo. A takto zdevastovane, teda fakticky zadlzene nemovitosti sa s velkym halom vratili. A za dlhy (napr. neinvestovania na opravu a udrziavanie, vyuzivania na dosahovanie zisku, ktory mal patrit vlastnikom, nie zlodejom majetku...) sa stat mal vysporiadat a aj sa zaviazal vysporiadat to financnymi nahradami. No a kdekto to nechce (nevie?) pochopit, lebo to nie jeho obrali a majetok, nie jemu zobrali dom, byt, les, polia aby z nich tazili, kym sa dalo. Obrali cirkev, tak to teda nie...A dalsich 30-50 rokov sa tu bude premielat x krat premielane, vytahovat akoze argumenty y krat zdiskreditovane, falosne, ci vymyslene. Ako na kolovratku. Len 100-1000 nasobne straty statu z nehospodarneho narabania s majetkom, kradnutia, podplacania...riadenia od buka do buka, iba za poslednych 30 rokov akosi vlajkonosici omielania nevidia.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V celé záležitosti jde pouze o majetek, který kdysi církve spravovaly. Celá konstrukce tzv. církevních restitucí je od počátku chybná. Stát tehdy ústy Kalouska a Nečase uvažoval, že místo zahlcení soudů dostanou církve nějaký majetek darem,a to i ten, na který neměly nárok. Pro lid to nazvali církveními restitucemi, prostě jen šikovná propaganda, protože o restituce nikdy nešlo. Kolem toho hordy najatých novinářů vytvořily patřičnou mediální mlhu, která zakryla skutečný účel, že církve dostaly i majetek, který komunisté v 1948 nevzali. Pro právníky šlo ovšem o vyrovnání státu s církvemi, spojení s restitucemi zde není. Soudci se zase děsili náporu tisíců soudních žalob a že by museli pracovat. Teď je jejich norma asi 30 případů měsíčně a opravdu se za své horentní platy nepředřou, natož aby šlo o nějakou spravedlnost.
Už tehdy jsem zastával názor a zastávám jej dodnes, že celý proces vyrovnání státu a církví je zásadně chybný, protože až se změní politické prostředí, nějaký další nový hegemon ten Nečas-Kalouskův paskvil zruší jako v rozporu z dobrými mravy a nelegální krádež, kterou lze odstranit zase jen nelegálně. Církve se mohou bránit jedině projednáním vrácení majetku u soudu, čili soudce ten nával práce stejně nemine. Místo nepromyšleného nápadu z hlavy Kalouska (ale on za to opravdu nemůže, protože jiné ani nemá), měl stát raději řídit samostatný soud, který by řešil pouze žaloby církví o vrácení majetku. Po určitém rozjezdu by ty případy řešil jako na běžícím pásu. V dosavadní praxi žaloby na církevní majetek řeší místně příslušné soudy, takže se návalu práce stejně nevyhnou. V každém případě darování církevního majetku vzal Kalousek za špatný konec. Přesněji dost důkladně to pokazil jako vše, na co sáhl.
Zdanění církevních náhrad byl slib Sobotky a ČSSD, který jim vyhrál volby, a který nesplnili. Měla to být cesta, která by otupila hněv daňových poplatníků, kteří ten Kalouskův cirkus platí (Nečase pomíjím záměrně, protože nevím, jaký podíl v tom měla Nagyová). Nepovedlo se, a nesplněné sliby pak Sobotkovy prohrály volby k překvapení ČSSD. Opravdu si v ČSSD mysleli, že jejich voliči zapomněli na nesplněné sliby? Hodně jim odpustili, ale neodpustili jim, že se ani o zvrácení té Kalouskovy akce nepokusili.
Jakékoliv dnešní řešení bude jen špatné, protože se zakládá na špatném výsledku Kalouska. Osobně bych navrhl celou smlouvu zrušit, zřídit samostatný soud a v něm řešit případ od případu každý jednotlivý nárok církví. oprávněné nároky uznat a postupně vrátit.
No nic, to se nestane, neboť celé vyrovnání státu a církví byl jen jeden velký připravený tunel. Rozkrádání majetku obyvatel ČR ještě neskončilo, nadějeme se ještě vracení majetku potomkům sudetských Němců (a s Hitlerem kolaborující šlechtě), až vyhyne dnešní generace vzdělaná jinak a učitelky dějepisu podle nejnovějších osnov nalijí do hlav žáků, jak děsně skvělé bylo rozbití ČSR v Mnichově 1938, zamlčí terorismus henleinovců především v tom 1938, zamlčí řádění nacistů 1939 - 1945 (to jde fakt blbě), a udělají ze sudetských Němců oběti, které za nic nikdy nemohly a staly se jen obětí zvůle zlých Čechů, Moravanů a Slezanů. Přitom nejčastější odměnou sudetských Němců za návrat do Říše národa německého byl povolávací rozkaz do Wehrmachtu a jízdenka na východní frontu, odkud se jich hodně nevrátilo.
Takže majetek nebo náhrady vůči Sudetským Němcům bude další kauza okrádání daňových poplatníků. A v ještě delším horizontu dojde k privatizaci sociálního a zdravotního pojištění na úroveň obvyklou v Africe. Proto sem EU dováží tolik lidí (a taky jako budoucí žoldáky do evropské armády poslušné rozkazů vedení v Bruselu, kteří nebudou mít problém masakrovat místní lidi). Až počet imigrantů dosáhne 15% populace, začnou si přizpůsobovat zákony země zcela podle svého přesvědčení. To je totiž ta kritická hranice, která spolehlivě rozvrátí jakoukoliv skupinu lidí. Až budou obyvatelé do sociálních a zdravotních programů pouze platit (což se už namnoze děje), dojde většina k přesvědčení, že by jim bylo lépe bez těch daní - a k privatizaci dojde. Nějaké hladové bouře potlačí evropská armáda dovezených žoldáků.
Podobný příběh se už v minulosti odehrál za pozdního Říma těsně před jeho pádem. Díky nárůstu císařských vyhlášek a nařízení, které si vzájemně odporovaly, bylo nemožné neporušit nějaký zákon. Nakonec to skončilo nevolnictvím a feudalismem. Totéž se chystá dnes, jen koncentrace majetku v rukou těch nejbohatších začíná ohrožovat podstatu společnosti a demokracii.
Ale pro ty nejbohatší mám špatnou zprávu. Mohou žít v honosných vilách, soukromých ostrovech, obklopeni služebnictvem, luxusem, milenkami a ochrankou. To jim vydrží jen do doby, než šéf jejich ochranky zjistí, že je může beztrestně nahradit. Buď je uvězní v pokoji a bude týrat hladem, aby plnili jeho přání, nebo je rovnou zabije.
V nejbližších desetiletích budou rozhodující evropskou silou muslimové, protože budou nejpočetnější, organizovaní a s jednotnou ideologií. Je zbytečné se učit dnešní zákony, nahradí je postupně právo šaría. ČR nikdo obsazovat nebude, přijde nařízení z Bruselu nebo Berlína a ke změně dojde pokojnou cestou. Nějaké boje, teroristické útoky, demonstrace v ulicích - to se týká jen západní Evropy. Muslimům v ČR stačí jen počkat.
A dnešní církve od katolické po evangelickou? Zaniknou. Jejich majetek si rozeberou ti nejvyšší hlavouni, přesně jako se stalo při rušení Řádu německých rytířů. Poslední velmistr řádu Albrecht Braniborský přijal roku 1525 luteránskou reformaci a prohlásil se za světského vládce dosud řádového území. Albrecht jako vládce tzv. Prus knížecích složil v roce 1525 vazalskou přísahu polskému králi.

