Brexit a Poláci

Autor
Štítky

Měl jsem plno poznámek k článku o Brexitu, ale aby to nebylo moc dlouhé tak jen jedno téma. 

Problém s poláky v UK byl v tom, že poláci tam podrejvali mzdy. Jenže anglickej zedník z platu musel platit hypotéku na celej barák, měl ženu a děti, potřeboval auto a chtěl mít normální život, polák přijel do Anglie v autobusu. Našel si bydlení, jenže aby ušetřil, tak bydleli i 4 na pokoji, jedl lacino, jako mladej to chvíli zvládnete, makal tam rok, dva, jazyk neuměl, ale vysvětlil mu to kolega polák nebo nějak pochopil ruce-nohy-translator, dělal klidně i víc hodin než těch osm. Klidně i víc dní v tejdnu než těch pět. 
 Za rok, dva našetřil dost, sebral peníze, odjel zpět do Polska, kupní síla jeho úspor se magicky vynásobila, mohl si koupit doma bydlení nebo začít kšeft. Výhodné to bylo pro poláka, výhodné to bylo pro jeho zaměstnavatele a kdo ostrouhal byl pracující angličan. 
 Angličan, co měl do tý doby dobrý živobytí. Po patnácti letech práce jako zedník a podobně, s hypotékou na krk, najednou, máte vydělávat 5x míň nebo spíš vůbec neseženete práci, ze který to utáhnete. Máte jít znova studovat do školy? Banky nepočkají. Nikdo vás na studiích živit nebude.  
 Poláci, co si tam sehnali lepší práce, za normálnější mzdy, vzali si tam manželky, měli děti; ti sice nepodrejvali mzdy, ale zase najednou bylo ve třídě 5-10 malejch poláků. Malý poláky do školy vzali, ale dítě angličana muselo jinam, pro to místo nebylo. Podobně u doktora. Protože tam bylo víc lidí, najednou jste museli čekat na operaci daleko dýl. Tohle v kde čem, samozřejmě že angláni byli nasraný. Koho by to překvapilo.

 Ceny bytů neuvěřitelně vzrostly. I sedmimiliónovej Londýn nemůže jen tak absorbovat 200 000 a víc novejch obyvatel, aniž by nestouplo nájemný. Když jste majitel bytu, tak je to příjemná zpráva, když platíte nájem tak blbá.

 Jestli v jednom bytě bydlí místo jedný britský rodiny deset pracujících poláků, tak tu rodinu přeplatěj.

 Ve výsledku normální, zaměstnaní lidi buď ze svýho příjmu zaplatěj bydlení a už jim moc nezbejvá nebo se musej stěhovat z města a dojíždět hodinu a víc vlakem. Obojí je zhoršení kvality života jen proto, aby si bohatí víc nahrabali. - 
 
 Příliv lacinejch poláků rozdělil anglány na ty, co na tom vydělávaj a na ty, co na tom prodělávaj no a těch, co na tom prodělávali bylo víc. Odtud Brexit. - Když se k tomu připomene tradiční protibělošský rasismus vládnoucí menšiny, tak poláci/východoevropani jsou běloši (a není nad to rozeštvávat bělochy, zde anglány s polákama), tak se na ně nadávat může, takže konečně nějakej cizinec, na kterýho se může svobodně a bez šikany nadávat.

 Tak si to angláni chtěli užít, když s ostatníma nemohli.

 Proto angláni byli proti polákům a volili Brexit. Byl to fuck off pracháčům a cizincům. Stejně jako u nás volit Zemana je fuck off havloidům. 

 Jenže je třeba vidět ještě tu druhou stránku. Ono se při kecání o polácích v Anglii úplně zapomnělo, že Polsko na oplátku pustilo na svůj trh anglický firmy. Poláků je v Polsku asi 38 000 000 a to je velkej trh. To jsou zase prachy, co šly z Polska do Anglie.

