Tak on nám ten Tálibán vyhrál...

Autor

O víkendu jsme měli možnost přečíst si opravdovou bombu, kterou nám naše poctivé a vždy pravdomluvné sdělovací prostředky dávkují po maličkých kapičkách. Totiž že Tálibán se dohodl s USA na stažení vojáků do osmnácti měsíců. Ještě se to samozřejmě patřičně zamlží, ono bude třeba to národu nějak okecat, takže se ještě dočkáme silných prohlášení, že nic takového se neděje, nebo že to s tím stahováním nebude tak horké, ale s teroristy už se zrá se jedná a pokud se s nimi jedná, nejsou teroristi. Hradby byly prolomeny, teď se už může dít cokoliv. 

Hned mě napadají nějaké ty myšlenky:

S teroristy se jedná s teroristy se nebojuje. Zdá se že ani globální supervelmoc si může připsat k Vietnamu další zemi, kde dostali na frak.

Opata je debil

Bečvář je debil

Zeman je debil a s ním celá naše zbraněmi harašící politická reprezentace

Pravdu měl Šándor

Admirál nám během dne určitě dodá nějaké ty odkazy, jak nám vrchní velení hlásilo, jak je ten boj proti teroristům důležitý a jak moc pomáháme kamarádům USÁkům, kteří zase za odměnu budou bránit nás proti Putinovi. 

Chudáci kluci, co tam padli. Tak dlouho se muselo bojovat v Hindukúši za Prahu, tolik dojemných proslovů se vedlo nad rakvemi, do mramoru jim to vytesali a teď je jasné, že to byly kecy. Copak na to řeknou jejich kamarádi? Nejspíš nic, ale udělají si jasný názor na důstojníky, velitele, štáb i vrchní velení.  

Mimochodem... to jen tak pro naše všechny BISky, vojenské zpravodajce, budoucí štábní důstojníky a celou politickou reprezentaci... USA jednali s Tálibánem, což je v podstatě středověká organizace plná vousatých magorů. A domluvili se s nimi. Měli bychom se velice pečlivě koukat, jak dopadne ta současná loutková vláda se kterou se o budoucnosti nikdo nebavil. Ti teď zažili svůj Mnichov a schválně jestli si pro ně Tálibánci dojdou, vykastrují je a povozí na ostnatém drátě za džípem. Takhle to totiž bylo, když odešli Sověti. 

Proti Tálibánu je Putin úplně normální. Mluví anglicky, má jen jednu ženu, doma má splachovací záchod, neukájí se na ovcích, nezavírá dceru doma a netahá do vyjednávání ani Boha ani Alláha. No když se s Amerikou domluvil i Tálibán který je vojensky v podstatě nic, nedomluví se na nějaké sféře vlivu s Amerikou i Putin? On má lepší karty než deset Tálibánů. 

Aby naši chudáci Jaroušci Štětinové, Petříčkové a jiní rusobijci brzy nezjistili, že  se nemají ke komu přimknout a proti Putinovi už je nebrání americké jaderné síly, ale jen jejich nevymáchaná huba. Ale samozřejmě se mohou uklidňovat myšlenkou, že Tálibán je něco jiného a nedá se to srovnávat a to co se stalo tam v Asii, to se tady u nás nemůže stát, protože naše přátelství s USA je postaveno... na krvi vojáků prolité v Afghanistánu. 

V jiných šťastnějších časech by se tomu co USA udělaly říkalo zrada spojenců. Ale samozřejmě nejde o spojence, ale jen koalici řiťolezců, kteří snesou všechno. Jsme zvědavý, jaký postoj zaujmou Britové a další. To jsou poněkud větší země a hned si ověříme, jak hluboko jsou zaražené v americkém anusu.

České televizi to přeju. To hledání editorů, jak na tohle napasovat lidská práva, evropské hodnoty a Putinovu diverzi, to si teda užijou.  

Ale víte co nechápu? To ten Opata, Bečvář a ostatní gumy prostě nevěděly, že se jedná s Tálibánem a něco podobného se chystá? Takový Šandor o tom mluví už pěkně dlouho a on už dávno není Džejms Bond. Normální trochu informovaný civil to věděl. Normální trochu informovaný novinář (novinářka) Spencerová to také věděla. Vlastně to věděli skoro všichni i jeden vesnický Vidlák slyšel, že si něco podobného vrabci cvrlikají.