Zatím bez slepic

Začal jsem se těšit, že jsem dost starý na to, abych se toho nedožil. A ten současným mladým to přeji. Buď jsou to parchanti, kteří netuší co přivolávají, anebo (ti ostatní, včetně mých dětí) na to kašlou.

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě.

Člověk se cejtí jak vojáci wehrmachtu, co na všech frontách mrzli a cedili krev za své rodiny doma a po válce viděli jak němky němaj větší starost než se zkurvit s americkým vojákem, pokud možno černým a odjet do Ameriky.

Angláni aspoň po válce zavedli symbolické tresty za vraždu manželky, jestli důvodem byla její odhalená nevěra.

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebojme se toho, Němci jako národ zaniknou, a Sudetští Němci s nimi. Brzy se o nich bude mluvit asi jako o Polabských Slovanech, dávno zaniklém kmeni. Nebo o Visigótech!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebo se budou nazývat Němčáci podle vzoru Bosňáci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli si bývalí zákonodárci dali tu špatnou práci, že vrátili něco, co vracet neměli, nemají další zákonodárci dělat další špatnost, že to vrácení budou z části zdaňovat. Ať udělají změnu zákona, jestli je něco špatně (a zřejmě je) ale ne takovým zdaňovacím způsobem. Přece vrácení je vrácení.

Zatím bez slepic

In reply to by Zilvar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naprostý souhlas se vším, co jste teď napsal. Je to přesně i můj názor.

Zatím bez slepic