 Podívejte se u nás. Máme tu tesco a Marx and Spencer. To jsou Anglický firmy, co tu prodávaj svý žrádlo a hadry. Jakože bychom tu bez nich neměli co žrát a chodili nahatí? - Taky bychom to nějak zvládli, ale těžko když už to maj cizinci jako rozjetej business. Hodil by se takovej bojkot. Mohli bychom Ukrajině zabrat Oděsu a třeba by to klaplo. Nebo alespoň vesnici na Podkarpatské Rusi. To by zvládla i naše armáda.  
 
  Víc třeba jindy.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Komentáře

bydlím v lese a do města nemusím, když někdo něco bude chtít, ať přijede za mnou. V zimě nachávám auta 100m od domu, ať nemusím házet celou šířku. Obecnímu traktoristovi platím, ať sem nejezdí, nadělá vždycky radlicí škodu. Když mi stát napaří daň, vezmu ji státu jinde. A zákaz jízdy mohou dát na veřejných komunikacích, u nás je plno soukromých cest, sice bez asfaltu, ale k obchodu se dostanu.

Zatím bez slepic

No s kotlama taky říkali optimisti jako ty, že nesmí do baráku, že to je prolomení domovní svobody..., jedna věc je víra a druhá reálný svět... ;)

Zatím bez slepic

nepustit, neuposlechnout a pak dojde na maření úředního.... šimla a s tím má už zkušenost jeden Smetana, taky řidič autobusu. Tehdy samovolně maloval tykadla na to, co mu nalepili na autobus, prý majetek ODS , neunesl to a maloval, a pak mařil, a pak seděl...
JO demokracie a kázeň musi byt..........

Zatím bez slepic

řešil už v r. 2012. Vykopl jsem z baráku Rencka v naftě, měl už 230 tis. a začínaly problémy, a pořídil jsem pracovní Feldu. To byl nejméně poruchový křáp, jaký jsem kdy měl. Teď mám starou Dacii v tzv. holobytu, tzn. 2 řídící jednotky - stříkačka a ABS, jinak ani ťuk. Zatím kromě vyhnilého kabelu na ABS žádný problém.
Nic novějšího mi už nikdo nevtlačí. To radši budu chodit pěšky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak čmoude, za tohle -10 slepic, už jenom ty cen bytů... Víš, že samotní angláni za to dávají vinu rusákům a šejkům, kteří kupují za šílené ceny nemovitosti, takže angláni prodávají a pak jdou do nájmu a ten pak roste...

Hele, o kolik snižili mzdu ukáčka v ČR? Všichni nadávají, ale faktem zůstává, že by tu prácu nikdo nedělal a v oblasti kde ukačka nejsou, to dělají místní, protože nezaměstnanost.

Jediné s čím se dá souhlasit (ale ani omylem z důvodem proč jak uvádíš) je nenávist vůči polákům....

Zatím bez slepic

Rusáci (spíš židi z Ruska) a šeikové si kupujou předražený bydlení v luxusních čtvrtích a pak sídla na venkově. - To se normálních lidí vůbec nedotkne. Můžete si bejt jistej, že poláci si nepronajmou byt vedle Madonny, aby jich tam pak bydlelo 150-200 a i tak byli schopný ji přeplatit.

To, že s tím nesouhlasíte na tom nic nezmění.

Ruskejch milionářů a šejků je málo. I čínský milionáři už jsou vidět a hrajou roli, ale zase to zasahuje jen vyšší vrstvy. - Jenže tihle lidi zase přivážej to UK veký prachy, který tam investujou, takže ve skutečnosti přivážej prachy a protože kupujou luxus, takže kvalitu, tak ve výsledku platěj kvalifikovaný pracovníky a dobře.