A naše vrchní gumy i se Zemanem klidně na plnou hubu v televizi melou pantem o tom, jak se teroristům neustupuje a jak se v Kábulu bojuje za Prahu. Není to ani rok, co tam přišli o život naši kluci.  Není to ani rok, co měli plnou hubu keců...  Aha, já zapomněl, BISka místo toho tajně zjišťovala, co se vyučuje v dějepise. A vojenské zpravodajství zatím mlátilo tálibánského rekruta, co nám zastřelil psovoda...

Fakt by mě zajímalo, jestli to nevěděli, nebo před tím zavírali oči, nebo prostě měli nařízeno říkat to co říkali. Všechny tři varianty by je samozřejmě měly okamžitě diskvalifikovat z jakékoliv velitelské funkce a co se mě týče, já bych jim nesvěřil ani funkci nabíječe v tanku. 

Jsem zvědavý, jak to okecá Zeman. Ten nejspíš s nějakou smělou konstrukcí přijde, ale hodně mě bude zajímat, co se ve světě změnilo, že už Praha není ohrožená a v Kábulu se za ní už nemusí bojovat. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

tomu žehnal z vrtulníku.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babráka Karmala a nějakou tisícovku jeho věrných. Teď jich to odskáče jistě víc. Kdo bude makat na mákových polích?

Zatím bez slepic

Zensky a deti, jako doted

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Afghánského Islámského státu?
Zeman nebo Petříček?
To nic, to jen větříček.
Bude to smůla
je to Muhammad Umar Mulla
hledaný masový vrah,
kdo k nám překročí práh.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli mne paměť neklame (a ona mne klame čím dál častěji), tak přímo Talibán nerealizoval žádný teroristický čin mimo území Afgu, ani se k žádnému nehlásil. Když v Afgu vládli, tak poskytli útočiště Usámovi, kterého už nechtěli ani Saudové - prý na to měli Talibanští učenci dlouhé a složité jednání nad Koránem a vyšlo jim, že mu musí poskytnout pohostinství. No a poskytovali své území pro výcviková střediska různých teroristických skupin. Pokud se nějakému teroristovi po činu podařilo dostat do Afgu, stal se jejich hostem.
Ještě si matně vzpomínám, že slovo tálib znamená student. Ale ne student medicíny nebo fyziky, ale pouze a jenom Koránu.
Takže pokud Talibán dostane adekvátní odškodnění za to, že jeho učenci začnou vykládat Korán tak, že není jejich povinností brát každého teroristu jako nedotknutelného hosta, tak se nejspíš dohodnou. Na lidská práva těch afghánců, kteří nechtějí žít hůře než ve středověku, zřejmě nebude brán zřetel.
Afg se stane rájem pro ctitele Islámského státu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prý Zeman bude mít záštitu nad oslavami 20. výročí vstupu ČR do NATO! To bychom mohli slyšet i úplně první historický rétorický soulad Zemana s mainstreamem. To bude maso! Jen aby se nám z toho neupálilo na Václaváku pár týpků až to ČR a ČT zase rozjedou!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejsem příznivcem ani tvůrcem konspiračních teorií, ale za tímto rozhodnutím
cítím , že příčiny nebudou tak černobílé a jednoduché jak se jeví. Žijeme v době
kdy je těžké rozlišit objektivní informace od lži a polopravd. Budeme asi muset
počkat co se z toho vyvrbí. V každém případě lze očekávat narůst už tak vysoké
emigrace z Afghánistánu. Pro lidí a úředníky a všechny kdo spolupracovali s
s vládou a cizí moci setrvat v zemi se rovna trestu smrti.
Docela se těším na ten guláš všemožných "analytiků" , který nám kolem toho
uvaří.

P.S Prosím NEREAGUJTE A NEKRMTE TROLLA !!!