O kolik ji snížili úkáčka tady? Podívejte se kolik se nabízej minimální mzdy a pak za kolik byste to dělal vy nebo průměrnej dělník.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoud se těžce sekl s počtem ubytovaných v jednom bytě. Mám známého autodopravce, kterému utekli řidiči do UK. Podle zpráv jeho bývalých zaměstnanců tam jsou řízci, kteří jdou klidně v šesti kusech na tři čtyři postele. Jednoduše chrápu na šichty.
Pokud dělají řidiče ve zmíněném Tescu, vydělají na naše nějakých 70 - 80 tis., což není u nás špatné, ovšem v UK to je docela žebračenka. Ovšem je fakt, že pokud žerou prošlé sračky od chlebodárce, mají to zadáčo, anebo za směšný peníz.
No neber to.
Pro srovnání deset let zpátky jsem ležel ve špitále s jedním ajťákem, který šel do UK ještě před rokem 2 000. Tenkrát vydělal kolem Londýna v poho přes 3 000 GBP netto. V Londýně se nechytal ani za hlavu, blíže to nespecifikoval. Před 10 lety už musel za prací až na skotské hranice a výplata byla 2 300 GBP netto. Nějakých 8 - 9 stovek sešup, což je neskutečný nářez.

Zatím bez slepic

Opravdu 6 lidí na 3 postele? To spí na směny jako na ponorce nebo se k sobě tulí?

Zatím bez slepic

Na směny. V jedné lokální fabričce tuhle navezli Mongoly. Osm lidí v 2+1 na 54m2.

Zatím bez slepic

Někdy to je i vic na pokoj, někdy zas míň. Podle situace

70-80 je při dnešním kurzu asi to, co ten IT. Není to žebračenka. Žebračenka jsou 2-3 libry na hodinu.

A teď ten váš ajťák prodělává dneska hlavně na kurzu. Je víc jak poloviční než tehdy. - Tehdy si vydělával 180 000 a dneska 70 000.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ládiku, ty mě šokuješ tím, že o sobě tvrdíš, že jsi "tu z tela" a neznáš polské reálie.
Takže pro ty, co neznají.
Ještě v roce 1995 byly v Polsku regiony, kde dělali chlapi v lese se sekyrami a ručními pilami. Neměli ani motorové pily, ani na benzín do nich. Kdybych to neviděl na vlastní oči, nikdy bych tomu neuvěřil.
Ještě v těchto letech bydleli v Polsku lidé v domcích, které můžete u nás vidět např. v rožnovském skanzenu
https://roznov-pod-radhostem.cz/skanzen-roznov-pod-radhostem/
a obživu si zajišťovali prací v lese a na poli. Vůbec nebyl problém vidět v akci koňské spřežení. Největší mechanizací byly kovové vidle.
Průmysl nula celá hovno.
Tento tragický stav se týkal zejména východu Polska a přetrvává do dnešních dnů. Samozřejmě, že koně a sekery už zmizely, ale daní za pokrok je opravdu dramatický a zejména trvalý úbytek obyvatel, zejména pak mladých.
Už musím končit, takže jen jediné souvětí - když jsem Polákům říkal, že u nás existuje cosi jako podpora v nezaměstnanosti, sociální dávky (aspoň pro ty opálené) na nejrůznější účely, jednoduše mi nevěřili a byli přesvědčeni o tom, že si z nich dělám legraci.

Zatím bez slepic

čekal jsem odpověď. Datluju 1 prstem v mobilu.

Zatím bez slepic

Já když jsem jednou někomu tady v ČR vykládal, že se na západě dal ze sociální podpory pořídit domek se zahrádkou, tak jsem málem dostal po hubě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dotaz - na paškále jsou v UK Poláci (Lotyši, atd. - národy z tzv. bývalého východního bloku).

To ty samé problémy nepůsobí Pákistánci, Indové, atd. z Asie a Afriky?

proč "vypíchli" zrovna Poláky?

Zatím bez slepic

Protože ti ostatní jsou z bývalých kolonií, tedy mají britové pocit "viny", pro ostatní platí jejcih staré dobré "podlidi" ;)

Zatím bez slepic

Kritika Indů, Pákistánců a spol. = rasííízmussss (a kromě toho připomínka koloniální minulosti). Poláci jsou bílí, většinou heteráci, většinou mají ženu a děti (kvůli kterým tam jsou) a ještě k tomu jsou to většinou katolíci. Čili kombinace ideálních terčů.

Zatím bez slepic

Pákistánci, Indové a negři obecně jsou totiž "jejich". Jsou na ně zvyklí z časů své koloniální říše. Zpravidla prý mluví dobře anglicky. Na ty jsou prostě zvyklí. A dál se domnívám (ale nevím s jistotou), že pracovní nasazení těch "jejich" čmoudů možná s tím nasazením Poláků nejde moc srovnávat a naopak jejich mzdové požadavky se budou blížit těm domorodým. Takže tolik nevyčnívají.

Zatím bez slepic

Protože končí buď v sociálím systému (a neberou tak práci), nebo naopak v tom vysoce kvalifikovaném (ti ajťáci). Kdežto Poláci jim konkurují přímo. Plus barva a multikulti korektnost plus "jsou jejich" protože kolonie.

Zatím bez slepic

Jak jsem napsal a jak píšou ostatní.

Východoevropané jsou bílí jako angláni a ostatní jsou barevní, tak je chrání vládnoucí kasta. Když si politik dovolí kritizovat barevný tak ho uštěkaj a skončí mu kariéra. Tam vidíte svoji budoucnost.

No a proč poláky z ostatních východoevropanů - bylo jich tam prostě daleko nejvíc a dělali ty nejmíň kvalifikovaný práce. Ostatní se tak nějak rozprskli po systému podle kvalifikace.

Zatím bez slepic

Jak jsem napsal a jak píšou ostatní.

Východoevropané jsou bílí jako angláni a ostatní jsou barevní, tak je chrání vládnoucí kasta. Když si politik dovolí kritizovat barevný tak ho uštěkaj a skončí mu kariéra. Tam vidíte svoji budoucnost.

No a proč poláky z ostatních východoevropanů - bylo jich tam prostě daleko nejvíc a dělali ty nejmíň kvalifikovaný práce. Ostatní se tak nějak rozprskli po systému podle kvalifikace.

Zatím bez slepic

Hodně zajímavý pohled. Ne že bych se stopro ztotožnil, ale... já tady koneckonců taky občas píšu hovadiny prostě proto, že chovat se ve světě, kterýse proměnil v cvokhaus je nepatřičné a vůči spolubydlícím spolupacientům-spolupozemšťanům nekolegiální!

Koneckonců i Zeman je člověk (přinejmenším částečně) a má svá Id, Ego a Supeego, která se musí občas - samostatně nezávisle na ostatních dvou proběhnout!

Tož další střípek do naší mozaiky komplexního chápání Velkého Prezidenta Bimba: :-)
******

http://casopisargument.cz/2019/02/08/zeman-se-bavi/

*****

Zatím bez slepic

Odtud cituji:

"Juan Guaidó, podpořený mocným Velkým bílým bratrem ze severu a jeho kamarády dosáhl jako alternativa k Madurovi, trnu v americkém oku, v severní Americe a zčásti i Evropě zbožštění. Za těchto okolností neodolal a nečekal. Ohnul ústavu podle potřeby (a asi i doporučeného scénáře). Není přitom jisté, zda byl inspirován vzorem z jedné malé země uprostřed Evropy. Jejího prezidenta to však natolik pobavilo, že mu k nakročení demokratickým směrem s gustem poblahopřál a pozval ho i ke kolegiální rozmluvě o té pravé demokracii.
Předseda parlamentu se může ve Venezuele chopit prezidentského úřadu jen na 30 dní za přesně stanovených podmínek. Nepatří k nim ani neklid, ani špatná ekonomická situace. Stav, kdy samozvaného prezidenta začnou v rozporu s mezinárodním právem uznávat mocnosti a země, jimž se ten zvolený z nějakého důvodu nehodí, ovšem skýtá netušené možnosti."