Zatím bez slepic

Včera ČT odvysílala skeč s obyvatelem Kábulu, který prohlásil, že v zemi žádná cizí vojsky nechce. To by bylo ještě nedávno nemožné !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč se vedou války? Pro prachy, i když se to balí do různých ideologických hávů. V Afghanistánu léta všechno pěkně fungovalo, stát (USA) bojoval, soukromé firmy si mastili kapsy dodávkami armádě, financovalo se to přes vytištěný dolar (to znamená, že to platil celý svět) a částečně přes produkci drog (to umí obsloužit CIA, ale to samozřejmě spekuluji). A najednou to nějak drhne. Společnost víceméně neprotestuje, tak jako to bylo s Vietnamem. Z toho vyplývá, že to někdo už nechce či spíše nemůže financovat. Asi je stále obtížnější pro USA obsluhovat vytištěný dolar a svůj dluh.

Zatím bez slepic

milý Jožane.
Kačer Donald je rozeným šetřílkem, stejně jako emerycký kongres. Teď se spolu měsíc hádali o kus pitomého plotu na mexických hranicích, tak co by vozili kufry plné bucků do Afghu, jak bývalo zavedeným zvykem?

Zatím bez slepic

To spekulujete spravne s tema drogama.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Před nějakým čase prosvištěla digitálním éterem zpráva, přesněji prohlášení Talibanu, že dementuje slavnostní vyhlášení dojednané dohody s okupačními vojsky.
Z toho lze vyvodit dvě, tři, možná čtyři věci:
1/ Taliban rozhodně nemá jedno jediné vedení a velení. Spíše budou mít pravdu ti, kteří říkají, že každé větší údolí má svého bosse se soukromou armádou, který určuje, co a jak se bude dělat.
2/ Taliban, resp. někteří přední domorodí vůdcové museli emerycké vyjednávače řádně dusit pod krkem.
3/ následujících 18 měsíců "stahování" intervenčních vojsk rozhodně nebudou žádnou selankou a
4/ zbrojařské firmy, lépe řečeno obchodníci s ojetým vojenským matrošem a s municí do kalachů ještě nějaký ten krejcárek vydělají.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jedna - oni neprcaju ovce ale kozy :D - odtila slovo kozomrd...
druha - USA sa viztazne a slavnostne (mozno) stiahne z Afganu. Kam so vsetkymi tymi vojakmi? Co s produkciou streliva, paliva?? Ja to vidim na bratsku a nezadrzitelne demokraticku pomoc Venezuele. Vysokohorka pomoc sa ukazala ako narocna. Gerilova vojna v dzungli sa javi asi ako lepsi variant :D
Zeman je politik. Nie je Maduro - co ide proti vsetkym. To sa tazko ustoji. A fakt neverim, ze skutocne veri tym motivacnym dristom, co riekol. Ako najvyssi sef obcas potrebujete motivovat podriadenych. ze bla bla - za spravnu vec - bla bla. Spojenci su spokojni. Podriadeni su spokojni. Nezainteresovani len pokrutia hlavou co sza chujovina a ... ide sa dalej. Az mi pride ze si Vidlak chcel prvoplanovo kopnut do Zemana, naj nie je az tak kadrovo na tom spatne :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

jediný, kdo není spokojený, je ten vojáček, který tam někde v horách schytal střepiny od sebevražedného atentátníka. Politik svým prohlášením uklidnil spojence, politik se pokusil svým prohlášením uklidnit veřejnost a politik jako vrchní velitel poslal vojáky chcípnout beze smyslu. Zemana jsem volil. Včera jsem se ho zastával. Ale když v mých očích dělá blbosti, tak to taky řeknu.

Zatím bez slepic

mír a bude tomu tak i teď. Jenom musí někdo vymyslet to choreo, tu výplň od skoku ke skoku jako v krasobruslení, aby mohla porota dát známky za uměleckou hodnotu. To se bude vymýšlet těžko i amíkům, natož jejich přicmrndům. Já bych spolehl na vysvětlení Asfaltového Holuba.

Zatím bez slepic

Naprostý souhlas Vidláku jen s drobnou úpravou. Ten vojáček Zemana nemusel poslouchat. Ten vojáček byl pouhopouhý dobrodruh a naivka, který toužil po rychlém zbohatnutí, něco jako zlatokop. Zlatokop měl oproti vojáčkovi jen nevýhodu v množství informací, slyšel pouze o nesmírném bohatství , ale neslyšel nebo nechtěl slyšet o mrtvých a chudých. Nevěřím, že tam někdo jde z principu boje proti teroristům, kteří u Kábulu ohrožují Prahu. Kdyby to tak bylo , musel bych poprosit o internaci zbylých okupantů na klinice u Chocholouška.

Zatím bez slepic

- ked uz tam liezol a dobrovolne - ze sa bude vystavovat crepinam od domorodcov.
Politik je od toho, aby vec obkecal - ked uz to nejde inak.
Kazdy si plni svoju cast ulohy. A neviem, nakolko je konkretne Zeman tym politikom, co vydal rozkaz na misiu sirnia demokracie tak daleko od Vltavy. Je sice "glavnokamandujuscij" :D - ale obavam, ze nem on - ale vlada a nejaky ten minister obrany. Oprav ma Vidlaku, ak sa mylim.

Zatím bez slepic

Zeman musel v době, když hlásal morho na všechny afgánské Talibance, dobře vědět, že se chystá dohoda a po ní se bude balit. Štěbetali si to ptáci na stromech.
Stejně tak Babiš musel vědět, že slíbené navýšení kontingentu nebude muset plnit.
Do hlav jim nevidím, ale nějaký důvod to mít muselo. Je dost dobře možné, že je to tak, jak píšete.

Zatím bez slepic

Jaky to melo duvod? - Kdysi tu Vidlak psal o svem smardlavem spoluzakovi, co se ho obcas zastal.

USA se Zemana nezastane, ale aspon ho nebude mit potrebu ho sikanovat na nejvyssi miru.

Zatím bez slepic

Asi tak nějak.

Zatím bez slepic

Ono pořád platí: mluviti stříbro - mlčeti zlato.
Každý normálně a pragmaticky myslící dvounožec věděl, že naše účat je naprostá blbost, mrhání penězi a životy.

Vojclů se na rozdíl od Vidláka zastávat nebudu.
Někdo je založený rodinně (třeba Vidlák), někdo spíše dobrodružně (to jako já), někdo má palici vymytou odmalička a nelze to změnit žádnou terapií.
Dvounožci nosící v Afghu uniformu armády ČR tam nebyli povoláni, šli tam dobrovolně za prachy.
Dvounožce tohoto druhu jsem měl tu čest poznat v bývalé Jugoslávii.
Vím určitě, že s jistými rozkazy, které oni museli plnit, bych měl obrovský problém. Tak obrovský, že bych v pudu sebezáchovy armádu ihned opustil, abych nespáchal těžký trestný čin.
Konec, tečka.

Zatím bez slepic

Vím určitě, že s jistými rozkazy, které oni museli plnit, bych měl obrovský problém. - Videl jsem jednoho co rikal, ze nebyl schopen zastrelit zenu s miminem jen protoze mela mit bombu.

Zastrelil ji anglican a tu bombu fakt mela. - Anglani a muslimove hrajou jinou ligu. Zatim.

Zatím bez slepic

To je hezký malý příběh se šťastným koncem, jaké anglosasové velmi milují. Působí na čtenáře i v případě, že je zcela vymyšlený.

Zatím bez slepic

v Jugošce žádné báby s děcky bomby netahaly, tak třeba ano. Jinak je tvá reakce poněkud mimo.
Stran toho, co mi vadilo, byl spíše opak - tedy příkaz nezasahovat, i když byl v přímém rozporu s oficiálním posláním mise.
To jen pro upřesnění.
Anebo ještě jinak - nepokrytý dvojí metr příslušníků UNPROFOR a IFOR, který byl ovšem v daném času a místě poněkud smrtící.
Ale vysvětlujte to blbci - civilovi.

Zatím bez slepic

Naprosto nechápu, proč by "...Vidlak chcel prvoplanovo kopnut do Zemana", když se Zeman v tomhle kope spolehlivě sám? Prostě na Zemana pro mě neuvěřitelně hloupý postoj! Můžete věřit čemu chcete, ale pro mě to presidentovo "bla bla bla" rozhodně není! Bla bla si může dovolit říkat leda ta Pepek Vyskoč, nikoli president, víme?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

se teď vrtnou? Někam dodávat musí, přece svůj byznys nezabalí.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