Zvrácenou zábavu jsem v tom Zemanově kroku já zahlédla, současně jak píšete jeho Ego se potřebuje "proběhnout".
A proč jednou nenas..t a nezaskočit tak nějak všechny, že?
S přihlédnutím k okolnosti, kdy už se ani nemusí na nějakou přízeň voliče ohlížet.

Hrátky mocností i vnitřní o prezidenta i ve Venezuele zaplatí vždy místní nebozí nejbědnější, A nějaký malý z(Z)eman z východních kolonií v té hře nehraje pražádnou roli. Po té, co nebyl proti bombardování humanitární povahy u mne ztratil lidskost a i ty gule, o boji za Prahu kdekoliv nemluvě. Vyznavači reálpolitiky a umění možného nechtějí vidět, že se o nás stále rozhoduje bez nás. A ty hry statečného(ných) bojovníka(ů) za naše zájmy, jsou jen divadlem pro domácí publikum.

A těm Polákům v Anglii, každá západní země, kam se hrdě hlásíme, má své "poláky", proč-protože kapitalismus. Zisk je nejvyšší meta.
Není přece pravda, že by tu práci NIKDO z domácích nedělal, ale NIKDO by ji za ty prachy nedělal, a to již nepatrně mění příčiny a následky.
Hodíme se mocným na cokoliv, i na to rozděl a panuj jsem vhodnou matérií.
Současně pracovníci z "východů" snižují náklady a zisk tak tolik netrpí a navíc jako kolaterální bonus se na tyto "podtrhávače" mezd domácím upře frustrace a nenávist místních lidských zdrojů.
Kdo je viníkem skutečně, je tak za závojem.

Zatím bez slepic

Ke "Kvídovi" a Zemanovi napsal Erik Best docela vtipnou repliku: "Ten proruský Zeman je fakt vychytralý. Poblahopřál Guaidóovi k přezvetí úřadu a pak ho pozval do exilu."

Zatím bez slepic

"Vyznavači reálpolitiky a umění možného nechtějí vidět, že se o nás stále rozhoduje bez nás. A ty hry statečného(ných) bojovníka(ů) za naše zájmy, jsou jen divadlem pro domácí publikum."

Jasně řečeno, Majko. Na "svým" blogu sem taky narazil. Překvapují mě ty kecy "vyznavačů reálpolitiky" a nemohu se s tím furt smířit, že mám takhle myslící a vlastně s takovou politikou smířené spoluobčany. Né že bych o tom přichylování se jednou tam a po druhé sem něco ve svým životě nezažil a neviděl, ale protože jsem to nedělal, tak to nesnáším ani teď! Je příjemné zaznamenat, že to nemám jen já.
P.S.
Ale neodpustím si o šťouchanec - ten "Váš" Babiš mi do toho nezapadá, i když musím uznat, že z těch co tu byli (včetně Zemana) má výsledky a ty já vidím a neberu na lehkou váhu.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šťouchanec neberu.
Ten si v politice hájí svůj byznys a sbírá si kontakty pro budoucnost a to i za naše prachy a při tom všem jeho makání se tak nějak nyní zdá, že přináší výsledky i pro dolních XY miliony. Jenomže:
I on se snaží dobře sloužit těm nadnárodním, nebo spíše alespoň poskakuje mezi vejci tak, aby jej strpěli.
V rozčilení ale neuváženě někdy trousí nesmysl za nesmyslem, tu k novičoku, tu bez důkazů k Huawai ... a tím nás rovnou a přímo i on ohrožuje, nakonec i finančně.
Už nám hrozí Čína arbitráží...
Jo on si po mandátu půjde se svými kšefty dál, ale kdo to vše zaplatí a ponese důsledky....?
Jasně jiný by byl ještě horší, je argument hodně lidí i v mém okolí...třeba by se ale lid už konečně probudil!
To ON je premiér a odpovídá tak nejen za sebe, ANO sektu, ale i celou vládu.
Jeho ministr, jeho vlády, se "objímá a petříčkuje" s fašisty na Ukrajině. Mně je fuk, že je to koala...
Jeho ministr bez ověření vydá zprávu, že podivné maso z Polska tu není.
A pak klidně vytroubí, že on přece za nic nemůže, to mu lhal prý jen ten ministr Polský. A ještě jako bonus veřejně "popraví" jednu hospodu v Praze, a zase bez důkazů.
A nárok furt dokola mele o menších zlech jako prý umění možného....a jen tím lezeme do hlubších a větších sraček.
Já už na menší zla prostě nevěřím, to je vše.