sa javi ako ideal. Uz dokonca presiakol prieskumny balonik, ze o tom Trump uvazoval. A podla vseobecneho tich sa zda, ze prieskum dopadol dobre. Budeme cakat na dalsi balonik. Asi vacsieho kalibru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proboha taková otázka. Vyhráli jsme! Halelůja. Jako jediní v tisícileté historii.
A samozřejmě, že jsme nejednali s těmi fousatými magory propagujícími terorismus, ale s demokraticky umírněným pokrokovým křídlem, které zatočilo se všemi těmi teroristy a které splnilo všechny požadavky emerických soudruhů.
Je vidět, že jste tady všichni spolek zapšklých, starých a ošklivých Putinovo agentů, co nechápou, že phrravda a láska vždycky vyhrrává. Tedy chrocht, ehhmm.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlasím s Váhy a Targusem.
Zeman podporuje Izrael a celá váleční vřava na BV je ve prospěch velkého Izraele.
Trumpovi došlo i některým dalším,že jejich vojáci umírají pro někoho jiného,to samé naši vojáci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jakým jazykem jednali? Nemohla být chyba v překladu? Nejednali pod nátlakem? Dostanou Nobelovu cenu míru? Kde se jednání konalo? Kdo nad ním držel záštitu? Co jedli? Bylo jednání přerušováno modlitbou? A tisíc jiných otázek.... postaví talibanci sportovní družstva na OH?

Zatím bez slepic

ze tou poslednou otazkou si to "zazdil" :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák mi promine.
Prosím někoho, kdo opravdu umí anglicky - tedy nikoli takového, kdo si myslí, že rozumí - aby mrknul na poslední graf článku z vlkovy Kosy a porovnal to s tvrzením vlka
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/01/29/polemika-s-jezevcem-ohle…
Já si fakt nemůžu pomoct, ale mám intenzívní pocit, že vlk si myslí něco úplně jiného, než ten graf prozrazuje.

Zatím bez slepic

že Vlk si ten přehled vysvětlil chybně. Jedná se o přehled, jak velká část respondentů ROZUMÍ pojmům, uvedeným v levém sloupci, nikoli jak velká část respondentů s nimi SOUHLASÍ. Mimochodem, ani obrázek na začátku článku nemá žádnou vypovídací hodnotu... Takových tabulek si může namalovat, ofotit a vystavit, kdo chce kolik chce.

Zatím bez slepic

In reply to by JF (neověřeno)

Trvalý odkaz

považuje vlk.
Popravdě řečeno, nevěřil jsem vlastním očím, když jsem to četl. Tohleto bych na Kose opravdu nečekal...
No nic, mýliti se je lidské.
A Kosa zase spadla o další stupínek níž...

Zatím bez slepic

Taky jsem ráno vstoupil na Kosu a zase rychle vycouval. Jezevec napsal hezký článek, navíc podložený znalostí Angličtiny, pobytem a jednáním s alespoň nějakou částí osazenstva. Vlk zcela s rozporem slušného chování Jezevcův článek rozcupoval a navíc s velkou chutí. Jezevec Vlka spíše vyzval k otevření diskuze o tom co zažil a jak to vnímal ale to Vlk neudělá . Ano Targusi, Vlk opravdu zase klesl hlouběji. Nejvíce mě dojalo to poklonkování Anglickému tisku. Asi již zapomněl na aféru Skripal.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

docela mne tenhle sešup Kosy mrzí.
C´est la vie.