Zatím bez slepic

tak sem si Vás spletl s jinou jeho zdejší voličkou, omlouvám se

Zatím bez slepic

Já bych se jim do pralesa už nepletl a doporučuji to i Bimbovi. Je to daleko a jediné, co jsme z Venezuely kdysi vozili, byla železná ruda, kterou se obohacovala hlína z Krivoj Rogu před procesem v Aglomeraci závodu 2 VŽKG - dělal jsem tam noční šichty v létě roku cca 1979, tak to vím z první ruky. Navíc jsem tam při práci v prachu ztratil lopatu, tak to mám zafixované ... už se nikdy nenašla, asi jela pásovým dopravníkem na pohyblivý spékací rošt (jel pod střechou úplně nahoře, bylo tam dost teplo, možná 80°C - úplná Venezuela) a skončila ve vysoké peci.
Dost bylo Venezuely. Z ní mě zajímají jen tepui.

Zatím bez slepic

kalil jsem ocel, lopatou svou
ingot z toho lezl, jak hezky jsem to sfouk

pak přišel předák, kde lopatu já mám
řekl sem mu, brachu, v ingotu ji mám

Zatím bez slepic

kalicí lázně v Těžké mechanice (závod 3 VŽKG) byly postrachem pro všechny okolo. Hloubka 8-10m, v betonu, plné oleje. Tam kdyby někdo spadnul, tak nevyplaval, hustota 0,8. To lepší byly pece v zemi ve stripovací hale v NHKG - tam jednou někdo skočil a po odpaření zbyly stopy vápence.
Ingot se nikdy nekalil, z něj se válcovaly tyče a plechy, kalí se až hotové věci - podle diagramů IRA a ARA, to není žádná sranda, na škole jsem to uměl jenom já.

Zatím bez slepic

klofnul jsem ji u mekáče
že projdem se spolu
po stripovací hale

naléhal jsem, přemlouval jsem
a když nechtěla mi dát
v NHKG zbyly po ní
jenom vápencový stopy

Zatím bez slepic

Bloombergu to sdělily dva zdroje blízké Kremlu. Oba zdroje také sdělily, že neochota venezuelské armády zasáhnout násilně proti vlastním lidem omezuje Madurovy možnosti, jak se s opozicí vyrovnat.

No nevím , nevím. Je to něco jako , že jedna paní povídala. Bloomberg? Takových sraček nakakám za pár minut třeba deset. To samozřejmě neznamená, že něco na tom bude jednou, upozorňuji jednou možná pravda.

Jo, k článku. Tak myslím vcelku pravdivé. Jen mě zajímá, kdy nás začnou ve stejné míře srát Ukáčka. S příchodem krize nejspíše velice brzy. Jsou to samí odborníci, od veterinářů počínaje až po raketové odborníky, tak si myslím, že nebudou ohroženi pouze pracovníci v řemeslech ale i sedavá zaměstnání. No v krizi je každá kačka pro kapitalistu dobrá. To, že klesne úroveň pod úroveň , nikoho nebude zajímat, už takhle to někde stojí za prd. Takovýho Ťoka by mohli nahradit z fleku.Tam je jen problém v tom, že by museli mít i občanství ČR. Ale to za pár drobných klidně někdo zařídí, že?