Zatím bez slepic

Mě taky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych byla opatrná říkat tomu přímo bomba, či dokonce výhra Tálibů.
Ona někdy zdánlivá výhra může být spíš kopec problémů.
Za sebe bych to spíše označila za nějaký obchod.
Nakonec to, že se zbytky NATO stáhnou, může být kromě peněz, motivováno i tím měkkým podbřiškem Ruska.
Zase budou mít dole problémy.
A k tomu ještě nezapomínejme na Amerika first.
A navíc Venezuela nyní asi bližší, než nějaký AFG.
Také proč má USA cvakat nějakou ochranu „demokratické“ vlády v AFG, když ostatní členové NATO nato už nechtějí dát ty 2-4 % na obranu, a zásobování zbraní kvůli Sýrii vázne, že?
No a nějaké Česko, i když tam bojuje za Prahu, to asi samo nezafinancuje.
Tak holt pojedou naši kluci umírat za Prahu zase někam jinam, míst je, NATO už něco najde....
Na rozdíl od Vidláka mne to okecávání našimi "horními" ani nezajímá, protože ti mrtví neobživnou, prachy v prachu a pravdu nám stejně NIKDY neřeknou.
Spíš mám jinou obavu, vzpomínáte na akci násilí na sestřičce v nemocnici. Jak se provalilo, že to byl kluk nějakého Afgánského šmoka, co prý překládal našim bojovníkům za Prahu v AFG. A ten tu dostal snad rovnou trvalý pobyt s celou rodinou. Protože by prý byl doma ohrožen.
Tak aby jich tu nakonec těch v AFG ohrožených s trvalým pobytem nebylo jak much, až se budou ti naši jistě jako poslední z AFG stahovat.
A to nám bohužel taky NIKDO neřekne, to se bude taky tutlat, jako tam ten případ.

Britové se starají sami o sebe a své zájmy.
A to, že NATO drhne, a proto se Angela a francouzský chlapeček snaží se i vojensky semknout, také není nic tajného.
A o „šťastnějších časech“ a zradách spojenců víme u nás svoje, jen zapomínáme.
Kdo trpí, či trpěl iluzí, že USA se pro nás přetrhne, jeho věc, i oni vždy řešili jen svoje vlastní zájmy. Kéž bychom to dělali i my.
České televizi toto ustojí celkem hravě, pro tu je podstatné, zda budou dostávat ty poplatky, a žvanit o ničem tam svede každý, tedy nic nového to nebude. Tu by zabolelo jen omezení prachů, a to je zatím v nedohlednu.

Proč si Vídlák myslí, že ti naši "generalisimusové" nevěděli…, jistě, že věděli a ví, a jistě ví i víc, než my všichni "civilové" dohromady. Ale copak nebyl na vojně? Civil si může žvanit, co chce, pana Šándora včetně.
Já bych je teda neurážela, prostě jsou ve službě, tak slouží.
Je to spíš vizitka toho, do čeho jsme vlezli.
Tedy čemu a komu sloužíme v tom NATO.
Rozkaz je rozkaz i v tom, co žvanit veřejnosti mohou, a i to jim asi dodávají nějaké ty NATO centrály. Už teda vidím jak voják či politik mluví pravdu, a řekne vše co ví, a dokonce i nám vidlákům, tak naivní snad ani tady nikdo není.

Prezidenta Zemana nechápu, ale asi jako vrchní velitel také má nějaké info a pokyny.
Nebo jen drží basu, co já vím třeba se zájmy Izraele, nebo je to všechno úplně jinak……
Prostě časem uvidíme další střípky.

Zatím bez slepic

Kritiku války v Afganistánu by už nemusel ustát. Válku s Talibánem odsouhlasila i sněmovna.
Dost na tom, že válku na Ukrajině považuje za válku občanskou.

Zatím bez slepic

Také to tak nějak vidím.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

... to je nuvěřitelné, "...on by nemusel ustát...", ale že kvůli tomu umírají lidi, vás nezajímá (dyť jsou to jenom žoldáci, že?), ale hlavně že ON! Jděte s ním i tím do háje!

Zatím bez slepic

je sice na dohlad od Ruska ale aj Ciny.
A kedze Cina a Rusko su tak nejak zajedno v tom, ze v okoli svojich hranic chcu mat co najmensi bordel, tak tam, kde sa to da, sa poupratuje.
Ja by som skor povedal, ze odkedy nemozu amici lietat so zasobami cez bezpedne Rusko a jeho satelity dole, cela kampan sa velmi predrazuje. Plus kazda hovadina, ktoru amici niekde zabudnu, sa dostane tam akm si to amici zelaju najmenej. Pocet lokalnych na zakladniech je neskutocny bezpecnostny problem. Ani nie preto, ze sem tam niekto niekoho zastreli od chrbta, ale ze nemusite sa vlamat do Pentagonu a jeho podzemnych trezorov. Staci mat vedla stanu sefa zakladne spravneho cloveka co s tym trezorom komunikuje. Mozno aj pomocou Huawei. :D
Inymi slovami - je to prilis daleko, je to prilis drahe, narod (rozumej platitelov dani) to uz ani velmi nezaujima a davaju nemiestne otazky :D a hlavni konkurenti su skurvene blizko.
Je proste cas sa pozriet do inej casti sveta :D
Bon voyage.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tady je jedno docela zajímavé hodnocení konce šíření demokracie v Af:
http://blog.aktualne.cz/blogy/pavel-kopecky.php?itemid=33291