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak ono to platí i obráceně, kdy zase "opozice" nějak nechce zasáhnout proti madurovy a ten zase proti nim a ceká se kdo to vydrží dýl nebo vybuchne násilí. I to "mlčení" ČT a spol, kromě pár keců ukazuje, že ani jedna strana neví ci dál a čeká se na chybu toho druhého :D

Zatím bez slepic

Taky mám takový pocit. Vaří se z vody. Sice nějaký plán bude, ale ten se mění za pochodu. Proto tvrdím to, že jsem schopen napsat skoro cokoliv a je možné, že mě to vyjde a když ne dnes, tak třeba zítra.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Němci to budou mít za chvíli složité:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Imama-ke-kazde-jednotce-M…
Kromě katolického kněze také evangelického kněze, imáma, důvěrníka od jehovistů, lámaistického mnicha a indiánského šamana. Omlouvám se všem, které jsem opomněl.
A zajistit, aby se to nepopralo. Když se i to povede, až tahle armáda potáhne, to bude, jako když městem táhnou komediantí. Ty se modlí ráno, ty večer, ty musí točit mlýnkem, ty prodávat Strážní věž, ty zase s každým kouřit dýmku....

Zatím bez slepic

Třeba se to časem protřídí a zbydou jim v armádě jen imáni. A my se už konečně asi blížíme k vyspělým demokraciím, viz https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-muslimove-kuschnarenko-imam…
Aneb dva v jednom, Ukrajinec - muslim chce u nás založit politickou stranu.

Zatím bez slepic

Onehdy jsme tu vedli řeči/psali na téma školní výuka. Tu je zřejmě třeba přizpůsobit těm nejblbějším.
Nu a vida, už se nám to množí. I rozhlasové vysílání je třeba přizpůsobit idiotům.
Jako kdysi v šerém dávnověku rozhlasového novináře mě to vede ke vzpomínkám na potřebu čistoty jazyka ve vysílání. Jasně že rozhlasová řeč musí být jednodušší, než psaná. Já měl vždycky problém se košatými souvětími, která jsem měl rád. To se dá řešit určitou modulací hlasu, pauzami a tak, ale v zásadě platí ta rozhlasová snaha po zjednodušení projevu.
Ovšem po tom švédském vzoru je to daleko za čárou.
Zjednodušeně se budou báječně vysílat hesla a rozkazy.
Takže už víme, že "ve zjednodušení je síla".

Zatím bez slepic

V našim regionu stačí k vyjádření myšlenek i pocitů jen 2 slova, důležitá je pouze intonace. Dorozumí se každý, kdo není blbý.. třeba jako hrůza na stodolní.

Zatím bez slepic

jsem šel takhle stodolní
týpek na mě houkl
sakra moc zlý dvojverší

týpku, týpku ty seš básník
když tě takhle poslouchám
jednoduchej se cítím sám

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten nerobil dole..
malo si uhnul
vidiš, si ztuhnul
zustal ti dech
zuby si nech.

Zatím bez slepic

do podzemí sem nelez
však těžkej mám dech
až já budu robit pod zemí
zuby si ohlídám věřte mi

Zatím bez slepic

Klíčová je tahle věta, Admirále:
"Kromě klidnějšího tempa používá i srozumitelnější jazyk, takzvanou „lehkou švédštinu“.
To bude za chvíli všeobecná norma (potřeba) i u nás mající logiku, protože i u nás absolventi inkluzního školství jinou než "lehčí češtinu" prostě už nedaj!

Zatím bez slepic

Souhlas. Ty Agentury jsou obecně zlo.

Zatím bez slepic

Mikron jistě touží po slávě svého velkého předchůdce.
Otázky bych k tomu měl dvě:
1. Pošlou do Itálie svá vojska také Rakušané? Mají v tom tradici.
2. Stojí kleště mosty u Lodi a Arcole? Tam se prý nejlépe projevuje statečnost.

Zatím bez slepic