Vždy mě nejvíc imponovali ti, co tvrdili, že šíříme demokracii. Že ji přinášíme na našich mírových bodácích. Jako by se demokracie dala naroubovat na kmenové uspořádání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zase za tím hledejme Putina,že něco uspíšil
Ani ten Talibán není jednotný,jak už bylo zmíněno.
Dokonce nějaká delegace Talibánu jednala v Moskvě,co se silně USA nelíbilo.
Takže to vidím tak,že se USA snaží s toho vytěžit víc i kvůli těm drogám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolím si také připojit komentář.

Prvně: Vojáků pár ze svého okolí znám. Těch, kteří byli na misi, třeba i v tom Afgánistánu, mezi nimi taky pár je. Nebudu se rozepisovat o jejich motivacích, na to se necítím povolán, ale obecně zastávám názor, že pro udržení elementární funkčnosti naší armády (a tím nemyslím materiální úroveň a vycvičenost pro různé živelní pohromy, ale skutečnou funkčnost pro případ války) je zkušenost s ostrým nasazením v boji zcela klíčová. Z tohoto (a pouze z tohoto) důvodu shledávám naše nasazení v různých misích jako smysluplné. Ty kecy o bojování za Prahu a šíření demokracie a podobně, jsou jen tlachy. Pro mě nepochopitelné, protože věřím, že většina spoluobčanů by lépe snesla a pochopila pragmatické vysvětlení potřebou "ostrého cvičení" než ty balamutící a nedůvěryhodné kecy o šíření svobody. Nicméně je to tak asi politicky korektnější a zní to (zřejmě) líp, když řeknete, že v Afgánistánu pomáháte místním, než když připustíte, že tam cvičíte svoje jednotky a je vám celkem fuk, co bude až odejdete.

Za druhé: Samotné údajné jednání s Talibanem nevidím jako něco nepochopitelného. Uvědomíme-li si cynismus mocných a vlád obecně, pak je pochopitelné, že o "obyčejné lidi" jde až v poslední řadě. A veškeré mediální tanečky, prohlášení a fráze jsou už dobře nacvičené. Myslím, že jim nevěří ani ti, co je přeříkávají. A tak je jednoduché jeden den kvákat "A" a druhý zcela bezostyšně kvákat "B". Takže pokud se včera s Talibanem ze zásady a nikdy nejednalo, dnes se klidně (pod tlakem nějakých okolností) jednat může. A to je asi ten zakopaný pudl. Co budou ty okolnosti.
Dovolím si zaspekulovat:
1) USA jsou vyčerpány vleklou a nic neřešící válkou. Trump potřebuje nějak nahodit veřejné mínění ve svůj prospěch a ukončení války a "poslání našich kluků domů" mu může přihrát body. On bude ten, který ukončil tu nesmyslnou válku ...
2) USA si našlo jiný cíl na který potřebuje nasměrovat víc pozornosti a tedy si potřebuje přeskupit síly (nejen vojenské, ale i politické). Venezuela je možná zajímavá, ale já se stále víc bojím, že to bude něco krapet většího. Pokračování přítomnosti v Afgánistánu a nová kampaň ve Venezuele by pro USA neměl být problém, ale pokud by se očekával střet s někým větším, asi by si USA nejdřív museli uvolnit ruce ... Ale možná se pletu ..
3) Nebo je v tom ještě něco jiného. Změna taktiky? Úspory ve zbrojním sektoru? Páka na zbrojařské loby? Uvidíme časem.

Také to celé může být jen kachn, nebo šum a nakonec z toho nic nebude, jako už několikrát. Nechme se překvapit.
Přesto mě představa, že USA s nikým neválčí trochu děsí. Je to ten typ země, který nevydrží dlouho neválčit. Má svou politiku, ekonomiku i mentalitu nastavenou na šíření svých pravd svými bombami a mír znamená, že si nikdo nemůže být jist, kam vlítnou v nejbližší chvíli...

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

by byl Írán.

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Docela demogagický článek, kdy je mišmaš věcí a podsouvání lidem co si nemyslí apod.

a) Peníze: Mícháš jablka a hrušky, jeslti chceš vidět rozdíl mezi americkým vojákem v afgánistánu a českým, pak se podivej na video na youtube od Šopora, který má rozhovor s USA vojákem a platech...
=lidi nemají rádi moralizování vojáků, že tam jsou za ideály a jako vojáci, viz ten rozhovor, jsou tam jako žoldáci za peníze...

b) Ostré cvičení by prý lidi pochopili
=ale toto lidi říkají, ale je jim říkáno NE, jsme tam pouze a jenom za ideály, až potom co už i velení a politici pochopili, že pohádky lidi nežerou se přidává "a navíc máme reálnou bojovou zkušenost", tedy úplně jiné vyznění než píšeš ty...

c) ty podsouváš, že lidé nechápou rozhovory jako také, že se vedou
=blbost, lidi se diví sarkasticky, že se 10let kecá, s teroristama se nevyjednává, rus je šmejd že snima vyjednává v moskvě a najednou se vedou rozhovory...

Spekulace 1-3= jsou názor a ten nekomentuju, protože názor vždy obohatí o jiný úhel pohledu a každý názor má proto cenu ;)

d) třebas je to šum?
=když to oficiálně vedou amíci a říkajíto, tak jediné co to může být, je, že rozhovory selhali,a le šum ani omylem...

Ono jedna věc je psát, že ty to chápeš a lidi prý ne, ale druhá věc je, že lidem podsouváš své dojmy i když přiznávám, že tyto dojmy lidem ppodsouvá ČT aspol., škoda že ve svém okolí, když se zeptám mimo obecné fráze an podrobnosti, tak nikdo netvrdí co ty, ale právě stejně jako ty...

Zatím bez slepic

Ted si assi nejsem jist, zda reagujete na mě.
Příspěvek je psán čistě z mého úhlu pohledu a je mým názorem. I to v něm několikrát zdůrazňuji. Nemám potřebu ani chuť někomu něco podsouvat a vlastně mi ani moc nezáleží na tom, jak to vidí "ostatní" krom okruhu mých blízkých a oblastí, které mají vliv na můj život.

Přesto bych reagoval:
ad a) sice zdůrazňuji, že motivaci vojáků s kterými se znám rozebírat nechci a nebudu, přesto bych v reakci na vás uvedl jeden svůj postřeh:
Většina z nich, kteří byli na misi, nebo o tom uvažují (a je to jen pár známých, podobný okruh lidí, sociální bublina atd., takže rozhodně to není zevšeobecňující vzorek), se rozhovoří o motivacích jako kariérní postup, osobní povinnost, životní zkušenost, peníze .. víceméně u těch co znám, tak v uvedeném pořadí. Peníze nakonec nejvíc pomáhají rozhodnout jejich blízkým - rodinám, ženám atd.
ad b) tady asi nejsme ve při. Jak píšu. Nechápu ty tanečky kolem a myslím, že v očích "civilů" dělají z vojáků pitomce. Nevím co politiky a generalitu vede k podobným žvástům, ale i někteří ti vojáci se tím ohánějí, takže jde asi o cílenou indoktrinaci - třeba by to rozebral nějaký psycholog.
ad c) Sice nepodsouvám, ale (v souznění třeba se Sartrem) si myslím, že jednání je zcela v pořádku. Ty silné kecy kolem souvisí s předchozím bodem. Jakmile se zamotáte do prohlášení o jediné správné straně a o nejednání s nepřítelem, tak si dost zavíráte vrátka ... nebo ze sebe pak musíte udělat pitomce, že.
ad d) šum to může být co se týče výsledku a "závažnosti". Podobných jednání už bylo víc. Stejně jako prohlášení Amerických presidentů o záměru stáhnout "naše kluky" domů. Uvidíme ...

Posledním větám příliš nerozumím, ale nikdo nejsme dokonalí, že.

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky mě přišla zbytečná tak ostrá reakce od ass. Nejspíš nedostatek spánku.

Zatím bez slepic